Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    20-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – 9 november : Landelijke Gilde bezocht het MMT.
    De Landelijke Gilde organiseerde een toneelbezoek aan het Mechels Miniatuur Theater.
    Op het programma : ‘Wortels’. (PB, 6/9)

     

    1990 – Donderdag 15 november : “Zelf eigentijdse juwelen maken” met SP-Leest
    Om 20 uur in de Stedelijke Basisschool Ten Moortele. Een organisatie van C.S.C. en S.V.V. Leest. De lessen werden gegeven door Jeanne Van Leemputten. Een tweede avond volgde nog op 29/11. (Folder)

     

    1990 – Zaterdag 17 en zondag 18 november : Teerfeest K.Fanfare St.-Cecilia
    “Na de mis en het bezoek aan het “Hof ten Moortele”, togen we naar de zaal van Piessens om aan den dis te gaan. Tussen de soep en de patatten werden het jaarverslag, het financieel verslag en de dankbetuigingen verwoord. Na de hoofdschotel werd het nodig geacht de nieuwe student – muzikanten (toevallig allen van buiten Leest) te dopen. Zij werden aan de feestende leden voorgesteld (Noot : Steven Van Moer – Heffen, Edmond Muyldermans Kapelle-op-den-Bos, Emiel Van Moer – Heffen en Pierre Smets – Ruisbroek). Na het dessert werd de dans geopend en pas gesloten in de kleine uurtjes. 

    Zondag : Na den biefstuk startten we de optocht naar de 2 cafés van “d’ Aa”. Veel sjeiks waren er niet aanwezig en die hadden slechts 1 vrouw uit de harem bij (noot : er was de muzikanten en sypmpathisanten gevraagd zich als sjeik te verkleden).

    Bij de supportersclub S.K. Leest werden de dames onthaald met een reuzengrote Biscuittaart (Dank daarvoor !). De muzikanten zorgden voor de nodige deuntjes. Na eerst bij Maryse te zijn geweest, trokken we richting dorp.

    “Op den hoek” werden de haren van bepaalde muzikanten en van de chef wat bijgewerkt door onze “coiffeuse van dienst”. Bij het vallen van de avond marcheerden we naar de zaal.           De dorstigen waren al gelaafd maar nu werden de hongerigen gespijsd. Na de koffie gingen we over tot de mr. & Mrs. Cecilia-verkiezing.Het Ceciliakoppel van 1990 werd Jacqueline van Rik Van de Vondel met Bertje De Borger. Wij wensen hen een dikke proficiat ! Ik denk dat iedereen er van genoten heeft en het is nogmaals bewezen : de afwezigen hebben ongelijk ! 

    Enkele cijfers op een rijtje :
    Zaterdag waren er 155 aanwezige leden , zondag namen er 125 deel. Er werd 180 liter bier meer verkocht dan vorig jaar. Van de 150 uitgedeelde vragenlijsten werden er 131 ingevuld teruggeven. Bravo ! Er waren spijtig genoeg enkele trouwe leden die dit jaar moesten forfait geven : Géne Geerts (hij teerde 70 keer mee!) , de witte Verschuren, Emmerance, hopelijk mogen we hen volgend jaar opnieuw verwelkomen !
    Diane Lammers” (“Toeters en Trompetten”, december ’90) 

    Op het menu van zaterdag : Zeevruchtencocktail, waterkersroomsoep, kalkoengebraad met fruitsaus en seizoensla en dennenappels, ijs met tropische saus. (Kostprijs 700 fr)
    Op het menu van zondag : groentensoep met balletjes, rundsgebraad met groentenkrans, koffie en gebak. (Kostprijs 500 fr)
    De biefstuk van zondag kostte 100 fr. (’T en T’ november ’90)

     

    1990 – December : In ’t KRANTJE – bij Samira.
    “Uw krant en tijdschriften voor 06u30 in de bus ? Ja, dat kan !
    Vraag vrijblijvend inlichtingen bij Samira, In ’t Krantje, Dorpstraat 24 Leest.
    Maak tevens gebruik van onze nieuwe kopieermachine :
    1 kopie : 5 fr. Vanaf 10 kopies : 3 fr. Vanaf 100 kopies : 2 fr.
    Kranten – tijdschriften – rookwaren – schoolgerief – lottocenter – goal – droogkuis – fotocenter.
    Bij aankoop van 1 farde sigaretten of 1 farde tabak : 1 aansteker gratis.”
    (Deur-aan-deur folder)

     

    1990 – Zaterdag 1 december : Prijzen voor jeugdsolisten van St.Cecilia (Foto onderaan)
    Op het Nationaal Jeugdsolistentornooi 1990 van het Muziekverbond van België dat plaatsvond in het cultureel centrum “De Werf” te Aalst waren er twee eerste prijzen weggelegd voor jongeren van de K.Fanfare St.-Cecilia. Tom De Rooster behaalde 86,3% en Gunter Peeters 86%. Voor beiden betekende dit een eerste prijs met onderscheiding.

     

    1990 – 1 december – Gazet van Antwerpen :

     

                                     Rioleringsprobleem en verkeersveiligheid weggespoeld ?  

    Bewoners Leestsesteenweg boos op stadsbestuur
    “De ‘milieubelasting’ voor het dienstjaar 1990 waarin onder andere 1600 frank voor de aansluiting op de riolering is vervat, is de klassieke druppel, die voor de bewoners van deze verbindingsweg naar Leest , de even klassieke emmer liet overlopen. Deze week werd door enkele leden van het Leestsesteenweg-comité een petitie-actie gehouden bij alle betrokken bewoners. ‘Waarom zou men 1600 frank rioleringsbelasting moeten betalen voor iets dat niet voorzien is en waarvan men nooit gebruik heeft kunnen maken”, luidt het.
    Deze petitielijst, door alle bewoners ondertekend, zal zowel naar de betrokkenen in het stadhuis als naar de provincie worden gezonden.
    Naast dit rioleringsprobleem komt ook het verkeersprobleem de bewoners de strot uit. Ondanks aandringen in het verleden, door ondermeer het SP-wijkbestuur van deze leefgemeenschap, die deze problematiek ook heeft aangekaart bij ministers Sauwens en Van den Brande, kabbelt het water op de Leestsesteenweg nog rustig bovengronds voort. 

    Riolering-collectoren
    Uit de rioleringsgeschiedenis kan geleerd dat het dossier voor de aanleg van een riolering in de Leestsesteenweg en de aanpalende straten al meer dan 20 jaar aansleept. Het project kost met inbegrip van de herprofilering van het wegdek ruim 83 miljoen frank. Het dossier was omstreeks 1980 zo goed als rond, maar met de oprichting van de Vlaamse Maatschappij voor Waterzuivering (VMZ) moest het dossier ontdubbeld worden, want het VMZ is verantwoordelijk voor de collectoren.
    Ondertussen is het dossier goedgekeurd door de provincie en ‘wacht’ men nu op de goedkeuring voor subsidiëring (60%) bij het ministerie van Vlaamse Gemeenschap.
    Op 1 januari 1991 verandert het betoelagingssysteem grondig, zodat de belofte voor subsidies dit jaar niet meer zal verkregen worden. Bovendien zal ook het VMZ worden geherstructureerd zodat nog zal moeten uitgemaakt worden wie nu eigenlijk opdrachtgever zal worden. Op de technische dienst werd gezegd dat de werkzaamheden (ten vroegste) in 1992 zullen aangevat worden. De Oude-Leestsebaan, oorspronkelijk ook in dit dossier vervat, werd vorig jaar van collectoren en riolering voorzien.

