NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Wijzigingen - aanvullingen. Maria Van Dam, slechtoffer van het luchtbombardement in Mortsel.
 • Wijzigingen - aanvullingen. De kerkklokken weggeroofd.
 • Wijzigingen - aanvullingen.
 • Wijzigingen - aanvullingen. Het aardappelcontract van Frans Geerts.
 • Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Kronieken van Leest
  bij Mechelen
  24-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1981 – 1 maart : Vanaf deze dag begon de volkstelling te Leest.

              (GvM,6/12/80)

   

  1981 – Zondag 1 maart : Breugheliaanse eetdag door KLJ in de parochiezaal

              (‘DB’, februari ’81)

   

  1981 – 4 maart : Dirk Van Dam : bevredigende start

   

  “Voor de Leestse amateur Dirk Van Dam is de kennismaking met de categorie van de amateurs naar wens verlopen : ‘Wegens een begrafenisplechtigheid in de familie kon ik zaterdag wel niet zoals gepland was starten in de openingsrit te Malderen. Daardoor kon ik wel te Hombeek van start gaan. Gelukkig raakte ik niet betrokken bij de valpartij die de wedstrijd een beslissende wending gaf, maar hierdoor waren de koplopers vertrokken. In de achtervolgende groep heb ik naar het einde toe nog actief kunnen zijn zodat ik uiteindelijk op een 25ste plaats kon beslag leggen. Voor een eerste rit met meer dan honderd deelnemers vind ik dat een behoorlijk resultaat. Daar ik voorlopig geen twee opeenvolgende dagen aan competitie mag deelnemen probeer ik, in zo verre mijn taak dit toelaat, ook in een midweekwedstrijd aan te zetten. Hierdoor hoop ik vlugger aan het competitieritme te wennen.”

   

  Jan Geerts : pech.

  “Voor de andere Leestse amateur Jean Geerts verliep de seizoenstart niet zo naar wens. In Brussel-Opwijk had hij halverwege de rit af te rekenen met bandenpech. De rest van de kilometers werd wel afgelegd maar meer als oefening opgenomen, omdat met zoveel vertrekkers de prijzenpot al lang verdeeld was.”

  (GvM,4/3/1981) 

   

  1981 – Donderdag 5 maart : MMT te Leest

              Het Mechels Miniatuur Theater bracht in de zaal “St.-Cecilia” het gekende

              stuk “Het Machtig Reservoir”met in de hoofdrollen Mandus De Vos en

              René Verreth.

              Toegangsprijs : 100 frank.

   

  1981 – 8 maart : K.V.L.V.-vergadering

              Thema : werken : moeten of mogen.

              Er werden tevens twee Lourdesreizen verloot.

   

  1981 – 9 maart : Bedevaart naar Sint-Jozef Leuven

              Vertrek aan de kerk om 08u50.

   

  1981 – 14 maart : Overlijden van Gerard Somers (zie foto’s)

   

  “Op 14 maart 1981 overleed te Mechelen in het Sint-Jozefsziekenhuis Gerad Somers. Hij was alhier geboren op 16 mei 1898.
  “Gerard van Heinke Somers” was door iedereen gekend en geliefd. Eenvoudig en volks als hij was, bleef hij zichzelf en de goeie ouwe tijd getrouw. Als oudste cafébaas uit de omtrek bestond zijn cliënteel de laatste jaren uit de Leestse jongeren die zich bij hem “thuis” voelden. Zijn laatste maanden als “banneling” zullen hem zwaar hebben gewogen.”
  (‘DB,april ’81)

   

  In 1979 (enkel jaartal gekend) publiceerde Gazet van Mechelen :

   

                                    Mechelens oudste cafébaas woont in Leest.

  “Als men vanuit Mechelen naar Leest rijdt, ziet men op de hoek van de Molenstraat en de Mechelbaan (noot : thans Pastoor De Heuckstraat) een oud cafeetje staan : ‘Op ’t Hoekske’

  (noot : thans ‘Drij Gapers’).

  Deze drankgelegenheid wordt uitgebaat door Gerard Somers, ook wel ‘Gerard van Nanke Somers’ of ‘Gerard van Tiste Moors’ (zijn grootvader noemde Tist De Maeyer genoemd, hij werd te Leest geboren op de Rennekouter). Gerard werd te Leest geboren op 16 mei 1898 als tweede oudste van tien kinderen. Zijn oudste broer wisselde het tijdelijke met het eeuwige toen hij slechts twee jaar oud was en zijn jongste zuster stierf toen ze amper elf maanden oud was.

  In 1902 kreeg de familie Somers een tweeling. Biezonder is wel dat Tor geboren werd op 1 augustus (23u45) en Pauline op 2 augustus om OOu10 te voorschijn kwam.

  Toen Gerard nog een Gerardske was noemde zijn vader hem steeds ‘Pierke’ en de rest van de familie noemde hem steeds ‘Jef’. Waarom dit gebeurde is voor Gerard nog steeds een raadsel.

  Vanaf Pasen (toen hij elf jaar oud was) moest hij thuisblijven uit de school, om thuis op de kinderen te passen als zijn ouders naar het veld waren. Doch stilaan werd hij ingeschakeld in het landbouwbedrijf en moest hij vanaf z’n 12de met het paard rijden, om alzo drie jaar later volledig ingeschakeld te zijn in het familiebedrijf. Tijdens de oorlogsjaren volgde Gerard ’s avonds nog landbouwlessen om de ‘stiel’ onder de knie te krijgen.

  Zoals iedereen, keek ook Gerard eens naar de meisjes, en de danskunst erfde hij van zijn vader. Dat dit bij de meisjes indruk maakte, hoeft geen betoog en op 21-jarige leeftijd kreeg Gerard de kans om te huwen. Doch Gerard heeft het toen (zonder ruzie te maken) afgemaakt. Elf jaar later (op 32-jarige leeftijd) vond Gerard het echter tijd en op 30 oktober 1930 trouwde hij te Leest  met Sofie Van den Heuvel. Sofie was geboren in café ‘Belle Vue’ en kwam ook uit een gezin van tien kinderen. Aangezien Sofie’s oudste zuster jong gestorven was, moest Sofie ook vlug de school verlaten om thuis te helpen.

  Haar oudste broer gaf in de streek van Dilbeek les en alzo moest ook Sofie naar Dilbeek om voor haar broer te zorgen. Zo werd ze volgens Gerard een ‘reizende passante’. Bij Sofie thuis was er café en daar haar moeder alleen thuis was, gingen Sofie en Gerard bij haar inwonen.

  Sofie’s moeder is café blijven houden tot enkele maanden voor haar dood (enkele maanden voor haar 94ste verjaardag).

  Om te horen dat er iemand binnenkwam, zette men indertijd de koterhaak voor de deur en deze maakte lawaai genoeg om te verwittigen dat iemand binnenkwam. Deze koterhaak bestaat nog, doch doet geen dienst meer voor voornoemd gebruik.

  Terwijl Sofie’s moeder instond voor het café en het huishouden, zorgden Sofie en Gerard voor de koeien, varkens, groenten, enz.

  Toen beiden een drietal maanden gehuwd waren, trok Gerard op zekere avond het dorp in en bleef er gewild ‘plakken’, dit om zijn kersverse bruid te plagen. Bij zijn thuiskomst werd er natuurlijk gevraagd vanwaar hij kwam. Gerard zei hierop ‘van buiten naar binnen’, dit is volgens Gerard de enige keer dat zoiets gebeurde omdat ze beiden steeds water bij de wijn konden doen.

  Toen Sofie op 11 maart 1977 stierf, dacht Gerard er aan zijn café te sluiten, doch op aanraden van de dokter is hij op zijn stappen teruggekeerd en is hij nu de oudste cafébaas van de omtrek en misschien wel de oudste cafébaas van de provincie.

  Het café dat hij bewoont is men in 1900 beginnen te bouwen en drie jaar later was het af. In de jaren 1938-39 werd de zaal ‘St.-Cecilia’ omgebouwd tot schuur. De tapkast en enkele kleine veranderingen gebeurden tot nog toe op ’t hoekske. Tegenwoordig verspreidt zich het gerucht dat Gerard zou sluiten. Doch Gerard weet nog steeds niet wanneer hij zal stoppen.

  De plaatselijke Chirojongens helpen Gerard zoveel ze kunnen, en hiervoor is hij ze heel dankbaar. Doch Gerard is en blijft een plantrekker. Elke morgen is hij beneden om 06u30. Na het ontbijt schilt hij zijn patatten voor ’s middags. Hierna maakt hij het café in orde (spoelbak reinigen, pinten spoelen, vloer keren, enz.) zodat alles in orde is tegen dat de ‘verletters’ komen (de ‘afgevers’ zijn dan al gekomen). Zelfs als het café tot 2 uur ’s nachts openblijft (wat soms wel eens gebeurd) is hij ook om 06u30 beneden.

  Tijdens zijn vrije tijd overdag, zorgt Gerard nog voor zijn kippen en verzorgd hij ook nog zijn groenten. Gerard zei ook nog : ‘mijn kiekens kennen mij, en ik ken mijn kiekens’.

  Als gevolg van een operatie krijgt Gerard om de vier weken nog het bezoek van een dokter, doch Sofie zei vroeger steeds : ‘Gerard is nog van een ‘dor’ volk. Eten kan hij nog steeds goed en als hij tien minuten in bed ligt, rijdt hij al heel ver.’

  De klanten van vroeger ‘dronken’ meer, maar…het bier van vroeger was ‘eten en drinken’ en dat van nu is ‘poeder’.

  Een wekelijkse rustdag heeft Gerard niet nodig. Om terug op ‘asem’ te komen heeft hij geen dag nodig, daarvoor is de nacht nog lang genoeg.”  

   

  Gerard Petrus Frans Somers was te Leest geboren op 16 mei 1898 en overleed in het Sint-Jozefziekenhuis te Mechelen op 14 maart 1981.

  Zijn echtgenote Sofia ‘Sofie’ Constantia Van den Heuvel was eveneens te Leest geboren op 20 maart 1895 en ze overleed er op 11 maart 1977.

   

  Bijgevoegd :

  -Mandus De Vos. (Uit het ‘Jubelboek’, 35 jaar MMT).

  -Gerard Somers  in 1915 met ‘Juul’. Samen hielpen ze bij de aanleg van het vliegveld dat de Duitsers in de eerste wereldoorlog in de Winkelstraat aanlegden. Hij was toen 17.

  -Gerard op zijn 81ste.  24-12-2012 om 13:11 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1981 – 20 januari – Gazet van Mechelen :

               Schepen Carlier reikte prijzen uit aan laureaten 55ste nationale

                                  tentoonstelling “De Luxeduif”

   

              Naar jaarlijkse gewoonte had zondagnamiddag in het lokaal “Antverpia” aan de

              Graanmarkt te Mechelen, de plechtige prijsuitreiking plaats aan de laureaten

              van de 55ste nationale tentoonstelling door de Mechelse sierduivenklub

              “De Luxeduif”. De tentoonstelling was op 20 en 21 december georganiseerd

              in de stedelijke feestzaal aan de Fred. De Merodestraat..

              Leestenaar en ere-voorzitter Alfons Hellemans mocht meehelpen aan de

              overhandiging van de prijzen.”                              

   

  1981 – Zaterdag 31 januari : Dansavond Vrije Kleuter- en Basisschool

              De Vrije Kleuter- en Basisschool van Leest nodigde ten dans met D.J. Lion John

              in  de Parochiezaal, Kouter, vanaf 20 uur.

              Toegang : 70 frank. (folder)

   

  1981 –Februarinummer ‘De Band’  : Oproep medewerkers film over Leest

              “Een paar mensen hier ter plaatse willen een film maken super acht color over Leest.

              Leestenaars die interesse hebben om aan deze realisatie mede te werken

              (samenstellen van film, voorbespreking, scenario, hulp bij opname, enz.)

              Kunnen contact opnemen met : Pierre De Wit, Molenstraat 14 Leest  of met

              Robert Verbruggen van ‘De Band’.”

   

  1981 – 8 februari : Kindertoneel

              Organisatie Davidsfonds Leest : “het Heists Kamertoneel” met “Boembatjoek”

              een kindertoneel voor kinderen van de lagere school.

   

  1981 – Zaterdag 14 en zondag 15 februari : “Dag zonder Afwas”

              De koninklijke fanfare St.-Cecilia organiseerde haar jaarlijkse “dag zonder

              koken en zonder afwas” in de gelijknamige zaal.

              De opbrengst van dit eetfestijn was bestemd  voor nieuwe uniformen voor de

              leden van fanfare en drumband. (GvM,12/2/1981)

   

  1981 – 16 februari : Davidsfonds gespreksavond

              “Leven en Geloven” met Ward Bruyninckx.

   

  1981 – Zondag 22 februari : VTB-VAB wandelde te Leest

              De VTB-VAB-afdeling Mechelen organiseerde een 12 km lange wandeling

              in Leest.

              Vertrek aan de kerk om 14u15. Wandelleider was Roger Saels.

              Deelname was kosteloos.

   

  1981 – Vrijdag 27 februari : Jaarlijke kaartavond voor de leden van  de Landelijke Gilde.

              Inzet 50 frank  en er was een kip per tafel te winnen. (‘DB,februari ’81)

   

  1981 – 27 februari : Het Laatste Nieuws – Jean Geerts : gespaard blijven van ziekten

   

  Liefst drie ingezetenen van de Mechelse deelgemeente Leest zullen tijdens het nieuwe wielerseizoen trachten hun plaats in de wielerpelotons op te eisen.

  Voor de man van de Heide, Jean Geerts, die in vorige seizoenen reeds bewees in de liefhebbersrangen zijn man te kunnen staan, is de voornaamste bekommernis : “ik hoop uiteraard gespaard te blijven van ziekten want dat tast het moreel bij mij te sterk aan en dan kom ik niet tot mijn normaal rendement. Ik hoop een regelmatiger seizoen te maken dan vorig jaar waarin ik zes bloemtuilen kon bemachtigen.”

  Voor Dirk Van Dam die voor het eerst zal kennismaken met de liefhebbersrangen liggen de zaken wel anders. “Vooral in de eerste weken zal ik nog veel trachten te leren van de gevestigde waarden. Trouwens mijn trainingsschema, opgesteld door de heer Willockx, voorziet een eerder trage seizoeninzet.”

  Geert De Bruyn uit de Dorpsstraat fietste vorig seizoen reeds enkele maanden bij de nieuwelingen en maakte daar reeds enkele behoorlijke uitslagen. Normaal gesproken moet in het nieuwe seizoen daar de bevestiging van komen. “Ik heb de beste vooruitzichten omdat ik op alle domeinen zowat mijn man kan staan. Maar het afwerken van mijn studies krijgt uiteraard voorrang.” 

   

  1981 – Maart :  Johan Vandeputte stelde K.V.G. voor.

   

  1981 werd door een U.N.O.-conferentie uitgeroepen tot “Internationaal Jaar van de Gehandicapten”.

  In het maart-nummer van “De Band” maakte Johan Vandeputte van deze gelegenheid gebruik om K.V.G.-Zennevallei voor te stellen.

   

  “Mag ik in dit specifieke jaar de K.V.G (Katholieke Vereniging voor Gehandicapten) even voorstellen :

  De KVG is een vereniging opgericht in 1945 door een groep gehandicapten. Iedereen is welkom in ons midden. Ons streefdoel is in de eerste plaats de bekommernis van onze mindervalide zelf; hen ergens mee begeleiden in het economisch, sociale en culturele leven van onze maatschappij. Het wegwij maken in de administratieve rompslomp die je vanuit je gehandicapt-zijn kan meemaken. Denk aan de verschillende ministeries die, de een wat meer, de ander wat minder, te maken heeft met gehandicaptenzorg. Ook als vereniging moeten wij onze rechten laten gelden, zij het soms om louter materiële noodzaak.
  Anderzijds, maar zeker niet onbelangrijk, is om samen met onze vereniging, de minder-valide uit onze streek, te helpen naar een eigen zelfstandigheid, en een volledige integratie in onze gemeente. Integratie is misschien een moedewoord geworden. Maar in hoeverre zijn minder-validen in onze maatschappij echt aanvaard en beschouwd als evenwaardige deelnemer ?

  Is het niet in de eerste plaats aan de minder-valide zelf om uit zijn schelp te komen ? Om zich niet alleen te voelen, in het zetten van de eerste stap, is er een vereniging als de onze nodig.

  Daarom wil ik duidelijk stellen dat integratie niet is, doen zoals anderen, maar eerder zich met al zijn mogelijkheden inschakelen in het maatschappelijk (is ook gemeentelijk) leven, maar goed bewust zijn van onze eigen beperkingen.

  Zo, als minder-valide dit harmonisch evenwicht vinden is niet gemakkelijk de dag van heden, in een maatschappij waarvan de toekomst maar een somber beeld aangeeft.

  Laat je me toe even onze eigen K.V.G.-Zennevallei aan u kenbaar te maken.

  KVG-Zennevallei vierde vorig jaar haar 10-jarig bestaan. Deze viering droeg in zich de fierheid van het “gepresteerde”maar zij maakte ons tevens stil voor de grijze haren en de rimpels die we in ons spiegelbeeld herkenden, het zegt ons “je ziet er ouder uit !” Wat dat spiegelbeeld ons niet vertelde is dat je voor ons “mooier” was geworden. Ja onze vereniging groeit en bloeit.

  Als vaste waarden in ons Jaarprogramma  hebben wij onze jaarlijkse reis, paasviering, kerstfeest en de laatste zondag van augustus onze eetdag.

  Daar waar wij kunnen, spelen wij mee in, met activiteiten van andere verenigingen ; denk aan de dorpskwis, de viering van de honderdjarige Stanne Van den Broeck.

  Langs deze weg willen wij u, de vrienden van de KVG, uitnodigen om in de mate van het mogelijke deel te nemen aan onze activiteiten.

  Voor 1981 staan al volgende activiteiten op het programma :

  Zondag 9 augustus onze reis, waarschijnlijk trekken we naar het mooie Limburg.
  Onze jaarlijkse eetdag gaat door op zondag 30 augustus in de parochiezaal te Leest.

  Zaterdag 17 oktober een gezellig samenzijn te Leest en op zondag  20 december kerstfeest te Hombeek.

  Naast deze activiteiten kan je naar het sociaal dienstbetoon elke vrijdagmiddag tussen 14 en 15 uur (behalve tijdens de vacantiemaanden) terecht bij Johan Vandeputte, Vinkstraat 44 te Leest. Nieuwe leden zijn steeds welkom.
  Moge deze bijdrage u een bredere kijk hebben gegeven over onze vereniging. Misschien kwamen wij in het verleden te weinig naar buiten, maar laat 1981, het internationaal jaar van de gehandicapten openstaan voor iedereen. Beschouw de minder-validen als gelijk-validen. Wie heeft het recht om mensen met een handicap als minder te aanzien ?

  Mag ik om te besluiten de redactie van “De Band” te bedanken, om de kans die ons werd gegeven om dit artikel te schrijven, en het te publiceren voor al de lezers van dit tijdschrift.
  Oprechte groeten namens K.V.G.-Zennevallei.

        Johan Vandeputte.”      

   

  23-12-2012 om 13:27 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

                                                                      1981

   

   

  1981 – Bestuur Davidsfonds

  Geen wijzigingen in de bestuurssamenstelling.

