Geen nood, ziehier het gepaste recept: IRISH STEW, m.a.w. een stoverij uit Ierland maar toch zo lekker en eenvoudig. Aardappelen schillen en in dikke plakken snijden en spoelen. In eenzelfde verhouding uien pellen en in dikke plakken snijden. Schapevlees van de nek en de schouder, door de beenhouwer, in stukken laten snijden. Neem een braadslede en leg er afwisselend een laag aardappelen, een laag uien en laag vlees in. Doe zo verder tot alle ingrediëten zijn opgebruikt. Kruiden met peper en zout, begieten met water, een kruidenboeket toevoegen, afdekken met vetpapier en in de warme oven plaatsen gedurende ander half uur. Zeer heet opdienen in diepe borden met wat mosterd. Laat nu maar de vrieskou komen.
Oef, de examens zitten erop. Geslaagd of niet, misschien probleem voor later, maar eerst genieten van enkele dagen niets doen, à propos, wie heeft er zich een appel met bruine suiker laten welgevallen? Benieuwd!!!! Kroket.
Beste Irene, Ik denk dat jouw probleem vlug en gemakkelijk is op te lossen.Velen hebben jouw probleem ook reeds aan de lijve ondervonden en zijn ten rade geweest bij hun beenhouwer en allen kregen het enige en goede antwoord: neem het vlees voor de fondue enkele tijd vooraf uit de koelkast en laat het "ademen". Natuurlijk mogen we ook niet uit het oog verliezen, dat veel gebruikte olie eveneens een minpunt is. Zo, Irene, probleem hopelijk opgelost en laat de fondue nu maar komen. Fred.
Eerst de garnalen pellen en van deze laatste een afkooksel maken. Laat het afkooksel zolang mogelijk trekken(smaak) breng het aan de kook en voeg een weinig tomatenpurée toe. Al roerend binden met roux(bloem en gesmolten boter). Eens een vaste massa verkregen afwerken met wat cayenne-peper, een scheut whisky en wat room. Werk af met de gepelde garnalen en stort uit op een geoliede plaat. Laat rusten en vast worden. Daags nadien uitstorten en paneren. Eerst in een "anglaise", dit is losgeklopt eiwit met een snuifje zout, scheut olie en enkele druppels water. Vervolgens in het paneermeel. Afbakken in een warme frituur en opdienen met kwartjes citroen. Succes en smakelijk, vanwege kroket.
In onze hedendaagse samenleving is het nu eenmaal zo dat zowel de mamas als de papas uitwerken gaan. De omas en de opas zijn dan ook meestal de geschikte opvang. Maar wat moet de pot dan altijd schaffen? Misschien eens volgend gerechtje uitproberen. Aardappelen schillen, koken en purée van maken. Bloemkool van groene bladeren ontdoen, spoelen en koken. Mager rundsgehakt, kort aanbakken in de pan. Verzamel in een vuurvaste schotel, achtereenvolgens: de aardappelpurée de gekookte bloemkool het voorgebakken rundsvlees overgiet het geheel met een kaassaus, bestrooi met gemalen kaas, overgiet met een weinig gesmolten boter en gratineer.
Ja mamas en papas, de examens staan voor de deur. Tussen het blokken in, onze studenten eventjes verwennen kan zeker geen kwaad. Trakteer ze eens op een gestoofde appel. De appel rondom eventjes inkerven en het klokhuis verwijderen. De vrijgekomen holte opvullen met een mengsel van zachte boter en bruine suiker. In een vuurvaste schotel zetten en in de oven laten garen. Succes aan de ouders met hun bereiding en aan de kids met hun examens.
men moet de smaak van een ander aanvaarden. Smaken verschillen nu eenmaal van mens tot mens, maar toch had ik graag eens geweten naar welke bereidingswijze van kreeft voor velen onder jullie de voorkeur gaat. Is dit, belle-vue, thermidor of américaine? Dit is geen wedstrijd maar een nieuwsgierigheidsvraagje. Zin in een culinaire kwis? Daag.