    Verkeersproblemen
    De Leestsesteenweg is bovendien de sluipweg bij uitstek geworden voor een vlotte verbinding tussen Willebroek (A12) en Mechelen (E19). Omdat de Willebroekse ring maar niet klaargeraakt, blijven de files zich aan de Willebroekse brug opstapelen. Toen voor twee jaar een omleiding via de Leestsesteenweg bekend raakte, heeft men de smaak te pakken. Heel wat autobestuurders verkiezen dan ook een klein ommetje via de Tisseltse brug om zo via de Leestsesteenweg (Battel) de E19 te bereiken. We waren zelf getuige van de snelheden en de verkeersintensiteit tot vrachtwagens van 40 ton toe die het smalle wegdek van de Leestsesteenweg teisterden. Tevens maken honderden schoolkinderen (Tisselt en Leest) van de enige verbindingsweg naar Mechelen gebruik.
    Het is reeds 5 over 12 voor de bewoners van de Leestsesteenweg, maar men hoopt dat de klok snel kan worden teruggedraaid, zoniet zal men overgaan tot ‘hardere acties’ dan een petitielijst, aldus de morrende bevolking.”

     

    Foto’s :
    -De leerling-muzikanten van Johan De Win in 1990 : Ivan Van Laenen, Tom De Rooster, Katleen Van Laenen en Gunter Peeters. (Foto : familie Lauwens-Piessens)
    -De Leestsesteenweg, een smalle buurtweg, is een druk bereden verbindingsbaan geworden voor groot en druk verkeer. Met alle gevolgen vandien voor fietsers, voetgangers en het niet aangepaste wegdek. Daarbij moet het regenwater zijn weg zoeken want riolering is er niet.
    (Foto onderaan : Eddy Van Ranst, GvA)

     





    20-07-2014 om 04:33 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – 9 november – Het Laatste Nieuws : EEN SPORTHAL OP VOETBALVELD 

               Klein Leest krijgt tegen nieuwjaar een tweede sporthal van 20 miljoen. 
    In de Mechelse deelgemeente Leest zijn zopas de bouwwerken gestart voor een nieuwe omnisporthal. Het nieuwe complex zal een totale oppervlakte hebben van 1.800 m2.
    Bouwheer is de NV Sportcentrum Leest.
    Het nieuwe complex zal uit de grond rijzen achter het Sportcentrum, aan de Dorpstraat, meer bepaald op het voormalige B-terrein van voetbalclub V.V. Leest.
    Duivel-doet-al achter dit project is gemeenteraadslid Gust Emmeregs.
    Tegen nieuwjaar moet de hal gebruiksklaar zijn.
    De kostprijs van dit (alweer) privé-initiatief is graamd op 20 miljoen frank.
    Leest, gemeente met nauwelijks 3.000 zielen, krijgt hiermee een tweede sporthal.
    Diezelfde NV Sportcentrum liet in 1984 vlak voor het voetbalveld van bevorderingsclub V.V. een sporthal bouwen. Dit complex heeft omzeggens een permanente bezetting.
     

    De aanvulling
    De bouw- en andere vergunningen voor de nieuwe hal in opbouw werden eerder al bekomen, zodat de initiatiefnemers nu volop met de funderingswerken gestart zijn.
    Men laat er duidelijk geen gras over groeien. In de privé kan het ook allemaal tien keer sneller.
    Waarom in deze kleine leefgemeenschap een tweede, vrij groots opgezet, sporthal-project ?
    Voor Gust Emmeregs is dat geen luxe, maar een absolute noodzaak.
    “Kijk”, zegt Gust, “als we met onze voetbalclub V.V. Leest, die nu in bevordering speelt, sport op een hoog niveau willen blijven beoefenen, dan moeten wij ons in de toekomst zelf kunnen bedruipen. Sympathieke sponsors steken de club nu geregeld een (financieel) handje toe. Dat is natuurlijk graag meegenomen. Maar niets is eeuwigdurend. We moeten trachten om steeds andere en nieuwe bronnen aan te boren. Op termijn zal dat onze nieuwe omnisporthal worden”. 

    Evenementenhal
    Gust Emmeregs wijst er ook op dat de nieuwe hal de mogelijkheid zal bieden om een aantal “passieve” sporten zoals volleybal, badmington en tennis specifiek te beoefenen. Het huidige Sportcentrum krijgt in de loop van volgend jaar ook een nieuwe sportvloer.
    In de bezetting van de nieuwe omnisporthal zullen show- en evenementen een zeer belangrijke plaats innemen. In de hal wordt namelijk een feestaal geintegreerd van ruim 1.000 m2 groot.
    “Deze feestzaal, met cafetaria, willen we aanwenden voor allerlei evenementen. De Hallux-shows, die vorig jaar in een feesttent plaatsvonden (en in de buurt op kritiek stuitte, nvdr) zullen er plaatsvinden. Op 5 januari is de eerste show voorzien.
    Contractueel hebben we reeds tot einde 1991 (en dat 6 dagen per week) een bezetting van de feestzaal wat in cijfers uitgedrukt op...100.000 bezoekers neerkomt. Maar we gaan er ook concerten laten plaatsvinden, omdat de akoestiek op een zeer behoorlijk peil zal staan”, zegt Gust Emmeregs.

    De omnisporthal wordt in recordtijd opgetrokken. Volgende week maandag wordt het ijzeren “geraamte” van de hal aangebracht en starten ook de metselwerken aan de cafetaria. Tegen Kerstmis moet aan de afwerking de laatste hand worden gelegd.
    Op 5 januari staan er de eerste Vlaamse showvedetten op het podium...    
     

    Een voetbalveld minder
    De bouw van deze nieuwe omnisporthal gebeurt op de gronden waar VV Leest haar B-terrein had. Op dit terrein werden alle dames- en jeugdvoetbalwedstrijden, alsook de trainingen in de week, afgewerkt.
    Al deze activiteiten hebben nu plaats op het nog enige resterende hoofdterrein. Een biezonder zware belasting met de winter voor de deur.
    Gust Emmeregs beseft dit ook.
    “Ik ben volop in onderhandeling met eigenaars in de buurt. Ik hoop zeer vlug over nieuwe gronden te kunnen beschikken waarop we dan een nieuw terrein kunnen aanleggen. 

    Niet op glas ijs
    Gust Emmeregs heeft nog grote plannen in zijn achterhoofd.
    “Mijn levensdroom is om in de omnisporthal ooit eens een ijsbaan te laten aanbrengen”, zegt Gust. De plannen liggen in de schuif ?
    “Zeker”, zegt Emmeregs, “maar we gaan ons voorlopig hiervoor op geen al te glas ijs wagen. Dat zou financiële zelfmoord zijn. Bij de installatie van een ijsbaan komt onvoorstelbaar veel kijken. Dat alleen reeds vergt een uitgave van 12 à 15 miljoen frank. Maar er is ook een zwaar energieverbruik en personeel om dat allemaal te exploiteren. Ik zal niettemin blijven zoeken naar mede-participanten om ooit dit ijsbaan-project toch te verwezenlijken. Participeren in zo’n project is meedelen in de winst maar ook in eventuele verliezen. Dat laatste schrikt velen af ! Toch hou ik vol dat een ijsbaan in onze gemeente een financieel haalbare zaak is. Daarom dat een overschakeling naar een ijsbaan in onze nieuwe hal in de toekomst beslist mogelijk moet zijn”, aldus de h. Emmeregs.” (LDN) 

    De opening van het nieuwe sportcomplex vond plaats op vrijdag 4 januari 1991. (zie verder in deze Kronieken)

     

    Foto’s :
    -Start van de bouw van een nieuwe omnisporthal. (Foto : HLN)
    -Gust Emmeregs stelde zijn nieuwe plannen voor aan de pers.
    -Achter deze bestaande sporthal bouwde men een tweede.

     

     







    20-07-2014 om 04:03 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Vervolg Rust Roest.