  Voorzitter bleef Jeroom Verbruggen, Alfons Hellemans bleef ere-voorzitter.
  Maria Dons-Lamberts bleef ondervoorzitter, Martin Mollemans secretaris, Aloïs Hendrickx penningmeester en Marleen De Prins, pastoor Lornoy, Mia Van Sweevelt-Dewit en Marleen Verschueren actieve bestuursleden. (‘’DB’, januari ’81) 

   

  1981 - Vlaamse raad zitting 1980- 81 bulletin van vragen en antwoorden 3 februari 81

   

  vau 5 januari 1981

  van de heer J. SOMERS

  Zennedijk te Leest - Verstevigingswerken

  Ten gevolge van de recente overstromingen worden momenteel in het Mechelse practisch alle dijken van rivieren behorend tot het Scheldebekken versterkt.

  Tot onze spijt moeten wij hierbij opmerken dat deze verstevigingswerken meestal gepaard gaan met onherroepelijke ingrepen in het plaatselijk leefmilieu. De prachtige oude bomenrijen die meestal de dijken sierden worden opgeofferd voor asfalt en beton ; de oevers worden glad gemaakt en met keien bedekt. Alhoewel het allicht moeilijk is een middenweg te vinden tussen veiligheid enerzijds en natuurbehoud anderzijds, lijkt het mij toch technisch realiseerbaar op enkele plaatsen de prachtige bomenlanen voor het nageslacht te bewaren. Een van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar dit nog kan is de Zennedijk tussen Leest stroomopwaarts naar Hombeek. Tussen de Zennebrug te Leest en de Spoorwegbrug te Hombeek alleen al staan 228 Amerikaanse eiken, 33 Zomereiken, 4 Essen, 35 Zwarte noten, 20 Lorken, 6 Veldolmen, 27 Robinia’s, 10 Platanen, 5 Esdoorns en 1 Spar.

  Dienaangaande moge ik aan de geachte Minister vragen welke maatregelen hij zal treffen om de verbeteringswerken aan de Zennedijk te verzoenen met het behoud van de natuur, zodat dit uniek en waardevol landschap-toch nog bewaard zou kunnen worden.

   

  Antwoord

  De werken die door het geachte lid worden opgesomd vallen volledig onder de bevoegdheid van de Minister van Openbare Werken.

  Vlaamse Raad - Vragen en Antwoorden - Nr. 4 - 3 februari 1981 59

  Zij vormen een onderdeel van het Sigmaplan dat in 1977 werd opgesteld teneinde de bevolking beter te beschermen tegen watersnood. In de schoot van het departement van Openbare Werken werd eveneens in 1977 een Ecologische Commissie opgericht. Ze is belast met het onderzoek van de gevolgen die de infrastructuurwerken zullen hebben op het leefmilieu. De belangen van het natuurbehoud zijn er sterk vertegenwoordigd.

   

  1. of de geachte Minister beschikt over gegevens omtrent de stortplaatsen in België en eventueel op de hoogte is van de ligging van de stortplaatsen, die een bedreiging voor de gezondheid kunnen betekenen ;

  2. of, in negatief geval, de geachte Minister het niet opportuun zou vinden om dringend initiatieven ter zake te nemen?

   

  Antwoord

  Aspecten van het Sigmaplan werden reeds besproken Ik heb de eer aan het geachte lid het volgende mede te delen. Meer bepaald werd op 21 cecember 1979 de verhoging van de dijken van de Schelde en bijrivieren besproken en grote aandacht ging naar de beplanting van de dijken. Er werd beweerd dat het behoud van hoogstammige bomen de dijken kan beschadigen.

  (…)

   

  1981 – 9 januari : Bericht aan de bevolking.

   

  “Van harte bieden wij U allen onze oprechte wensen van geluk en voorspoed voor het jaar 1981. Het is onze gewoonte U bij deze gelegenheid onze werking en realisaties van 1980 even in herinnering te brengen en tevens U te informeren over wat wij in 1981 voor U willen verwezenlijken.
  Het C.V.P.-bestuur van Leest, ons gemeenteraadslid Gust Emmeregs en ons O.C.M.W.-lid Louis Vloebergh zullen zich ook in 1981, VOOR IEDEREEN en onafgezien zijn overtuiging, onverdroten inzetten.

  Verkozen worden of een belangrijke functie waarnemen is in de eerste plaats een verplichting. Daar zijn wij ons tenvolle van bewust en daarom zullen wij, ook in 1981 het algemeen belang van Leest en dit van iedere inwoner in het bijzonder, volledig en naar best vermogen behartigen.

  Namens het C.V.P.-bestuur van Leest !

        H. Deneve, secretaris            K.Duysburgh, voorzitter.”

   

  Algemene werking CVP-Leest 1980

  Tijdens het jaar 1980 hebben wij te Mechelen de Leestse belangen door dik en dun verdedigd. Het CVP-bestuur Leest is dikwijls bij Burgemeester en Schepenen tussengekomen en dit zowel voor persoonlijke als algemene belangen. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat wij bij hen het nodige begrip en steun kregen die wij wensten. Daarvoor onze dank.

   

  -Ons bestuurslid Louis Vloebergh, werd in 1980 aangesteld tot lid van het OCMW Mechelen.

  -Bestuursleden en/of mandatarissen zullen U kortelings bezoeken om uw lidmaatschap te hernieuwen of om U, volledig vrijblijvend, lid te worden van de CVP en dit voor slechts 200 fr.

  -De verkoop van fiets- en andere taksplaten zal, ingevolge de herhaalde tussenkomsten van Gust Emmeregs opnieuw te Leest gebeuren.

  -Tussenkomst i.v.m. utbreiding van aansluiting op aardgas : op dit opgenblik zijn werken in uitvoering voor aansluiting van Dorp, Dorpstraat, Scheerstraat en Vinkstraat.

   

  Louis Neefs, ter nagedachtenis (zie foto)

  Louis Neefs was een jongen van de buiten. Daarom kwam hij ook graag naar Leest. Hij hield van de natuur en meer nog van de gewone buitenmens. Met zijn warme,  diepe stem bezong hij de poëzie van de gewone alledaagse dingen. Louis bracht schoonheid.

  Wij zullen ons blijven herinneren hoe Louis op de laatste Volksfeesten de vele zangers voorstelde. Met wat een tact en fijngevoeligheid hij iedereen op het podium geruststelde en hoe hij nadien voor elke kandidaat –ook voor diegenen die minder goed zongen- nog een woord van waardering over had.
  Louis was een schoon mens.

   

  Openbare werken te Leest

  -Wegverzakking Juniorslaan ter hoogte Molenbeek : volledig hersteld na interpellatie van Gust Emmeregs.

  -De graskanten werden regelmatig afgemaaid en de grachten onderhouden.

  -Vernieuwing Winkelstraat. De werken werden toegewezen aan de firma Terraco uit Hever voor de som van 4.330.948 fr.

  -Vernieuwing Elleboogstraat – Tiendeschuurstraat – Rennekouter. Op ons initiatief werd het rooilijn- en onteigeningsplan voor deze straten tijdens een publieke vergadering deskundig en uitvoerig toegelicht.

  -Opmaken rooilijn- en onteigeningsplannen voor Tisseltbaan

  -Verbreding Vinkstraat : er werden 19 bezwaarschriften ingediend…

  (Samenvatting van de C.V.P.-brochure van 9/1/81)

   

  1981 – 10 januari : Kindernamiddag

  Chiro, Vevoc en Kvlv organiseerden een “Kindernamiddag” in de parochiezaal.

  Het marionettentheater “Houtekop” met steun van het Bestuur voor Jeugdvorming, voerde na een welkomwoordje van Louis Vloebergh, “De Gelaarsde Kat”  op.

  Jongens en meisjes tussen 9 en 11 voerden “De Keizer in zijn Hemd” op, werk van Hans Christian Andersen.

  Die namiddag werd er ook gedanst en gezongen onder leiding van Hilda Silverans, er werd gesmuld van pannenkoeken en iedereen kon meedingen in een kleurwedstrijd.

  De namiddag werd belosten met een dankwoordje van Roza De Smet die ook nog geschenkjes meehad voor alle toneelspelertjes.

   

  Bijgevoegd :

  -Dankbare herinnering aan een touwe vriend die wij nooit zullen vergeten. (Foto uit de CVP-brochure van 9/1/81)

  -Aan de kindernamiddag was ook een kleurwedstrijd voor de jeugd verbonden.

  23-12-2012 om 10:24 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1980 – Zaterdag 6 december :  Sint-Niklaasbal van KWB

              In de parochiezaal, Kouter met het orkest ‘The Ribanas’.

              Deuren 20 uur. Inkom : 70  fr, voorverkoop 60 fr.

   

  1980 – 6 december : Sinterklaas in de meisjesschool.

  “Kijk eens Piet, een brief uit Leest ! Dat dorpje ligt in België, geloof ik. Hm eens zien wat erin staat. Hm, jaja, zozo.”

  “Wat is er baas ?” vraagt Piet.

  “Wel de meisjesschool vraagt of we volgende week vrijdag eens kunnen binnenwippen. Gaat dat Piet ?”

  “Ja Sint, we moeten toch die kant op.”

  “ Zullen we daar dan eens een kijkje nemen ?”

  “Wel ja, dat is goed.”

  “Maak al een zak snoepgoed klaar voor die school en doe er ook een paar boeken bij.”

  In de klas van juffrouw Paula zitten de kinderen (zoals altijd) ijverig te werken.

  “Kinderen”, breekt juf Paula de stilte, “Ik moet van Sinterklaas zeggen dat hij morgen komt.”

  “Jééééé” roept heel de klas. “Sinterklaas komt, jippiejee !”

  “Stil, doe terug voort aan jullie werk. En je moet geen dierengeluiden in de klas meer maken hoor !” roept de juffrouw uit.

  “Ja, ter gelegenheid van Sinterklaas wordt er een feest gehouden. Je kunt volksdansen, knutselen, koken of poppenkast kijken. Je mag twee dingen kiezen. “

  Op de speelplaats wordt natuurlijk over het feest gepraat.

  Iedereen kijkt verlangend naar de feestdag uit. Eindelijk is het dan zover.
  De schoolbel luidt. De kinderen gaan gauw in hun rij staan. Ze komen samen in de klas van juffrouw Rosette. Daar worden de Sinterklaasliedjes gerepeteerd. In die klas worden we ook in groepjes verdeeld. Nadat dit gebeurd is ga ik mee met juffrouw Kris en met de andere kinderen van het volksdansgroepje. We doen de Waterdans.

  “Water, water, water, maar wij drinken bier,” zingen we. Dat liedje doet juffrouw Kris wel even opkijken. Er komen ook nog nieuwe dansen bij. Tot onze spijt zijn de volksdansen vlug gedaan. Nu hebben we vijf minuten pauze.

  Tingelingeling, daar gaat de bel. Ik loop gauw naar de knutselklas en op de tafel zie ik verschillende knutselideetjes liggen. Ik kies een papieren hartje, knip de vijf nodige stroken uit

  en ga ermee naar juffrouw Mia. De stroken worden aaneengeniet en het resultaat is erg mooi. Nu ben ik aan een kerstbol bezig. Zo, nu nog aan elkaar lijmen en ’t is klaar. Ik maak het een na het ander. Na afloop van het knutselen ruim ik de pareltjes op. Ik doe ze in de daarvoor bestemde doos.

  “De Sint is er, de Sint is er !” galmt het door de gang. Gauw laat ik de pareltjes voor wat ze zijn en loop de klas van juffrouw Rosette binnen. Ik zing de Sinterklaasliedjes mee terwijl Zwarte Piet snoep uitdeelt. Ik zeg beleefd : “dank u”, als ik snoep krijg.
  Stt…Sinterklaas zegt wat over onze juffrouw.

  “Juffrouw Paula, ge moogt de kinderen niet zoveel huiswerk geven.”

  “Ja Sinterklaas, ik zal ’t niet meer doen, Sint.”

  “Dus begrepen hé juffrouw,” gaat Sinterklaas verder.

  “Ja Sinterklaas”, zegt de juffrouw, “ik heb het begrepen.”

  We schieten in de lach om het gekke gezicht dat ze erbij trekt.
  De feestdag loopt ten einde. Mooie liedjes duren niet lang, denk ik.

  Ik kijk naar mijn spiegelbeeld in het venster. “Wel,” zeg ik, “vond jij het tof vandaag ?”

  “Ja!” “Wel, ik ook,” knipoog ik naar m’n spiegelbeeld.

  “Dag spiegelbeeld, dag Sint.” (Een leerlinge van de meisjesschool -“DB”, december ’80)   

   

  1980 – 6 december – Gazet van Mechelen :

   

                      Straatnamen en huisnummering in nieuwe verkaveling Leest

  “Tijdens de jongste gemeenteraadszitting vroeg CVP-raadslid Gust Emmeregs wanneer voor de nieuwe wijk te Leest straatnamen en huisnummers zullen aangebracht worden. De postbedeling onder vindt hier heel wat moeilijkheden.

  Schepen Vanstappen antwoordde dat het hele dossier overgemaakt is aan de provinciale commissie  voor straatnamen, het gaat in casu om de nieuwe verkaveling aan de Vinkstraat.

  Hij vreest evenwel dat de zaak nog een paar maanden zal aanslepen vooraleer deze commissie haar zegen geeft.

  Wat de huisnummers van de panden aangaat, waar men inderdaad dringend aan toe is, heeft het college beslist deze door te voeren. Doch gewacht wordt op de volkstelling welke op 1 maart 1981 aangevangen wordt. Om deze telling niet te bemoeilijken zal met de hernummering niet worden aangevangen tot na de volkstelling.

  Deze beslissing werd genomen uit overweging van het feit dat, om slechts bij het voorbeeld van de identiteitskaarten te blijven, deze identiteitsbewijzen kunnen opgemaakt worden tegelijkertijd met de definitieve aanduiding van de straatnamen. Zodoende moeten de betrokkenen zich slechts eenmaal naar het stadhuis verplaatsen.” (GvM,6/12/80)

   

  1980 – Zondag 7 december : Duivenmelkers – Grote Kampioenenviering

   

  Programma :

  -10 uur : opening tentoonstelling met nadien huldiging der kampioenen voor een afgevaardigde van het gemeentebestuur.

  -Tussen 12 en 13u30 : middagpauze met gratis belegde broodjes voor iedereen.

  -Na de pauze : prijsuitreiking gevolgd door verkoop der ‘beschonken bons voor duiven of eieren 1981,’   en trekking van de tombola.

  Deze ‘Grote Kampioenendag’ ging door in zaal Sint Cecilia.

   

  KAMPIOENEN
   

  Snelle Vlucht – Leest-Heide

  Oude duiven : 1.Teughels Arnold, 2.Peeters Paul, 3. Verbeeck Frans.

   

  Jaarse : 1. Publie Gustaaf en zoon, 2. Boey-Van den Brande, 3. Verbeeck Frans.

   

  Jonge : 1. Boey-Van den Brande, 2. Publie Gustaaf en zoon, 3. Van Camp Frans.

   

  Algemeen kampioen : 1. Verbeeck Frans, 2. Publie Gustaaf en zoon.

   

  De Luchtreiziger – Leest-Dorp

   

   Quievrain                                          Noyon

  Algemeen kampioen                         Algemeen kampioen

  1. De Smedt Jan                                 1. Keizer : Simons Fr. en Henri

  2.Vloeberghen Eugeen                      2.Geerts Jan

  3.Geerts Jan                                       3. De Bondt Wilfried.

  (DB,november ’80)    

   

  1980 – 13 december : Brief uit Heverlee van Christine De Laet  (zuster Melanie)

                Tot ‘De Band’ (gepubliceerd in het januariarinummer 1981)

   

  Beste Leestenaars, mijn dierbare dorpsgenoten van in de tijd,

   

  Van harte verenig ik mij met de bestuursequipe van DE BAND om U mijn beste wensen aan te bieden van vroom en vreugdevol Kerstfeest en een genadenrijk en zeer gelukkig 1981.

  DE BAND is weerom boeiend geweest van a tot z. Daarvoor heeft niet alleen zijn redactieploeg gezorgd. Daar heeft blijkbaar heel Leest toe bijgedragen : groot en klein, elkeen en allen saam, getuige o.m. die grandioze inzet voor de viering van de honderdjarige Stanne, wat een topprestatie was van heel de goegemeente met samenspel van al haar talenten en schone mogelijkheden. Iets unieks ! Ons Leest op zijn best !

  Dat had ik, in andere omstandigheden, nog graag willen meemaken.

  Via DE BAND echter beleef ik toch dankbaar een beetje allerlei gebeurtenissen van Leest mee, zo recente als vroegere en verjong ik er daarbij een poosje telkens, vooral als hier en daar bepaalde reminiscenties heel de atmosfeer van destijds weerom oproepen.

  Daar beleef ik dan bijzonder veel deugd aan als in de “Leestse figuurkens” van Anselmus Jedrie, waar onder meer smakelijke herinneringen opduiken in verband met mijn eigen familie. Wat daar gezegd word over “Leirke” dat blijkt onze nonkel Fons te zijn, mijn eigen peter nog wel ! en ’t is alles zo leuk en lollig verteld over die “waterkiekens” in ’t juninummer…

  DE BAND vangt eveneens welkome echo’s op uit het leven van onze Leestenaars ver van honk en heimat : zijn miliciens, zijn missionarissen. Ze blijven allen, dank zij hem, in voeling en in vriendschap innig verbonden met elkaar. Door zijn sympathieke en bemoedigende belangstelling blijft zo DE BAND een echte en hechte band, een stevige, een doeltreffende en daarwerkelijke steun voo alle Leestenaars.

  Hier in Heverlee draait de carroussel van ons scholencomplex steeds in volle zwier .

  Op 4 oktober ll. oud-leerlingendag, werden diegenen gevierd die in Heverlee gediplomeerd werden, 25, 50 en 60 jaar geleden. Onder de jubilarissen waren vier Leestenaars : Mathilde Verbruggen, Madeleine Verbruggen, Mariette De Prins waren zilver en één was diamant…Wie dat was weet u wel : ja, “raptim transit” : ik ben reeds bijna op ’t eind van mijn rolletje…Hoe rap toch gaat alles voorbij !

  Ik hoop intussen toch evenwel dat DE BAND nog lang zijn lezers kleine randvreugden zal bezorgen die ’t leven altijd zo veraangenamen, maar dat hij ook, zoals hij het trouwens doet, voor elkeen gezonde, stevige kost zal blijven geven om de harde weg van de plicht moedig en rechtlijnig verder te gaan.

  Beste BAND, dierbare dorpsgenoten, mijn hartelijkste groeten aan u allemaal, en zoals het Vlaamse versje vroom zegt :

  Een zalig einde, een goed begin, dat gunne u God, jaar uit jaar in !”  

   

  1980 – 19 december : Poppenfilm “De grote prijs van Smöreberg” voor de kinderen van de Vrije Kleuter- en Basisschool. Tijdens de pauze smulden ze van de overheerlijke pannenkoeken waarvoor het schoolcomité had gezorgd. (schoolkrant)             

   

  1980 – 26 december – Gazet van Mechelen :

              Alle bomen op Zennedijk te Leest weg ?

              “Via een parlementaire tussenkomst bij de minister van Openbare Werken en bij

              de minister van de Vlaamse Gemeenschap vraagt volksvertegenwoordiger Joos

              Somers welke maatregelen men zal treffen om de verbeteringswerken aan de

              Zennedijk te verzoenen met het behoud van de bomen die er bijdragen tot

              uitzonderlijk natuurschoon.

