Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    29-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – Vrijdag 1 december : Sint-Niklaasavond van Volksdansgroep Korneel
    Om 18 uur in de parochiezaal. (Parochieblad 30/11)

     

    1989 – Zaterdag 2 december : Sint-Niklaasrondgang KWB
    Vanaf 9 uur. (Parochieblad 30/11) 

    “Beste K.W.B.-vriend ! 

    Terwijl koning winter weerom ons dorpje regeert, doet de Sint zijn jaarlijkse ronde. Hij maakt samen met zijn K.W.B.-vrienden weer ongeveer 150 Leestse kinderen tussen 2 en 9 jaar erg blij. Oprechte dank aan allen, die ook dit jaar weer op stap gingen voor bezoek aan gezinnen met kinderen en voor de verkoop van loten voor de jaarlijkse sinterklaastombola. (Ge moet het toch maar doen, hé…)
    De verkoop van de lootjes mag nog verder doorgaan tot de trekking van de tombola op de kaartavond van 16 december.
    Er wordt gekaart op de zaterdagen : 2, 16, 30 december en op zaterdag 13 januari en op vrijdag 26 januari.

    AANDACHT ! AANDACHT !!!

    Vanaf januari 1990 zien we ons genoodzaakt een wijziging in de bedeling van het K.W.B.-tijdschrift RAAK door te voeren. Het aantal actieve wijkmeesters wordt steeds kleiner. Het geheel van activiteiten blijft echter gelijk. Om de taak van deze mensen wat te verlichten, stellen we één enkele betaling voor, voor het ganse jaar 1990.
    Begin januari komt je wijkmeester bij jou voorbij en ontvangt de jaarbijdrage voor 1990 : 440 fr. (RAAK verschijnt 11 maal per jaar, niet in augustus).
    We hopen dat je begrip opbrengt voor deze nieuwe manier van doen…Misschien wordt het dan voor elke wijkmeester beter doenbaar, om RAAK tijdig in jou bus te brengen.
    De K.W.B.-Ploeg.” (KWB-Informatie, december ’89)

     

    1989 – Donderdag 7 december : Davidsfonds : ‘Beginselen van de fotografie’.
    In het parochiecentrum ‘Het Klooster’ om 20 uur. (PB, 30/11)

     

    1989 – Zondag 10 december : K.V.L.V. Wintervergadering
    In de parochiezaal om 14u30 met als thema : “Voet en handreflexologie” doorMarcel Faes.
    (PB, 30/11)

     

    1989 – 10 december : K.F. St.-Cecilia - Kinderfeest (foto’s onderaan)
    “Traditioneel beschouwt men het kinderfeest als laatste activiteit van het jaar. Ook dit jaar weer bood Bart Lauwers een spetterende namiddag aan al onze jongeren en hun ouders. Onze leerlingen lieten reeds, sommigen zelfs na een heel korte leertijd, samen met hun leraars hun muzikale exploten horen. Elkeen stond perplex ! En in het prachtige decor kon iedereen genieten van een buikspreker-goochelaar alsook van onze eigen ‘mini-playback-show’. Ieder kind werd verwend met een aangepast geschenk. Een goed gevulde koffietafel sloot 1989 af”.
    (‘Toeters en Trompetten’, december ’89)

     

    1989 – Maandag 11 december : Verkeerswerkgroep
    Vergadering van deze werkgroep in het parochiecentrum “Het Klooster” om 20 uur. Dit eerste werkjaar heeft vooral gediend om een inventaris te maken van alle Leestse verkeersknelpunten. Uit deze studie zijn een aantal voorstellen naar voren gekomen, waarop de verkeersgroep graag de reacties van de Leestenaars zou vernemen. Zo werd voorgesteld om een snelheidsbeperking tot 40 km/u op te leggen op het stuk Dorpsstraat, Leest-Dorp, Pastoor De Heuckstraat en dit gaande van den “apotheker” tot aan de “Zennebrug”. Deze snelheidsbeperking zag de werkgroep bij voorkeur gerealiseerd door ingrijpende wijzigingen aan rijweg en bijhorigheden. Er gingen ook stemmen op om over de totale lengte van Kouter en Juniorslaan de snelheid te beperken tot 60 km/u.De allereerste vergadering van deze werkgroep dateerde van 13 november 1989.
    (Kerk en Leven 7/12/89 en folder)

     

    1989 – 14 december : Mechelen verdeelde 350.000 fr. onder toneelkringen
    In de raadszaal van het stadhuis in Mechelen werden de toelagen aan de toneelverenigingen uitgereikt. Negen kringen kwamen in aanmerking voor een cheque van enkele tienduizenden franken. De Leestse toneelkring “Rust Roest” was goed voor 31.437 frank. (GvA,15/12)

     

    1989 – Donderdag 14 december : Avondje Bloemschikken
    Met de eindejaarsfeesten in aantocht organiseerde S.V.V. – CSC Leest een avond bloemschikken. ‘Hoe zelf onze kerst & tafelversieringen voor de komende feestdagen maken.’ Deze avond ging door om 20.00 uur in de refter van de Stedelijke Basisschool.
    (Folder)

     

    1989 – 17 december : Kerstfeest K.V.G.
    Werd dit jaar in een nieuw kleedje gestoken. Programma :
    11.00 u : deuren open
    11.30 u : H. Mis met het zangkoor van Leest
    12.45 u : aperitief
    13.00 u : middagmaal met soep, orlofgebraad en nagerecht
    14.15 u : ontspanning
    15.00 u : pauze, lotenverkoop
    15.30 u : ontspanning
    17.00 u : koffie met taart
    17.30 u : tombola
    18.30 u : slotlied
    Prijs : 300 fr. (kinderen 200 frank)
    (Folder)

     

    Foto’s :
    -De zaal Pol Piessens en het prachtige podium.
    -Moderator Bart Lauwens warmt het publiek op.
    -Goochelaar-buikspreker ‘Peacock’.
    -Het publiek keek ademloos toe.
    -Zij traden op, van l. naar r. : Jan De Decker, Ilse Peeters, Ann Thomas, Veerle Lamberts, Ivan Van Laenen, Johnny Liekens, Johan De Win en Marika Liekens. (Foto’s : familie Lauwens-Piessens)

     











    29-05-2014 om 06:28 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jef Lauwers.

     

     

     

     

    1989 – Decembernummer ‘Toeters en Trompetten’ : INSPRAAK OR NOT ?
    “Tijdens de voorbije teerfeesten kwamen een paar muzikanten mij opzoeken om volgend idee te bespreken in ‘Toeters en Trompetten’ : ze vinden namelijk dat ‘de muzikanten als groep’ te weinig inspraak hebben in het reilen en zeilen van onze vereniging. Bij belangrijke veranderingen in de werking van onze fanfare, bij het vastleggen van het programma, bij de keuze van een dirigent, enz…zouden zij meer inspraak willen. Hiervoor steunen zij zich op de werking van de ‘Black Dyke Mills Band’, daar staat al jaren zulk systeem op punt.
    Het bestaat hierin : telkens wanneer het nodig is blijven de muzikanten na de repetitie zitten, de dirigent gaat weg en in zijn plaats komt het bestuur. Dan volgt er een open debat over allerlei problemen. Nadat iedereen zijn zegje gehad heeft, volgt er een stemming, punt per punt en de meerderheid beslist. Aangezien het hier allemaal volwassen Engelsen betreft, ligt het voor de hand dat deze debatten rustig en waardig gevoerd worden en na de stemming legt de minderheid zich zonder verpinken neer bij de meerderheid en zet zich daarna tenvolle in, ook al worden er sommige punten tegen hun overtuiging uitgevoerd.
    Een soortgelijk systeem zouden sommigen onder ons ingevoerd willen zien. Ze beweren dat onze bestuursleden alleen de rechterhoek van ‘dit is een kaffee’ kennen en veel te weinig betrokken zijn bij de werking op de herhalingen. Waarom kunnen de aanwezige bestuursleden na de repetitie niet even tot in de zaal komen en kunnen we dan niet debatteren over verschillende problemen, beweren ze. Dan kunnen we stemmen en we zien dan wel.
    Toen ze mij dit voorstel gedaan hadden, ben ik, toch zo een beetje aan het nadenken gegaan. Mijn eerste bedenkins is : zijn wij wel rijp in België voor zulke werking ? Zullen de debatten niet ordeloos verlopen en ontaarden in een door-elkaar-geroep om tenslotte te eindigen in een scheldpartij. Ik zie namelijk onze Belgische politiekers al eens bezig.
    Tevens is het ook de bedoeling dat na de stemming de minderheid zich verder inzet en verder speelt. Het is niet de bedoeling dat deze minderheid ophoudt met spelen en het bijltje erbij neerlegt. Toch is er aan deze manier van werken een groot voordeel : de criticasters die nu, achter de schermen en aan de toog het hoge woord voeren, moeten dan op zulke besprekingen op de voorgrond treden en daar hun bedenkingen openbaar maken. Wanneer deze dan toch nog aan de toog het hoge woord voeren, is hun mond direct gesnoerd met de opmerking : “Zeg eens manneke, zeg dat de volgende week na de repetitie hé ! Dan is er inspraak, nu is dat niks gekort.”
    Onze muzikanten ‘die inspraak willen’ zeggen ook dat de werking van ons bestuur te log is. Wanneer er na de repetitie vragen gesteld worden omtrent een of ander optreden, worden deze door de bestuursleden elk op eigen houtje en op drie, vier verschillende manieren beantwoord zodat niemand nog juist weet hoe de vork in de steel zit. Zulks geeft alleen maar aanleiding tot verwarring, gelach en het is koren op de molens van criticasters.
    Toen het probleem van ‘al dan niet inspraak’ ter tafel lag, ben ik ook links en rechts mijn oor even te luisteren gaan leggen. Ik ben daarom een vriend gaan opzoeken en die had met dit probleem een nare ervaring opgedaan en ik dacht zo : potverdorie dat mag ik aan de lezers van ‘T & T’ niet onthouden.
    Vooreerst zal ik mijn vriend even voorstellen. Hij is midden de zestig, is muzikant en tevens sinds jaren bestuurslid van zijn fanfare. Ik leerde hem kennen in de periode dat ik bij B.B. Midden Brabant speelde. Hij kwam af en toe naar onze concerten luisteren en werd een beetje een fan van mij. Aangezien hij ook muzikant was en tevens een wijs man, klikte het tussen ons onmiddellijk. Omdat ik mijn vriend met dit artikel niet wil compromitteren, ben ik wel verplicht hem een schuilnaam te geven. Laten we hem ‘de Lewie’ noemen. Normaal gezien ben ik een slecht luisteraar, maar wanneer de Lewie zijn ervaringen vertelt, ben ik een en al oor. De fanfare van de Lewie is gesitueerd ergens in de provincie Brabant. Ze nemen meestal deel aan de wedstrijden voor de provincie Brabant en als het korps goed draait, durven ze er soms een wedstrijdje bijnemen.
    Toen ik bij de Lewie aangekomen was en hem vertelde over muzikanten van ons die inspraak wilden, werd de Lewie razend kwaad en begon een monoloog zo hevig, hij kreeg zo’n rode kop dat ik dacht dat deze frisse zestiger een hartaanval zou krijgen. Ik kon er geen speld tussen krijgen en zat dikwijls met mijn mond vol tanden. (Ik zal dan in het vervolg dit teken “…?” gebruiken.)
    De Lewie begint zijn verhaal als volgt. “Wel Fred, het is nu zo’n anderhalf jaar geleden. Wel jonge, wat we dan meegemaakt hebben. Allez, het was al langer bezig maar toen barstte de bom. Om van in het begin te beginnen. Bij ons in de fanfare speelde er zo’n paar muzikanten mee, ze waren niet van de beste muzikanten, ze vormden zo’n kliekske. Op de wedstrijden verstopten ze zich achter de goei. Maar na de wedstrijd aan de toog ne mond voor tien. Het meeste pinten drinken, lawaai…De andere korpsen zo’n beetje uitdagen. Allez Fred, ik moet u dat niet vertellen hé ! Verder hadden die mannen op alles en nog wat kritiek. Na de wedstrijden vooral op de (‘volgens hen’) concurrentie. Nu Fred, voor mij bestaat dat niet ‘de concurrentie’. Zoals ik mijn leven zou geven voor mijn fanfare, wel, zo veronderstel ik dat er op een ander ook zulke mensen zijn. Dus zij hebben zoveel recht om hun vereniging te verdedigen, als dat ik de mijne verdedig. Ik zeg altijd, laat ons een wedstrijd spelen, laat de jury beslissen, geef mekaar een hand en gaat in vriendschap naar huis. Maar dat kenden die mannen van ons niet. Zij alleen konden spelen en de rest waren sukkelaars. Op ne keer gaan we naar een wedstrijd en den uitslag valt een klein beetje tegen. Beginnen die mannen daar een rel te ontwikkelen. Ze moesten en zouden inspraak hebben ! O.K. Fred, we beslissen met het bestuur om ze wat meer inspraak te geven. Mijn lieve God ! Beginnen die mannen daar op zekere keer na de repetitie kritiek te spuiten : onze dirigent was een oude zak; onze instrumenten trokken op niks; de muziekstukken, die we speelden, waren afgezaagd…enz..enz..Kortom, bij de concurentie was alles o.k. en bij ons trok het op niks. Enfin, om kort te gaan, we konden met het bestuur de zaak niet meer in handen houden en van vandaag op morgen brachten die mannen alles binnen en zaten de repetitie daarna aan de pupiter bij de concurrentie. Awel Fred, ik dacht dat ik het zou besterven. Mannen, die op zo’n manier hun moedermaatschappij verraden, daar zijn geen woorden voor. Ik heb een ganse week in den dikke Van Dale gezocht, maar dat staat daar niet in. Maar ik heb zelf omschrijvingen gevonden : awel Fretteke, weet ge wat dat zijn : awel dat zijn “…..” Toen gaf de Lewie drie omschrijvingen, die ik in een cultureel magazine als dit niet durf af te drukken. Degene die het per force wil weten, kom het maar eens vragen. Toen was mijn reactie “…..?” Jonge, een ganse week heb ik daarvan wakker gelegen, vervolgde de Lewie zijn betoog. Natuurlijk, de eerstvolgende repetities was dat ambetant hé, maar nu is dat allemaal voorbij en zijn we feitelijk blij dat we er vanaf zijn. Wel Fred, als ge dat nagaat als bestuurslid. Ik ben met sommige van die mannen, toen ze klein waren, nog naar de muziekschool gereden. Ge investeert in die mannen : in tijd, geld, instrumenten enzovoort…en zonder slag of stoot, laten die mannen alles in de steek. Ze dachten in het begin dat ze de hoofdvogel afgeschoten hadden. Maar ik heb een paar maanden terug de voorzitter gezien van de fanfare waar ze spelen. Hij was een beetje geambeteerd en hij vertelde me : “Luister Lewie, ge moet op mij niet kwaad zijn. Als wij ze niet binnengepakt hadden dan waren ze toch op een ander gaan spelen. We weten goed genoeg welke rotte appels er in ons mand liggen. Maar ik zet steeds ne spion in hunne hoop. Ze zijn al eens één keer willen beginnen : ik heb ze toen geroepen en gezegd dat ze moesten ophouden. Ik heb gezegd : nog een keer kritiek of ne voet over de streep en gekunt vertrekken”.
    Awel Fred, kunde gij da nu begrijpen ? Ze speelden muziek op hun eigen gemeente : ze mochten omtrent zeggen wat ze wilden en er werd dikwijls met hun grillen rekening gehouden. Nu moeten ze ettelijke kilometers rijden om te gaan repeteren en voor de rest moeten ze hun sterkste instrument ‘hunne grote smoel’, die moeten ze dichtouden.
    Om de Lewie wat laten af te koelen, vertelde ik hem snel dat ik in Leest les gaf aan jonge mannen en dat onze jeugdwerking goed op zijn poten staat. Maar de Lewie wilde van geen ophouden weten. Awel, Fretteke, kunt ge u dat voorstellen ? Ge hebt vijf jaar aan die mannen les gegeven. Als ze goed kunnen spelen, brengen ze alles binnen en ze gaan op een ander spelen. Wel dan zou ik uwe kop eens willen zien. Dat is om moorden te begaan ! Omdat ik de Lewie niet kon afkoelen, heb ik uitgevonden dat ik nog ergens moest zijn. Bij het buitengaan zei hij nog : “Fredje, vergeet die inspraak in de fanfare van Leest man, niets als vodden. Ge moet zien man, dat ge in uw bestuur één centraal man hebt die verdraagzaam is en alles regelt : da’s het geheim !”
    Toen ik in mijn auto zat en terug naar Leest reed, kreeg ik een zeer raar gevoel. Alhoewel er in onze fanfare nog geen sprake is van inspraak kon ik mij niet van de indruk ontdoen dat ik dit verhaal al eens meemaakte. Het kwam mij bekend voor doch ik kon niet juist zeggen waar en wanneer.

    Om te besluiten wil ik u allen een goede gezondheid en veel succes wensen voor het jaar 1990. Oh Ja, dat mag ik niet vergeten : en van ‘de Lewie’ hetzelfde !
       Freddy Walschaers”.  

     

    In een andere uitgave van “T&T”, eveneens gedateerd december ’89, schreef Jef Lauwers : 

    ’N WENS
    “Voor de zoveelste maal…Voor de zoveelste maal schrijf ik hier in dezelfde hoedanigheid dezelfde opdracht. Misschien zal ik opnieuw hetzelfde schrijven met weliswaar andere woorden. Ik vind het alvast niet bezwarend. Gewoonlijk schrijf ik het en lees het zelf voor met het jaarverslag op ons ledenfeest maar ik wil er wel eens mee in herhaling vallen. Kerst- en Nieuwjaarsboodschappen zijn ook steeds dezelfde. Het komt er enkel en alleen op aan dat ze oprecht zijn.
    In onze muzikale wereld word ik telkens getroffen door de bewegingen van hand en voorarm van de dirigent. Het is voor mij een symbool voor alle gezagsdragers en voor allen die een bestuurs- of andere verantwoordlijkheid durven opnemen. De dirigent staat een voetje hoger en een beetje apart. Arm en hand zijn de signaalgevers voor de groep muzikanten : het uitnodigend, het aansporend, het in toom houdend gebaar. Arm en hand slagen erin harmonie en eenheid tot stand te brengen tussen zoveel onvolmaaktheid en bijna-volmaaktheid. Telkens probeer ik de bewegingen te analyseren maar vind ze niet. De muzikanten zien ze wel. Er is een afspraak en ieder van de muzikanten begrijpt de boodschap wel.
    Ik dacht eraan hoe wij, bestuursleden, wijkmeesters, in mindere of meerdere mate geen voetje hoger staan maar wél een beetje apart. Ik dacht eraan hoe wij in 1990 als dirigenten zullen moeten optreden om van zoveel onvolmaaktheden en verschillen opnieuw een harmonieus geheel te maken.
    Het ritme dat ons daarin moet begeleiden is het kloppen van ons hart, ook en vooral voor diegenen die het het meest nodig hebben en waarvoor wij verantwoordelijk zijn.
    Daarom wil ik aan ieder van U voor 1990 dit geschenk mede geven. Een geschenk dat niets kost behalve dit tikkeltje noodzakelijke aandacht en dat is :
    dat je je blijdschap mag delen met wie er zich om verheugt zonder een vleugje afgunst;
    dat je je verdriet kan toevertrouwen aan wie je leed begrijpt en die met je medelijdt;
    dat je je onzekerheid kunt uitspreken aan wie je twijfel verstaat en die je nabij blijft;
    dat je je fouten durft bekennen aan een mens die elk geheim veilig bewaart;
    dat je bij tij en ontij bij iemand kunt binnenlopen die altijd blij is met je komst;
    dat je kunt ervaren dat je van iemand houdt die ook veel van jou houdt.”

     

    29-05-2014 om 06:10 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – 18 en 19 november : 10de Hobby-Tentoonstelling SP-CSC Leest
    Met openingsrede door C De Meester, eerste schepen en muzikale omlijsting door de fanfare ‘De Werker’, Kapelle-op-den-Bos.

    Standhouders :
    Cactussen : André Machiels.
    Etsen-glaskunst : Glen Van Buggenhout.
    Glaskunst : Patricia Straetmans.
    Turnen : De Toekomst.
    Plastische kunsten : Mariette Vaganee.
    Bloemschikken : Maria Dekoninck.
    Postzegels : kring A. Spinoy.
    Heemkunde : Frans Janssens.
    Hoeden, kant : S.T.I.M. – sociale promotie.
    Drankgelegenheid + gelegenheidsrestaurant met pannenkoeken.
    (Folder)

     

    1989 – 23 november – Gazet van Antwerpen : Verslag Preminiemen VV Leest (foto’s onderaan)

    Leest-St.Amands 2-1
    “Deze topwedstrijd werd gewonnen door de thuisploeg. Door deze zege komt Leest aan de leiding in het klassement met het voordeel dat men nog een inhaalwedstrijd te goed heeft. Tijdens het wedstrijdbegin toonde St.Amands zich beter, maar Leest kon scoren via Van der Trappen. Na die goal kwam de thuisploeg volledig in de wedstrijd en kon rond het kwartier zelfs verdubbelen via Van Beneden. St.Amands maakte zich kwaad omdat de twee goals zeker konden vermeden worden. Op slag van rust lukte Tom Maerivoet de aansluitingstreffer vanop de penaltystip.
    Na de rust moest Leest vooral uitkijken naar de counters van St.Amands. Tijdens het wedstrijdeinde kwam Leest nog enkele keren gevaarlijk opzetten. Uiteindelijk werd het een verdiende zege.

    VV Leest : Van der Trappen, Borteel (26’ De Maeyer), Lemmens, Segers, Clymans, Van de Venne, Van Beneden, Mertens, Audiens, Van Hoof, De Greef.” 

     

    1989 – 24 november : Landbouweretekens (foto onderaan)
    In het Mechelse stadhuis werd aan vijf verdienstelijke Mechelaars het bijzonder Landbouwereteken tweede klas uitgereikt.
    Frans De Prins uit de Kleine Heide te Leest, Eugeen Keuleers uit de Hooiendonkstraat te Heffen, oud-burgemeester Frans Lauwers uit de Juniorslaan, Gustaaf Mampaey, de laatste veldwachter van Heffen en Lodewijk Van Roey uit de Tiendeschuurstraat te Leest waren aan de eer. Na de traditionele felicitaties werd de plechtigheid naar goed gebruik afgesloten met het drinken van de erewijn. (GvA, 25/11) 

     

    1989 – December – “Voor U Nieuws” : DE ZENNE een oud zeer…
    “In 1840 schrijft de ‘Conseil central de salubrité publique’ : “…de walgelijke aanblik van de slijkerige en stinkende beek die Brussel doorkruist” en “de stinkende geur die ze bijna voortdurend verspreidt”.
    In 1859 doet de Gouverneur van Brabant een onderzoek ingevolge een petitie van de inwoners van Vilvoorde en schrijft : “Stroomafwaarts van Brussel tot voorbij Vilvoorde is de toestand zo slecht dat, wanneer het vee van het water van deze rivier drinkt, het letterlijk vergiftigd wordt.”
    In 1860 stemmen ook de gemeentebesturen van Eppegem, Zemst en Weerde de vervuiling van de rivier aan de kaak. En hetzelfde jaar noteerde de Medische Commissie : “De rivier is vandaag een soort open riool die door de industrie en alle onzuiverheden van de stad bevoorraad wordt.”
    In 1863 schrijft dezelfde Commissie : “Zou men, in afwachting van de overwelving…, in het belang van de bevolking, niet kunnen eisen dat alle muren van de huizen en krotten langs deze waterloop worden witgekalkt. Dit lijkt ons een bruikbaar middel ter bestrijding, althans gedeeltelijk, van de schadelijke geuren die voortdurend opstijgen uit de bedding van de Zenne die, wanneer ze droog staat, een modderig, zwartachtig en stinkend slib te zien geeft dat de volksgezondheid ernstig in gevaar brengt.”
    In 1864 schrijft Charles Baudelaire, die toen te Brussel verbleef, dat de Zenne zo vuil en smerig was dat ze zelfs geen straaltje zon kon weerkaatsen. Om de Zenne te saneren zag hij slechts een middel, nl. haar van richting doen veranderen en verhinderen dat ze door Brussel zou lopen, waar ze dienst deed als riool voor de latrines.
    In 1865 wordt besloten de Zenne in Brussel te overwelven. Daardoor wordt de stad wel verlost van de hinder van het vuile water (en de overstromingen) maar het probleem van de vervuiling zelf krijgt hiermee geen oplossing.
    Hoe ver staan we 125 jaar later ?
    (Meer details in het Driemaandelijks tijdschrijft Gemeentekrediet van België, nr 157 juli 1986) 

    Zenne zuiver water
    Deze slogan is nu stilaan bekend geraakt in onze contreien en hoewel hij nog steeds een wensdroom is van alle Zenneomwonenden, moet toch gezegd worden dat het milieucomité “De Benedenloop van de Zenne” er alles aan doet om eindelijk schot te krijgen in de behandeling van de afwalwaters in het Zennebekken.
    In het zo pas door de VU-minister Johan Sauwens medeondertekend protocol wordt verklaard dat de Zenne ten laatste tegen 1995 opnieuw ‘water’ zal bevatten, zodat eindelijk werk gemaakt kan worden van de langverwachte sanering van het Scheldebekken.
    Wij zijn het onszelf verschuldigd. Vlaanderen moet bewijzen dat het ook het bijzonder netelig probleem van zuivere oppervlaktewaters de baas kan. Een uitdaging voor de Vlaamse staat in de jaren 90 en uiteindelijk een zaak van levensbelang”.