     

    Renild Pofliet – geboren te Lembeek op 31 maart 1946.
    “Wellicht mede door het feit dat Renild afstamt uit een geboren ‘komedie-familie’ is het verklaarbaar dat haar speelstijl zeer natuurlijk en vanzelfsprekend is. Aanvankelijk speelde zij een drietal jaren in de Leestse B.J.B. Vanaf 1965 werd Renild lid van Rust Roest met als eerste rol ‘Grace, de oudste dochter’ in ‘Patsy’. Sindsdien heeft zijn, op drie volavondstukken en één eenakter na, onafgebroken meegespeeld. Meer bepaald 37 personages, naast uitbeeldingen in de Hanswijkprocessie , kwissen (ook dat kan ze), stoeten,…
    Daarnaast is Renild fysiek serk, want ze neemt jaarlijks deel aan grote wandeltochten wat haar toneelbeweeglijkheid en natuurlijkheid zeer ten goede komt.” 

    Renild Polfliet werd in 2004 nogmaals verdiend en uitvoerig gevierd op het ledenfeest als afscheidnemend bestuurslid. Ook haar echtgenoot Staf deelde in de viering omdat hij gedurende jaren actief was als zeer stipte barman in onze cafetaria. 

    Marcel Verwerft – geboren te Leest op 18 november 1944.
    “Zijn eerste rol was ‘Jackson’ in ‘De Spooktrein’ (1966) waarin hij samen met zijn zuster Louisa speelde. Nadien speelde of werkte hij op een of andere wijze onafgebroken mee wat een totaal van 31 verschillende rollen opbracht.
    Daarnaast werkt Marcel ook jaarlijks mee aan de Hanswijkprocessie. Specifiek voor Marcel is zijn beheerste en beredeneerde aanpak, die als voorbeeld voor ons allemaal mag gesteld worden. Voeg daarbij zijn gewetensvolle inzet en ernst, wat hem maakt tot een collegiale medewerker.”
     

    Fik Diddens – geboren in Leest op 30 april 1944.
    “Speelde in 1956 en 1958 in ‘Bazin en Knecht’ en ‘De Vreemdeling’ reeds een rolletje, om in 1965 volwaardig lid te worden met de rol Trip Busty in ‘Patsy’. Nadien speelde Fik nog een rol in ‘De Kerstmis van de Krab’ (1972) en in ‘Slisse en Cesar’ (1973) om vanaf 1974 zich volop met techniek, belichting en decor bezig te houden. Het werk dat hij op dit vlak verricht heeft, is groot. Eén van zijn capaciteiten is wellicht zijn technisch doorzicht en schitterende improvisatie in hachelijke momenten.” 

    Nog andere gevierden in de geschiedenis van Rust Roest  

    Imelda Van der Hasselt
    “Werd in 2001 gehuldigd bij ‘De Hemelsche Salome’.
    Imelda is geboren in Leest en opgegroeid in een creatief gezin. Zij speelt vanaf 1974 nagenoeg onafgebroken toneel bij Rust Roest. Gereserveerd als zij is, begon ze als bescheiden dienstmeisje in ‘Wat doet mijn vrouw van twee tot vijf ?’
    Geleidelijk aan groeide zij tot een actrice van formaat die er in slaagde de haar toebedeelde personages karakter en vorm te geven door onafgebroken boetseerwerk.
    Wat moeten we kiezen ? Ik weet het niet, het was allemaal fijn, verzorgd, ontroerend, technisch knap en doorleefd. Twee opvallende eigenschappen van Imelda als actrice zijn gevoel en toewijding die achtereenvolgens tot uiting komen door haar groot inlevingsvermogen en haar enthousiasme. Gevoel dat ondersteund en gestuurd wordt door een kritische aanpak voor haar personage, haar toewijding en zorg voor attributen.
    De laatste jaren zorgt Imelda (samen met Renild Polfliet) ook voor de kostumering en de grime. Dit allemaal met hetzelfde engagement en geloof zodat er kleine wonderen ontstaan.
    Rust Roest dankt Imelda voor haar inzet, waardeert haar toneelcapaciteiten, is gelukkig met haar groepsverbondenheid en hoopt dat ze voor het Leestse toneel nog vele jaren op de bühne mag schitteren. Daarom hebben we de federatie van het A.K.V.T. gevraagd haar te willen opnemen in het Sint-Genesiusgild voor haar 25-jarige toneelactiviteit.”  

    Marc Windelen
    “Werd in 2006 gevierd op het ledenfeest en ook na de voorstelling van ‘Bloedbruiloft’ op 4 november dat jaar.
    Marc werd in 1982 lid van Rust Roest, maar speelde voordien in het Opus-theater in de T.S.M. en in het B.T.G., alsook éénmaal in een jongerengroep te Vilvoorde. Hij werd gevierd op ons ledenfeest en ook nu wordt hij in de bloemen gezet omwille van zijn 25-jarige toneelactiviteit. In Rust Roest werkte hij naast decorbouw en andere logistieke hulp als acteur mee aan 30 verschillende toneelwerken. Marc is een trouw gemeenschapsmens die met hart en ziel werkt voor ‘zijn’ vereniging en zich optimaal inleeft in zijn personage.” 

    Tijdens het ledenfeest van vrijdag 6 juli 2007 werden ‘al de mensen achter de schermen’ gehuldigd.

     

    Foto’s : (‘Rust Roest Ontmaskerd’)
    -Renild Polfliet.
    -Marcel Verwerft.
    -Fik Diddens.
    -Imelda Van der Hasselt.
    -Marc Windelen.

     











    18-07-2014 om 08:56 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – Novembernummer ‘Toeters en Trompetten’ : De leerlingen zijn geworpen”

    Examentijd

    Namen deel aan de openbare proeven in de gemeentelijke muziekacademie van Willebroek einde schooljaar 1998-1990 :

    Kopers – leraar Frans Violet
    -Middelbare graad A : GIESELINK GERHARD, bariton.
    Verplicht werk : ‘Changing’ J. Segers.
    Keuzewerk : ‘English Suite’ R.B.Fitzgerald.
    Repertorium : ‘Sonate nr.1’ J. Hook.
    Behaalde 90%. 

    -Hogere graad A : DE WIT YVES , bastuba.
    Verplicht werk : ‘Four Sketches’ W.Lovelock.
    Keuzewerk : ‘Impromptu in b’ L.R.Gray.
    Repertorium : ‘Prélude et Divertissement’ R. Clerisse.
    Behaalde 91%. 

    -Graad van uitmuntendheid A : VAN MEDEGAEL TIM, bastrombone.
    Verplicht werk : ‘The big Horn’ E. Hoffman.
    Keuzewerk : ‘Konzert’ E. Sache.
    Repertorium : ‘Rhapsody’ Hidas. ‘Concertino’ A. Waignein.
    Behaalde 93%. 

    Piano – leraar W. Peeters
    -Graad van uitmuntendheid B : DE WIN JOHAN.
    Verplicht werk : ‘Bagatelle IV’ W. Kerstens.
    Keuzewerk : ‘Ballade Opus 118 nr. 3’ J. Brahms.
    Repertorium : ‘Prélude en fuga in As B.I’ J.S. Bach. ‘Allegro uit Sonate in ES’ J. Hayd. ‘Etude nr. 2 in Es’ J. Maes.
    Behaalde 94%.

     

    1990 – 3 november : Rust Roest bracht “De Ballon” en huldigde leden.
    De Leestse toneelvereniging startte het nieuwe toneelseizoen met de spetterende milieu-kritische komedie “De Ballon” van Tirso Lo (een pseudoniem van Daniël Lamberts) in een regie van G. Hellemans.
    Het verhaal speelt zich af midden in een verkiezingsstrijd.
    “Gemeentebelangen” van kopman René (Marc Windelen) tegen “Centrumpartij” van burgemeester Remy (Marcel Verwerft). Wie deze keer burgemeester wordt, zal een hoop smeergeld ontvangen, en daar hangt een geurtje aan. Iedereen denkt aan zichzelf.
    Klinkende ruzies ontstaan en het feest van de burgemeester nadert. De grote publiciteitsstunt van de “Centrumpartij” brengt echter verandering en geeft het verhaal een onvoorziene wending.

