NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Wijzigingen - aanvullingen. Overlijdens religieuzen.
 • Wijzigingen - aanvullingen. Maria Van Dam, slechtoffer van het luchtbombardement in Mortsel.
 • Wijzigingen - aanvullingen. De kerkklokken weggeroofd.
 • Wijzigingen - aanvullingen.
 • Wijzigingen - aanvullingen. Het aardappelcontract van Frans Geerts.
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Kronieken van Leest
  bij Mechelen
  20-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – 7 oktober : Overlijden Louis Van den Heuvel
  Louis Van den Heuvel was te Leest geboren op 6 september 1908. Hij was ondervoorzitter en vaandeldrager van de Nationale Strijdersbond van Leest. In een brief van 9 oktober werden de N.S.B.-leden uitgenodigd om zijn uitvaart bij te wonen : 

  “Geacht Medelid, 

  Het bestuur van de Nationale Strijdersbond afdeling Leest – Mechelen, heeft de droeve plicht U het overlijden te melden van een onzer trouwste bestuursleden, nl. haar diepbetreurde O/Voorzitter en vaandeldrager de Heer Van den Heuvel Louis.
  Zijn heengaan is voor de weduwe, zijn beminde kinderen, zijn familie, maar ook voor onze vereniging een onherstelbaar verlies.
  Wij durven dan ook de hoop koesteren, dat U in de mate van de mogelijkheid zijn uitvaart zult bijwonen op donderdag 12 oktober e.k. te 09.30 uur in de kerk te Leest.
  Wij verwachten onze leden in het lokaal om 09.15 uur. De bestuursleden en vaandeldrager om 09.00 uur.
  Met de beste Vaderlandslievende groeten,
       De Secretaris-Penningmeester, Veiller G.” 

  Louis Van den Heuvel was een broer van ‘Emmerance van de Croes’ de waardin van café ‘De Zwaan’ op de hoek van de Dorpstraat en de Kouter. Hij was gehuwd met Stephanie Van den Broeck die hem twee kinderen schonk.
  Louis overleed in het O.L.Vrouwziekenhuis te Mechelen.
  “Vader is niet meer…Maanden geleden is het begonnen…Gevallen met de fiets, heup gebroken. Nadien was het voortdurend over en weer van thuis naar de kliniek, tot op die kille zaterdagavond, toen was het zo ver…
  Als geboren buitenjongen was hij een echte natuurmens. Zo lang hij kon was zijn tuin zijn leven, zijn trots. Altijd was hij tevreden, maar een keiharde doorzetter voor zichzelf.
  Een stille eenzame fietser langs de Mechelse wegen…eenmaal per week lootjes gaan kopen was een diep menselijke betrachting om eens te winnen.
  De oorlog had diepe groeven voor hem achtergelaten. Hij mag dan ook met recht en rede een oud-strijder in hart en nieren genoemd worden.
  Zijn diep christelijk geloof, zijn voortdurend gebed kwam vooral naar boven bij de bedevaart van Scherpenheuvel. Wij danken God voor zijn eenvoud : deze boom legde zich neer bij zijn lot, zoals wij ons neerleggen bij Uw wil, Heer.
  Dag va, je leeft verder in onze herinnering en… bedankt voor alles !” (gedachtenisprentje) 

  Meer over Louis Van den Heuvel in deze Kronieken : mei 1970 toen hij als enige Leestenaar de voettocht naar Scherpenheuvel tot een goed einde bracht, 1 mei 1982 viering gouden huwelijk en 8 juni 1984 bij zijn 60ste deelname te voet naar Scherpenheuvel.

   

  1989 – Maandag 9 oktober : Jaarlijks feestmaal gepensioneerden K.B.G.
  “Naar jaarlijkse gewoonte om 14 uur eucharistieviering voor de overleden leden vw K.B.G., daarna om 15 uur feestmaal in de zaal.” (Kerk en Leven 5/10)

   

  1989 – 12 oktober – GvM : Verslag gewestelijke knapen SK Leest-VV Leest 2-7. (foto’s onderaan)
  “Eenrichtingsvoetbal tijdens de eerste helft. De bezoekers liepen uit tot 1-6 zodat iedereen dacht dat er dubbele cijfers op het bord zouden komen. Tijdens de tweede helft een ander spelbeeld. SK Leest toonde zich beter zodat beide ploegen in de tweede periode elk maar één keer konden scoren.
  Vooral in gestalte moest SK onderdoen. De thuisploeg speelde met enkele miniemen. Voor SK betekent dit seizoen een overgangsjaar.
  Voor VV Leest scoorden Van der Elst (2x), Sollie, Slachmuylders, Candries, Verheyden en Van der Meer één keer. Voor SK Leest werden de beide doelpunten gemaakt door Jan Louis. Bart Louis trof bij een 1-4 achterstand de paal.

  SK Leest : Van Bouwel, Silvrants, De Hondt, Cornelissen (36’ Puttenaers), Lambrechts (36’ Smets), Keekhofs, Peter Louis, Dignef, Jan Louis, Bart Louis, Terrares.

  VV Leest : Johan Lieckens (45’Willems), David Lieckens (36’ Doms), Van der Elst, Candries, Slachmuylders, Sollie, Beullens, Verheyden, Sven Daelemans, Stef Daelemans, Van der Meer.” 

   

  1989 – 12 oktober – Parochieblad : Gezocht
  “Een tijdelijk gastgezin voor een jongen van 18. Momenteel zoekt Oikonde een gastgezin. Indien u geïnteresseerd bent, gelieve dan contact op te nemen met Eddie Van Tilt, psycholoog, verbonden aan Oikonde Mechelen.”

   

  1989 – 13 oktober : Openingsvergadering Studentenclub DE STAP.
  Om 20 u ging in de nieuwe chirolokalen de openingsvergadering door van de Studentenclub “De Stap”. 

  “Beste Leestenaar, 

  Dit briefje is bestemd voor iedereen die in het academiejaar ’89 – ’90 actief student is aan één of andere hogere onderwijsinstelling (regentaat, graduaat, hogeschool, univ,...) en die in Leest woonachtig is of duidelijke sympathieën heeft voor deze gemeente.

  Wij, d.i. de studentenclub “De Stap”, zijn immers op zoek naar jonge, dynamische mensen die, naast het noodzakelijke studie- en blokwerk, ook oog hebben voor wat de sociale kant van het studentenleven genoemd wordt. Dit omvat dan ook de meest uiteenlopende activiteiten, van cultuur tot ontspanning, van informatie tot recreatie. Indien u in dit alles geïnteresseerd bent, nodigen wij u uit op de startvergadering die zal plaatsvinden op vrijdag 13 oktober a.s. Hier zal het wel en wee van onze vereniging uit de doeken gedaan worden. Let wel, uw aanwezigheid aldaar brengt geen enkele verplichting met zich mee, het is een louter informatieve avond.
  In de hoop u op deze vergadering te mogen ontmoeten groeten wij u de meeste hoogachting. 
               Het praesidium. 

  Inlichtingen kunnen bekomen worden bij : Marc Keulemans, 015/20.78.52, Bart Hellemans, 015/41.07.54, Wim Dons, 015/41.52.95, Luc Verbruggen, 015/21.76.22 en Gerd De Keersmaecker, 03/886.46.42.” 

  Gegroet beste Leestenaar, 

  Voor de duivenliefhebbers is er een duivenbond, voor de wandelaars is er de “slak”, voor de muzikanten is er de fanfare St.-Cecilia, voor de boeren is er de groene kring. De voetbalspelers, de volleybalspelers, de kaarters, de volksdansers, de ruiters, de chirojeugd en nog zo veel andere actieve exemplaren van ons dorpje : allemaal hebben ze hun eigen vereniging. Alleen...alleen onze zonen en dochters die we uitzenden om waar ook in de grote wereld verder te studeren, die hadden tot nu toe geen eigen studendenclub. En dat gaat veranderen ! Want met deze uitnodiging voor onze “Avant-Première-Cocktail-Party” laten we U weten dat onze piepjonge studentenclub “De Stap” zijn eerste stapjes heeft gezet. We vragen u dan ook niets liever dan op deze uitnodiging in te gaan.
  Tot dan,
                     Het praesidium en de leden van Studentenclub “De Stap”.”  
  (Folders uit de beginperiode van “De Stap”) 

  Naast de typische studentikoze activiteiten organiseerde de vereniging tal van andere evenementen : filmnamiddagen, cocktailpartys, intropartys, bierproeven, cocktailstand op “Posse Leest”... De initiatiefnemers opteeerden voor de naam “De Stap” om aan te geven dat studenten heel wat “stappen” zetten : ze zetten een stap in de wereld, ze zetten een belangrijke stap in hun leven en vooral, ze gaan op stap. Om dat te kunnen doen met “De Stap” was er maar één vereiste : men moest Leest bewonen of –onderschat de vindingrijkheid van studenten niet- minstens een of ander lichaamsdeel in die gemeente verpand hebben. De idee voor “De Stap” ontstond tijdens een kroegentocht tussen Mechelen, Brussel en Leuven en die tocht groeide uit tot een klassieker in het programma van de vereniging. “De Stap” bezat ook een eigen tijdschrift : ’t Boekske. Dit verscheen elk trimester en bevatte zowel informatie als ontspanning.
  (GvA,23/2/90) 

   

  1989 – Vrijdag 13 oktober : Algemene vergadering Landelijke Gilde
  Met als onderwerp : “Kracht van aardstralen, magnetische velden” gebracht door de heer Ysewijn. (Parochieblad 5/10)

   

  1989 – Zaterdag 14 oktober : Jaarlijks Ledenfeest KWB en viering 40-jarig bestaan.
  Op deze dag vierde KWB haar 40-jarig bestaan. De feestavond ging van start met een eucharistieviering om 18.00 uur waarna er een feestmaaltijd volgde in de parochiezaal.
  Het menu zag er als volgt uit : gerookte forel, Agnes Sorelsoep, runds- en varkensgebraad met groentenkrans, ijs met warme krieken...Deelname in de onkosten : 550 fr.
  Verdienstelijke leden kregen een herinnering aangeboden. Wie of wat is me onbekend, wel kreeg mijn vader (Victor Van Hoof) een persoonlijke uitnodiging voor zijn 35-jarig lidmaatschap en ter plaatse een paars erelintje met de tekst ’40 jaar K.W.B. Leest, 35 jaar lid 1989.’ (copie bijgevoegd).
  Op deze avond werd eveneens het nieuwe bestuur voor de komende twee jaar verkozen.
  (Diverse folders)

   

  Foto’s (GvM) :
  -De knapen van SK Leest herpakten zich na de rust.
  -De knapen van VV Leest.
  -SK Leest in de aanval.
  -Het erelintje van mijn vader.

   

  20-05-2014 om 18:29 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – Oktobernummer “Toeters en Trompetten” (jg.8,nr.4) :

   

                                       MIJMERINGEN (foto onderaan)

  “Onze fanfare echt goed leren kennen, kan je maar in ons stamcafé. Daar voelen zowel muzikanten als leden zich echt thuis. Er wordt lustig getapt, ‘gelammeerd’ door de vrouwen en zwaar gediscussieerd door leden van het mannelijke geslacht.
  Deze kroeg biedt telkens een typische sfeer die alleen daar kan heersen. Hier hoeft men slechts een geldstuk neer te tellen voor een drankje. Het is er oergezellig en aangenaam vertoeven door haar eenvoud.
  Mag ik even een beeld ophangen van zo een avond ?
  Laten we beginnen aan ‘den toog’, ik zou bijna zeggen het heiligdom van deze plaats. Den toog kan verdeeld worden in drie delen : rechts, links en centraal. Kun je het je voorstellen ? Zoniet ga dan de eerstvolgende repetitie een kijkje nemen. Iedereen is welkom en…(sorry, geen reclame !).

  Centraal, zoals verwacht, vinden de tooghangers een plaats. Dat zijn de zware mannen zoals kersverse papa Hendrik, de tot de nagels toe verzorgde Franky, om er maar enkele op te noemen. De lichtgewichten worden meestal aangetroffen rechts van de toog. Ze kunnen omschreven worden als de kind-vriendelijke typen : zoals Jan, Mille, Freddy, enz…Daar houden zich ook de micro-box-recorder-specialisten op, zijnde het trombone-duo. Wie vinden we dan links ? Onze jeugd en de zwoeg(st)ers van de derde root. Hier worden ze geleerd hoe pinten deftig kunnen worden gedronken en hoe belangrijk het is een toog professioneel en voorbeeldig te bevolken. Kwestie van opvoeding, nietwaar !

  Tot hiertoe een beschrijving van de populatie rond het hart van ons café. Maar niet alleen daar bevinden zich mensen. Iets van de tap-plank verwijderd staan de ‘echten’ : Yves, Edy, de bib en blue-Violet. Dat zijn de brassband-fans. Zonder commentaar !
  En u die dacht dat er geen echte café-tafels te vinden waren, zit fout. Gelieve zelfde scenario voor ogen te houden. Beginnen we rechts. Daar heersen ‘die van ons’. Zij zorgen ervoor dat de tappers tijdens het repeteren nog iets te doen hebben. Tegen de ingang rechts (waarom daar ?) ontmoeten we onze bugel Jeanske en ere wie ere toekomt onze trouwe luisteraars : Géne van de steirt en Emmerance van de Croes. Links van de uitgang verpozen meestal de zwaar-kopers : boer Constant, den Dré van Maria van Liza en Jef uit Breendonk. Daarnaast, zeer belangrijk, de dames-muzikanten die geroepen zijn de sfeer op peil te houden door de warmwaterinstallatie te laten werken. Verder, in de hoek gedrukt, glunderen de bestuursleden : vooral als er veel aanwezigen zijn en er goede muziek wordt gebracht.
  Tussen alles door lopen jongens en meisjes van en naar de toog om zich te bevoorraden. Dit zijn onze jongste aanwinsten waarop we al onze hoop hebben gevestigd voor de toekomst. Om mijn verhaal mooi te beeindigen, zou ik graag in naam van alle muzikanten, de tappers willen bedanken die steeds vriendelijk en vrijwillig de dorstigen willen laven.
           Vera Van Medegael. 

  N.V.D.R. : zoals in alle grote bladen hebben we de namen van de betrokken personages veranderd, zodat die er verder geen last zouden door krijgen. Overeenkomsten met bestaande personages zijn louter toevallig, maar desalniettemin zeer treffend.”  

   

  1989 – Zondag 1 oktober : 17de Massa Loopcross en Stratenloop Chiro-Vevoc
  Om 14 uur ging de stratenloop van start. 5, 10 of 15 km op Leestse wegen met prijzen voor de 10 eersten per reeks en een aandenken voor alle deelnemers. Vanaf 15 uur begon de 17de Massa Loopcross voor meisjes en jongens alle categorieën vanaf 8 jaar. De organisatoren spraken van een 1000-tal deelnemers waaronder een 500 chiroleden. De chiro van Kapelle-op-den-Bos was aanwezig met 89 deelnemers en kon zo de trofee van de grootste groep in de wacht slepen.De chiro van Tisselt nam deel met 75 en die van Leest met 44 deelnemers. 

                                                 UITSLAGEN

  Stratenloop 5 km :
  1.Frans Van Den Dries, 2.Bart Piessens, 3.Alfred Peeters, 4.Leboda, 5.Ronny Geerts.

  Stratenloop 10 km :
  1.Janssens, 2.Crab, 3.Van Den Brande, 4.Frans Van Hool, 5. Alex Boremans.

  Stratenloop 15 km :
  1.Carlo Huyghe, 2.Nico Van Win, 3.Albert Van Deuren, 4.Piet De Wachter, 5.Fons Van Hocht.

  Microben jongens :
  1.Joris Segers, 2.Tim Clerbout, 3.Tom Clerbout, 4.Wim Jacobs, 5.Wim Dries.

  Microben meisjes :
  1.Inge Heiremans, 2.Lien Peters, 3. Marian De Wachter, 4.Elke Teilinck, 5.Sofie Lambaerts.

  Pupillen meisjes :
  1.Ann Clerbout, 2.Sylvie Van den Broeck, 3.Clerbut Linsy, 4.Natalie Hackenjas, 5.Ellen Van den Troost.

  Miniemen jongens :
  1.Bert Van den Berg, 2.Nordin Emarchouchi, 3.Tom Leboda, 4.Koen Van der Maelen, 5.Helmut Hackenjas.

  Miniemen meisjes :
  1.Katrien Vermunicht, 2.Cindy Jacobs, 3.Eva Buelens, 4.Tinneke De Smet, 5.Katleen Lefever.

  Kadetten jongens :
  1.Mark Bruyneels, 2.Dirk Van Den Maelen, 3.Tom Van Aken, 4.Janns Miseur, 5.Jurgen Van Den Bergh.

  Kadetten meisjes :
  1.Fabienne Clymans, 2.Ilse Smets, 3.Annelies Vermunicht, 4.Ann Christiaens, 5.Hilde Gooyvaerts.

  Scholieren jongens :
  1.Dirk Miseur, 2.M. Van Tilt, 3.Ivan Van Der Stappen, 4.Steve Cram, 5.Peter Van Paeschen.

  Scholieren meisjes :
  1.Katleen Plasqui, 2.Kristine De Beuckelaere, 3.Katleen Spruyt, 4.Karen Van Sweevelt, 5. Veronique Schillemans.

  Juniores-seniores mannen :
  1.Freddy Van Winge, 2.Juliens, 3.Mark Beuckelaers, 4.Dirk Houtekiete, 5.Pascal Van Loo.

  Juniores-seniores vrouwen :
  1.Gerda De Ridder, 2.Rita Van Praet, 3.Katie Van Lindt, 4.Griet Soors, 5.Marleen Kinnart.

  Mannen :
  1.Eddy Bells, 2.Frans Goovaerts, 3.Frans Vloeberghen, 4.Julien Berge, 5.Francois De Boeck.

  Veteranen-mannen :
  1.Jos Van Den Bossche, 2.Luc Wijnants, 3. Luc Clerbout, 4.Jos Geeroms, 5.Dirk Crosiers.

  Veteranen-vrouwen :
  1.Agnes Schelfhout, 2.Maria De Prins, 3.Martine Van Den Eede, 4.Els De Backer.
  (GvA, 3/10)

   

  1989 – Maandag 2 oktober : Herfstvergadering KVLV
  Voor de leden in het parochiehuis om 19 uur. De heer Van Gompel onderhield de deelnemers over ‘Grenzen overbruggen’. (Parochieblad 28/9) 

   

  1989 – 5 oktober – Gazet van Antwerpen : De familie Polspoel met honderd op het appèl. (foto onderaan)
  Te Leest kwam de familie Polspoel bij elkaar op een groot feest. Honderd jaar geleden verwierf Antonius Polspoel bij testament de eigendom die daar nog altijd in familiebezit is.
  Alfons Polspoel uit Mechelen, achterkleinzoon van Antonius, nodigde alle Polspoelen uit op een reünie. Er kwamen meer dan honderd deelnemers opdagen, waaronder heel wat mensen uit Nederland.
  Het familiefeest werd ingezet met een eucharistieviering. Er volgde een bloemenhulde op het kerkhof van Leest en een gezellige bijeenkomst in het parochiehuis op de Kouter.
  Uiteraard mocht de traditionele familiefoto niet ontbreken. (GvA, 5/10) 

   

  1989 – Vrijdag 6 oktober : Mosselavond LRV Leest
  Volgende ponyruiters en ruiters nodigden iedereen uit op deze Mosselavond :
  Nele Beyens, Jonathan, Marjan De Wachter, Dirk Appelmans, Kristel Verlinden, Liesbeth Moens, Annelies Kerremans, Inge Kerremans, Jo De Smet, Rudy Andries, Gunter Lauwers, Kris Appelmans, Wim De Wachter, Hilde De Beck, Kathleen D’Hoogh, Paul De Beck, Gerd Neefs, Sven Moons, Gerdt Geerts, Willy De Beck, Marcel Neefs, Heidi Slachmuylders, Stefan Neefs, Werner Neefs, Ilse Neefs, Fonny Slachmuylders, Emiel De Maeyer, Heidi Rottiers, Anja Liers, Ann De Prins, Walter De Prins, Ivo Van Doren, Pascal Mampaey, Bart De Smet, Frans Verbergt, Filip Verbergt, Ann Verbergt, Kristel Huysmans, Jos Moens, Annemie Geerts, Cindy Vanpachtebeke en Jules De Smet.
  Die ging door in de parochiezaal te Leest van 17.30 uur tot 22 uur.
  Mosselen+brood : 275 fr.
  Stoofvlees+brood : 250 fr.
  (Folder)

   

  Foto’s :
  -Aan de tafel op het voorplan zitten August Lauwers, Jozef Van Asch, André Walschaers en Constant Van Alsenoy. De tafel daarachter is voorbehouden aan de dames die bediend worden door Magda De Croes. Gunter Peeters kijkt toe.
  De jongeren staan aan de toog : Luc Vertommen is in gesprek met Alfons en Edy Van Asch. Links is er een gesprek aan gang tussen Jurgen Verschueren, Dora en Peter Van Beersel.
  (Foto : P. Van Roy, verzameling familie Lauwens-Piessens)
  -Met meer dan honderd waren ze, de Polspoelen.

  20-05-2014 om 09:19 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – Zaterdag 23 september : Jaarlijks familiefeest A.C.V. afdeling Hombeek-Leest
  In het parochiecentrum van Hombeek. (Parochieblad 7/9)

   

  1989 – 24 september : K.F. St.-Cecilia naar Damiaanstoet in Tremelo. (Foto onderaan)
  “Onze fanfare neemt deel aan deze grootse optocht. Concrete gegevens volgen. De ereleden die graag deze stoet meemaken vanuit een zitplaats op de tribune kunnen nu al kaarten bestellen aan de prijs van 250 fr. per persoon bij een van onze bestuursleden en dit voor 15 juli e.k.” (Brief aan de leden van de K.F.St.-Cecilia van 16 juni) 

  Het verslag van hun ervaring verscheen in ‘Toeters en Trompetten’ (jg 8, nr.4) :

  “Op zondag 24 september nam onze vereniging, samen met Brassband Willebroek, deel aan de Historische Damiaanstoet te Tremelo.
  Wij zorgden voor een aangepast wandelconcert met enkele goede processiemarsen. Ook onze ‘Thebaanse trompetten’ zorgden voor een sfeervolle inleiding van de stoet. Dank zij de televisieuitzending door de BRT kon onze vereniging nog eens de nationale aandacht trekken. En dat Leest positief opviel, valt door niemand te ontkennen.” 

   

  1989 – 28 september – Parochieblad : Nationale Strijdersbond afdeling Leest.
  “Onze dorpsgenoten van wie hun vader, echtgenoot of zoon deelgenomen heeft aan wereldoorlog één of twee, verzoeken wij dit te komen melden op het sociaal dienstbetoon van Georges Veillez op volgende adressen : Herberg In den Bareel, Dorp-Leest of herberg Op den Hoek, Dorpsstraat 1, dit op vrijdag 6 oktober van 14 tot 15 u. in den Bareel en van 15 tot 16 u. op den Hoek. De Gewest. o/voorzitter Georges Veillez.”

   

  1989 – 28 september : Avondmis opgedragen aan overleden KWB-lid Gust Van Roy
  Alle leden werden uitgenodigd om deze eucharistie te vieren. Aansluitend volgde er een vergadering van de kerngroep. (KWB-informatie)

   

  1989 – Zaterdag 30 september : Grote Cross-Fuif van Chiro-Vevoc
  Vanaf 20 uur met Studio Satan in de Parochiezaal.
  Vanaf 22 uur was er een gelegenheidsbar in het groot chirolokaal.

   

  1989 – 30 september : “Nazomerbarbecue” van SP-SVV-CSC Leest
  In het Chalet van SK Leest vanaf 16.00 uur.

  “Onze ‘barbecue-meesterkoks’ Jan en Conny Van de Ven serveren u voor 125 fr. of 1 zwarte + 1 witte pens of 1 bakharing of 1 spiering. Appelmoes, groenten, sausjes, brood à gogo. Dessert- Leestse fruittaart- en dranken aan zéér democratische prijzen.
  Met vriendelijke groeten D. Nuytkens, voorzitter SP, M. De Bont, voorzitter SVV en T. Vloeberghen, secretaris.” (Folder)

   

  1989 – 30 september – Gazet van Antwerpen : 

  Ook voor Mechelse missionarissen is oktober missiemaand
  “Onze missionarissen…zij boren waterputten, verbeteren wegen, leggen bruggen aan, bouwen scholen en dispensaria, ontfermen zich over wezen, thuisloze kinderen en verzorgen zieken van alle slag. Daarbij trachten ze, geïnspireerd door het evangelie en gemotiveerd door medemenselijkheid, getuige te zijn van Gods alomvattende liefde voor de evenmens met voorkeur voor de zwakken, verlatenen, de vervolgden.
  Daarom is het goed dat jaarlijks de maand oktober in het teken wordt gesteld van onze missionarissen en hun missie. Maar in de oproep tot steun en medeleven met onze missionarissen zou in oktober de solidariteit met de arme en jonge kerkgemeenschappen in de missielanden voorrang moeten krijgen.
  De milde bijdragen alsmede de geestelijke steun zal deze maand dus niet rechtstreeks onze eigen missionarissen ten goede komen maar bestemd worden om in de missielanden kerk- en gemeenschapsopbouw in Jezus’naam te bevorderen. Onze eigen missionarissen staan daar zelf volledig achter.
  Om dit te onderlijnen geven wij hierbij de namen van de Mechelse missionarissen die nu actief zijn in de onderscheiden missielanden.