              Ten gevolge van de recente overstromingen worden momenteel dijken van de

              rivieren behorend tot het Scheldebekken in het Mechelse verstevigd.

              De prachtige bomenrijen die de dijken sieren zouden plaats moeten ruimen voor

              steen en beton.

              Kamerlid Joos Somers drukt zijn bezorgdheid uit over het onherroepelijk

              ingrijpen in het plaatselijk leefmilieu dat door deze verstevigingswerken word tot

              stand gebracht. Hij is ervan overtuigd dat het technisch mogelijk is deze

              “noodzakelijk uit te voeren werken” te realiseren en daarbij de prachtige

              bomenlanen toch te sparen. Tussen de Zennebrug te Leest en de spoorwegbrug te

              Hombeek alleen al staan 228 Amerikaanse eiken, 33 zomereiken, 4 essen, 35

              zwarte noten, 20 lorken, 6 veldolmen, 27 robinia’s, 10 platanen, 5 esdoorns en

              1 spar.”  

   

              De dijkbreuk te Leest vond ruim een jaar geleden plaats (november ’79) waarna

              enkele weken later de Rupeldijk te Heffen het begaf. Het gevolg : grote materiële

              schade.

              Intussen was er aan de dijkversterking in het Mechelse reeds heel wat gedaan.

              Volgens ingenieur Wijnants van de Dienst Zeeschelde Antwerpen was de

              verwijdering van de bomen noodzakelijk. Een voorafgaand maandenlang

              studiewerk was formeel. Een mogelijkheid was om een gans nieuwe dijk achter de

              bestaande oude dijk te leggen en de bomen te laten staan, maar de bomen

              stonden hooguit 2 meter van elkaar met een waaier van takken.

              En indien er ooit nog iets zou gebeuren of er dienden onderhoudswerken

              uitgevoerd te worden, dan was het voor de aannemer een onmogelijke opdracht

              om zijn materieel op de kruin van de dijk te krijgen.

   

  Foto’s uit een ons onbekende krant van 14 januari 1981 :

  -Honderden oude bomen die op de kruin van de Zennedijk stonden moesten gerooid worden.

  -Eén van de vele sluisjes in de dijken, veelal oorzaak van wateroverlast door verstopping. Ook zij werden verwijderd.

  -De dijken te Leest : vroeger kon men er nauwelijks met een fiets oprijden. Nu is de dijk op bepaalde plaatsen 8 meter breed en binnenkort krijgt hij een asfaltbedekking.

  -Een kraanman vult de schanskorven met steenslag op de bouwwerf.

  -Arbeiders maken de schanskorven dicht, in afwachting dat een platboot ze ter bestemming brengt.

     15-12-2012 om 11:18 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1980 – Eind november werd de Volksdansgroep Korneel gesticht.

   

  De naam was afkomstig van de parochieheilige “St.-Cornelius”. Eigenlijk had Korneel zijn ontstaan te danken aan een voetbalploeg en het folklorefestival te Mechelen. Tijdens dat folklorefestival zorgde V.V. Leest steeds voor de herberging in Leest van een buitenlandse groep, en zo ontstond de idee om met een eigen “Leestse groep” te starten.

  In september 1980 nam Gust Emmeregs contact op met Mon De Clopper van V.V.K.B in Antwerpen en weldra verscheen in het parochieblad een uitnodiging voor alle belangstellenden om een vergadering bij te wonen in het chalet van V.V. Leest.

  Enkele weken later werd de “Leestse Volksdansgroep” opgericht, onder de voorlopige leiding van de Mechelaar Jos Meel.

  Via de media werd gesoliceerd naar belangstellenden en de eerste repetitie vond plaats in de parochiezaal van Leest op vrijdag 28 november.

  Vrij snel werd Jos Meel opgevolgd door Leonie De Laet-Windelen als voorzitter-groepsleider en Elvire Claes als verantwoordelijke dans. Gust Emmeregs werd secretaris en de overige             bestuursleden waren Maria De Hertogh, Frieda Diddens, Bertha Smulders, Emilie Verbruggen en Lena Vervloet.

  V.V.Leest nam het eerste jaar de lidgelden (jaar 1981) alsmede de huur van zaal voor haar rekening. Als tegenprestatie verleende de volksdansgroep haar medewerking aan de

  Leestse Volksfeesten 1981.

  Een tijdje later werd de voorlopige naam “Leestse Volksdansgroep” vervangen door “Korneel”, een vondst van de familie Soors. 

  Hun eerste officiële optreden vond plaats op vrijdag 29 mei 1981 tijdens de 11de Leestse Volksfeesten en op 4 december 1981 werd een groot pannenkoekenfeest gegeven ter gelegenheid van het éénjarig bestaan en het feit dat de vereniging honderd leden telde.

  Elke vrijdagavond werd er geoefend en beginners kregen extra bijlessen.

  Er werd een eigen orkest opgericht bestaande uit 15 leden en de jongste muzikanten hielden wekelijks een oefenstonde onder leiding van Jan Casteels.

  De kinderen tot 10-11 jaar werden opgesplitst in twee groepen, dat was eveneens het geval voor de grootste groep : de jeugd.

  Daarnaast vormden ook de volwassenen een eigen groep, zij kregen dansles van Elvire Soors-Claes. De kinderen kregen les van dansleider Jos, van Martel, Kathleen en Christel.

  Elk jaar met “Posse Leest” en met de Guldensporenviering was de dansgroep present.

  Soms met een extraatje zoals in 1982 toen ze verse zeevis “op grootmoeders wijze”, gebakken door de vissers van Knokke Heist, serveerden.

  Onderwijl werd er gedanst door hun verschillende groepen.

  Datzelfde jaar werd er ook al opgetreden in Middelkerke en in het Mechelse Tivolipark ter gelegenheid van de inhuldiging van het monument van Louis Neefs.

  De optredens volgden elkaar snel op. De Korneel-jongeren trokken naar de jeugddag in Schoten, dansten in de Hanswijkprocessie, namen deel aan de Leestse Volksfeesten, luisterden te Weerde het schoolfeest op met dans en kantklossen.

  De volksdansgroep zorgde er in 1983 voor dat een Nieuw-Zeelandse groep Maori’s onderdak vond bij Leestse gezinnen.

  Op Paasmaandag 1984 trad de dansgroep voor de eerste maal op in haar nieuwe            klederdracht : groenbeige broek en zwarte vest.

  Eén van de hoogtepunten was de jaarlijkse deelname aan de Europeade. In 1983 ging deze door te Wenen en daar werd al zingend en dansend door een 15-tal leden verbroederd met de volkeren van gans Europa.

  In 1984 was Rennes aan de beurt. De Europeade 1985 vond plaats in Turijn. Korneel was vertegenwoordigd met 36 leden. 

  In 1986 vertegenwoordige Korneel de Mechelse regio en Vlaanderen samen met  groepen uit Antwerpen en Pulle tijdens de XXIIIe Europeade voor Volkscultuur in Fugueira da Foz Portugal. Datzelfde jaar sloot Korneel opnieuw aan bij een oude traditie : pannenkoekenbak op Lichtmis. Voor een luttele 60 fr konden de Leestenaars in de parochiezaal genieten van een kopje koffie en lekkere pannenkoeken onder het motto : “Op lichtmis is geen vrouwken zo arm, of het maakt de koekepanne warm.”

  Andere vermeldenswaardige hoogtepunten waren de deelname aan de Mechelse dagen in Middelkerke (verschillende malen in de jaren ’80), optreden t.g.v. de

  Koningsfeesten (1991), deelname aan de demonstratiedag van de Vlaamse Volkskunst Gemeenschap, federatie waartoe Korneel behoorde (1996 in Westerlo, 1997 in Dadizele, 1998 in de Antwerpse Zoo).

  De Volksdansgroep engageerde zich ook voor het goede doel. In 1984 deden ze met de Leestse Chiro een huis aan huis omhaling voor Polen.

  Voor Afrika werd meegewerkt aan de “Operatie Overleven”.

  In 1985 werd het 5-jarig bestaan gevierd met kinderanimatie en een lustrumbal.

  Bij die gelegenheid reikte nationaal VVKB-voorzitter Mon De Clopper gouden            erepenningen uit aan initiatiefnemer-stichter Gust Emmeregs, aan Leonie De Laet, toen reeds 5 jaar voorzitster; aan Elvire Soors-Claes dansleidster, aan Emilia Smets (verantwoordelijke voor muziek en secretariaat) en aan de kassierster van de vereniging Bertha Verbruggen. Korneel telde toen zo’n 130 leden. 

  In 1990 werd n.a.v. het tienjarig bestaan een mini-folklorefestival georganiseerd en vijf jaar later een volksbal.

  Het hele jaar 2000 vierde Korneel feest om de 20ste verjaardag te vieren. Dat jubileum begon met het optreden voor Posse Leest op zondag 23 april, waarvoor een gastgroep werd uitgenodigd : Batkivska Nyva uit Kiev (Oekraïne), waarmee de leden ’s avonds verbroederden. Op hetzelfde moment liep er in zaal “Ter Coose” te Leest ook een overzichtstentoonstelling van 20 jaar Korneel.

  In september ging de ganse groep op week-end en werd het startschot gegeven voor  de slotmanifestatie van dat jubileumjaar, het totaalspektakel “Herinneringen uit het dagboek van een matroos”. Tijdens het weekend van 18 en 19 november werd dit geheel van dans, zang en toneel tweemaal uitgevoerd, telkens voor een uitverkochte zaal.

  Een video-opname van dit gebeuren werd voor 7,5 euro te koop aangeboden.

   

  Binnen Korneel vormden de dansers de grootste groep. Ze waren onderverdeeld in vijf leeftijdscategorieën, die wekelijks samenkwamen (uitgenomen schoolvacanties) :

  Korneeltjes I (1e-3e Leerjaar), Korneeltjes II (4de-6de leeerjaa), Kornuiten (12 tot 18 jaar), Korneel I (18-35 jaar) en Korneel II (+35 jaar).

  In 2003 sloop de vendelmicrobe in de aders van enkele dansers en werd een oude traditie terug opgenomen.

   

  In 2003 zag het bestuur van de volksdansgroep er als volgt uit :

  Voorzitster : Leonie Windelen.

  Secretaris : An Smets. Financiën : Hilde Smets.

  Overige bestuursleden : An De Rooster, Emilia Verbruggen, Griet Soors, Melissa Duran, Sandra Cammaerts, Tine Reyntiens en Veerle Soors.

  Dansleiding

  Kinderleiding : An De Rooster, An Smets, Griet Soors en Tom Van Houcke.

  Jeugd 1 : Hilde Smets, Sandra Cammaerts.

  Jeugd 2 : An De Rooster.

  Volwassenen : Leonie Windelen.

  Korneel had ook een eigen website : www.korneel-leest.tk

   

  Thans is de dansgroep onderverdeeld in twee leeftijdscategorieën die wekelijks, behalve tijdens schoolvacanties,  samenkomen in de turnzaal van Basisschool De Spiegel (Ten Moortele 2).

  ‘Jong Korneel’ (doelgroep 16-45 jaar) en ‘Korneel’ (doelgroep +40 jaar).
  Algemeen Secretariaat Korneel Leest : Familie Smets, Kouter Leest.

  Korneel-leest@hotmail.com

   

  Foto’s :

  -Ontwerp van Karel Soors.

  -De muzikanten van ‘Korneel’ aan het werk op de speelplaats van de Vrije Kleuter- en Basisschool tijdens Posse-Leest 1983.

  -Posse-Leest 1983 voor een massa toeschouwers.

  -‘Jong Korneel’, de 16 tot 45 jarigen. (foto : website)

  -‘Korneel’, de +40-jarigen. (foto :  website)

     15-12-2012 om 10:41 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1980 – Zaterdag 15 en zondag 16 november : Hobbytentoonstelling

              In zaal St.-Cecilia, Dorpstraat, organiseerde de S.V.V. afdeling Mechelen een eerste

              hobbytentoonstelling waarvoor heel wat belangstelling was.

              De opening had plaats in aanwezigheid van enkele Mechelse gemeenteraadsleden.

              (zie foto)

   

  1980 – 16 november : Rust Roest bracht “Mijnheer Pirroen”.

              “De Leestse toneelvereniging Rust Roest zette haar zestigste speeljaar in met de

              opvoering van het schouwburgspel “Mijnheer Pirroen” van Felix Timmermans

              en Eduard Veterman.

              Dit stuk is geen zelfstandig toneelwerk, maar is gebaseerd op de roman “Anne

              Marie”.  Het boek dat ontstaan is naar aanleiding van een oude foto en een lied

              door een ”leurder” of straatventer, ontving bijval en afwijzende kritiek.

              Het is een weemoedige roman waarin zich een klein drama van verlangen en

              ontgoocheling  afspeelt in een provinciestadje uit voorgaande eeuw.

              “Rust Roest” brengt dit stuk ook op zaterdag 22 november voor het voetlicht in de

              parochiezaal om 20 uur in de gemeente.

              De medewerkers zijn Marcel Verwerft, Jan Emmeregs, Luc Verschueren, Geert De

              Laet, Werner De Nijn, Dirk De Smet, Rita Boon, Imelda Van der Hasselt, Nicole

              Van Gindertaelen, Renild Polfliet, Toni Verbeeck en Guido Hellemans.”    

              (L.D.N. in Het Laatste Nieuws van 20 november 1980)  

   

  In ‘De Band’ van oktober werd het stuk als volgt aangekondigd :

  “Ook onze voorgangers hebben –als zovele anderen- veel van Felix Timmermans en zijn werk gehouden, want Rust Roest heeft reeds meerdere toneelwerken van de Lierse Fé gespeeld.

  In de archieven zoekend vinden wij : ‘En waar de ster bleef stille staan’, werd 9 x opgevoerd, de eerste maal op 20 november 1927 bij Teughels, de negende maal op 20 december 1959 in de Parochiezaal.

  ‘Leontientje’ werd 3 x opgevoerd, de eerste maal op 25 maart 1962 in de Parochiezaal.

  Het toneelwerk dat Rust Roest nu in november gaat spelen is ‘Mijnheer Pirroen’, naar de roman ‘Anna Marie’. Dit is dus het vierde toneelwerk van Felix Timmermans dat wij gaan spelen.

  Op zondag 16 en zaterdag 22 november ek, telkens te 20 uur, spelen wij met liefde en enthousiasme terug een werk van Timmermans : ‘Mijnheer Pirroen’ een volks spel in vier bedrijven. Wij zullen trachten de geest van zijn werk door te geven tot grote vreugde van kijkers en werkers, want onszelf zullen wij er allen in terugvinden.” 

   

  En dezelfde periodiek in november 1980 :

  “Rust Roest bracht ditmaal Felix Timmermans onder onze mensen. Grote kleinkunst ! Nog steeds kunnen we van de ‘Fé’ genieten. Een mengeling van het vroese, het vrome en het amoureuze. Diep, soms tot het aangrijpende toe, maar steeds spiritueel. Dat behoedt hem van alle smartlapperij en valse tragiek.

  Een verhaal van alledag : Mijnheer Pirroen, notaris en ouwe jonkman, pallietert door het leven met zijn gezellen de ‘Dolfijnen’ : enkele snob-artiesten die ‘leven van zangen en verzen, maar vooral van gloeiende wijn, vochtige zoenen en een heerlijk festijn’. Er is echter een ‘maar’ : het eeuwige thema van de twee koningskinderen die bij elkaar niet konden komen : Pirroen is verliefd, maar daar komt niets van, want zijn ‘Cesarinneke’ is van adel. Geen spek dus voor zijn burgerlijke bek. Pirroen kan echter wachten , twintig jaren als het moet : hij zal ze hebben en hij moet ze hebben. En zeker als hij is van zijn spel, verwed hij er een soepeetje op, dat hij tenslotte zal verdienen. De spanning stijgt tot als het gordijn valt.

  Regie en verbindingstekst : Guido Hellemans.

  Acteurs : Marcel Verwerft, Jan Emmeregs, Luc Verschueren, Geert De Laet, Werner De Nijn, Dirk De Smet, Rita Boon, Imelda Van der Hasselt, Nicole Van Gindertaelen, Renild Polfiet, Toni Verbeeck.

  Gaven verder hun medewerking : Nicole Gielis (voorzegster), Jean Albert (grime), Wim Jacobs (sonorisatie), Hilda Silverans en Dirk De Smet (muzikale begeleiding), Karel Mertens (geluidsband), Tony Baarendse (decorschildering), Marcel Spoelders, Stefan Vloeberg, Fik Diddens en Tony Baarendse (decorbouw), Nicole Van Stijvoort (kostuums) en Fik Diddens (belichting).”

   

  1980 – 25 november : Kinderarts Dhondt praatte over psychologische moeilijkheden bij

              kinderen, die zich uiten in lichamelijke klachten. Ouders praatten na met de

              leerkrachten. (Schoolkrant Vrije Kleuter- en Basisschool)

   

  1980 – 26 november : Brief voor het College van Burgemeester en Schepenen van Mechelen

   

  “Op vraag van de K.V.G.-afdeling Zennevallei (Hombeek, Leest, Heffen) richt ik mij tot U.

  Onze gehandicapten gaan ook geregeld naar één van onze gemeentehuizen om een bepaald formulier of andere inlichtingen. Zoals men weet, zijn alle gemeentehuizen te betreden langs trappen die zij in de meeste gevallen niet alleen kunnen opgaan.

  Om dit probleempje op te lossen doen zij volgende voorstellen :

  -Het plaatsen van een bereikbare bel  aan bepaalde gemeentehuizen zou in vele gevallen reeds een oplossing brengen, daar bedoelde mensen zo hun aanwezigheid kunnen melden en dan is een helpende hand van een aanwezige beambte een voor de hand liggende oplossing.

  -Tevens zou het aanbrengen van een degelijke trapleuning er heelwat toe bijdragen om gemakkelijker de trappen te kunnen betreden voor gehandicapten en oudere mensen.

  Hopend in de nabije toekomst een gunstig gevolg te mogen verkrijgen, verblijf ik inmiddels

  met de meeste hoogachting,

  Vloebergh Louis, Winkelstraat 28 2931 Leest-Mechelen

  Raadslid OCMW.”

   

  1980 – Zaterdag 29 november : 3de Grote KWB Kaartwedstrijd ‘Boomke Wies’

              ging door in “Ons Parochiehuis”. Zoals voorgaande jaren waren weer voor

              meer dan 10.000 frank aan individuele prijzen in natura voorzien. Elke

              tafelwinnaar had prijs. Tevens was er een trofee voorzien aan de vereniging

              met het meeste aantal deelnemers.

              Deelnameprijs : 60 frank.

              Vevoc, met 24 deelnemers, ging met de trofee lopen en Jozefa Beuselinck won

              de hoofdprijs voor Jan Geerts en Elia Jacobs.   

              Er waren 136 kaartliefhebbers.       

              Het KWB-Kaartkampioenschap 1980-81 ging door in het parochiecentrum

              (het vroegere klooster) in de Dorpstraat. Wie acht maal deelnam kwam in aanmerking

              voor het eindklassement waarvoor eveneens een prijzentafel van 10.000 frank

              voorzien was.

   

  Foto’s :

  -Eerste hobbytentoonstelling van de S.V.V. Op de foto organisatoren en bestuur.