    Na de voorstelling, die in de stedelijke basisschool “Ten Moortele” plaatsvond, werden Renild Polfliet, Vic Diddens en Marcel Verwerft door de voorzitter van het AKVT Rob Van Geneghten, gehuldigd voor hun 25-jarige toneelbedrijvigheid.

     

    Personages
    René                                                              Marc Windelen
    Jean, lid van de oppositie                              Herman Van den Bossche
    Rick, lid van de oppositie                              Raf Scheers
    Ward, lid van de oppositie                            Guy Van Aken
    Boon, de kleermaakster                                Christel Vinck
    Lynn, de geliefde van Jimy                            Ria Verschooten
    Jimy, de zoon van Anna en Rémy                  Gert Corten
    Alex, lid van de partij van Rémy                   Dominiek Van Laenen
    Rémy, de burgemeester                               Marcel Verwerft
    Anna, zijn bazige vrouw                                Renild Polfliet
    Pier, de ballonvaarder                                  Geert De Nijn
    Dorpsmuzikanten                                          K.F. St.-Cecilia Leest 

    Achter de schermen
    Teksthulp                                Jan Emmeregs
    Grime                                     Nancy Vluymans
    Kostuums                                Miloe Van Stijvoort
    Geluidsband                           Eric Vandenwyngaert
    Video-opname                       Ludo Kerremans
    Leiding muzikanten                Johan De Win
    Decorbouw                             Bart, Dominiek, Gert, Herman, Jo, Geert, Peter o.l.v. Fik en Raf
    Decorschildering                    Tony Baarendse
    Accordeon                              Hilde Silverans
    Belichting en techniek           Fik Diddens
    Algemene Leiding                  Guido Hellemans.

     

    Guido Hellemans in ‘Rust Roest Leest ONTMASKERD, deel II’ van 2006 : 

    “Op 3 november 1990 werden Renild (Polfliet), Fik (Diddens)en Marcel (Verwerft) gevierd na de toneelopvoering van ‘De Ballon’.
    Hierna volgen de teksten die toen werden uitgesproken.
    Ondertussen hebben deze drie gevierden nog meerdere verdiensten aan hun palmares toegevoegd zodat deze huldewoorden nu merkelijk zouden moeten uitgebreid worden.”

    Vervolgt...

     

    Foto’s : (‘Rust Roest Ontmaskerd’)
    -Tirso Lo (Danny Lamberts), Guy Van Aken, Renild Polfliet, Gert Corten, Fik Diddens, Dominiek Van Laenen, Marcel Verwerft, Herman Van den Bossche, Guido Hellemans, Geert De Nijn, Raf Scheers, Marc Windelen, afgev. AKVT, Jan Emmeregs, Nancy Vluymans, Christel Vinck, Ria Verschooten.
    -Enkele muzikanten van de Leestse fanfare zorgden voor een gastoptreden.
    -De drie gelauwerden, van l. naar r. : Vic Diddens, Renild Polfliet en Marcel  Verwerft, werden in de Sint-Genesiusgilde opgenomen.

     







    17-07-2014 om 11:48 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kronieken van Leest - 'Den Rooselaer' vervolg.

    Vervolg ‘den Rooselaer’.

     

    Koster Louis Hellemans overleed op 25 februari 1916. Zijn vrouw Victoria Teughels volgde hem op 17 februari 1919.
    Ditzelfde jaar (24 juni 1919) werd het huis andermaal verkocht, onder de naam ‘Groote Bleukens’ (notarisakte). Koper was ditmaal Pastoor Beuckelaers in naam van de kerk. Hij kocht de woning voor 8.800 fr, met de bedoeling er een kostershuis van te maken.
    De eerste bewoners waren dan ook de kostersfamilie Jef Rheinhard-Diedens.
    Toen die achteraf verhuisden naar de Kouter, kwam de metser Heinke De Backer-Verbeeck er wonen. Na hem nam het pasgehuwde koppel Louis Verbruggen-Smet er hun intrek in, samen met Jan Lauwens-De Bruyn, want Pastoor Beuckelaers had ondertussen van dat huisje een tweewoonst gemaakt. Ook Jacques Jacobs-De Grijze en Gust Nuytkens-Van Erp verbleven er een korte tijd : deze laatste verkocht er zijn ‘crème-glace’ langs de zijgevel. De laatste bewoners waren Georges Gobien-Julia Cop die er weer een enkele woning van maakten en het gebruikten als groentenwinkel.
    Tenslotte werd deze tweede helft van de Rooselaer door Pastoor Lornoy opnieuw te koop gesteld (1978). Jos De Smet kocht het om het af te breken en het met dezelfde bakstenen terug te laten herrijzen tot een Spaarkas van de Boerenbond. 

    Volgen we verder de eigenlijke ‘Rooselaer’, het gedeelte van het gebouwencomplex langs de kant van het kerkportaal, nadat het in 1868 gekocht was door dokter Passenbrouder uit Antwerpen. Op een document uit 1878 dat bewaard werd op het Gemeentehuis, met de lijst van de herbergen, vinden wij in ‘den Rooselaer’ herbergier Antoon Verlinden;
    Een paar jaren later echter, werd de herberg gekocht door Noldus Teughels, bij zijn huwelijk met Trien Beullens (11 april 1887). Hij zou in 1907 de oude lage herberg verbouwen tot wat er thans nog staat.
    Noldus was de zoon van Jan Baptist en van Monica Van Hoof, zie hierboven, die het ander gedeelte van het huis bewoonden. Gelijk zijn vader was hij schrijnwerker en daarnaast ook 35 jaar gemeenteontvanger te Leest. Hij stierf op 10 januari 1924. Met zijn vrouw Trien had hij negen kinderen grootgebracht :
    -Marie (Rosalie), geboren op 1 februari 1885, huwde in 1924 met Dolf Geerts (Mechelen).
    -Toor (Victoria), geboren op 19 maart 1887, huwde in 1911 met Jan Frans De Mol (Mechelen).
    -Fien (Rudolfina) bleef ongehuwd, ze was geboren op 18 september 1888. Het huis over de Zennebrug links werd door haar nog gezet.
    -Door (Theodoor), geboren op 7 september 1890, trouwde in 1912 met Emma Blommaerts uit Katelijne-Waver (zie hieronder).
    -Clotilde, geboren op 30 juni 1892, huwde met Jozef Frans Joris (Mechelen).
    -Louis (Cornelis Jozef), geboren op 4 maart 1894, trouwde in 1921 met Elvire De Rooster (Warande).
    -Rik (Henri), geboren op 5 april 1896, trouwde in 1922 met Annemarie Degang uit Mechelen.
    -Frans, geboren op 27 mei 1898, trouwde in 1920 met Hortense Schits.
    -Virge (Virginie), geboren op 22 april 1902, trouwde in 1924 met Antoon Wouters. 

    Na het verdwijnen van Noldus werd de herberg-schrijnwerkerij verder uitgebaat door zijn zoon Door (Theodoor) Teughels en zijn vrouw Emma Blommaerts. Door verbond de danszaal met zijn werkhuis en maakte er één grote ruimte van die voor beide kon dienen. Die zaal diende trouwens voor alles, zelfs voor politieke meetings. Daags voor een teerfeest of toneel werd de scene boven de machines opgebouwd, de tafels gingen langs de kant (daar konden de kinderen op staan) en de feestzaal was beschikbaar. Om gemakkelijker te kunnen manoeuvreren met het hout dat door de zaagmachine moest, had men een gat in de kerkhofmuur gemaakt : de langste planken kwamen tot op het kerkhof.