  -Paula Vaganée, geboren 1948, missiezuster Christelijke Scholen Vorselaar, sedert 1980 op missie in Venezuela.
  -Cecile Vaganée, geboren 1932, missiezuster Ursulinen O.L.V.-Waver, sedert 1955 in Zaïre.
  -Willy Verboomen, geboren 1938, missionaris van Scheut, seders 1964 in Zaïre en sedert 1979 in VS.
  -Jan Sips, geboren 1913, missionaris van Scheut, seders 1939 in China, sedert 1949 in Japan.
  -Leo Van den Eede, geboren 1948, missiebroeder Oblaat, sedert 1971 op missie in Zaïre.
  -Willy Bonduel, geboren in 1931, missionaris van Don Bosco, sedert 1958 op missie in Zaïre.
  -Mark Meel, geboren in 1963, aspirant missionaris van Don Bosco, sedert september 1988 in Zaïre.
  -Theo Briers, geboren in 1931, sedert 1959 op missie in Guatemala.
  -Jan Dockx, geboren 1921, missionaris van Scheut, op missie in de VS sedert 1946.
  -Emiel Somers, geboren 1921, op missie in Zaïre sedert 1951.
  -Nicole Tilman, geboren 1953, op missie sedert 1984 in Taiwan.
  -Clementine Merckx, missiezuster Zusters van Liefde Heule, sedert 1951 op missie in Zuid-Afrika.
  -Mathilde Van Kerckhoven, geboren 1935, missiezuster I.C.M.De Jacht, sedert 1961 op missie op de Filippijnen.
  -Norbert Jans, geboren 1926, missionaris van Scheut, sedert 1956 op missie in Zaïre.
  -Maria Jacobs, geboren 1923, missiezuster I.C.M.De Jacht, sedert 1952 op missie in Zaïre.
  -Jeanne Van de Kerckhove, geboren 1916, missiezuster van Berlaar, op missie sedert 1949 in Zaïre.
  -Delfine Bruyndonx, geboren 1916, missiezuster I.C.M. De Jacht, op missie in India sedert 1949.
  -Roland Scheidtweiler, geboren 1938, missiebroeder van Scheut, sedert 1966 op missie in Zaïre.
  -Maria Bellens, geboren 1923, missiezuster van de Zusters van Berlaar, op missie in Denemarken sedert 1946.
  -Elisabeth Mertens, missiezuster Franciscanes van Maria, op missie in Zaïre sedert 1974.
  -Rosa Vercauteren, geboren 1932, missiezuster van Zusters van Vorselaar, sedert 1975 op missie in Venezuela.
  -Maurits Delbaere, geboren 1930, sedert 1958 in Burundi en Zaïre.
  -Paul Wijnants, geboren 1925, missionaris van Scheut, sedert 1959 op missie in de VS.
  -René De Laet, geboren 1924, missionaris Witte Paters, op missie in Zaïre sedert 1950.
  -Rik Roosen, geboren 1929, missionaris Witte Paters, sedert 1953 op missie in Zaïre.
  -Maria Nijs, geboren 1919, missiezuster Ursulinen O.L.V.-Waver, sedert 1948 in Zaïre en sedert 1967 in Chili.
  -Rosa Van der Krieken, geboren 1935, missiezuster in Zaïre sedert 1963.
  -Bert Meutermans, geboren 1935, op missie in Rwanda sedert 1962.
  -Flor De Ley, geboren 1917, missionaris van Scheut, sedert 1947 in China, 1952 in Haïti en sedert 1963 Dominikaanse Republiek.
  -Lea Claes, geboren 1918, missiezuster Ursulinen O.L.Vr.-Waver, op missie in Zaïre sedert 1946.
  -Adolf Servaes, geboren 1920, missionaris Minderbroeders, sedert 1948 op missie in Zaïre.
  -Martha Nijs, geboren 1924, missiezuster O.L.V.-Waver, sedert 1946 in Zaïre, sedert 1967 in Chili.
  -Bernadine Nijs, geboren 1921, missiezuster Ursulinen O.L.V.-Waver, sedert 1946 in Zaïre, sedert 1975 in Chili.” 

  Foto’s :
  -St.-Cecilia op de Damiaanstoet te Tremelo. (Foto : familie Lauwens-Piessens)
  -Slechts één Leestenaar op deze lijst : Pater René De Laet.

   

  18-05-2014 om 08:59 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – Zondag 3 september : Caroluswandeling
  “Het SP-CSC-SVV-bestuur Leest en onze SP-gemeenteraadsleden Jef Vloeberghen en Ivan De Borger nodigen u van harte uit deel te nemen aan De Caroluswandeling. Een originele wandeling met daarenboven nog een kroegentocht onder leiding van Kd. Celest Van Neck – stadsgids.” (Folder)

   

  1989 – Zondag 3 september : Nationale groepsleidingsdag van de Chiro in Halle
  “Rechtvaardigheid, gaarne zien en innerlijkheid. Met deze drie eigentijdse accenten wil Chirojeugd Vlaanderen de jaren ’90 intreden. Een doelbewuste keuze, die tijdens de nationale groepsleidingsdag in Halle samen met de voorstelling van het nieuwe jaarthema ‘Niet zomaar een zondag’ werd toegelicht aan 1.200 leiders, volwassenbegeleiders en proosten. Bij hen ligt nu de taak de 96.000 Chiro-jongeren in Vlaanderen op weg te helpen naar het realiseren van deze levensstijl.” (GvA, 4/9)

   

  1989 – 7 september – Parochieblad : Pater René De Laet dankt…

  “Pater René De Laet, die intussen terug naar Zaïre vertrokken is, houdt er aan alle mensen van Leest te bedanken voor het fijne onthaal en milde steun, die hij overal heeft mogen ontvangen tijdens zijn vakantie.
  De omhaling tijdens de missen van 26 en 27 augustus bracht de som van 25.300 frank op. De zomer van 1989 zal geboekstaafd blijven als de zomer van het mooie weer, ook als het jaar dat wij, dank zij de mensen van Leest en vele anderen, de nodige middelen hebben kunnen bijeenbrengen om een brug te kopen, te verzenden en in een nabije toekomst over de Sharirivier aan te leggen in Badiya, op 45 kilometer van Bunia en 650 km van Kisangani, in de Oostprovincie van Zaïre. Zo zal een streek waar 20.000 mensen wonen, terug bereikbaar zijn met de wagen, nadat in 1985 de door de missie aangelegde brug met de opgezwollen wateren van de rivier, na een hevige regenval, meegesleurd was.
  Moge die brug het symbool zijn van onze wederzijdse vriendschap !”

   

  1989 – Zaterdag 9 september : Nationale Ziekendag
  “Op zaterdag 9 september worden onze oudere en zieke mensen die enigszins buitenhuis kunnen, uitgenodigd om in de kerk van Leest om 18 uur de eucharistie bij te wonen. Mensen van onze afdeling “Ziekenzorg” zullen bij een bezoek aan huis de nodige inlichtingen geven en inwinnen om de mogelijke aanwezigheid praktisch te regelen. Indien nodig kan verzocht worden om vervoer te voorzien.” (Kerk en Leven, 24/8)

   

  1989 – 15 september – Gazet van Mechelen : Ponyclub blikt terug
  “Het ponyseizoen loopt stilaan ten einde en de prestaties van de Leestse ponyclub zijn dit jaar uitzonderlijk goed geweest. De club nam deel aan vier toernooien en won ze alle vier.
  (...)
  Deze ponyclub richt zich tot kinderen van 8 tot 15 jaar. Maar wie lid wil worden moet zelf over een pony beschikken. In de winter wordt er éénmaal per week geoefend en in de zomer komen de leden tweemaal per week samen. In juli, augustus en september worden de toernooien georganiseerd. In de provincie Antwerpen zijn de wedstrijden voor pony’s het populairst. De kleinere ponyclubs, zoals Sint-Nikolaas uit Leest er één is, bestaan uit viertallen. Grotere clubs brengen meestal acht ruiters aan de start.Wanneer de ruiters 15 jaar worden, zijn zij meestal op hun best. Maar op nieuwjaarsdag van het jaar waarin ze 15 werden moeten ze de club verlaten. Het is dus onmogelijk om een vaste groep van gevormde ruitertjes bij elkaar te houden.”

   

  1989 – 15, 16 en 17 september :

   

  Ceciliafeesten en 17e Internationale Concertwedstrijd van K.F. St.-Cecilia Leest.
  Voor harmonieën en fanfares onder auspiciën van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie en permanente Vorming, het Stadsbestuur van Mechelen, het Muziekverbond van België en Fedekam. Ook met medewerking van de B.R.T.
  Het feestweekend werd ingezet op vrijdag met een kaartavond in het parochiecentrum waarvoor men 280 inschrijvingen kon noteren. Winnaar werd Leon Fierens uit Keerbergen voor Jozef Van Pelt, M.J. De Decker, Jan Geerts en Arnold Teughels.  
  In een reuzentent werd ’s avonds een “beach party” georganiseerd, dit in een exotisch kader van palmbomen, een reuze zandstrand, zuiderse schonen, frisse drinks en up-to-date-music van POWER LIMITS. De tent zat barstensvol.
  Vanaf 20.00 uur, na de kaartwedstrijd, kon men in het Toetercafé met frituur terecht vanaf 19.00 uur.

  Op zaterdag begon een muziekhappening met het optreden van verschillende muziekverenigingen (17 volgens Gazet van Antwerpen waaronder een Italiaans, een Tsjechisch, zeven Nederlandse en acht Belgische korpsen). De muzikanten werden in Leest opgevangen door gastgezinnen.
  Vanaf 19 uur kon men tafelen in een Frans sfeertje in de grote zaal van het parochiecentrum en dit met aangepaste live-muziek. Deze organisatie trok aanzienlijk meer deelnemers dan de voorbije jaren. Vanaf 17 uur kon men terecht in de “Bar Tropical” met Studio Satan.
  Op zondag vond de 17de internationale concertwedstrijd plaats vanaf 10 uur in de feesttent, met korpsen uit Italië, Tsjechoslowakije, Nederland en België. Het restaurant was geopend vanaf 10u30.
  Juryleden waren dit jaar Jan Segers, Jean-Pierre Laro en Karel De Wolf.
  In de wedstrijd voor harmonieën werd de eerste prijs weggekaapt door de Kon.Harmonie Sint-Cecilia uit Zele o.l.v. Dirk De Caluwe met 89% van de punten. De tweede prijs werd weggekaapt door ‘Amicitia’ uit Banholt en derde werd harmonie ‘De Voortgang Sint-Cecilia’ uit Neeroeteren.
  Bij de fanfares was de eerste prijs weggelegd voor “Moed en Volharding” uit Heist-op-den-Berg o.l.v. Maurice Van Mechelen met 91% der punten. Voor deze fanfare die op een indrukwekkende erelijst kan bogen, waaronder een Europese titel, een vice-wereldtitel en nationale titels, was het de eerste wedstrijd onder leiding van hun nieuwe dirigent Maurice Van Mechelen. Het was tevens een test voor het fel verjongde orkest. De gemiddelde leeftijd van de bugels bedroeg amper 19 jaar.
  Tweede werd de Koninklijke Fanfare ‘Kempenbloei’ uit Achel.
  De Heistse fanfare kreeg een beker als laureaat in de afdeling fanfare, een beker van de stad Mechelen als algmeen laureaat van de 17de I.C.W. en een waardevol instrument geschonken door de firma Lemca.
  Na de proclamatie werd de viering van 90 jaar Sint-Cecilia Leest afgesloten met een “Stuif-uit”. 

  In “T&T” jg 8, nr.4 verscheen een verslag van Freddy Walschaers onder de titel :

                                                             I.C.W. – Memories :

  “Rond negen uur ’s morgens me aangemeld met een houten kop. Zou de ‘Franse avond’ daar iets mee te maken hebben ? Alleman was reeds flink in de weer, zelfs de jury was op tijd ! Naar de tent gestrompeld, tafels goedgezet, de veldslag kon beginnen.
  ‘He, ze mogen maar drie minuten inspelen, mannen’ zegt de commissaris, ‘anders bellen we ze af.’ ‘Waar is de bel ?’ ‘Die komt nog !’
  Het eerste korps gaat van start om 09.25 uur, want we mogen geen ‘retaar’ maken. Inspeelwerk Aida : 4 minuten ! Waar is de bel ?! Te laat !
  Op het blad van de heer De Wolf landen twee reuzenmuggen, die door deze laatste onmiddellijk vermoord worden en op de grond gedeponeerd. Plots wordt er een bel op tafel geplaatst. ‘Zeg secretaris’, zegt Karel De Wolf, ‘het is hier toch geen gong-show, ze moeten ze maar op voorhand verwittigen.’ ‘O.K.’.
  Het wordt warmer buiten. Dikke lekken nat vallen op onze papieren. De voorzitter zegt : ‘Wat is dat’. ‘Condensatie !’ ‘Hebben jullie regenjassen ?’ ‘Neen !’
  Een korps speelt een werk, op de directiepartituur staat : ‘Beiaard’. We zien wij geen beiaard op het podium. Geen nood. Plotseling begint de pater de beiaard van de kerk te luiden. Er moet toch iets misgaan. De klokken staan vals en de pater klepelt volledig uit de maat ! Of ziet hij de dirigent niet. In elk geval kan hij geen partituur lezen want hij laat de klokken 56 maten te lang luiden. We halen de middag zonder ‘retaar’. ‘Eten mannen’. ‘Waar dan ?’ Alles is volzet, nergens is nog een plaatsje te vinden. Dan maar drie ‘palmen’ opgegeten en terug onze stoel op. De spanning in de tent begint stilaan te stijgen. De presentatrice moet nu voor elk werk om stilte verzoeken. Aan een der togen heeft een personeelslid beslist om de koffiebedeling te versnellen, en een toren tassen en ondertassen op te stapelen. Nu we juist in een dubbele pianopassage zitten. Aan de klank te horen zouden het wel eens Romboutstassen kunnen zijn. Tik, ondertas, tik, tas, enz. Om het nog wat kracht bij te zetten worden acht koffielepels met besliste tik op elk der acht verdiepingen gedeponeerd. Tak, tak, tak,…Het is geen slagwerker want het is niet in de maat.
  Een tijdje later fluit een vat dat af is. Het publiek is nu niet meer in te tomen. De Heer Laro steekt zijn achttiende dikke sigaar op. Zou hij zijn record van vorig jaar dan toch verbeteren ? Wanneer een korps van heel sterk plotseling op heel zacht overschakelt, dramt de massa nog drie tijden door in dubbele forte vooraleer ze ontdekken dat de muziek weg is. Het is net een grote luchtpijp die stilletjes en te laat, langzaam dichtgeknepen wordt.
  De punten worden steeds eerlijk en waarheidsgetrouw toegekend na rijp overleg. Toch laat de jury een grote puntenopening in de hoop dat er eens een uitstekend korps komt. Spijtig komt het die dag niet. Zo loopt een marathondag op zijn einde met 15 minuten en 12 seconden ‘retaar’. Toch wel straf. Nodig je twaalf korpsen uit op een dag dan geven er minstens drie forfait. Nodig je er zestien uit, in de hoop van een paar forfaits, dan komen ze toch wel allemaal zeker.
  Toen ik daar zo een ganse dag geimmobiliseerd op mijn stoeltje zat, heb ik de volgende bedenkingen gemaakt. Moeten we na zeventienmaal toch niet terug aan onze formule gaan sleutelen ? Zouden we toch niet naar een andere accommodatie uitwijken ? Echte topkorpsen spelen toch zelden in een tent. De grote meerderheid der Nederlandse korpsen zijn ‘subtoppers’ in het beste geval, maar meestal ‘tweede klassers’. Ze beginnen onze wedstrijd te bekijken als de ‘Pak de Poen-show’. Voor hen is dat een leuk uitstapje. Niet teveel verteren, spelen, een fameuze prijs, hups de bus op en weg ! Zijn wij ooit niet naar het W.M.C. in Kerkrade geweest, gewonnen en…een bespoten medaille en een diplommeke en gedaan !
  Wanneer het hoogste percentage 91% is, dan is het duidelijk dat het peil niet denderend hoog was. Wel vond ik het gemiddelde peil hoger dan het jaar tevoren. Toch zal de situatie serieus moeten doordacht worden in perspectief van het volgende jaar.
  Hoofstuk afgesloten !”
   

  De Koninklijke Fanfare St.-Cecilia werd 90. Het bestuur was toen als volgt samengesteld :
  Ere-voorzitter Mevr. Pol Piessens, voorzitter Victor Verschueren, ondervoorzitter Frans Piessens, secretaris Johan Vandeputte, secretaris Sint-Ceciliafeesten en I.C.W. Diane Van Medegael en feestleider Jef Lauwers. De overige bestuursleden waren : Antoon Lauwens, Rik Lauwens, Pol Huybrechts, Marcel Van Loo, Emiel Verschueren, Kamiel Verschueren, Jan Moons en August Lauwers als contactman tussen bestuur en muzikanten.
  De muzikale leiding was in handen van Frans Violet en Luc Vertommen en de lesgevers van de muziekschool van de fanfare waren Johan De Win, Luc Vertommen, Jan De Decker en Freddy Walschaers. (GvA, 14/9) 

  Bijgevoegd :
  -Het menu van de gastronomische avond.
  -Gemeenteraadslid en Leestenaar Louis Vloebergh feliciteerde één van de winnaars.
  -De Koninklijke Fanfare St.-Cecilia werd 90.

     15-05-2014 om 09:41 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – 30 augustus – Gazet van Mechelen : 

             KV-Supporter in Afrika vraagt hulp voor Badiya

             Een brug voor pater De Laet (Foto’s onderaan) 

  “Mijn favoriete voetbalploeg is KV Mechelen.”
  “Dat meent ge niet ! Club Brugge, die mannen kunnen voetballen...” 

  Dit soort gesprekken kan je niet alleen in Vlaanderen opvangen.
  Ook in het hartje van Zaïre kan je misschien dergelijke discussies horen.
  Want daar zijn op een missiepost van de Sociëteit van de Paters van Afrika, beter gekend als de Witte Paters, vier Vlamingen werkzaam, waaronder één Mechelaar en één Bruggeling.
  Ten voordele van hen wordt vanavond in het KV-stadion tijdens de match KV Mechelen - Club Brugge een geldinzameling gehouden.
  Pater René De Laet, de Mechelaar in het gezelschap, is dezeer dagen met vakantie in ons land.
  Voor hij terug vertrekt tot ’92, gingen wij hem even opzoeken.

  René De Laet, geboren in 1924 te LEEST, vertrok in ’50 naar Zaïre.
  Zijn werkterrein is Badiya, een gebied van 2.000 km2 met 80.000 inwoners in de noord-oostelijke provincie Ituri.
  Het is een arme streek zonder industrie, met een slecht onderhouden wegennet en een bevolking die hoofdzakelijk leeft van de landbouw en de veeteelt.

  Lianenbrug
  Vier jaar geleden zorgde een overstroming voor heel wat ellende.
  De brug over de Shari-rivier werd weggespoeld.
  Daardoor raakten 20.000 mensen geïsoleerd van de rest van de regio.
  Men heeft wel een primitieve lianenbrug over de rivier gespannen, maar deze voorlopige hangbrug is enkel begaanbaar voor personen.
  Uiteraard heeft dit alles nadelige gevolgen voor de economie van deze arme streek.
  Vooral de veeteelt, een belangrijke bron van inkomsten, wordt getroffen.
  Vroeger gebeurde het veevervoer van en naar de marktplaatsen met vrachtwagens over de brug. Nu sleurt men de koeien met touwen door de rivier en trekt men te voet verder.
  Natuurlijk geen vlotte en ideale manier.
  Ook sociaal en medisch gezien vormt de rivier een barrière.
  Bij hoog water hangt de lianenbrug in de kolkende rivier, zodat oversteken onmogelijk is. Kinderen kunnen dan niet naar school en zieken niet naar het gezondheidscentrum, waar ook een melaatsendorp is en een verzorgingshuis voor TBC-lijders.

  Container
  Pater De Laet en zijn confraters beseffen dat er snel een nieuwe brugverbinding moest komen.
  In het Antwerpse konden ze een metalen brug van het Bailey-type op de kop tikken. Met geld bijeengespaard door de plaatselijke bevolking van Badiya, kon deze brug gekocht worden. Kostprijs : 600.000 frank.
  Het vervoer stelt echter een ander probleem.
  De kosten voor het containertransport per schip tot in de Keniase havenstad Mombassa en vandaar per vrachtwagen naar de Shari-rivier bedragen nog eens een 500.000 frank.

  Geldinzameling
  Een deel van deze som werd al verzameld tijdens een rommelmarkt in Knokke-Heist, waarvan een andere pater afkomstig is, en met een papierslag in LEEST.
  Maar er blijft nog altijd een gat te vullen van enkele honderdduizenden franken. Daarom zal vanavond tijdens de match KV Mechelen-Club Brugge een geldinzameling gebeuren.
  Pater De Laet, overigens een oom van oud-KV-speler William Selleslagh, is een voetballiefhebber en zijn Brugse collega pater Montballyu supportert voor Club Brugge.
  Het wordt een sportieve confrontatie, die een brug slaat tussen sport en hulp aan de Derde Wereld.
  Aan de diverse ingangen van het stadion zullen de Chiro-meisjes van Leest klaar staan om de giften op te vangen. Zij en met hen de bevolking van Badiya-Zaïre rekenen op uw steun. 

  Noot : de omhaling tijdens de missen van 26 en 27 augustus te Leest bracht de som van 25.300 frank op.

   

  1989 – September (enkel maand bekend) : Jeugdreis naar Walibi
  Voor de eerste maal organiseerde de K.F. St.-Cecilia een kennismakingsreis voor de jeugd. Bestemming : Walibi. Iedereen die op de een of andere manier muziekonderricht volgde, mocht gratis mee.

  “Onze bus zat barstens vol. Ondanks het feit, dat de schoolpoorten reeds terug open waren, was het onzettend druk. Iedereen had zijn eigen hitparade : Ali Baba, Kuifje, het geheim van de eenhoorn voor de jongsten…de Radja River, de Sirocco, de Enterprise voor de oudsten. En tot slot een uur in Aqualibi, het subtropisch zwembad…”
  (“T&T”, jg 8, nr.4)

   

  1989 – September : Transfers S.K. Leest (Foto onderaan)
  Eerste provincialer SK Leest is op transfergebied weer bijzonder bedrijvig geweest.De nieuwe trainer Edwin Comijn en zijn assistent Ludo Beckers kregen de moeilijke opdracht de nieuwelingen te integreren.Zo werden voor het middenveld Peter Engelen, Marc Kerremans en Philippe Van Perck aangetrokken.

  Kern : Boonen Guy, Callewaert Luc, Claes Geert, Cleymans Johan, De Prins Pieter, De Smedt Raf, De Vos Johan, Engelen Peter, Goossens Chris, Kerremans Marc, Lavaert Eduard, Maes Patrick, Moons Luc, Neutiens Patrick, Schiettecatte Rudi, Van Dam Dirk, Van Moer Eddy, Van Perck Philippe, Waldraff Jurgen.

   

  1989 – Septembernummer ‘Margareta’ : 

  Raad van Bestuur van C.V. De Mechelse Goedkope Woning
  “De woningen in Hombeek, Leest en Heffen behoorden vroeger tot ‘Het Gelukkig Gezin’, maar werden in 1981 overgedragen aan de Mechelse Goedkope Woning.
  Eind 1988 waren er in het totaal 1173 kandidaten huurders ingeschreven, gemiddeld 565 per jaar. Gemiddeld worden er per jaar 250 kandidaten geplaatst.
  De Mechelse Goedkope Woning zal binnen de mogelijkheden van haar beperkt budget, een programma van renovatie en kleinschalige projecten uitvoeren.
  Renovatie : grondig herstellen en onderhouden van het eigen patrimonium.
  Kleinschalige projecten : vooral in het kader van de stadsvernieuwing.

  Bestuur (Foto onderaan)
  -Jos Nys, Voorzitter.
  -Gust Emmeregs, Beheerder-Zaakvoerder.
  -Leden : Margriet De Wachter, Mon Janssens, Karel Jonckheere, Wim Jorissen, Petrus Kindermans, Germaine Peeters, Jos Tournaye, Willy Van Volsem, Jozef Vloeberghen.
  -Adviseurs : Camiel Breemersch, Herman Peeters, Albert Stiers, Jos Vanroy, Commissaris Nationale Maatschappij voor Huisvesting Annie Bellin, secretaris René Van Poppel.”

   

  1989 – Zaterdag 2 september : Jaarlijkse KWB-reis
  Geleide bezoeken aan Kortrijk (nationaal vlasmuseum) en Poperinge (nationaal opmuseum). Ook Ieper werd bezocht. Prijs : 600 fr. (inbegrepen een smakelijke koffietafel in ‘Klein Rijsel’). (folder)

   

  1989 – Zaterdag 2 en zondag 3 september : Groot Mosselfeest SK Leest
  In het chalet van SK Leest (aan de Zennebrug). Er was ook stoofvlees met frietten of brood te verkrijgen, alles aan demokratische prijzen. (Folder)

   

  1989 – Zondag 3 september : Viering 90 jaar K.F. St.-Cecilia
  Die dag werd het 90-jarig bestaan van de K.F.St.-Cecilia gevierd met een plechtige zitting in de zaal Piessens. Tussen de muzikale intermezzi door schetste Jef Lauwers de historiek van de vereniging in zijn maatschappellijke context.
  Ook Karel De Wolf, muziekpedagoog, directeur van het Leuvense Lemmensinstituut en jurylid van het I.C.W. wist op een boeiende manier de aandacht te trekken met een gepaste situering van het fanfareleven in de sociale geschiedenis.
  De verdienstelijke muzikanten, ereleden en bestuurleden werden gevierd voor hun jarenlange trouwe dienst aan de fanfare. Na het officiële gedeelte volgde een receptie.