     

    Foto’s :
    -Leest trekt ten aanval.
    -De préminiemen van VV Leest die wonnen tegen St.Amands.
    -De verdienstelijke Mechelaars naast schepen Stevens.

     







    28-05-2014 om 08:29 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 - 10 november : Viering éénjarig bestaan wandelclub “De Slak”
    Alle leden van de Leestse wandelclub “De Slak”, een veertigtal, werden uitgenodigd op een feestmaaltijd in café “In den Bareel”, Leestdorp 11, Leest. Reden : éénjarig bestaan van de vereniging.

    “Tien jaar geleden namen drie leden van de huidige wandelclub met succes een eerste maal deel aan de beroemde 100 km dodentocht van Bornem. Nadien breidde het aantal deelnemende inwoners van Leest steeds uit. Toen Bornem, in samenwerking met Kluisbergen en Torhout, de superwandeling (ongeveer 250 km) organiseerde, besloten dezelfde dapperen ook voor die trofee te strijden. Meteen had de wandelrage hen te pakken. Tijdens die wandeltocht ontstond al gauw het idee om een eigen wandelclub op te richten. Op 24 oktober 1988 werd ‘De Slak’ geboren.
    Alles was nieuw voor het kersverse bestuur maar het wou alles in het werk stellen om er een goedgeorganiseerde vereniging van te maken. Aan de eigen structuur van de club werden heel wat werkvergaderingen gewijd. Een passend lokaal vinden in de eigen gemeente, het bestuur kiezen en taken verdelen, aansluiten bij de Vlaamse Wandel-, Jogging- en Loopliga (VWJL) en bij de Mechelse sportraad, een logo en uniform uitwerken, nuttige adressen opzoeken en mensen contacteren voor materiële steun allerhande.
    Er was dus heel wat werk op de plank voor de eerste Zennetochten van start konden gaan op 23 juli van dat jaar. Die tochten werden een groot succes met maar liefst 500 deelnemers. Het bestuur wil nogmaals alle leden van De Slak bedanken voor hun inzet en toewijding.
    Het welslagen van de activiteiten brengt niet alleen voldoening voor het bestuur. Het is in de eerste plaats een stimulans om op dezelfde manier verder te gaan.
    ‘De Slak’ maakt alweer volop plannen voor nieuwe activiteiten in de volgende jaren.”
    (GvA, 10/11)

     

    1989 – 11 november : Herdenking Wapenstilstand 1914-1918.
    Brief NSB Leest (15 oktober) aan de leden : 

    “Zeer Geachte Wapenbroeder, 

    Op 11 november e.k. herdenken wij de wapenstilstand 1914-18. Ter gelegenheid van deze verjaardag heeft Uw bestuur besloten een oproep te doen aan haar leden om deze dag vrij te houden.
    11 november 1918 wapenstilstand van de eerste wereldoorlog mogen wij niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Daarom hebben wij onderstaand programma samengesteld :
    09.15 uur : Bijeenkomst in het lokaal (In den Barreel).
    09.40 uur : Vormen van de stoet aan het gemeentehuis te Leest.
    09.50 uur : Optocht naar de kerk.
    10.00 uur : Plechtige H. Mis voor onze overleden makkers.
    10.45 uur : Bloemenhulde aan het monument. 
                     Te Velde. 
                     Toespraak door de secretaris N.S.B.afdeling Leest.
    11.30 uur : Begeven wij ons naar het lokaal waar U een gratis drink zal aangeboden worden.
    12.30 uur : Brengen wij een bezoek aan ons lid De Maeyer Victor.
    13.30 uur : Begeven wij ons naar het lokaal waar U om 14.00 u. volgende spijskaart naar ieders gading zal aangeboden worden :
    VIDEKE – TOMATENROOMSOEP – KALKOENFILETS – ERWTEN EN WORTELEN EN SELDER IN KREEMSAUS – KROKETTEN – NAGERECHT : RIJSTSCHOTEL MET FRUIT EN SLAGROOM.
    Er zal een gratis drink aangeboden worden aan tafel gedurende het feest. Men gelieve een geschenk te bezorgen voor de tombola waarvoor bij voorbaat onze hartelijke dank. Eretekens worden gedragen.
    Aan het nieuw monument is er een plaats voorzien om bloemen neer te leggen voor de oudstrijders waarvan de naam in het monument gebijteld staat.
    Het bestuur rekent op U.
         Van Beersel Eug., voorzitter.   Veiller G.,secretaris.”

     

    1989 – 18 en 19 november : Teerfeest K.F. St.-Cecilia 
    “De afsluiting van het werkjaar 1988-1989, tevens het jubileumjaar, vond plaats tijdens het jaarlijkse teerfeest. Na de bijeenkomst ‘Op den Hoek’ vertrokken onze muzikanten met een feestelijke mars naar de kerk om deze twee feestelijke dagen in te zetten met een misviering.
    Met mooie gezangen van het gelegenheidskoor o.l.v. Jan De Decker en de hemelse muziek van onze fanfare werden deze feestdagen ingetogen ingezet ter nagedachtenis van onze overleden leden. Na de mis trokken we naar taverne ‘Hof ten Moortele’. Aangezien ons caféspel onder het thema ‘Het week-end van de vette os’ (naar analogie van de Antwerpse week) waren Marcel (de snor) en Luske de eerste slachtoffers van de meegesjorde bascuul. Door het raden van het gewicht van de caféhouders konden de leden de inzet winnen en waren de winnaars kandidaten voor het ‘Miss en Mister Cecilia’-spel op zondag. Elke afspanning leverde alzo twee kandidaten op. Rond halfzes schoven we rond de feestelijke tafels om de heerlijke spijzen en dranken tot ons te nemen. Deze werden voor het eerst bereid door traiteur ‘De Smedt’ uit Bornem. ’s Avonds was het bal waar D.J. Satan alias Willem Disco voor gezelligheid zorgde tot in de vroege uurtjes.
    Na een korte nachtrust kregen we een mals stuk beafstuk gepresenteerd om de nodige kracht op te doen voor deze tweede dag.
    Het ‘Heide’-bezoek, dat dit jaar weer te voet werd afgelegd, leverde het nodige gewicht voor de ‘vette os’, ‘Op den Hoek’ en ons eigen café.
    De stoet werd dit jaar georganiseerd onder het thema : ‘de fanfare anno 1899’. Wij danken de vele deelnemers voor deze ludieke optocht, waarin toch enkelen slaagden door hun originele outfit.
    Na het zondagse banket streden, de in elke afspanning geselecteerde koppels, om de titel Miss en Mister Cecilia 1989 te veroveren. Diane Van Medegael had dit jaar weerom voor een nog beter spektakel gezorgd dan de vorige jaren. De Fred en zijn moemoe waren dit jaar de primus. (Noot : Freddy Walschaers en Maria Lauwens)
    Wij danken hierbij ook alle medewerkers voor het afgelopen jaar en in het bijzonder ook de mensen van ‘de Stap’ en ‘de Slak’ die de dorstigen tijdens deze twee dagen van de nodige drank voorzagen.
    Voor hen, die van geen ophouden wisten, was er ook een derde dag voorzien…en dat waren er toch nog een twintigtal. Maar honger en dorst hadden zij al lang niet meer ! Alhoewel ?”
    (‘Toeters en Trompetten’, jaargang 8, december ’89) 

    Het menu van zaterdag bestond uit :
    -Zalmcocktail met fijne groenten.
    -Groentenbouillonsoep met balletjes.
    -Varkenshaas met pittige roomsaus, gemengde sla en kroketjes.
    -ijs met krieken in advocaatsaus.

    En dat van zondag :
    -Kippenroomsoep.
    -Varkensgebraad met groentenkrans en aardappelnootjes.
    -Koffie met gebak.
    (“T&T, jg 8, nr.4)

    Op zondag was er om 11.30 uur ook de traditionele steak met brood (150 fr.)
    Voor het menu van zaterdag betaalden de Ereleden 650 fr. en voor dat van zondag 450 fr. De muzikanten aten gratis.

     

    Foto ‘s: (Familie Lauwens-Piessens en archief fanfare)
    -De groep van de dames ‘anno 1899’ verzamelen op de Heide. Links komen Maria Verbergt, Mariette Colpin en Emerance Van den Heuvel toe.
    Vooraan zitten van links naar rechts Simonne Gobien, Nicole Huysmans, Christel De Maeyer, Ann Van den Vondel, Berna Van Hoorebeeck, Jacqueline De Neys en Simonne Moerenhout.
    Van links naar rechts staan naast Lieve Vlemincx met het vaandel : Maria Van Alsenoy, Magde De Croes, Josephine Maes, Agnes Piessens, Maria De Block, Annie Verrijt, Josée Keulemans, Hortense Verschuren, Linda Moons, Virginie De Wit, Julienne Lamberts, Josephine Polfliet, Maria Buggenhout, Anita Van Praet, Suzanne Van den Heuvel en Adrienne Pepermans. (Foto : archief van de fanfare)
    -De kleurrijke bende wordt geleid door Bart Lauwens, Lieve Vlemincx en Marcel Van Loo.
    -Verkiezing Miss en Mister St.-Cecilia 1989. Van links naar rechts : speaker Paul Van Roy, voorzitter Victor Verschueren, uittredend Mister St.-Cecilia Hendrik Lauwens, nieuwe Miss Maria Lauwens, haar zoon en nieuwe Mister St.-Cecilia Freddy Walschaers en de uittredende Miss Linda Moons.

     







    27-05-2014 om 18:24 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – 19 oktober – Parochieblad : Bericht aan onze dorpsgenoten
    “Aan het nieuwe monument voor de oudstrijders op de begraafplaats te Leest is er een plaats voorzien om bloemen te leggen voor de oudstrijders, waarvan de naam in het monument gebeiteld staat. Dit ter gelegenheid van Allerheiligen en de wapenstilstand. De gewest o/voorzitter Georges Veillez.”

     

    1989 – Zaterdag 21 oktober : Kwisavond Jeugd VV Leest
    In het chalet van V.V. Leest. Inschrijvingen bij Jan Van den Heuvel. (PB, 12/10)

     

    1989 – Zaterdag 21 oktober : Galaconcert
    “Niettegenstaande het groot aantal concurrerende activiteiten van andere verenigingen werd het galaconcert een onverwacht succes.
    Op zaterdag 21 oktober ll. liep het sportcentrum van Leest behoorlijk vol om samen met onze jubilerende fanfare het laatste luik van ons 90-jarig bestaan neer te laten.
    Een 500-tal muziekliefhebbers waren zeer enthousiast over de optredens van ons trio gastorkesten.
    Als voorprogramma warmde ons eigen korps het binnenstromend publiek op. Na deze warming-up namen de muzikanten van de K.F. Sint Jansvrienden uit Wiekevorst plaats achter de pupiter. Deze nationale kampioenen hogere afdeling en winnaars van de gouden medaille van de stad Antwerpen lieten het ijzer niet hard worden. Hun dirigent, Denis Van Den Putte, smeedde met brio de prachtige concertstukken aan elkaar. Zijn muzikanten pompten hun laatste adem in de koperen instrumenten en gaven een puik optreden. Menige muziekliefhebbers trakteerden dit super-korps met een staande ovatie.
    Na een korte pauze werd er plaats gemaakt voor de Koninklijke Katholieke Muziekvereniging ‘De Xaverianen’ uit Aartselaar. Met een wervelende show van klank en kleur kregen ze ons thuispubliek aan hun kant.
    Het zeer vlotte en ontspannen muziekoptreden van het orkest o.l.v. Jos Van Echelpoel werd afgewisseld met speelse danspasjes van de mooiogende twirls en het geslaagde optreden van hun drumband. Het kwam voor velen als een aangename verpozing tussen de twee andere korpsen.
    Tijdens de diverse pauzes hadden onze diensters en tappers hun handen vol met de dorstige concertgangers. Gedurende de optredens bleven de kranen gesloten opdat iedereen zo intens mogelijk kon genieten van het muziekfestijn.
    Als top of the bill kregen we de succesrijkste brassband uit België voorgeschoteld : de brassband Willebroek o.l.v. Frans Violet. Hun optreden was subliem en zat vol primeurs. Ze vergastten ons met een wereldcreatie voor piano en brassband van Koen De Wolf. Dit stuk werd een dag later opgenomen in de B.R.T.studio’s maar wij kregen het voor het eerst te horen. Ook hun beide werken voor het nakend Belgisch kampioenschap werden voorgesteld. Het applaus bleef niet achterwege en met een langdurige ovatie werd een orgelpunt gezet achter dit fantastisch galaconcert. Sommigen kaartten nog even na in onze drankgelegenheid en anderen gingen met een opgeruimd hart vol muziek huiswaarts.
    Op naar het tweede galaconcert…binnen 90 jaar !
                   Bart Lauwens”.
    (‘Toeters en Trompetten’, december ’89)

     

    1989 – 21 oktober : Davidsfonds Leest – Rondleiding
    Ter gelegenheid van Europalia Japan : rondleiding om 16 uur in het Paleis van Schone Kunsten te Brussel. (Parochieblad 12/10)

     

    1989 – Zondag 22 oktober : Pensenkermis K.F. St.-Cecilia
    In zaal Piessens.

     

    1989 – Donderdag 26 oktober : Davidsfonds en B.G.J.G. – spreekbeurt
    Om 20 uur in het parochiecentrum “Het Klooster”. “Welke spanningen kunnen onze kinderen aan ?” Spreker Guy Didelez beantwoordde vragen als : wat met de gruwel in sprookjes ? Kinderen en angst : te mijden of er leren mee omgaan ? En wat kunnen en moeten ouders doen ? (PB, 12/10)

     

    1989 – 4 november - Gazet van Antwerpen : Leestse vijftigjarigen (foto onderaan)
    Bertha Smulders, Louisa De Bruyn, Agnes Piessens en Guido Hellemans namen in Leest het initiatief om hun vroegere klasgenoten nog een keer samen te brengen.
    Ze plozen heel wat registers na en kwamen aan een lijst van een vijftigtal namen, allemaal geboren in 1939. Die hadden niet alleen school gelopen in Leest maar er ook hun eerste en plechtige communie gedaan. De meesten wonen nog in Leest, maar enkelen zijn uitgezworven tot buiten de Mechelse grenzen.
    Deze reünie bood dan ook een enige gelegenheid om heel wat herinneringen op te halen.
    (GvM, 4/10/89)

     

    1989 – 4 en 5 november : Rust Roest bracht Boerenpsalm van F. Timmermans
    In een bewerking van P.G. Veen. De voorstellingen gingen door te 20 uur in de gemeentelijke basisschool, Ten Moortele 2 Leest. 

    Personages
    Boer Wortel :                                     Guy Van Aken
    Fien, zijn eerste vrouw :                    Renild Polfiet
    Belleke, buurvrouw :                         Nicole Van Gindertaelen
    Klara, buurvrouw :                             Imelda Van der Hasselt
    Joke, buurvrouw :                              Ria Verschooten
    De pastoor :                                       Guido Hellemans
    Maruske, het kosterken :                   Dominiek Van Laenen
    Amelieke, blind dochtertje van Wortel : Hilde Van Dam
    Fons, de zoon van Wortel :                Raf Scheers
    Soe, jongste zoon van Wortel :          Steven De Wit
    Frisine, lief van Fons, 2de vrouw Wortel: Imelda Van der Hasselt
    De Freule van het kasteel :                Nicole Van Gindertaelen
    Dorpsdokter :                                     Herman Van den Bossche
    Veldwachter :                                                Marc Windelen
    Liske, dochter van Frisine :                Ria Verschooten
    Lorejas, buurman :                            Dominiek Van Laenen
    Fille, buurman :                                 Eric Vandenwyngaert
    Ossekop, buurman :                           Raf Scheers
    Angelik, oudere juffrouw :                 Nicole Van Gindertaelen. 

    Achter de schermen
    Teksthulp :                                         Ria Verschooten en Herman Van den Bossche
    Grime en kapsels :                             Vera Moernaut
    Kostuums :                                         Milou Van Stijvoort
    Geluidsband :                                     Johan De Laet
    Decorbouw :                                      Raf, Eric, Marc, Dominiek, Steven, Guy o.l.v. Fik Diddens en Willy Keysers
    Belichting en techniek :                     Fik Diddens
    Algemene leiding :                            Guido Hellemans.
    (‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans) 

    Hoe Wim Vertommen over ‘Boerenpsalm’ dacht : 

    “Beste Guido, 

    Veertien dagen geleden zette je de ‘Boerenpsalm’ van F. Timmermans op de scène met Rust Roest. Naar mijn bescheiden mening en inzicht, was die avond samen met een paar andere opvoeringen (zoals ‘Greenwich’) weer een hoogtepunt in uw toneelactiviteit.
    Lutgart en ik, en voorzeker nog vele andere sympathisanten hebben er echt van genoten. Toneel is voor u veel meer dan toneel. Dat merken we aan de keuze van de stukken, aan de geestelijke en fysieke energie die ge er insteekt en de manier waarop ge u er in uitleeft.
    Timmermans was 19 jaar toen Boerenpsalm verscheen; toen hij 50 jaar was had bijna heel Vlaanderen dit werk gelezen en was het al in het Duits vertaald. Er is een zekere leeftijd nodig om zo’n werk te schrijven, te doorvoelen, te begrijpen en op te voeren ! Ik heb zo het stille vermoeden dat je u in de figuur van boer Wortel zeer goed herkend !
    (…)”

     

    Foto’s :
    -De vijftigjarigen van Leest in 1989.
    -De affiche van ‘Boerenpsalm’.
    -Boven : Herman Van den Bossche, Fik Diddens, Johan De Laet, Vera Moernaut, Nicole Van Gindertaelen, Marc Windelen, Eric Vandenwyngaert, Raf Scheers, Guido Hellemans.
    Midden : Renild Polfliet, Imelda Van der Hasselt, Hilde Van Dam, Guy Van Aken, Ria Verschooten.
    Onder : Dominiek Van Laenen, Steven De Wit. (‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans)

     

     







    21-05-2014 om 08:31 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – 7 oktober : Overlijden Louis Van den Heuvel
    Louis Van den Heuvel was te Leest geboren op 6 september 1908. Hij was ondervoorzitter en vaandeldrager van de Nationale Strijdersbond van Leest. In een brief van 9 oktober werden de N.S.B.-leden uitgenodigd om zijn uitvaart bij te wonen : 

    “Geacht Medelid, 

    Het bestuur van de Nationale Strijdersbond afdeling Leest – Mechelen, heeft de droeve plicht U het overlijden te melden van een onzer trouwste bestuursleden, nl. haar diepbetreurde O/Voorzitter en vaandeldrager de Heer Van den Heuvel Louis.
    Zijn heengaan is voor de weduwe, zijn beminde kinderen, zijn familie, maar ook voor onze vereniging een onherstelbaar verlies.
    Wij durven dan ook de hoop koesteren, dat U in de mate van de mogelijkheid zijn uitvaart zult bijwonen op donderdag 12 oktober e.k. te 09.30 uur in de kerk te Leest.
    Wij verwachten onze leden in het lokaal om 09.15 uur. De bestuursleden en vaandeldrager om 09.00 uur.
    Met de beste Vaderlandslievende groeten,
         De Secretaris-Penningmeester, Veiller G.” 

    Louis Van den Heuvel was een broer van ‘Emmerance van de Croes’ de waardin van café ‘De Zwaan’ op de hoek van de Dorpstraat en de Kouter. Hij was gehuwd met Stephanie Van den Broeck die hem twee kinderen schonk.
    Louis overleed in het O.L.Vrouwziekenhuis te Mechelen.
    “Vader is niet meer…Maanden geleden is het begonnen…Gevallen met de fiets, heup gebroken. Nadien was het voortdurend over en weer van thuis naar de kliniek, tot op die kille zaterdagavond, toen was het zo ver…
    Als geboren buitenjongen was hij een echte natuurmens. Zo lang hij kon was zijn tuin zijn leven, zijn trots. Altijd was hij tevreden, maar een keiharde doorzetter voor zichzelf.
    Een stille eenzame fietser langs de Mechelse wegen…eenmaal per week lootjes gaan kopen was een diep menselijke betrachting om eens te winnen.
    De oorlog had diepe groeven voor hem achtergelaten. Hij mag dan ook met recht en rede een oud-strijder in hart en nieren genoemd worden.
    Zijn diep christelijk geloof, zijn voortdurend gebed kwam vooral naar boven bij de bedevaart van Scherpenheuvel. Wij danken God voor zijn eenvoud : deze boom legde zich neer bij zijn lot, zoals wij ons neerleggen bij Uw wil, Heer.
    Dag va, je leeft verder in onze herinnering en… bedankt voor alles !” (gedachtenisprentje) 

    Meer over Louis Van den Heuvel in deze Kronieken : mei 1970 toen hij als enige Leestenaar de voettocht naar Scherpenheuvel tot een goed einde bracht, 1 mei 1982 viering gouden huwelijk en 8 juni 1984 bij zijn 60ste deelname te voet naar Scherpenheuvel.

     

    1989 – Maandag 9 oktober : Jaarlijks feestmaal gepensioneerden K.B.G.
    “Naar jaarlijkse gewoonte om 14 uur eucharistieviering voor de overleden leden vw K.B.G., daarna om 15 uur feestmaal in de zaal.” (Kerk en Leven 5/10)

     

    1989 – 12 oktober – GvM : Verslag gewestelijke knapen SK Leest-VV Leest 2-7. (foto’s onderaan)
    “Eenrichtingsvoetbal tijdens de eerste helft. De bezoekers liepen uit tot 1-6 zodat iedereen dacht dat er dubbele cijfers op het bord zouden komen. Tijdens de tweede helft een ander spelbeeld. SK Leest toonde zich beter zodat beide ploegen in de tweede periode elk maar één keer konden scoren.
    Vooral in gestalte moest SK onderdoen. De thuisploeg speelde met enkele miniemen. Voor SK betekent dit seizoen een overgangsjaar.
    Voor VV Leest scoorden Van der Elst (2x), Sollie, Slachmuylders, Candries, Verheyden en Van der Meer één keer. Voor SK Leest werden de beide doelpunten gemaakt door Jan Louis. Bart Louis trof bij een 1-4 achterstand de paal.

    SK Leest : Van Bouwel, Silvrants, De Hondt, Cornelissen (36’ Puttenaers), Lambrechts (36’ Smets), Keekhofs, Peter Louis, Dignef, Jan Louis, Bart Louis, Terrares.

    VV Leest : Johan Lieckens (45’Willems), David Lieckens (36’ Doms), Van der Elst, Candries, Slachmuylders, Sollie, Beullens, Verheyden, Sven Daelemans, Stef Daelemans, Van der Meer.” 

     

    1989 – 12 oktober – Parochieblad : Gezocht
    “Een tijdelijk gastgezin voor een jongen van 18. Momenteel zoekt Oikonde een gastgezin. Indien u geïnteresseerd bent, gelieve dan contact op te nemen met Eddie Van Tilt, psycholoog, verbonden aan Oikonde Mechelen.”

     

    1989 – 13 oktober : Openingsvergadering Studentenclub DE STAP.
    Om 20 u ging in de nieuwe chirolokalen de openingsvergadering door van de Studentenclub “De Stap”. 

    “Beste Leestenaar, 

    Dit briefje is bestemd voor iedereen die in het academiejaar ’89 – ’90 actief student is aan één of andere hogere onderwijsinstelling (regentaat, graduaat, hogeschool, univ,...) en die in Leest woonachtig is of duidelijke sympathieën heeft voor deze gemeente.