  -De affiche die ‘Mijnheer Pirroen’ aankondigde.

  -De ploeg die verantwoordelijk was voor de opvoering van ‘Mijnheer Pirroen’.

  -Foto uit een ons onbekende krant.

   

  15-12-2012 om 10:26 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De achterkant van de Vrije Kleuter- en Basisschool in 1979. De foto is genomen vanuit de Scheerstraat (Ten Moortele).

   

   

  1980 – Vervolg november

   

  Ook de Vrije Kleuter- en Basisschool uit de Dorpsstraat had een eigen schoolkrantje.

  Daarin vonden we volgende gegevens :

   

   Bestuur :

  Schoolcomité “Kristuskoning”.

  Voorzitter : Frans Lornoy, pastoor.

   

  Leerkrachten

   

  Kleuterschool :

  -Gerda Rodet-Van Hoof (Putte)

  -Amanda Van Opstal-Verbergt (Hombeek)

  -Fransin Franckx-Miroux (Hombeek)

   

  Basisschool :

  -Lief De Smet (Leest)

  -Rosette Serdongs-Verschueren (Mechelen)

  -Mia Van Sweevelt-De Wit (Mechelen)

  -Paula Verbruggen-Bradt – schoolhoofd (Leest)

   

  Onderhoudspersoneel :

  -Hilda Van den Bergh-Diddens (Leest)

   

  Voor- en nabewaking :

  -Dora Coulier- Verwilghen (Leest)

   

  Tien goede redenen om “Onze” Kleuter- en Basisschool te kiezen

  1.Een katholieke opvoedingsgemeenschap.

  2.Een school waar alle kinderen zich thuis kunnen voelen.

  3. Iedereen kent iedereen.

  4.Zowel het lerend als het spelend kind komt aan zijn trekken.

  5. Een school die zich inspant voor de totale opvoeding van het kind.

  6.Luchtige, ruime lokalen.

  7.Vernieuwde sanitaire voorzieningen.

  8.Twee grote speelplaatsen.

  9.Veel bomen, veel gras en een grote zandbak.

  10.Mogelijkheid om in een goed uitgeruste turnzaal te turnen.

   

  Onze school

  “Wij vinden onze school heel fijn, vooral omdat wij twee ruime speelplaatsen hebben met bomen, bloemen, planten en gras.

  In de herfst mogen wij ook van de fruitbomen appels en peren plukken en opeten. Ze zijn op onze speelplaats ook kerselaars komen planten, maar die zijn nog te jong om kersen te dragen.

  In sommige scholen hebben ze het geluk niet van zo’n fijne speelplaats te hebben.

  Volgend jaar krijgen wij nieuwe borden. Zo kunnen wij nog beter leren.
  Wij vinden het ook fijn dat wij in onze klas een eigen bibliotheek hebben, want lezen is leerrijk en prettig.

  Wij denken ook dat als een kind iets misdoet, het niet direct moet gestraft worden, iedereen doet wel eens iets fout.

  Verder is het heel plezant in onze school. Op schoolreis gaan, daar houden wij van.”

      Een leerlinge. 

   

  1980 – Zondag 9 november : Chirofamiliefeest 1980

              In samenhang met het nieuwe jaarthema “Zie je ’t al gebeuren”, stelden twee

              harlekijnen de stukjes voor. Ze waren hun kleuren verloren en alle groepen

              zetten hun beste beentje voor om ze terug te bezorgen.

              Sommige letterlijk met een dansje, anderen met toneel.

              Na de koffietafel gaf de pater een diamontage over het voorbije bivak te Neerpelt

              en stelde de hele chirofamilie zich voor op het podium met een lied.

   

  “…Na weken voorbereiding van leden en leiding, konden we weer alle chiro-ouders uitnodigen om ons jaarlijks chiro- en familiefeest mee te beleven. En inderdaad er viel iets te beleven : in samenhang met ons nieuw jaarthema ‘zie je ’t al gebeuren,’ waren het 2 harlekijnen die de stukjes voorstelden. Ze waren hun kleurtjes verloren en alle groepen moesten hun best doen om deze terug te winnen. De ene groep deed het met een dansje : een cowboydans, sloefendans of zelfs een hele evolutie van dansen. Anderen zochten het in toneel : van sprookjes en scetchen tot zelfs thrillers.

  De aspi-jongens gingen eerder op de ernstige toer. Zij toonden de tegenstelling aan van goed en slecht in de wereld.

  Ook de oud-leiding was van de partij met een belevenis uit hun chiroleven en de mogelijke gevolgen hiervan, afgewisselt met reclamespots.

  Na een heerlijke koffietafel gaf de pater een diamontage van het voorbije bivak in Neerpelt.

  Na dankbetuigingen aan het oudercomité en de pater, kwam de hele chirogroep vol enthousiasme op het podium. Elke groep stelde zich voor met een liedje, om daarna met de hele groep te besluiten met het jaarthemaliedje.

  Vol nieuwe inzet, chiromoed en geestdrift, kunnen we nu definitief beginnen aan ons nieuw chirojaar met 106 chiromeisjes :

  -Onze jongsten ‘de prutskes’ voelen zich al goed thuis bij hun vriendjes en hun leidsters Chris De Smet, Veerle Van Assche en Els DeMaeyer. Naast de moeilijke activiteiten die ze op school moeten presteren, kunnen ze zich hier amuseren met eenvoudige spelletjes, kleine handwerkjes, dansjes en verhaaltjes.

  -De acht- en negenjarige ‘speelklubbers’ kunnen zich goed uitleven in allerhande spelen die Bea Lamberts en Ingrid Vets voor hen uitzoeken. De speelklub wil voor vele kinderen een kans zijn om mee te komen spelen. Geen gesloten kliekje dus, geen eilandje, maar een plaats waar iedereen welkom is.

  -Lief Lamberts, An Polfliet en Kris De Smet zorgen voor de activiteiten van de kwiks, die zich nog kunnen inleven in een sprookjeswereld, maar ook al graag dingen van de groteren doen.

  -De ‘tippers’ die twaalf en dertien jaar zijn, vormen met hun 24 een hele bende. Vraag dat maar aan Renild Segers, Krista De Prins en Mia Lamberts, die hun handen vol hebben om telkens met een boeiend speld aan te komen.

  -De ‘tiptiens’ die zelf boordevol  ideeën zitten, kunnen best nog een steuntje gebruiken van Vera en Frie De Prins, om deze te realiseren.

  -De ‘aspi’s’ kunnen nog heel wat beleven binnen hun groep, maar moeten ook reeds verantwoordelijkheid kunnen opnemen voor een afdeling, samen met Lus Van Roy (tevens hoofdleidster), Rita De Maeyer (teven hulphoofdleidster) en Mie Lefever.

  Alhoewel leden en leiding hun uiterste best doen, zouden we het niet kunnen redden zonder de hulp van onze pater. Met zijn vele jaren ervaring kent hij al de noden en hij zorgt er wel voor dat er niets aan onze aandacht ontsnapt.
  Met al deze mensen willen we er samen een tof jaar van maken, want chiro is temidden van deze soms ontmoedigende wereld, iets waar nog van alles te beleven is : prinsheerlijke momenten, boeiende spelen, fantasie en creativiteit, iets belangloos doen, genieten van het samenzijn, soms ook slechte momenten of ruzies, maar waar je toch steeds het gevoel hebt, dat je er bijhoort en dat je er iets kunt van maken samen met de anderen. En dit niet alleen in chiroverband, maar ook thuis, op school, in de maatschappij en in de toekomst. Dit is nog een lange weg, maar we willen stilaan onze dromen waarmaken. Zie je ’t al gebeuren ?

       De meisjesleiding.”  

   

  15-12-2012 om 09:58 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1980 – November : Uit de eerste schoolkrant van de Stedelijke Lagere School :

   

  Tip aan de ouders

  “Ouders en leerkrachten hebben eigenlijk dezelfde taak, nl. kinderen helpen bij hun ontwikkeling tot volwassenen.

  ‘Helpen’ betekent echter niet ‘ALLES IN HUN PLAATS DOEN.’

  Maak daarom nooit de huistaken van uw kinderen in hun plaats, zoek zelf nooit de prentjes op die de meester heeft gevraagd. U bewijst de kinderen daar helemaal geen dienst mee want ze leren er niets mee. De bedoeling van dat opzoekingswerk is eigenlijk een ontdekkingstocht. Zo kunnen kinderen de gevonden documentatie koppelen aan de geziene leerstof. Aldus kunnen de leerlingen talrijke verbanden leggen wat het inzichtelijk leren fel bevordert.

  DUS : geef wel kleine aanwijziginen  of zeg dat je vermoedt dat bepaalde documentatie ‘DAAR’ te vinden zal zijn. Ze worden er alleen maar zelfstandiger door!”

   

  In hetzelfde nummer vonden we volgende weetjes :

   

  NIEUWS UIT DE VIERDE KLAS – Wist U dat :

  -Steven De Borger een ongelukkige val deed en hierbij de arm brak,

  -deze arm ondertussen al volledig hersteld is,

  -wij op de beplaasterde arm allemaal onze handtekening mochten plaatsen.

  -Geert Selleslagh voor de gezellige bewoners van ons aquarium zorgde (paling, zonnebaars, karpertjes en voorn).

  -Johan Hellemans en Paul Muysoms prachtig winnaar werden van hun reeks in de prestatieloop op S.C. Mechelen.

  -Michel Debroey onze visjes van de dood redde toen hij geneesmiddelen in het water druppelde.

  -Zes van de zeventien leerlingen een fiets hebben die niet in orde is. De Mechelse politie stelde dit vast bij haar controle.

  -Tijdens een voetbalwedstrijd met de schoolploeg trapte Werner Huys (5de klas) een hoekschop rechtstreeks in doel. Vele spelers van K.V. Mechelen (en ook van R.C. Mechelen) benijden hem nu om zijn fantastische traptechniek.

  -Conny De Schouwer is wel het enige meisje uit de hoogste klas maar ze laat zich toch niet doen door de 28 jongens. Haar schriftjes zijn het best verzorgd en dat zal elke jongen toch moeten toegeven. Misschien zal haar broer dat niet doen als hij zijn schriften met die van haar vergelijkt.

  -En wat te denken van Luc Verschuren van de 6de klas. Hij is nu de doelman van de schoolploeg en hij doet dat uitstekend. Ook is zijn schoolwerk flink verbeterd tegenover vorig jaar. Komt dat door te voetballen ? Of komt dat omdat hij vreest niet meer onder de lat te mogen staan als hij in de klas niet meer zijn best doet ?

   

  Ook de personeelssamenstelling van de school :

   

   Klastitularissen

  1ste klas : Monique De Winter (echtgenote Muyldermans)

  2de klas : Jan Teughels

  3de klas : Aloïs Hendrickx

  4de klas : Guido Slachmuylders

  5de en 6de klas : Stan Gobien. (tevens schoolhoofd)

   

  Bijzondere leermeesters & leermeesteressen

  Katholieke godsdienst : Frans Sablain en zuster Josée Booten

  Zedenleer : Rita Van den Eynde (echtgenote De Buck)

  Taaklerares : Denise Lauwers (echtgenote De Block)

  Lichamelijke opvoeding : Linda Van Quathem

  Muziek : Marleen Van Mossevelde (echtgenote Wellens)

   

  Onderhoudspersoneel

  Rosalie Hermans (echtgenote Vloeberghen).

   

  En in het ‘Informatieblad Stedelijke Scholen’ uit dezelfde periode :

   

  LEEST – Scheerstraat 2 :

  -Een nieuw schoolgebouw, modern, sober en vol licht ! Alles werd voorzien : wastafeltjes in de klaslokalen en in de gangen, een prachtig uitgeruste gymzaal, hygiënische sanitaire installaties, een fietsenbergplaats, een keuken en een eetzaal. Elke leerling heeft er zijn stoel en bank volgens lichaamsgrootte.

  -Geen enkele leerling verliet vorig jaar de school voor ’t beëindigen van de 6de klas. Dit betekent dat alle leerkrachten het vertrouwen genieten van de ouders.

  -Dit voortijdig verlaten van de school is ook niet nodig gezien de resultaten die de oud-leerlingen behalen in de eerste klas van het secundair onderwijs !

  Door middel van bijkomende oefeningen (stencils) worden de leerlingen op het secundair onderwijs voorbereid !

  -In de meeste scholen daalt het aantal leerlingen als gevolg van het dalend geboortecijfer. In onze school kwam er vorig schooljaar een klastitularis bij !

  -Er is morgen- en avondbewaking !

  -Koffiebedeling !

  -De Stedelijke Lagere School van Leest is een sportieve school !

   

  STEDELIJKE LAGERE SCHOOL – LEEST – SPORTIEVE SCHOOL 1980

  De Sted. Lagere School van Leest werd uitgeroepen samen met een aantal andere Vlaamse scholen tot ‘Sportieve School 1980’. Deze titel werd door het B.L.O.S.O. toegekend aan die scholen die zich werkelijk inspannen voor de bewegingsopvoeding van hun leerlingen.

  De leerlingen krijgen de mogelijkheid om aan sport te doen op de woensdagnamiddagen.
  De ‘Sportclub’ kende zo’n groot succes dat de groep in tweeën moest gesplitst worden.

  Tijdens het voorbije schooljaar werd er aan volgende competities meegedaan :

  -Voetbaltornooi Don Bosco Willebroek.

  -Voetbaltornooien van de fusiegemeenten.

  -Schoolsportdag op 9 mei 1980.

  -Atletiekwedstrijd in Aartselaar.

  -Zwemwedstrijden in Mechelen.

  Op al deze sportwedstrijden kregen onze leerlingen onderscheidingen en medailles. Sommige wedstrijden werden gewonnen, zowel in ploegverband als individueel.

  Op school is er eveneens een uitrusting voor mini-voetbal, basketbal, handbal en volleybal.
  Tevens beschikken we over een moderne en prachtig uitgeruste gymzaal !

  Naast sport is er ook nog spel en gymnastiek, natuurlijk !!

  Voor onze school was 1980-1981 zoals op de affiche van het BLOSO staat : ‘EEN GOED SCHOOLJAAR IS…EEN SCHOOLSPORTJAAR !!!’

  Ook voor het schooljaar 1980-1981 zal dat zo zijn !!!

  ‘EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM !’ 

   

  Het P.M.S.-CENTRUM

  “De stad beschikt over een eigen P.M.S.-Centrum met gespecialiseerd personeel om de leerlingen te onderzoeken naar hun mogelijkheden en intelligentie.

  Nu het V.S.O. (Vernieuwd Secundair Onderwijs) in het Mechelse volledig werd ingevoerd, komt de klemtoon van het onderzoek te liggen bij de leerlingen van de eerste klassen.

  Het P.M.S.-Centrum geeft hulp bij het ganse ‘opvoedingsproces’ en begeleidt de leerlingen. De leerkrachten krijgen alle informatie hoe ze die bepaalde leerling in de gunstigste zin kunnen opvoeden. Speciale aandacht gaat naar de leerlingen van de aanpassingsklas. In de nabije toekomst zal het P.M.S.-Centrum nog een grotere rol gaan spelen als meerdere scholen tot het V.L.O. (Vernieuwd Lager Onderwijs) toetreden !

  GELUKKIGE KINDEREN die door deze dienst optimaal begeleid worden !

  TEVREDEN OUDERS die weten dat aan hun kinderen de maximale zorg wordt besteed !”

   

  De Zeeklassen

  “Sinds de fusie van de gemeenten gaan ook de leerlingen van de 3de graad uit de stedelijke scholen van Heffen, Leest en Walem voor een periode van twee weken naar zee. Het succes van deze zeeklassen overtreft elke keer alle verwachtingen en zowel de leerlingen als de leerkrachten zijn opgetogen over hun verblijf aan zee.

  Elke klas beschikt er over een afzonderlijk studielokaal en dat er flink gewerkt wordt blijkt uit de oefeningen in de werkbundel ‘Zeeklassen’ ! Tijdens de leerzame wandelingen genieten de kinderen van het heilzame zeeklimaat en dan blijft er nog tijd over om op het strand en in de duinen te stoeien. Met autocars en tram wordt de ganse Belgische kust verkend. Sport en spel staan ook elke dag op het programma.
  GELUKKIGE KINDEREN die in dergelijke omstandigheden aan zee kunnen vertoeven !

  TEVREDEN OUDERS omdat ze weten dat hun kinderen in veilige handen zijn.

  GEEN ONOVERKOMELIJKE FINANCIELE INSPANNINGEN wegens de gunstige prijs.”

   

  15-12-2012 om 09:52 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1980 – Zaterdag 11 oktober : Jaarlijks Teerfeest KWB

              Programma : 16u30 eucharistieviering in de parochiekerk gevolgd door feestmaal,

              muziek en dans.

              Op het menu : gebakken forel, tomatenroomsoep, hoofdschotel met vlees en

              groenten, dessert : fruit.

              Prijs per persoon : 325 frank.

   

  1980 – 13 oktober : De hele Vrije Kleuter- en Basisschool van Leest  ging op wandel

              In het Mechelse Tivoli domein. (schoolkrant)

   

  1980 – 15 oktober :  Beste Leestenaars,

   

  Met de feestvieringen van onze 100-jarige Stanne van 27 en 28 september is er bewezen dat men in geval men samenwerkt en zich eensgezind achter eenzelfde doel schaart, men iets groots kan verwezenlijken.

  Gans onze Leestse gemeenschap en omliggende gemeenten hebben genoten van de prachtige stoet en dorpsviering waarvoor iedereen zijn uiterste best heeft gedaan.
  Alle verenigingen zonder uitzondering hebben in de perfectie gedaan wat van hun werd gevraagd ; gans Leest mag fier zijn over deze geleverde prestaties.
  De weermaker was ook van de partij en heeft er mee voor gezorgd dat duizenden belangstellenden naar Leest zijn gekomen.

  Laten wij hopen dat Stanne nog verschillende jaren onder ons mag zijn en dat hij de oudste inwoner van België wordt, dan doen wij opnieuw beroep op gans Leest om er iets denderends van te maken.
  Van de diareportage van de feestelijkheden worden er foto’s gemaakt die ten toon worden gelegd bij Apers (brug Leest) en waarvan iedereen aan een zeer voordelige prijs foto’s kan laten bijmaken zoveel men maar wenst.

  Ik stel het op prijs, als voorzitter van het feestcomité, in naam van Stanne, zijn familie, de geburen, het feestcomité en al de verenigingen, iedereen te danken die er heeft toe bijgedragen om van deze viering een feit te maken waar nog lang zal over gesproken worden en dat als UNIEK de geschiedenis zal ingaan.

  Beste groeten namens het feestcomité Louis Vloebergh (voorzitter)

  (‘De Band’, oktober 1980)

   

  1980 – Van vrijdag 17 oktober tot zondag 26 oktober : Tentoonstelling Voetspoor

              In de Raiffeisenkas, Dorpsplaats te Leest stelden Tony Baarendse, Georges

              Herregods, Karel Soors en Friede Willems van de Leestse kunstkring Voetspoor

              tentoon.

              Bijgevoegd onderaan : werk van Tony Baarendse.

   

   

  1980 – Zaterdag 25 oktober : Film- en Diavoorstelling

              Om 14u30 werd voor de tweede maal de film- en diareeks vertoond van de viering

              honderd jaar Stanne Van den Broeck. Dit ging door in het parochiehuis.