  De gevierden waren

  Bestuurslid :
  -Verschueren Victor               45 jaar.
  -Lauwens Antoon                   25 jaar.

  Leden :
  -De Prins Ferdinand               65 jaar
  -Mollemans August                50 jaar
  -Polspoel Benoit                    65 jaar
  -Verschueren Viktor               50 jaar

  Muzikanten :
  -De Borger Jan                       60 jaar
  -De Decker Jan                       25 jaar
  -Lauwens Willem                    35 jaar
  -Lauwers Julien                      25 jaar
  -Van Alsenoy Constant            45 jaar
  -Van Asch Jozef                      45 jaar
  -Walschaers Freddy                25 jaar
  -Verschueren Emiel                25 jaar
  -Verschueren Kamiel              25 jaar
  -Violet Frans                          25 jaar.
  (“T&T”, jg 8, nr.4)

   

  Foto’s :
  -Pater René De Laet.
  -Deze primitieve lianenbrug vormt voorlopig de enige verbinding over de Shari-rivier. Op de achtergrond de bruggehoofden van de weggespoelde brug. Hierop zal ook de nieuwe brug komen te rusten. Maar eerst moeten de transportkosten gedekt worden. (GvA)
  -Het fel gewijzigde elftal van SK Leest met uiterst rechts de nieuwe trainer Edwin Comyn.
  -De leden van de Raad van Bestuur van ‘De Mechelse Goedkope Woning’. Onder hen twee Leestenaren : Gust Emmeregs en Jozef Vloeberghen.
  -Het optreden in het ‘zaaltje achter de root’ (zaal Piessens) onder leiding van Frans Violet.

  (Foto familie Lauwens-Piessens)

     15-05-2014 om 09:06 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De mensen uit Mlada Boleslav.  

   

   

   

   

  1989 – 25 augustus : Brief van de K. Fanfare St.-Cecilia aan de Leestse bevolking.
  “Tegen alle verwachtingen in, schreven de Tsjechen uit Mlada Boleslav zich opnieuw in voor deelname aan onze 17de I.C.W. 1989. Hebben wij dat te danken aan onze gastvrijheid in 1985 of is dat de ‘Perestroika’.
  Intussen hebben ze succesrijke jaren achter de rug :
  -in 1987 werden ze derde in de Tsjechoslovaakse competitie.
  -In 1988 verwierven ze de hoogste onderscheiding van de syndicale organisatie van cultuur en mochten daarom naar Oostenrijk.
  -Dit jaar liet de regering toe opnieuw deel te nemen aan een Europees concours en ze wensten terug naar Leest te komen vermits ze in 1985 zo’n succes kenden.
  Wij willen hen in september nogmaals graag ontvangen. Dit kan echter niet zonder het medeleven en de gastvrijheid van onze leden en sympathisanten. Wij vragen u : geef hen een thuis !!! In augustus starten wij met de praktische regeling voor de huisvesting. Wij danken u bij voorbaat ! “ (Diane Lammens in “T & T’van mei 1989) 

  Eén van de initiatieven om logies te verkrijgen was volgend verzoek aan de Leestse bevolking : 

  “Beste pleegouders en pleegouders in spe, 

  Ter gelegenheid van onze 17de Internationale Muziekwedstrijd op zondag 17 september e.k. schreef het orkest uit Mlada Boleslav (CSSR) nogmaals in. Vier jaar geleden waren ze te gast in vele Vlaamse huisgezinnen en dat is hen blijkbaar heel goed bevallen want ze willen het nog eens overdoen.
  Daarom vragen we de geroutineerde pleegouders de hun bekende pleegkind(eren) terug op te nemen in hun midden. Ook nieuwe pleeggezinnen zijn steeds welkom want er dienen 72 muzikale Tsjechen te worden geherbergd.
  Zij staan achter de ‘perestroika’ en ‘glasnost’, laten wij het ‘ijzeren gordijn’ wat openschuiven en de grenzen verleggen in het vooruitzicht van 1992 !
  ‘Wie maalt er om een mondje (+bedje) meer…’, wie zei dat ook weer ?

  Ziehier ons programma :
  Zaterdag 16 september 1989
  -Rond 15.00 uur : aankomst Tsjechen in Leest, Kouter.
  -15.30 uur : ophaling pleegkind(eren).
  -bij U thuis : bekomen van de reis, verfrissing, avondeten.
  -18.00 uur : aanvang muziekfestival in feesttent.
  -20.30 uur : bijeenkomst Tjechen in feesttent voor verbroederingsconcert – graag voor vervoer zorgen a.u.b. De pleeggezinnen worden allen vriendelijk uitgenodigd om van die Tsjechische muziek, -zang en –sfeer te komen genieten. Voor hen is de inkom gratis, natuurlijk !
  -22.00 uur : …of later : overnachting bij U thuis – eveneens zorgen voor ververvoer graag.

  Zondag 17 september 1989
  -’s Morgens : ontbijt bij u thuis.
  -11.30 : Tsjechen terugbrengen naar het parochiaal Centrum, Kouter.
  De pleeggezinnen kunnen hun pleegkind(eren) komen aanmoedigen. Het Tsjechisch orkest speelt hun concoursstuk tussen 14.30 en 16.00 uur. Wij bezorgen u gratis inkomkaarten.
  De proclamatie wordt voorzien voor plus minus 21.00 uur.
  In naam van onze Tsjechische gasten en de inrichtende vereniging hartelijk dank !
     Het Bestuur.”  

  In “Toeters en Trompetten”, jg 8, nr.4 verscheen volgend verslag van Diane Lammens : 

  De Tsjechen in Leest
  “Vierendertig pleeggezinnen boden zich zaterdagnamidag 16 september ll. aan om onze gasten uit Mlada Boleslav te verwelkomen en mee huiswaarts te nemen. Met een half uurtje vertraging werd ons geduld beloond : bekende gezichten, een aarzelende glimlach, vermoeide blikken…
  We loodsten hen naar de feesttent waar ze mooi in de rij aanschoven om hun “piva” in ontvangst te nemen. De geroutineerde pleegouders namen hun bekende Tsjechische pleegkinderen mee naar huis en de nieuwelingen gaven elkaar een stevige handdruk en maakten internationaal gekende gebaren. Uiteindelijk vond iedere Tsjech een Vlaamse thuis.
  ’s Avonds werden ze terug in de feesttent verwacht om een verbroederingsconcert te brengen. De Tsjechische liederen met naar ons gevoel Tiroolse inslag, kenden succes en de melodieën uit “My fair Lady” klonken vertrouwd in de oren. Mijn vooropgesteld programma liep in de war, want ’s zondagsvoormiddags wilden ze Antwerpen bezoeken. De tot gids gebombardeerde Jan Van Rompaey vergezelde hen.
  In de namiddag namen ze deel aan de wedstrijd, maar volgens de uitslag zou hun muzikale prestatie van mindere kwaliteit zijn dan vier jaar geleden.
  Volgens het oorspronkelijke plan zouden ze ’s avonds naar Wavre vertrekken waar een afdeling van Skoda gevestigd is. Op het laatste nippertje kon dat niet doorgaan en ze beslisten in de bussen te overnachten. Maar…de pleegouders protesteerden en velen nemen hun geadopteerden terug huiswaarts; ja, sommige Tsjechen kregen zelfs nieuwe pleegouders voor die nacht !
  Maandagmorgen brak het uur van afscheid aan. De geschenken en lunchpaketten werden weggemoffeld, de kisten met sinaasappelen en citroenen opgeborgen, de laatste blikken gewisseld.

  “Sbochem” (vaarwel)…tot over vier jaar misschien…, maar daar beslissen de “bazen” over want als het aan hen lag…” 

  Na het evenement kregen alle pleegouders nog een foto van het orkest samen met volgende bedankbrief : “Dank, lieve mensen, voor uw gul onthaal, uw warm hart, uw gastvrijheid en de vele kleine attenties ! Muziek verzacht niet alleen de zeden maar brengt ons allen wat dichter bij elkaar.

       Diane.” 

   

  1989 – 26 augustus : Tuinconcert K.F.St.-Cecilia bij Henri Lamberts (Ramsdonk)
  Rie Lamberts was één van de hoofdsponsors van de Ceciafeesten. Voor de allereerste keer hanteerde Johan De Win de dirigeerstok voor de Leestse fanfare. (‘T&T’ jg 8, nrs.2 en 4)

   

  1989 – Zaterdag 26 augustus : Papieromhaling Chiro ten voordele van pater De Laet.
  Vanaf 9 u. werd het oud papier opgehaald door de Chiro, dit ten voordele van pater René De Laet die opnieuw naar Zaïre vertrok. (Kerk en Leven 24/8)

   

  1989 – Zondag 27 augustus : Eetdag K.V.G.-Zennevallei
  Inschrijven kon bij Henriette Verschueren, Van Roy-Verlinden, Lydia Verbruggen, Johan Vandeputte of Alida Zegers. (Kerk en Leven, 24/8)

   

  12-05-2014 om 08:12 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – Zaterdag 24 juni : Oorlogsgedenkteken plechtig ingewijd (Foto onderaan)
  Op zaterdag 24 juni werd op het erepark van de begraafplaats te Leest, ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de oudstrijdersbond, een gedenkteken plechtig ingewijd voor de oorlogsslachtoffers van 1914-1918 en 1940-1945.
  Secretaris en bezieler van de NSB afdeling Leest, Jos Veiller, huldigde in zijn toespraak de gevallenen en sprak zijn dank uit aan al diegenen die er voor gezorgd hebben dat dit erepark en gedenkteken er gekomen zijn.
  Voorzitter van de gewestelijke vereniging Dijle-Rupel-Nete, Emiel Van Heck, nam daarna het woord en drukte er vooral op dat de jeugd toch niet zou vergeten, dat al wat ze nu bezitten, te danken is aan velen die vroeger hun leven hiervoor gegeven hebben.
  Daarna werden de mensen met bijzondere verdiensten gehuldigd, waaronder : oud-burgemeester Joris, mevrouw De Bie en de gemeenteraadsleden Gust Emmeregs, Jozef Vloeberghen en Louis Vloebergh.
  Het gedenkteken draagt het gepaste opschrift : “Zij streden voor vrijheid en vrede.” Daaronder zijn de namen vermeld van degenen die gevallen zijn in beide wereldoorlogen, 25 in 14-18 en 31 in 40-45. De plechtigheid werd opgeluisterd door de K.F. Sint-Cecilia.
  Tot slot zegende pastoor Van Aken het monument. (Folder NSB, Kerk en Leven van 22/6 en GvA van 28/6)

   

  1989 – Zaterdag 24 juni : K.F.St.-Cecilia nam deel aan het Muziekfestival te Hofstade.
  Dit ging door in het Ontmoetingscentrum Zemstsesteenweg Hofstade, dus niet zoals de jaren voordien op de boerderij van Rik Van Roost. Optreden was voorzien om 21.15 uur.
  Het werd een gesmaakt concert en na het optreden kon iedereen smullen van de welgevulde tafels van de traditionele boerenkermis.
  (Brief aan de leden van 13/5 en 16/6 en ‘T&T’, jg 8, nr.4 )

   

  1989 – Zondag 25 juni : Jaarlijkse viswedstrijd K.F. St.-Cecilia.
  Vond plaats bij de Humbeekse Lijnvissers, aan de Reigerslaan.
  Achttien moedigen streden om de wisselbeker Bert Robijns. Viskampioen werd Franky Lauwens en eerste dame was Lieve Vleminckx.
  (Brief aan de leden van 13/5 en 16/6 en ‘T&T’, jg 8, nr.4))

   

  1989 – Zondag 25 juni : Fietstocht KVG Zenevallei lands het Broekpad
  Start om 13.30 u. aan de Zennebrug te Leest en om 13.45 u. aan het frietkot Dorp Hombeek.
  Auto’s : 14.30 u. op de parking Hazewinkel te Heindonk.
  Eten was voorzien rond 17.30 u. in het parochiecentrum van Heindonk.
  Kostprijs : 150 fr. voor volwassenen, 75 fr. voor kinderen. (Folder)

   

  1989 – Zaterdag 1 juli : Verrassingsreis Vevoc
  (Kerk en Leven, 15/6)

   

  1989 – Van 7 tot 17 juli : Chirobivak ’89.
  Vond plaats te Koersel-Stal (Beringen). De meisjes van 7 tot 17 juli, de jongens van 17 tot 24 juli. (PB, 12/1/89)

   

  1989 – 10 juli : Bericht van de Stedelijke Basisschool 

  “Bericht aan de Leestenaars en aan de Ouders van kleuters en leerlingen van de S.B.S Leest die niet op het grondgebied Leest wonen. 

  Geachte Ouders, Dames en Heren, 

  Namens de leden van de Vriendenkring en de leerkrachten houden we eraan allen die aanwezig waren op het voorbije schoolfeest van 24 en 25 juni ll. te danken. Dank zij hun aanwezigheid is dit schoolfeest uitgegroeid tot een funancieel succes maar eveneens tot een waar feest voor de kinderen.
  De laatste tijd doen er geruchten de ronde als zouden een deel van de leerkrachten om verschillende redenen de school verlaten. Hiermee willen we deze geruchten officieel tegenspreken en wordt er volgend schooljaar minstens gestart met het personeelsbestand waarmee dit schooljaar werd beëindigd.
  Eveneens delen wij U mee dat de heer P. Van Dessel, onderwijzer van de 4de klas, tijdens de eerste uitzending van ‘Van Pool tot Evenaar’ in september e.k. zal optreden.
  We wensen u inmiddels nog een prettige vakantie !
     Met de meeste hoogachting, het Schoolhoofd, Stan Gobien.”

   

  1989 – Zaterdag 15 juli :

  Jaarlijkse ééndagsreis Davidsfonds :“In het spoor van Sint Hubertus”.
  In het jaar 722 trok Sint Hubertus met zijn bisschoppelijke zetel en gans zijn inboedel van Maastricht naar Luik. Het traject werd door het Davidsfonds overgedaan maar ditmaal in de comfortabele zetel van een luxe autocar. Deze volledig georganiseerde dagtocht, met inbegrip van de stadsrondritten en het bezoek aan de mergelgrotten kostte 450 fr per persoon. (Folder)

   

  1989 – Van 19 tot 26 juli : Volksdansgroep Korneel op Europeade te Libourne (Frankrijk)
  (Kerk en Leven, 22/6)

   

  1989 – Zondag 23 juli : 1ste Zennetochten van “De Slak”
  De Leestse Wandelclub “De Slak”, lid van de Vlaamse Wandel, Jogging en Loop Liga met lidnr. 225, organiseerde haar 1ste Zennetochten. Vertrek en Aankomt : Sportcentrum Leest, start tussen 8u en 15u.
  Afstanden : 8, 16 of 24 km. Deelname : 30 fr. stempel + brevet.
  50 fr. stempel + brevet + zelfklever
  Trofeeën : voorzien vanaf 20 deelnemers, voor scholen, verenigingen en groeperingen.
  Info : F. Van der Hasselt, Kattestraat 31 2930 Hombeek, 015/42.16.10. (Folder)

  De tocht werd een groot succes met maar liefst 500 deelnemers. (GvA, 10/11)

   

  1989 – 24 juli : V.V.Leest begint met een bijna volledig nieuw elftal (foto onderaan)
  Op 21 juli begon VV aan de eerste trainingen met een bijna vernieuwd elftal. Ook de leiding voor het komende seizoen werd vernieuwd. De nieuwe trainer werd de Mechelaar Johnny De Fre. Officieel betrof het op onze nationale feestdag de eerste training maar sommige   spelers waren al eerder gestart met loopoefeningen onder leiding van adjunct-trainer Rudi Van Hoof. VV Leest zorgde voor een totaal nieuwe aanvalslijn en de bekende spitsen werden vervangen door nieuwe. Dirk Mertens vertrok naar Willebroek, Guido Slachmuylders naar Grimbergen en Willems naar Liedekerke. In hun plaats kwamen Didier Electeur –een vroegere belofte van Anderlecht- vorig seizoen speler bij het Franse Tourcoing. Benny Meeus via Beringen en Diest vorig seizoen speler bij Stade Leuven. Eric Douven speelde met Racing Mechelen in tweede afdeling en trok nadien naar Putte en Wijgmaal. Om het middenveld te versterken kon men beroep doen op Jan Lauwers (ex Boom) Teurlinckx (Willebroek), Van der Steen (Grimbergen) en Jan Alaerd die terugkeerde na één seizoen FC Duffel.
  Verder konden De Fre en Van Hoof beroep doen op Imbert, Wouters, Huys en Raymaekers. Voor de verdediging werd als tweede doelman Michel Moussoux aangeworven. Dirk Heyvaert, vorig seizoen Halle, werd laatste man. Ook Dirk Motie kwam de Leestse ploeg versterken. Verder bleven Luc Doms en Bart Hellemans. (GvA, 24/7)

   

  1989 - 29 juli : Optreden van Volksdansgroep Korneel aan Kust
  Dit ter gelegenheid van “Mechelen aan de kust” te Middelkerke. (Kerk en Leven, 22/6)

   

  1989 - 5 augustus : Bootreis Dinant – Givet van KVG Zennevallei.
  Vertrek : kerk Hombeek om 07.00 u, Leest dorp om 07.15 u. en Heffen Dorp om 07.30 u.
  Avondmaal in Dinant. Prijs volwassenen : 700 fr., kinderen 600 fr. (Folder)

   

  1989 - 5 augustus : Boomke Wies”
  Het Sportcentrum Leest startte met een nieuwe reeks kaartwedstrijden. Er waren voor 60.000 fr. prijzen te winnen. Inleg : 125 fr. (Folder)

   

  1989 - 6 augustus : Mosselfeest
  In het Sportcentrum Leest. Verse mosselen met frietten of brood. Prijs : 285 fr. (Folder)

   

  1989 – 15 augustus : V.V. Leest won beker Huysmans
  Voor de derde opeenvolgende keer slaagde V.V. Leest erin om het eigen tornooi om de beker Eduard Huysmans in de wacht te slepen. Dorpsgenoot S.K. Leest kon in een aantrekkelijke finale geelblauw niet van de overwinning afhouden.
  Vroeg in de wedstrijd had Eric Douven VV op voorsprong gezet, maar kort voor rust stelde Dirk Van Dam de bordjes weer gelijk. Wanneer de meeste supporters zich reeds opmaakten voor de strafschoppen nam Didier Electeur doelman Geert Claes te grazen.
  Sporting Tisselt haalde het voor de derde plaats van Dendermonde en VK Heindonk werd vijfde door het forfait van Kapelle-op-den-Bos. Het lokale reserveteam legde beslag op de zevende plaats na winst tegen Ramsdonk.  

   

  1989 – 18 augustus – Gazet van Mechelen : Nieuwelingen bij Leest-Heide (Foto onderaan)
  Zowel Patrick Spoelders als Chantal Doms zijn nieuw in de boogschutterij. Patrick spande vorig jaar voor het eerst zijn boog op en lukte reeds in de zesde ronde zijn eerste titel.
  Chantal Doms is pas dit jaar gestart en deed evengoed door in dezelfde ronde koningin te worden. Overigens zijn Patrick en Chantal niet de enige jongeren die de rangen van Leest-Heide kwamen verjongen. Uittredend koning Mon Andries hoopt dat die trend zich doorzet.

   

  1989 – Dinsdag 22 augustus : Jaarlijkse reis Landelijke Gilde naar Luxemburg
  Met bezoek aan een Vlaamse boer in Wallonië. (Kerk en Leven 17/8)

   

  1989 – Van 24 tot 27 augustus : Dansemuse Mechelen met optredens Korneel
  (Kerk en Leven, 22/6)

   

  Foto’s :
  -Plechtige inwijding van het Oorlogsgedenkteken.
  -De nieuwe aanwinsten van V.V. Leest met links trainer Johnny De Fre en rechts adjunct Rudi Van Hoof.
  -Boogschutters van Leest-Heide. (Foto : GvA)

   

     12-05-2014 om 07:44 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – 24 mei – Gazet van Mechelen :

   

             MGW neemt nieuwe start – Gust Emmeregs wil jaarlijks 100 woningen bouwen (Foto onderaan)
  “Gust Emmeregs, 49 jaar, nog maar pas geïnstalleerd als nieuwe beheerder-zaakvoerder van de bouwmaatschappij “De Mechelse Goedkope Woning”, heeft rond zijn nieuwe verantwoordelijkheid reeds een gans strijdplan klaar.
  In samenspraak met voorzitter Jos Nys –dat wil zaakvoerder Emmeregs beklemtoond weten- zal de MGW de eerstvolgende jaren nog meer dan tevoren haar rol als sociale huisvestingsmaatschappij moeten spelen.
  Gust Emmeregs hield gisteren zijn eerste zittingsuur. Wij waren uitgerekend de tiende bezoeker die in dat korte uurtje bij hem kwam aankloppen.

  Van dichtbij
  Gust Emmeregs is van plan om binnen de sociale bouwmaatschappij MGW de zaken van dichtbij te volgen. Hij heeft o.a. met zijn werkgever een regeling getroffen die hem toelaat zich dagelijks ongeveer gedurende 5 uur met de maatschappij bezig te houden.
  “Het zijn vooral de zaken en de problemen die onze 3.000 huurders rechtstreeks aanbelangen, die mijn aandacht zullen gaande houden. Voortaan mag het niet meer zijn dat kraantjes twee maanden lekken en dat ramen een half jaar stuk blijven”.
  Emmeregs is dus duidelijk van plan de “zaak te voeren” zoals dat van een zaakvoerder mag worden verwacht. Men mag daaruit niet afleiden dat hij op de solotoer wil gaan.
  “Integendeel daarmee is de maatschappij niet gediend. Alle belangrijke beslissingen zullen worden genomen door het dagelijks bestuur waarvan zowel secretaris Van Poppel, voorzitter Nys en ikzelf deel uitmaken.”
  Gust Emmeregs wil de eerstvolgende weken een duidelijke functieomschrijving bekomen van de 45 personeelsleden binnen de MGW. Hij wil ook nagaan in hoeverre op dit vlak kan worden bijgestuurd.
  (...)
  Gust Emmeregs maakt er geen geheim van dat een hartewens is het realiseren van een honderdtal nieuwe woningen in de Kouter te Leest.
  “Er zijn in Mechelen jaarlijks honderd nieuwe woningen nodig wil men aan de vraag van de mensen tegemoet komen” is daarbij zijn nuchtere vaststelling.
       Fons Jacobs”

   

  1989 – Vrijdag 26 mei : Serenade voor Hans Verschueren en Hilde Willox. (Foto onderaan)
  De Leestse fanfare bracht een serenade ter gelegenheid van het huwelijk van muzikant Hans Verschueren met Hilde Willox.
  (Brief aan de leden van 13/5)

   

  1989 – Zondag 28 mei : K.F. St.-Cecilia nam deel aan de Fedekamwedstrijd te Heindonk.
  Die vond plaats in zaal ‘De Zwaan’. (Brief aan de leden van 13/5)

   

  1989 - Zondag 4 juni : Schoolfeest Vrije Basisschool.
  In de Sporthal, Dorpstraat Leest. (Kerk en Leven, 1/6)

   

  1989 – Maandag 5 juni : Verkeerswerkgroep Afdeling Leest
  Samenkomst in het parochiecentrum ‘Het Klooster’ om 20 u. Iedereen was welkom. (Kerk en Leven, 1/6)

   

  1989 – 7 juni : Brief van SP-gemeenteraadslid Ivan De Borger aan de bewoners van de Vinkstraat en omgeving : 

  “Mevrouw, Mijnheer, 

  Op 5 juni 1989 interpelleerde ik in de gemeenteraad over de Vinkstraat.

  ‘Mijnheer de Voorzitter, geachte collega’s.
  Allereerst wil ik het College van Burgemeester en Schepenen bedanken omdat het bij de werken in de Vinkstraat ingegaan is op de voorstellen van de verkeerswerkgroep ‘Veilig verkeer in Leest’. Toch zou ik graag nog opheldering willen in verband met het volgende punt : aan de ingang van de verkaveling ‘De Mael’, ter hoogte van de nummers 56 tot 64 van de Vinkstraat, bevindt zich een strook braakliggend terrein tussen de straat en de huizen. Elke bewoner heeft daar al twee vrachtwagens grint laten op storten, om de huizen bij slecht weer toch bereikbaar te houden. Nu de aannemer van de werken er tijdelijk zijn zware machines en barakken geparkeerd heeft, is het terrein weer helemaal omgeploegd tot een modderige brei. Kan de stad hieraan verhelpen en is een mogelijke oplossing te combineren met de aanleg van het voetpad ?’

  De Schepen van Openbare Werken, de Heer C. Demeester, antwoordde hierop het volgende :
  ‘Mijnheer De Borger,
  Het probleem zoals door u geschetst, zal een definitieve oplossing kennen op het ogenblik van aanleg van het geplande voetpad in de Vinkstraat. Deze werken zullen in de zeer nabije toekomst gerealiseerd worden. In afwachting hiervan zullen wij op uw verzoek ingaan en contact opnemen met de aannemer, teneinde een voorlopige oplossing te treffen en het ongemak van de omwonenden zoveel mogelijk te beperken.’

  Ik denk dat het antwoord van de Heer C. Demeester zeer duidelijk is en dat we binnenkort de oplossing voor dit probleem mogen verwachten.
  In de hoop U hiermee van dienst te zijn, teken ik.
       De Borger Ivan, Gemeenteraadslid, Vinkstraat 32 Leest.”