    Wij, d.i. de studentenclub “De Stap”, zijn immers op zoek naar jonge, dynamische mensen die, naast het noodzakelijke studie- en blokwerk, ook oog hebben voor wat de sociale kant van het studentenleven genoemd wordt. Dit omvat dan ook de meest uiteenlopende activiteiten, van cultuur tot ontspanning, van informatie tot recreatie. Indien u in dit alles geïnteresseerd bent, nodigen wij u uit op de startvergadering die zal plaatsvinden op vrijdag 13 oktober a.s. Hier zal het wel en wee van onze vereniging uit de doeken gedaan worden. Let wel, uw aanwezigheid aldaar brengt geen enkele verplichting met zich mee, het is een louter informatieve avond.
    In de hoop u op deze vergadering te mogen ontmoeten groeten wij u de meeste hoogachting. 
                 Het praesidium. 

    Inlichtingen kunnen bekomen worden bij : Marc Keulemans, 015/20.78.52, Bart Hellemans, 015/41.07.54, Wim Dons, 015/41.52.95, Luc Verbruggen, 015/21.76.22 en Gerd De Keersmaecker, 03/886.46.42.” 

    Gegroet beste Leestenaar, 

    Voor de duivenliefhebbers is er een duivenbond, voor de wandelaars is er de “slak”, voor de muzikanten is er de fanfare St.-Cecilia, voor de boeren is er de groene kring. De voetbalspelers, de volleybalspelers, de kaarters, de volksdansers, de ruiters, de chirojeugd en nog zo veel andere actieve exemplaren van ons dorpje : allemaal hebben ze hun eigen vereniging. Alleen...alleen onze zonen en dochters die we uitzenden om waar ook in de grote wereld verder te studeren, die hadden tot nu toe geen eigen studendenclub. En dat gaat veranderen ! Want met deze uitnodiging voor onze “Avant-Première-Cocktail-Party” laten we U weten dat onze piepjonge studentenclub “De Stap” zijn eerste stapjes heeft gezet. We vragen u dan ook niets liever dan op deze uitnodiging in te gaan.
    Tot dan,
                       Het praesidium en de leden van Studentenclub “De Stap”.”  
    (Folders uit de beginperiode van “De Stap”) 

    Naast de typische studentikoze activiteiten organiseerde de vereniging tal van andere evenementen : filmnamiddagen, cocktailpartys, intropartys, bierproeven, cocktailstand op “Posse Leest”... De initiatiefnemers opteeerden voor de naam “De Stap” om aan te geven dat studenten heel wat “stappen” zetten : ze zetten een stap in de wereld, ze zetten een belangrijke stap in hun leven en vooral, ze gaan op stap. Om dat te kunnen doen met “De Stap” was er maar één vereiste : men moest Leest bewonen of –onderschat de vindingrijkheid van studenten niet- minstens een of ander lichaamsdeel in die gemeente verpand hebben. De idee voor “De Stap” ontstond tijdens een kroegentocht tussen Mechelen, Brussel en Leuven en die tocht groeide uit tot een klassieker in het programma van de vereniging. “De Stap” bezat ook een eigen tijdschrift : ’t Boekske. Dit verscheen elk trimester en bevatte zowel informatie als ontspanning.
    (GvA,23/2/90) 

     

    1989 – Vrijdag 13 oktober : Algemene vergadering Landelijke Gilde
    Met als onderwerp : “Kracht van aardstralen, magnetische velden” gebracht door de heer Ysewijn. (Parochieblad 5/10)

     

    1989 – Zaterdag 14 oktober : Jaarlijks Ledenfeest KWB en viering 40-jarig bestaan.
    Op deze dag vierde KWB haar 40-jarig bestaan. De feestavond ging van start met een eucharistieviering om 18.00 uur waarna er een feestmaaltijd volgde in de parochiezaal.
    Het menu zag er als volgt uit : gerookte forel, Agnes Sorelsoep, runds- en varkensgebraad met groentenkrans, ijs met warme krieken...Deelname in de onkosten : 550 fr.
    Verdienstelijke leden kregen een herinnering aangeboden. Wie of wat is me onbekend, wel kreeg mijn vader (Victor Van Hoof) een persoonlijke uitnodiging voor zijn 35-jarig lidmaatschap en ter plaatse een paars erelintje met de tekst ’40 jaar K.W.B. Leest, 35 jaar lid 1989.’ (copie bijgevoegd).
    Op deze avond werd eveneens het nieuwe bestuur voor de komende twee jaar verkozen.
    (Diverse folders)

     

    Foto’s (GvM) :
    -De knapen van SK Leest herpakten zich na de rust.
    -De knapen van VV Leest.
    -SK Leest in de aanval.
    -Het erelintje van mijn vader.

     









    20-05-2014 om 18:29 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – Oktobernummer “Toeters en Trompetten” (jg.8,nr.4) :

     

                                         MIJMERINGEN (foto onderaan)

    “Onze fanfare echt goed leren kennen, kan je maar in ons stamcafé. Daar voelen zowel muzikanten als leden zich echt thuis. Er wordt lustig getapt, ‘gelammeerd’ door de vrouwen en zwaar gediscussieerd door leden van het mannelijke geslacht.
    Deze kroeg biedt telkens een typische sfeer die alleen daar kan heersen. Hier hoeft men slechts een geldstuk neer te tellen voor een drankje. Het is er oergezellig en aangenaam vertoeven door haar eenvoud.
    Mag ik even een beeld ophangen van zo een avond ?
    Laten we beginnen aan ‘den toog’, ik zou bijna zeggen het heiligdom van deze plaats. Den toog kan verdeeld worden in drie delen : rechts, links en centraal. Kun je het je voorstellen ? Zoniet ga dan de eerstvolgende repetitie een kijkje nemen. Iedereen is welkom en…(sorry, geen reclame !).

    Centraal, zoals verwacht, vinden de tooghangers een plaats. Dat zijn de zware mannen zoals kersverse papa Hendrik, de tot de nagels toe verzorgde Franky, om er maar enkele op te noemen. De lichtgewichten worden meestal aangetroffen rechts van de toog. Ze kunnen omschreven worden als de kind-vriendelijke typen : zoals Jan, Mille, Freddy, enz…Daar houden zich ook de micro-box-recorder-specialisten op, zijnde het trombone-duo. Wie vinden we dan links ? Onze jeugd en de zwoeg(st)ers van de derde root. Hier worden ze geleerd hoe pinten deftig kunnen worden gedronken en hoe belangrijk het is een toog professioneel en voorbeeldig te bevolken. Kwestie van opvoeding, nietwaar !

    Tot hiertoe een beschrijving van de populatie rond het hart van ons café. Maar niet alleen daar bevinden zich mensen. Iets van de tap-plank verwijderd staan de ‘echten’ : Yves, Edy, de bib en blue-Violet. Dat zijn de brassband-fans. Zonder commentaar !
    En u die dacht dat er geen echte café-tafels te vinden waren, zit fout. Gelieve zelfde scenario voor ogen te houden. Beginnen we rechts. Daar heersen ‘die van ons’. Zij zorgen ervoor dat de tappers tijdens het repeteren nog iets te doen hebben. Tegen de ingang rechts (waarom daar ?) ontmoeten we onze bugel Jeanske en ere wie ere toekomt onze trouwe luisteraars : Géne van de steirt en Emmerance van de Croes. Links van de uitgang verpozen meestal de zwaar-kopers : boer Constant, den Dré van Maria van Liza en Jef uit Breendonk. Daarnaast, zeer belangrijk, de dames-muzikanten die geroepen zijn de sfeer op peil te houden door de warmwaterinstallatie te laten werken. Verder, in de hoek gedrukt, glunderen de bestuursleden : vooral als er veel aanwezigen zijn en er goede muziek wordt gebracht.
    Tussen alles door lopen jongens en meisjes van en naar de toog om zich te bevoorraden. Dit zijn onze jongste aanwinsten waarop we al onze hoop hebben gevestigd voor de toekomst. Om mijn verhaal mooi te beeindigen, zou ik graag in naam van alle muzikanten, de tappers willen bedanken die steeds vriendelijk en vrijwillig de dorstigen willen laven.
             Vera Van Medegael. 

    N.V.D.R. : zoals in alle grote bladen hebben we de namen van de betrokken personages veranderd, zodat die er verder geen last zouden door krijgen. Overeenkomsten met bestaande personages zijn louter toevallig, maar desalniettemin zeer treffend.”  

     

    1989 – Zondag 1 oktober : 17de Massa Loopcross en Stratenloop Chiro-Vevoc
    Om 14 uur ging de stratenloop van start. 5, 10 of 15 km op Leestse wegen met prijzen voor de 10 eersten per reeks en een aandenken voor alle deelnemers. Vanaf 15 uur begon de 17de Massa Loopcross voor meisjes en jongens alle categorieën vanaf 8 jaar. De organisatoren spraken van een 1000-tal deelnemers waaronder een 500 chiroleden. De chiro van Kapelle-op-den-Bos was aanwezig met 89 deelnemers en kon zo de trofee van de grootste groep in de wacht slepen.De chiro van Tisselt nam deel met 75 en die van Leest met 44 deelnemers. 

                                                   UITSLAGEN

    Stratenloop 5 km :
    1.Frans Van Den Dries, 2.Bart Piessens, 3.Alfred Peeters, 4.Leboda, 5.Ronny Geerts.

    Stratenloop 10 km :
    1.Janssens, 2.Crab, 3.Van Den Brande, 4.Frans Van Hool, 5. Alex Boremans.

    Stratenloop 15 km :
    1.Carlo Huyghe, 2.Nico Van Win, 3.Albert Van Deuren, 4.Piet De Wachter, 5.Fons Van Hocht.

    Microben jongens :
    1.Joris Segers, 2.Tim Clerbout, 3.Tom Clerbout, 4.Wim Jacobs, 5.Wim Dries.

    Microben meisjes :
    1.Inge Heiremans, 2.Lien Peters, 3. Marian De Wachter, 4.Elke Teilinck, 5.Sofie Lambaerts.

    Pupillen meisjes :
    1.Ann Clerbout, 2.Sylvie Van den Broeck, 3.Clerbut Linsy, 4.Natalie Hackenjas, 5.Ellen Van den Troost.

    Miniemen jongens :
    1.Bert Van den Berg, 2.Nordin Emarchouchi, 3.Tom Leboda, 4.Koen Van der Maelen, 5.Helmut Hackenjas.

    Miniemen meisjes :
    1.Katrien Vermunicht, 2.Cindy Jacobs, 3.Eva Buelens, 4.Tinneke De Smet, 5.Katleen Lefever.

    Kadetten jongens :
    1.Mark Bruyneels, 2.Dirk Van Den Maelen, 3.Tom Van Aken, 4.Janns Miseur, 5.Jurgen Van Den Bergh.

    Kadetten meisjes :
    1.Fabienne Clymans, 2.Ilse Smets, 3.Annelies Vermunicht, 4.Ann Christiaens, 5.Hilde Gooyvaerts.

    Scholieren jongens :
    1.Dirk Miseur, 2.M. Van Tilt, 3.Ivan Van Der Stappen, 4.Steve Cram, 5.Peter Van Paeschen.

    Scholieren meisjes :
    1.Katleen Plasqui, 2.Kristine De Beuckelaere, 3.Katleen Spruyt, 4.Karen Van Sweevelt, 5. Veronique Schillemans.

    Juniores-seniores mannen :
    1.Freddy Van Winge, 2.Juliens, 3.Mark Beuckelaers, 4.Dirk Houtekiete, 5.Pascal Van Loo.

    Juniores-seniores vrouwen :
    1.Gerda De Ridder, 2.Rita Van Praet, 3.Katie Van Lindt, 4.Griet Soors, 5.Marleen Kinnart.

    Mannen :
    1.Eddy Bells, 2.Frans Goovaerts, 3.Frans Vloeberghen, 4.Julien Berge, 5.Francois De Boeck.

    Veteranen-mannen :
    1.Jos Van Den Bossche, 2.Luc Wijnants, 3. Luc Clerbout, 4.Jos Geeroms, 5.Dirk Crosiers.

    Veteranen-vrouwen :
    1.Agnes Schelfhout, 2.Maria De Prins, 3.Martine Van Den Eede, 4.Els De Backer.
    (GvA, 3/10)

     

    1989 – Maandag 2 oktober : Herfstvergadering KVLV
    Voor de leden in het parochiehuis om 19 uur. De heer Van Gompel onderhield de deelnemers over ‘Grenzen overbruggen’. (Parochieblad 28/9) 

     

    1989 – 5 oktober – Gazet van Antwerpen : De familie Polspoel met honderd op het appèl. (foto onderaan)
    Te Leest kwam de familie Polspoel bij elkaar op een groot feest. Honderd jaar geleden verwierf Antonius Polspoel bij testament de eigendom die daar nog altijd in familiebezit is.
    Alfons Polspoel uit Mechelen, achterkleinzoon van Antonius, nodigde alle Polspoelen uit op een reünie. Er kwamen meer dan honderd deelnemers opdagen, waaronder heel wat mensen uit Nederland.
    Het familiefeest werd ingezet met een eucharistieviering. Er volgde een bloemenhulde op het kerkhof van Leest en een gezellige bijeenkomst in het parochiehuis op de Kouter.
    Uiteraard mocht de traditionele familiefoto niet ontbreken. (GvA, 5/10) 

     

    1989 – Vrijdag 6 oktober : Mosselavond LRV Leest
    Volgende ponyruiters en ruiters nodigden iedereen uit op deze Mosselavond :
    Nele Beyens, Jonathan, Marjan De Wachter, Dirk Appelmans, Kristel Verlinden, Liesbeth Moens, Annelies Kerremans, Inge Kerremans, Jo De Smet, Rudy Andries, Gunter Lauwers, Kris Appelmans, Wim De Wachter, Hilde De Beck, Kathleen D’Hoogh, Paul De Beck, Gerd Neefs, Sven Moons, Gerdt Geerts, Willy De Beck, Marcel Neefs, Heidi Slachmuylders, Stefan Neefs, Werner Neefs, Ilse Neefs, Fonny Slachmuylders, Emiel De Maeyer, Heidi Rottiers, Anja Liers, Ann De Prins, Walter De Prins, Ivo Van Doren, Pascal Mampaey, Bart De Smet, Frans Verbergt, Filip Verbergt, Ann Verbergt, Kristel Huysmans, Jos Moens, Annemie Geerts, Cindy Vanpachtebeke en Jules De Smet.
    Die ging door in de parochiezaal te Leest van 17.30 uur tot 22 uur.
    Mosselen+brood : 275 fr.
    Stoofvlees+brood : 250 fr.
    (Folder)

     

    Foto’s :
    -Aan de tafel op het voorplan zitten August Lauwers, Jozef Van Asch, André Walschaers en Constant Van Alsenoy. De tafel daarachter is voorbehouden aan de dames die bediend worden door Magda De Croes. Gunter Peeters kijkt toe.
    De jongeren staan aan de toog : Luc Vertommen is in gesprek met Alfons en Edy Van Asch. Links is er een gesprek aan gang tussen Jurgen Verschueren, Dora en Peter Van Beersel.
    (Foto : P. Van Roy, verzameling familie Lauwens-Piessens)
    -Met meer dan honderd waren ze, de Polspoelen.





    20-05-2014 om 09:19 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – Zaterdag 23 september : Jaarlijks familiefeest A.C.V. afdeling Hombeek-Leest
    In het parochiecentrum van Hombeek. (Parochieblad 7/9)

     

    1989 – 24 september : K.F. St.-Cecilia naar Damiaanstoet in Tremelo. (Foto onderaan)
    “Onze fanfare neemt deel aan deze grootse optocht. Concrete gegevens volgen. De ereleden die graag deze stoet meemaken vanuit een zitplaats op de tribune kunnen nu al kaarten bestellen aan de prijs van 250 fr. per persoon bij een van onze bestuursleden en dit voor 15 juli e.k.” (Brief aan de leden van de K.F.St.-Cecilia van 16 juni) 

    Het verslag van hun ervaring verscheen in ‘Toeters en Trompetten’ (jg 8, nr.4) :

    “Op zondag 24 september nam onze vereniging, samen met Brassband Willebroek, deel aan de Historische Damiaanstoet te Tremelo.
    Wij zorgden voor een aangepast wandelconcert met enkele goede processiemarsen. Ook onze ‘Thebaanse trompetten’ zorgden voor een sfeervolle inleiding van de stoet. Dank zij de televisieuitzending door de BRT kon onze vereniging nog eens de nationale aandacht trekken. En dat Leest positief opviel, valt door niemand te ontkennen.” 

     

    1989 – 28 september – Parochieblad : Nationale Strijdersbond afdeling Leest.
    “Onze dorpsgenoten van wie hun vader, echtgenoot of zoon deelgenomen heeft aan wereldoorlog één of twee, verzoeken wij dit te komen melden op het sociaal dienstbetoon van Georges Veillez op volgende adressen : Herberg In den Bareel, Dorp-Leest of herberg Op den Hoek, Dorpsstraat 1, dit op vrijdag 6 oktober van 14 tot 15 u. in den Bareel en van 15 tot 16 u. op den Hoek. De Gewest. o/voorzitter Georges Veillez.”

     

    1989 – 28 september : Avondmis opgedragen aan overleden KWB-lid Gust Van Roy
    Alle leden werden uitgenodigd om deze eucharistie te vieren. Aansluitend volgde er een vergadering van de kerngroep. (KWB-informatie)

     

    1989 – Zaterdag 30 september : Grote Cross-Fuif van Chiro-Vevoc
    Vanaf 20 uur met Studio Satan in de Parochiezaal.
    Vanaf 22 uur was er een gelegenheidsbar in het groot chirolokaal.

     

    1989 – 30 september : “Nazomerbarbecue” van SP-SVV-CSC Leest
    In het Chalet van SK Leest vanaf 16.00 uur.

    “Onze ‘barbecue-meesterkoks’ Jan en Conny Van de Ven serveren u voor 125 fr. of 1 zwarte + 1 witte pens of 1 bakharing of 1 spiering. Appelmoes, groenten, sausjes, brood à gogo. Dessert- Leestse fruittaart- en dranken aan zéér democratische prijzen.
    Met vriendelijke groeten D. Nuytkens, voorzitter SP, M. De Bont, voorzitter SVV en T. Vloeberghen, secretaris.” (Folder)

     

    1989 – 30 september – Gazet van Antwerpen : 

    Ook voor Mechelse missionarissen is oktober missiemaand
    “Onze missionarissen…zij boren waterputten, verbeteren wegen, leggen bruggen aan, bouwen scholen en dispensaria, ontfermen zich over wezen, thuisloze kinderen en verzorgen zieken van alle slag. Daarbij trachten ze, geïnspireerd door het evangelie en gemotiveerd door medemenselijkheid, getuige te zijn van Gods alomvattende liefde voor de evenmens met voorkeur voor de zwakken, verlatenen, de vervolgden.
    Daarom is het goed dat jaarlijks de maand oktober in het teken wordt gesteld van onze missionarissen en hun missie. Maar in de oproep tot steun en medeleven met onze missionarissen zou in oktober de solidariteit met de arme en jonge kerkgemeenschappen in de missielanden voorrang moeten krijgen.
    De milde bijdragen alsmede de geestelijke steun zal deze maand dus niet rechtstreeks onze eigen missionarissen ten goede komen maar bestemd worden om in de missielanden kerk- en gemeenschapsopbouw in Jezus’naam te bevorderen. Onze eigen missionarissen staan daar zelf volledig achter.
    Om dit te onderlijnen geven wij hierbij de namen van de Mechelse missionarissen die nu actief zijn in de onderscheiden missielanden.

    -Paula Vaganée, geboren 1948, missiezuster Christelijke Scholen Vorselaar, sedert 1980 op missie in Venezuela.
    -Cecile Vaganée, geboren 1932, missiezuster Ursulinen O.L.V.-Waver, sedert 1955 in Zaïre.
    -Willy Verboomen, geboren 1938, missionaris van Scheut, seders 1964 in Zaïre en sedert 1979 in VS.
    -Jan Sips, geboren 1913, missionaris van Scheut, seders 1939 in China, sedert 1949 in Japan.
    -Leo Van den Eede, geboren 1948, missiebroeder Oblaat, sedert 1971 op missie in Zaïre.
    -Willy Bonduel, geboren in 1931, missionaris van Don Bosco, sedert 1958 op missie in Zaïre.
    -Mark Meel, geboren in 1963, aspirant missionaris van Don Bosco, sedert september 1988 in Zaïre.
    -Theo Briers, geboren in 1931, sedert 1959 op missie in Guatemala.
    -Jan Dockx, geboren 1921, missionaris van Scheut, op missie in de VS sedert 1946.
    -Emiel Somers, geboren 1921, op missie in Zaïre sedert 1951.
    -Nicole Tilman, geboren 1953, op missie sedert 1984 in Taiwan.
    -Clementine Merckx, missiezuster Zusters van Liefde Heule, sedert 1951 op missie in Zuid-Afrika.
    -Mathilde Van Kerckhoven, geboren 1935, missiezuster I.C.M.De Jacht, sedert 1961 op missie op de Filippijnen.
    -Norbert Jans, geboren 1926, missionaris van Scheut, sedert 1956 op missie in Zaïre.
    -Maria Jacobs, geboren 1923, missiezuster I.C.M.De Jacht, sedert 1952 op missie in Zaïre.
    -Jeanne Van de Kerckhove, geboren 1916, missiezuster van Berlaar, op missie sedert 1949 in Zaïre.
    -Delfine Bruyndonx, geboren 1916, missiezuster I.C.M. De Jacht, op missie in India sedert 1949.
    -Roland Scheidtweiler, geboren 1938, missiebroeder van Scheut, sedert 1966 op missie in Zaïre.
    -Maria Bellens, geboren 1923, missiezuster van de Zusters van Berlaar, op missie in Denemarken sedert 1946.
    -Elisabeth Mertens, missiezuster Franciscanes van Maria, op missie in Zaïre sedert 1974.
    -Rosa Vercauteren, geboren 1932, missiezuster van Zusters van Vorselaar, sedert 1975 op missie in Venezuela.
    -Maurits Delbaere, geboren 1930, sedert 1958 in Burundi en Zaïre.
    -Paul Wijnants, geboren 1925, missionaris van Scheut, sedert 1959 op missie in de VS.
    -René De Laet, geboren 1924, missionaris Witte Paters, op missie in Zaïre sedert 1950.
    -Rik Roosen, geboren 1929, missionaris Witte Paters, sedert 1953 op missie in Zaïre.
    -Maria Nijs, geboren 1919, missiezuster Ursulinen O.L.V.-Waver, sedert 1948 in Zaïre en sedert 1967 in Chili.
    -Rosa Van der Krieken, geboren 1935, missiezuster in Zaïre sedert 1963.
    -Bert Meutermans, geboren 1935, op missie in Rwanda sedert 1962.
    -Flor De Ley, geboren 1917, missionaris van Scheut, sedert 1947 in China, 1952 in Haïti en sedert 1963 Dominikaanse Republiek.
    -Lea Claes, geboren 1918, missiezuster Ursulinen O.L.Vr.-Waver, op missie in Zaïre sedert 1946.
    -Adolf Servaes, geboren 1920, missionaris Minderbroeders, sedert 1948 op missie in Zaïre.
    -Martha Nijs, geboren 1924, missiezuster O.L.V.-Waver, sedert 1946 in Zaïre, sedert 1967 in Chili.
    -Bernadine Nijs, geboren 1921, missiezuster Ursulinen O.L.V.-Waver, sedert 1946 in Zaïre, sedert 1975 in Chili.” 

    Foto’s :
    -St.-Cecilia op de Damiaanstoet te Tremelo. (Foto : familie Lauwens-Piessens)
    -Slechts één Leestenaar op deze lijst : Pater René De Laet.