    De eerste jaren van hun huwelijksleven (1912-1917) hadden Door en Emma te Sint-Katelijne-Waver doorgebracht, vanwaar zij afkomstig was (geboren 4 november 1891). In dit hoekhuis aan de Dorpsplaats te Leest hebben ze hun acht kinderen grootgekregen (drie anderen stierven nog in de wieg) :
    -Rachelle, geboren te St.-Katelijne Waver op 16 februari 1913, trouwde met Louis Diddens (Hombeek-Heike).
    -Louis, geboren op 3 augustus 1914, trouwde met Tille Absillis (Blaasveldstraat). (“Lowieke van Dore”, in 2014 de oudste man van Leest, hij wordt op 3 augustus 100)
    -Julia, geboren te Leest op 24 maart 1917, trouwde met Albert Rosiers (Hombeek).
    -Arnold, geboren te Leest op 11 januari 1919, huwde met Melanie Robeyns. Overleed op 31 januari 2007.
    -Juul, geboren te Leest op 22 januari 1925, trouwde met Jeanne Moons (Kapelle-op-den-Bos). Hij overleed op 25 maart 1981.
    -Tony, gehuwd met Spruyt (Hombeek).
    -Frans, geboren op 21 januari 1930, huwde met Gilberte Van de Vliet. Frans ‘Susse’ Teughels overleed op 15 april 1996.
    -Marie, geboren te Leest op 22 februari 1937, trouwde met Aloys Hendrickx, onderwijzer te Leest.

    Door overleed te Leest op 11 september 1966.

    De schrijnwerkerij werd, tot hun pensionering, overgenomen door zijn twee zonen Louis en Frans.”
    (Georges Herregods ‘DB’, augustus ’80) 

    De locatie van de vroegere schrijnwerkerij en herberg werd eigendom van Frans Teughels en na zijn dood van zijn weduwe Gilberte Van de Vliet die het op 27 oktober 1998 via een openbare verkoop aan de KBC Bank verkocht.
    De schrijnwerkerij bleef bij de KBC Bank en breidde daar het bestaande bankkantoor uit.
    Het pand, waar vroeger de herberg was, werd op 17 oktober 2007 eigendom van Els De Smet die in 2010 de herberg met de grond gelijk liet maken en verving door een nieuw kantoor en appartement.
    Haar vader, Jos De Smet, kocht eerder –op 20 november 1976- het winkeltje van de kerkfabriek van de heilige Nicolaus (uitgebaat door de familie Gobien).
    Langsheen dit gebouw liep dan het zeer smal Pensenstraatje. Omwille van een groot deel grondafstand aan de stad, (voortuin en verbreding Pensenstraatje) kon hij er toch nog een complex op bouwen wat dan later het verzekeringskantoor en KBC Bankkantoor werd.

    In de jaren ‘90 werd de gelagzaal van de taverne gebruikt als decor voor de populaire VTM-soap ‘Familie’.

     

    Foto’s :
    -Het gezin Noldus Teughels-Trien Beullens kort na de Eerste Wereldoorlog in de schrijnwerkerij van de familie. Achteraan van links naar rechts : moeder Trien, vader Noldus en dochters Marie en Clothilde. Vooraan de zonen Door(Theodoor), Frans, Henri en Louis Teughels.
    -Een copie uit ‘het schrijfboek voor aanduidingen van het werk en levering 1919-1920’ van de schrijnwerkerij Teughels. Ook doodskisten ineen timmeren behoorde tot hun opdrachten.
    -Het dorpsplein kort na de Tweede Wereldoorlog. Leestse jongeren poseren tijdens de doortocht van een wielerwedstrijd, vandaar de geschilderde pijl op de grond. Op de achtergrond ‘den ijzeren paal’ waar de kinderen toen nog ongestoord konden spelen. Links daarvan een houten dubbele paal met wegwijzer. De paal werd nog door de Duitsers achtergelaten. Achteraan ‘Den Rooselaer’ en rechts het witte ‘ijscrèmebakske’, reclame voor de sterk aanbevolen waar van ‘Julie van Trien’. De jongeren op de foto, staande van links naar rechts : Frans Huys, Louis Van Baelen en Fred De Bleser. Onderaan : Louis Selleslagh (‘van den Ossenboer’) en Raymond Selleslagh. (Foto : Raf Selleslagh)
    -Het dorpsplein eind jaren ’50. Centraal in beeld een fietsende pastoor Coosemans. Links ‘Den Rooselaer”.
    -De Rozelaer gezien door de ogen van Carlo Hontoir.

     











    11-07-2014 om 15:43 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – Vrijdag 26 oktober : Officiële opening Taverne “Den Rooselaer”.
    Noël Jeurissen heeft de eer U uit te nodigen op de officiële opening van
    TAVERNE “DEN ROOSELAER” op vrijdag 26 oktober 1990 vanaf 20.00 uur.
    (gratis drinks tussen 20.00 en 22.00 uur) Alle dagen open vanaf 11.00 uur.
    Taverne “Den Rooselaer”, Dorpsplein 24 2811 Leest-Mechelen.”

     

                                                     “Den ROOSELAER”

     

    “Augustus 1980 op de Dorpsplaats. Geklop en gehamer doen de voorbijgangers opkijken naar de bedrijvigheid op het dak van de hoekhuis-schrijnwerkerij Teughels. De gevel van het huis wordt opgetrokken en het dak vernieuwd. De ramen zonder vensters staren als oogkasten zonder ogen naar de rust van de dorpsplaats-in-vakantie.
    In dit huis, eertijds de herberg ‘den Rooselaer’ speelde zich vroeger een deel af van het Leestse volksleven : er werd gewerkt (want het was ook boerderij), er werd gefeest en gedanst (want er was een danszaal aan), er werd toneel gespeeld, er werden pinten getapt…
    De oudste eigenaar van deze herberg die we terugvonden aan de hand van de kerkrekeningen was Lysken Inghels. Dat was voor 1617. Want er stond een cynsplicht op dat huis. Elk jaar moest de eigenaar voor dat huis aan de kerk 6 stuivers neertellen.

    In 1617 gaat de eigendom over op Bartolomeus Goessens. Dat duurt tot 1629. Vanaf dat jaar tot rond 1647 wordt de jaarlijkse cijns betaald door Jan Vermijlen ‘voor syn huys en hoff tot Leest aende kerckenmuer’.
    Deze Jan Vermijlen was getrouwd met Pieternelle Verschueren en had zes kinderen : Pieter, Louis, Magdalena, Jan, Marie en Anneke.

    In 1647 werd de cijns op het huis betaald door een zekere Jan Quackels en van 1650 tot 1673 behoorde het goed aan Lauwereys Van Coetsem.
    Deze Lauwereys Van Coetsem (Van Goeghem, Van Coetsens), gehuwd op 17 februari 1632 met Katrien De Bollo (de Belley), had een ganse nest kinderen, verscheidene onder hen overleden echter tamelijk jong : Anna, Jeanne, Amand, Hieronymus, Pieter, Jan, Corneel, Maria, Kobe, Elizabet en Geert. De jongste twee kinderen stierven korte tijd na hun geboorte.