   

  1989 – Woensdag 7 juni : Bloedinzameling
  Van 18 tot 20 uur in de Gemeentelijke Basisschool, Ten Moortele. (Kerk en Leven, 1/6)

   

  1989 – Van 17 tot 23 juni : Lourdesbedevaart Gepensioneerden.
  17 leden van de Leestse afdeling namen de bedevaarttrein naar Lourdes.
  (Kerk en Leven, 15/6)

   

  Foto’s :
  -De nieuwe raad van bestuur van de Mechelse Goedkope Woning. Als zevende van links Leestenaar Jef Vloeberghen, uiterst rechts zijn dorpsgenoot en beheerder-zaakvoerder Gust Emmeregs . (Foto : GvA)
  -De huwelijksverbintenis van Hans Verschueren en Hilde Willox gevangen in een fanfare-instrument. (Foto : ‘Leest in Feest’)

  12-05-2014 om 06:40 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – Zaterdag 13 mei : Hulde aan :
  Alfons Verbruggen voor zijn 25 jaar dienst als Kerkmeester. Hij kreeg als beloning een Madonna van de hand van aalmoezenier Herregods.
  Hulde werd ook gebracht aan Felix Van der Hasselt (foto onderaan) voor zijn 50 jaar als kerkzanger. Hij ontving de Gouden St.-Romboutsmedaille.
  Tenslotte aan Rik Lauwens (foto onderaan) voor zijn 20 jaar als zangkoorleider, hij ontving de Zilveren St.-Romboutsmedaille.
  Deze viering ging door bij het einde van de Pinkster-eucharistieviering.

  Voor Felix :
  Langs de Leestse kerkgewelven
  zweven klanken “als vanzelven”;
  vijftig jaar “gregoriaans”
  en tussendoor wat moedertaal.

  Voor Rik :
  Als dirigent de zang aanleren
  en noten langzaam-aan “verteren”...
  Hij hield het twintig jaar vol.
  Het “stokske” heeft hij doorgegeven
  maar is van plan “niet af te haken”;
  komt steeds nog zingen als elk ander.
  (Kerk en Leven; 25/5/89)

   

   

  1989 – 14 en 15 mei : Pinksteren – Eetdagen S.K. Leest (kopie folder onderaan)
  Dag zonder koken en…afwas ! In het chalet van S.K.Leest aan de Zennebrug.

   

   

  1989 – Zaterdag 13 en zondag 14 mei : Voetbal Verbroederingstornooi
  Het Jeugdcomité van Jong V.V. Leest richtte voor het eerst een ‘Verbroederingstornooi’ in voor preminiemen, miniemen, knapen en scholieren.
  Op zondag speelden de allerkleinsten (de duiveltjes) een vriendschappelijke wedstrijd onder elkaar. Volgende ploegen engageerden zich :
  Preminiemen : Bornem, Heindonk, DSC Kerkdriel (NL), Muizen, VV Leest A, VV Leest B.
  Miniemen : FC Hever, DSC Kerkdriel (NL), Ramsdonk, VV Leest.
  Knapen : DSC Kerkdriel, Nieuwenrode, Wavria, VV Leest.
  Scholieren : Bonheiden, VV Duffel, DSC Kerkdril, VV Leest.

  “Het valt op dat er in iedere reeks een Nederlands elftal aanwezig is, daarom heeft ons tornooi ook de naam ‘VERBROEDERINGSTORNOOI’ gekregen. Wij wensen onze Nederlandse vrienden uit Kerkdriel (bij ’s Hertogenbosch) dan ook van harte welkom in onze rangen…”
  (Jeugdvoorzitter Dany Meeuws in de programmabrochure)

  Op zondag werd er ook een wedstrijd georganiseerd voor de ouders van de spelers van VV Leest en die van DSC Kerkdriel.

  Uitslagen van de wedstrijden heb ik helaas niet kunnen terugvinden.

   

  1989 – 19 mei : Huwelijksserenade voor Georges Meyskens.
  De K. Fanfare St.-Cecilia gaf een serenade in feestzaal ‘Arras’ te Mechelen ter gelegenheid van het huwelijk van haar lid Georges Meyskens.
  (Brief aan de leden van 13/5)

   

  1989 – Woensdag 24 mei : Wagentje van kermisattractie neergestort. Leestenaar slachtoffer.
  Om kwart over negen ’s avonds kwam een bruusk einde aan de kermispret te Kapelle-op-den-Bos. Een wagentje van de kermisattractie “Moonlift”, een toestel dat de kermisgangers tot 17 meter boven de begane grond brengt, viel plotseling naar beneden. Gelukkig ging het toen al in dalende lijn. De twee inzittenden Luc Verschuren, (foto onderaan) Kerkenblokweg 9 Leest en Christel Peeters, Oudstrijderlaan 99 Kapelle-op-den-Bos, beiden twintig jaar, smakten met hun wagentje tegen de grond en werden zwaar gewond naar een Mechels ziekenhuis overgebracht. (GvA, 25/5)

   

  Foto’s :
  -Felix Van der Hasselt was 50 jaar kerkzanger.
  -Rik Lauwens, 20 jaar zangkoorleider.
  -De folder van de Eetdagen van S.K. Leest.
  -Luc Verschuren raakte zwaar gewond op de kermis van Kapelle-op-den-Bos.

   

  11-05-2014 om 11:04 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Gerard Gieselink, de andere jongeren
  vergaten hun foto aan de redactie van
  ‘Toeters en Trompetten’ te bezorgen.

   

   

   

   

   

  1989 – Meinummer periodiek van de K.F.St.-Cecilia :

   

                                                            Onze jeugd onder de loep

  Naam : Verschueren Jurgen, Elleboogstraat 24 Leest.
  Leefijd : 15 jaar.
  Zoon van : Vic (Fikke)…(Veuzitter).
  Instrument : Bugel.
  Leerling van : Johan De Win.
  Hoeveel oefen ik per week ? 5 min. per dag.
  Hoe zie ik er uit ? Kalm,…en voor ne palm…
  Wat vind ik van mijn leraar ? Ne goeie gast.
  Waar ga ik naar school ? T.S.M. 4 elektriciteit.
  Vind ik het leuk een van de jongste spruitjes van onze fanfare te zijn ? Ik was liever de jongste bloemkool !!!
  Heb ik misschien een broer in de fanfare ? Ja, een stuk of vier, nl.Mille, Kamiel, Rik en Hans. 

  Naam : Gieselink Gerard, Ten Moortele 37 Leest.
  Leeftijd: 11/12/1977 (12 jaar).
  Zoon van : Franz Johan Gieselink.
  Instrument : Bariton.
  Leerling van : Frans Violet.
  Hoeveel oefen ik per week ? 2 uur 20 minuten.
  Hoe zie ik eruit ? Mooi en intelligent.
  Wat vind ik van mijn leraar ? Komt te laat op de les (n.v.d.r. Foei Frans !)
  Waar ga ik naar school ? Vrije school van Hombeek.
  Weegt een instrument soms niet wat zwaar ? Ja, mijn instrument is loodzwaar en oeroud. (n.v.d.r. hij heeft ondertussen een nieuw exemplaar gekregen)
  Mag ik altijd zo laat naar de repetitie komen ? Nee, ik ben nog te jong. 

  Naam : De Rooster Tom, Blaasveldstraat 54 Leest.
  Leeftijd : 13 jaar
  Broer van : Bart en Katleen. Zoon van : Robert.
  Instrument : Cornet.
  Leerling van : Johan De Win.
  Hoeveel oefen ik per week ? 20 minuten per dag.
  Hoe zie ik eruit ? (‘k Durfde niet te antwoorden in ’t bijzijn van de familie)
  Wat vind ik van mijn leraar ? Goeie leraar. Hij eist veel maar…
  Waar ga ik naar school ? S.T.K. Kapelle-op-den-Bos.
  Durf ik de dames voor mij omver blazen als de dirigent het vraagt ? Als ’t moet wel…
  Waarom verkies ik cornet boven bugel ? Cornet vind ik veel handiger en toffer.

   

  1989 –Van 3 tot 7 mei : 19e Leestse Volksfeesten 

  Woensdag 3 mei : Beste showpaar van Vlaanderen
  In de Leestse sporthal werd het “beste showpaar van Vlaanderen” verkozen in het kader van de Leestse Volksfeesten. Gust Emmeregs mocht een meer dan 600-koppige belangstelling begroeten en was met dat publiek meer dan in zijn nopjes.
  De populaire Nederlandse televisiepresentator Fred Oster onderwierp een hele reeks kandidaten aan drie proeven. Winnaars werden de Aalstenaars Christiane De Stroper en Michel Cleemput. Uit de dertig prijzen die op een monitor werden getoond konden zij er twintig onthouden die ze dan ook mee naar huis mochten nemen.

  Donderdag 4 mei :
  H. Mis met E.P. De Brabander, Kon.Fanf. St.-Cecilia en het Jongerenkoor van O.L.Vr. Ham Instituut Mechelen o.l.v. Irene Goossens. Na afloop van de eucharistieviering officiële opening door burgemeester Jos Van Roy.
  In de namiddag : kindernamiddag met Huug van Gompel, met poppenkast, spel, dans enz.
  ’s Avonds trad Will Tura voor de tiende keer te Leest op.

  Vrijdag 5 mei:
  Super Kaartavond met voor 150.000 fr aan prijzen. Inleg : 250 fr.

  Zaterdag 6 mei :
  Vanaf 21 u. werd het sportcentrum herschapen in een new-beat discotheek met discobar Zephyr en met optredens van The Erotic Dissidends en ‘The Confetti’s’. Kaarten in voorverkoop 150 fr., later 175 fr.

  Zondag 7 mei :
  Vanaf 12 u. muziek- en folklorefestival met optredens van harmoniën en fanfares uit de omgeving.
  (GvA en folders)

   

  1989 – Zondag 7 mei : Provinciale Gezinsbedevaart Landelijke Beweging
  Te Kalfort-Puurs. Om 14.30 u. een eucharistie, gevolgd door een gebedstocht en toewijding aan O.-L.-Vrouw. (Parochieblad 20/4)

   

  1989 -11 mei : Oproep van de pastoor
  In “Kerk en Leven” van 11/5/89 deed de Leestse pastoor volgende oproep :

  Confetti en rijst voor de deur van de kerk...om het jonge echtpaar triomfantelijk te onthalen. Nog nooit heb ik nadien een “triomfantelijke strooier” een bezem weten vragen om het voor de deur van de kerk weer netjes te maken. En gezien de trouwdag veelal op een zaterdag verloopt, ligt natuurlijk het “strooisel” klaar om ervan heel wat, aan de schoenen, in de kerk mee te brengen en het daar ongewild achter te laten. Als wij mensen, het voor onze deur en in ons huis “proper” trachten te houden, dan zeker voor de kerkdeur en in onze kerk.”

   

  1989 – Vrijdag 12 mei : Repetitie-concert K.F. St.-Cecilia
  Die avond werd naar aanleiding van Kermis-Leest gesubsidieerd door het Gemeentebestuur van Mechelen. (Brief aan de leden van 26/4/89)

   

  1989 – Zaterdag 13 mei : Afreis Davidsfonds afdeling Leest
  voor driedaagse Canterbury, Windsor en Londen. (Kerk en Leven 11/5)

   

  11-05-2014 om 06:38 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – 22 april : Dansavond Landelijke Rijvereniging
  In de Parochiezaal. (PB, 20/4)

   

  1989 – Zondag 23 april : KWB Fietstocht – naar het Broekpad.(Folder)

   

  1989 – 25 april : VV Leest verantwoordelijk voor ramp met tent
  “Het Hof van Beroep van Antwerpen heeft zopas uitspraak gedaan in de zaak tussen VV Leest en het tentenbedrijf Veldeman uit het Limburgse Bree. Zowel VV Leest als het tentenbedrijf schuiven mekaar de verantwoordelijkheid toe inzake de ramp op Ons Hemelvaartdag 1983 toen de grote tentoonstellingstent op de terreinen van VV Leest het onder een rukwind begaf. Nadat de rechtbank van eerste aanleg te Mechelen in 1986 het tentenbedrijf verantwoordelijk stelde, ging Veldeman in beroep. Volgens het Hof is de huurder juridisch verantwoordelijk.

  VV Leest dat destijds zo’n 700.000 frank eigen kosten had bij de ramp, ziet met dat vonnis een eventuele recuperatie van dat geld onmogelijk gemaakt. Er zijn bovendien nog voor circa 1 miljoen frank schadeclaims van benadeelden die gerechtelijk procedeerden. De kans op vergoeding wordt voor deze benadeelden terug groter. VV Leest heeft er bij haar verzekeraar op aangedrongen om tot uitbetaling over te gaan. Maar er blijft ook nog de mogelijkheid tot cassatie waardoor de zaak andermaal op de lange baan zou kunnen belanden.” (GvM,25/4/89)    

   

  1989 – Zaterdag 29 april : Barbecue in de Stedelijke Basisschool, Ten Moortele.
  Organisatie van de SBS met medewerking van de Vriendenkring.
  Keuzemogelijkheden :
  Schotel met forel (220 fr.), schotel met reuzensaté (180 fr.), schotel met twee pensen (150 fr.)
  Kindermenu’s :
  Schotel met kleine saté (100 fr.), schotel met witte pens (75 fr.), schotel met zwarte pens (75 fr.)
  Nagerecht :
  Taart met slagroom en koffie (80 fr.), taart met boterroom & koffie (80 fr.), ijs – dame Blanche (80 fr.), kinderijs (30 fr.)
  Alle vis- en broodschotels met brood, groenten, appelmoes. (Folder)

   

  1989 – Zaterdag 30 april : Recreatief Indoorvolleybaltornooi KWB
  In de Sporthal van Leest. Contactpersoon was Jan Tiri uit de Cecilialaan 12.
  Twaalf heren- en twee damesploegen namen deel.

  Uitslag
  1.Hofo, Hombeek
  2. Rode Lantaarn, Kapelle-op-den-Bos
  3.Studio Foert, Kapelle-op-den-Bos
  4.Joslim, Kapelle-op-den-Bos
  5.Joledi, Mortsel
  6.Leyden, Mechelen
  7.K.W.B, Leest
  8.Coloma, Mechelen
  9.Carré, Tisselt
  10.Fikke Boys, Leest
  11.Libertus, Mechelen
  12.Drie Gapers, Leest.

  De dames uit Heffen zegevierden over de dames van K.W.B. Leest.
  (KWB-informatie, mei ’89)

   

  1989 – Mei – “Toeters en Trompetten”, jg.8, nr.3 : Freddy Walschaers : TE STEREOTIEP ! 

  “Heel lang geleden toen ik nog jong was, had je in Leest twee mogelijkheden om je zinnen te verzetten : eerst de chiro en daarna de ‘blekken of de sussen’. Dit al naargelang uit welk nest je kwam. Er was nog niet veel. De T.V. bezat slechts twee posten, er reden weinig auto’s en men kon nog op straat spelen. Men hoorde ’s avonds vele muzikanten repeteren omdat er eigenlijk niks anders was.

  We kunnen rustig stellen dat dit nu eventjes veranderd is. Daar waar vroeger 90% van de jongeren kwamen proberen of ze geschikt waren voor de edele kunst der muziek, omdat er niks anders was, is het aanbod nu wel anders. In Leest zijn zo mogelijk misschien meer verenigingen dan in de rest van Groot Mechelen. De jeugd wordt reeds zeer vroeg aangezocht om deel uit te maken van de een of andere vereniging.
  We hebben twee volledig uitgebouwde voetbalploegen in de Belgische Voetbalbond, er is de Vevoc, Rust Roest, Korneel, de Kwak, de Slak, de Stap, enz…

  Dit maakt het voor onze fanfare ver van gemakkelijk om nog een jongeling te vinden die bereid is aan al deze verleidingen te weerstaan en de muziek boven alles te stellen.
  Wanneer we ons de vraag stellen : ‘Wat trekt de jeugd aan in een bepaalde vereniging ?’, leiden we hieruit het volgende af.
  Een belangrijk element is de aard van de activiteit. Iemand die van voetbal weg is, zult ge moeilijk toneel laten spelen. Een geboren muzikant zult ge geen voetballer zien worden. Toch is er een zeer belangrijk element in de aantrekkelijkheid van een vereniging. Dit element is het jaarlijks programma dat afgewerkt wordt.
  Bij de jeugd zijn er heel wat die geen uitgesproken mening hebben op zo’n jeugdige leeftijd. Dus komt het erop aan zaken in het programma op te nemen welke de jongeren aanspreken. Ik meen hierin bij onze vereniging een zeer zwak punt te ontdekken. Wanneer we de afgewerkte programma’s van de laatste drie, vier jaar bekijken kunnen we rustig stellen : VEEL TE STEREOTIEP !!!

  Eerst het Nieuwjaarsconcert, dan de Eetdagen, Palmzondagconcert, Ceciliafeesten, Teerfeest en Kerstfeest. Daartussen zweven de traditionele optredens te Battel, Heindonk, Elewijt, Perk en andere Hofstade. In zo’n aanbod zit teveel de tendens : ‘Allez, we zijn weeral een jaartje ouder !’
  Niemand zal betwisten dat we een hardwerkend bestuur hebben dat ervoor zorgt dat het nodige zaad in het bakje komt om de werking van onze vereniging mogelijk te maken. In de vorige ‘Toeters’ las ik in het artikel van Jefke Lauwers : ‘Zo moet blijken dat bestuurslid bij een muziekkorps niet zomaar een erepostje is, maar een engagement’.
  Volgens mijn bescheiden mening zijn er nog teveel bestuursleden die denken dat hun engagement eindigt bij het steeds vervullen van dezelfde taken in het steeds terugkerend stereotiep programma. Bij de voorbereidingen der inrichtingen valt me dat steeds op, door uitspraken zoals : ‘Zeg mannen, waar stonden die stoelen verleden jaar !’ of ‘He, waar hing dat plakske verleden keer, die nagel is hier weg !’ of ‘Zeg, verleden jaar was die ingang zeker tien centimeters breder !’

  Op zeker moment richt men een schitterende reis in naar Luxemburg. Proficiat voor de mensen die deze reis uitstippelden en op touw zetten. Het jaar daarop…O ramp, o ramp !!! ’s Morgens op hetzelfde uur, op dezelfde busjes, rijden langs hetzelfde wegske, eten in ’t zelfde cafeeke, spelen op hetzelfde kioske, eten in hetzelfde restaurantje, varen met hetzelfde bootje, ’s avonds huiswaarts langs dezelfde binnenwegjes, eten in hetzelfde afspanninkje met hetzelfde dineetje en op de oververhitte busjes langs dezelfde wegskes naar huis. Ik denk dat ik nog nooit in mijn leven zo blij was dat ik met mijn gezwollen ledematen van een bus kon stappen.
  Deze anekdote om aan te tonen hoe gevaarlijk het is in het stereotiepe te vervallen, wanneer men elk verrassingselement op voorhand uitsluit. Richt men deze tweede reis gewoon drie jaar later in, wordt het gegarandaard een succes.

  Deze trend van ‘steeds hetzelfde’ zit er teveel in ons jaarlijks programma. Willen we de jeugd blijven aantrekken en de toekomst van onze vereniging blijven veilig stellen t.o.v. al de andere concurrentie ? Wel vrienden, dan zullen we uit een ander vaatje moeten tappen !!!
  Zoals ik in mijn vorig artikel de muzikanten opriep om een frisse wind door onze rangen te laten waaien, wil ik thans een oproep tot onze bestuursleden richten. Heren bestuursleden, geef onze vereniging troeven in handen om de jeugd aan te trekken. Laat ons afstappen van dat afgezaagde, oude en stereotiepe programma. Laat ons eens ergens anders gaan spelen i.p.v. altijd naar Battel, Heindonk, enz…

  Met de regelmaat van een klok krijg ik de laatste tijd klachten van jonge bestuursleden die zich geremd en versmacht voelen door de ouderen wanneer ze eens iets nieuws willen proberen. Het is vanzelfsprekend dat ouderen en ervaring noodzakelijk zijn om alles in goede banen te leiden. Dit mag echter niet leiden tot het systematisch in de kiem smoren van alle vernieuwing. Laat de jeugd aan bod komen. Willen we de jeugd aantrekken laat dan die jeugd voor een groot stuk mee het programa bepalen.
  Gaan we even terug naar de vorige Ceciliafeesten. Weet ge het nog…de jeugd had ettelijke tonnen zand in de tent gekapt en palmbomen gezet. Toen waren de ouderen in paniek. Wel, is het geen succes geworden ?! Wat deed het deugd aan mijn hartje toen ik met Paasmaandag onze tent zag staan. Dat was eens iets nieuws. Wel, is het geen succes geworden ?!

  Ik roep tevens iedereen op : waar je ook komt, trek je ogen open ! Wat doen ze op een ander om zaad in het bakje te krijgen ? Wat richt men op een ander in ? Laten we het bestuur steunen met ideeën zodat we eens iets nieuws kunnen beleven.
  Mannen van het bestuur, heb toch geen schrik om iets te doen. Wie niks doet, kan niets misdoen. Waar ik op hamer is : breng een programma waarvan de jeugd zegt : ‘Kom, we gaan bij de Blekken spelen, daar valt iets te beleven !’
  Natuurlijk hoor ik de meesten al zeggen : ‘Ja, hij heeft makkelijk praten, dat hijzelf eens voor de pinnen komt !’ Wel beste mensen, ik ga dat proberen in mijn volgend artikel dan heb ik nog drie maanden de tijd om mij te beraden. Trouwens van wie komt het idee van een Beach Party en wie heeft er ooit eens gezegd van met Paasmaandag op het dorp een spiegeltent te zetten ?! (de tent stond er nu al, enkel de spiegels ontbraken…)

  Omdat mijn schrijfruimte beperkt is, wil ik besluiten met een anekdote waarmee ik iedereen die met de Blekken begaan is, wil laten aanvoelen wat de echte bedoeling van mijn artikel is…
  Zaterdag 17.00 uur. Plaats van het gebeuren : aan de frituur op de Leestse Dorpplaats. Een tiental jongeren staan te wachten op frieten. Onder hen Charelke, muzikant bij de Blekken. De Jef, speler bij de voetbal, komt op zijn fiets aangereden.
  ‘Oepzaij ! Veu moa a groeat pak frut ? ‘k Em ze wejal verdiend ! Vijfhonderd ballen ! Memme gewonnen !!!’
  ‘Zeg Jef, weurde goa beteuld veu te sjotten ?’
  ‘Das zeker, 500 ballen veu as we winnen en 250 ballen veu nen dro !’
  ‘En as ge verliert ?’
  ‘Niks gedoemme ! Ma pas oep hé, we winne veul. En manneke, geen kwaad woord van de voetbal hé ! Welle geun alle joare oep toernoe nat buitenland. Me hiel de ploeg na Deutsland of Iteulle ! Das plezant se mannen !!!’
  Marieke repliceert : ‘Zeg Jef, goa me ave voetbal altij. Ik zen bij de volksdans. Welle hemme al in ’t sportpaleis van Antwerpen gedanst veu dettigduizend man. Veu zoeveul volk hedde goa nog ni gesjot, hé Jef ? En daabijoa, alle jaren geumme ok weg, gelak na Portugal enzoe.’
  De Jef : ‘Zeg Charelke, bloasde goa oep gene tuter bij de Blekke ?’
  Charelke antwoordt : ‘Das zeker joeng, das plezant. Welle treden ok oep in Battel en in Haandoenk. En alle joare geumme vissen na Hummek !!!’
  Waarna een algemeen lachsalvo volgt…”    

  De oproep van Freddy Walschaers was schijnbaar niet in dovemansoren terechtgekomen. In het daaropvolgende nummer van ‘Toeters en Trompetten’ stak hij de loftrompet over het baanbrekend werk van het bestuur inzake de jeugdwerking.

   

   

  11-05-2014 om 06:02 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – Dinsdag 4 april : Hou het apart !
  “Klein chemisch afval kan afgegeven worden op het Dorpsplein tussen 09.30 en 12.00 uur.” (PB 30/3/89)                          

   

  1989 – Donderdag 6 april : Gevallen
  Op de Mechelsesteenweg in Hombeek viel donderdagochtend om 7u50 voetganger Jan Cauwenberg uit de Dorpstraat nr. 5 Leest. Hij werd naar het Sint-Jozefziekenhuis overgebracht. (GvA, 7/4)

   
  1989 – Zaterdag 8 april : Avant – premiere – coctail – party
  Het praesidium en de leden van studentenclub ‘de stap’ nodigden iedereen uit op hun avant-premiere-cocktail-party. In de parochielokalen. Deuren vanaf 20 uur.
  Inkom 80 frank. (folder)

   

  1989 – 8 april : B.G.J.G. afdeling Leest
  Start van een nieuwe 10-delige lessenreeks ‘watergewenning, kleuterzwemmen en zwemmen voor gevorderden’. Inlichtingen en inschrijvingen : Myriam Peeters-De Laet, Molenstraat. (PB 23/3)  

   

  1989 – Zondag 9 april : H. Vormsel
  Volgende Leestenaars werden door deken W. Vanderwegen gevormd : Ine Boonen, Hans De Hondt, Ilse De Laet, Rebekka De Wit, Maarten Dons, Nele Galicia, Tim Glorie, Veerle Lamberts, Steven Van Beneden, Jellen Van der Meulen, Nathalie Muyldermans, Iris Selleslagh, Kris Slachmuylders, David Slachmuylders, Veerle Spruyt, Koen Van de Maele, Kristine Verbeeck, Hilde Verbruggen, Veerle Van Hoorebeeck, Melissa Duran, Gerard Gieselink, Inge Fierens, Veerle Fierens, Ilse Lauwers, Wendy Segers, Sandra Vloebergh, Tinneke Reyntiens. (PB 30/3 en 14/4)

   

  1989 - 9 april : Vergadering Verkeerswerkgroep Leest
  “Beste Leestenaar, een jaar geleden hebben we via dit zelfde kanaal de oprichting van de verkeerswerkgroep aangekondigd.
  Dit eerste werkjaar heeft vooral gediend om een inventaris te maken van alle Leestse verkeeersknelpunten. Uit deze studie zijn een aantal voorstellen naar voren gekomen, waarop wij graag uw reactie zouden vernemen :
  1.Snelheidsbeperking tot 40 km/u op het stuk Dorpsstraat, Leest-Dorp, Pastoor De Heuckstraat gaande van aan ‘De Apotheker’ tot aan de ‘Zennebrug’. Deze snelheidsbeperking zien we bij voorkeur gerealiseerd door ingrijpende wijzigingen aan rijweg en bijhorigheden.
  2.Stemmen zijn er opgegaan om over de totale lengte van Kouter en Juniorslaan de snelheid te beperken tot 60 km/u.