     





    18-05-2014 om 08:59 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – Zondag 3 september : Caroluswandeling
    “Het SP-CSC-SVV-bestuur Leest en onze SP-gemeenteraadsleden Jef Vloeberghen en Ivan De Borger nodigen u van harte uit deel te nemen aan De Caroluswandeling. Een originele wandeling met daarenboven nog een kroegentocht onder leiding van Kd. Celest Van Neck – stadsgids.” (Folder)

     

    1989 – Zondag 3 september : Nationale groepsleidingsdag van de Chiro in Halle
    “Rechtvaardigheid, gaarne zien en innerlijkheid. Met deze drie eigentijdse accenten wil Chirojeugd Vlaanderen de jaren ’90 intreden. Een doelbewuste keuze, die tijdens de nationale groepsleidingsdag in Halle samen met de voorstelling van het nieuwe jaarthema ‘Niet zomaar een zondag’ werd toegelicht aan 1.200 leiders, volwassenbegeleiders en proosten. Bij hen ligt nu de taak de 96.000 Chiro-jongeren in Vlaanderen op weg te helpen naar het realiseren van deze levensstijl.” (GvA, 4/9)

     

    1989 – 7 september – Parochieblad : Pater René De Laet dankt…

    “Pater René De Laet, die intussen terug naar Zaïre vertrokken is, houdt er aan alle mensen van Leest te bedanken voor het fijne onthaal en milde steun, die hij overal heeft mogen ontvangen tijdens zijn vakantie.
    De omhaling tijdens de missen van 26 en 27 augustus bracht de som van 25.300 frank op. De zomer van 1989 zal geboekstaafd blijven als de zomer van het mooie weer, ook als het jaar dat wij, dank zij de mensen van Leest en vele anderen, de nodige middelen hebben kunnen bijeenbrengen om een brug te kopen, te verzenden en in een nabije toekomst over de Sharirivier aan te leggen in Badiya, op 45 kilometer van Bunia en 650 km van Kisangani, in de Oostprovincie van Zaïre. Zo zal een streek waar 20.000 mensen wonen, terug bereikbaar zijn met de wagen, nadat in 1985 de door de missie aangelegde brug met de opgezwollen wateren van de rivier, na een hevige regenval, meegesleurd was.
    Moge die brug het symbool zijn van onze wederzijdse vriendschap !”

     

    1989 – Zaterdag 9 september : Nationale Ziekendag
    “Op zaterdag 9 september worden onze oudere en zieke mensen die enigszins buitenhuis kunnen, uitgenodigd om in de kerk van Leest om 18 uur de eucharistie bij te wonen. Mensen van onze afdeling “Ziekenzorg” zullen bij een bezoek aan huis de nodige inlichtingen geven en inwinnen om de mogelijke aanwezigheid praktisch te regelen. Indien nodig kan verzocht worden om vervoer te voorzien.” (Kerk en Leven, 24/8)

     

    1989 – 15 september – Gazet van Mechelen : Ponyclub blikt terug
    “Het ponyseizoen loopt stilaan ten einde en de prestaties van de Leestse ponyclub zijn dit jaar uitzonderlijk goed geweest. De club nam deel aan vier toernooien en won ze alle vier.
    (...)
    Deze ponyclub richt zich tot kinderen van 8 tot 15 jaar. Maar wie lid wil worden moet zelf over een pony beschikken. In de winter wordt er éénmaal per week geoefend en in de zomer komen de leden tweemaal per week samen. In juli, augustus en september worden de toernooien georganiseerd. In de provincie Antwerpen zijn de wedstrijden voor pony’s het populairst. De kleinere ponyclubs, zoals Sint-Nikolaas uit Leest er één is, bestaan uit viertallen. Grotere clubs brengen meestal acht ruiters aan de start.Wanneer de ruiters 15 jaar worden, zijn zij meestal op hun best. Maar op nieuwjaarsdag van het jaar waarin ze 15 werden moeten ze de club verlaten. Het is dus onmogelijk om een vaste groep van gevormde ruitertjes bij elkaar te houden.”

     

    1989 – 15, 16 en 17 september :

     

    Ceciliafeesten en 17e Internationale Concertwedstrijd van K.F. St.-Cecilia Leest.
    Voor harmonieën en fanfares onder auspiciën van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie en permanente Vorming, het Stadsbestuur van Mechelen, het Muziekverbond van België en Fedekam. Ook met medewerking van de B.R.T.
    Het feestweekend werd ingezet op vrijdag met een kaartavond in het parochiecentrum waarvoor men 280 inschrijvingen kon noteren. Winnaar werd Leon Fierens uit Keerbergen voor Jozef Van Pelt, M.J. De Decker, Jan Geerts en Arnold Teughels.  
    In een reuzentent werd ’s avonds een “beach party” georganiseerd, dit in een exotisch kader van palmbomen, een reuze zandstrand, zuiderse schonen, frisse drinks en up-to-date-music van POWER LIMITS. De tent zat barstensvol.
    Vanaf 20.00 uur, na de kaartwedstrijd, kon men in het Toetercafé met frituur terecht vanaf 19.00 uur.

    Op zaterdag begon een muziekhappening met het optreden van verschillende muziekverenigingen (17 volgens Gazet van Antwerpen waaronder een Italiaans, een Tsjechisch, zeven Nederlandse en acht Belgische korpsen). De muzikanten werden in Leest opgevangen door gastgezinnen.
    Vanaf 19 uur kon men tafelen in een Frans sfeertje in de grote zaal van het parochiecentrum en dit met aangepaste live-muziek. Deze organisatie trok aanzienlijk meer deelnemers dan de voorbije jaren. Vanaf 17 uur kon men terecht in de “Bar Tropical” met Studio Satan.
    Op zondag vond de 17de internationale concertwedstrijd plaats vanaf 10 uur in de feesttent, met korpsen uit Italië, Tsjechoslowakije, Nederland en België. Het restaurant was geopend vanaf 10u30.
    Juryleden waren dit jaar Jan Segers, Jean-Pierre Laro en Karel De Wolf.
    In de wedstrijd voor harmonieën werd de eerste prijs weggekaapt door de Kon.Harmonie Sint-Cecilia uit Zele o.l.v. Dirk De Caluwe met 89% van de punten. De tweede prijs werd weggekaapt door ‘Amicitia’ uit Banholt en derde werd harmonie ‘De Voortgang Sint-Cecilia’ uit Neeroeteren.
    Bij de fanfares was de eerste prijs weggelegd voor “Moed en Volharding” uit Heist-op-den-Berg o.l.v. Maurice Van Mechelen met 91% der punten. Voor deze fanfare die op een indrukwekkende erelijst kan bogen, waaronder een Europese titel, een vice-wereldtitel en nationale titels, was het de eerste wedstrijd onder leiding van hun nieuwe dirigent Maurice Van Mechelen. Het was tevens een test voor het fel verjongde orkest. De gemiddelde leeftijd van de bugels bedroeg amper 19 jaar.
    Tweede werd de Koninklijke Fanfare ‘Kempenbloei’ uit Achel.
    De Heistse fanfare kreeg een beker als laureaat in de afdeling fanfare, een beker van de stad Mechelen als algmeen laureaat van de 17de I.C.W. en een waardevol instrument geschonken door de firma Lemca.
    Na de proclamatie werd de viering van 90 jaar Sint-Cecilia Leest afgesloten met een “Stuif-uit”. 

    In “T&T” jg 8, nr.4 verscheen een verslag van Freddy Walschaers onder de titel :

                                                               I.C.W. – Memories :

    “Rond negen uur ’s morgens me aangemeld met een houten kop. Zou de ‘Franse avond’ daar iets mee te maken hebben ? Alleman was reeds flink in de weer, zelfs de jury was op tijd ! Naar de tent gestrompeld, tafels goedgezet, de veldslag kon beginnen.
    ‘He, ze mogen maar drie minuten inspelen, mannen’ zegt de commissaris, ‘anders bellen we ze af.’ ‘Waar is de bel ?’ ‘Die komt nog !’
    Het eerste korps gaat van start om 09.25 uur, want we mogen geen ‘retaar’ maken. Inspeelwerk Aida : 4 minuten ! Waar is de bel ?! Te laat !
    Op het blad van de heer De Wolf landen twee reuzenmuggen, die door deze laatste onmiddellijk vermoord worden en op de grond gedeponeerd. Plots wordt er een bel op tafel geplaatst. ‘Zeg secretaris’, zegt Karel De Wolf, ‘het is hier toch geen gong-show, ze moeten ze maar op voorhand verwittigen.’ ‘O.K.’.
    Het wordt warmer buiten. Dikke lekken nat vallen op onze papieren. De voorzitter zegt : ‘Wat is dat’. ‘Condensatie !’ ‘Hebben jullie regenjassen ?’ ‘Neen !’
    Een korps speelt een werk, op de directiepartituur staat : ‘Beiaard’. We zien wij geen beiaard op het podium. Geen nood. Plotseling begint de pater de beiaard van de kerk te luiden. Er moet toch iets misgaan. De klokken staan vals en de pater klepelt volledig uit de maat ! Of ziet hij de dirigent niet. In elk geval kan hij geen partituur lezen want hij laat de klokken 56 maten te lang luiden. We halen de middag zonder ‘retaar’. ‘Eten mannen’. ‘Waar dan ?’ Alles is volzet, nergens is nog een plaatsje te vinden. Dan maar drie ‘palmen’ opgegeten en terug onze stoel op. De spanning in de tent begint stilaan te stijgen. De presentatrice moet nu voor elk werk om stilte verzoeken. Aan een der togen heeft een personeelslid beslist om de koffiebedeling te versnellen, en een toren tassen en ondertassen op te stapelen. Nu we juist in een dubbele pianopassage zitten. Aan de klank te horen zouden het wel eens Romboutstassen kunnen zijn. Tik, ondertas, tik, tas, enz. Om het nog wat kracht bij te zetten worden acht koffielepels met besliste tik op elk der acht verdiepingen gedeponeerd. Tak, tak, tak,…Het is geen slagwerker want het is niet in de maat.
    Een tijdje later fluit een vat dat af is. Het publiek is nu niet meer in te tomen. De Heer Laro steekt zijn achttiende dikke sigaar op. Zou hij zijn record van vorig jaar dan toch verbeteren ? Wanneer een korps van heel sterk plotseling op heel zacht overschakelt, dramt de massa nog drie tijden door in dubbele forte vooraleer ze ontdekken dat de muziek weg is. Het is net een grote luchtpijp die stilletjes en te laat, langzaam dichtgeknepen wordt.
    De punten worden steeds eerlijk en waarheidsgetrouw toegekend na rijp overleg. Toch laat de jury een grote puntenopening in de hoop dat er eens een uitstekend korps komt. Spijtig komt het die dag niet. Zo loopt een marathondag op zijn einde met 15 minuten en 12 seconden ‘retaar’. Toch wel straf. Nodig je twaalf korpsen uit op een dag dan geven er minstens drie forfait. Nodig je er zestien uit, in de hoop van een paar forfaits, dan komen ze toch wel allemaal zeker.
    Toen ik daar zo een ganse dag geimmobiliseerd op mijn stoeltje zat, heb ik de volgende bedenkingen gemaakt. Moeten we na zeventienmaal toch niet terug aan onze formule gaan sleutelen ? Zouden we toch niet naar een andere accommodatie uitwijken ? Echte topkorpsen spelen toch zelden in een tent. De grote meerderheid der Nederlandse korpsen zijn ‘subtoppers’ in het beste geval, maar meestal ‘tweede klassers’. Ze beginnen onze wedstrijd te bekijken als de ‘Pak de Poen-show’. Voor hen is dat een leuk uitstapje. Niet teveel verteren, spelen, een fameuze prijs, hups de bus op en weg ! Zijn wij ooit niet naar het W.M.C. in Kerkrade geweest, gewonnen en…een bespoten medaille en een diplommeke en gedaan !
    Wanneer het hoogste percentage 91% is, dan is het duidelijk dat het peil niet denderend hoog was. Wel vond ik het gemiddelde peil hoger dan het jaar tevoren. Toch zal de situatie serieus moeten doordacht worden in perspectief van het volgende jaar.
    Hoofstuk afgesloten !”
     

    De Koninklijke Fanfare St.-Cecilia werd 90. Het bestuur was toen als volgt samengesteld :
    Ere-voorzitter Mevr. Pol Piessens, voorzitter Victor Verschueren, ondervoorzitter Frans Piessens, secretaris Johan Vandeputte, secretaris Sint-Ceciliafeesten en I.C.W. Diane Van Medegael en feestleider Jef Lauwers. De overige bestuursleden waren : Antoon Lauwens, Rik Lauwens, Pol Huybrechts, Marcel Van Loo, Emiel Verschueren, Kamiel Verschueren, Jan Moons en August Lauwers als contactman tussen bestuur en muzikanten.
    De muzikale leiding was in handen van Frans Violet en Luc Vertommen en de lesgevers van de muziekschool van de fanfare waren Johan De Win, Luc Vertommen, Jan De Decker en Freddy Walschaers. (GvA, 14/9) 

    Bijgevoegd :
    -Het menu van de gastronomische avond.
    -Gemeenteraadslid en Leestenaar Louis Vloebergh feliciteerde één van de winnaars.
    -De Koninklijke Fanfare St.-Cecilia werd 90.

     







    15-05-2014 om 09:41 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – 30 augustus – Gazet van Mechelen : 

               KV-Supporter in Afrika vraagt hulp voor Badiya

               Een brug voor pater De Laet (Foto’s onderaan) 

    “Mijn favoriete voetbalploeg is KV Mechelen.”
    “Dat meent ge niet ! Club Brugge, die mannen kunnen voetballen...” 

    Dit soort gesprekken kan je niet alleen in Vlaanderen opvangen.
    Ook in het hartje van Zaïre kan je misschien dergelijke discussies horen.
    Want daar zijn op een missiepost van de Sociëteit van de Paters van Afrika, beter gekend als de Witte Paters, vier Vlamingen werkzaam, waaronder één Mechelaar en één Bruggeling.
    Ten voordele van hen wordt vanavond in het KV-stadion tijdens de match KV Mechelen - Club Brugge een geldinzameling gehouden.
    Pater René De Laet, de Mechelaar in het gezelschap, is dezeer dagen met vakantie in ons land.
    Voor hij terug vertrekt tot ’92, gingen wij hem even opzoeken.

    René De Laet, geboren in 1924 te LEEST, vertrok in ’50 naar Zaïre.
    Zijn werkterrein is Badiya, een gebied van 2.000 km2 met 80.000 inwoners in de noord-oostelijke provincie Ituri.
    Het is een arme streek zonder industrie, met een slecht onderhouden wegennet en een bevolking die hoofdzakelijk leeft van de landbouw en de veeteelt.

    Lianenbrug
    Vier jaar geleden zorgde een overstroming voor heel wat ellende.
    De brug over de Shari-rivier werd weggespoeld.
    Daardoor raakten 20.000 mensen geïsoleerd van de rest van de regio.
    Men heeft wel een primitieve lianenbrug over de rivier gespannen, maar deze voorlopige hangbrug is enkel begaanbaar voor personen.
    Uiteraard heeft dit alles nadelige gevolgen voor de economie van deze arme streek.
    Vooral de veeteelt, een belangrijke bron van inkomsten, wordt getroffen.
    Vroeger gebeurde het veevervoer van en naar de marktplaatsen met vrachtwagens over de brug. Nu sleurt men de koeien met touwen door de rivier en trekt men te voet verder.
    Natuurlijk geen vlotte en ideale manier.
    Ook sociaal en medisch gezien vormt de rivier een barrière.
    Bij hoog water hangt de lianenbrug in de kolkende rivier, zodat oversteken onmogelijk is. Kinderen kunnen dan niet naar school en zieken niet naar het gezondheidscentrum, waar ook een melaatsendorp is en een verzorgingshuis voor TBC-lijders.

    Container
    Pater De Laet en zijn confraters beseffen dat er snel een nieuwe brugverbinding moest komen.
    In het Antwerpse konden ze een metalen brug van het Bailey-type op de kop tikken. Met geld bijeengespaard door de plaatselijke bevolking van Badiya, kon deze brug gekocht worden. Kostprijs : 600.000 frank.
    Het vervoer stelt echter een ander probleem.
    De kosten voor het containertransport per schip tot in de Keniase havenstad Mombassa en vandaar per vrachtwagen naar de Shari-rivier bedragen nog eens een 500.000 frank.

    Geldinzameling
    Een deel van deze som werd al verzameld tijdens een rommelmarkt in Knokke-Heist, waarvan een andere pater afkomstig is, en met een papierslag in LEEST.
    Maar er blijft nog altijd een gat te vullen van enkele honderdduizenden franken. Daarom zal vanavond tijdens de match KV Mechelen-Club Brugge een geldinzameling gebeuren.
    Pater De Laet, overigens een oom van oud-KV-speler William Selleslagh, is een voetballiefhebber en zijn Brugse collega pater Montballyu supportert voor Club Brugge.
    Het wordt een sportieve confrontatie, die een brug slaat tussen sport en hulp aan de Derde Wereld.
    Aan de diverse ingangen van het stadion zullen de Chiro-meisjes van Leest klaar staan om de giften op te vangen. Zij en met hen de bevolking van Badiya-Zaïre rekenen op uw steun. 

    Noot : de omhaling tijdens de missen van 26 en 27 augustus te Leest bracht de som van 25.300 frank op.

     

    1989 – September (enkel maand bekend) : Jeugdreis naar Walibi
    Voor de eerste maal organiseerde de K.F. St.-Cecilia een kennismakingsreis voor de jeugd. Bestemming : Walibi. Iedereen die op de een of andere manier muziekonderricht volgde, mocht gratis mee.

    “Onze bus zat barstens vol. Ondanks het feit, dat de schoolpoorten reeds terug open waren, was het onzettend druk. Iedereen had zijn eigen hitparade : Ali Baba, Kuifje, het geheim van de eenhoorn voor de jongsten…de Radja River, de Sirocco, de Enterprise voor de oudsten. En tot slot een uur in Aqualibi, het subtropisch zwembad…”
    (“T&T”, jg 8, nr.4)

     

    1989 – September : Transfers S.K. Leest (Foto onderaan)
    Eerste provincialer SK Leest is op transfergebied weer bijzonder bedrijvig geweest.De nieuwe trainer Edwin Comijn en zijn assistent Ludo Beckers kregen de moeilijke opdracht de nieuwelingen te integreren.Zo werden voor het middenveld Peter Engelen, Marc Kerremans en Philippe Van Perck aangetrokken.

    Kern : Boonen Guy, Callewaert Luc, Claes Geert, Cleymans Johan, De Prins Pieter, De Smedt Raf, De Vos Johan, Engelen Peter, Goossens Chris, Kerremans Marc, Lavaert Eduard, Maes Patrick, Moons Luc, Neutiens Patrick, Schiettecatte Rudi, Van Dam Dirk, Van Moer Eddy, Van Perck Philippe, Waldraff Jurgen.

     

    1989 – Septembernummer ‘Margareta’ : 

    Raad van Bestuur van C.V. De Mechelse Goedkope Woning
    “De woningen in Hombeek, Leest en Heffen behoorden vroeger tot ‘Het Gelukkig Gezin’, maar werden in 1981 overgedragen aan de Mechelse Goedkope Woning.
    Eind 1988 waren er in het totaal 1173 kandidaten huurders ingeschreven, gemiddeld 565 per jaar. Gemiddeld worden er per jaar 250 kandidaten geplaatst.
    De Mechelse Goedkope Woning zal binnen de mogelijkheden van haar beperkt budget, een programma van renovatie en kleinschalige projecten uitvoeren.
    Renovatie : grondig herstellen en onderhouden van het eigen patrimonium.
    Kleinschalige projecten : vooral in het kader van de stadsvernieuwing.

    Bestuur (Foto onderaan)
    -Jos Nys, Voorzitter.
    -Gust Emmeregs, Beheerder-Zaakvoerder.
    -Leden : Margriet De Wachter, Mon Janssens, Karel Jonckheere, Wim Jorissen, Petrus Kindermans, Germaine Peeters, Jos Tournaye, Willy Van Volsem, Jozef Vloeberghen.
    -Adviseurs : Camiel Breemersch, Herman Peeters, Albert Stiers, Jos Vanroy, Commissaris Nationale Maatschappij voor Huisvesting Annie Bellin, secretaris René Van Poppel.”

     

    1989 – Zaterdag 2 september : Jaarlijkse KWB-reis
    Geleide bezoeken aan Kortrijk (nationaal vlasmuseum) en Poperinge (nationaal opmuseum). Ook Ieper werd bezocht. Prijs : 600 fr. (inbegrepen een smakelijke koffietafel in ‘Klein Rijsel’). (folder)

     

    1989 – Zaterdag 2 en zondag 3 september : Groot Mosselfeest SK Leest
    In het chalet van SK Leest (aan de Zennebrug). Er was ook stoofvlees met frietten of brood te verkrijgen, alles aan demokratische prijzen. (Folder)

     

    1989 – Zondag 3 september : Viering 90 jaar K.F. St.-Cecilia
    Die dag werd het 90-jarig bestaan van de K.F.St.-Cecilia gevierd met een plechtige zitting in de zaal Piessens. Tussen de muzikale intermezzi door schetste Jef Lauwers de historiek van de vereniging in zijn maatschappellijke context.
    Ook Karel De Wolf, muziekpedagoog, directeur van het Leuvense Lemmensinstituut en jurylid van het I.C.W. wist op een boeiende manier de aandacht te trekken met een gepaste situering van het fanfareleven in de sociale geschiedenis.
    De verdienstelijke muzikanten, ereleden en bestuurleden werden gevierd voor hun jarenlange trouwe dienst aan de fanfare. Na het officiële gedeelte volgde een receptie.

    De gevierden waren

    Bestuurslid :
    -Verschueren Victor               45 jaar.
    -Lauwens Antoon                   25 jaar.

    Leden :
    -De Prins Ferdinand               65 jaar
    -Mollemans August                50 jaar
    -Polspoel Benoit                    65 jaar
    -Verschueren Viktor               50 jaar

    Muzikanten :
    -De Borger Jan                       60 jaar
    -De Decker Jan                       25 jaar
    -Lauwens Willem                    35 jaar
    -Lauwers Julien                      25 jaar
    -Van Alsenoy Constant            45 jaar
    -Van Asch Jozef                      45 jaar
    -Walschaers Freddy                25 jaar
    -Verschueren Emiel                25 jaar
    -Verschueren Kamiel              25 jaar
    -Violet Frans                          25 jaar.
    (“T&T”, jg 8, nr.4)

     

    Foto’s :
    -Pater René De Laet.
    -Deze primitieve lianenbrug vormt voorlopig de enige verbinding over de Shari-rivier. Op de achtergrond de bruggehoofden van de weggespoelde brug. Hierop zal ook de nieuwe brug komen te rusten. Maar eerst moeten de transportkosten gedekt worden. (GvA)
    -Het fel gewijzigde elftal van SK Leest met uiterst rechts de nieuwe trainer Edwin Comyn.
    -De leden van de Raad van Bestuur van ‘De Mechelse Goedkope Woning’. Onder hen twee Leestenaren : Gust Emmeregs en Jozef Vloeberghen.
    -Het optreden in het ‘zaaltje achter de root’ (zaal Piessens) onder leiding van Frans Violet.

    (Foto familie Lauwens-Piessens)

     











    15-05-2014 om 09:06 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De mensen uit Mlada Boleslav.  

     

     

     

     

    1989 – 25 augustus : Brief van de K. Fanfare St.-Cecilia aan de Leestse bevolking.
    “Tegen alle verwachtingen in, schreven de Tsjechen uit Mlada Boleslav zich opnieuw in voor deelname aan onze 17de I.C.W. 1989. Hebben wij dat te danken aan onze gastvrijheid in 1985 of is dat de ‘Perestroika’.
    Intussen hebben ze succesrijke jaren achter de rug :
    -in 1987 werden ze derde in de Tsjechoslovaakse competitie.
    -In 1988 verwierven ze de hoogste onderscheiding van de syndicale organisatie van cultuur en mochten daarom naar Oostenrijk.
    -Dit jaar liet de regering toe opnieuw deel te nemen aan een Europees concours en ze wensten terug naar Leest te komen vermits ze in 1985 zo’n succes kenden.
    Wij willen hen in september nogmaals graag ontvangen. Dit kan echter niet zonder het medeleven en de gastvrijheid van onze leden en sympathisanten. Wij vragen u : geef hen een thuis !!! In augustus starten wij met de praktische regeling voor de huisvesting. Wij danken u bij voorbaat ! “ (Diane Lammens in “T & T’van mei 1989) 

    Eén van de initiatieven om logies te verkrijgen was volgend verzoek aan de Leestse bevolking : 

    “Beste pleegouders en pleegouders in spe, 

    Ter gelegenheid van onze 17de Internationale Muziekwedstrijd op zondag 17 september e.k. schreef het orkest uit Mlada Boleslav (CSSR) nogmaals in. Vier jaar geleden waren ze te gast in vele Vlaamse huisgezinnen en dat is hen blijkbaar heel goed bevallen want ze willen het nog eens overdoen.
    Daarom vragen we de geroutineerde pleegouders de hun bekende pleegkind(eren) terug op te nemen in hun midden. Ook nieuwe pleeggezinnen zijn steeds welkom want er dienen 72 muzikale Tsjechen te worden geherbergd.
    Zij staan achter de ‘perestroika’ en ‘glasnost’, laten wij het ‘ijzeren gordijn’ wat openschuiven en de grenzen verleggen in het vooruitzicht van 1992 !
    ‘Wie maalt er om een mondje (+bedje) meer…’, wie zei dat ook weer ?