    In 1673 werd de ‘Rooselaer’ verkocht aan Andries Van Merchtem en waarschijnlijk afgebroken of verbouwd. Want dit jaar betaalt deze nieuwe eigenaar ‘by coope’, zegt de kerkrekening, de voorgeschreven cijns voor ‘de hofstede daer een huys placht op te staen tot Leest aen de Kerckemuer’…
    Deze Andries Van Merchtem (Vermerchtem) was gehuwd met de vroedvrouw Katrien Krieckx. Ze hadden verschillende kinderen : Jacoba, Alexander, Pieter, Andries, Katrien, tweeling Maria en Magdalena en Nikolaus. Deze laatste drie stierven enkele dagen na hun geboorte.
    Bij Dries Van Merchtem in de Rooselaer was het dat de pastoor bij gelegenheid zijn mensen een pint betaalde, zo lezen wij in de kerkrekeningen van 1683 : ‘gegeven aen Andries Van Merchtem over een recreatie van sekere jongkmans die met hunne peerden hebben gereden om enighe prijsen, en daer over hebben gewonnen eenige silveren peerden, en de selve geschoncken in onse kercke ter eere van onze Lieve Vrouw, so heeft de pastoor ende kerckmeester de voorseide jongkmans vereert ende voor hun gelach betaelt 25 gulden 14 stuivers…’
    Andries Vermerchtem sterft op 9 maart 1695 en de herberg wordt verkocht, ditmaal aan Guilliam Vermijlen. Hij was gehuwd met Elizabet Verbeeck. Drie van hun zes kinderen stierven bij de geboorte. Hun overlevende nazaten waren : Jan, Jacobus en Guilliam.
    Ook hier vinden wij rekeningen terug van traktement vanwege de pastoor : ‘gegeven voor een recreatie ten huyze van Guilliam Vermijlen voor de jonckheyt die eenen silveren ball in onze kercke geoffert hebben : 3 gulden’. (1699).
    Het gezin Guilliam Vermijlen – Verbeeck kon echter van deze eigendom niet lang genieten : Elizabet Verbeeck overleed op 19 maart 1705. Het jaar daarop kwam de herberg ‘bij coope’ aan Adam Putters (‘Putters sive Puttemans’ vermelden de parochieregisters 1710).

    Adam Putters was getrouwd met Anna Van Winghe (Van Win) uit Battel. Ze hadden vier zonen en één dochter : Nikolaas, Jan, Corneel, Guilliam en Jeanne.
    Deze laatste, Jeanne (°1792 – +4 februari 1776) , trouwde met Peeter Smets en die zou na de dood van zijn schoonvader Adam Putters (21 januari 1715) en van zijn schoonmoeder Anna Van Winghe (20 juni 1732) ‘den Rooselaer’ overnemen. De figuratieve kaart van Leest getekend door landmeter Jan Van Acoleyn dateert uit deze tijd (1723) : het huis op de dorpsplaats aan de kerkmuur staat er op naam van de ‘kinderen van Adam Puttemans’ en tenvolle uitgetekend.

    Peeter Smets en Joanna Putters hadden vier kinderen : Jan, Joanna Maria, Barbara Livina en Anna, geboren op 19 juli 1735.
    Het jaar daarop kwam er ongewild nog een kindje bij : op 17 december 1736 wordt in de stal van Peeter Smets een vondelingske gevonden. Het wordt ‘Jeanneke’ gedoopt : ‘Joanna filia exposita eodem die in stabulo Petri Smets’, zegt de doopakte. Jan Van den Heuvel ontfermt er zich over als peter en Jeanne Putters wordt meter. Het meisje zou echter niet lang leven want het overleed op 13 februari 1739.

    Anna Smet, jongste dochter van Peeter en van Jeanne Putters, trad in het huwelijk met Mattheus Van Asch. Na de dood van haar vader (4 april 1756) zou Mattheus voortaan in de cijnsregisters van de pastoor voorkomen, daar was toen een speciale dispensatie voor vereist. Op de kop negen maanden later hield men het eerste dochtertje boven de doopvont :
    Joanna, geboren op 15 december 1757. Twee broers en zes zusters zouden nog volgen : Joanna Maria (°20/1/1762), Jan Frans (°22/9/1764), Anna Caterina (°24/8/1769), Marianne (°6/4/1772), Peeter (°17/9/1776) en Elizabet (°7/7/1779).

    Tot 1828 zou de ‘Rooselaer’ eigendom blijven van de kinderen Van Asch. Vanaf dat jaar namelijk wordt het cijnsgeld betaald door een zekere ‘Mijnheer Scheppers’ (kanunnik te Mechelen, vernemen we achteraf uit een notarisakte). Nog slechts enkele jaren echter, want na 1834 verdwijnt deze belasting ‘over de Hofstede den rooselaer’ voorgoed uit de Kerkrekeningen.

    Wanneer dertig jaar later de hele doening voor de zoveelste maal verkocht wordt, vinden wij ‘den Rooselaer’ bewoond en in handen van het echtpaar landbouwers-herbergiers Guilliam Nees – Joanna Justine De Laet. Deze laatste had als enig kind de herberg geërfd van haar ouders. Ze verkopen dus alles en gaan naar Mechelen wonen.
    Op 3 mei van het jaar 1886, om vijf uur in de namiddag, gaat de openbare verkoop door, langs notaris Peeters uit Willebroek. In de verkoopakte vinden we de volgende beschrijving : …‘eene schoone afspanning, genoemd den Rooselaer, bevattende schoone herbergplaats, zeer grote danszaal, verscheide beneden en bovenkamers, twee grote kelders, keuken met pomp, stallingen, remisie, schuur met voorplein en groote bascour, te samen groot van grond tien aren negen centiaren allervoordeeligst gestaen en gelegen te Leest in het dorp, neven de kerk.’ Slechts op dit moment wordt de ganse Rooselaer verdeeld in twee : de eerste hoop (5 a, 82 ca) bevat de herberg en de danszaal (de latere schrijnwerkerij van Teughels) en wordt gekocht door Emmanuel Passenbrouder – Palmyre Van Trier, dokter in Borgerhout. De kadasterkaart ‘Popp’ uit die tijd, vermeldt de Rozelaer dan ook op zijn naam.

    Het tweede gedeelte (het latere Raffeisenkasgebouw) bevattende 4 a en 72 ca, ‘zeer geschikt om in een schone woning verkeerd te worden, is samengesteld uit : remise, schuur, stallingen, verkenskoten, beerput, voorerf en bascour’. Dit gedeelte wordt voor 1120 fr gekocht door Jan Baptist Teughels – Monica Van Hoof. Bakker Egidius Quintidi en veldwachter Adriaen De Wit zijn getuige bij deze verkoop. Als speciale voorwaarde wordt gesteld dat de kopers deze beide oorsspronkelijk samenhorende gedeelten van de Rooselaer zullen moeten scheiden ‘met een gemene muur te bouwen onder en boven de grooten balk in de stal liggende en achter op de bascour met eenen muur ter hoogte van drie meters, tot op de zwarte streep gemaakt op de kerkmuur…’