              (Parochieblad 23/10/80)

   

  1980 – 27 oktober : Gemeenteraad Mechelen – nieuwe straatnamen.

  Door de Mechelse gemeenteraad werd het voorstel van het schepencollege om Nieuwe straatnamen te geven in de fusiegemeenten Leest, Muizen en Walem goedgekeurd.

  Te Leest, verkaveling “De Maal” werden voor vijf nieuwe wegen namen van vogels            aangewend, aangezien de Vinkstraat grenst aan deze verkaveling en tevens om in de            naamgeving de eenvormigheid te behouden. Vandaar volgende straatnamen :  Hopstraat, Roekstraat, Keepstraat, Gorzenstraat en Kolibriestraat.

              (GvM,28/10/80)

  In november deelde de Kon. Kommissie van Advies voor Plaatsnaamgeving volgend            bindend advies mee : de Mechelbaan wordt gewijzigd in Pastoor De Heuckstraat, de Bist wordt gedeeltelijk gewijzigd in Witveld en gedeeltelijk in Bistseveldenstraat.

              (GvM,4/11/80)

   

  Bijgevoegd :

  -Kerk en Pastorij (achterkant) : werk van Tony Baarendse.

  15-12-2012 om 09:43 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1980 – Van 3 tot 10 oktober : Speciale Treinbedevaart naar Rome

  Door Boerenbond, KVLV en KLJ werd een speciale treinbedevaart naar Rome ingericht.

  Nadruk werd gelegd op het bedevaartkarakter met o.a. plechtigheden in de grote Romeinse basilieken, een begeleid bezoek aan al wat de grootheid van Rome uitmaakt en natuurlijk ook het Vaticaan.
  Het hoogtepunt werd de audiëntie bij de Paus.
  Inschrijvingen gebeurden op de pastorie van Leest. (folder)

   

  1980 – Zaterdag 4 oktober : Groot Sport-Bal van S.K. Leest

              Begin 21 uur, in de zaal “Sinte-Cecilia”, Dorpsstraat 6 Leest met het orkest

              “The Wigs”. Inkom : 80 frank. (kaarten in voorverkoop 70 frank)

   

  1980 – 5 oktober : 8ste Chiro-Vevoc Massajeugdcross

  Dit jaar voor het eerst met enkele nevenactiviteiten zoals op zaterdag een cross-instuif            (TD) in de tenten op het crossterrein. Deze fuif was een initiatief van de jongeren van Chiro en Vevoc en niettegenstaande dat ze doorging in tenten en het tamelijk fris was, kende ze een grote belangstelling.

  De zonnige herstnamiddag zorgde voor een talrijke opkomst zowel aan deelnemers als aan publieke interesse. Onder de supporters ook eeuweling Stanne Van den Broeck die zich bekloeg dat hij niet mocht deelnemen, daarbij alluderend op de affiches (bijgevoegd) waarop de maximum leeftijd gelimiteerd was op 99 jaar…De inrichters hebben hem dan buiten reeks, uit handen van burgemeester Vanroy,  een beker aangeboden van de minister van Nederlandse Cultuur De Backer.

  Verdeeld over de 15 wedstrijden mochten een 880-tal inschrijvingen genoteerd             worden.

  De eerste start werd om 14 uur gegeven, de laatste reeks ging van start om 17u15.

  De af te leggen afstanden schommelden tussen 400 m voor de jongsten en 2800 m voor de seniores mannen en het parcours was zeer selectief tussen de parochiezaal en de Zennedijk.

  Voor de Chirogroepen werden weer groepsklassementen opgesteld en er waren weer een massa prijzen bijeengegaard.

   

                                                      Uitslagen

   

  Veteranen +40                                   Veteranen mannen

  1.Goovaerts Frans                              1.Van Win Willy

  2.De Boeck Emannuel                       2.Van Win Aimee

  3.Van den Dries Frans                       3.Engels Daniel

   

  Veteranen vrouwen                           Juniores – seniores meisjes

  1.Schelfhout Agnes                            1.Blockx Lena

  2.Huybrechts Raphaelle                    2.Van Belle Els

  3.De Schoenmaeker Victorine         3.Van Praet Anita

                                                             Groepsklassement : Chiro Leest

   

  Juniores-seniores jongens                 Scholieren jongens

  1.Van den Abeele Dany                     1. Bruegelmans Peter

  2.Claes Dany                                       2.Houtekete Leo

  3.Gunter Juliens                                 3.Barbier Danny

  Groepskl. : Chiro Leest                      Groepskl. : Chiro Tisselt

   

  Scholieren meisjes                             Kadetten meisjes

  1.Alemberg Kris                                 1.Van Bael Leen

  2.De Borger Pascal                            2.Robberechts Marleen

  3.Van Parijs Marleen                         3.Van Winghe Sonja

  Groepskl.: Chiro Hombeek                Groepskl.: Chiro Kapelle-op-den-Bos

   

  Kadetten jongens                               Miniemen meisjes

  1.Van Winghe Bruno                         1.Amelloos Veerle

  2.Cottijn Koen                                     2.Deuxbouts Nadine

  3.Tersago Geert                                 3.Van Netelbos Kristel

                                                             Groepskl.: Chiro Leest

   

  Miniemen jongens                             Pupillen meisjes

  1.De Brandt Wilhem                          1.Verberght Kristel

  2.Van Rompay Rudy                          2.Van de Kerkhof Viviane

  3.Engels Lux                                        3.De Schouwer Connie

  Groepskl.: Chiro Kapelle                    Groepskl. : Chiro Kapelle

   

  Pupillen jongens                                Microben meisjes

  1.Van Bael Danny                              1.Van den Dries Veerle

  2.Van Winghe Freddy                        2.Muysoms Ilse

  3.Goovaerts Philip                             3.Hellemans Liesbeth

  Groepskl.: Chiro Leest                       Groepskl. : Chiro Leest

   

  Microben jongens

  1.Hellemans Johan

  2.Verbergt Eric

  3.De Schouwer Patrick

  Groepsklassement : Chiro Leest.

  (Uit ‘Gazet van Mechelen’, ‘Het Laatste Nieuws’, ‘Het Nieuwsblad’ en ‘De Band’)

   

  Bijgevoegd :

  -Advertentie in ‘De Band’. Stanne Van den Broeck mocht niet deelnemen, wegens te oud.

  -Steunkaart voor de ‘Achtste Jeugdcross’ van Chiro-Vevoc.

  -Een komische noot in de jeugdcross.

  -Start van de scholieren-meisjes.

  12-12-2012 om 20:30 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Vervolg Stanne Van den Broeck.

   

                                                            Stanne aan het woord

   

  “Ik hou van wandelen,” vertelde Stanne in het feestnummer van ‘De Band’, “En hoe langer de wandeling hoe beter ik me voel. Wanneer ik met mijn dochter Maria aan zee ben, maak ik nog wel es een wandeling van 7 km. En ik heb nog geen ene keer gezegd als ik aan ’t wandelen ben, nu zou ik toch graag thuis willen zijn. Nu, in Leest is ’t voor mij te gevaarlijk geworden om te wandelen, daarom blijf ik daar maar liever in mijn tuin… Ik heb het hier zo goed ; ge weet wel, ik heb al 47 jaar m’n pensioen. Wa wel spijtig is da ik niet lang nemeer van dat pensioen kan genieten. Ne goeie raad die ik wel kan geven om zolang te leven is : wandel rond zo voel je je gezond. Ik ben 9 jaar achter elkaar te voet naar Scherpenheuvel geweest. Onze Frans en onze Ivo zijn wel 50 keer meegeweest naar Scherpenheuvel. Als ik in menne zetel zit dan voel ik de stijfigheid en doet het soms overal pijn. Ik voel me pas goed als ik te been ben en zou dat zo nog lang willen houden….

  Mijn ouders waren “arme boerkes”. Ze moesten van ’s morgens vroeg zwoegen en zweten in en op de Leestse bodem om ons gezin he meest noodzakelijke te geven. Ik als oudste van zeven moest natuurlijk van kleinsaf meehelpen. Eerst en vooral op de kleintjes passen, zorgen voor tafel en op tijd het huis uitkuisen. Later zou ik mee op ’t veld werken. Alles moest bij ons met de kruiwagen gebeuren. En de wegen in dien tijd ! Altijd natte voeten eer da je aan kerk of school waart. In de Koeistraat en Winkelstraat stonden maar enkele hoeven zoals het Hof van Haelen en de Batushoeve en de huizen die er toen stonden waren nog opgetrokken met stro en leem. Op het land wonnen we koren, vlas en Deinze patatten : rode, blauwe en bleekblauwe patatten, die kostten toen 5 frank voor 100 kg.

  In die tijd moest het bemesten en bewerken van het veld met de handen gebeuren. Eggen werden door vader of moeder en de hond getrokken. Ze hadden een klein stukje land in huur of moesten bij de boer “paardenarbeid” doen. Bij het uitkomen was er bijna geen werk. Ze gingen dan met de schup graven bij de rijke boer om han pacht te betalen. Bij het afdoen van de oogst was de vijfentwintigste hoop voor hen. Vanaf acht, negen jaar mosten de kinderen helpen bij de oogst. Veel kinderen betekende meer armoe, maar meer hulp als ze groot waren. Meer hulp betekende dan een ‘dagwant’ bij om op te werken. Het was de tijd dat als de boer afesloofd thuis kwam en z’n broek op bed smeet, de vrouw in verwachting was.

  Ik ging maar halven tijd naar school. Er waren in dien tijd maar 2 klassen. Van menne schooltijd weet ik nie veel meer. Wel weet ik dat ‘k bij meester Dumont zat. We hadden veel respect voor de meester, maar nog meer schrik voor z’n koterhaak, want die moest niet alleen dienen om het vuur aan te wakkeren in de stoof, maar ook om degene die niet horen wilde te doen voelen dat de meester de baas was en dat hij het meende. Meester Dumont had ook kiekens en biekes. Waneer de biekes aan ’t zwermen waren mochten wij op de speelplaats spelen naar hartelust.

  Toen ik 12 jaar was deed ik m’n plechtige communie. Vijf dagen later was ’t voorgoed gedaan met de school. ‘k Moest hard werken : mesten, kruiwagens trekken, enz. Bij Sooike Leemans ging ik helpen bij het hooien en ook bij het binnenhalen van de oogst. Dat was een harde maar een goeie tijd. De mensen hielpen mekaar en waren vriendelijk voor elkaar. We hadden nog de tijd om de anderen te helpen…

  In 1900 werd ik opgeroepen om mijn militaire dienst te volbrengen “3e Regiment de Ligne”.

  “Le 12 juin 1900 incorperé comme milicien de 1900 privince d’Anvers, 10e Canton, commune de Leest, nr.61 du tirage.” Die lottrekking gebeurde in Willebroek. Om 9 uur werden we verwacht op ’t gemeentehuis, Jan Seymons, Jules Selleslagh, ik en nog 6 anderen. De burgemeester van Leest, Bernaerts, was er ook bij. Uit een mand moesten we een koker trekken en die koker moesten we afgeven aan de Champetter. Die riep uw naam af. Ik was als laatste aan de beurt : “soixante et un”, hoorde ik. Ik dacht ’t zijn drie woorden, ik ben er zeker niet bij, ik heb er mij uitgetrokken. Maar toen klonk het éénenzestig en wist ik dat ik er ingeloot was. Ik kreeg dan het nummer mee naar huis. Soms kon men een remplacant vinden mits te betalen. De ouders van een soldaat trokken per maand 10 frank, terwijl een soldaat zelf een soldij had van 15 centen. Ik moest 28 maanden dienstplicht kloppen, bij meestal Franstalige oversten.

  Na mijn dienstplicht moest ik gelijk de anderen elk jaar in “revue”. Dan moest ik naar Hombeek. Op ’t gemeentehuis controleerden de gendarmen het uniform, het livrei van de soldaten. Men sprak in die tijd van oorlog. We geloofden het niet en we dachten “ ’t Is weeral es om ons bijeen te hebben.”

  In 1908 trouwde ik met Amelia Vleminckx. Haar ouderhuis stond in de Koeistraat waar nu de Verbruggens wonen. In die tijd was da een staminee “In de Kantien”. Ons Amelie werkte bij een zekere Cnops, een rijke boer die al zen velden kon bezaaien. Het is die Cnops die met een karreke (sjees) ons naar de kerk bracht. In ’t eerste huis bij de ouders van Amelie ging het feest door. In die tijd was dat een beetje beter eten dan gewoonlijk. Je kunt dat niet vergelijken met nu.”

  Sinds 1834 was Mechelen het centrum van de spoorweg geworden. En bij dit centrum hoorde de spil : een eerste grote spoorwegwerkplaats “Het Arsenaal”. Het was een nieuwe werkgelegenheid die velen interesseerden, onder hen Stanne en na zijn legerdienst trok hij in 1913 naar dit Arsenaal. Hij begon er als lijnlegger. Bestond er in Mechelen iets als spoorwegfierheid, in Leest werden de mannen die naar de stad gingen vies bekenen en soms uitgelachen.

  In 1919 was het spoorwegpersoneel zo uitgedund door het sneuvelen van honderden leden en door een aanwervingsstop van vijf jaar. Stanne kwam opnieuw in dienst op ’t Arsenaal. Eerst als maneuver in de ijzergieterij, later slaagde hij in een examen als schilder.

  “Je wet wel…de wagens van de trein moesten geschilderd worden. Da was er genen dien verf kon maken als ikke. Duizenden kilos verf heb ik gemaakt. Ge wet wel…roeren en roeren in een grote pot verf tot je het juiste mengsel hebt. In heel België werden de wagons geschilderd met mijn verf.”

   

  Stanne en de 1ste wereldoorlog

  “De oorlog was voor ons een verrassing. Toen ik opgeroepen werd dacht ik : t’is maar veur veertien dagen, om weer es bijeen te zijn…maar ’t was veur vier jaar en half. Ik was van de voorlaatste klas die opgeroepen werd. Terwijl we tracés aanlegden en pinnekensdraag opspanden tegen dat den Duits zou binnenkomen vochten d’ anderen reeds te Namen aan ’t front. Toen Antwerpen gevallen was moesten we weg. Tien dagen mars naar Frankrijk. Amaai mijn voeten toen we in Ouderlich aankwamen ! Velen van ons hadden onderweg alles wat hinderde weggesmeten, zelfs hun geweer. Dat was de aftrek en de soldaten waren meester over zichzelf. Al wa we nog hadden moesten we afgeven in Frankrijk. De jonge soldaten kregen onze uitrusting en moesten naar ’t front. Ik hem daar met klompen gelopen en met windels rond men voeten. Ne jas van die en een broek van een andere.

  De 9de december 1914, na drie weken Frankrijk, stapten we naar ’t front aan de IJzer. Da hem ik overal gezeten omdat ik bij de travailleurs was. We moesten buiten ’t geschut van de vijand blijven, want we hadden geen wapens. Dag en nacht werkten we aan de tracés : da was ’t herstellen van wegen en nieuwe wegen trekken, bomkraters dichtgooien en bruggen leggen. Te Wulpen na een bombardement werden de wegen zo zwaar beschaidgd dat den Engelsman niet door kon. We moesten zo vlug mogelijk die putten vullen om de weg vrij te maken voor de versterkingen. Terwijl schrapnels en obussen insloegen rondom ons moesten wij voortwerken. Soms liep ’t bloed van mijn handen van mij altijd te laten vallen. ’t Gebeurde dat we om 8 uur ’s avonds opgeroepen werden om 1 uur waren we pas terplaatse om ons werk te doen. ’s Nachts verminderde het oorlogsgeweld en ’s morgens kwamen de vliegers met hun mitrailleurs en maar goed dat we onder een brug konden springen.

  In ’t begin hadden de Duitsers enkel verkenningsvliegtuigen, en ze observeerden onze stellingen van hoog uit de lucht, maar in 1916 waren die toestellen al echte jagers met bommen en mitrailleurs. En als we die zagen aankomen dachten we : oei wa gaan we nu krijgen. Ik ben eens gewest da’k twee camions lijken moest lossen.

  Wij stonden voor alles in. Ne keer, ik weet niet meer waar ’t was, moesten we een tracé door ’t land trekken, omdat ’t dorp kapot gebombardeerd was. Door een stuk terf zweetten en zwoegden we aan de weg. Een obus sloeg 40 meter van ons in. Op ’t nippertje aan de dood ontsnapt, want we kregen ’t zand in plaats van ’t ijzer. We zaten in verschillende sectoren : Belgen, Engelsen, Amerikanen en Fransen, elk in zijn eigen sector. Wa ik da allemaal gezien hem !  En ge moogt weten, hoe meer sterren , hoe erger ze waren. Wanneer we na 4 dagen en nachten werk afgelost werden moesten we in repos (rust). Toen zag ik er Fiel Van Hoof en Jan Huys, soldaten van Leest. De Jan sneuvelde op ’t leste van de oorlig en ligt begraven bij moeder Lambik op ’t soldatenkerkhof.

  Op 11 november 1918 werd er gezeid dat ’t wapenstilstand was. Toen zijn we uit de compagnie geroepen en we moesten bijeen komen in Adinkerke.”   

  Toen de Duitsers terugtrokken werden de mannen van de “Staat”, waaronder Stanne, naar Adinkerke gestuurd. De soldaten uit de bevrijdee gebieden mochten huiswaarts keren, behalve de spoorwegarbeiders, zij moesten nog maanden, ook na de wapelstilstand, blijven werken. De reden : het gesanctioneerde Duitsland diende locomotieven naar Adinkerke over te brengen en als schilder in ’t Arsenaal bij de Spoorwegen werd Stanne weerhouden om zijn werk ter plaatse verder te zetten, dit tot februari ’t jaar nadien.

  Twee dagen minder dan vier jaar en half is hij van huis weggeweest.

   

  Gegijzeld in de Tweede Wereldoorlog

  “In mei 1940 bij het begin van de tweede grote oorlog was ik er bijna geweest. Zatte Duitsers kwamen over de Kouter van Hombeek naar Leest. Onder het mom van ‘burgers hebben op ons geschoten’ namen ze gijzelaars terwijl ze in de lucht schoten. Nieuwsgierig ging ik kijken wat er gebeurde  en werd met nog 51 anderen opgepakt en in de school tegen de muur gezet. Onder hen pastoor Beuckelaers en meester De Leers. Een Duits officier vroeg naar ‘De Knip’, dat nu Juniorslaan heet. We moesten meegaan met twee soldaten die het geweer in aanslag hielden. De Duitsers zochten een wei voor hun 12O paarden. Eerst gingen we naar de Wijk de Knip waar de houten meulen gestaan had, die wei was te klein. Ze wisten da bij Piër Prins een grote wei was en die was vlug goedgekeurd. Ondertussen moesten al de gijzelaars tegen de muur staan tot wij terug waren. De Duitsers moesten nog stro hebben voor 120 man te slapen te leggen. Bij Van Praet kregen we twee botten in in ’t Seel was stro genoeg.

  Stan van Busschot kwam daar juist ook met een kar stro aangereden en alles werd aangeslagen en toen mochten we naar huis. De anderen zijn tot s’ anderendaags gegijzeld gebleven op gevaar van gefusilleerd te worden. Pastoor Beuckelaers die vooraan stond zei nog tegen Victor Van Kolettes  : ‘komde gij maar voor mij staan Vic’, maar Victor zei : ‘As ’t tege ga zijn we allemaal doeët meneer pastoer.’ En hij bleef staan.