    Ziehier ons programma :
    Zaterdag 16 september 1989
    -Rond 15.00 uur : aankomst Tsjechen in Leest, Kouter.
    -15.30 uur : ophaling pleegkind(eren).
    -bij U thuis : bekomen van de reis, verfrissing, avondeten.
    -18.00 uur : aanvang muziekfestival in feesttent.
    -20.30 uur : bijeenkomst Tjechen in feesttent voor verbroederingsconcert – graag voor vervoer zorgen a.u.b. De pleeggezinnen worden allen vriendelijk uitgenodigd om van die Tsjechische muziek, -zang en –sfeer te komen genieten. Voor hen is de inkom gratis, natuurlijk !
    -22.00 uur : …of later : overnachting bij U thuis – eveneens zorgen voor ververvoer graag.

    Zondag 17 september 1989
    -’s Morgens : ontbijt bij u thuis.
    -11.30 : Tsjechen terugbrengen naar het parochiaal Centrum, Kouter.
    De pleeggezinnen kunnen hun pleegkind(eren) komen aanmoedigen. Het Tsjechisch orkest speelt hun concoursstuk tussen 14.30 en 16.00 uur. Wij bezorgen u gratis inkomkaarten.
    De proclamatie wordt voorzien voor plus minus 21.00 uur.
    In naam van onze Tsjechische gasten en de inrichtende vereniging hartelijk dank !
       Het Bestuur.”  

    In “Toeters en Trompetten”, jg 8, nr.4 verscheen volgend verslag van Diane Lammens : 

    De Tsjechen in Leest
    “Vierendertig pleeggezinnen boden zich zaterdagnamidag 16 september ll. aan om onze gasten uit Mlada Boleslav te verwelkomen en mee huiswaarts te nemen. Met een half uurtje vertraging werd ons geduld beloond : bekende gezichten, een aarzelende glimlach, vermoeide blikken…
    We loodsten hen naar de feesttent waar ze mooi in de rij aanschoven om hun “piva” in ontvangst te nemen. De geroutineerde pleegouders namen hun bekende Tsjechische pleegkinderen mee naar huis en de nieuwelingen gaven elkaar een stevige handdruk en maakten internationaal gekende gebaren. Uiteindelijk vond iedere Tsjech een Vlaamse thuis.
    ’s Avonds werden ze terug in de feesttent verwacht om een verbroederingsconcert te brengen. De Tsjechische liederen met naar ons gevoel Tiroolse inslag, kenden succes en de melodieën uit “My fair Lady” klonken vertrouwd in de oren. Mijn vooropgesteld programma liep in de war, want ’s zondagsvoormiddags wilden ze Antwerpen bezoeken. De tot gids gebombardeerde Jan Van Rompaey vergezelde hen.
    In de namiddag namen ze deel aan de wedstrijd, maar volgens de uitslag zou hun muzikale prestatie van mindere kwaliteit zijn dan vier jaar geleden.
    Volgens het oorspronkelijke plan zouden ze ’s avonds naar Wavre vertrekken waar een afdeling van Skoda gevestigd is. Op het laatste nippertje kon dat niet doorgaan en ze beslisten in de bussen te overnachten. Maar…de pleegouders protesteerden en velen nemen hun geadopteerden terug huiswaarts; ja, sommige Tsjechen kregen zelfs nieuwe pleegouders voor die nacht !
    Maandagmorgen brak het uur van afscheid aan. De geschenken en lunchpaketten werden weggemoffeld, de kisten met sinaasappelen en citroenen opgeborgen, de laatste blikken gewisseld.

    “Sbochem” (vaarwel)…tot over vier jaar misschien…, maar daar beslissen de “bazen” over want als het aan hen lag…” 

    Na het evenement kregen alle pleegouders nog een foto van het orkest samen met volgende bedankbrief : “Dank, lieve mensen, voor uw gul onthaal, uw warm hart, uw gastvrijheid en de vele kleine attenties ! Muziek verzacht niet alleen de zeden maar brengt ons allen wat dichter bij elkaar.

         Diane.” 

     

    1989 – 26 augustus : Tuinconcert K.F.St.-Cecilia bij Henri Lamberts (Ramsdonk)
    Rie Lamberts was één van de hoofdsponsors van de Ceciafeesten. Voor de allereerste keer hanteerde Johan De Win de dirigeerstok voor de Leestse fanfare. (‘T&T’ jg 8, nrs.2 en 4)

     

    1989 – Zaterdag 26 augustus : Papieromhaling Chiro ten voordele van pater De Laet.
    Vanaf 9 u. werd het oud papier opgehaald door de Chiro, dit ten voordele van pater René De Laet die opnieuw naar Zaïre vertrok. (Kerk en Leven 24/8)

     

    1989 – Zondag 27 augustus : Eetdag K.V.G.-Zennevallei
    Inschrijven kon bij Henriette Verschueren, Van Roy-Verlinden, Lydia Verbruggen, Johan Vandeputte of Alida Zegers. (Kerk en Leven, 24/8)

     

    12-05-2014 om 08:12 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – Zaterdag 24 juni : Oorlogsgedenkteken plechtig ingewijd (Foto onderaan)
    Op zaterdag 24 juni werd op het erepark van de begraafplaats te Leest, ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de oudstrijdersbond, een gedenkteken plechtig ingewijd voor de oorlogsslachtoffers van 1914-1918 en 1940-1945.
    Secretaris en bezieler van de NSB afdeling Leest, Jos Veiller, huldigde in zijn toespraak de gevallenen en sprak zijn dank uit aan al diegenen die er voor gezorgd hebben dat dit erepark en gedenkteken er gekomen zijn.
    Voorzitter van de gewestelijke vereniging Dijle-Rupel-Nete, Emiel Van Heck, nam daarna het woord en drukte er vooral op dat de jeugd toch niet zou vergeten, dat al wat ze nu bezitten, te danken is aan velen die vroeger hun leven hiervoor gegeven hebben.
    Daarna werden de mensen met bijzondere verdiensten gehuldigd, waaronder : oud-burgemeester Joris, mevrouw De Bie en de gemeenteraadsleden Gust Emmeregs, Jozef Vloeberghen en Louis Vloebergh.
    Het gedenkteken draagt het gepaste opschrift : “Zij streden voor vrijheid en vrede.” Daaronder zijn de namen vermeld van degenen die gevallen zijn in beide wereldoorlogen, 25 in 14-18 en 31 in 40-45. De plechtigheid werd opgeluisterd door de K.F. Sint-Cecilia.
    Tot slot zegende pastoor Van Aken het monument. (Folder NSB, Kerk en Leven van 22/6 en GvA van 28/6)

     

    1989 – Zaterdag 24 juni : K.F.St.-Cecilia nam deel aan het Muziekfestival te Hofstade.
    Dit ging door in het Ontmoetingscentrum Zemstsesteenweg Hofstade, dus niet zoals de jaren voordien op de boerderij van Rik Van Roost. Optreden was voorzien om 21.15 uur.
    Het werd een gesmaakt concert en na het optreden kon iedereen smullen van de welgevulde tafels van de traditionele boerenkermis.
    (Brief aan de leden van 13/5 en 16/6 en ‘T&T’, jg 8, nr.4 )

     

    1989 – Zondag 25 juni : Jaarlijkse viswedstrijd K.F. St.-Cecilia.
    Vond plaats bij de Humbeekse Lijnvissers, aan de Reigerslaan.
    Achttien moedigen streden om de wisselbeker Bert Robijns. Viskampioen werd Franky Lauwens en eerste dame was Lieve Vleminckx.
    (Brief aan de leden van 13/5 en 16/6 en ‘T&T’, jg 8, nr.4))

     

    1989 – Zondag 25 juni : Fietstocht KVG Zenevallei lands het Broekpad
    Start om 13.30 u. aan de Zennebrug te Leest en om 13.45 u. aan het frietkot Dorp Hombeek.
    Auto’s : 14.30 u. op de parking Hazewinkel te Heindonk.
    Eten was voorzien rond 17.30 u. in het parochiecentrum van Heindonk.
    Kostprijs : 150 fr. voor volwassenen, 75 fr. voor kinderen. (Folder)

     

    1989 – Zaterdag 1 juli : Verrassingsreis Vevoc
    (Kerk en Leven, 15/6)

     

    1989 – Van 7 tot 17 juli : Chirobivak ’89.
    Vond plaats te Koersel-Stal (Beringen). De meisjes van 7 tot 17 juli, de jongens van 17 tot 24 juli. (PB, 12/1/89)

     

    1989 – 10 juli : Bericht van de Stedelijke Basisschool 

    “Bericht aan de Leestenaars en aan de Ouders van kleuters en leerlingen van de S.B.S Leest die niet op het grondgebied Leest wonen. 

    Geachte Ouders, Dames en Heren, 

    Namens de leden van de Vriendenkring en de leerkrachten houden we eraan allen die aanwezig waren op het voorbije schoolfeest van 24 en 25 juni ll. te danken. Dank zij hun aanwezigheid is dit schoolfeest uitgegroeid tot een funancieel succes maar eveneens tot een waar feest voor de kinderen.
    De laatste tijd doen er geruchten de ronde als zouden een deel van de leerkrachten om verschillende redenen de school verlaten. Hiermee willen we deze geruchten officieel tegenspreken en wordt er volgend schooljaar minstens gestart met het personeelsbestand waarmee dit schooljaar werd beëindigd.
    Eveneens delen wij U mee dat de heer P. Van Dessel, onderwijzer van de 4de klas, tijdens de eerste uitzending van ‘Van Pool tot Evenaar’ in september e.k. zal optreden.
    We wensen u inmiddels nog een prettige vakantie !
       Met de meeste hoogachting, het Schoolhoofd, Stan Gobien.”

     

    1989 – Zaterdag 15 juli :

    Jaarlijkse ééndagsreis Davidsfonds :“In het spoor van Sint Hubertus”.
    In het jaar 722 trok Sint Hubertus met zijn bisschoppelijke zetel en gans zijn inboedel van Maastricht naar Luik. Het traject werd door het Davidsfonds overgedaan maar ditmaal in de comfortabele zetel van een luxe autocar. Deze volledig georganiseerde dagtocht, met inbegrip van de stadsrondritten en het bezoek aan de mergelgrotten kostte 450 fr per persoon. (Folder)

     

    1989 – Van 19 tot 26 juli : Volksdansgroep Korneel op Europeade te Libourne (Frankrijk)
    (Kerk en Leven, 22/6)

     

    1989 – Zondag 23 juli : 1ste Zennetochten van “De Slak”
    De Leestse Wandelclub “De Slak”, lid van de Vlaamse Wandel, Jogging en Loop Liga met lidnr. 225, organiseerde haar 1ste Zennetochten. Vertrek en Aankomt : Sportcentrum Leest, start tussen 8u en 15u.
    Afstanden : 8, 16 of 24 km. Deelname : 30 fr. stempel + brevet.
    50 fr. stempel + brevet + zelfklever
    Trofeeën : voorzien vanaf 20 deelnemers, voor scholen, verenigingen en groeperingen.
    Info : F. Van der Hasselt, Kattestraat 31 2930 Hombeek, 015/42.16.10. (Folder)

    De tocht werd een groot succes met maar liefst 500 deelnemers. (GvA, 10/11)

     

    1989 – 24 juli : V.V.Leest begint met een bijna volledig nieuw elftal (foto onderaan)
    Op 21 juli begon VV aan de eerste trainingen met een bijna vernieuwd elftal. Ook de leiding voor het komende seizoen werd vernieuwd. De nieuwe trainer werd de Mechelaar Johnny De Fre. Officieel betrof het op onze nationale feestdag de eerste training maar sommige   spelers waren al eerder gestart met loopoefeningen onder leiding van adjunct-trainer Rudi Van Hoof. VV Leest zorgde voor een totaal nieuwe aanvalslijn en de bekende spitsen werden vervangen door nieuwe. Dirk Mertens vertrok naar Willebroek, Guido Slachmuylders naar Grimbergen en Willems naar Liedekerke. In hun plaats kwamen Didier Electeur –een vroegere belofte van Anderlecht- vorig seizoen speler bij het Franse Tourcoing. Benny Meeus via Beringen en Diest vorig seizoen speler bij Stade Leuven. Eric Douven speelde met Racing Mechelen in tweede afdeling en trok nadien naar Putte en Wijgmaal. Om het middenveld te versterken kon men beroep doen op Jan Lauwers (ex Boom) Teurlinckx (Willebroek), Van der Steen (Grimbergen) en Jan Alaerd die terugkeerde na één seizoen FC Duffel.
    Verder konden De Fre en Van Hoof beroep doen op Imbert, Wouters, Huys en Raymaekers. Voor de verdediging werd als tweede doelman Michel Moussoux aangeworven. Dirk Heyvaert, vorig seizoen Halle, werd laatste man. Ook Dirk Motie kwam de Leestse ploeg versterken. Verder bleven Luc Doms en Bart Hellemans. (GvA, 24/7)

     

    1989 - 29 juli : Optreden van Volksdansgroep Korneel aan Kust
    Dit ter gelegenheid van “Mechelen aan de kust” te Middelkerke. (Kerk en Leven, 22/6)

     

    1989 - 5 augustus : Bootreis Dinant – Givet van KVG Zennevallei.
    Vertrek : kerk Hombeek om 07.00 u, Leest dorp om 07.15 u. en Heffen Dorp om 07.30 u.
    Avondmaal in Dinant. Prijs volwassenen : 700 fr., kinderen 600 fr. (Folder)

     

    1989 - 5 augustus : Boomke Wies”
    Het Sportcentrum Leest startte met een nieuwe reeks kaartwedstrijden. Er waren voor 60.000 fr. prijzen te winnen. Inleg : 125 fr. (Folder)

     

    1989 - 6 augustus : Mosselfeest
    In het Sportcentrum Leest. Verse mosselen met frietten of brood. Prijs : 285 fr. (Folder)

     

    1989 – 15 augustus : V.V. Leest won beker Huysmans
    Voor de derde opeenvolgende keer slaagde V.V. Leest erin om het eigen tornooi om de beker Eduard Huysmans in de wacht te slepen. Dorpsgenoot S.K. Leest kon in een aantrekkelijke finale geelblauw niet van de overwinning afhouden.
    Vroeg in de wedstrijd had Eric Douven VV op voorsprong gezet, maar kort voor rust stelde Dirk Van Dam de bordjes weer gelijk. Wanneer de meeste supporters zich reeds opmaakten voor de strafschoppen nam Didier Electeur doelman Geert Claes te grazen.
    Sporting Tisselt haalde het voor de derde plaats van Dendermonde en VK Heindonk werd vijfde door het forfait van Kapelle-op-den-Bos. Het lokale reserveteam legde beslag op de zevende plaats na winst tegen Ramsdonk.  

     

    1989 – 18 augustus – Gazet van Mechelen : Nieuwelingen bij Leest-Heide (Foto onderaan)
    Zowel Patrick Spoelders als Chantal Doms zijn nieuw in de boogschutterij. Patrick spande vorig jaar voor het eerst zijn boog op en lukte reeds in de zesde ronde zijn eerste titel.
    Chantal Doms is pas dit jaar gestart en deed evengoed door in dezelfde ronde koningin te worden. Overigens zijn Patrick en Chantal niet de enige jongeren die de rangen van Leest-Heide kwamen verjongen. Uittredend koning Mon Andries hoopt dat die trend zich doorzet.

     

    1989 – Dinsdag 22 augustus : Jaarlijkse reis Landelijke Gilde naar Luxemburg
    Met bezoek aan een Vlaamse boer in Wallonië. (Kerk en Leven 17/8)

     

    1989 – Van 24 tot 27 augustus : Dansemuse Mechelen met optredens Korneel
    (Kerk en Leven, 22/6)

     

    Foto’s :
    -Plechtige inwijding van het Oorlogsgedenkteken.
    -De nieuwe aanwinsten van V.V. Leest met links trainer Johnny De Fre en rechts adjunct Rudi Van Hoof.
    -Boogschutters van Leest-Heide. (Foto : GvA)

     

     







    12-05-2014 om 07:44 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – 24 mei – Gazet van Mechelen :

     

               MGW neemt nieuwe start – Gust Emmeregs wil jaarlijks 100 woningen bouwen (Foto onderaan)
    “Gust Emmeregs, 49 jaar, nog maar pas geïnstalleerd als nieuwe beheerder-zaakvoerder van de bouwmaatschappij “De Mechelse Goedkope Woning”, heeft rond zijn nieuwe verantwoordelijkheid reeds een gans strijdplan klaar.
    In samenspraak met voorzitter Jos Nys –dat wil zaakvoerder Emmeregs beklemtoond weten- zal de MGW de eerstvolgende jaren nog meer dan tevoren haar rol als sociale huisvestingsmaatschappij moeten spelen.
    Gust Emmeregs hield gisteren zijn eerste zittingsuur. Wij waren uitgerekend de tiende bezoeker die in dat korte uurtje bij hem kwam aankloppen.

    Van dichtbij
    Gust Emmeregs is van plan om binnen de sociale bouwmaatschappij MGW de zaken van dichtbij te volgen. Hij heeft o.a. met zijn werkgever een regeling getroffen die hem toelaat zich dagelijks ongeveer gedurende 5 uur met de maatschappij bezig te houden.
    “Het zijn vooral de zaken en de problemen die onze 3.000 huurders rechtstreeks aanbelangen, die mijn aandacht zullen gaande houden. Voortaan mag het niet meer zijn dat kraantjes twee maanden lekken en dat ramen een half jaar stuk blijven”.
    Emmeregs is dus duidelijk van plan de “zaak te voeren” zoals dat van een zaakvoerder mag worden verwacht. Men mag daaruit niet afleiden dat hij op de solotoer wil gaan.
    “Integendeel daarmee is de maatschappij niet gediend. Alle belangrijke beslissingen zullen worden genomen door het dagelijks bestuur waarvan zowel secretaris Van Poppel, voorzitter Nys en ikzelf deel uitmaken.”
    Gust Emmeregs wil de eerstvolgende weken een duidelijke functieomschrijving bekomen van de 45 personeelsleden binnen de MGW. Hij wil ook nagaan in hoeverre op dit vlak kan worden bijgestuurd.
    (...)
    Gust Emmeregs maakt er geen geheim van dat een hartewens is het realiseren van een honderdtal nieuwe woningen in de Kouter te Leest.
    “Er zijn in Mechelen jaarlijks honderd nieuwe woningen nodig wil men aan de vraag van de mensen tegemoet komen” is daarbij zijn nuchtere vaststelling.
         Fons Jacobs”

     

    1989 – Vrijdag 26 mei : Serenade voor Hans Verschueren en Hilde Willox. (Foto onderaan)
    De Leestse fanfare bracht een serenade ter gelegenheid van het huwelijk van muzikant Hans Verschueren met Hilde Willox.
    (Brief aan de leden van 13/5)

     

    1989 – Zondag 28 mei : K.F. St.-Cecilia nam deel aan de Fedekamwedstrijd te Heindonk.
    Die vond plaats in zaal ‘De Zwaan’. (Brief aan de leden van 13/5)

     

    1989 - Zondag 4 juni : Schoolfeest Vrije Basisschool.
    In de Sporthal, Dorpstraat Leest. (Kerk en Leven, 1/6)

     

    1989 – Maandag 5 juni : Verkeerswerkgroep Afdeling Leest
    Samenkomst in het parochiecentrum ‘Het Klooster’ om 20 u. Iedereen was welkom. (Kerk en Leven, 1/6)

     

    1989 – 7 juni : Brief van SP-gemeenteraadslid Ivan De Borger aan de bewoners van de Vinkstraat en omgeving : 

    “Mevrouw, Mijnheer, 

    Op 5 juni 1989 interpelleerde ik in de gemeenteraad over de Vinkstraat.

    ‘Mijnheer de Voorzitter, geachte collega’s.
    Allereerst wil ik het College van Burgemeester en Schepenen bedanken omdat het bij de werken in de Vinkstraat ingegaan is op de voorstellen van de verkeerswerkgroep ‘Veilig verkeer in Leest’. Toch zou ik graag nog opheldering willen in verband met het volgende punt : aan de ingang van de verkaveling ‘De Mael’, ter hoogte van de nummers 56 tot 64 van de Vinkstraat, bevindt zich een strook braakliggend terrein tussen de straat en de huizen. Elke bewoner heeft daar al twee vrachtwagens grint laten op storten, om de huizen bij slecht weer toch bereikbaar te houden. Nu de aannemer van de werken er tijdelijk zijn zware machines en barakken geparkeerd heeft, is het terrein weer helemaal omgeploegd tot een modderige brei. Kan de stad hieraan verhelpen en is een mogelijke oplossing te combineren met de aanleg van het voetpad ?’

    De Schepen van Openbare Werken, de Heer C. Demeester, antwoordde hierop het volgende :
    ‘Mijnheer De Borger,
    Het probleem zoals door u geschetst, zal een definitieve oplossing kennen op het ogenblik van aanleg van het geplande voetpad in de Vinkstraat. Deze werken zullen in de zeer nabije toekomst gerealiseerd worden. In afwachting hiervan zullen wij op uw verzoek ingaan en contact opnemen met de aannemer, teneinde een voorlopige oplossing te treffen en het ongemak van de omwonenden zoveel mogelijk te beperken.’

    Ik denk dat het antwoord van de Heer C. Demeester zeer duidelijk is en dat we binnenkort de oplossing voor dit probleem mogen verwachten.
    In de hoop U hiermee van dienst te zijn, teken ik.
         De Borger Ivan, Gemeenteraadslid, Vinkstraat 32 Leest.”

     

    1989 – Woensdag 7 juni : Bloedinzameling
    Van 18 tot 20 uur in de Gemeentelijke Basisschool, Ten Moortele. (Kerk en Leven, 1/6)

     

    1989 – Van 17 tot 23 juni : Lourdesbedevaart Gepensioneerden.
    17 leden van de Leestse afdeling namen de bedevaarttrein naar Lourdes.
    (Kerk en Leven, 15/6)

     

    Foto’s :
    -De nieuwe raad van bestuur van de Mechelse Goedkope Woning. Als zevende van links Leestenaar Jef Vloeberghen, uiterst rechts zijn dorpsgenoot en beheerder-zaakvoerder Gust Emmeregs . (Foto : GvA)
    -De huwelijksverbintenis van Hans Verschueren en Hilde Willox gevangen in een fanfare-instrument. (Foto : ‘Leest in Feest’)





    12-05-2014 om 06:40 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – Zaterdag 13 mei : Hulde aan :
    Alfons Verbruggen voor zijn 25 jaar dienst als Kerkmeester. Hij kreeg als beloning een Madonna van de hand van aalmoezenier Herregods.
    Hulde werd ook gebracht aan Felix Van der Hasselt (foto onderaan) voor zijn 50 jaar als kerkzanger. Hij ontving de Gouden St.-Romboutsmedaille.
    Tenslotte aan Rik Lauwens (foto onderaan) voor zijn 20 jaar als zangkoorleider, hij ontving de Zilveren St.-Romboutsmedaille.
    Deze viering ging door bij het einde van de Pinkster-eucharistieviering.

    Voor Felix :
    Langs de Leestse kerkgewelven
    zweven klanken “als vanzelven”;
    vijftig jaar “gregoriaans”
    en tussendoor wat moedertaal.

    Voor Rik :
    Als dirigent de zang aanleren
    en noten langzaam-aan “verteren”...
    Hij hield het twintig jaar vol.
    Het “stokske” heeft hij doorgegeven
    maar is van plan “niet af te haken”;
    komt steeds nog zingen als elk ander.
    (Kerk en Leven; 25/5/89)

     

     

    1989 – 14 en 15 mei : Pinksteren – Eetdagen S.K. Leest (kopie folder onderaan)
    Dag zonder koken en…afwas ! In het chalet van S.K.Leest aan de Zennebrug.

     

     

    1989 – Zaterdag 13 en zondag 14 mei : Voetbal Verbroederingstornooi
    Het Jeugdcomité van Jong V.V. Leest richtte voor het eerst een ‘Verbroederingstornooi’ in voor preminiemen, miniemen, knapen en scholieren.
    Op zondag speelden de allerkleinsten (de duiveltjes) een vriendschappelijke wedstrijd onder elkaar. Volgende ploegen engageerden zich :
    Preminiemen : Bornem, Heindonk, DSC Kerkdriel (NL), Muizen, VV Leest A, VV Leest B.
    Miniemen : FC Hever, DSC Kerkdriel (NL), Ramsdonk, VV Leest.
    Knapen : DSC Kerkdriel, Nieuwenrode, Wavria, VV Leest.
    Scholieren : Bonheiden, VV Duffel, DSC Kerkdril, VV Leest.