  Wij verwachten uw reacties voor 11 december 1989. Zowel persoonlijke (anonieme) reacties als reacties van uw vereniging zijn van harte welkom.
  Tot slot vermelden wij nogmaals dat iedereen is uitgenodigd tot het bijwonen van onze vergaderingen. Hieronder vindt u trouwens de vergaderdata voor het komende halfjaar.
       De werkgroep.

  13 november 1989 : Stedelijke Basisschool – Ten Moortele.
  11 december 1989 : Klooster – Dorpsstraat.
  15 januari 1990 : Stedelijke Basisschool – Ten Moortele.
  12 februari 1990 : Klooster – Dorpsstraat.
  12 maart 1990 : Stedelijke Basisschool – Ten Moortele.
  9 april 1990 : Klooster – Dorpsstraat.”
  (Omzendbrief)

   

  1989 – Maandag 10 april : BGJG nodigt uit...
  Om 20 uur F. Deboosere (BRT) & Het Weer in de parochiezaal Kouter Leest.
  Inkom : 30 frank (leden), 40 frank (niet-leden). (folder)

   

  1989 – Zaterdag 15 april : Play-Back België-Holland in Leest
  In de Leestse sporthal namen een aantal Vlaamse en Waalse playbackers het op tegen hun Nederlandse collega’s. De deelnemers werden verdeeld over drie categorieën. Als eerste kwamen de mini-playbackers aan de beurt. In deze categorie behaalde Fréderic Iicitello uit Luik de overwinning. De maxi-playback werd door Manon Balcaen uit Gent gewonnen. Zij vertolkte op schitterende wijze Dalida. Bij de sound-mix-show werd Claudia Chinn de laureate. Zij imiteerde Tina Turner. Tweede in deze categorie werd Belgisch kampioen Patrick De Koninck met een vertolking van Michael Jackson.
  De jury bestond uit 3 Nederlandse en 3 Belgische mensen en er werd vooral gelet op lipping maar ook op gelijkenis, kledij enz.
  Er werd voor 100.000 fr. aan prijzen gegeven. (GvA)

   

  1989 – Zaterdag 15 april : A.C.V.-Kaartavond
  De afdeling Hombeek-Leest van het A.C.V. organiseerde een kaartavond in de parochiezaal van Leest. (PB 13/4)

   

  1989 – Zondag 16 april : Eerste gezamelijke communie 1989.
  “Zondag 16 april doen de kinderen van het tweede studiejaar hun eerste communie in de hoogmis van 10 uur. Wij vragen aan de ouders van de kinderen geboren in 1981, en die elders naar school gaan en die wensen in onze parochiekerk hun eerste communie te doen, ten spoedigste de pastoor te verwittigen. Weldra zullen wij al de ouders uitnodigen voor een samenkomst, waarna wij de onmidellijke voorbereiding met de kinderen beginnen.” (PB 2/2/89)

  Die oudervergadering vond plaats op maandag 20 februari.
  De namen van de communicanten verschenen in het Parochieblad van 13 april :
  Bert Boonen, Lies Cordemans, Nathalie De Laet, Anita De Potter, Annelies De Wit, Maarten De Wit, Brecht Dierckx, Joke Jespers, Gert Huysmans, Liesbeth Moens, Lien Peeters, Davy Selleslagh, Shanna Spoelders, Carl Storms, Annelies Rodet, Sylvia Van den Bergh, Bartel Van den Wijngaert, Pieter Van Waeyenbergh, Elke Verschueren, Annelies Heylen, Veerle Verschuren, Veerle Lauwers, Marian Van Damme, Bart Casteels.

   

  1989 -17 april : Stichting van “Ziekenzorg” Leest
  Voordien hadden alle Leestenaars volgend schrijven in hun bus gekregen :

  “Beste Leestenaars,

  In de meeste parochies rondom ons bestaat er een “zieken”-zorg werking. Ook in Leest zouden wij hier graag mee beginnen. Wij zoeken een flinke ploeg vrijwilligers, jong en oud, die samen willen proberen langdurig zieken meer kansen te bieden in onze plaatselijke leefgemeenschap. Dat kan het volgende inhouden :
  -regelmatig op huisbezoek bij één of meer zieken. Het ganse aanbod van ziekenzorg bij mensen in huis brengen. En vooral bij de thuisgebonden zieken : een stukje menselijk contact verwezenlijken.
  -aangepaste samenkomsten en uitstappen helpen organiseren, die haalbaar zijn voor zieke mensen.
  -af en toe met alle medewerkers samen vergaderen, om werkafspraken te maken en onszelf wat bij te schaven.  

  Wie durft de stap zetten ? Als je deze nieuwe werking mee wil starten, geef dan je naam op bij de voorzitt(st)ers van de parochiale verenigingen of bij de leden van de parochiale ploeg, waarvan u hieronder de namen vindt :

  Raf Selleslagh, Dorpsstraat 72.
  Frank De Prins, Kleine Heide 54.
  Chris Van Medegael, Dorpsstraat 41.
  Paul Peeters, Vinkstraat 28.
  Suzanne Broothaerts, Juniorslaan 94.
  Ann Van Brempt, Leestdorp 22/1.
  Pater-Pastoor Karel Van Aken.

  P.S. : de 1ste vergadering gaat door op 17 april 1989 om 20u in ’t klooster waarop u allen vriendelijk wordt uitgenodigd.”  

  Vanuit de parochiale ploeg nam Suzanne Broothaerts het initiatief om ziekenzorg Leest te starten. Geruggesteund nog deels door pastoor Lornoy en zeker door toedoen van pater Van Aken, werd ziekenzorg Leest een feit. Met meer dan twintig vrijwilligers die spontaan hun medewerking aanboden, is het een geslaagde werking geworden.

  Op de website van Leest.be vonden we in 2003 (7 augustus) volgende tekst :

  “Ziekenzorg Leest is een vereniging voor alle zieken, jong en oud. Met de ondersteuning van ziekenzorg CM gewest Mechelen proberen wij ervoor te zorgen dat we aan ieders verwachtingen kunnen voldoen. Vacanties, ontspanningsnamiddagen,daguitstappen, enz...worden speciaal voor de zieken georganiseerd.

  In onze parochie is er een groep van een twintigtal kernleden die regelmatig wat tijd vrij maken voor het belangrijkste punt binnen ziekenzorg “het huisbezoek”. Via dit huisbezoek kunnen we onze zieken op allerhande manieren helpen. Een luisterend oor, een kaartje leggen, een koffieklets, kleine hulpjes, enz...zijn dikwijls een weldoend medicijn.” 

  Dit jaar (2014) bestaat ziekenzorg Leest 25 jaar en dit jubileum zal op 24 mei worden gevierd.

  11-05-2014 om 05:45 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – 23 maart – Parochieblad : Zieke en oudere mensen.
  “Wij herinneren eraan dat voor oudere en zieke mensen de mogelijkheid bestaat dat familieleden of huisbewoners de H. Communie meedragen naar huis. Zo wordt hun radio- of T.V.-mis rijker, en de band tussen de vierende parochiegemeenschap en hen levendiger. Vraag voor dit alles wat hulp of uitleg aan de parochiepriesters.”

   

  1989 – 26 en 27 maart : Posse Leest
  Op zondag om 11 uur was er de officiële opening van de handelsbeurs, gevolgd door een receptie.De muzikale omkadering werd verzorgd door de “Heverse Concertband”. Als speciale attraktie was het Mechels Stadspoppentheater van de partij. Iedere gast kreeg op zondag gratis paaseieren toebedeeld.  
  Volksdansgroep Korneel nodigde iedereen uit in het gelegenheidsrestaurant“Posse Leest” in zaal Piessens.
  Davidsfonds Leest : “Leest en zijn Leestenaars”. Bij middel van foto’s, dia’s en tekeningen een beeld van landschappen, gebouwen en personen van Leest, m.a.w. een totaal beeld van de Leestse folklore en het gemeenschapsleven van vroeger en nu.
  Voetspoor nodigde uit voor een bezoek aan de tentoonstelling in de Stedelijke Lagere School op Pasen en Paasmaandag van 10 tot 18 uur.
  Tony Baarendse.....etsen.
  Jan Casteels.....olieverf.
  Lutgart Moons.....keramiek.
  Karel Soors.....foto’s.
  Yvan Vanderhaegen.....akwarellen. 

  “Voor het eerst in de geschiedenis, heeft onze fanfare zijn intrede gedaan in het ‘Posse Leest’- gebeuren. Met een DRUPPEL-TENT, opgesteld voor het klooster, werd een poging ondernomen om de dorstigen bij dit prachtige weer te laven.
  Met een sterke borrel, een fris drankje en een ‘snelkieken-tombola’ werd getracht om wat fondsen in te zamelen voor onze vernieuwde jeugdwerking. Met een mooie folder over onze hele werking en met een originele snijdersbank van den ‘Ted’, hebben we getracht onze fanfare een grotere bekendheid te geven bij de Leestenaars.
  Het resultaat hiervan zullen we, hopelijk, zien als we in september met een groot aantal nieuwe leerlingen kunnen starten in onze initiatie in muziekonderricht. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor geinteresseerden. Zij kunnen zich inschrijven bij onze bestuursleden of bij onze jeugdverantwoordelijke Jan De Decker. Alles is gratis, zonder een enkele verplichting. Ook vrienden, vriendinnetjes of andere niet-leden zijn van harte welkom.”
  (“Toeters en Trompetten”, jg 8, nr.3)

   

  1989 – 29 maart : Leest gaf bloed
  “Enkele jonge mannen onder ons startten een paar jaar geleden met bloedgeven. Die groep is ondertussen sterk uitgegroeid tot een homogeen blok van courante en overtuigde gevers. Als je dan een tijdje bloed geeft, tref je heel wat bekend volk aan op het transfusiecentrum. Samen met de verantwoordelijken van het Belgische Rode Kruis van Mechelen werd besloten om in ons eigen Leest een bloedinzamelplaats op te richten. De eerste maal dat dit gebeurde was op 29 maart Jl. en konden we een 40-tal donors verwelkomen. Verscheidene mensen stelden dit mooie gebaar voor de eerste maal. Onder hen waren verschillende muzikanten, bestuursleden en ereleden van onze fanfare aanwezig !
  Woensdag 7 juni telden we reeds 65 anthousiastelingen waaronder vele fanfareleden.
  Daar er echter nooit bloed genoeg is, vooral tijdens de vakantieperiode, doen we langs deze weg nogmaals een oproep aan alle lezers van ons blad om ook bloedgever te worden. De volgende maal kunt u zich aanbieden op woensdag 6 september a.s.
  Als je weet dat 70 personen op 100 eens in hun leven bloed nodig hebben en dat er slechts 10 personen op 100 geven, stemt dit wel tot nadenken.
         De St.Cecilia-bloedgevers. 

  Enkele nuttige inlichtingen
  Plaats van het gebeuren : Stedelijke Basisschool, Ten Moortele.
  Wanneer ? woensdag 6 september van 18.00 tot 20.00 uur.
  Wie ? Iedereen tussen 21 en 65 jaar jong en zich in goede gezondheid bevindt en geen medicatie neemt. Je mag ook vanaf 18 jaar bloed geven, maar dan heb je een schriftelijke toestemming nodig van je ouders.
  Nota : personen die in een openbare dienst werken, krijgen voor iedere bloedafname een dag verlof.
  Voor meer inlichtingen : Van Roy Paul, Hoogstraat 177, Tisselt.”
  (“Toeters en Trompetten”, jg 8, nr. 3)

   

  1989 – Woensdag 29 maart : Jaarkalender van Leest
  Die dag was er een bijeenkomst voor alle verenigingen van Leest ‘om data te verzamelen van april tot oktober’. Locatie : Parochiecentrum ‘Het Klooster’.
  (PB 23/3)

   

  1989 – April : Lidgeld K.F. St.-Cecilia
  De wijkverantwoordelijken van de Leestse fanfare kwamen het lidgeld ophalen voor het jaar ’89. Dat bedroeg 420 frank. (Brief van 26/4)

   

  1989 – 1 april : Prijsuitreiking Kaartkampioenschap KWB
  Traditiegetrouw startte deze avond met een etentje om 19.00 uur. Deze keer stond biefstuk met friet en sla op het menu. De prijs daarvoor was 225 fr.
  Niet-kaarters konden zich met andere spelen vermaken. (Folder)

   

  1989 – 1 en 2 april : Rust Roest bracht ‘Yerma’ van Garcia Lorca (foto’s onderaan)
  Tweemaal voor een volle zaal bracht Rust Roest het poëtisch drama Yerma van Frederico Garcia Lorca.
  De regie was in handen van Guido Hellemans en een glansrol was weggelegd voor Hilda De Kock in de rol van Yerma.
  Als toemaatje kreeg het publiek een optreden van de Portugese beroepsdanseres Sylvia Nevijnske die typisch Iberische dansen bracht. 

  Personages
  Yerma :                                  Hilde De Kock
  Juan, haar man :                     Guy Van Aken
  Maria, buurvrouw :                  Hilde Van Dam
  Victor, buurman :                    Raf Scheers
  Heidense vrouw :                    Ann Devos
  1e jonge vrouw :                     Christel Vinck
  2de vrouw :                             Ria Verschooten
  1ste wasvrouw :                       Ria Verschooten
  2de wasvrouw :                       Christel Vinck
  3de wasvrouw :                       Renild Polfliet
  4de wasvrouw :                       Hilde Van Dam
  1ste schoonzuster :                  Kristel Kerremans
  2de schoonzuster :                   Vera Vinck
  Dolores :                                Renild Polfliet
  1ste oude vrouw :                    Hilde Van Dam
  2de oude vrouw :                     Ria Verschooten
  Mannelijk masker :                 Gert Corten
  Portugese danseres :              Mevrouw X. 

  Achter de schermen
  Teksthulp :                              Kristel Kerremans
  Grime en kapsels :                 Vera Moernaut en Ann Devos (maskers)
  Kostuums :                              Miloe Van Stijvoort
  Klankband :                            Johan De Laet
  Decorschildering :                  Tony Baarendse
  Decorbouw :                           Raf Scheers, Marc Windelen, Eric Vandenwyngaert, Johan, Karl en Rudi o.l.v. Fik Diddens en Willy Keysers
  Belichting en techniek :         Fik Diddens
  Muziekcomponering :            Hilda Silverans
  Muziekinstrumenten :            Hilda Silverans en Kathleen Vloebergh, Marleen Delcon
  Algemene leiding :                 Guido Hellemans. 

  “In het voorbije weekend bracht toneelgroep ‘Rust Roest’ uit Leest het poëtisch drama Yerma van Frederico Garcia Lorca. Het stuk kende veel succes want er werd twee avonden voor een volle zaal gespeeld. Het stuk handelt over ‘Yerma’ de vrouw van een herder die wanhopig naar het moederschap verlangt. Haar man leeft echter uitsluitend voor zijn werk en keert zich af van kinderen. Yerma lijdt verschrikkelijk onder deze toestand als ze ziet dat al haar vriendinnen kinderen krijgen. Het stuk dat zich afspeelt in het noordelijk gedeelte van het Spaanse bergland eindigt tragisch. Noch Yerma, noch haar man zijn bestand tegen het onmenselijk bestaan en delven zo mekaars graf.
  Hilde De Kock brengt deze rol op een voortreffelijke manier tot leven. Ze lijdt echt, is soms woedend en vertolkt de ontgoocheling op een zeer realistische manier. De regie was in handen van Guido Hellemans.
  Als geweldig toemaatje bij deze voorstelling kreeg het publiek een optreden van de Portugese beroepsdanseres Sylvia Nevijnske, die typisch Iberische dansen bracht.”
  (GvA, 7/4/1989)

   

  Foto’s :
  -De affiche van ‘Yerma’.
  -De ploeg van Rust Roest die 'Yerma' tot een goed einde bracht :
  Boven : Marleen Delcon, kathleen Vloebergh, Guido Hellemans, Hilda Silverans, Fik Diddens, Marc Windelen, Vera Vinck, Vera Mournaut, Kristel Kerremans, Johan De Laet, Ann Devos, Gert Corten.
  Midden : Raf Scheers, Hilde De Kock, Portugese danseres, Guy Van Aken.
  Onder : Renild Polfliet, Christel Vinck, Ria Verschooten, Hilde Van Dam.
  (Foto : ‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans)   

   

  08-05-2014 om 08:27 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – Zondag 12 februari : Concertoptreden van de K.F.St.-Cecilia Leest te Battel
  Op uitnodiging van de K.F. Ons Genoegen uit Battel gaf de fanfare uit Leest een concertoptreden in de zaal ‘Ons Huis’. (Omzendbrief)
  “Louis ‘De Smedt van Battel’ ontving uit handen van onze voorzitter een bloemstuk ter gelegenheid van zijn huwlijksjubileum.” (“T&T, jg 8, nr.2)

   

  1989 – 18 en 19 februari : Jaarlijkse eetdagen K.F. Sint-Cecilia
  “Onze ‘Dagen zonder afwas’ kenden dit jaar ook weer veel bijval. Er heerste een goede werksfeer en de organisatie was eveneens prima. De kwaliteit van onze gerechten was uitzonderlijk en onze chef-kok werd dan ook langs alle kanten ‘bestoeft’. Maar van onze ‘Mister Cecilia’ wisten we dat hij heel wat in zijn mars heeft.” (“T&T, jg 8, nr.2)
  Deze eetdagen gingen door in zaal “Piessens”.

   

  1989 – Maandag 20 februari : Voorlichtingsavond Rode Kruis
  In het parochiecentrum ‘Het Klooster’ om 20 uur. Voorlichtingsavond over bloed en plasma geven. (Parochieblad 16/2)

   

  1989 – Maart : K.V.L.V. Lourdesreis
  Wonnen een Lourdesreis : Josephien Verbruggen uit de Larestraat en Simonne De Laet-Verbruggen uit de Molenstraat. (PB 16/3)

   

  1989 – 8 maart – Het Nieuwsblad : SK Leest ziet weer degradatiespook
  “Uit de laatste drie wedstrijden haalde SK Leest geen enkel punt. Meteen komt men terug in de degradatiezone en kondigen zich de laatste wedstrijden van de competitie ook erg zwaar aan. Tegen Putte kwam men helemaal niet in de wedstrijd en men verloor dan ook met 0-1, nadat de bezoekers de ganse tweede helft toch met tien man verder moesten. Middenvelder Marc Faes was na de partij ook van oordeel dat zijn ploeg zeker geen sterke wedstrijd speelde. Wel stelt hij dat Leest erg verzwakt tussen de lijnen moest komen. En volgens Faes is het enige doelpunt te wijten aan ongeconcentreerd spel. Het viel immers weer uit een stilstaande fase en daar had trainer Custers toch voor gewaarschuwd.

  Marc is van oordeel dat het seizoen minder goed meegevallen is, maar verwacht toch dat zijn ploeg zich in eerste zal kunnen handhaven. Wanneer Leest weer over zijn volledig elftal zal beschikken, zullen er wel opnieuw punten worden gewonnen. Over zijn toekomst bij Leest laat hij zich niet graag uit. Wel staat het volgens Faes vast dat er zeker versterking moet komen. Zijn eerste jaar bij Leest is voor Faes zeker een goede leerschool geweest. Alhoewel de trainer hem niet van kritiek spaart, heeft hij toch veel respect voor de man.

  Bij SK Leest is Hendrik Spiessens opnieuw komen opdagen en hij speelde reeds een wedstrijdhelft met de reserven mee. Wel is Kris Goossens voor enkele weken out met een voetkwetsuur en was trainer Theo Custers niet te spreken over de houding van zijn voorzitter, die voor de toch belangrijke partij nog een geschil in de spelerskabine openlijk kwam uitbabbelen. Custers is terecht van oordeel dat dit voor aanvang van een wedstrijd toch niet kan. (RCM)” 

  Dezelfde krant blokletterde op 15 maart : Theo Custers verlaat SK Leest
  Na een onverwachte overwinning tegen Lichtaart kwam de oudste ploeg van Leest even los uit de degradatiezone. Het akkefietje tussen Theo Custers en het Leestse bestuur had bijna het ontslag van de oefenmeester tot gevolg. Toch kon Theo Custers nog de moed opbrengen om zijn spelers optimaal voor te bereiden voor de partij tegen Lichtaart.
  Ondanks deze opflakkering zag Custers de toekomst erg donker in. Wel wou hij zich nog 100 procent blijven inzetten om Leest in eerste te houden maar hij gaf toe dat hij niet op dezelfde golflengt zat als het bestuur en dat er aan het eind van het seizoen een einde zou komen aan hun samenwerking. “Theo heeft immers ook ambitie om hoger aan de slag te kunnen als trainer of zelfs speler-trainer. Volgens de Mechelaar heeft hij reeds enkele contacten, maar een besluit is nog niet gevallen.” 

  En Het Nieuwsblad van 22 maart : SK Leest zoekt opvolger voor Custers
  “…Omtrent Theo Custers is de laatste dagen wel heel wat te doen geweest bij Leest. Nadat hij aankondigde de club op het einde van het seizoen te verlaten, gingen de poppen aan het dansen. Enkele bestuursleden keerden zich tegen Custers, die echter beweert zijn taak tot de laatste dag goed te willen uitoefenen. Bij het Leestse bestuur zijn volgens voorzitter Van Dam al enkele aanbiedingen binnengekomen om Custers op te volgen. Maar men wil niet overhaast te werk gaan en alle sollicitaties goed overwegen.Tevens zal het ook wachten blijven of de ploeg in eerste provinciale blijft, want anders zullen er wel enkele oefenmeesters hun kandidatuur terugtrekken. Kandidaten om Custers op te volgen zijn volgens de Leestse voorzitter Jos De Winter, Alex Van Gelder en ook de naam van Hendrik Spiessens wordt gefluisterd. Jos De Winter is momenteel tweede doelman bij Leest…”

   

  1989 – Donderdag 9 maart : St.-Jozefbedevaart Leuven
  Vertrek per autocar aan de kerk te Leest om 08.30 u. Prijs : 200 frank alles inbegrepen. Inschrijven op de pastorie. (Parochieblad 2/2)

   

  1989 – 18 maart – Het Nieuwsblad : Verkeerswerkgroep Leest vraagt meer veiligheid
  “De onlangs opgericht Verkeerswerkgroep Leest vraagt in een brief aan de Mechelse schepen Constant Demeester (Openbare Werken) om maatregelen die de verkeersveiligheid in de Vinkstraat en de verkaveling De Maal moeten bevorderen. Die wijk kende de jongste jaren een merkelijke bevolkingsexpansie. Op een bijeenkomst waarop circa 20 procent van de bewoners aanwezig was, bracht de werkgroep vier wensen naar voor :

  1. snelheidsremmende maatregelen treffen.
  2. het doorgaand verkeer bannen.
  3. de aanleg van voet- en fietspaden.
  4. het invoeren van een “zone 30” voor de Vinkstraat en De Maal.

  In haar brief aan de schepen onderstreept de werkgroep nog dat veel automobilisten tegenwoordig de Vinkstraat gebruiken als een verbindingsweg en dat ze er overdreven snel rijden. Omdat de weg te smal is en er geen fiets- of voetpaden zijn, levert dat gevaar op voor fietsers en voetgangers. Bij regenweer is dat nog een stukje erger omdat zij zich dan een weg moeten banen in het slijk op de onverharde bermen.Momenteel voert de stad in de Vinkstraat onderhoudswerken uit, maar die brengen volgens de werkgroep geen noemenswaardige verbetering in de hierboven aangehaalde situatie. De briefschrijvers vestigen ook nog de aandacht op de beperkte zichtbaarheid op het kruispunt Ten Moortele-Vinkstraat en op de straatverlichting die niet toereikend is.
  (JC)” 

  En Gazet van Mechelen van dezelfde datum : Protest in Leest
  “De verkeerswerkgroep Leest protesteert tegen de plannen van schepen van Openbare Werken Demeester voor de onderhoudswerken aan de Vinkstraat.
  De fusiegemeente Leest heeft enkele maanden geleden een werkgroep opgericht die zich als hoofdoel stelt een verkeersleefbare oplossing te creëren in de gemeente.
  De intussen aangevangen onderhoudswerken aan de Vinkstraat verontrusten deze werkgroep en ook de inwoners van deze straat zodat een voorstel tot prioriteitsherziening werd ingediend.
  Na inzage van de geplande werkimpact staat immers vast dat aan de lokaal geldende problematiek geen noemenswaardige verbetering zal aangebracht worden.
  Vooral op het vlak van snelheidsremmende maatregelen, het bannen van het doorgaand verkeer en de aanleg van een degelijk voet- en fietspad blijven er aanzienlijke verbeteringen mogelijk.”