    Jan Baptist Teughels (‘faber lignarius et tabernarius’ : schrijnwerker en cafébaas), die deze tweede koop had gekocht, woonde voordien met zijn gezin in de Molenstraat (zie aantekening bij de geboorte van zijn dochter, doopakte van 24/2/1861). Hij was te Hombeek geboren op 14 september 1820 als zoon van Jozef Teughels (+Hombeek 10/8/1829) en van Anna Catharina Verspreet cafébazin, geboren te Londerzeel ( 4/2/?). Jan Baptist Teughels kwam naar Leest op 17 november 1846, bij zijn huwelijk met Monica Van Hoof. Zij was van Leest, dochter van Jan Baptist Van Hoof en Marie Anne Van den Heuvel en geboren op 19 januari 1824.
    Op het ogenblik waarop het gezin Jan Baptist Teughels-Van Hoof naar de Dorpsplaats verhuisde (in het gedeelte Raffeisenkas) was het reeds gezegend met dertien kinderen :
    -Pieter Jozef, geboren op 2 maart 1847, overleed te Leest op 13 december 1876.
    -Catarina Constantia, geboren op 22 juli 1838, overleed op 30 augustus 1857.
    -Maria Elizabet Louise, geboren 26 september 1851, overleed als kind op 25 september 1857.
    -Arnoldus Leopoldus (‘Noldus’), geboren op 7 februari 1853, erfde zijn naam van zijn peter Arnoldus Leopoldus Teughels die op dat ogenblik onderluitenant was te Luik. Deze zoon Noldus zou later het andere gedeelte, de oorspronkelijke herberg ‘den Rooselaer’ opkopen en het omvormen tot schrijnwerkerij.
    -Serafiene, geboren op 12 oktober 1856, trouwde later met meubelmaker Gustaaf De Vos en ging naar Zemst wonen, vanwaar hij afkomstig was.
    -Joanna Maria Clothilde, geboren op 10 januari 1858, trouwde met landbouwer Desiderius De Wit uit Heffen, waar zij zich ook ging vestigen.
    -Adrianus Theodorus, geboren op 9 oktober 1854, werd schrijnwerker en herbergier te Hombeek.
    -Joanna Catarina, geboren op 5 december 1858, werd dienstmeid te Mechelen en bleef ongehuwd.
    -Marie Louise, tweelingszuster van Joanna Catarina, trouwde in 1887 met Jan Baptist ’t Sjoens uit Wannegem-Lede. Beiden gingen naar Hombeek wonen.
    -Joanna Catarina Victoria, geboren op 24 februari 1861, huwde met koster Louis Hellemans. Ze zouden later de ouderlijke woning blijven betrekken en ze kopen. Victoria Teughels overleed op 17 februari 1919.
    -Cornelius Ludovicaus, geboren op 1 oktober 1863, stierf tamelijk vlug te Leest, op 28 juli 1897. Hij liet een weduwe achter Catarina Hendrika Van Asch, herbergierster te Mechelen, en een weeskind Louise Maria Teughels, geboren op 23 september 1897, na haar vaders’dood.
    -Petrus Franciscus, geboren op 4 oktober 1865, werd schrijnwerker te Mechelen op de Auwegemsteenweg.
    -Maria Isabella Leontina, geboren op 11 april 1868, overleed een dik jaar nadien, op 12 oktober 1869.
    -Joannes Constant, tenslotte, tweelingbroer van Maria Isabella Leontina, werd onderwijzer te Ramsdonck.

    Jan Baptist Teughels omvormde de oude stallingen van ‘den Rooselaer’ tot een mooi woonhuis met een ‘voorplaats die diende als herberg (met name : Estaminet), twee kamers, een keuken, een dorschvloer, een werkhuis (Jan Baptist was schrijnwerker), een kelder, twee mansardes en een zolder, een voorhofje, een stal, een hangaar, een bakoven en een verkenskot..’ (beschrijving uit de verkoopakte).

    Na de dood van Monica Van Hoof (ze stierf te Leest op 26 mei 1898), werd dit deel van de Roselaer opnieuw te koop gesteld, langs notaris Van Bellinghen uit Mechelen. Het werd gekocht voor 4.500 fr door Victoria Teughels, dochter van Jan Baptist. Ze was inmiddels gehuwd met koster Louis Hellemans en had het goed al in gebruik.
    Dit kostersgezin had drie kinderen :
    -Stefanie, die kloosterzuster werd te Gent.
    -Alfons, gehuwd met Alida Scheers, later o.a. ‘Meester Hellemans’ genoemd.
    -Constant : deze jongste zoon verongelukte toen hij 15 was en op de laatste oorlogsdag 1918 van de hooizolder viel. 

    Vervolgt…

     

    Foto’s :
    -De uitnodiging, voor- en achterzijde.
    -Een deel van het 3de ‘Caertbladt’ uit het ‘Caertboeck’ van Jan Van Acoleyn uit 1723. De twee gebouwen van ‘den Rooselaer’, rechts van de kerk, behoorden toen aan de Kinderen Puttemans.
    -De Rooselaer rond 1895.

     









    09-07-2014 om 12:03 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – Zaterdag 22 en zondag 23 september : Jaarlijks Groot Mosselfeest – SK Leest
    A volonté mosselen met fritten of brood aan 300 fr. Ook stoofvlees te verkrijgen aan 200 fr. Kinderen tot 12 jaar aan halve prijs. Dit alles in de Chalet aan de Zennebrug. (Folder onderaan)

     

    1990 – Zaterdag 29 september : Avond Havenrondvaart “Flandria by night”
    Ter vervanging van het teerfeest richtte KVG Zennevallei een “Avond Havenrondvaart Flandria by night” in.
    Kostprijs : 1.000 fr voor volwassenen, 800 frank voor kinderen.
    Men vertrok aan Hombeek kerk om 17u30, aan Leest kerk om 17u45 en aan Heffen kerk om 18 uur. (Folder)

     

    1990 – 29 september : Start 7de Monster Kaarttornooi van SK Leest.
    Die dag ging de eerste kaartdag van het 7de Monster Tornooi van de Supportersclub van SK Leest door in het Sportcentrum, Dorpstraat te Leest. Met een totaal van 750.000 frank aan prijzen waarvan de 4 eerste avonden 125.000 frank en de laatste avond een superpot van 250.000 frank.

     

    1990 – 29 september : Eetavond – ten voordele van de renovatie van het Parochiehuis
    In de parochiezaal met “groenten uit de streek”.
    Inschrijvingsformulieren dienden bezorgd aan : René Bernaerts, Agnes Keulemans-Leys, Frans Lauwers, Emiel Peeters, Paul Peeters, Alfons Verbruggen en Jozef Vloeberghen uit de Kloosterhoeveweg. (PB, 20/9)

     

    1990 – Zaterdag 29 september : K.F.St.-Cecilia Leest trad op te Hombeek
    Dit naar aanleiding van de ‘Hombeekse Ceciliafeesten’ in de feesttent aan lokaal “ ’t Swaentje ” Boomkensstraat. (Omzendbrief van 19/9)

     

    1990 – Zondag 30 september : Fietstocht K.V.L.V. en L.G.
    Samenkomst aan Emiel Van Praet, hoek Juniorslaan om 13.45 u. (PB, 27/9)

     

    1990 – 1 oktober : Nieuwe postnummers voor Hombeek en Leest
    Hombeek en Leest kregen het nieuwe postnummer 2811 ter vervanging van het oude 2930. (KH)

     

    1990 – Vrijdag 5 oktober : Mosselavond LRV Leest
    Van 18 tot 22 uur in de parochiezaal te Leest.Mosselen+brood : 300 frank. Kindermenu : 200 frank, stoofvlees+brood : 250 frank.  

     

    1990 – 6 en 7 oktober : Tweedaagse reis van Landelijke Gilde naar Zwarte Woud.
    Wegens boekingsmoeilijkheden in het hotel ging deze reis dit weekend door.
    Verblijf in hotel Talblick – Baiersbronn. Reissom : 3.500 frank. (PB, 30/8)

     

    1990 – 6 en 7 oktober : 18de Cross-Weekend Chiro-Vevoc (Foto onderaan)
    Voor de cross kwam dit jaar 750 sportievelingen opdagen, iets minder dan anders. Het miezerige weer zal wel de reden geweest zijn. Burgemeester Jos Vanroy reikte drie trofeeën van de stad uit : aan Willy Van Win (winnaar van de 5 km stratenloop), Chris Cornelis (eerste vrouw) en Filip Goovaerts (winnaar van de 10 km stratenloop).
    De beker van minister Van den Brande ging naar Carlo Hughe die de 15 km stratenloop won.

     

    UITSLAGEN :

    Stratenloop 5 km :
    1.Willy Van Win, 2.Alfred Peeters, 3.Clement Heemans.

    Dames :
    1.Chris Cornelis, 2.Renilde De Schutter, 3.Griet Soors.

    Stratenloop 10 km :
    1.Filip Goovaerts, 2.Wim Verhoeven, 3.Hugo Van Praet.

    Stratenloop 15 km :
    1.Carlo Hughe, 2.Bart Piessens, 3.Alfons Schelfhout.
    Hier ging een speciale prijs naar de enige deelneemster : Van Hoorebeeck.

    Cross Microben :
    1.Joris Seghers, 2.Tom Clerbout. Het groepsklassement ging naar Chiro Heffen.

    Meisjes :
    1.Lien Peeters, Cindy Verstrepen, 3. Kelly Jacobs.