  We woonden in dien tijd al in de Scheerstraat. De Duitsers hadden in mennen hof touwen gespannen van de ene perelaar naar de andere en daaraan hun paarden vastgebonden. We bleven voor alle veiligheid maar binnen.”  

   

  Foto’s :

  -Stanne als soldaat in de oorlog van 1914-18.

  -Met dochter Marieke totaal onder de confetti tijdens zijn feestelijke tocht.

  -Ook Westende werd niet vergeten.

  -Buren Paula Soli en Nieke Janssens.

  -De familie kreeg een aparte wagen.

     12-12-2012 om 11:38 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Vervolg Stanne Van den Broeck.

   

  In september ’81 en ’82 werd er telkens op zijn verjaardag gefeest maar de geplande viering voor zijn 103de verjaardag werd door het buurtcomité van Leest afgelast omwille van de gezondheidstoestand van Stanne.

  104 zou hij niet worden, Stanne overleed te Leest op 20 februari 1984 in de leeftijd van 103 jaar en 5 maand. Niet in een onpersoonlijk ziekenhuisbed maar thuis, omringd door de goede zorgen van zijn 72-jarige dochter Maria “ons Marieke”, die niet van zijn zijde week.

  Tijdens de begrafenismis gewaagde pastoor Lornoy niet te onrechte van een koninklijke begrafenis, want in een afgeladen volle dorpskerk en in een zee van bloemen werd Stanne op zijn laatste wandeling door familie, vrienden en de ganse Leestse bevolking begeleid naar zijn laatste rustplaats.

  In de herinnering van velen zal Stanne blijven leven als een man met een gouden hart die tot op het laatst erg lucide bleef en steeds klaar stond met een of andere kwinkslag.

  In de eerste echte schoolkrant van de  Stedelijke Lagere School uit de Scheerstraat (november 1980) stond een gedicht van Frank Daelemans, een leerling uit de 6de klas. Die krant werd persoonlijk door de jongen aan de honderdjarige bezorgd, passend omdat Stanne zelf oud-leerling was van deze school.

   

  “Stanne is honderd jaar

  en nu loopt hij daar !

   Hij is nog fit en gezond

  en maakt iedere dag zijn toertje rond !

  De belleman opent de stoet.

  Die kent Stanne goed !

  Daar komen de ruiters

  met daarachter een paar rare snuiters.

  Hij is geboren in 1880.

  Dat vond Stanne machtig.

  Vervolgens Dumont met zijn bende :

  en of Stanne die kende !

  Toen hij van school af was, moest hij werken.

  Dat hij dat niet graag deed, liet hij niet merken.

  Toen hij twintig was,

  droeg hij zijn beste das.
  Hij moest gaan loten in Willebroek

  maar het lot zat niet in de goede hoek.

  Toen Stanne en Amelie elkaar ontmoetten,

  kreeg hij van zijn vader onder zijn voeten.
  Toen de storm begon te luwen,

  ging Stanne met Amelie huwen.
  Hij moest vechten aan de IJzer.

  Toen hij terugkwam, was hij heel wat wijzer.
  Hij werkte dan in het Arsenaal;

  de stielen kende Stenne allemaal.
  Die wereldoorlog twee

  viel voor Stanne niet mee.
  Hij was een gijzelaar

  en dat vond hij heel erg naar.

  Tijdens zijn pensioen

  had hij niet veel te doen.

  Wandelen deed hij het meest

  door heel de gemeente Leest.
  Tot besluit van deze stoet

  rijdt Stanne met de auto, maar zonder hoed.

  Zijn familie rijdt met de trein :

  dat vinden ze allen fijn.

  Jullie zullen zien…
  Stanne wordt HONDERD TIEN !” 

   

                                                                DE FEESTSTOET

  I.Opening

  Heden vieren we feest – Stanne wordt 100 jaar in Leest.

  Belleman

  Ruiters

  Gij allen die mij hoort blijft staan en gaat niet voort.
  Hier wordt vertoond een zeer getrouwe in een stoet die u niet zal berouwen

  Het honderdjarige leven van Stanne dat heel wat beduidt in ons Leestse bestaan.

  Hoort en ziet dus ’t al met goede moed tot stichting en voorbeeld hoe het moet.

   

  II.Geboorte 1880

  De ooievaar had het bekeken, Stanne werd geboren zonder gebreken.

   

  III.Jeugd

  De meester was zeer streng, op straat noemden wij hem een kreng.

   

  IV.Plechtige Communie 1892

  Toetreding tot de Heer onze God, zijt dus goed en volgt Zijn gebod.

   

  V.Werk na school

  Arm en gezond en in de beurs geen pond.

   

  VI.De Loteling 1900

  Nr. 61 werd er ingelot, Stanne was soldaat begot.

   

  VII. Huwelijk 1908

  In de Kantien, mocht Stanne er bij z’n Amelieke in.

   

  VIII.Eerste Wereldoorlog 1914

  Stanne werd heel wat wijzer, tussen de bommen aan den IJzer.

   

  IX. Beroepsleven

  In het Arsenaal met heel wat alaam, werkte hij voor vrouw en kinderen te saam.

   

  X. Hobby

  Een pintje drinken en wat kaarten en de vogeltjes wat zout op hun staarten.

   

  XI. Tweede Wereldoorlog 1940

  Stanne was er weer bij, als gijzelaar in de rij.

   

  XII. Pensioen

  Stanne al 47 jaar op pensioen, een hele toer om ’t na te doen.

   

  XIII. Slot

  Het verhaal van Stanne zijn leven, door het Leestse verenigingsleven.

   

  Het hart blijft jong en wordt niet oud, wanneer ’t zich fris en open houdt,

  Om wat menselijk is te voelen, te voelen wat een kind verblijdt.

   

  Werkten mee aan de feeststoet :

  Boerenfront, B.S.P., Chiro-jongens en meisjes, C.V.P., Davidsfonds, De Band, Geburen van Stanne, Gepensioneerden, K.L.J., K.V.G., K.V.L.V., K.W.B., Landelijke Gilde, Koninklijke Fanfare St.-Cecilia, Leefmilieu Leest, Oudstrijders, Gemeentelijke Lagere School, Vrije Lagere School, Toneelkring Rust Roest, Ruiters, S.K. Leest, Kunstkring Voetspoor, Vevoc en V.V. Leest voor Leest. Buiten Leest : Harmonie Arsenaal.

  Grime : Albert Jean.

  Kostuumadvies : Milou Van Stijvoort.

  Ontwerp en realisatie : Karel Soors en Guido Hellemans.

   

   

  12-12-2012 om 11:14 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Vervolg Stanne Van den Broeck.

   

  Constant Van den Broeck was te Leest geboren op 25 september 1880 als zoon van Karel (Leest°28/8/1852,+10/3/1944) en Rosie Campion (°Leest 31/1/1852,+25/7/1923).

  Zijn ouders hadden een boerderijtje in de Koeistraat (de huidige Elleboogstraat) nr. 16.

  Stanne was de oudste van zeven en diende van kindsbeen af zijn steentje bij te dragen in het gezin. Zijn vader teelde koren, vlas en Deinze-patatten : rode, blauwe en bleekblauwe aardappelen die toen 5 frank kostten voor 100 kilogram.

  Bemesten en bewerken van het veld gebeurde met de hand. Eggen werden door vader of moeder en de hond getrokken. Ze hadden een klein stukje land in huur of moesten bij de grotere boeren “paardenarbeid” verrichten en bij oogsten was de 25ste hoop voor hen.

  Vanaf 8, 9 jaar moesten de kinderen helpen met de oogst.

  Stanne ging maar halve tijd naar school in één van de twee bestaande Leestse klassen, bij de zeer strenge meester Dumont.

  Na zijn plechtige communie, hij was pas twaalf, was het gedaan met de school.

  Hard werk kwam in de plaats : mesten, kruiwagens trekken, hooien, oogst mee binnenhalen.

  Het was een harde maar goeie tijd volgens Stanne, de mensen hielpen mekaar, ze trokken daar tijd voor uit.

  De tijd voor zijn huwelijk trok hij op met zijn twee vrienden August De Wit en Constant Diddens. ’s Zondags gingen ze naar de mis en dan spraken ze af wat ze zouden doen.

  Geregeld gingen ze dansen op de kermissen van Leest en Hombeek.

  Een pint kostte 2 cent, evenveel als een danske. Het was de tijd dat de staminees nog goeie zaken deden en men polka, wals, kwadrille en scottisch danste.

  Als er geen meisjes aanwezig waren dansten de jongens met elkaar, dat deden de meisjes overigens ook. Maar elke dans met een meisje kostte de jongen 2 cent.

  In 1900 werd hij opgeroepen om zijn militaire dienstplicht te volbrengen.

  De lottrekking gebeurde in Willebroek. Uit een mand moesten de potentiële soldaten een koker trekken. Stanne trok het nummer 61 en was er ingeloot.

  Hij moest 28 maanden dienstplicht kloppen bij meestal Franstalige oversten en daarna moest hij zoals de andere afgezwaaiden in “revue”. Dan moest hij naar Hombeek en op het gemeentehuis aldaar controleerden gendarmen het uniform, het livrei van de soldaten.

  In 1908 trouwde hij met Amelia Vleminckx, een buurmeisje uit de Koeistraat, haar ouderhuis was een staminee “In de Kantien”.

  Omdat er op het land niet veel te rapen viel begon Stanne in 1913 als lijnlegger in het Mechelse Arsenaal te werken en na de oorlog werd hij er maneuver in de ijzergieterij.

  Hij slaagde in het examen van schilder en zou de rest van zijn carriëre treinwagons schilderen.

   

  De eerste wereldoorlog

  De oorlog was voor hem een verassing. Toen hij opgeroepen werd dacht hij dat het maar voor enkele weken was maar ’t was voor vier jaar en half.

  Toen Antwerpen viel volgde een tiendaagse mars naar Frankrijk en vandaar ging het naar het IJzerfront.

  Als travailleur werd hij zowat overal ingezet, meestal buiten het geschut van de vijand.

  Dag en nacht aan tracés werken, dat bestond uit het herstellen van wegen, nieuwe wegen aanleggen, bomkraters dichtgooien, bruggen leggen.

  Te Wulpen zat hij middenin het oorlogsgeweld. Terwijl schrapnels en obussen rondom insloegen moesten Stanne en zijn collegas travailleurs doorwerken.

  Ooit diende hij twee kamions lijken te lossen.

  Toen de Duitsers terugtrokken werden de mannen van de “Staat”, waaronder Stanne, naar Adinkerke gestuurd. Stanne herinnerde zich dat plakkaat nog aan de muur, daarop stonden de bevrijde gebieden aangeduid. De soldaten uit die gebieden mochten huiswaarts keren, behalve de spoorwegarbeiders, zij moesten nog maanden, ook na de wapelstilstand, blijven werken.

  De reden : het gesanctioneerde Duitsland diende locomotieven naar Adinkerke over te brengen en als schilder in ’t Arsenaal bij de Spoorwegen werd Stanne weerhouden om zijn werk ter plaatse verder te zetten, dit tot februari ’t jaar nadien.

  Twee dagen minder dan vier jaar en half is hij van huis weggeweest.

  Na deze oorlog ontving Stanne 8 frontstrepen en tal van eretekens.

   

  De tweede wereldoorlog

  In mei 1940 was het bijna gedaan met Stanne. Dronken Duitsers kwamen over de Kouter van Hombeek naar Leest en onder het mom van “burgers hebben op ons geschoten” namen ze, onderwijl in de lucht schietend, gijzelaars.

  Samen met 51 anderen werd Stanne opgepakt en in de school tegen de muur gezet.

  Onder hen pastoor Beukelaers en meester De Leers.

  Een Duits officier vroeg naar “de Knip”. Stanne en Staf van de Metser moesten meegaan met twee soldaten die het geweer in aanslag hielden. De Duitsers zochten een wei voor hun 120 paarden. In de wijk de Knip waar de houten molen van de familie Lauwers gestaan had, bleek de weide te klein. Uiteindelijk werden de paarden ondergebracht op de wei van Pieter De Prins van de Rendelbeekhoeve.

  Toen vroegen de Duitsers om stro teneinde 120 man te slapen te leggen.

  Bij Van Praet vond Stanne twee botten en in “’t Seel” was stro genoeg. Toevallig passeerde “Stan van Busschot” daar met een kar stro, alles werd daar opgeladen en toen

  mochten de twee gegijzelden beschikken.

  Sommigen van de andere gijzelaars werden tot ’s anderendaags vastgehouden.

   

  Eén van zijn hobby’s was de vogelvangst, hiervoor breidde hij zelf de netten.

  Verder hield hij van kaarten, tuinieren, TV-kijken, kranten lezen en wandelen.

  Jarenlang was Stanne habitué op een camping te Westende (Camping “Westende”).

  Op 16 augustus werd hij ook daar gevierd. De viering werd om 11 uur ingezet met een muzikale mis in open lucht waarna een receptie volgde. In de namiddag werd een rondgang gehouden op het kampeerterrein waarbij Stanne in een open wagen plaats had genomen naast Miss Westende en die opgeluisterd werd door de blaaskapel “Landon” uit Diksmuide.

  Na de koffietafel werd een volksbal in open lucht gehouden alwaar de honderdjarige de dans opende.

   

  Stanne was op 7 mei 1908 met Amelie Vleminckx in het huwelijksbootje gestapt.

  Beiden schonken het leven aan vijf kinderen waarvan één zeer vroeg stierf. De overige vier en nog in leven : Bertha (°24/4/1909, +25/10/1982), huwde met Hombekenaar Victor Verbist (°11/2/1906, +11/9/1989), Louis (°24/10/1910, +20/6/1990), trouwde met Maria Rottiers (°29/5/1904, +16/7/1978),  Maria (°24/6/1912, +30/4/2007), gehuwd met Jan De Smedt (20/2/1911, +5/4/1973) en Victor (°13/8/1919) die gehuwd was met Elizabet Moeyersoms.

  Verder bestond zijn nageslacht (in1980) uit 3 kleinkinderen, 6 achterkleinkinderen en 2 achterachterkleinkinderen.

  Zijn echtgenote was hem op 28 oktober 1966 ontvallen, ook zij werd 83, en vanaf dan werd Stanne met veel liefde verzorgd door zijn dochter Maria, een weduwe.

   

  Foto’s :

  -Stanne genoot van elk moment.

  -Sfeerfoto’s van de stoet

   

  12-12-2012 om 11:07 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1980 – 27 en 28 september :

   

              VIERING EEUWELING STANNE VAN DEN BROECK

   

  Nadat op zaterdag 27 september de 100-jarige Stanne Van den Broeck officieel werd gevierd door de Mechelse gemeentebestuurders, was het op zondag 28 september de beurt aan de ganse Leestse gemeenschap om Stanne in de bloemetjes te zetten.

  Hoe konden zij dat beter doen dan aan de hand van een feeststoet.

  Wanneer alle socio-culturele verenigingen van een dorp de handen in elkaar slaan zijn ze tot grootse dingen in staat.

  De feestelijkheden begonnen zaterdag met een plechtige dankmis, waarbij pastoor Lornoy geassisteerd werd door pater Van Aken en missionaris De Laet.

  Hierna werd iedereen in het parochiecentrum vergast op een drankje.

  ’s Avonds mochten alle Leestenaren mee het avondfeest vieren in het parochiehuis.

  ’s Zondags werd Stanne in triomf rondgereden in een stoet die zijn leven uitbeeldde.
  Voor de eeuweling was dit een grote dag.

   

  Om 15 uur begonnen de feestelijkheden in de gemeente, die voor deze gelegenheid volledig onder de vlaggen was bedolven.

  De stoet bracht een uitbeelding van 100 jaar Stanne, zijn geboorte, jeugd, communie, werk en school, soldatenleven, huwelijk, eerste wereldoorlog, werk in ’t Arsenaal, zijn hobby, de tweede wereldoorlog, pensioen en dan de feesteling in een koets met achteraan familieleden en buren.

  Na de optocht werd Stanne op het dorpsplein gehuldigd.

  In enkele toespraken werd zijn leven nogmaals uit de doeken gedaan en dan begon een groots opgevat dorpsfeest met muziek, zang en dans.

  Teneinde alles in goede banen te leiden werd een feestcomité opgericht. Op 18 maart en 15 april waren alle Leestse verenigingen vertegenwoordigd op het gemeentehuis. Om iedereen te laten delen in de vreugde en de kosten werd er besloten om alle huizen van Leest een briefomslag te bezorgen, die nadien door afgevaardigden van de verenigingen en leden van het feestcomité zou worden opgehaald. Dit initiatief zou 54.000 frank opleveren.

  Het comité bestond uit voorzitter Louis Vloebergh, secretaris Karel Soors, kassier Jos De Smet en leden Amelia Verbeeck, Victor Van Hoof, Marcel De Win, Pater Damiaan, René Bernaerts, Georges De Laet, Henri Van den Heuvel, Herman Verhoeven, Frans Apers en Guido Hellemans.

  De feeststoet die het leven van de eeuweling uitbeeldde kwam tot stand dank zij de inzet van volgende Leestse verenigingen : Boerenfront, B.S.P., Chro zowel jongens als meisjes, C.V.P., Davidsfonds, De Band, Gepensioneerden, K.L.J., K.V.G., K.V.L.V., K.W.B., Landelijke Gilde, Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia, Leefmilieu Leest, Oudstrijders, Gemeentelijke Lagere School, Vrije Lagere School, Rust Roest, Ruiters, S.K.Leest, Kunstkring Voetspoor, Vevoc en V.V. Leest.

  Verder met de medewerking van Stanne’s buren en de Harmonie van het Mechelse Arsenaal.

  Voor de grime was Jean Albert verantwoordelijk, Milou Van Stijvoort gaf het kostuumadvies en voor ontwerp en realisatie van de stoet tekenden Karel Soors en Guido Hellemans.

  De stoet werd vanaf 13 uur gevormd op de Grote Heide en de Oude Tisseltbaan.

  Om 15 uur werd de start gegeven. Eerste stopplaats was aan Verschueren op de Juniorslaan, 2de stopplaats aan het kruispunt Vinkstraat en Juniorslaan.

  Derde stopplaats op de Dorpplaats en 4de stopplaats in de Scheerstraat aan de woning van Stanne.

  Later werden in de parochiezaal dia’s en een film over de viering vertoond, dit in aanwezigheid van de eeuweling.

  De parochiezaal liep stampvol voor de diaraaksen van César Apers en van het organisatiecomité en voor de film van Pierre De Wit.

  Dit alles werd nog eens overgedaan voor de schoolgaande jeugd van Leest en nog een derde keer  op 25 oktober eveneens in de parochiezaal.

  De foto’s werden tentoongesteld in café Zennebrug bij Apers.

  Dat jaar ontving Stanne ook een beker van Vevoc tijdens de cross. In zijn reeks was Stanne immers de beste, eenvoudig omdat hij er de enige deelnemer was en zijn leeftijdscategorie niet mocht deelnemen ...

   

  Foto’s :

  -Bakkerij Hellemans zorgde op zaterdag voor een prachtige verrassing.

  -Buren aan de slag achter de schermen…

  -Laatste onderrichtingen voor de start…

  -Massale belangstelling.

  -“Stanne met de pijp en de pet, wordt vandaag in de bloemen gezet.