   

  1989 – Zaterdag 18 maart : “Leve de Geus” in basisschool Ten Moortele (foto onderaan)
  De scholieren van de stedelijke basisschool Ten Moortele in Leest brachten het toneelstuk “Leve de Geus”, een historisch blijspel in vier bedrijven. Het waren de leerlingen van de vijfde en de zesde klas die in het stuk optraden. De opbrengst was bestemd voor een nieuwe diaprojector voor de school. Omdat de week voor de vertoning het televisietoestel de geest gaf kregen de inkomsten van de toneelavond een andere bestemming. Er was echter nog niet voldoende geld voorhanden en daarom werd met Paasmaandag tijdens “Posse-Leest” in de school een gelegenheidscafé georganiseerd van 10 tot 15 uur. Door het grote succes van de toneelvoorstelling werd aan de school gevraagd om nog op andere plaatsen op te treden, maar het bleef bij een éénmalig optreden. Het stuk zelf werd opgevoerd door 23 scholieren en speelt zich af in Leest en Mechelen. De leerlingen schilderden zelf de decors en zorgden voor de kledij. De toegang bedroeg 50 frank. 

   

  1989 – 19 maart : Palmzondagconcert K.F. Sint-Cecilia(foto onderaan)
  In het kader van “negentig jaar jong” o.l.v. Frans Violet. 

  “Door het vroege Paasfeest vond ons jaarlijks Palmzondagconcert reeds op 19 maart plaats. De zaal Piessens was vrij goed volgelopen toen onze muzikanten de eerste lentenootjes produceerden. Het Palmzondagconcert, dat dit jaar in het teken stond van ons 90-jarig jubileum, werd ook nu weer tot een geheel gebracht door onze presentator, den ‘Ted’, die zich werk noch moeite gespaard had om met vrolijke intermezzi en dito verkleedpartijen de eerste lentekriebels op het publiek over te brengen.

  Wat het muzikale gedeelte van dit concert betrof, bleek dat het niveau van de Leestse muzikanten nog zeer degelijk mag genoemd worden. Het publiek kreeg een gevarieerd en aangenaam programma te horen en was vol lof over de geleverde prestaties. Vooral met ‘A Barney’s tune’ lieten de muzikanten horen dat ze meer in hun mars hebben dan op een instrument te blazen. Onze solisten lieten dan weer horen dat zij het technisch aspect van de instrumenten zeer goed beheersten. Maar het geheel was telkens rond en aangenaam om naar te luisteren.
  Bedankt Frans, Luc en Johan voor de voorbereiding van onze muzikanten.
  Na het concert kon iedereen bij een vakkundig geschonken glaasje nakaarten over de muziek. Het eindigde voor sommigen dan ook in een ‘Palm’-maandag.”
  (“Toeters en Trompetten”, jg 8, nr.3)

   

  Foto’s :
  -Leerlingen van de basisschool brachten ‘Leve de Geus’.
  -In zaal Piessens werd door de fanfare uit Leest voor de 40ste maal het Palmzondagconcert uitgevoerd. (Foto : GvM)

  08-05-2014 om 06:25 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – 10 februari – Vervolg bijgeloof in Leest. 

   

  Jacob Albert Huysmans, naar mondelinge overlevering van zijn grootvader ‘Peter Coosemans’, in De Band ‘Over spoken en tandpijn, belhamels en dieven.’ : 

  Franc-masons
  “Op de helling van de verbindingsweg tussen Molen- en Scheerstraat (noot : thans Ten Moortele) stond er in 1282 links een lemenrieten boerderij met handelshooi schuren : het Moonshof, en rechts op de akker ‘Maald’ genoemd een oudere kloosterhoeve, later na de woelingen der Spanjaarden en Geuzen onbewoond gebleven. Ze werd aangekocht door een Waalse Jonker, wiens nicht met haar twee meiden daar hun intrek namen. De juffrouw die vele avonden door tandpijn huilend aan het ijlen ging, beweerde dat te middernacht boven het erf er ‘Franc-masons’ met muziek en zang rondzoefden, wijl uit den bornput jammerklachten opwelden. Toen zijn er twee paters met olielamp en kwispelend wijwater, drie nachten telkens biddend 500 maal die bornput komen omtoeren terwille van de angstige vrouwen. Wat later liet de Jonker aan de wegtoegang een kapel bouwen ter ere van Sint-Apollonia. Elk met goeie tanden nu nog weet zonder spotternij : ‘Gun Apollonia twee centen tegen tandpijn en ge zijt ze kwijt !’

  Tussen 1282 en 1578 was er achter die kloosterhoeve op het hoger deel van de akkermaal een met knotwilgen afgezoomd perceel waar het Mechels recht aan drie galgen haar grootste misdadigers liet opknopen, wier geesten daar bij nacht als Franc-masons rondspookten, en waar de dorpelingen hun deugnieten op vermaanden : ‘Gij komt er zeker van de Maalt ?’ “ 

  Dezelfde auteur in ‘Een rad als telraam’ (‘DB’, 1979) : 

  Een duivelsschuur in de Winkelstraat en het ongeluksgetal dertien
  “De almanak wees nazomer 1568 aan. Bij de veldbaan naar het Heike, thans de Winkelstraat, stond toen een grote hoeve. Deze werd telkens tot nog in de 19e eeuw, volgens een al van toen oude legende, vernoemd als ‘die van den Duvel’…De mensen uit de omgeving, vertelden dat dit erf vroeger een somber tijdperk had doorworsteld, met haar toen beruchte duivelsschuur…In die schuur stond volgende ronde tafel : in een gekloven gat in een boomstronk, lag met zijn dom een reuze karrewiel met tot 14 genummerde spaken, bedekt rondom met enkele plankjes…Dit rad deed dienst als eettafel. Dat was door de toenmalige pachter zo gepland, om een van toen vele normen van bijgeloof : de angst met 13 aan tafel, te omzeilen, door het aanwerven van steeds 14 werknemers. Daarmee bevond zich op de hoeve, soms een stel zonderling tewerkgesteld volkje. Bij avond gingen de lieden uit de buurt naar huis, doch de vreemde knechten sliepen op de hooischelft, en sommigen zochten stiekem hun nachtrust in de stallen tussen paarden of koeien…

  Spaanse rebellerende huurlingen doorkruisten deze streek en plunderden de bevolking, doch enkele nog geregelde troepen, trachtten toch de verstoorde orde te herstellen. Vele opgejaagde schelmen zochten dan heil bij roversbenden, die met een duivelse terreur, het platteland in verschrikking dreef… Op zekeren morgend ziet de hoevevrouw, op het erf, een bloedspoor naar gindse schuur, en bij het ingaan van den werktijd, telt zij 13 man aan bezigheid. Ze gaat kijken, en bij het rad zit daar de 14e, die zich zijn gewond been verzorgt. Zij vraagt waar hij daarmee is vandaan gekomen. De kerel beweert dat hij van koorts niet kon slapen, en bij nacht een wandeling langs de wei, aan prikkeldraad was verwond. De boerin biedt hem hulp van een dokter aan doch hij wimpelt die af en zegt : ‘Ik kom seffens werken’…Die namiddag komt een koopman op het hof, en vertelt dat vorige nacht op Zemst Laar, door rovers een hoeve werd in as gelegd, omdat de bewoners niet waren ingegaan, op een bende haar verwittiging, die gisterenmorgend op een briefje aan de deur gespijkerd was, met hun eis, dat er in deze voorbije nacht, in den emmer van den bornput, 5 dozijn dukaten moesten liggen, als losprijs tegenover de thans uitgevoerde bedreiging. De boer had enkel maar kunnen schieten op de schurk, die den emmer wou lichten…De nu volgende nacht droomt de bazin van haar hoeveschuur : zij ziet een gehavend rad, met slechts nog 9 goede spaken, waartussen 5 duivels haar toegrijnzen. Urenlang vergelijkt, wikt en berekent zij, en voor dag en dauw sluipt zij van de boerderij naar de veldwachter en terug…Op het middaguur wordt de hoeve omsingeld door Spaanse ruiterij, en wie wou ontsnappen, werd door de paarden omvergereden…en het werden er 5, dewelken die zich hadden misrekend op 12 dukaten…De schurk met de schotwonden, was hoofdman van nog meer verspreide benden. Hij werd in Vilvoorde op de grote markt tentoongesteld, voor 72 uren zonder eten of drinken, gebonden met het hoofd omlaag, op een tegen de schandpaal schuin geplaatst rad…”

   

  Mondelinge overlevering, opgetekend door Marie Verbruggen in 1940. Gepubliceerd in LG, blz.327 : 

  Over geesten en spoken gesproken
  “In mei 1747 werd de koe ziek van weduwe Berbel Vermijlen. De vrouw riep een heks van Willebroek, bijgenaamd : ‘het Jaske’. Deze kwam rond 10 uur op de Tisseltbaan aan, ging in de stal en zag een geest onder vorm van een konijn op de koe zitten. Ze ging daarop in de keuken om er de slag van twaalf uur af te wachten, want buiten dit uur van de dag of de nacht mocht de geest niet worden ondervraagd. Dan gingen ze terug naar de stal : de heks, de weduwe, haar zoon Willem, haar dochtertje Anne-Katrien en een buurvrouw Jenne Kauwenbergh, de vrouw van Peer Buelens uit de Jezuïetenhoeve. De gewijde kaars werd aangestoken en wijwater werd aangebracht. De heks gaf bevel de vrijdagse en zaterdagse litanie hardop te bidden, zonder één enkel woord te missen…De gewijde kaars brak…Gewijd water geworpen !...Nu zag ze de geest onder de gedaante van een man zonder benen. Ze ondervroeg de geest : ‘Ik ben de geest van Krist Lauwens (toen elf jaar dood). Ge zult te Hanswijk elf gelezen missen horen, drij beewegen doen naar Heindonk in de Zavelkerk, drie naar de St.Romboutskapel, één naar he kapelleke van de boom van de Nekkerspoel, waar de O.L.Vrouwlitanie moet worden gelezen. Het kost drie schillingen.’ Ze gingen op bedevaart. Twee maanden later omtrent de oogst werd de weduwe ziek. De heks werd wederom geroepen. Ze kwam om elf uur en zag de geest van de overleden man zitten op het hart van de vrouw. Om twaalf uur werd de gewijde kaars aangestoken, de litanieën gebeden, wijwater geworpen, de geest ondervraagd in tegenwoordigheid van de zieke, van Willem Lauwens, van Jaak Bulens, de zoon van Peer en Jenne Kauwenbergh, en van Anne-Mieke. De geest zei dat er te Heindonk drie gelezen missen moesten geschieden, dat dan zijn ziel zou gerust zijn. ’t Is goed, zei de heks, dat ge me nu geroepen hebt, nu is het nog tijd, maar had ge nog vierentwintig uur gewacht, dan was de zieke zeker gestorven !

  Ze gingen op bedevaart naar Heindonk.
  De heks werd gevangen genomen en door het geestelijk hof van Mechelen veroordeeld tot twee jaar gevang in een vrouwenklooster. Voor de rechtbank bekende ze Johanna De Ridder te heten en gescheiden te leven van haar man Jan Adriaensen. Na die twee jaar, moest ze ’s zondags na de hoogmis vergiffenis vragen aan het volk voor de ergernis die ze gegeven had.”

   

  In deze Kronieken vind je in het jaar 1747 alle details van het heksenproces door Georges Herregods gepubliceerd in ‘De Band’ van december 1981.

  Hierna een herhaling :

   

                                     Een Heksenproces te Leest.

   

  “...In deze omtrent de maent van mey in het jaer 1747 in den stal van Berbel Vermeylen weduwe van wijlen Christiaen Lauwens woonende in de parochie van Leest, eene van haere koyen sieck synde, om te weten d’ oirsaeck van die sieckte heeft doen roepen eene sekere vrouwe gemynelyck genaemt de Sias oft Jaske woonende onder de parochie van Willebroeck.
  Dese omtrent tien uren morgens aldaer gecomen synde, is gegaen in den stal van de verseide weduwe, ende heeft geseyt dat op die siecke koye eenen geest sagh sittende in de gedaente van een wit konijn : dit geseyt hebbende issy gegaen in huys seggende den geest niet te connen doen spreken tensy ten twelf uren van den dagh oft van den nacht ;
  omtrent twelf uren van den dagh is sy wederom gegaen in den stal ter presentie van de voorscreve weduwe, haren soone Gillam Lauwens, Annemi Lauwens haer dochterken, ende Jenna Kauwenbergh.
  In den stal synde heeft doen ontsteken de geweyde keersse, doen bybrenghen geweyt water, doen lesen de vrijdaegse en saterdaegse letanien, seggende aen Janna Kouwenbergh leserse der geseyde letanien : siet wel toe dat ge geen woorden van de letanien en mist oft den duyvel sal u den hals breken.
  Terwylen dat se in den stal waeren ist geschiet dat de gewyde keerse gebroken is, waerop die Jas geseyt heeft : nu siet ge wel dat hier eenen geest resideert aengesien de keerse breeckt.
  De letanien geeyndight synde heeft dese Jas geweyt water geworpen naer de siecke koye ende geseyt dat se den geest , den welcken sy te voren in de gedaente van een wit konyn hadde sien sitten op de koye nu sagh in de gedaente van eenen mensch sonder beenen, ende heeft tot den geest geseyt : syde van Godtswegen spreckt, syde van duyvelswegen wyckt, waarop den geest tot haer (de andere tegenwoordighe niet hoorende spreken) geseyt heeft : ick ben den geest van Christiaen Lauwens den man van de voorseyde weduwe nu overleden elf à twelf jaeren, daer moeten tot Hanswyck gehoort worden 2 gelese missen dry bedewegen gedaen worden naer Heyendonck, twee naer Calfvoert, eenen naar Peuti, eenen naer Brussel in de Savelkercke, drij naer Sinte Rombouts Capelle, ende eenen naer het capelleken van den boom buyten d’Echerspoelpoort alwaer moeten gelesen worden 22 vaderonsen.
  De weduwe heeft van deze Jas gevraeght hoeveel sy daer voor hebben moest, dewelcke gevraeght drij per misse schellingen dewelcke haer van de weduwe gegeven zijn.
  Twee maendt daernaer omtrent den hoist de weduwe sieck sijnde heeft deselve Jas wederom doen roepen om van de selve te weten welck d’oirsaeck was van haer sieckte, is daer gecomen omtrent elf uren aen het bedde van de voorseide weduwe ende heeft geseyt aen de sone Gillam Lauwens, oft hij den geest van synen vader in de gedaente van eenen man niet en sagh waer op hij antwoorde : nee, waerop sij wederom seyde dat sy hem sagh sitten op het hert van sijne moeder in de voorscreve gedaente. Omtrent twelf uren heeft se de gewijde keerse doen ontsteken, doen lesen de letanien van vrijdags ende saterdags dewelcke gelesen sijnde heeft se weyde water gesproyt ende eenighe woorden gesproken tot den tot den geest die de tegenwoordighe niet en verstonden, ende oock ten lesten geseyt tot den geest : sijde van Godtsweegs spreekt ende seyde van duyvels weghe wijckt.
  In de tegenwoordigheyt van den siecken, van Gillam Lauwens ende Jacobus Bulens, Annemi Lauwens.
  Dit geseyt hebbende heeft geantwoordt dat tot Heyendonck moesten geschieden drij gelese missen, ende dat daerom bij haar quamp om van haer geholpen te worden ende dit gedaen sijnde dat den geest dan saligh was, ende sy heeft oock tot de siecke geseyt, dat nu noch in tijdt was, ende waerthat de siecke voor 24 uren gewaght hadde van haer te roepen, dat er seker soude gesterven hebben. Twee schellinghen.
  Omtrent Bamis de tweede koede van Berbel Vermijlen sieck sijnde is de geseyde wederom gehaelt en gecomen omtrent tien uren in huys,ende weynigsken geseten hebbende is gegaen in den stal, ende seyde dat sij den geest sagh in de gedaente van een vrouwpersoon sittende op de koede gecleedt met grouwt lijfken hebbende verrimpelt aensicht ende brandende ooghen in het hooft dan isse wederom in huys gecomen seggende den geest niet verder te connen spreken als ten twelf uren.
  Die uer gecomen sijnde isse naer den stal gegaen daer bij sijnde Gillam Lauwens, Berbel Vermijlen, Anne Mi Lauwens, Cornelis N. Heeft doen ontsteken de geweyde keerse, doen lesen de vrijdaeghse ende saterdaeghsche letanien. De welcke gelesen sijnde begonst sij te lesen ende eenighe woorden te spreken de welcke de tegenwoordighe niet en verstonden ende die woorden gesproken sijnde heeft se geweyt water geworpen naer den geest ende geseyt sijde van Godtweghe etc... ende heeft den geest gevraagt hoe sij hiet, ende heeft geseyt dat se was de moeder van de weduwe.
  Den geest geseyt hebbende wie hij was, soo heeft sij gevraaght tot wat eynde sij daer quamp, waarop den geest geantwoordt heeft, dat se daer elf jaeren geresideert hadde, ende gevraeght sijnde wat sij versocht, heeft geantwoordt datter twee gesonghe missen moesten gehoord worden tot Caffvoert, een gelese misse tot Halle gehoort worden ende den geest heeft geseyt dat dandere kinderen dien last moesten helpen draghen : gegeven twee schellingen...” 

  Deze feiten kregen een staartje : “Jaske” werd opgesloten en veroordeeld tot twee jaar boeteklooster, met nadien de gebruikelijke publieke vergiffenis : 

  “...In de saecke van officie voor ons gevoert ende ongevonnist hangende tusschen den promotor van ons Hof aenklager van den eenen cant, ende Joanna De Ridder verlate huysvrauw (gelijck sij seght) van Joannes Adriaenssens van den anderen cant ;
  de acten hier van gesien hebbende, op alles wel gelet sijnde ende rijpelijck alles overwogen hebbende besonderlijck verschijde haere antwoorden ende belijdenissen, ende haere ootmoedighe onderworpinghe soo antwoordende op den beschuldigende boeck van den promotor als op onse verbale ondervraginghe uyt officie gedaen, aenroepen hebbende den naam van Christus, met raet ende toestemminghe der rechtsgeleerde, definitivelijck recht doende, declameren wij, de geseyde gevangene overtuyght te sijn, dat sij van over veel jaeren de siecke menschen ende beesten heeft trachten te exorciseren oft belesen, ende dat sij vermetelyck getal te licht geloovende volck heeft wijs gemaeckt de voorseyde menschen ende beesten van eenighe vremden geest beseten te sijn, ende dat sij haer selven geveynst heeft ende een andere bedrigelijck geseght heeft, dat se dien sagh onder verscheyde gedaente van een conijn, dwijf ende menschen van over lanck gestorven, dat sij dien aensprack ende dat hij haer antwoorde, tot dien eynde misbruyckende de ceremonien ende gebeden der kercke, met een ijdele oplettentheyd van tijdt ende met een groeter ontsteltenisse van haer selven als van het bijstaende volck, ende dit niet alleen in de parochie van Willebroeck alwaer haer wooninghe is, maer oock in de bijgelegene en veer afgelegene parochien : besonderlyck in de parochien van Leest, Heffen, Hombeeck ende Schriecke ;
  hierom vonnisse wij de gedaeghde, dat sij provisionelijck van de plaetse haerder gevangenisse sal gebraght worden in ’t Huys van ’t H. Cruys bij de vaert in dese stadt, ende om aldaer over alle haer geseyde uytsporigheden een waere ende oprechte penitentie te doen, ende tot dien eyndesal sij met den eersten aen een geapprobeerden Bichtvader doen een algemijne bichte van altemael haer sonden, sal een geheele maent over ander daghs vasten in het broodt van quelling ende int’ water van droefheyt, ende dat se provisionelijck sal besorghen ende sonder uytstel door den mont van Eerw.Heeren pastoors der geseyde parochien sal doen vergiffenis vraghen van ’t scandaele van haer gegeven, met gelofte van in ’t toecomende diergelijcke saecke niet meer te doen, dat se alle maenden te minsten soo lanck als sij in dat geseyt huys blijven sal, sal doen aen den geseyden geapprebeerden bichtvader eene sacramentele Bicht ende alle vrijdaghen op den tijdt van haer verblijvinge sal herhaelen den vasten in’t broodt van quellinghe ende int water van droefheyt, dat se voor de twee jaeren niet en sal losgelaten worden ende dat op een geen andere conditie als dese dat als wanneer sij sal wederom gekeert sijn naer haere wooninghe, dat sij op den sondagh immediatelijck volgende op gebooghde knien, ende een keerse van geel coleur hebbend in haer handen vant’beginsel der Hooghmisse tot eynde op eene plaetse gesepareert van d’andere sal stellen, ende de vergiffenisse, dewelcke provisionelijck door den mondt van haeren Eerw.Heer Pastoor gevraeght hadde, self tegenwoordigh sijnde met haeren mondt sal hervraghen ende sal bekennen dat sij het al te light geloovende volck met haere superstitien bedroghen heeft, ende dat sij meyt uyt haere parochie op wat pretexe dat het soude moghen wesen, en sal gaen sonder oorlog van haere Heer Pastoor, ende dat sij aen hem ten minste alle maenden sacramentelijck sal biechten ende volgens sijn voorscrijvinghe sal entfanghen het lichaam van ons Heer...” 

  Bij het verlaten van het dorp, op de Tisseltbaan, eventjes voorbij het kapelleke van de Boerinnegilde, stonden in 1747 twee huizekes : het eerste werd bewoond door Gilliam Bradt, het tweede door het gezin Christiaen Lauwens – Barbara (Barbel) Vermijlen. Dit laatste huisje stond ongeveer op de plaats waar later de weduwe Emiel Baetens zou wonen.
  In dat boerderijtje vonden deze feiten plaats (geestesbezweringen).
  In 1747 was vader Christiaen Lauwens elf jaar gestorven (23/11/1736), hij had zijn vrouw Barbel twee kinderen nagelaten : Guillam en Annemie.
  Bij ziekte van mens of vee deed Berbel telkens beroep op een zekere Joanna De Ridder (“Jaske”) uit Willebroek.
  Guillam Lauwens huwde nadien met Joanna Van Campion en betrok het naburige huisje van Gilliam Bradt. Dochter Annemie Lauwens trouwde met Jan Steenmans en bleef bij haar moeder wonen. Dit jonge gezin kreeg twee kinderen : Petrus (1766) en Jacobus (1778). Berbel Vermijlen overleed er op 22 januari 1775 op de leeftijd van 77 jaar 7 maanden en 11 dagen.   (Bronnen: Kerkarchief Leest nr.29 – 31 , Rijksarchief Antwerpen, Parochie-Archief Leest nr 41 en 42, Parochieregisters nr 51 (statu animarum) en het Kaartboek van Jan van Acoleyn – 1723).

   

  Kasteel Moyson een spookhuis ?
  Dat is althans een bewering van de Nederlandse website The Ghosthunter.nl.
  Deze website zou gesticht zijn in 1996 en de eerste vijftien jaar van zijn bestaansgeschiedenis ruim 2,5 miljoen bezoekers tellen.
  Ghosthunter maakt films en foto’s van locaties waar paranormale dingen gebeuren en verkoopt die wereldwijd. Van het kasteeltje in de Kouter staan een dozijn foto’s afgebeeld met volgende kommentaar : 

  Kasteel Moyson
  -Ze noemen het kasteel Moyson maar eigenlijk is het een soort herenhuis. Er hebben architecten ingezeten. Maar waarom vindt iedereen het zo’n mysterieus gebouw ? Het staat achteraf van de straat en het straalt iets uit van opzouten. Wat is het geheim ?
  -Er gebeuren rare dingen. Je verwacht het niet maar de deur staat wagenwijd open.
  -Ook de zolder heeft zijn mysterie, er is aanwezigheid dat voel je en dat merk je.
  -Een zeer fraaie en knappe dakconstructie. Hoe kom ik nou op deze benaming ? Ingegeven door een overleden architect. Ben tenslotte helderhorend dus kan je zo’n mededeling binnenkrijgen.
  -Op het kleine kastje zit een heel klein Orbje. (noot : een orb is een lichtbol, in het Engels light orb, een optisch verschijnsel dat zich voordoet bij het maken van foto’s, bestaande uit typische cirkelvormige witte of doorzichtige vlekjes. Sommige mensen geloven dat orbs de energie is van een overleden persoon…)
  -Bij deze kant van de zolder zijn er ook Orbjes aanwezig. Het straalt uit, er is iets. (zie foto)
  -Ook de trap heeft een energieveld. Het loopt heen en weer. Je neemt het waar. Er zitten entiteiten in de gang en kamers.
  -Het lijkt of het steeds drukker wordt op de zolder.
  -Even een rustig plekje, maar hoe lang nog ?
  -Het huis heeft een mysterieus waas over zich heen. Wat is er aan de hand ? Ik voel ziekmakers. Dat is geen goed teken. Het gebouw moet gezuiverd worden. Het straalt uit naar bijgelegen huizen.
  -Nou kasteel, eerder een landhuisje maar wel een apart landhuisje.We gingen er maar weer eens terug naar toe foto camera mee en weer foto’s maken. Dat het er spookt is duidelijk gezien de volgende fotoreportage in het nachtelijke uur buiten genomen.”

   

  Foto’s :
  -Jacob Albert Huysmans.
  -Kasteel Moyson in 2012.
  -De zolder van kasteel Moyson met de ‘Orbjes’.

   

     03-05-2014 om 14:16 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – Vrijdag 10 februari : Voordrachtavond Davidsfonds : ‘Hekserij , vroeger en nu’.
  In het parochiecentrum ‘Het Klooster’.
  Voordracht door dokter Alfons Roeck : “Hekserij, vroeger en nu”.
  Hoe de magie ontstond en evolueerde tot het hedendaagse bijgeloof in Vlaanderen. Na de voordracht kon men nakaarten bij een glaasje wijn en een stukje kaas. (PB 2/2) 

  Deze voordracht was voor mij een aanleiding om wat gegevens over ‘Bijgeloof in Leest’ bij mekaar te sprokkelen.