    “Het valt op dat er in iedere reeks een Nederlands elftal aanwezig is, daarom heeft ons tornooi ook de naam ‘VERBROEDERINGSTORNOOI’ gekregen. Wij wensen onze Nederlandse vrienden uit Kerkdriel (bij ’s Hertogenbosch) dan ook van harte welkom in onze rangen…”
    (Jeugdvoorzitter Dany Meeuws in de programmabrochure)

    Op zondag werd er ook een wedstrijd georganiseerd voor de ouders van de spelers van VV Leest en die van DSC Kerkdriel.

    Uitslagen van de wedstrijden heb ik helaas niet kunnen terugvinden.

     

    1989 – 19 mei : Huwelijksserenade voor Georges Meyskens.
    De K. Fanfare St.-Cecilia gaf een serenade in feestzaal ‘Arras’ te Mechelen ter gelegenheid van het huwelijk van haar lid Georges Meyskens.
    (Brief aan de leden van 13/5)

     

    1989 – Woensdag 24 mei : Wagentje van kermisattractie neergestort. Leestenaar slachtoffer.
    Om kwart over negen ’s avonds kwam een bruusk einde aan de kermispret te Kapelle-op-den-Bos. Een wagentje van de kermisattractie “Moonlift”, een toestel dat de kermisgangers tot 17 meter boven de begane grond brengt, viel plotseling naar beneden. Gelukkig ging het toen al in dalende lijn. De twee inzittenden Luc Verschuren, (foto onderaan) Kerkenblokweg 9 Leest en Christel Peeters, Oudstrijderlaan 99 Kapelle-op-den-Bos, beiden twintig jaar, smakten met hun wagentje tegen de grond en werden zwaar gewond naar een Mechels ziekenhuis overgebracht. (GvA, 25/5)

     

    Foto’s :
    -Felix Van der Hasselt was 50 jaar kerkzanger.
    -Rik Lauwens, 20 jaar zangkoorleider.
    -De folder van de Eetdagen van S.K. Leest.
    -Luc Verschuren raakte zwaar gewond op de kermis van Kapelle-op-den-Bos.

     









    11-05-2014 om 11:04 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gerard Gieselink, de andere jongeren
    vergaten hun foto aan de redactie van
    ‘Toeters en Trompetten’ te bezorgen.

     

     

     

     

     

    1989 – Meinummer periodiek van de K.F.St.-Cecilia :

     

                                                              Onze jeugd onder de loep

    Naam : Verschueren Jurgen, Elleboogstraat 24 Leest.
    Leefijd : 15 jaar.
    Zoon van : Vic (Fikke)…(Veuzitter).
    Instrument : Bugel.
    Leerling van : Johan De Win.
    Hoeveel oefen ik per week ? 5 min. per dag.
    Hoe zie ik er uit ? Kalm,…en voor ne palm…
    Wat vind ik van mijn leraar ? Ne goeie gast.
    Waar ga ik naar school ? T.S.M. 4 elektriciteit.
    Vind ik het leuk een van de jongste spruitjes van onze fanfare te zijn ? Ik was liever de jongste bloemkool !!!
    Heb ik misschien een broer in de fanfare ? Ja, een stuk of vier, nl.Mille, Kamiel, Rik en Hans. 

    Naam : Gieselink Gerard, Ten Moortele 37 Leest.
    Leeftijd: 11/12/1977 (12 jaar).
    Zoon van : Franz Johan Gieselink.
    Instrument : Bariton.
    Leerling van : Frans Violet.
    Hoeveel oefen ik per week ? 2 uur 20 minuten.
    Hoe zie ik eruit ? Mooi en intelligent.
    Wat vind ik van mijn leraar ? Komt te laat op de les (n.v.d.r. Foei Frans !)
    Waar ga ik naar school ? Vrije school van Hombeek.
    Weegt een instrument soms niet wat zwaar ? Ja, mijn instrument is loodzwaar en oeroud. (n.v.d.r. hij heeft ondertussen een nieuw exemplaar gekregen)
    Mag ik altijd zo laat naar de repetitie komen ? Nee, ik ben nog te jong. 

    Naam : De Rooster Tom, Blaasveldstraat 54 Leest.
    Leeftijd : 13 jaar
    Broer van : Bart en Katleen. Zoon van : Robert.
    Instrument : Cornet.
    Leerling van : Johan De Win.
    Hoeveel oefen ik per week ? 20 minuten per dag.
    Hoe zie ik eruit ? (‘k Durfde niet te antwoorden in ’t bijzijn van de familie)
    Wat vind ik van mijn leraar ? Goeie leraar. Hij eist veel maar…
    Waar ga ik naar school ? S.T.K. Kapelle-op-den-Bos.
    Durf ik de dames voor mij omver blazen als de dirigent het vraagt ? Als ’t moet wel…
    Waarom verkies ik cornet boven bugel ? Cornet vind ik veel handiger en toffer.

     

    1989 –Van 3 tot 7 mei : 19e Leestse Volksfeesten 

    Woensdag 3 mei : Beste showpaar van Vlaanderen
    In de Leestse sporthal werd het “beste showpaar van Vlaanderen” verkozen in het kader van de Leestse Volksfeesten. Gust Emmeregs mocht een meer dan 600-koppige belangstelling begroeten en was met dat publiek meer dan in zijn nopjes.
    De populaire Nederlandse televisiepresentator Fred Oster onderwierp een hele reeks kandidaten aan drie proeven. Winnaars werden de Aalstenaars Christiane De Stroper en Michel Cleemput. Uit de dertig prijzen die op een monitor werden getoond konden zij er twintig onthouden die ze dan ook mee naar huis mochten nemen.

    Donderdag 4 mei :
    H. Mis met E.P. De Brabander, Kon.Fanf. St.-Cecilia en het Jongerenkoor van O.L.Vr. Ham Instituut Mechelen o.l.v. Irene Goossens. Na afloop van de eucharistieviering officiële opening door burgemeester Jos Van Roy.
    In de namiddag : kindernamiddag met Huug van Gompel, met poppenkast, spel, dans enz.
    ’s Avonds trad Will Tura voor de tiende keer te Leest op.

    Vrijdag 5 mei:
    Super Kaartavond met voor 150.000 fr aan prijzen. Inleg : 250 fr.

    Zaterdag 6 mei :
    Vanaf 21 u. werd het sportcentrum herschapen in een new-beat discotheek met discobar Zephyr en met optredens van The Erotic Dissidends en ‘The Confetti’s’. Kaarten in voorverkoop 150 fr., later 175 fr.

    Zondag 7 mei :
    Vanaf 12 u. muziek- en folklorefestival met optredens van harmoniën en fanfares uit de omgeving.
    (GvA en folders)

     

    1989 – Zondag 7 mei : Provinciale Gezinsbedevaart Landelijke Beweging
    Te Kalfort-Puurs. Om 14.30 u. een eucharistie, gevolgd door een gebedstocht en toewijding aan O.-L.-Vrouw. (Parochieblad 20/4)

     

    1989 -11 mei : Oproep van de pastoor
    In “Kerk en Leven” van 11/5/89 deed de Leestse pastoor volgende oproep :

    Confetti en rijst voor de deur van de kerk...om het jonge echtpaar triomfantelijk te onthalen. Nog nooit heb ik nadien een “triomfantelijke strooier” een bezem weten vragen om het voor de deur van de kerk weer netjes te maken. En gezien de trouwdag veelal op een zaterdag verloopt, ligt natuurlijk het “strooisel” klaar om ervan heel wat, aan de schoenen, in de kerk mee te brengen en het daar ongewild achter te laten. Als wij mensen, het voor onze deur en in ons huis “proper” trachten te houden, dan zeker voor de kerkdeur en in onze kerk.”

     

    1989 – Vrijdag 12 mei : Repetitie-concert K.F. St.-Cecilia
    Die avond werd naar aanleiding van Kermis-Leest gesubsidieerd door het Gemeentebestuur van Mechelen. (Brief aan de leden van 26/4/89)

     

    1989 – Zaterdag 13 mei : Afreis Davidsfonds afdeling Leest
    voor driedaagse Canterbury, Windsor en Londen. (Kerk en Leven 11/5)

     

    11-05-2014 om 06:38 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – 22 april : Dansavond Landelijke Rijvereniging
    In de Parochiezaal. (PB, 20/4)

     

    1989 – Zondag 23 april : KWB Fietstocht – naar het Broekpad.(Folder)

     

    1989 – 25 april : VV Leest verantwoordelijk voor ramp met tent
    “Het Hof van Beroep van Antwerpen heeft zopas uitspraak gedaan in de zaak tussen VV Leest en het tentenbedrijf Veldeman uit het Limburgse Bree. Zowel VV Leest als het tentenbedrijf schuiven mekaar de verantwoordelijkheid toe inzake de ramp op Ons Hemelvaartdag 1983 toen de grote tentoonstellingstent op de terreinen van VV Leest het onder een rukwind begaf. Nadat de rechtbank van eerste aanleg te Mechelen in 1986 het tentenbedrijf verantwoordelijk stelde, ging Veldeman in beroep. Volgens het Hof is de huurder juridisch verantwoordelijk.

    VV Leest dat destijds zo’n 700.000 frank eigen kosten had bij de ramp, ziet met dat vonnis een eventuele recuperatie van dat geld onmogelijk gemaakt. Er zijn bovendien nog voor circa 1 miljoen frank schadeclaims van benadeelden die gerechtelijk procedeerden. De kans op vergoeding wordt voor deze benadeelden terug groter. VV Leest heeft er bij haar verzekeraar op aangedrongen om tot uitbetaling over te gaan. Maar er blijft ook nog de mogelijkheid tot cassatie waardoor de zaak andermaal op de lange baan zou kunnen belanden.” (GvM,25/4/89)    

     

    1989 – Zaterdag 29 april : Barbecue in de Stedelijke Basisschool, Ten Moortele.
    Organisatie van de SBS met medewerking van de Vriendenkring.
    Keuzemogelijkheden :
    Schotel met forel (220 fr.), schotel met reuzensaté (180 fr.), schotel met twee pensen (150 fr.)
    Kindermenu’s :
    Schotel met kleine saté (100 fr.), schotel met witte pens (75 fr.), schotel met zwarte pens (75 fr.)
    Nagerecht :
    Taart met slagroom en koffie (80 fr.), taart met boterroom & koffie (80 fr.), ijs – dame Blanche (80 fr.), kinderijs (30 fr.)
    Alle vis- en broodschotels met brood, groenten, appelmoes. (Folder)

     

    1989 – Zaterdag 30 april : Recreatief Indoorvolleybaltornooi KWB
    In de Sporthal van Leest. Contactpersoon was Jan Tiri uit de Cecilialaan 12.
    Twaalf heren- en twee damesploegen namen deel.

    Uitslag
    1.Hofo, Hombeek
    2. Rode Lantaarn, Kapelle-op-den-Bos
    3.Studio Foert, Kapelle-op-den-Bos
    4.Joslim, Kapelle-op-den-Bos
    5.Joledi, Mortsel
    6.Leyden, Mechelen
    7.K.W.B, Leest
    8.Coloma, Mechelen
    9.Carré, Tisselt
    10.Fikke Boys, Leest
    11.Libertus, Mechelen
    12.Drie Gapers, Leest.

    De dames uit Heffen zegevierden over de dames van K.W.B. Leest.
    (KWB-informatie, mei ’89)

     

    1989 – Mei – “Toeters en Trompetten”, jg.8, nr.3 : Freddy Walschaers : TE STEREOTIEP ! 

    “Heel lang geleden toen ik nog jong was, had je in Leest twee mogelijkheden om je zinnen te verzetten : eerst de chiro en daarna de ‘blekken of de sussen’. Dit al naargelang uit welk nest je kwam. Er was nog niet veel. De T.V. bezat slechts twee posten, er reden weinig auto’s en men kon nog op straat spelen. Men hoorde ’s avonds vele muzikanten repeteren omdat er eigenlijk niks anders was.

    We kunnen rustig stellen dat dit nu eventjes veranderd is. Daar waar vroeger 90% van de jongeren kwamen proberen of ze geschikt waren voor de edele kunst der muziek, omdat er niks anders was, is het aanbod nu wel anders. In Leest zijn zo mogelijk misschien meer verenigingen dan in de rest van Groot Mechelen. De jeugd wordt reeds zeer vroeg aangezocht om deel uit te maken van de een of andere vereniging.
    We hebben twee volledig uitgebouwde voetbalploegen in de Belgische Voetbalbond, er is de Vevoc, Rust Roest, Korneel, de Kwak, de Slak, de Stap, enz…

    Dit maakt het voor onze fanfare ver van gemakkelijk om nog een jongeling te vinden die bereid is aan al deze verleidingen te weerstaan en de muziek boven alles te stellen.
    Wanneer we ons de vraag stellen : ‘Wat trekt de jeugd aan in een bepaalde vereniging ?’, leiden we hieruit het volgende af.
    Een belangrijk element is de aard van de activiteit. Iemand die van voetbal weg is, zult ge moeilijk toneel laten spelen. Een geboren muzikant zult ge geen voetballer zien worden. Toch is er een zeer belangrijk element in de aantrekkelijkheid van een vereniging. Dit element is het jaarlijks programma dat afgewerkt wordt.
    Bij de jeugd zijn er heel wat die geen uitgesproken mening hebben op zo’n jeugdige leeftijd. Dus komt het erop aan zaken in het programma op te nemen welke de jongeren aanspreken. Ik meen hierin bij onze vereniging een zeer zwak punt te ontdekken. Wanneer we de afgewerkte programma’s van de laatste drie, vier jaar bekijken kunnen we rustig stellen : VEEL TE STEREOTIEP !!!

    Eerst het Nieuwjaarsconcert, dan de Eetdagen, Palmzondagconcert, Ceciliafeesten, Teerfeest en Kerstfeest. Daartussen zweven de traditionele optredens te Battel, Heindonk, Elewijt, Perk en andere Hofstade. In zo’n aanbod zit teveel de tendens : ‘Allez, we zijn weeral een jaartje ouder !’
    Niemand zal betwisten dat we een hardwerkend bestuur hebben dat ervoor zorgt dat het nodige zaad in het bakje komt om de werking van onze vereniging mogelijk te maken. In de vorige ‘Toeters’ las ik in het artikel van Jefke Lauwers : ‘Zo moet blijken dat bestuurslid bij een muziekkorps niet zomaar een erepostje is, maar een engagement’.
    Volgens mijn bescheiden mening zijn er nog teveel bestuursleden die denken dat hun engagement eindigt bij het steeds vervullen van dezelfde taken in het steeds terugkerend stereotiep programma. Bij de voorbereidingen der inrichtingen valt me dat steeds op, door uitspraken zoals : ‘Zeg mannen, waar stonden die stoelen verleden jaar !’ of ‘He, waar hing dat plakske verleden keer, die nagel is hier weg !’ of ‘Zeg, verleden jaar was die ingang zeker tien centimeters breder !’

    Op zeker moment richt men een schitterende reis in naar Luxemburg. Proficiat voor de mensen die deze reis uitstippelden en op touw zetten. Het jaar daarop…O ramp, o ramp !!! ’s Morgens op hetzelfde uur, op dezelfde busjes, rijden langs hetzelfde wegske, eten in ’t zelfde cafeeke, spelen op hetzelfde kioske, eten in hetzelfde restaurantje, varen met hetzelfde bootje, ’s avonds huiswaarts langs dezelfde binnenwegjes, eten in hetzelfde afspanninkje met hetzelfde dineetje en op de oververhitte busjes langs dezelfde wegskes naar huis. Ik denk dat ik nog nooit in mijn leven zo blij was dat ik met mijn gezwollen ledematen van een bus kon stappen.
    Deze anekdote om aan te tonen hoe gevaarlijk het is in het stereotiepe te vervallen, wanneer men elk verrassingselement op voorhand uitsluit. Richt men deze tweede reis gewoon drie jaar later in, wordt het gegarandaard een succes.

    Deze trend van ‘steeds hetzelfde’ zit er teveel in ons jaarlijks programma. Willen we de jeugd blijven aantrekken en de toekomst van onze vereniging blijven veilig stellen t.o.v. al de andere concurrentie ? Wel vrienden, dan zullen we uit een ander vaatje moeten tappen !!!
    Zoals ik in mijn vorig artikel de muzikanten opriep om een frisse wind door onze rangen te laten waaien, wil ik thans een oproep tot onze bestuursleden richten. Heren bestuursleden, geef onze vereniging troeven in handen om de jeugd aan te trekken. Laat ons afstappen van dat afgezaagde, oude en stereotiepe programma. Laat ons eens ergens anders gaan spelen i.p.v. altijd naar Battel, Heindonk, enz…

    Met de regelmaat van een klok krijg ik de laatste tijd klachten van jonge bestuursleden die zich geremd en versmacht voelen door de ouderen wanneer ze eens iets nieuws willen proberen. Het is vanzelfsprekend dat ouderen en ervaring noodzakelijk zijn om alles in goede banen te leiden. Dit mag echter niet leiden tot het systematisch in de kiem smoren van alle vernieuwing. Laat de jeugd aan bod komen. Willen we de jeugd aantrekken laat dan die jeugd voor een groot stuk mee het programa bepalen.
    Gaan we even terug naar de vorige Ceciliafeesten. Weet ge het nog…de jeugd had ettelijke tonnen zand in de tent gekapt en palmbomen gezet. Toen waren de ouderen in paniek. Wel, is het geen succes geworden ?! Wat deed het deugd aan mijn hartje toen ik met Paasmaandag onze tent zag staan. Dat was eens iets nieuws. Wel, is het geen succes geworden ?!

    Ik roep tevens iedereen op : waar je ook komt, trek je ogen open ! Wat doen ze op een ander om zaad in het bakje te krijgen ? Wat richt men op een ander in ? Laten we het bestuur steunen met ideeën zodat we eens iets nieuws kunnen beleven.
    Mannen van het bestuur, heb toch geen schrik om iets te doen. Wie niks doet, kan niets misdoen. Waar ik op hamer is : breng een programma waarvan de jeugd zegt : ‘Kom, we gaan bij de Blekken spelen, daar valt iets te beleven !’
    Natuurlijk hoor ik de meesten al zeggen : ‘Ja, hij heeft makkelijk praten, dat hijzelf eens voor de pinnen komt !’ Wel beste mensen, ik ga dat proberen in mijn volgend artikel dan heb ik nog drie maanden de tijd om mij te beraden. Trouwens van wie komt het idee van een Beach Party en wie heeft er ooit eens gezegd van met Paasmaandag op het dorp een spiegeltent te zetten ?! (de tent stond er nu al, enkel de spiegels ontbraken…)

    Omdat mijn schrijfruimte beperkt is, wil ik besluiten met een anekdote waarmee ik iedereen die met de Blekken begaan is, wil laten aanvoelen wat de echte bedoeling van mijn artikel is…
    Zaterdag 17.00 uur. Plaats van het gebeuren : aan de frituur op de Leestse Dorpplaats. Een tiental jongeren staan te wachten op frieten. Onder hen Charelke, muzikant bij de Blekken. De Jef, speler bij de voetbal, komt op zijn fiets aangereden.
    ‘Oepzaij ! Veu moa a groeat pak frut ? ‘k Em ze wejal verdiend ! Vijfhonderd ballen ! Memme gewonnen !!!’
    ‘Zeg Jef, weurde goa beteuld veu te sjotten ?’
    ‘Das zeker, 500 ballen veu as we winnen en 250 ballen veu nen dro !’
    ‘En as ge verliert ?’
    ‘Niks gedoemme ! Ma pas oep hé, we winne veul. En manneke, geen kwaad woord van de voetbal hé ! Welle geun alle joare oep toernoe nat buitenland. Me hiel de ploeg na Deutsland of Iteulle ! Das plezant se mannen !!!’
    Marieke repliceert : ‘Zeg Jef, goa me ave voetbal altij. Ik zen bij de volksdans. Welle hemme al in ’t sportpaleis van Antwerpen gedanst veu dettigduizend man. Veu zoeveul volk hedde goa nog ni gesjot, hé Jef ? En daabijoa, alle jaren geumme ok weg, gelak na Portugal enzoe.’
    De Jef : ‘Zeg Charelke, bloasde goa oep gene tuter bij de Blekke ?’
    Charelke antwoordt : ‘Das zeker joeng, das plezant. Welle treden ok oep in Battel en in Haandoenk. En alle joare geumme vissen na Hummek !!!’
    Waarna een algemeen lachsalvo volgt…”    

    De oproep van Freddy Walschaers was schijnbaar niet in dovemansoren terechtgekomen. In het daaropvolgende nummer van ‘Toeters en Trompetten’ stak hij de loftrompet over het baanbrekend werk van het bestuur inzake de jeugdwerking.

     

     

    11-05-2014 om 06:02 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – Dinsdag 4 april : Hou het apart !
    “Klein chemisch afval kan afgegeven worden op het Dorpsplein tussen 09.30 en 12.00 uur.” (PB 30/3/89)                          

     

    1989 – Donderdag 6 april : Gevallen
    Op de Mechelsesteenweg in Hombeek viel donderdagochtend om 7u50 voetganger Jan Cauwenberg uit de Dorpstraat nr. 5 Leest. Hij werd naar het Sint-Jozefziekenhuis overgebracht. (GvA, 7/4)

     
    1989 – Zaterdag 8 april : Avant – premiere – coctail – party
    Het praesidium en de leden van studentenclub ‘de stap’ nodigden iedereen uit op hun avant-premiere-cocktail-party. In de parochielokalen. Deuren vanaf 20 uur.
    Inkom 80 frank. (folder)

     

    1989 – 8 april : B.G.J.G. afdeling Leest
    Start van een nieuwe 10-delige lessenreeks ‘watergewenning, kleuterzwemmen en zwemmen voor gevorderden’. Inlichtingen en inschrijvingen : Myriam Peeters-De Laet, Molenstraat. (PB 23/3)  

     

    1989 – Zondag 9 april : H. Vormsel
    Volgende Leestenaars werden door deken W. Vanderwegen gevormd : Ine Boonen, Hans De Hondt, Ilse De Laet, Rebekka De Wit, Maarten Dons, Nele Galicia, Tim Glorie, Veerle Lamberts, Steven Van Beneden, Jellen Van der Meulen, Nathalie Muyldermans, Iris Selleslagh, Kris Slachmuylders, David Slachmuylders, Veerle Spruyt, Koen Van de Maele, Kristine Verbeeck, Hilde Verbruggen, Veerle Van Hoorebeeck, Melissa Duran, Gerard Gieselink, Inge Fierens, Veerle Fierens, Ilse Lauwers, Wendy Segers, Sandra Vloebergh, Tinneke Reyntiens. (PB 30/3 en 14/4)

     

    1989 - 9 april : Vergadering Verkeerswerkgroep Leest
    “Beste Leestenaar, een jaar geleden hebben we via dit zelfde kanaal de oprichting van de verkeerswerkgroep aangekondigd.
    Dit eerste werkjaar heeft vooral gediend om een inventaris te maken van alle Leestse verkeeersknelpunten. Uit deze studie zijn een aantal voorstellen naar voren gekomen, waarop wij graag uw reactie zouden vernemen :
    1.Snelheidsbeperking tot 40 km/u op het stuk Dorpsstraat, Leest-Dorp, Pastoor De Heuckstraat gaande van aan ‘De Apotheker’ tot aan de ‘Zennebrug’. Deze snelheidsbeperking zien we bij voorkeur gerealiseerd door ingrijpende wijzigingen aan rijweg en bijhorigheden.
    2.Stemmen zijn er opgegaan om over de totale lengte van Kouter en Juniorslaan de snelheid te beperken tot 60 km/u.

    Wij verwachten uw reacties voor 11 december 1989. Zowel persoonlijke (anonieme) reacties als reacties van uw vereniging zijn van harte welkom.
    Tot slot vermelden wij nogmaals dat iedereen is uitgenodigd tot het bijwonen van onze vergaderingen. Hieronder vindt u trouwens de vergaderdata voor het komende halfjaar.
         De werkgroep.