  En dat is niet zonder reden, hij werd geboren 100 jaar geleden.”

  -

     12-12-2012 om 09:30 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1980 – 22 september: St.-Cecilia-Fanfare Leest ontvangen door stadsmagistraat (foto)     

  “Naar aanleiding van het feit dat de Leestse fanfare zopas uitgeroepen werd tot Belgisch Kampioen van de fanfares, nodigde de Mechelse stadsmagistraat de bestuursleden van deze fanfare uit in het Mechels stadhuis.

  Deze ontvangst had vrij laat op de dag plaats, maandagavond om half acht in de Kolommenzaal. Uiteindelijk werd het een genoeglijk onderonsje.

  Voorzitter Verschueren, ondervoorzitter Lauwers en secretaris Stan Gobien, samen met de overige bestuursleden van de fanfare, werden verwelkomd door burgemeester Jos Vanroy en schepenen Charlier, Van der Sande, Ribbens en Van de Plas.

  Na zijn felicitaties te hebben overgemaakt overhandigde de burgemeester een Jubileumboek van de Mechelse beiaardschool en een fonoplaat aan de voorzitter.

  Voor de ontvangst werd een dankwoord uitgesproken door ondervoorzitter Lauwers.
  Hierna werd de traditionele drink gehouden.
  (GvM,27/9/1980)

   

  1980 – 24 september – “Koerier”, nr.16 :

   

              LEEST BEVREESD – Bestratingsplan nefast voor landelijk karakter ?             

   

  “1 januari 1977. Zoals zovele kleinere gemeenten moet ook Leest noodgedwongen gaan aanleunen bij een grote stad. Het dagelijkse leven in deze landelijke gemeente ondervindt van deze fusie geen last en gaat gewoon verder. Alleen voor bepaalde administratieve aangelegenheden moeten de inwoners naar Mechelen. Buiten tussenkomsten van het stadsbestuur bij dijkbreuken, hoort of ziet men vanuit Mechelen niets of niemand.

  Tot enkele weken geleden enkele “heren” uit Mechelen hun plannen voor Leest kwamen ontvouwen. Op de eenvoudige vraag om verbeteringswerken uit te voeren aan het bestaande wegdek, komt er vanuit Mechelen een uitgebreid antwoord : een bestratingsplan dat, zo vreest men in Leest het landelijke karakter van de gemeente gaat aantasten, met alle gevolgen vandien...

   

  Op één week tijd kreeg Leest het bezoek van twee Mechelse schepenen die respectievelijk waren uitgenodigd voor hun eigen partij en beiden mochten zich verheugen in een grote belangstelling vanwege de inwoners.
  Als eerste kwam de heer Vanstappen (CVP), enkele dagen later gevolgd door de heer Van de Sande (SP). Beiden ontvouwden zij “hun” plannen. Een reeks van openbare werken waar Leest beter zal van worden.

   

  Argwaan

  Op het dorpsplein gaat men bomen planten, bloembakken en rustbanken plaatsen.
  Verder wordt er gedacht aan de aanleg van speelpleintjes en de uitbreiding van het kerkhof.

  Tot daar gaat de Leestenaar akkoord.
  Pas wordt hij argwanend wanneer hij hoort over het nieuwe bestratingsplan. Leest voelt zich bedreigd in zijn rust die de landelijke omgeving biedt.

  Aan het stadsbestuur werd een verbetering van het wegdek gevraagd, vele landwegen zoals b.v. de Elleboogstraat schreeuwen om een nieuwe asfaltlaag.
  De plannen spreken over het verbreden van banen, de rooilijnen worden verlegd naar 12 meter. Vele woningen krijgen de rooilijn door het huis. Op het eerste zicht is dat niet zo erg.

  Rampzalig wordt het pas, als men gaat denken aan het verbouwen van een woning.

  Op andere plaatsen passeert de straat vlakbij de voordeur. Om de werken aan de Molenstraat te beginnen, moet men onteigenen. Een landbouwgebied van vele hektaren (Hoogveld en Rennekouter) krijgt mooie betonbanen in plaats van de bestaande (zand) landwegen.
  Alleen begrijpt men niet waarom men hier tussen de velden en weiden de rooilijn op 10 meter moet leggen, rioleringen aanbrengt en electriciteit onder de grond stopt. Landbouwers verliezen hierdoor vele meters goede teelgrond. Zou het kunnen zijn dat men van plan is dit bij uitstek landelijke gebied, te wijzigen, een uitbreiding voor sociale woningbouw ?

  Worden de landbouwers in de kou gezet zoals bij de verkaveling (Rextenza) in de Vinkstraat ?

   

  Vragen

  Tweede ingrijpende verandering zou de ontdubbeling worden van de spoorweg. Aan de Geuzenhoek (grens Blaasveld) zou de spoorweg op een berm gelegd worden wat een aanslag betekent op het landschap. Verder zijn er plannen om op verschillende plaatsen over de spoorweg te gaan.

  Op de Juniorslaan en het Hoogveld gaat men bruggen bouwen over de spoorweg.
  Nieuwe belangrijke verbindingswegen gaan ontstaan die het verkeer komende uit Kapelle o/d Bos een kortere weg gaan bieden naar het verkeersknooppunt E-10 te Battel-Mechelen.

  Een mini-autostrade dwars door Leest ?

  Allemaal vragen waar men in Leest een antwoord op wil.

  Men maakt zich echt ongerust en spreekt van een communicatie-probleem met de overheid in Mechelen.

  Ons lijkt het gepast dat men vanuit Mechelen zelf eens een vergadering belegt met alle inwoners van Leest. Een bijeenkomst zonder politieke bijbedoelingen waar het stadsbestuur als één geheel optreedt en de inwoners die informatie geeft, waar ze recht op hebben.
  Duidelijke taal. Meer niet.

       Bernard Verbeeck”.

   

  Foto’s :

  -Burgemeester Vanroy overhandigde het Jubileumboek van de Beiaardschool en een LP met beiaardmuziek aan voorzitter Verschueren van de Kon. Fanfare St.-Cecilia. Rechts op de foto ondervoorzitter en oud-burgemeester Lauwers.

  -Hier gaat men een brug bouwen over de spoorweg. Wordt het een drukke           verbindingsstraat tussen Kapellen en Mechelen ? (foto : ‘Koerier’)

   

  12-12-2012 om 08:15 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  1980 – 14 september : Pronostiek van V.V.Leest

              Het Nieuwsblad Sportwereld publiceerde een foto van de ploeg van V.V.Leest

              met de pronostiek van de spelers voor deze speeldag.

   

  1980 – 16 september : Krist.Bond Gepensioneerden Leest in de prijzen

                                                     van Mechelse bloemenstoet

   

              Tijdens de bekroning van de deelnemers aan de 34-ste bloemen-, groente- en

              reklamestoet te Mechelen was er een prijs weggelegd voor de Krist.Bond van de

              Gepensioneerden van Leest o.l.v. P.Verbruggen-Van Boxem uit Leest.

              De Bond bekwam de prijs van de stad Mechelen.

              (GvM,17/9/80)

   

  1980 – 18 september: Voorbereiding feest honderdjarige

   

  Folder Voetbalclub V.V. Leest

   

  Geachte Juffrouw, Mevrouw, Mijnheer,

   

  Zondag 28 september 1980 is Leest in feest bij gelegenheid van de viering van de 100-jarige Stanne Van den Broeck. Zoals de meeste Leestse verenigingen verleent onze voetbalvereniging haar medewerking aan deze uitzonderlijke viering.

  Normalerwijze zouden wij het op zondag 28 september op ons terrein tegen Rumst moeten opnemen. Wij kunnen U evenwel melden dat Rumst en de Belgische Voetbalbond zich, op ons verzoek, akkoord hebben verklaard om deze voetbalwedstrijd op zaterdag 27 september te 17u30 laten betwisten.

  Wij zijn er van overtuigd dat deze mededeling voldoening zal geven aan onze supporters en aan de ganse Leestse bevolking. In afwachting U zaterdag 27 september als supporter van onze ploeg te ontmoeten, groeten wij U zeer hartelijk.
  Namens de Raad van Beheer.

  W. Slachmuylders secretaris, E. Spruyt voorzitter, A. Emmeregs Afg.Beheerder.

    

   

  1980 –  Leest, 20 september 1980      Nieuws van het feestcomité - Honderdjarige                   

   

               Beste Leestenaars,

   

  Onze dorpsgenoot Stanne Van den Broeck wordt nu donderdag 25 september 100 jaar.

  U weet voldoende dat wij ter deze gelegenheid een viering hebben georganiseerd te Leest en wel op 27 en 28 september.

  Mogen wij vragen aan onze dorpsgenoten, om deze viering nog meer luister bij te zetten dat zo mogelijk gans Leest vanaf donderdagmorgen (of woensdagavond) zijn huizen zou bevlaggen. In de straten waar de stoet voorbij komt mag men zelfs de huizen versieren de

  zondagnamiddag 28 september.

  De straten Scheerstraat, Dorp, Kouter tot parochiezaal worden speciaal versierd door de geburen en het feestcomité.

  De dorpsplaats wordt parkeervrij gemaakt voor de viering vanaf zondagmorgen 9 uur.

  Er is parking voorzien op de speelplaats van de meisjesschool en op de speelterreinen achter het kerkhof, te bereiken langs parochiezaal en de inrit naast Bradt.

  Heel wat inwoners hebben langs een bepaalde vereniging of van onze veldwachter een programma gekregen, waar tevens ook een foto van Stanne opstaat, graag zouden wij hebben dat die zichtbaar wordt opgehangen.

  Bij slechtere weersomstandigheden gaat de stoet alleszins door, maar de feestviering van het dorp gaat dan door op de speelterreinen van de Chiro in tenten.

  Beste Leestenaars, wij zijn er van overtuigd dat met een klein beetje inzet van ons allen deze

  “Volkse Levensviering” van Stanne iets onvergetelijks zal worden waar wij nog lang zullen over napraten.

         Namens het feestcomité

  (folder gedropt in de Leestse brievenbussen)

   

  12-12-2012 om 08:03 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1980 – September : V.V.Leest bij aanvang van het nieuwe voetbalseizoen.

              Stichtingsjaar : 1973. Stamnummer : 8077.

              Afdeling : 3de prov. B.

              Voorzitter : Spruyt Emiel. Secretaris : Willy Slachmuylders.

              Trainer : Frans Pepermans.

              Aantal ingeschreven elftallen : 6

              Terrein gelegen : Dorpstraat Leest.

              Aangeworven : Rudi Vinckx (Putte), Jean Vos (Londerzeel), Guido Van Ingelgom

              (Verzoening).

              Afgestaan : Thierry Van Praet (Londerzeel).

              Kern : Emiel Felix (doel), Frans Goossens, Willy Bevers, Eric Verbruggen, Ludi

              Capiau, Jos Coecelberghs en Erwin Vloebergh (verdedigers).

              Middenvelders : Robert Boonen, Aissa Maroc, Ludo Goossens, Emiel Van der

              Hasselt, Eddy Boogaerts en Guido Van Ingelgom.

              Aanvallers : Rudi Vinckx, Julien Van der Trappen, Jean Vos, Freddy Selleslagh,

              Wilfried Piscador en Marc Verheyt.

              (GvM,4/9/80)

   

  In ‘De Band’ van april 1980 vernemen we onder de titel “Wel en wee van V.V. Leest” een hoop weetjes van het voorbije seizoen (1979-1980) :

  -VV werd uitgeschakeld in de Beker van België door bevorderingsploeg Heist Sport.

  -De ploeg hield de ‘Beker Edw. Huysmans’ in eigen rangen. Dit jaarlijks tornooi, genoemd naar een verdienstelijk medewerker en erelid, vond plaats op 15/8/79 en er namen 7 ploegen deel. Na een 4-0 overwinning tegen Tisselt mocht kapitein Frans Goossens de beker in ontvangst nemen samen met de felicitaties en het applaus van ruim 500 aanwezige supporters.

  -De competitie verliep problematisch voor VV met langdurige schorsingen voor Boonen en Marivoet, wekenlange kwetsuren van Van Praet en Van der Trappen. Verder de afwezigheid van  Ludo Goossens die pas in februari kon opgesteld worden omdat hij zijn legerdienst diende te vervullen.

  -In het seizoen 1979-80 kwam de ploeg in competitie met twee reserveploegen. Niettegenstaande deze ploegen geregeld spelers moesten afstaan voor het eerste elftal wist de ‘zaterdagploeg’ een mooie tweede plaats af te dwingen. De ‘zondagploeg’ kon het seizoen afsluiten met een vierde plaats.

  -De scholieren en de knapen eindigden zesde, de miniemen vierde.

  -Dat seizoen werd er voor het eerst gestart met de allerjongsten in het voetbal, de preminiemen. Deze acht- tot tienjarigen namen deel aan de beker Nijs en wisten daar een mooie tweede plaats in beslag te nemen.

   

  1980 – 1 september : Eerste schooldag.

  De kinderen van de Vrije Kleuter- en Basisschool uit de Dorpsstraat  kregen een prettig onthaal op hun eerste schooldag met zang, dans en ballonnen. (schoolkrant)

   

  1980 – 7 september : Chironieuws Jongens

  Op 7 september was het weer eens overgang in de chiro. Op zo een ontmoeting zie je weer een heleboel nieuwe gezichten en vraag je je als leiders dikwijls eens af : ‘hé, woont die ook in Leest ?’ Maar het belangrijkste van die overgang is dat onze chirogroep met een nieuw werkjaar start. Dit betekent ook een nieuw jaarthema. En dit werkjaar luidt dit : ‘Zie je ’t al gebeuren ?’ Op het eerste gezicht spreekt u die leuze niks aan, maar achter dat zinnetje steekt een groot en interessant verhaal…

  Zie je dat allemaal al gebeuren dat kinderen en ouders spontaner met elkaar gaan leven, dat straten vrolijk worden, een samenleving zonder uitschot, dat kinderen minder agressief zijn vanwege de gruwels op T.V.; dat mensen vrij mogen lachen en huilen tegen elkaar zonder taboes of a priori’s, dat er geen verspilling meer is, dat de reclame de natuur aanprijst, dat leraars in hun leerlingen geloven en hun ideeën aanvaarden, dat…

  ’t Zou schoon zijn ! Een hemel op aarde. Een droom…

  Onmogelijk echter dit alles morgen te realiseren…zelfs overmorgen niet.

  ‘Dus…liever niks dan neerzitten en pakken wat er te pakken valt…’ NEE…

  Enorm veel boeiende en actieve ervaringen liggen in ons bereik. Het is meer dan ooit de opdracht van onze chiro om kinderen en jongeren heel veelzijdige boeiende dingen te laten meemaken. In de chiro zou ’t iedere zondag moeten gonsen van activiteit, er zou vanalles plezant moeten te beleven zijn. De chiro in Leest zou ’n gebeuren moeten zijn waar veel kinderen en jongeren willen bijeen zijn. Een echte vriendenploeg…Waar ’t gezellig is…Waar je de zotste dingen kan proberen, waar niemands idee te belachelijk is om naar te luisteren…waar je voelt dat er veel kan gebeuren tussen en met mensen. ’t Is pas als je dit mocht ervaren in ’n kleinere ploeg dat je weer gaat geloven dat er ook in die grotere wereld iets kan veranderen. Pas dan zie en doe je ’t gebeuren !

  Je moet eigenlijk een beetje zot zijn om je in onze wereld met die klein jong bezig te houden…want da’s niet gemakkelijk en geld krijgt g’er niet voor…maar ’t kan verdorie plezant zijn en ’t is de moeite waard verdorie toch…

   

  Dit jaar zijn we van start gegaan met een 80 à 90-tal jonge mensen onderverdeeld in volgende groepen :

  -De SLOEBERS zijn de mannekes van 6 tot 7 jaar. ’t Zijn echt toffe ventjes die zich zondags in de chiro amuseren met allemaal spelletjes die de leiding voor hen heeft ineengestoken.

  Die leiding bestaat uit Hedwig De Decker en Joost Duysburgh (tevens hoofdleider).

  -De SPEELCLUB is dat waar wij (8 tot 9 jaar) bijeenkomen om te spelen, en er zijn ook leiders (zoals Frank en Mark De Prins, Lieven Hellemans), en die spelen ook mee.

  -De RAKKERS is een groep stoere mannekes van 10 tot 11 jaar die zich thuisvoelen in hun afdeling, waar ze elkaar leren kennen, elkaars talenten leren ontdekken en die ge niet kunt moe maken met een gevarieerd activiteitenaanbod. Hun leiders zijn Jan Verbruggen, Eddy De Smet en Jean Van Praet.

  -De TOPPERS (12 tot 13 jaar) vormen de rode bende die of het nu zaterdag of zondag is, op school, thuis of in de chiro, willen voelen dat ze d’erbij horen. Vraagt dat maar eens aan hun leiders Pierre Van Praet, Stan Schillemans en Rik Verschueren.

  -De KERELS zijn de 14 tot 15 jarigen die aan de drempel staan om aan een actieve chirobeleving en uitleving te beginnen. In de chiro vinden ze vrienden, waar ze nood aan hebben, als steun, als zekerheid om hun eigen innerlijke onzekerheid wat te verbergen als klankbord om zichzelf te vinden. Hun leiders zijn Tony Verbeeck, Marc Lefever en Marc Keulemans.

  -Bij de ASPI’s (16 tot 17 jaar) ligt het accent op een goede ploeg vormen waarin elke aspi als individu naar voren treedt. Ze leren verantwoordelijkheid opnemen binnen hun korps maar ook buiten de chiro aan de hand van toffe en nieuwe spelen, evaluaties en vooral niet te vergeten : de goede sfeer. Hun leiders zijn Jef Lamberts, Hugo en Bart Lauwens.

  En dan hebben we nog de Pater, voor ons nen tweede vader.

  Ziezo, dit was onze chiroploeg die je elke zondag aan het werk kunt zien in hun chiroheem aan het Pensenstraatje. Kom gerust maar es kijken ! Indien je de kans niet krijgt, kun je hen bezig zien op het grote, spetterende chirofamiliefeest op 9 november 1980 in de Parochiezaal te Leest.

  O ja,… heel de leidingsploeg en onze leden willen langs deze weg nog even de organisators van het feest van Stanne Van den Broeck hartelijk danken. Hopelijk mogen we nog eens met alle Leestse verenigingen samenwerken…Zie je ’t al gebeuren ?!

      Hugo en Bart.” (DB,november ’80)

   

   

  1980 - 11 september – Gazet van Mechelen :

   

              Geslaagd seizoen voor Leestse junior Dirk Van Dam

  Ook al is het wielerseizoen nog niet helemaal ten einde dan kan de Leestse junior Dirk Van Dam toch reeds een balans opmaken en die vertoont in vergelijking met het vorige seizoen een gevoelige verbetering.

  Er werd aan 54 wedstrijden deelgenomen en hiervan werden liefst 36 binnen de eerste 5 beïndigd, waarvan 10 een zegetuil opleverden.
  De meesten hiervan, naast nog meer bekers en plaketten, sieren de zitkamer van de familie Van Dam aan de Verschuerenlaan.
  Uit het gesprek blijkt trouwens dat gans het gezinsleven afgestemd is op het wielerleven en dat iedereen met spijt het seizoeneinde ziet naderen.