   

                                                              BIJGELOOF IN LEEST 

  Mijn grootvader (foto onderaan) langs moederskant Jan-Baptist Mees (°Leest 23/9/1902, +Leuven 22/9/1979), vertelde in 1979 : 

  Behekste stal
  “Mijn vader was een kleine boer in de Kleine Heide en wij hadden vier koeien. Op vijf dagen tijd waren die allemaal dood en die stal was vergeven van de ratten. Toen heeft mijn vader onze pastoor, hij was familie van die koekskesfabriek, er bijgehaald (noot : pastoor Beuckeleers). ‘Tja Sooi,’ zei die tegen mijn vader, ‘het kan misschien mijn dood kosten, maar ik zal het doen.’ En nadat hij alle ramen had gesloten sloot hij zichzelf op in de stal en begon die te overlezen. Een hele poos later kwam hij buiten en op elk haartje van zijn hoofd lag een druppel zweet. ’s Avonds zagen wij ontelbare ratten de stal verlaten en nooit hebben wij daar nog last van gehad. Niet veel later was die pastoor dood.” 

  Wannes Publie,‘Wannes van Paisj’ (foto onderaan) : 

  Klodde
  “Heeft persoonlijk ‘Klodde’ gezien in de struiken van de Blaasveldstraat. Eens zag hij ‘framecons’ (heksen) door de lucht vliegen, terwijl zij al zingend naar Antwerpen trokken. Hij vertelt ook hoe op zekere morgen ergens op de Warande de kelen van alle koeien overgesneden waren. De pastoor werd er bij geroepen, pastoor ‘Van den Cruys’ en zijn hoed werd afgeslagen toen hij de stal binnenkwam. Door de macht van de pastoor werden de ‘geesten’ in de waterput gestopt en waren ze overwonnen.
  Wannes geloofde vast in al die dingen en als hij u zag lachen zei hij : ‘Gij gelooft het niet, maar ik heb het gezien !’ “
  (‘DB’, april 1958)
   

  Hilde Smets intervieuwde in 1997 verschillende oudere Leestenaars voor haar eindwerk ‘Kindertijd in Leest’ tijdens het interbellum. Eén hoofdstuk was gewijd aan bijgeloof : 

  ‘Kludde’, ‘Sloekenbeer’ en andere
  “’Kludde’ was een vies, klein gedrocht dat wel honderd kilo woog. Je hoorde hem goed naderen doordat zijn kettingen rammelden. Als je ergens alleen liep in het donker, dan probeerde hij je langs achter aan te vallen : hij sprong dan op je rug en je moest hem de rest van de weg meedragen.

  Landbouwer Jan D.P.’s vader uit de Kleine Heide vertelde hem : ‘En ‘k zag ’m komen, en ‘k ging vlug binnen. En pardaf, ne slag op de poort. En da’s echt gebeurd, hé.’

  De ouders leerden hun kinderen schrik voor Kludde aan, opdat ze ’s avonds zouden binnenkomen zo gauw het donker werd. Maar als de kinderen te veel schrik kregen, dan stopten ze ermee. Dan was het gauw : ‘Maar dat bestaat niet, manneke’ (Florent M.)

  Het toilet was bv. ergens buiten aan een stal, en het was wel lastig als de kinderen daar niet meer alleen naartoe durfden gaan, uit schrik voor Kludde.

  Volgens Jozef V. (toen wonende in de Rennekouter) nam het bijgeloof toe naarmate men verder van de dorpskom verwijderd was. Vooral rond de Alemstraat zou het welig getierd hebben. Pieter – Jan Theofiel D.P. die nog steeds in de Alemstraat woont vertelde dat er daar oude mensen wonen die er nu nog rostvast in geloven. De oorzaak ligt in het feit dat er daar, zeker vroeger, minder licht en beweging was dan in de dorpskom. De mensen woonden daar wat afgelegen. Volgens voormelde Jozef V. kwamen daar regelmatig ‘Kluddes’ voor : grappenmakers die ’s nachts op de rug van eenzaten sprongen. De slachtoffers waren zo bang dat ze zich niet durfden omdraaien om te zien wie er op hun rug zat.

  ‘Sloekenbeer’ (‘Slokbeer’) was ook één of ander gedrocht. Hij huisde op plaatsen waar de kinderen niet mochten komen omdat dat gevaarlijk was : beerputten, regenputten, vijvers en beken. Daar moest je wegblijven want als je erin viel, dan at hij je op.

  Bij Frederik D.R. uit de Blaasveldstraat en Jozef D.W. uit de Juniorslaan werd Sloekenbeer ook gebruikt om niet in het donker rond te lopen.
  Frederik D.R. : ‘Kom maar binnen, want sebiet (dadelijk) komt er ne sloekenbeer.’

  In het tijdschrift Volkskunde verscheen in 1973 een artikel over Sloekenbeer. Volgens Penneman was ‘Slokkebeer’ of ‘Sloekenbeer’ een Antwerpse demon, waarmee de ouders de kinderen schrik aanjaagden als ze stout waren, niet wilden gaan slapen of als ze te dicht bij water kwamen : ‘A Anvers. Quand un marmot n’est pas sage et qu’il ne veut pas aller se coucher, on le menace du Slokkemann (sic).’ Hij huisde in beken, grachten en wallen, in water-, mest- en aalputten.
  Het bestaan van de Slokkeman ‘is duidelijk alleen bekend op de echte plattelandsgemeenten en op de buitenwijken van nu ‘grotere’ gemeenten.’ (T.Penneman ‘Slokkeman…in Volkskunde, jaargang 74)

  Eduard S. toen wonende in de Koeistraat (thans Vinkstraat), vermeldde ook nog het ‘stallicht’ : ‘Dan was er ergens een lichtje buiten en dan waren de mensen bang.’

  Geen enkele informant geeft toe dat ze erin geloofden : het was iets van de oudere generatie, of gezegdes van de ouders om de kinderen bang te maken.
  Alleen Jozef V. zegt dat het bijgeloof van de mensen vroeger ongelooflijk groot was. Zaken als een zwarte kat, onder een ladder doorlopen, een spiegel breken, twee messen overeen leggen of een mes met de snijdende kant omhoog leggen, het zoutvat omgooien of maar één ekster zien zitten brachten ongeluk met zich mee. ‘Sommigen geloofden daar stijf in. Ja, dat was wreed in die tijd.’ 

  Overlezen van wonden
  Modest V.S. uit de Kouter had een nonkel die beweerde dat hij wonden en gezwellen kon overlezen. Je moest hem je wonde tonen en terwijl hij kruistekentjes en bezwerende gebaren maakte, bad hij het volgende :
  ‘Ik kwam over een hoge berg gegaan,
  Ik zag daar drie maagden staan.
  De eerste sprak : ‘Het zal genezen’,
  de tweede zei : ‘Het moet genezen’,
  en de derde sprak : ‘Het is door Maria zoet,
  dat deze wonde genezen moet.’
  Maar als er iemand in de familie iets erg voorhad, gingen ze wel voor alle veiligheid naar de dokter in plaats van naar hun oom.” 

  Pauline Van Boxem (foto onderaan) in ‘DB’ van februari ’80 en oktober ’85 : 

  Overlezen zieke dieren :
  “In het begin van de jaren 1900 woonde ik met mijn ouders in de Tiendeschuurstraat. Mijn vader (noot : Edmond Van Boxem, foto onderaan) oefende er het beroep van smid uit en had ook een ijzerwinkel. Hij verkocht er alle landbouwalaam en huishoudgerief.
  Moeder met haar zeven kinderen baatte een klein landbouwbedrijf uit en hield tevens ook staminee. Dat landbouwbedrijf bestond uit : één ezel, twee koeien, twee geiten, twee zwijnen, enkele konijnen en kippen. Vader was eigenlijk afkosmtig uit de stad Mechelen. Hij had school gelopen in het Scheppersinstituut en behaalde er zijn diploma van hoef- en meestersmid. Hij was danig fier op deze diploma’s en ze hingen dan ook aan de beste muur van ons staminee.
  Bij het beroep van smid had hij nog andere eigenschappen. Hij overlas ook zieke dieren en had daar speciale gebeden voor. Meestal beterden deze dieren dan. 

  In het paarden beslaan was hij uren ver bekend maar wat meer was, in het genezen van paarden en vele andere viervoeters was er zijns gelijke niet te vinden. In die tijd waren er nog geen veeartsen te vinden zoals nu en dan geschiedde het gewoon met anedere methodes, zoals overlezen, kwakzalverij, enz..

  Hierna volgen een paar recepten van ‘de Smed’ :
  Als de koeien te dik staan…uwen duim op den bult houden, waar de koe te dik staat, drie maal een kruisteken maken op den bult met de woorden : ‘Rubeana, Rebeana,Zebestiana Zervier’, en dan twaalf vaderonzen en twaalf Weesgegroeten bidden. Doe dit twee keer en de koe is genezen.

  Overlezen van zweren : maak eerst een kruis over uzelf, dan een kruis over de zweer. Zeg dan het volgende : ‘Op ene goede vrijdag is Onzen Heer Jezus Christus gekruisigd en gestorven, en geheel doorwond, maar die wond en zwilde en zwoor niet, en ik hoop dat deze wond ook niet zal zwillen of zweren, maar genezen, gelijk tevoren, in den naam van God de Vader die ons geschapen heeft, in den naam van de Heilige Geest, die ons heilig gemaakt heeft. Bid nog vijf vaderonzen en vijf Weesgegroeten ter ere van de vijf bloedige wonden met glorie zij de Vader’, steeds de rechter duim op de wond houden. Dit moet gedurende drie opeenvolgende morgenden nuchter gelezen worden.

  Zakpijn bij paarden : met de duim een kruis maken op den zak van het dier terwijl men het volgende zegt : ‘zo waarachtig als God, daar zijn drie afstammelingen, Jezus, Maria, Jozef, op enen ezel rijdende naar Egypte, met buikpijn beladen, de Heilige Drievuldigheid’…
  En de buikpijn is gedaan.

  Om wratten te overlezen of af te binden : zeg eerst ‘in den naam van de Heilige Drievuldigheid bind ik deze wat af’. Lees dan het Evangelie van de dag en vijf vaderonzen en een Weesgegroet.’ “ 

  Op de website van de Vlaamse Volksverhalenbank vonden we op 14 januari 2012 :
  (mondeling overgebracht door L. De Wit, Leuven 1956) 

  Verzonken kasteel in Leest
  “In Leest zou ooit een kasteel zijn verzonken. Volgens sommige mensen was dat een straf van God omdat de kasteelheer op een vrijdag vlees zou hebben gegeten. Volgens anderen strafte God de kasteelheer omdat die zwart goed had gekocht op het kruisweg van de steenweg en de spoorweg. Een andere vrouw vertelde dat op die plaats geen kasteel, maar een villa had gestaan. De man die daar meer dan honderd jaar geleden woonde, mocht zijn broek niet laten zakken of de molenaar die achter hem woonde, had het gezien. De man kon de situatie niet volhouden, brak zijn villa af en ging ervandoor. De stenen die nog steeds op die plaats liggen, zouden de overblijfselen van de villa zijn.” 

  Geest op het kerkhof
  “Op het kerkhof kwam altijd een geest met een wit hemd spoken. In café ‘Rome’ bij de kerk beweerde een man dat hij niet bang was voor de geest. De man ging naar het kerkhof en trok het hemd van de geest weg. Toen de man weer thuis was, stond de geest bij zijn bed. De man vernam van de geest dat hij het hemd op dezelfde plaats moest gaan teruggeven, anders zou hij sterven. Als de man een kind meenam, dan zou er niets kunnen gebeuren. Die nacht ging de man met een kind op zijn rug naar het kerkhof om de geest het hemd weer aan te trekken. Sindsdien heeft men de geest niet meer gezien.” 

  Kleudde
  “Een man ging altijd naar het klein cafeetje bij de brug over de Zenne. Op een dag zat Kleudde echter op de leuning van de brug. De man werd door Kleudde op de rug gesprongen en moest hem enkele honderden meters dragen.” 

  Kleudde in de Winkelstraat
  “In de Winkelstraat stond vroeger een hoeve. Mensen die daar in het donker voorbijkwamen, werden door Kleudde besprongen en moesten hem dragen tot ze thuis waren.” 

  Kleudde moest gedragen worden
  “Vroeger moesten de mensen Kleudde vaak dragen. Kleudde was een duivelse zwarte hond met lange haren. Als men zich op de grond liet vallen in de hoop hem kwijt te raken, dan bleef Kleudde ook liggen. Men moest hem dus wel naar huis brengen.” 

  Kind moet toverkunst van haar moeder overnemen
  “Een vrouw kon niet sterven, waardoor één van haar kinderen verplicht was haar toverkracht over te nemen.” 

  Verzonken kasteel in de Warande
  “In de Warande zouden een gouden zool en een gouden wieg verborgen liggen. Daar zou ooit ook een kasteel zijn verzonken.” 

  Zwarte Madam
  “Een man uit Leest die over de Battelse Bergen liep, zag daar zes boomstronken voor de brug. Op die plaats stond de Zwarte Madam. De man liep bang weg door het broek en langs de Hombeekbrug.” 

  Vervolgt…

   

  Bijgevoegd :
  -Jan-Baptist Mees.
  -Wannes Publie had een persoonlijke ontmoeting met ‘Klodde’ en zag ook ‘framecons’ door de lucht vliegen.
  -Afbeelding van Kludde.
  -Pauline Van Boxem.
  -Edmond ‘Mon’ Van Boxem, de smid die ook dieren genas.

     02-05-2014 om 08:10 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-04-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1989 – Woensdag 4 januari : Davidsfonds afdeling Leest :
  “China, Hemel en Aarde”. Avondrondleiding om 20 u.
  (PB 5/1)

   

  1989 – Zondag 8 januari : Zevende Aperitiefconcert
  Gegeven ten voordele van de parochie door de Kon. Fanfare St.-Cecilia onder leiding van Frans Violet in het parochiehuis. De inkomkaarten werden door de Leestse Chiro aan huis aangeboden aan 100 frank. 

  “Nog maar net waren de eindejaarsfeesten voorbij, of onze fanfare stond al voor haar eerste optreden in het nieuwe jaar, ons 90-jarig jubileumjaar ! Voor die gelegenheid werd het uniform van onze muzikanten een beetje gemoderniseerd met een nieuwe badge en frisse dassen. Ook de dames van ons korps, die zich in het verleden een beetje stiefmoederlijk behandeld voelden, werden dit keer extra in de watten gelegd met modieuze handtassen (van Laurent David !) ons geschonken door ‘Couture Nicole’, waarvoor onze grootste dank. Het piekfijn uitgedost orkest was dan ook in zijn nopjes en bracht ondanks de niet-aangepaste weersomstandigheden, een gezellige ‘eindejaarsfeestensfeer’ onder de talrijke aanwezigen.
  Vooral onze clown ad interim, Tim Van Medegael, bedacht het publiek met een bijzonder gesmaakte vrolijke noot.
  Ons korps ontving dan ook een enorm applaus en werd door de parochiale overheid in de bloemetjes gezet, eveneens ter gelegenheid van ons jubileumjaar.” (“Toeters en Trompetten”, jg 8, nr.2)

            

  1989 – 8 januari : Sterzingen
  In de namiddag driekoningen-zingen door de Chiro. (PB 5/1)

   

  1989 – 12 januari – Nieuwsblad : Levensgevaarlijk gewond
  “Toen de 15-jarige Wim Muysoms, leerling aan het Gemeentelijk Technisch Instituut te Londerzeel en wonende Kleine Heide 25 Leest, naar school fietste, kwam hij in de Bergkapelstraat in aanrijding met een auto die een lichte bocht had gemist. Wim Muysoms werd in zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis van Willebroek en later naar het Stuyvenbergziekenhuis in Antwerpen. De wagen die eerst een afsluiting had geramd en nadien tegen een boom tot stilstand kwam, werd totaal vernield. De bestuurder, eveneens een leerling aan dezelfde school, bleef ongedeerd.”

   

  1989 – Vrijdag 20 januari : Nieuwjaarsreceptie
  De voorzitters en secretarissen van alle parochiale verenigingen werden uitgenodigd in het parochiecentrum “Het Klooster” voor een bespreking : “Wat met de parochielokalen ?” (PB 12/1)

   

  1989 – Zaterdag 21 januari : Kaartavond K.W.B.
  In het groot chirolokaal. (PB 19/1)

   

  1989 – Zondag 22 januari : Aspi’s Pensenkermis
  Vanaf 14u30 in de chirolokalen pensenkermis met in de parochiezaal volksdans voor de liefhebbers. (PB 19/1)

   

  1989 – Vrijdag 27 januari : Algemene Ledenvergadering Landelijke Gilde
  In het Parochiecentrum ‘Het Klooster’. Om 19.30 u. paardenbiefstuk. Om 20 u. : ‘een nieuwe politieker stelt zich voor’. 21.30 u. : ontspanning.
  Alfons Van Stappen en Willy De Leus waren uitgenodigd om uit te weiden over ‘de toekomstplannen van het nieuwe bestuur’.
  (PB 19/1 en 26/1)

   

  1989 – Zondag 29 januari : Lichtmis Pannenkoekenbak
  Volksdansgroep Korneel nodigde iedereen uit in de Parochiezaal aan de Kouter voor de Lichtmis pannekoekenbak. Dit tussen 14.30 en 18.00 uur.
  Prijs : 70 frank. (Folder)

   

  1989 – Zondag 29 januari : Landelijke Gilde : Ten huize van...
  Tussen 10 en 12 stond Emanuel De Wit uit de Grote Heide de leden van de Landelijke Gilde Leest toe hem een bezoek te brengen en kennis te maken met een moderne manier van witloof kweken. Het bestuur van de Gilde zorgde voor een “hartverwarmertje”. (PB 26/1)

   

  1989 – 31 januari – Nieuwsblad : Gerommel bij VV Leest
  “Trainer Roger Mergeay is er op Tubantia niet in geslaagd het verhoopte puntje te halen. Integendeel zelfs, want de Leestse oefenmeester heeft er zich heel wat last op de hals gehaald. Tijdens de rust ontstond er immers een woordenwisseling tussen Rudy Wauters en Mergeay, met als gevolg dat Wauters niet meer in de tweede periode op het veld kwam.
  Roger Mergeay neemt het niet dat hij door Rudy Wauters voor schut wordt gezet in het bijzijn van de ganse spelersgroep. Hij zal dan ook geen beroep meer doen op Wauters tot deze zijn excuses komt aanbieden. Tevens zal Mergeay zo vlug mogelijk met het bestuur spreken om nog sancties tegen de Leestse verdediger te nemen. De Leestse trainer ging nog verder in zijn uitlatingen over de spelersgroep van Leest. Hij is van oordeel dat het juist een groep kleine kinderen is die voor het eerst samenspeelt. Tevens is de trainer van oordeel dat de mentaliteit in de ploeg vlug moet verbeteren wil men zich dit seizoen nog redden.

  Voorzitter Gust Emmeregs had wel een andere visie over de partij van zondag. Hij is van oordeel dat de spelwijze zo niet verder meer kan. Vooral de manier waarop de verdediging telkens ‘gerold’ werd, kan niet meer. Ook hij is van oordeel dat er nog voor de belangrijke wedstrijd van zondag een diepgaand gesprek moet volgen tussen spelers, bestuur en trainer. De partij van zondag tegen Willebroek is immers van te groot belang. Gaat men opnieuw de boot in, dan lonkt opnieuw het provinciaal voetbal voor de ‘vedetten’ van Leest.
  Als enig lichtpunt in de partij van zondag, haalde Mergeay toch Bart Hellemans en Dirk Mertens aan. Dit vooral voor hun inzet. (RCM)”.
  Leest verloor de wedstrijd tegen Tubantia Borgerhout met 3-0. De ploeg van VV bestond uit : Spinnael, Augustus, Willems, Heremans, Imbert, Nauwelaerts, Slagmuylders (75’ Selleslagh), Wouters (46’ Huys), Hellemans, De Raymaeker, Mertens.

  Dezelfde krant van 18 februari blokletterde : ‘Verloren zonen terug bij VV Leest’.

  Na een verzoenend gesprek met voorzitter Emmeregs werd het dispuut bijgelegd en kwam Rudy Wouters opnieuw in de kern. De andere verloren zoon waarop de auteur doelde was Rudi Van Hoof die zijn wederoptreden deed na een lange afwezigheid wegens een kwetsuur.

   

  1989 – Eind januari : Frans Violet koos voor K.F. St.-Cecilia Leest
  “Na veel overleg en voorzichtig wikken en wegen, besliste onze dirigent, Frans Violet, eind januari om zich iedere vrijdag volledig ten dienste te stellen van onze fanfare. Spijtig voor onze collega’s uit Tisselt, maar we zijn er van overtuigd dat onze beide verenigingen baat hebben bij het ontrafelen van deze knoop. De situatie was voor geen van beiden stimulerend zodat een keuze zich opdrong. Wij hebben hierbij wellicht meer geluk gehad. Toch wensen wij onze buren veel succes voor de toekomst !”
  (“Toeters en Trompetten”, jg 8 nr.2)

   

  1989 – Februari “Toeters en Trompetten” (Jg.8, nr.2) : Onze jeugd onder de loep. (Foto onderaan)
  “Onze fanfare telt ongeveer 45 muzikanten en de familie breidt zich steeds uit. Onlangs zijn er weer piepjonge toeters bijgekomen. Ons eerste kwartet is :

  Naam : An Van Medegael, Dorpsstraat 49 Leest.
  Leeftijd : 13 jaar, dochter van Celle Van Medegael (de kinesist).
  Instrument : cornet.
  Leerlinge van : Johan De Win(ter).
  Hoeveel oefen ik per week ? 10 min. per dag (meestal).
  Hoe zie ik er uit : een babbelkous met een lange tong.
  Zit ik naast tof gezelschap in de fanfare : nee, ze doen mij altijd lachen, maar soms wijzen ze wel iets aan.
  Zijn er steeds voldoende “Leo’s” aanwezig ? ja, als ik niet té grote honger heb ! 

  Naam : Veerle Nuytkens, Dorpstraat 55 Leest.
  Leeftijd : 13 jaar, dochter van de vlomaker.
  Instrument : cornet.
  Leerlinge van : Johan De Win en Pierewiet.
  Hoeveel oefen ik per week ? meestal elke dag 10 minuten.
  Hoe zie ik er uit ? onnozel.
  Zijn er genoeg knappe jongens te vinden in onze maatschappij ? neen, allemaal labbekakken.
  Durf ik te babbelen met m’n geburen tijdens de repetitie ? zeker, waarom niet ? 

  Naam : Ilse Peeters, Juniorslaan 116 Leest.
  Dochter van : Simonne Gobien en Henry Peeters.
  Instrument : alto.
  Leerlinge van : meester luc Vertommen.
  Hoeveel oefen ik per week ? elke dag 20 min.
  Hoe zie ik er uit ? klein maar dapper.
  Wat vind ik van mijn leraar ? soms grappig, soms zuur.
  Voel ik me goed in onze toeterfamilie ? ja, want ik doe het graag en er wordt plezier gemaakt.
  Durf ik mijn nootje te blazen zo juist voor de dirigent ? Af en toe, behalve als hij eens uitvliegt maar voor derest wel. 

  Naam : Gunter Peeters, Juniorslaan 116 Leest.
  Leeftijd : 14 jaar, broer van Ilse.
  Instrument : cornet.
  Leerling van :Johan ‘De Winne’.
  Hoeveel oefen ik per week : 5 min. per dag (af en toe).
  Hoe zie ik er uit ? Stil en kalm.
  Wat vind ik van mijn leraar ? goed.
  Waar ga ik naar school ? Koninklijk Atheneum Pitzemburg – wetenschappelijke.
  Wat doe ik zoal tijdens de pauze ? Drinken (cola) en flipperen.
         Vera Van Medegael.”

   

  1989 – Februari – “Toeters en Trompetten”, jg 8, nr.2 : EEN NIEUWE START 

  “Gewoon muzikant zijnde van onze vereniging en een bewogen periode als muzikant achter de rug hebbende, wil ik ook een steentje bijdragen aan dit magazine.
  Aangezien ik geen deel uitmaak van het bestuur, kan ik sommige zaken meer van op afstand bekijken, door de bril van de gewone muzikant.
  Uit dit oogpunt wil ik de geschiedenis van ons korps even kort overlopen. Zoals alle verenigingen wordt ook onze geschiedenis gekenmerkt door perioden van bloei en perioden van teloorgang. Onder de regie van Rik en Jean Pierre werden de absolute topperioden van ons bestaan waargemaakt. Fantastische successen werden behaald, alles liep gesmeerd en draaide op volle toeren. Men keek met respect op naar de Kon. Fanfare St.-Cecilia Leest en we betekenden wat in de muzikale wereld der amateurs.
  Toen deze glorieperioden ten einde liepen, werden ze gevolgd door mindere perioden. Zo ook wanneer Jean Pierre Leveugle ons korps verliet. We werden geconfronteerd met de typische verschijnselen, die schering en inslag zijn na zulke periode van hoogconjunctuur. De muzikanten hadden alles meegemaakt, ze hadden alles gewonnen wat er te winnen was. Ze waren oververzadigd, muziekmoe en afgepeigerd. Toen wisten we dat we langzaam maar zeker een donkere tunnel inschoven en niets of niemand kon dit beletten. Tijd alleen kon ons redden. Geloof me vrienden, deze tijd hebben we nu gehad !
  Toch wil ik nog even de vinger in de wonde leggen en de volgende trieste bedenkingen maken :
  -Hoe vaak waren we niet misnoegd en hebben we te pas en te onpas kritiek geuit op alles en nog wat, terwijl onze instrumenten in hun koffers lagen en er enkel uitgehaald werden de vrijdagavond van 20 tot 22 uur !
  -Hoe vaak hebben we geen drogredenen gezocht om niet naar de repetities te komen, terwijl onze instrumenten lagen te gisten in hun koffers en onze collega’s met 20 voor 40 moesten blazen !
  -Hoe vaak hebben we de laatste jaren niet gepronkt met het welslagen van pensenkermissen, eetdagen, teerfeesten enz… en dit terwijl onze instrumenten morsdood in hun kisten lagen, onbespeeld met muurvaste ventielen !!!