    13 november 1989 : Stedelijke Basisschool – Ten Moortele.
    11 december 1989 : Klooster – Dorpsstraat.
    15 januari 1990 : Stedelijke Basisschool – Ten Moortele.
    12 februari 1990 : Klooster – Dorpsstraat.
    12 maart 1990 : Stedelijke Basisschool – Ten Moortele.
    9 april 1990 : Klooster – Dorpsstraat.”
    (Omzendbrief)

     

    1989 – Maandag 10 april : BGJG nodigt uit...
    Om 20 uur F. Deboosere (BRT) & Het Weer in de parochiezaal Kouter Leest.
    Inkom : 30 frank (leden), 40 frank (niet-leden). (folder)

     

    1989 – Zaterdag 15 april : Play-Back België-Holland in Leest
    In de Leestse sporthal namen een aantal Vlaamse en Waalse playbackers het op tegen hun Nederlandse collega’s. De deelnemers werden verdeeld over drie categorieën. Als eerste kwamen de mini-playbackers aan de beurt. In deze categorie behaalde Fréderic Iicitello uit Luik de overwinning. De maxi-playback werd door Manon Balcaen uit Gent gewonnen. Zij vertolkte op schitterende wijze Dalida. Bij de sound-mix-show werd Claudia Chinn de laureate. Zij imiteerde Tina Turner. Tweede in deze categorie werd Belgisch kampioen Patrick De Koninck met een vertolking van Michael Jackson.
    De jury bestond uit 3 Nederlandse en 3 Belgische mensen en er werd vooral gelet op lipping maar ook op gelijkenis, kledij enz.
    Er werd voor 100.000 fr. aan prijzen gegeven. (GvA)

     

    1989 – Zaterdag 15 april : A.C.V.-Kaartavond
    De afdeling Hombeek-Leest van het A.C.V. organiseerde een kaartavond in de parochiezaal van Leest. (PB 13/4)

     

    1989 – Zondag 16 april : Eerste gezamelijke communie 1989.
    “Zondag 16 april doen de kinderen van het tweede studiejaar hun eerste communie in de hoogmis van 10 uur. Wij vragen aan de ouders van de kinderen geboren in 1981, en die elders naar school gaan en die wensen in onze parochiekerk hun eerste communie te doen, ten spoedigste de pastoor te verwittigen. Weldra zullen wij al de ouders uitnodigen voor een samenkomst, waarna wij de onmidellijke voorbereiding met de kinderen beginnen.” (PB 2/2/89)

    Die oudervergadering vond plaats op maandag 20 februari.
    De namen van de communicanten verschenen in het Parochieblad van 13 april :
    Bert Boonen, Lies Cordemans, Nathalie De Laet, Anita De Potter, Annelies De Wit, Maarten De Wit, Brecht Dierckx, Joke Jespers, Gert Huysmans, Liesbeth Moens, Lien Peeters, Davy Selleslagh, Shanna Spoelders, Carl Storms, Annelies Rodet, Sylvia Van den Bergh, Bartel Van den Wijngaert, Pieter Van Waeyenbergh, Elke Verschueren, Annelies Heylen, Veerle Verschuren, Veerle Lauwers, Marian Van Damme, Bart Casteels.

     

    1989 -17 april : Stichting van “Ziekenzorg” Leest
    Voordien hadden alle Leestenaars volgend schrijven in hun bus gekregen :

    “Beste Leestenaars,

    In de meeste parochies rondom ons bestaat er een “zieken”-zorg werking. Ook in Leest zouden wij hier graag mee beginnen. Wij zoeken een flinke ploeg vrijwilligers, jong en oud, die samen willen proberen langdurig zieken meer kansen te bieden in onze plaatselijke leefgemeenschap. Dat kan het volgende inhouden :
    -regelmatig op huisbezoek bij één of meer zieken. Het ganse aanbod van ziekenzorg bij mensen in huis brengen. En vooral bij de thuisgebonden zieken : een stukje menselijk contact verwezenlijken.
    -aangepaste samenkomsten en uitstappen helpen organiseren, die haalbaar zijn voor zieke mensen.
    -af en toe met alle medewerkers samen vergaderen, om werkafspraken te maken en onszelf wat bij te schaven.  

    Wie durft de stap zetten ? Als je deze nieuwe werking mee wil starten, geef dan je naam op bij de voorzitt(st)ers van de parochiale verenigingen of bij de leden van de parochiale ploeg, waarvan u hieronder de namen vindt :

    Raf Selleslagh, Dorpsstraat 72.
    Frank De Prins, Kleine Heide 54.
    Chris Van Medegael, Dorpsstraat 41.
    Paul Peeters, Vinkstraat 28.
    Suzanne Broothaerts, Juniorslaan 94.
    Ann Van Brempt, Leestdorp 22/1.
    Pater-Pastoor Karel Van Aken.

    P.S. : de 1ste vergadering gaat door op 17 april 1989 om 20u in ’t klooster waarop u allen vriendelijk wordt uitgenodigd.”  

    Vanuit de parochiale ploeg nam Suzanne Broothaerts het initiatief om ziekenzorg Leest te starten. Geruggesteund nog deels door pastoor Lornoy en zeker door toedoen van pater Van Aken, werd ziekenzorg Leest een feit. Met meer dan twintig vrijwilligers die spontaan hun medewerking aanboden, is het een geslaagde werking geworden.

    Op de website van Leest.be vonden we in 2003 (7 augustus) volgende tekst :

    “Ziekenzorg Leest is een vereniging voor alle zieken, jong en oud. Met de ondersteuning van ziekenzorg CM gewest Mechelen proberen wij ervoor te zorgen dat we aan ieders verwachtingen kunnen voldoen. Vacanties, ontspanningsnamiddagen,daguitstappen, enz...worden speciaal voor de zieken georganiseerd.

    In onze parochie is er een groep van een twintigtal kernleden die regelmatig wat tijd vrij maken voor het belangrijkste punt binnen ziekenzorg “het huisbezoek”. Via dit huisbezoek kunnen we onze zieken op allerhande manieren helpen. Een luisterend oor, een kaartje leggen, een koffieklets, kleine hulpjes, enz...zijn dikwijls een weldoend medicijn.” 

    Dit jaar (2014) bestaat ziekenzorg Leest 25 jaar en dit jubileum zal op 24 mei worden gevierd.

    11-05-2014 om 05:45 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – 23 maart – Parochieblad : Zieke en oudere mensen.
    “Wij herinneren eraan dat voor oudere en zieke mensen de mogelijkheid bestaat dat familieleden of huisbewoners de H. Communie meedragen naar huis. Zo wordt hun radio- of T.V.-mis rijker, en de band tussen de vierende parochiegemeenschap en hen levendiger. Vraag voor dit alles wat hulp of uitleg aan de parochiepriesters.”

     

    1989 – 26 en 27 maart : Posse Leest
    Op zondag om 11 uur was er de officiële opening van de handelsbeurs, gevolgd door een receptie.De muzikale omkadering werd verzorgd door de “Heverse Concertband”. Als speciale attraktie was het Mechels Stadspoppentheater van de partij. Iedere gast kreeg op zondag gratis paaseieren toebedeeld.  
    Volksdansgroep Korneel nodigde iedereen uit in het gelegenheidsrestaurant“Posse Leest” in zaal Piessens.
    Davidsfonds Leest : “Leest en zijn Leestenaars”. Bij middel van foto’s, dia’s en tekeningen een beeld van landschappen, gebouwen en personen van Leest, m.a.w. een totaal beeld van de Leestse folklore en het gemeenschapsleven van vroeger en nu.
    Voetspoor nodigde uit voor een bezoek aan de tentoonstelling in de Stedelijke Lagere School op Pasen en Paasmaandag van 10 tot 18 uur.
    Tony Baarendse.....etsen.
    Jan Casteels.....olieverf.
    Lutgart Moons.....keramiek.
    Karel Soors.....foto’s.
    Yvan Vanderhaegen.....akwarellen. 

    “Voor het eerst in de geschiedenis, heeft onze fanfare zijn intrede gedaan in het ‘Posse Leest’- gebeuren. Met een DRUPPEL-TENT, opgesteld voor het klooster, werd een poging ondernomen om de dorstigen bij dit prachtige weer te laven.
    Met een sterke borrel, een fris drankje en een ‘snelkieken-tombola’ werd getracht om wat fondsen in te zamelen voor onze vernieuwde jeugdwerking. Met een mooie folder over onze hele werking en met een originele snijdersbank van den ‘Ted’, hebben we getracht onze fanfare een grotere bekendheid te geven bij de Leestenaars.
    Het resultaat hiervan zullen we, hopelijk, zien als we in september met een groot aantal nieuwe leerlingen kunnen starten in onze initiatie in muziekonderricht. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor geinteresseerden. Zij kunnen zich inschrijven bij onze bestuursleden of bij onze jeugdverantwoordelijke Jan De Decker. Alles is gratis, zonder een enkele verplichting. Ook vrienden, vriendinnetjes of andere niet-leden zijn van harte welkom.”
    (“Toeters en Trompetten”, jg 8, nr.3)

     

    1989 – 29 maart : Leest gaf bloed
    “Enkele jonge mannen onder ons startten een paar jaar geleden met bloedgeven. Die groep is ondertussen sterk uitgegroeid tot een homogeen blok van courante en overtuigde gevers. Als je dan een tijdje bloed geeft, tref je heel wat bekend volk aan op het transfusiecentrum. Samen met de verantwoordelijken van het Belgische Rode Kruis van Mechelen werd besloten om in ons eigen Leest een bloedinzamelplaats op te richten. De eerste maal dat dit gebeurde was op 29 maart Jl. en konden we een 40-tal donors verwelkomen. Verscheidene mensen stelden dit mooie gebaar voor de eerste maal. Onder hen waren verschillende muzikanten, bestuursleden en ereleden van onze fanfare aanwezig !
    Woensdag 7 juni telden we reeds 65 anthousiastelingen waaronder vele fanfareleden.
    Daar er echter nooit bloed genoeg is, vooral tijdens de vakantieperiode, doen we langs deze weg nogmaals een oproep aan alle lezers van ons blad om ook bloedgever te worden. De volgende maal kunt u zich aanbieden op woensdag 6 september a.s.
    Als je weet dat 70 personen op 100 eens in hun leven bloed nodig hebben en dat er slechts 10 personen op 100 geven, stemt dit wel tot nadenken.
           De St.Cecilia-bloedgevers. 

    Enkele nuttige inlichtingen
    Plaats van het gebeuren : Stedelijke Basisschool, Ten Moortele.
    Wanneer ? woensdag 6 september van 18.00 tot 20.00 uur.
    Wie ? Iedereen tussen 21 en 65 jaar jong en zich in goede gezondheid bevindt en geen medicatie neemt. Je mag ook vanaf 18 jaar bloed geven, maar dan heb je een schriftelijke toestemming nodig van je ouders.
    Nota : personen die in een openbare dienst werken, krijgen voor iedere bloedafname een dag verlof.
    Voor meer inlichtingen : Van Roy Paul, Hoogstraat 177, Tisselt.”
    (“Toeters en Trompetten”, jg 8, nr. 3)

     

    1989 – Woensdag 29 maart : Jaarkalender van Leest
    Die dag was er een bijeenkomst voor alle verenigingen van Leest ‘om data te verzamelen van april tot oktober’. Locatie : Parochiecentrum ‘Het Klooster’.
    (PB 23/3)

     

    1989 – April : Lidgeld K.F. St.-Cecilia
    De wijkverantwoordelijken van de Leestse fanfare kwamen het lidgeld ophalen voor het jaar ’89. Dat bedroeg 420 frank. (Brief van 26/4)

     

    1989 – 1 april : Prijsuitreiking Kaartkampioenschap KWB
    Traditiegetrouw startte deze avond met een etentje om 19.00 uur. Deze keer stond biefstuk met friet en sla op het menu. De prijs daarvoor was 225 fr.
    Niet-kaarters konden zich met andere spelen vermaken. (Folder)

     

    1989 – 1 en 2 april : Rust Roest bracht ‘Yerma’ van Garcia Lorca (foto’s onderaan)
    Tweemaal voor een volle zaal bracht Rust Roest het poëtisch drama Yerma van Frederico Garcia Lorca.
    De regie was in handen van Guido Hellemans en een glansrol was weggelegd voor Hilda De Kock in de rol van Yerma.
    Als toemaatje kreeg het publiek een optreden van de Portugese beroepsdanseres Sylvia Nevijnske die typisch Iberische dansen bracht. 

    Personages
    Yerma :                                  Hilde De Kock
    Juan, haar man :                     Guy Van Aken
    Maria, buurvrouw :                  Hilde Van Dam
    Victor, buurman :                    Raf Scheers
    Heidense vrouw :                    Ann Devos
    1e jonge vrouw :                     Christel Vinck
    2de vrouw :                             Ria Verschooten
    1ste wasvrouw :                       Ria Verschooten
    2de wasvrouw :                       Christel Vinck
    3de wasvrouw :                       Renild Polfliet
    4de wasvrouw :                       Hilde Van Dam
    1ste schoonzuster :                  Kristel Kerremans
    2de schoonzuster :                   Vera Vinck
    Dolores :                                Renild Polfliet
    1ste oude vrouw :                    Hilde Van Dam
    2de oude vrouw :                     Ria Verschooten
    Mannelijk masker :                 Gert Corten
    Portugese danseres :              Mevrouw X. 

    Achter de schermen
    Teksthulp :                              Kristel Kerremans
    Grime en kapsels :                 Vera Moernaut en Ann Devos (maskers)
    Kostuums :                              Miloe Van Stijvoort
    Klankband :                            Johan De Laet
    Decorschildering :                  Tony Baarendse
    Decorbouw :                           Raf Scheers, Marc Windelen, Eric Vandenwyngaert, Johan, Karl en Rudi o.l.v. Fik Diddens en Willy Keysers
    Belichting en techniek :         Fik Diddens
    Muziekcomponering :            Hilda Silverans
    Muziekinstrumenten :            Hilda Silverans en Kathleen Vloebergh, Marleen Delcon
    Algemene leiding :                 Guido Hellemans. 

    “In het voorbije weekend bracht toneelgroep ‘Rust Roest’ uit Leest het poëtisch drama Yerma van Frederico Garcia Lorca. Het stuk kende veel succes want er werd twee avonden voor een volle zaal gespeeld. Het stuk handelt over ‘Yerma’ de vrouw van een herder die wanhopig naar het moederschap verlangt. Haar man leeft echter uitsluitend voor zijn werk en keert zich af van kinderen. Yerma lijdt verschrikkelijk onder deze toestand als ze ziet dat al haar vriendinnen kinderen krijgen. Het stuk dat zich afspeelt in het noordelijk gedeelte van het Spaanse bergland eindigt tragisch. Noch Yerma, noch haar man zijn bestand tegen het onmenselijk bestaan en delven zo mekaars graf.
    Hilde De Kock brengt deze rol op een voortreffelijke manier tot leven. Ze lijdt echt, is soms woedend en vertolkt de ontgoocheling op een zeer realistische manier. De regie was in handen van Guido Hellemans.
    Als geweldig toemaatje bij deze voorstelling kreeg het publiek een optreden van de Portugese beroepsdanseres Sylvia Nevijnske, die typisch Iberische dansen bracht.”
    (GvA, 7/4/1989)

     

    Foto’s :
    -De affiche van ‘Yerma’.
    -De ploeg van Rust Roest die 'Yerma' tot een goed einde bracht :
    Boven : Marleen Delcon, kathleen Vloebergh, Guido Hellemans, Hilda Silverans, Fik Diddens, Marc Windelen, Vera Vinck, Vera Mournaut, Kristel Kerremans, Johan De Laet, Ann Devos, Gert Corten.
    Midden : Raf Scheers, Hilde De Kock, Portugese danseres, Guy Van Aken.
    Onder : Renild Polfliet, Christel Vinck, Ria Verschooten, Hilde Van Dam.
    (Foto : ‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans)   

     





    08-05-2014 om 08:27 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – Zondag 12 februari : Concertoptreden van de K.F.St.-Cecilia Leest te Battel
    Op uitnodiging van de K.F. Ons Genoegen uit Battel gaf de fanfare uit Leest een concertoptreden in de zaal ‘Ons Huis’. (Omzendbrief)
    “Louis ‘De Smedt van Battel’ ontving uit handen van onze voorzitter een bloemstuk ter gelegenheid van zijn huwlijksjubileum.” (“T&T, jg 8, nr.2)

     

    1989 – 18 en 19 februari : Jaarlijkse eetdagen K.F. Sint-Cecilia
    “Onze ‘Dagen zonder afwas’ kenden dit jaar ook weer veel bijval. Er heerste een goede werksfeer en de organisatie was eveneens prima. De kwaliteit van onze gerechten was uitzonderlijk en onze chef-kok werd dan ook langs alle kanten ‘bestoeft’. Maar van onze ‘Mister Cecilia’ wisten we dat hij heel wat in zijn mars heeft.” (“T&T, jg 8, nr.2)
    Deze eetdagen gingen door in zaal “Piessens”.

     

    1989 – Maandag 20 februari : Voorlichtingsavond Rode Kruis
    In het parochiecentrum ‘Het Klooster’ om 20 uur. Voorlichtingsavond over bloed en plasma geven. (Parochieblad 16/2)

     

    1989 – Maart : K.V.L.V. Lourdesreis
    Wonnen een Lourdesreis : Josephien Verbruggen uit de Larestraat en Simonne De Laet-Verbruggen uit de Molenstraat. (PB 16/3)

     

    1989 – 8 maart – Het Nieuwsblad : SK Leest ziet weer degradatiespook
    “Uit de laatste drie wedstrijden haalde SK Leest geen enkel punt. Meteen komt men terug in de degradatiezone en kondigen zich de laatste wedstrijden van de competitie ook erg zwaar aan. Tegen Putte kwam men helemaal niet in de wedstrijd en men verloor dan ook met 0-1, nadat de bezoekers de ganse tweede helft toch met tien man verder moesten. Middenvelder Marc Faes was na de partij ook van oordeel dat zijn ploeg zeker geen sterke wedstrijd speelde. Wel stelt hij dat Leest erg verzwakt tussen de lijnen moest komen. En volgens Faes is het enige doelpunt te wijten aan ongeconcentreerd spel. Het viel immers weer uit een stilstaande fase en daar had trainer Custers toch voor gewaarschuwd.

    Marc is van oordeel dat het seizoen minder goed meegevallen is, maar verwacht toch dat zijn ploeg zich in eerste zal kunnen handhaven. Wanneer Leest weer over zijn volledig elftal zal beschikken, zullen er wel opnieuw punten worden gewonnen. Over zijn toekomst bij Leest laat hij zich niet graag uit. Wel staat het volgens Faes vast dat er zeker versterking moet komen. Zijn eerste jaar bij Leest is voor Faes zeker een goede leerschool geweest. Alhoewel de trainer hem niet van kritiek spaart, heeft hij toch veel respect voor de man.

    Bij SK Leest is Hendrik Spiessens opnieuw komen opdagen en hij speelde reeds een wedstrijdhelft met de reserven mee. Wel is Kris Goossens voor enkele weken out met een voetkwetsuur en was trainer Theo Custers niet te spreken over de houding van zijn voorzitter, die voor de toch belangrijke partij nog een geschil in de spelerskabine openlijk kwam uitbabbelen. Custers is terecht van oordeel dat dit voor aanvang van een wedstrijd toch niet kan. (RCM)” 

    Dezelfde krant blokletterde op 15 maart : Theo Custers verlaat SK Leest
    Na een onverwachte overwinning tegen Lichtaart kwam de oudste ploeg van Leest even los uit de degradatiezone. Het akkefietje tussen Theo Custers en het Leestse bestuur had bijna het ontslag van de oefenmeester tot gevolg. Toch kon Theo Custers nog de moed opbrengen om zijn spelers optimaal voor te bereiden voor de partij tegen Lichtaart.
    Ondanks deze opflakkering zag Custers de toekomst erg donker in. Wel wou hij zich nog 100 procent blijven inzetten om Leest in eerste te houden maar hij gaf toe dat hij niet op dezelfde golflengt zat als het bestuur en dat er aan het eind van het seizoen een einde zou komen aan hun samenwerking. “Theo heeft immers ook ambitie om hoger aan de slag te kunnen als trainer of zelfs speler-trainer. Volgens de Mechelaar heeft hij reeds enkele contacten, maar een besluit is nog niet gevallen.” 

    En Het Nieuwsblad van 22 maart : SK Leest zoekt opvolger voor Custers
    “…Omtrent Theo Custers is de laatste dagen wel heel wat te doen geweest bij Leest. Nadat hij aankondigde de club op het einde van het seizoen te verlaten, gingen de poppen aan het dansen. Enkele bestuursleden keerden zich tegen Custers, die echter beweert zijn taak tot de laatste dag goed te willen uitoefenen. Bij het Leestse bestuur zijn volgens voorzitter Van Dam al enkele aanbiedingen binnengekomen om Custers op te volgen. Maar men wil niet overhaast te werk gaan en alle sollicitaties goed overwegen.Tevens zal het ook wachten blijven of de ploeg in eerste provinciale blijft, want anders zullen er wel enkele oefenmeesters hun kandidatuur terugtrekken. Kandidaten om Custers op te volgen zijn volgens de Leestse voorzitter Jos De Winter, Alex Van Gelder en ook de naam van Hendrik Spiessens wordt gefluisterd. Jos De Winter is momenteel tweede doelman bij Leest…”

     

    1989 – Donderdag 9 maart : St.-Jozefbedevaart Leuven
    Vertrek per autocar aan de kerk te Leest om 08.30 u. Prijs : 200 frank alles inbegrepen. Inschrijven op de pastorie. (Parochieblad 2/2)

     

    1989 – 18 maart – Het Nieuwsblad : Verkeerswerkgroep Leest vraagt meer veiligheid
    “De onlangs opgericht Verkeerswerkgroep Leest vraagt in een brief aan de Mechelse schepen Constant Demeester (Openbare Werken) om maatregelen die de verkeersveiligheid in de Vinkstraat en de verkaveling De Maal moeten bevorderen. Die wijk kende de jongste jaren een merkelijke bevolkingsexpansie. Op een bijeenkomst waarop circa 20 procent van de bewoners aanwezig was, bracht de werkgroep vier wensen naar voor :

    1. snelheidsremmende maatregelen treffen.
    2. het doorgaand verkeer bannen.
    3. de aanleg van voet- en fietspaden.
    4. het invoeren van een “zone 30” voor de Vinkstraat en De Maal.

    In haar brief aan de schepen onderstreept de werkgroep nog dat veel automobilisten tegenwoordig de Vinkstraat gebruiken als een verbindingsweg en dat ze er overdreven snel rijden. Omdat de weg te smal is en er geen fiets- of voetpaden zijn, levert dat gevaar op voor fietsers en voetgangers. Bij regenweer is dat nog een stukje erger omdat zij zich dan een weg moeten banen in het slijk op de onverharde bermen.Momenteel voert de stad in de Vinkstraat onderhoudswerken uit, maar die brengen volgens de werkgroep geen noemenswaardige verbetering in de hierboven aangehaalde situatie. De briefschrijvers vestigen ook nog de aandacht op de beperkte zichtbaarheid op het kruispunt Ten Moortele-Vinkstraat en op de straatverlichting die niet toereikend is.
    (JC)” 

    En Gazet van Mechelen van dezelfde datum : Protest in Leest
    “De verkeerswerkgroep Leest protesteert tegen de plannen van schepen van Openbare Werken Demeester voor de onderhoudswerken aan de Vinkstraat.
    De fusiegemeente Leest heeft enkele maanden geleden een werkgroep opgericht die zich als hoofdoel stelt een verkeersleefbare oplossing te creëren in de gemeente.
    De intussen aangevangen onderhoudswerken aan de Vinkstraat verontrusten deze werkgroep en ook de inwoners van deze straat zodat een voorstel tot prioriteitsherziening werd ingediend.
    Na inzage van de geplande werkimpact staat immers vast dat aan de lokaal geldende problematiek geen noemenswaardige verbetering zal aangebracht worden.
    Vooral op het vlak van snelheidsremmende maatregelen, het bannen van het doorgaand verkeer en de aanleg van een degelijk voet- en fietspad blijven er aanzienlijke verbeteringen mogelijk.”

     

    1989 – Zaterdag 18 maart : “Leve de Geus” in basisschool Ten Moortele (foto onderaan)
    De scholieren van de stedelijke basisschool Ten Moortele in Leest brachten het toneelstuk “Leve de Geus”, een historisch blijspel in vier bedrijven. Het waren de leerlingen van de vijfde en de zesde klas die in het stuk optraden. De opbrengst was bestemd voor een nieuwe diaprojector voor de school. Omdat de week voor de vertoning het televisietoestel de geest gaf kregen de inkomsten van de toneelavond een andere bestemming. Er was echter nog niet voldoende geld voorhanden en daarom werd met Paasmaandag tijdens “Posse-Leest” in de school een gelegenheidscafé georganiseerd van 10 tot 15 uur. Door het grote succes van de toneelvoorstelling werd aan de school gevraagd om nog op andere plaatsen op te treden, maar het bleef bij een éénmalig optreden. Het stuk zelf werd opgevoerd door 23 scholieren en speelt zich af in Leest en Mechelen. De leerlingen schilderden zelf de decors en zorgden voor de kledij. De toegang bedroeg 50 frank. 