   

  Steile opgang

  Waar Dirk voorheen meer interesse en aanleg scheen te hebben voor crossactiviteiten, dan is hierin een grondige verandering gekomen.
  ”Mijn huidige trainer Guillaume Willockx uit Buggenhout heeft die gedachte volledig uit mijn hoofd gezet en blijven de winterse aktiviteiten enkel mogelijk na nieuwjaar en als voorbereiding voor het nieuwe seizoen. Het is dank zij hem dat ik nu zo ver sta en ik volg zijn raadgevingen en aanwijzingen dan ook stipt op. Door aangepaste oefeningen, trainingsschema’s, massage en een regelmatig leven heeft deze man van mij een wielrenner gemaakt. Daarbij heb ik op aanraden van vader mijn temperament wat leren bedwingen en mijn kans leren gaan in spurten. Dit heeft ook goede resultaten opgeleverd en alleen in massspurten durf ik mij niet te mengen. Van de 10 overwinningen haalde ik er 8 in de spurt van kleinere groepjes. Vooral na zware en selectieve parcoers kan ik best mijn man staan.”

   

  Kansen om het waar te maken

  Uiteraard wordt er reeds uitgekeken naar het volgend seizoen waarin Dirk bij de liefhebbers zal van start gaan.
  Vader Van Dam, die al heel wat wielerwaters doorzwommen heeft, ziet het rooskleurig in :

  “Als hij er een ganse winter wil voor leven en blijven luisteren naar de raad van Willockx, terwijl ikzelf en Dirk Croons zijn materiaal blijven onder handen nemen, dan kan hij met gerust gemoed naar de liefhebbers overstappen en zal hij ook nog van zich laten spreken.”

   

  1980 – Donderdag 11 september : Brand in serre op de Biest

              In de serre van tuinder Juliaan De Smet aan de Biest 3, brak donderdagavond

              omstreeks 23u55 brand uit.

              De brandweer van Mechelen kwam ter plaatse.

              Er was aanzienlijke schade aangericht temeer daar ook een vrachtwagen en een

              auto beschadigd werden.

              De oorzaak was vermoedelijk een kortsluiting.  (GvM,13/9/1980)

  12-12-2012 om 07:51 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1980 – Zaterdag 16 augustus : Internationaal Muziekkamp van Amerika

   

  Om 20 uur gaf, in de Mechelse sporthal aan de Winketkaai, het International Muziekkamp van Amerika een 2 uur durend concert.

  Deze avond stond in het teken van de viering ‘150 jaar België’ en werd georganiseerd door het stadsbestuur op initiatief van de Kon. Fanfare St.-Cecilia uit Leest.

  De groep was samengesteld uit 140 van de beste Amerikaanse en Canadese musici en koorleden tussen 15 en 21 jaar.

  Op het programma orkest- en koormuziek van bekende Amerikaanse en Europese klassieke en hedendaagse componisten.

  De toegangsprijs bedroeg 100 frank en 50 frank voor de houders van een CJP of een Plus-3-pas. (Aankondiging in DB, juli 1980)

   

  1980 – 17 augustus : Hoevefeesten (zie foto’s)

              Organisatie van Landelijke Gilde, KVLV en KLJ Leest.

              Allerlei activiteiten op de bedrijven van Adolf Peeters, Vic Verschueren en

              Emiel Lamberts. Zo werden achter de hoeve van Adolf Peeters in de Winkelstraat

              helikoptervluchten georganiseerd en was er een kennistest over de genoemde

              bedrijven met op de prijzentafel een echt varken en een paar flinke hespen.

   

  1980 – 18 augustus – Gazet van Mechelen :

   

              Man onder vuur genomen te Leest

              “Zaterdagavond werd Edward Van Praet, wonende aan de Juniorslaan 115 te

              Leest, in zijn tuin onder vuur genomen.

              Gelukkig werd hij niet gewond.

              Hij belde de rijkswacht op, die ter plaatse een onderzoek kwam instellen.

              Van Praet beschuldigde zijn buurman, Pieter D. H. ervan van uit zijn tuin

              te hebben geschoten.

              Pieter D. H. woont aan de Kleine Heidestraat.

              De rijkswacht trof sporen van hagelslag aan in de gevel van de woning van

              Van Praet.

              Zij omsingelde de woning van de verdachte. Deze ontkende evenwel te hebben

              geschoten.

              Bij een huiszoeking troffen de rijkswachters verscheidene wapens aan, die in

              beslag werden genomen.

              Pieter D. H. Zelf werd voor een nacht in de Mechelse rijkswachtkazerne

              opgesloten, doch zondagochtend op vrije voeten gesteld.

              Het onderzoek in deze affaire wordt voortgezet”.

   

  1980 – 28 augustus : Vierde Volksdans-, Zang- en Muziekfestival te Leest

              Deze organisatie van V.V. Leest vond plaats op het voetbalterrein van deze club

              vanaf 19u30.

              Hieraan werd meegewerkt door verschillende buitenlandse volkskunstgroepen zoals :

              de volksdansgroep Halle (Westfalen) en de Wolsteiner Jugendblaskapelle uit

              Treyung (Beieren). Verder verleenden ook de muziek-, zang- en dansgroep “De

              Leestse Kinderen” en de Kon.Fanfare “De Vrolijke Vrienden” uit Hombeek Heike

              hun medewerking.

              (folder V.V. Leest van 8/8/80)

   

  In dezelfde folder kondigde Gust Emmeregs de mogelijke oprichting aan van een VOLKSDANSGROEP :

  “Met genoegen kunnen wij U melden dat de ‘Vlaamse Volkskunstbeweging vzw’ bereid is mee te werken bij de eventuele oprichting van een volksdansgroep te Leest.

  Meer in het bijzonder zouden wij voor het aanleren van Volksdansen bevoegde personen ter beschikking kunnen hebben. Het doel van deze eventuele oprichting van een volksdansgroep te Leest bestaat er voornamelijk in : naast een kunstzinnig festijn, vooral ook een vredevol trefpunt te zijn voor allen die zich geroepen voelen tot het uitdragen van eigen culturele waarden wat toelaat elkaars tegenstellingen te vergeten in een drang naar oprechte vriendschap en verdraagzaamheid.

  Meisjes, jongens of koppels die actief wensen deel te nemen aan volksdanslessen doen er goed aan dit voor 15 september 1980 aan A. Emmeregs te laten weten.

  Vooraleer tot de oprichting van een volksdansgroep te Leest te beslissen zal er met de belangstellenden vergaderd worden.”

  Alles wat Gust Emmeregs in die periode aanraakte werd goud. De ‘Leestse Volksdansgroep’ kwam er en deze aanvankelijke benaming van de groep werd later gewijzigd in ‘Korneel’.

  (zie eind november dit jaar) 

   

  1980 – 31 augustus : Kampvuur Vevoc – Chiro

  Om nog eens in een echte chirosfeer te komen organiseerde Vevoc in samenwerking met Chiro een groots kampvuur op de chiropleinen.

  Het programma dat om 20 uur begon omvatte afwisselend ‘echte bonteringnummers, dans, choreografie, zang, e.d., terwijl op barbecuevuren haring gebakken’ werd.

  Voor deze avond werd speciaal de gewezen nationale zangleider van de Chiro uitgenodigd : Honoré Van Gansbeke en de chiro bracht o.a. sketches zoals ‘Wimbledon’, ‘French Can-Can’ en ‘de Broek van ons moemoe’.

  Vevoc zorgde voor een toneeltje in twee bedrijven, met als titel ‘Schuden voor gebruik’.

   

   

  Foto’s :

  -Adolf Peeters stelde zijn hoeve ter beschikking van de hoevefeesten.

  -Helicoptervluchten tijdens de hoevefeesten.

  12-12-2012 om 05:18 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1980 – 14 en 15 augustus : Tornooi ‘Beker Edw. Huysmans’ op VV Leest

               Acht ploegen namen deel :  FC Ramsdonk, FC Blaasveld, FC St.-Jozef Londerzeel,

               SC Mechelen, KFC Muizen, Sp. Tisselt, VK Heindonk en thuisploeg VV Leest.

               Verdere details ontbreken.

   

  1980 – 15 augustus : Ruitertornooi te Leest

              Op een terrein gelegen in de Tiendeschuurstraat organizeerde de Landelijke

              Rijvereniging van Leest een ruitertornooi op een terrein in de Tiendeschuurstraat.

              Vanaf 9 uur traden de ruiters op in verschillende disciplines van de ruitersport :

              dressuur (individueel en in groepsverband) en hindernisspringen.

              (GvM)

   

  1980 – 16 augustus : Leestse eeuweling Stanne Van Den Broeck gevierd te Westende

   

  De grote feestelijkheden in zijn geboortedorp zouden volgen op 27 en 28 september, maar de verantwoordelijken van camping “Westende” in het gelijknamige dorp hielden er aan hun honderdjarige in de bloemetjes te zetten.

  Speciaal voor Stanne werd er een “campeerclub” opgericht die ook na zijn viering zou blijven bestaan.

  De  viering werd om 11 uur ingezet met een eucharistieviering in open lucht. De mis werd muzikaal opgeluisterd waarna aan Stanne, aan zijn familieleden en de medewerkers en kampeerders een receptie werd aangeboden. Om 13 uur kreeg het feestvarken een feestmaaltijd aangeboden en om 15u30 werd er een rondgang gehouden op het kampeerterrein, opgeluisterd door de fanfare “Tyrolisch Blaaskapelle Diksmuide”.

  Tijdens de namiddag volgden nog meer manifestaties en na de koffietafel werd een volksbal in open lucht gehouden.

  Vele tientallen Leestenaars brachten en brengen elk jaar hun vacantie door op deze            camping.

  De meesten onder hen bezaten en bezitten er een eigen stacaravan of weekendhuisje.

  Onder hen de families Verschuren (Kerkenblokweg), Van Hoof (Ten Moortele), Apers (Ten Moortele), Huybrechts (Dorpsstraat), Van der Auwera (Blaasveldstraat), Ceuppens-Tourné (Dorpsstraat), De Keerspaecker-Colpin, De Borger (Grote Heide) en nog vele anderen waaronder ook de honderdjarige Stanne Van den Broeck.

  Het was veldwachter Van Hoof die als eerste zijn  tenten (letterlijk) opsloeg in camping “Westende”. In zijn kielzog  volgden zijn Heffense collega Staaf  Mampaey  en vele streekgenoten. De veldwachters deden dit vooral voor wat privacy en rust. Een “garde” was in zijn dorp immers 24 u op 24 van dienst en bereikbaar.

  Stanne Van den Broeck werd er ook gevierd als “oudste kampeerder van België”.

   

   

  Foto’s :

  -Camping “Westende” begin jaren ’60. Eén van de eerste ansichtkaarten van deze camping.

  Rechts  voor zijn chalet staat  de garde van Leest met enkele familieleden. Het huisje ernaast links hoorde toe aan zijn collega van Heffen Gustaaf Mampaey.

  De meeste vakantiehuisjes op de foto zijn thans verdwenen en vervangen door luxueuse stacaravans die elke vrije meter van het kampeerterrein hebben ingenomen.

  -Ida Mertens uit de Kerkenblokweg voor haar caravan.

  -Eén van de populairste bezigheden op camping Westende was het “solschieten” of “flotschieten”. Op de foto waagt Vic Verschueren een poging naar de kurk.

  -Jean De Keersmaecker en echtgenote Alice De Borger uit de Grote Heide op hun plekje.

   

  12-12-2012 om 05:07 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1980 – Augustusnummer van ‘De Band’ : Het feestcomité over de Honderdjarige

   

  “Constant Van den Broeck wordt eind september 100 jaar. Stanne is de oudste inwoner van Leest en is goed op weg om de oudste inwoner van ons land te worden.

  Op Leopold I na heeft hij alle koningen van het Belgisch vorstenhuis gekend. Hij heeft de opkomst meegemaakt van fiets, auto en vliegtuig. Het hoogtepunt van het treinvervoer was voor hem een gelegenheid om op ’t Mechels Arsenaal carrière te maken. Hij werkte er als spoorlegger, in de koper- en ijzergieterij als maneuver en uiteindelijk schilder, wat zijn specialiteit werd.

  Stanne Van den Broeck deed onder Leopold II zijn militaire dienst. Verbleef 4 oorlogsjaren aan den IJzer.

  Van afkomst was Stanne de oudste zoon van arme boerkes. Hij werd geboren op 25 september 1880 te Leest. En op zijn 28ste huwde hij met Amelia Vleminckx. Het echtpaar had 4 kinderen. Stanne’s echtgenote overleed in 1966. Sedertdien woont hij (met) bij z’n dochter Maria in de Scheerstraat te Leest en geniet reeds 47 jaar van een pensioentje. Op 27 en 28 september viert Leest zijn honderdjarige. Zaterdag 27 september is er een plechtige dankmis om 10u30. Daarna receptie in het parochiehuis.

  Om 19 uur groot avondfeest voor de genodigden.
  Zondag 28 september trekt er om 15 uur een feestelijke stoet door Leest, waarna de eeuweling gehuldigd en gevierd wordt op de dorpsplaats.
  Alle mensen van Leest worden uitgenodigd om die enige gebeurtenis mee te vieren.

        Het feestcomité.”

   

  In de vergadering van 19 augustus waren alle verenigingen van Leest aanwezig, enkel KVLV, Davidsfonds, Kon. Fanfare St.-Cecilia en BSP waren verontschuldigd.

  Volgende beslissingen werden genomen :

  -Leefmilieu en Voetspoor beloofden hun medewerking voor het maken van borden en teksten die in de feeststoet zullen worden meegedragen. Voor de wagens waren geen andere borden toegelaten.

  -Voor de receptie van 27/9 werden het schepencollege, plaatselijke raadsleden, het feestcomité en van elke vereniging de voorzitter of één afgevaardigde uitgenodigd.

  -‘De Band’ van september zal verschijnen met een extra oplage om te verkopen op de feestdag. Het nummer stond helemaal in het teken van de feesteling.

  -250 affiches en 50 autovignetten werden besteld.

  -Vevoc kreeg de organisatie van het dorpsfeest en SK Leest werd gevraagd om te helpen.

  -Voor Duitse en Belgische legeruniformen moest nog gezorgd worden.

  -Materiaal en info om het beroep van Stanne uit te beelden dienden verkregen bij Miel Polfliet en Juul Boonen.

  -Chiro diende met het Boerenfront af te spreken omtrent volksdansen in een éénvormige kledij. 

    

  1980 – Westende 5 augustus 1980,

   

              Mevrouw, Mijnheer,

   

  Hiermede delen wij u mee dat er een campeerclub opgericht werd door de kampeerders van de Camping Westende, naar aanleiding van de viering van de honderdjarige “Van den Broeck Constant”. Het comité heeft besloten in akkoord met de directie van de camping om ook na het feest te blijven bestaan.

  Onze club wil elk jaar allerlei activiteiten organiseren voor de kinders van de kampeerders, tussenkomen in allerlei blijde of droeve gebeurtenissen, feest voor bejaarden, onderlinge hulp enz...

  Daartoe heeft het bestuur een sociale kas gesticht. Het comité zal elk jaar een eigen feest organiseren om zaad in ’t bakje te hebben. Het bestuur bepaalt het bedrag van de geldelijke tussenkomst. Buiten het comité mag er niemand in de camping een inzameling houden.
  (...)

          Hoogachtend Jan Vlamynck.

   

  Noot : Jan Vlamynck was de beheerder van de camping alwaar Stanne in de zomermaanden verbleef. Op 16 augustus werd eeuweling “Stanne” op camping Westende gevierd.

   

  1980 – 8 augustus – Gazet van Mechelen :

   

              Nieuw hoogterekord van Vlaamse alpinisten

   

  Expeditie bedwong Piek Lenin (7.134 m) in Pamir

  “Een groep bestaande uit één Nederlander en zeven Vlaamse alpinisten van de Belgische Alpenclub, heeft eind  vorige week een expeditie naar de 7.134 meter hoge Lenin Piek in Pamir tot een goed einde gebracht.

  Vier leden bereikten de top terwijl drie anderen hem tot boven de 7.000 meter bereikten.

  Alle deelnemers zijn gezond en wel, aldus het Russische telegram dat begin deze week werd ontvangen. De Leninpeak bvindt zich in de noordelijke uitlopers van het Himalaiagebergte in

  Pamir, dicht bij de grens van China en Afghanistan.

  De verovering van de piek van 7.134 meter betekent meteen een nieuw hoogterekord voor een groep Vlaamse alpinisten.
  Welke leden van de groep de top bereikten was donderdag nog niet bekend.

  Onder de acht bevinden zich o.m. ook de Nederlander Peter Hoevenaars uit Roosendaal en één dame, LUT VIVIJS uit LEEST (zie foto) bij Mechelen.

  De overige leden zijn Patrick Docagne uit Antwerpen, Eric Mertens uit Ekeren, Jo De Smedt uit Zwijndrecht, Robert Broeckx uit Arendonk, Willy Van de Velde uit Antwerpen en Gustaaf Van Ballaer uit Tielen-Kasterlee.

  De groep was op 5 juli uit België vertrokken en was over Moskou naar de woestijnstad Osch en verder naar het Pamir-gebergte gereisd.

  De groep had voor de eigenlijke beklimming 16 dagen voorzien en hoopte tegen vandaag 8 augustus weer in België te zijn. Dat zal nu een dagje later zijn  wegens onvoorzien omstandigheden. De terugreis uit de Sovjet-Unie is immers gedeeltelijk per trein gebeurd en daarom zullen onze alpinisten met hun nieuwe rekord op zak pas zaterdag ins ons land aankomen.”

   

  Op 6 mei 1982 zou Lut Vivijs, als eerste vrouw ter wereld,  de 8.167 m hoge Dhaulagiri in Nepal beklimmen. De toen 25-jarige licentiate lichamelijke opvoeding en kinesitherapie uit de Kapellebaan werd na dit exploot, samen met haar team, door koning Boudewijn ontvangen. De BRT filmde een deel van hun expeditie en over de ervaringen van Lut en Jan Vanhees schreef Paul Grypdonck ’De schaduw van de Everest’ - ‘Naar het dak van de wereld met Lut Vivijs en Jan Vanhees.’

  (Zie 22/2/1982 in deze Kronieken)  

   

  1980 – 8 augustus – Gazet van Mechelen :

   

              Molly, de éénjarige poes van de familie De Maeyer-Bruylandts, wonende aan

              de Dorpstraat 1 te Leest, (“Café bij Anny”) heeft zeven jongen geworpen.

              Aan te stippen valt dat Molly tijdens haar eerste levensdagen met de zuigfles werd

              grootgebracht aangezien haar moeder, kort na haar verlossing, overleed.

              Het nog jonge katteleven van Molly is niet rimpelloos verlopen.

              Zij werd eens half verpletterd en bracht enkele dagen in comateuze toestand

              door.

              Doch ze geraakte er weer bovenop en begin van dit jaar had ze reeds drie

              jongen.

   

  Foto’s :

  -Lut Vivijs.

  -Klant Wilfried Lefever en cafébazin Annie Bruylants beleefden heel wat pret met de kattenfamilie.

  -Advertentie in ‘De Band’ van “Café bij Anny”, vroeger café ‘De Zwaan” en thans ‘Vivelammour’.

               10-12-2012 om 11:02 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 08/07-14/07 2019
 • 01/07-07/07 2019
 • 24/06-30/06 2019
 • 17/06-23/06 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 20/05-26/05 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 06/05-12/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!