  Daarom : Vrienden, laat ons een nieuwe start nemen ! Het wordt hoogtijd dat we terug beginnen te bouwen. Dit hebben we de laatste tijd verwaarloosd. Een goede fanfare kan je alleen opbouwen, wanneer iedere muzikant een kleine dagelijkse inspanning levert. Elke dag een kwartiertje oefenen is de enige basis waar men kan op steunen en geloof me, deze basis hebben we nu dringend nodig.
  Ik zou de muzikanten in twee groepen willen splitsen en tot elke van deze twee groepen zou ik het volgende willen zeggen : Groep 1. zijn de anciens, de muzikanten die ‘het’ allemaal meemaakten. Tot deze groep behoor ik zelf. Collega’s, hebben we niet de plicht om ons muzikaal peil een beetje op te vijzelen ! Hebben we deze plicht niet ten overstaan van onze jeugd, de muzikanten die ‘het’ nog niet meemaakten. Moeten we er niet voor zorgen dat ook zij eens in een korps kunnen spelen, waar de gensters vanaf vliegen ! Moeten wij hen ook eens niet het succes laten smaken, wat het betekent in een goed functionerend geheel mee te draaien. Wat het betekent, wanneen men ergens komt en men hoort de anderen zeggen : ‘Opzij mannen, Leest is hier !’

  Groep 2. de jeugd ! Jongelingen, vergeet niet, muziek is het mooiste wat er op deze wereld is, maar het is verduiveld lastig. Muzikant kan je alleen worden door elke dag een beetje te bouwen. Hier zijn geen verrassingen mogelijk. En al zijn de studies tegenwoordig nog zo zwaar, één kwartiertje per dag, tussen de soep en de patatten, is toch snel gevonden ! En vergeet ook niet, de toekomst van onze vereniging ligt grotendeels in jullie handen.

  Wanneer we de laatste tijd de werking van onze fanfare bekijken, kunnen we rustig stellen, dat het grootste leed geleden is. We gaan terug bergop, de aanwezigheden op de herhalingen zijn fel verbeterd. Toch is het nu niet de moment om stil te staan, want stilstaan betekent achteruitgaan.
  Toch stel ik vast dat er op de repetities te veel muzikanten zijn die hun partij er komen instuderen. Een repetitie dient om het samenspel op punt te stellen en niet om de stukken te leren, dat moet thuis gebeuren (tijdens dat bewuste kwartiertje). Alzo verspelen we dikwijls teveel tijd.

  Vrienden, laat ons een frisse wind door onze rangen blazen. Een korps met spirit hoeft niet om de haverklap aan wedstrijden deel te nemen. Of zoals het vroeger al eens het geval was : buitensporige inspanningen en een overladen programma leiden achteraf tot verval. Toch wil ik stellen dat men enkel aan zijn hobby plezier beleeft wanneer men er zich voor inzet. Beoefent men een hobby in groep, moet ieder voor zijn deur vegen en in blok aan één zeel trekken is de boodschap !
  Wat kan een dirigent aanvangen met ongetrainde mensen die niet weten welke tonen er uit hun instrument gaan komen als ze aanzetten; die niet stil en niet sterk kunnen spelen en die de moeilijke passages liefst overslaan !

  Ik hoop dat mijn geschrijf niet godslasterlijk is en ik niet ter dood zal veroordeeld worden door één of andere Ayatollah ?
  Tot slot : de Frans koos voor ons ! Kiezen wij nu voor hem en onze fanfare.
     Freddy Walchaers.”

   

  1989 – Zaterdag 4 februari : Schoolbal
  In de parochiezaal. (Parochieblad 2/2)

   

  Foto’s :
  - Vier jonge krachten van St.-Cecilia : An Van Medegael, Veerle Nuytkens, Ilse Peeters en Gunter Peeters.
  -Freddy Walschaers.

   

  30-04-2014 om 12:43 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-04-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

                                                       1989

   

   

  1989 – Eerste Communicanten ‘89
  Bert Boonen, Lies Cordemans, Nathalie De Laet, Anita De Potter, Annelies De Wit, Maarten De Wit, Brecht Dierckx, Joke Jespers, Gert Huysmans, Liesbeth Moens, Lien Peeters, Davy Selleslagh, Shanna Spoelders, Carl Storms, Annelies Rodet, Sylvia Van den Bergh, Bartel Van den Wijngaert, Pieter Van Waeyenbergh, Elke Verschueren, Annelies Heylen, Veerle Verschuren, Veerle Lauwers, Marian Van Damme, Bart Casteels.

   

  1989 – Abonnering van het Parochieblad
  “Parochie St.-Niklaas Leest – Betreft : Abonnering van het Parochieblad.
  Beste Parochianen, naar het einde van het jaar toe worden steeds schikkingen getroffen voor het komende jaar. Zo ook voor de abonnering op het PAROCHIEBLAD; hetzij per her-abonnering of eventueel een eerste maal dat U het Parochieblad wenst te nemen.

  Getrouwe lezers weten welke betekenis en waarde een dergelijk weekblad heeft in onze leefwereld en in ons medevoelen met de parochie en medemensen. Zo bv. is een Parochieblad gewenst om op de hoogte te blijven van het parochieleven. Tevens een hulpmiddel om de misintenties voor uw overledenen bekend te maken of niet te vergeten. Ook waardevolle artikels in verband met het jaar van het gezin worden erin gepubliceerd, alsook wekelijks uitleg over misteksten, bruikbaar voor U zelf, voor zieken of ouden van dagen.

  U kunt gebruik maken van een overschrijvingsformulier van de Parochie St.-Niklaas te Leest. De prijs voor het jaarabonnement 1989 blijft vastgesteld op 350 fr. Mocht U bij vergetelheid uw herabonnering door overschrijving niet hebben verricht, dan komt er in de loop van de maand wel een ijveraar(ster) even bij U aanbellen. Aanvragen voor een Parochieblad kunnen steeds geschieden op de pastorie, tel. 21.78.01.

  In de hoop en de verwachting dat het Parochieblad een degelijke schakel vormt in ons parochieleven, hartelijk dank voor uw hernieuwde of uw eerste abonnering. Doe het nog vandaag !

  Genegen groeten van uw parochiepriesters, Pater Damiaan Karel Van Aken, E.H. Frans Lornoy.”

   

  1989 – Dat jaar werden er te Leest 22 kinderen gedoopt in de parochiekerk. 27 jongens en meisjes werden gevormd door deken Edward Vanderwegen. 17 jonge mensen gingen een kerkelijk huwelijk aan waarvan 10 in de parochiekerk. 22 mensen overleden dat jaar en werden in de parochie begraven.
  Kerk en Leven (het “parochieblad”) had te Leest 453 postabonnementen.
  (Kerk en Leven 28/12/89) 

  Vooruitzichten 1989

  “Zalige wensen aan al onze parochianen. Moge 1989 vervulling brengen van al wat mogelijk en wenselijk is, dank zij ons aller medewerking. Daarop durf ik hopen om onze parochie tot een hedendaagse dynamische gemeenschap uit te bouwen. Ook voor ons hier ter plaatse zal in het vooruitzcht van de toekomst aan parochiale structuren moeten gewerkt : dit is het onvermijdelijke vooruitzicht dat één priester of pastoor beschikbaar moet worden voor twee of meer parochies. Zo zijn er al enkele mensen met wie ik mag samenwerken nl. Suzanne Duysburgh-Broothaerts, Paul Peeters, Raf Selleslagh, Christiane Annaert-Van Medegael, Frank De Prins, An De Smet-Van Bremt. Om echter te komen tot een goede uitgebouwde ‘Parochiale ploeg’ zal nog wat tijd verlopen en zullen enkele mensen nog moeten ontdekt worden om het ‘Parochiaal beleid en het kerkelijk parochiaal leven’ te helpen dragen en zo mogelijk uit te bouwen. Meer dan waarschijnlijk zal ‘Ziekenzorg’ in onze parochie, in dit nieuwe jaar van start gaan.” (Parochieblad 5/1)

  In hetzelfde weekblad van 12 januari verscheen het vervolg op deze ‘Vooruitzichten’ :

  “Het van start gaan van ‘Ziekenzorg’. Later hierover nog wat meer en nauwkeuriger berichtgeving.

  Samen met de parochiale verenigingen hopen wij de parochielokalen onder de loupe te nemen om deze zo mogelijk uit te bouwen of beter aan te passen aan het hedendaagse verenigingsleven en andere familiale bijeenkomsten. Samen moet dat kunnen naar het voorbeeld en met de raad van de naburige parochies, die reeds noodzakelijke aanpassingen hebben doorgevoerd. Maar de mens leeft niet alleen van brood en in noodzakelijke gebouwen.

  De catechese van de toekomstige vormelingen en communicanten in onze parochie verhoopt voor de toekomst te kunnen en mogen rekenen op bereidwillige medewerking van ouders en andere belangstellenden.”

   

  1989 – Calvarieberg op kerkhof werd vernieuwd
  Onder Pater-Pastoor Van Aken werd dat jaar ook de Calvarieberg op het kerkhof aangepakt. De houten omlijsting uit 1709 bleef behouden en werd herschilderd. Het houten middenpaneel werd vervangen door een stenen achterwand waarop een keramieken calvariekruis kwam van Georges Herregods.
  Het vorige kruis met de barokke Christusfiguur hing aanvankelijk in de kerk, boven het hoogaltaar, en verhuisde vermoedelijk in 1869 naar het kerkhof, toen dit altaar vervangen werd door het huidige.
  Onderaan nam men ook het gekalkte ‘calvariebergje’ weg en metste men op de vier hoeken zandstenen blokken; op de twee laagste, de voorste, kwam een bidplank.
  (‘De Sint-Niklaasparochie in Leest’, Wilfried Hellemans en ‘LG’ blz.211)

   

  Foto’s :
  -De Calvarieberg in de jaren ’70.
  -Na de vernieuwing. De keramiek van de gekruisigde Christus is van de hand van Georges Herregods. (Foto 2013)

   

   

  28-04-2014 om 08:29 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-04-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1988 – 29 november : Roger Mergeay nieuwe trainer V.V. Leest
  Roger Mergeay, ex-speler van KV Mechelen, werd aan de spelersgroep van VV voorgesteld als nieuwe trainer. Hij volgde in die hoedanigheid Guido Slachmuylders en Franky Heremans op. Mergeay was bij het begin van het seizoen nog actief te Oudenaarde en trainde voorheen reeds Herentals en Lede.

   

  1988 – 1 december – Parochieblad : Ziekenzalving
  “Onze kardinaal schrijft hierover het volgende : ‘Dringend moet de ziekenzalving uit de doodsfeer worden gehaald en opnieuw tot een zalving van zieken worden’. De zaken zitten vastgeroest in heel wat hoofden : ‘Wie bedient wordt gaat dood’, denken heel veel mensen. Een mentaliteitswijziging is dus onmisbaar; bij mensen, naastbestaanden, de zieke zelf. De ziekenzalving moet veel vroeger toegediend worden dan totnogtoe gebeurt in onze streken. Het zou normaal moeten zijn dat er bijna evenveel mensen die bediend werden genezen rondlopen in onze samenleving, als dat er sterven. Ook gezamenlijke ziekenzalvingen kunnen hier veel goed doen. Daar komt heel goed tot uiting hoe de zalving uitdrukking is van de bezorgdheid van de hele christelijke gemeenschap om haar zieke leden. De kramp waarin dit sacrament vastzit wordt op die wijze wellicht het best doorbroken.”

   

  1988 – Zaterdag 3 december : Sint-Niklaasronde
  Zoals elk jaar deed de KWB-Sint ook nu weer zijn ronde in Leest. ’s Morgens bezocht hij de Larestraat, gevolgd door de Kouter, Dorp, Molenstraat, een gedeelte van de Vinkstraat, de aanpalende “vogelstraten” en Ten Moortele. In de namiddag de Dorpsstraat, Tisseltbaan, Elleboogstraat, Winkelstraat, Tiendeschuurstraat, Juniorslaan, Grote en Kleine Heide en Alemstraat. (PB, 1/12)

   

  1988 – Zaterdag 3 en zondag 4 december : 9de Hobby-Tentoonstelling CSC Leest
  Met openingsrede door burgemeester G. Joris en muzikale omlijsting van de fanfare ‘De Werker’ uit Kapelle-op-den-Bos.

  Standhouders :
  Prentkaarten : Marcel Aerts.
  Kunstfoto’s : Patrick Keremans.
  Cactussen : André Machiels.
  Turnen : Gilbert Vercammen.
  Kaarsen : Noël Rombouts.
  Postzegels : kring A. Spinoy.
  Glaskunst : Patricia Straetmans.
  Prentkaarten : Edwin Urbansky.
  Hoeden, kant : S.T.I.M. sociale promotie.
  (Folder)

   

  1988 – Zondag 11 december : Toeristische rondrit per autocar en met gids door Brussel
  Organisatie : Davidsfonds Leest i.s.m. B.G.J.G.
  Prijs : leden : 150 fr, niet-leden 200 fr. (Folder)

   

  1988 – Zondag 11 december : K.F. St.-Cecilia – Kinderfeest
  Vanaf 15 uur in lokaal ‘Piessens’ voor de kinderen van muzikanten en ereleden vanaf 2 tot en met 11 jaar.
  Dit jaar stond een grote playbackwedstrijd op het programma.
  Inschrijven kon bij Kamiel Verschueren, Dorpstraat 24 Leest.
  (Omzendbrief van de fanfare) 

  “Het kerstfeest vormde het traditionele sluitstuk van het werkjaar. Al onze jongeren beneden de 12 jaar werden ook nu weer bedacht met een aangepast geschenk en het dient gezegd dat onze fanfare dit jaar een extra inspanning had geleverd. Dank zij onze leveranciers van “ ’t Krantje” waren de geschenken dit jaar van uitzonderlijke kwaliteit waarvoor uiteraard onze grootste dank.

  Wat de animatie betrof, werd er voor het eerst een beroep gedaan op een goochelaar, wiens kunstjes tijdens, maar ook na zijn show bij iedereen in de smaak vielen.

  Ook de play-backkandidaten deden hun duit in het zakje. Bij deze gelegenheid feliciteren wij iedere deelnemer voor zijn creativiteit. Onze jongste muzikanten lieten zich van hun beste zijde horen en bewezen hiermee dat de toekomst van onze fanfare verzekerd is.
  Na het avondmaal, met de belegde broodjes en de koffiekoeken, was dan ook iedere aanwezige opgetogen over deze aangename namiddag.”
  (“Toeters en Trompetten”, jaargang 8, nr.2) 

  De redactie van de periodiek van de fanfare bestond uit :
  -Diane Lammens : typen + agenda + redactrice.
  -Vera Van Medegael : redactrice.
  -Freddy Walschaers : redacteur.
  -Jozef Lauwers : redacteur.
  -Yves De Wit : redacteur.
  -Bart Lauwens : lay-out + tekstuele bijdrage.

   

  1988 – Maandag 12 december : Veiligheid eerst.
  Onder dit thema wou B.G.J.G afdeling Leest samen met andere Leestse verenigingen zoeken naar voorstellen en oplossingen voor meer veiligheid in het dorp.
  Locatie : parochiecentrum “Het Klooster” om 20 uur 15. (“PB”, 8/12)    

   

  1988 – 14 december – Het Nieuwsblad :

   

             Voorzitter V.V. Leest uit al zijn functies ontheven.
  “Voorzitter Gust Emmeregs van vierdeklasser VV Leest is tot het einde van dit jaar uit al zijn functies ontheven en moet een boete van 3.000 frank betalen omdat hij niet kwam opdagen voor de groene tafel. Hij diende zich daar te verantwoorden voor het onder druk zetten van een scheidsrechter enkele weken geleden. Voorlopig mag hij de wedstrijden van zijn club enkel vanuit de tribune volgen. (JMM)”

   

  1988 – Zaterdag 17 december : Super Kerst Kaartavond Sportcentrum Leest
  Prijzenpot : 150.000 frank, met als hoofdprijzen : 15.000 en 10.000 fr.
  Inleg : 250 fr. (Folder)

   

  1988 – Zondag 18 december : Kerstfeest KVG-Zennevallei
  Om 14.00 uur in het parochiecentrum van Hombeek.
  Kostprijs : volwassenen 250 fr., kinderen tot 10 jaar 150 fr. (Folder)

   

  1988 – Maandag 26 december : Leestse Zaalcup – Wisselbeker Vic De Maeyer
  In het Sportcentrum Leest. Sponsors : Tony Dons (Argenta) en Café “Bij Fikke”.
  Tien zaalvoetbalploegen namen deel.

   

  1988 – 29 december - Parochieblad : Overzicht 1988 met korte bedenkingen
  “In het voorbije jaar werden er 24 kinderen gedoopt. De plaats van het doopsel is de parochiekerk van de ouders. Tijdig afspreken van dag en uur is dan ook gewenst.

  24 jongens en meisjes werden gevormd. De voorbereiding en catechese zijn nog steeds twee jaar. Ook de deelname aan de wekelijkse eucharistieviering.

  18 jonge mensen traden in het huwelijk, waarvan 10 huwelijken werden ingezegend in onze parochiekerk. Wij vragen aan de verloofden dat zij minstens drie maanden op voorhand zich zouden melden. Eerst de jongen bij de pastoor van zijn parochie en daarna samen bij de parochiepriester, die het huwelijk zal inzegenen.

  19 parochianen zijn in de loop van het jaar overleden. De families, die in rouw waren zijn U allen dankbaar voor de talrijke aanwezigheid tijdens de uitvaartmis. Mensen zijn aan elkaar gegeven om mekaar te dragen over de dode punten van het leven. Blijven wij vooral trouw aan deze aloude traditie in ons dorp.

  Wij hebben 450 postabonnementen van het parochieblad. Elke week ontvangen 450 gezinnen het ‘Goede Zaad’, zoals het vroeger werd genoemd. Wij bevelen naast de parochiebladzijde ook de binnenkant te lezen van het blad. Elke week verschijnt het op een oplage van 750.000 exemplaren in ons Vlaamse land.

  Talrijk zijn de activiteiten van onze plaatselijke verenigingen. Een volgehouden en belangloze inzet van de bestuursleden is de basis van hun lukken. Wij zijn er U allen dankbaar voor.

  Speciaal gaat onze dank naar de velen die regelmatig onze kerkelijke diensten en parochiekerk verzorgen. Op het eind van het jaar zeggen wij U allen dank ook oprecht : dank jewel !”

   

   

  27-04-2014 om 18:33 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-04-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1988 – Donderdag 24 november :

   

                                     Stichting Wandelclub De Slak

  In café ‘Den Bareel’ Leest-Dorp vond de geboorte plaats van de Leestse wandelclub ‘De Slak’.

  Aanwezigen op die stichtingsvergadering waren Paul Van Roy, Ludo De Laet, Paul Lefever, Wilfried Lefever, Jef Van Loon, Walter Lefever, Mark Lefever, Els De Backer, Rudi Van Nieuwenhyze en Ferdinand ‘Ferre’ Van der Hasselt. Laatstgenoemde werd de eerste voorzitter.

  In 1989 sloot de club officieel aan bij de Vlaamse Wandel Jogging en Loop Liga onder het nummer 225.

  De club onstond in de schoot van de Bornemse Dodentocht, waarbij enkele Leestenaars die al jaren de 100 km meeliepen, de idee opperden om zelf met een wandelclub te starten. De naam werd ontleend aan de wat denigererende opmerkingen van snellere stappers naar hun tragere collegas : “Vooruit gasten, jullie zijn precies een bende slakken !”  

  De eerste wandeltocht die ‘De Slak’ in ’89 organiseerde was goed voor 514 wandelaars en dit zonder al te veel publiciteit. Tegelijkertijd verschenen de Leestenaars op vele wandeltochten en konden er wisselbekerpunten verdienen, zodat hun eigen wandeltocht van het tweede jaar in de gids verscheen en meetelde voor de wisselbeker van de Vlaamse federaties.
  1990 betekende dan ook een doorbraak met 1.500 deelnemers. In ’93 vierde de Leestse wandelcub haar eerste Lustrum en niettegenstaande de barre weersomstandigheden noteerde men 1.507 deelnemers.
  In 1995 vertrokken er 2.864 wandelaars aan de Leestse omnihal en in het jaar 2001 noteerde men in de Dodentocht de deelname van 75 slakken.

  Jaarlijks organiseert de wandelvereniging twee tochten : de Slakkengang op de vooravond van O.H.H. en de Zennetochten op de zondag na 21 juli en vanaf het ontstaan ook tweemaal ’s jaars een bus- of treinuitstap. 

  In november 2003 telde de club 132 leden. Het lidgeld bedroeg dat jaar 6 euro per volwassene en 1,2 euro voor kinderen jonger dan 16 jaar. Hiervoor kreeg men : een wandelboekje + marching, een verzekering tijdens de wandeling, sterk gereduceerde prijzen tijdens de tweejaarlijkse groepsuitstappen, een jaarlijks ledenfeest in februari en het driemaandelijkse clubblad met allerlei info plus een wandelkalender.
  Het bestuur was toen als volgt samengesteld : Voorzitter Ferre Van der Hasselt (Kattestraat 31, Hombeek), Secretaris : Paul Lefever (Moerstraat 21 Hombeek).Bestuursleden : Paul Van Roy, Jozef Van Loon, Willem Van Linden, Mia Van Loon en Marina Selleslagh.

  Intussen groeide de vereniging uit tot een club met reputatie in wandelkringen. Zo organiseerde ‘De Slak’ reeds tweemaal de Antwerpse Provinciale Wandeldag en was in 2011 medeorganisator van de Nationale Wandeldag te Mechelen.
  (GvA, 26/7/93, 25/7/94, 24/7/95 Website van de vereniging van 8/8/2003, 10/10/2010) 

  Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan gaf de wandelclub in juni 2013 een ‘Gedichtenbundeltje voor wandelaars’ uit met werk van Guido Hellemans en foto’s van Paul Van Roy. Het voorwoord was van Jef Van Loon :

  ‘Beste wandelaar, van het heilzame effect van de wandelsport moeten we u, als wandelaar, zeker niet meer overtuigen. Het is zeker ook een van de drijfveren waardoor onze club al 25 jaar bestaat.

  Naast het gezonde, sportieve en recreatieve aspect kan wandelen ook ‘rust’ betekenen. Mijmerend tussen de velden op stap zijn, dromend langs de waterkant, genietend in de bossen, of zomaar ergens onderweg het landschap bewonderen.

  Poëzie sluit hier nauw bij aan en verwoordt vaak wat we op onze tocht ervaren.

  We hebben onze aandenkens aan de voorbije Zennetochten gebundeld tot een leuk boekje vol wandelpoëzie en bieden het jullie ter gelegenheid van onze 25e verjaardag graag aan.

  Zomaar, om na een tocht nog even na te genieten, of om vol verwachting vooruit te blikken naar een volgende. Maar vooral om jullie van onze kant, nog vele aangename wandelervaringen toe te wensen.
       Wandelclub De Slak Leest juli 2013.”

   

  Een bloemlezing van de gedichten van Guido Hellemans :

   

  “Wadelaarsgeluk
  Waar slakken kruipen langs de weg
  Waar vogels zingen in mijn ziel
  Waar paarden
  Zwetend trekken aan de eg
  Daar wordt de wandelaar…week, subtiel.” 

  “Wandelaar, kind
  omarmd door de wind,
  geleid aan een hand,
  vriend van het land,
  gelokt altijd voort
  door een lied dat je hoort…
  Hoe verder van huis,
  hoe dichter je thuis.” 

  “Wandelen over Leestse wegen,
  zoekend naar een evenwicht.
  Misschien kom je daar de zon wel tegen,
  In ‘Leest geweest”, een nieuw gezicht !” 

  “Ploeteraars
  door zon en regen.
  Vederlichte sporentrekkers
  in het zand.
  Domweg gelukkig
  als vinders van zichzelf.
  Uw slijmerig slakkenspoor
  afdruk na zoveel jaren-
  heeft prent geslagen
  in ons Leests heelal.”    

  In 2013 telde de club ongeveer 150 actieve leden en dat aantal nam gestaag toe.

  De huidige bestuursploeg bestaat uit : Voorzitter : Paul Van Roy, verantwoordelijke secretariaat : Ingrid Van Laer, penningmeester : Jef Van Loon, parcourmeester : Paul Lefever, catering : Mia Van Loon, clubkledij : Marina Selleslagh, clubblad-website : Jos Coeckelbergh.
  De club ressorteert onder Aktivia onder het clubnummer 225.
  Het clublokaal is café ‘In Den Bareel’ Leest-Dorp. (Info : Website De Slak april 2014)

   

  Foto’s :
  -De memorabele eerste vergadering van 24 november 1988 in “Den Bareel” bij De Laet.
  Bovenaan van l. naar r. : Paul Van Roy en Ludo De Laet.
  Onderaan : Paul Lefever, Wilfried Lefever, Jef Van Loon, Walter Lefever, Mark Lefever, Els De Backer (echtgenote van Walter), Rudi Van Nieuwenhuyze en voorzitter Ferdinand Van der Hasselt.
  -Medestichter en eerste voorzitter van ‘De Slak’ : Ferre Van der Hasselt. (°25/12/1949,+12/12/2012)

  24-04-2014 om 06:43 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 15/07-21/07 2019
 • 08/07-14/07 2019
 • 01/07-07/07 2019
 • 24/06-30/06 2019
 • 17/06-23/06 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 20/05-26/05 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 06/05-12/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!