Nog wat meer uit het lexicon van de Oosterse gastronomie: Nasi poetih = gestoomde witte rijst. Boeras = gevstoomde en gevulde witte rijst. Lemper = gevulde kleefrijst. Nasi rames = mini rijsttafel. Nasi goring = gebakken rijst. Nasi keboeli = geuri gebakken rijst met gefrituurde kip. Lemang = in bamboe gekookte kleefrijst. Oedang goreng balada = gefrituurde garnalen in een heet jasje. Goring tjoemi-tjoemi = gefrituurde inktvis. Ikan asam manis = vis in zoet zure saus. Karamelati = geroosterde vis. Garang asam ikan = gekruide visfilets Wordt vervolgt
Soms stap ik binnen in een toko en zoek een product maar de naam is niet in het nedrlands vermeld. Voor diegenen die regelmatig oosters koken is dat geen probleem maar voor onze gedreven hobbykoks(innen) zullen deze woorden toch een leidraad moeten zijn,hier gaan we dan: Djahe = gember Djinten = komijn Ketoembar = koriander Koenjit = geelwortel of kurkuma Sereh = citroengras Tauge = soja scheuten Ketjap = soyasaus Goele djawa = palmsuiker Sajoer asam = zure opgelegde groenten Kijk regelmatig op mijn blog er komen er nog, tot binnenkort. Abatis