     

    1989 – 19 maart : Palmzondagconcert K.F. Sint-Cecilia(foto onderaan)
    In het kader van “negentig jaar jong” o.l.v. Frans Violet. 

    “Door het vroege Paasfeest vond ons jaarlijks Palmzondagconcert reeds op 19 maart plaats. De zaal Piessens was vrij goed volgelopen toen onze muzikanten de eerste lentenootjes produceerden. Het Palmzondagconcert, dat dit jaar in het teken stond van ons 90-jarig jubileum, werd ook nu weer tot een geheel gebracht door onze presentator, den ‘Ted’, die zich werk noch moeite gespaard had om met vrolijke intermezzi en dito verkleedpartijen de eerste lentekriebels op het publiek over te brengen.

    Wat het muzikale gedeelte van dit concert betrof, bleek dat het niveau van de Leestse muzikanten nog zeer degelijk mag genoemd worden. Het publiek kreeg een gevarieerd en aangenaam programma te horen en was vol lof over de geleverde prestaties. Vooral met ‘A Barney’s tune’ lieten de muzikanten horen dat ze meer in hun mars hebben dan op een instrument te blazen. Onze solisten lieten dan weer horen dat zij het technisch aspect van de instrumenten zeer goed beheersten. Maar het geheel was telkens rond en aangenaam om naar te luisteren.
    Bedankt Frans, Luc en Johan voor de voorbereiding van onze muzikanten.
    Na het concert kon iedereen bij een vakkundig geschonken glaasje nakaarten over de muziek. Het eindigde voor sommigen dan ook in een ‘Palm’-maandag.”
    (“Toeters en Trompetten”, jg 8, nr.3)

     

    Foto’s :
    -Leerlingen van de basisschool brachten ‘Leve de Geus’.
    -In zaal Piessens werd door de fanfare uit Leest voor de 40ste maal het Palmzondagconcert uitgevoerd. (Foto : GvM)





    08-05-2014 om 06:25 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1989 – 10 februari – Vervolg bijgeloof in Leest. 

     

    Jacob Albert Huysmans, naar mondelinge overlevering van zijn grootvader ‘Peter Coosemans’, in De Band ‘Over spoken en tandpijn, belhamels en dieven.’ : 

    Franc-masons
    “Op de helling van de verbindingsweg tussen Molen- en Scheerstraat (noot : thans Ten Moortele) stond er in 1282 links een lemenrieten boerderij met handelshooi schuren : het Moonshof, en rechts op de akker ‘Maald’ genoemd een oudere kloosterhoeve, later na de woelingen der Spanjaarden en Geuzen onbewoond gebleven. Ze werd aangekocht door een Waalse Jonker, wiens nicht met haar twee meiden daar hun intrek namen. De juffrouw die vele avonden door tandpijn huilend aan het ijlen ging, beweerde dat te middernacht boven het erf er ‘Franc-masons’ met muziek en zang rondzoefden, wijl uit den bornput jammerklachten opwelden. Toen zijn er twee paters met olielamp en kwispelend wijwater, drie nachten telkens biddend 500 maal die bornput komen omtoeren terwille van de angstige vrouwen. Wat later liet de Jonker aan de wegtoegang een kapel bouwen ter ere van Sint-Apollonia. Elk met goeie tanden nu nog weet zonder spotternij : ‘Gun Apollonia twee centen tegen tandpijn en ge zijt ze kwijt !’

    Tussen 1282 en 1578 was er achter die kloosterhoeve op het hoger deel van de akkermaal een met knotwilgen afgezoomd perceel waar het Mechels recht aan drie galgen haar grootste misdadigers liet opknopen, wier geesten daar bij nacht als Franc-masons rondspookten, en waar de dorpelingen hun deugnieten op vermaanden : ‘Gij komt er zeker van de Maalt ?’ “ 

    Dezelfde auteur in ‘Een rad als telraam’ (‘DB’, 1979) : 

    Een duivelsschuur in de Winkelstraat en het ongeluksgetal dertien
    “De almanak wees nazomer 1568 aan. Bij de veldbaan naar het Heike, thans de Winkelstraat, stond toen een grote hoeve. Deze werd telkens tot nog in de 19e eeuw, volgens een al van toen oude legende, vernoemd als ‘die van den Duvel’…De mensen uit de omgeving, vertelden dat dit erf vroeger een somber tijdperk had doorworsteld, met haar toen beruchte duivelsschuur…In die schuur stond volgende ronde tafel : in een gekloven gat in een boomstronk, lag met zijn dom een reuze karrewiel met tot 14 genummerde spaken, bedekt rondom met enkele plankjes…Dit rad deed dienst als eettafel. Dat was door de toenmalige pachter zo gepland, om een van toen vele normen van bijgeloof : de angst met 13 aan tafel, te omzeilen, door het aanwerven van steeds 14 werknemers. Daarmee bevond zich op de hoeve, soms een stel zonderling tewerkgesteld volkje. Bij avond gingen de lieden uit de buurt naar huis, doch de vreemde knechten sliepen op de hooischelft, en sommigen zochten stiekem hun nachtrust in de stallen tussen paarden of koeien…

    Spaanse rebellerende huurlingen doorkruisten deze streek en plunderden de bevolking, doch enkele nog geregelde troepen, trachtten toch de verstoorde orde te herstellen. Vele opgejaagde schelmen zochten dan heil bij roversbenden, die met een duivelse terreur, het platteland in verschrikking dreef… Op zekeren morgend ziet de hoevevrouw, op het erf, een bloedspoor naar gindse schuur, en bij het ingaan van den werktijd, telt zij 13 man aan bezigheid. Ze gaat kijken, en bij het rad zit daar de 14e, die zich zijn gewond been verzorgt. Zij vraagt waar hij daarmee is vandaan gekomen. De kerel beweert dat hij van koorts niet kon slapen, en bij nacht een wandeling langs de wei, aan prikkeldraad was verwond. De boerin biedt hem hulp van een dokter aan doch hij wimpelt die af en zegt : ‘Ik kom seffens werken’…Die namiddag komt een koopman op het hof, en vertelt dat vorige nacht op Zemst Laar, door rovers een hoeve werd in as gelegd, omdat de bewoners niet waren ingegaan, op een bende haar verwittiging, die gisterenmorgend op een briefje aan de deur gespijkerd was, met hun eis, dat er in deze voorbije nacht, in den emmer van den bornput, 5 dozijn dukaten moesten liggen, als losprijs tegenover de thans uitgevoerde bedreiging. De boer had enkel maar kunnen schieten op de schurk, die den emmer wou lichten…De nu volgende nacht droomt de bazin van haar hoeveschuur : zij ziet een gehavend rad, met slechts nog 9 goede spaken, waartussen 5 duivels haar toegrijnzen. Urenlang vergelijkt, wikt en berekent zij, en voor dag en dauw sluipt zij van de boerderij naar de veldwachter en terug…Op het middaguur wordt de hoeve omsingeld door Spaanse ruiterij, en wie wou ontsnappen, werd door de paarden omvergereden…en het werden er 5, dewelken die zich hadden misrekend op 12 dukaten…De schurk met de schotwonden, was hoofdman van nog meer verspreide benden. Hij werd in Vilvoorde op de grote markt tentoongesteld, voor 72 uren zonder eten of drinken, gebonden met het hoofd omlaag, op een tegen de schandpaal schuin geplaatst rad…”

     

    Mondelinge overlevering, opgetekend door Marie Verbruggen in 1940. Gepubliceerd in LG, blz.327 : 

    Over geesten en spoken gesproken
    “In mei 1747 werd de koe ziek van weduwe Berbel Vermijlen. De vrouw riep een heks van Willebroek, bijgenaamd : ‘het Jaske’. Deze kwam rond 10 uur op de Tisseltbaan aan, ging in de stal en zag een geest onder vorm van een konijn op de koe zitten. Ze ging daarop in de keuken om er de slag van twaalf uur af te wachten, want buiten dit uur van de dag of de nacht mocht de geest niet worden ondervraagd. Dan gingen ze terug naar de stal : de heks, de weduwe, haar zoon Willem, haar dochtertje Anne-Katrien en een buurvrouw Jenne Kauwenbergh, de vrouw van Peer Buelens uit de Jezuïetenhoeve. De gewijde kaars werd aangestoken en wijwater werd aangebracht. De heks gaf bevel de vrijdagse en zaterdagse litanie hardop te bidden, zonder één enkel woord te missen…De gewijde kaars brak…Gewijd water geworpen !...Nu zag ze de geest onder de gedaante van een man zonder benen. Ze ondervroeg de geest : ‘Ik ben de geest van Krist Lauwens (toen elf jaar dood). Ge zult te Hanswijk elf gelezen missen horen, drij beewegen doen naar Heindonk in de Zavelkerk, drie naar de St.Romboutskapel, één naar he kapelleke van de boom van de Nekkerspoel, waar de O.L.Vrouwlitanie moet worden gelezen. Het kost drie schillingen.’ Ze gingen op bedevaart. Twee maanden later omtrent de oogst werd de weduwe ziek. De heks werd wederom geroepen. Ze kwam om elf uur en zag de geest van de overleden man zitten op het hart van de vrouw. Om twaalf uur werd de gewijde kaars aangestoken, de litanieën gebeden, wijwater geworpen, de geest ondervraagd in tegenwoordigheid van de zieke, van Willem Lauwens, van Jaak Bulens, de zoon van Peer en Jenne Kauwenbergh, en van Anne-Mieke. De geest zei dat er te Heindonk drie gelezen missen moesten geschieden, dat dan zijn ziel zou gerust zijn. ’t Is goed, zei de heks, dat ge me nu geroepen hebt, nu is het nog tijd, maar had ge nog vierentwintig uur gewacht, dan was de zieke zeker gestorven !

    Ze gingen op bedevaart naar Heindonk.
    De heks werd gevangen genomen en door het geestelijk hof van Mechelen veroordeeld tot twee jaar gevang in een vrouwenklooster. Voor de rechtbank bekende ze Johanna De Ridder te heten en gescheiden te leven van haar man Jan Adriaensen. Na die twee jaar, moest ze ’s zondags na de hoogmis vergiffenis vragen aan het volk voor de ergernis die ze gegeven had.”

     

    In deze Kronieken vind je in het jaar 1747 alle details van het heksenproces door Georges Herregods gepubliceerd in ‘De Band’ van december 1981.

    Hierna een herhaling :

     

                                       Een Heksenproces te Leest.

     

    “...In deze omtrent de maent van mey in het jaer 1747 in den stal van Berbel Vermeylen weduwe van wijlen Christiaen Lauwens woonende in de parochie van Leest, eene van haere koyen sieck synde, om te weten d’ oirsaeck van die sieckte heeft doen roepen eene sekere vrouwe gemynelyck genaemt de Sias oft Jaske woonende onder de parochie van Willebroeck.
    Dese omtrent tien uren morgens aldaer gecomen synde, is gegaen in den stal van de verseide weduwe, ende heeft geseyt dat op die siecke koye eenen geest sagh sittende in de gedaente van een wit konijn : dit geseyt hebbende issy gegaen in huys seggende den geest niet te connen doen spreken tensy ten twelf uren van den dagh oft van den nacht ;
    omtrent twelf uren van den dagh is sy wederom gegaen in den stal ter presentie van de voorscreve weduwe, haren soone Gillam Lauwens, Annemi Lauwens haer dochterken, ende Jenna Kauwenbergh.
    In den stal synde heeft doen ontsteken de geweyde keersse, doen bybrenghen geweyt water, doen lesen de vrijdaegse en saterdaegse letanien, seggende aen Janna Kouwenbergh leserse der geseyde letanien : siet wel toe dat ge geen woorden van de letanien en mist oft den duyvel sal u den hals breken.
    Terwylen dat se in den stal waeren ist geschiet dat de gewyde keerse gebroken is, waerop die Jas geseyt heeft : nu siet ge wel dat hier eenen geest resideert aengesien de keerse breeckt.
    De letanien geeyndight synde heeft dese Jas geweyt water geworpen naer de siecke koye ende geseyt dat se den geest , den welcken sy te voren in de gedaente van een wit konyn hadde sien sitten op de koye nu sagh in de gedaente van eenen mensch sonder beenen, ende heeft tot den geest geseyt : syde van Godtswegen spreckt, syde van duyvelswegen wyckt, waarop den geest tot haer (de andere tegenwoordighe niet hoorende spreken) geseyt heeft : ick ben den geest van Christiaen Lauwens den man van de voorseyde weduwe nu overleden elf à twelf jaeren, daer moeten tot Hanswyck gehoort worden 2 gelese missen dry bedewegen gedaen worden naer Heyendonck, twee naer Calfvoert, eenen naar Peuti, eenen naer Brussel in de Savelkercke, drij naer Sinte Rombouts Capelle, ende eenen naer het capelleken van den boom buyten d’Echerspoelpoort alwaer moeten gelesen worden 22 vaderonsen.
    De weduwe heeft van deze Jas gevraeght hoeveel sy daer voor hebben moest, dewelcke gevraeght drij per misse schellingen dewelcke haer van de weduwe gegeven zijn.
    Twee maendt daernaer omtrent den hoist de weduwe sieck sijnde heeft deselve Jas wederom doen roepen om van de selve te weten welck d’oirsaeck was van haer sieckte, is daer gecomen omtrent elf uren aen het bedde van de voorseide weduwe ende heeft geseyt aen de sone Gillam Lauwens, oft hij den geest van synen vader in de gedaente van eenen man niet en sagh waer op hij antwoorde : nee, waerop sij wederom seyde dat sy hem sagh sitten op het hert van sijne moeder in de voorscreve gedaente. Omtrent twelf uren heeft se de gewijde keerse doen ontsteken, doen lesen de letanien van vrijdags ende saterdags dewelcke gelesen sijnde heeft se weyde water gesproyt ende eenighe woorden gesproken tot den tot den geest die de tegenwoordighe niet en verstonden, ende oock ten lesten geseyt tot den geest : sijde van Godtsweegs spreekt ende seyde van duyvels weghe wijckt.
    In de tegenwoordigheyt van den siecken, van Gillam Lauwens ende Jacobus Bulens, Annemi Lauwens.
    Dit geseyt hebbende heeft geantwoordt dat tot Heyendonck moesten geschieden drij gelese missen, ende dat daerom bij haar quamp om van haer geholpen te worden ende dit gedaen sijnde dat den geest dan saligh was, ende sy heeft oock tot de siecke geseyt, dat nu noch in tijdt was, ende waerthat de siecke voor 24 uren gewaght hadde van haer te roepen, dat er seker soude gesterven hebben. Twee schellinghen.
    Omtrent Bamis de tweede koede van Berbel Vermijlen sieck sijnde is de geseyde wederom gehaelt en gecomen omtrent tien uren in huys,ende weynigsken geseten hebbende is gegaen in den stal, ende seyde dat sij den geest sagh in de gedaente van een vrouwpersoon sittende op de koede gecleedt met grouwt lijfken hebbende verrimpelt aensicht ende brandende ooghen in het hooft dan isse wederom in huys gecomen seggende den geest niet verder te connen spreken als ten twelf uren.
    Die uer gecomen sijnde isse naer den stal gegaen daer bij sijnde Gillam Lauwens, Berbel Vermijlen, Anne Mi Lauwens, Cornelis N. Heeft doen ontsteken de geweyde keerse, doen lesen de vrijdaeghse ende saterdaeghsche letanien. De welcke gelesen sijnde begonst sij te lesen ende eenighe woorden te spreken de welcke de tegenwoordighe niet en verstonden ende die woorden gesproken sijnde heeft se geweyt water geworpen naer den geest ende geseyt sijde van Godtweghe etc... ende heeft den geest gevraagt hoe sij hiet, ende heeft geseyt dat se was de moeder van de weduwe.
    Den geest geseyt hebbende wie hij was, soo heeft sij gevraaght tot wat eynde sij daer quamp, waarop den geest geantwoordt heeft, dat se daer elf jaeren geresideert hadde, ende gevraeght sijnde wat sij versocht, heeft geantwoordt datter twee gesonghe missen moesten gehoord worden tot Caffvoert, een gelese misse tot Halle gehoort worden ende den geest heeft geseyt dat dandere kinderen dien last moesten helpen draghen : gegeven twee schellingen...” 

    Deze feiten kregen een staartje : “Jaske” werd opgesloten en veroordeeld tot twee jaar boeteklooster, met nadien de gebruikelijke publieke vergiffenis : 

    “...In de saecke van officie voor ons gevoert ende ongevonnist hangende tusschen den promotor van ons Hof aenklager van den eenen cant, ende Joanna De Ridder verlate huysvrauw (gelijck sij seght) van Joannes Adriaenssens van den anderen cant ;
    de acten hier van gesien hebbende, op alles wel gelet sijnde ende rijpelijck alles overwogen hebbende besonderlijck verschijde haere antwoorden ende belijdenissen, ende haere ootmoedighe onderworpinghe soo antwoordende op den beschuldigende boeck van den promotor als op onse verbale ondervraginghe uyt officie gedaen, aenroepen hebbende den naam van Christus, met raet ende toestemminghe der rechtsgeleerde, definitivelijck recht doende, declameren wij, de geseyde gevangene overtuyght te sijn, dat sij van over veel jaeren de siecke menschen ende beesten heeft trachten te exorciseren oft belesen, ende dat sij vermetelyck getal te licht geloovende volck heeft wijs gemaeckt de voorseyde menschen ende beesten van eenighe vremden geest beseten te sijn, ende dat sij haer selven geveynst heeft ende een andere bedrigelijck geseght heeft, dat se dien sagh onder verscheyde gedaente van een conijn, dwijf ende menschen van over lanck gestorven, dat sij dien aensprack ende dat hij haer antwoorde, tot dien eynde misbruyckende de ceremonien ende gebeden der kercke, met een ijdele oplettentheyd van tijdt ende met een groeter ontsteltenisse van haer selven als van het bijstaende volck, ende dit niet alleen in de parochie van Willebroeck alwaer haer wooninghe is, maer oock in de bijgelegene en veer afgelegene parochien : besonderlyck in de parochien van Leest, Heffen, Hombeeck ende Schriecke ;
    hierom vonnisse wij de gedaeghde, dat sij provisionelijck van de plaetse haerder gevangenisse sal gebraght worden in ’t Huys van ’t H. Cruys bij de vaert in dese stadt, ende om aldaer over alle haer geseyde uytsporigheden een waere ende oprechte penitentie te doen, ende tot dien eyndesal sij met den eersten aen een geapprobeerden Bichtvader doen een algemijne bichte van altemael haer sonden, sal een geheele maent over ander daghs vasten in het broodt van quelling ende int’ water van droefheyt, ende dat se provisionelijck sal besorghen ende sonder uytstel door den mont van Eerw.Heeren pastoors der geseyde parochien sal doen vergiffenis vraghen van ’t scandaele van haer gegeven, met gelofte van in ’t toecomende diergelijcke saecke niet meer te doen, dat se alle maenden te minsten soo lanck als sij in dat geseyt huys blijven sal, sal doen aen den geseyden geapprebeerden bichtvader eene sacramentele Bicht ende alle vrijdaghen op den tijdt van haer verblijvinge sal herhaelen den vasten in’t broodt van quellinghe ende int water van droefheyt, dat se voor de twee jaeren niet en sal losgelaten worden ende dat op een geen andere conditie als dese dat als wanneer sij sal wederom gekeert sijn naer haere wooninghe, dat sij op den sondagh immediatelijck volgende op gebooghde knien, ende een keerse van geel coleur hebbend in haer handen vant’beginsel der Hooghmisse tot eynde op eene plaetse gesepareert van d’andere sal stellen, ende de vergiffenisse, dewelcke provisionelijck door den mondt van haeren Eerw.Heer Pastoor gevraeght hadde, self tegenwoordigh sijnde met haeren mondt sal hervraghen ende sal bekennen dat sij het al te light geloovende volck met haere superstitien bedroghen heeft, ende dat sij meyt uyt haere parochie op wat pretexe dat het soude moghen wesen, en sal gaen sonder oorlog van haere Heer Pastoor, ende dat sij aen hem ten minste alle maenden sacramentelijck sal biechten ende volgens sijn voorscrijvinghe sal entfanghen het lichaam van ons Heer...” 

    Bij het verlaten van het dorp, op de Tisseltbaan, eventjes voorbij het kapelleke van de Boerinnegilde, stonden in 1747 twee huizekes : het eerste werd bewoond door Gilliam Bradt, het tweede door het gezin Christiaen Lauwens – Barbara (Barbel) Vermijlen. Dit laatste huisje stond ongeveer op de plaats waar later de weduwe Emiel Baetens zou wonen.
    In dat boerderijtje vonden deze feiten plaats (geestesbezweringen).
    In 1747 was vader Christiaen Lauwens elf jaar gestorven (23/11/1736), hij had zijn vrouw Barbel twee kinderen nagelaten : Guillam en Annemie.
    Bij ziekte van mens of vee deed Berbel telkens beroep op een zekere Joanna De Ridder (“Jaske”) uit Willebroek.
    Guillam Lauwens huwde nadien met Joanna Van Campion en betrok het naburige huisje van Gilliam Bradt. Dochter Annemie Lauwens trouwde met Jan Steenmans en bleef bij haar moeder wonen. Dit jonge gezin kreeg twee kinderen : Petrus (1766) en Jacobus (1778). Berbel Vermijlen overleed er op 22 januari 1775 op de leeftijd van 77 jaar 7 maanden en 11 dagen.   (Bronnen: Kerkarchief Leest nr.29 – 31 , Rijksarchief Antwerpen, Parochie-Archief Leest nr 41 en 42, Parochieregisters nr 51 (statu animarum) en het Kaartboek van Jan van Acoleyn – 1723).

     

    Kasteel Moyson een spookhuis ?
    Dat is althans een bewering van de Nederlandse website The Ghosthunter.nl.
    Deze website zou gesticht zijn in 1996 en de eerste vijftien jaar van zijn bestaansgeschiedenis ruim 2,5 miljoen bezoekers tellen.
    Ghosthunter maakt films en foto’s van locaties waar paranormale dingen gebeuren en verkoopt die wereldwijd. Van het kasteeltje in de Kouter staan een dozijn foto’s afgebeeld met volgende kommentaar : 

    Kasteel Moyson
    -Ze noemen het kasteel Moyson maar eigenlijk is het een soort herenhuis. Er hebben architecten ingezeten. Maar waarom vindt iedereen het zo’n mysterieus gebouw ? Het staat achteraf van de straat en het straalt iets uit van opzouten. Wat is het geheim ?
    -Er gebeuren rare dingen. Je verwacht het niet maar de deur staat wagenwijd open.
    -Ook de zolder heeft zijn mysterie, er is aanwezigheid dat voel je en dat merk je.
    -Een zeer fraaie en knappe dakconstructie. Hoe kom ik nou op deze benaming ? Ingegeven door een overleden architect. Ben tenslotte helderhorend dus kan je zo’n mededeling binnenkrijgen.
    -Op het kleine kastje zit een heel klein Orbje. (noot : een orb is een lichtbol, in het Engels light orb, een optisch verschijnsel dat zich voordoet bij het maken van foto’s, bestaande uit typische cirkelvormige witte of doorzichtige vlekjes. Sommige mensen geloven dat orbs de energie is van een overleden persoon…)
    -Bij deze kant van de zolder zijn er ook Orbjes aanwezig. Het straalt uit, er is iets. (zie foto)
    -Ook de trap heeft een energieveld. Het loopt heen en weer. Je neemt het waar. Er zitten entiteiten in de gang en kamers.
    -Het lijkt of het steeds drukker wordt op de zolder.
    -Even een rustig plekje, maar hoe lang nog ?
    -Het huis heeft een mysterieus waas over zich heen. Wat is er aan de hand ? Ik voel ziekmakers. Dat is geen goed teken. Het gebouw moet gezuiverd worden. Het straalt uit naar bijgelegen huizen.
    -Nou kasteel, eerder een landhuisje maar wel een apart landhuisje.We gingen er maar weer eens terug naar toe foto camera mee en weer foto’s maken. Dat het er spookt is duidelijk gezien de volgende fotoreportage in het nachtelijke uur buiten genomen.”

     

    Foto’s :
    -Jacob Albert Huysmans.
    -Kasteel Moyson in 2012.
    -De zolder van kasteel Moyson met de ‘Orbjes’.

     

     







    03-05-2014 om 14:16 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!