    1.Hans Janssens, 2.Johan Melotte, 3.Bevers Kevin.
    Het groepsklassement ging naar Chiro Hombeek.

    Meisjes :
    1.Kelly Van Wemmel, 2. Lincey Clerbout, 3. Kristien Van Win.

    Cross Miniemen :
    1.Tom Leboda, 2.Jan De Hoor, 3.Helmut Hackenjos. Ook hier won Chiro Hombeek het klassement.

    Meisjes :
    1.Ann Clerbout, 2.Katrien Vermunnicht, 3. Joëlle Desmet.

    Cross Kadetten :
    1.Dirk Van de Maele, 2.Atka Van Loo, 3.Atka Misseur. Groepsklassement Chiro Hombeek.

    Meisjes :
    1.Annick Isabeau, 2.Annelies Vermunnicht, 3.Cindy Jacobs. Groepsklassement : Chiro Leest.

    Cross Scholieren :
    1.Marc De Bruin, 2.Joeri Wouters, 3.Dirk Miseur. Groepskl.: Hombeek.

    Meisjes :
    1.Chantal Buelens, 2.Ilse Jenne, 3.Debby Stockmans. Groep : Chiro-Leest.

    Cross Junioren-Senioren :
    1.Marc Beuckelaers, 2.Johan Goovaerts, 3.Luc Van Campenhout.

    Meisjes :
    1.Carine Buelens, 2.Gerda De Ridder, 3.Kathy Van Lint.

    Veteranen :
    1.Jos Van den Bossche, 2.Luc Clerbou, 3.Wim Verhoeven.

    Dames :
    1.Anita Van Praet, 2.Renilde De Schutter, 3.Monique Van Zaelen.
    (GvA, 8/10)

     

    1990 – Zaterdag 13 oktober : Jaarlijkse statutaire vergadering Ziekenfonds De Voorzorg
    In het chalet S.K. Leest , Grote Bleukens.

     

    1990 – Zondag 14 oktober : Nieuw succes voor Leestse fanfare te Heist-op-den-Berg
    4de Internationale Concertwedstrijd in de zaal ‘De Zwaan’, Stationsstraat 53.
    “De fanfare gaf een prachtige uitvoering ten beste van ‘Canadian Impressions’ van Jan Segers. We werden met glans Internatonaal Kampioen met 95%. Jammer dat Gust dit niet heeft mogen meemaken.” (’T en T’, november ’90)

     

    Het Nieuwsblad (16 oktober) : Fanfare Leest wint concertwedstrijd.

       “HEIST-OP-DEN-BERG – De koninklijke fafare Sint-Cecilia uit Leest heeft de internationale concertwedstrijd in Heist-op-den-Berg gewonnen.
    De wedstrijd wordt om de twee jaar georganizeerd door de kon.fanfare Moed en Volharding en krijgt telkens echte topkorpsen op het podium. Ook nu weer werd door de deelnemers een hoog niveau gehaald. De strenge normen gehanteerd door Werner Van Cleemput, Jan Segers en Nico Neyens tillen de wedstrijd op een hoog peil. Dat brengt ook mee dat kwalitatief betere korpsen inschrijven. Voor de eerste maal kregen de organisatoren af te rekenen met belangrijke forfaits. Enkele Nederlandse topkorpsen stuurden in laatste instantie hun kat.
    De hoogste score in alle reeksen werd gehaald door de kon.fanf. Sint-Cecilia uit Leest die 95% van de punten bij elkaar speelde. Deze fanfare sleepte ook de Fedekamtrofee in de wacht.
    (...)” (Toeters en Trompetten, nov.,1990)

     

    Bijgevoegd :
    -De folder van het S.K.-Mosselfeest.
    -De eerste drie in de 15 km voor heren worden gefeliciteerd door de burgemeester. (Foto : Eddy Van Ranst, GvA)

     

     





    07-07-2014 om 08:35 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kronieken van Leest

    1990 – 1 september : Jaarlijks reis KWB naar Voerstreek
    Vertrek om 7 uur in Leest-Dorp, rond 23u30 terug in Leest. Prijs : 950 fr per persoon (inbegrepen : busreis, bezoek mergelgrotten te Kanne, middagmaal in de Voerstreek, avondmaal te Zichem, alle gidsen en drinkgeld chauffeur). (Folder)

     

    1990 – 1 september : “Doetsje Rock” in de Sporthal van Leest
    Met The Violets, The Samantha Brothers en De Kreuners. Kaarten : in voorverkoop 150 frank, aan de kassa : 200 frank. (Bron : een ticket van het evenement)

     

    1990 – 2 september : Wandelzoektocht B.G.J.G.

     

    1990 – 8 september : Serenade huwelijk Maggy en Roland
    Roland werd meteen welkom geheten als nieuwe bariton.
    (’T en T’, november ’90)

     

    1990 – Woensdag 12 september : “Beter Bewegen” met K.V.L.V.
    “Wij hernemen de turnlessen in de turnzaal van de stedelijke basisschool te Leest. Aanvang 19.30 u. (tot 20.30 u.) (PB, 30/8)

     

    1990 – Vrijdag 14 september : Fietstrip K.V.L.V.
    Samenkomst in de Juniorslaan, hoek Blaasveldstraat. Info : Alice De Prins-Verbeeck. (PB, 13/9)

     

    1990 – 14, 15 en 16 september : 18de Ceciliafeesten (Foto onderaan)
    Feestleider Jef Lauwers nam de gelegenheid van de openingsceremonie te baat om te verhopen dat het ministerie zijn belofte gestand zal doen wat de financiële inbreng betreft. “Slechts in dat geval kunnen we deze jarenlange traditie voortzetten”, vertelde hij. Traditioneel werd op vrijdag van start gegaan met de kaartavond in de grote zaal van het parochiecomplex. 69 kaarttafels streden voor de prijzenpot van 60.000 frank.
    De eerste drie in de uitslag : 1. A.Gillis, 2. L.Teughels, 3. Schellemans (Leest).
    Diezelfde avond had er, vanaf 20 uur, een “Space Party” plaats in de grote feesttent.
    Op zaterdag was er vanaf 14 uur voor het eerst een internationale wedstrijd voor trommelkorpsen. Daar namen 7 korpsen aan deel.
    In de lagere sectie werd de eerste plaats toegekend aan drumbard Philharmonie uit Sittard (Nederland).
    In de middensectie trommelde de drumband van de koninklijke fanfare “De Eendracht” uit Westrode zich primus en in de hogere sectie ging de eer naar “Deugd en Vlijt” uit Willebroek, gevolgd door ‘Sint-Gertrudis’ uit Nederland en ‘Sint-Cornelis’ uit Schin-Op-Geul eveneens uit Nederland.
    Jan Seghers zat de jury voor en werd in die opdracht geassisteerd door de h. Violet uit Nederland en Karel De Wolf van het Leuvense Lemmensinstituut. In de feestbrochure was er ook sprake van J. Vanossenbruggen, Argo Penné en Erik Buyle.
    Om 19 uur ging in de feesttent een gastronomische Noordzee-Eetavond door met aangepaste muziek.
    Het hoogtepunt van deze Ceciliafeesten was de muziekwedstrijd waaraan zes Nederlandse en drie Belgische korpsen deelnamen. Na de proclamatie was er nog een instuif als sluitstuk van deze feesten. (GvA van 11 en 17/9 en de feestbrochure van de fanfare) 

    In ’T en T’ van november dat jaar opperde Diane Lammens : ‘de huidige formule is versleten; er wordt uitgekeken naar een nieuwe accommodatie.’

     

    In de Feestbrochure van deze 18de Internationale Concertwedstrijd stuitten we op :

                 Een brok geschiedenis.

    “De I.C.W. 1990 van Mechelen-Leest is aan zijn 18e uitgave toe. Ze is stilaan uitgegroeid tot de grootste periodieke internationale muziekwedstrijd van België.
    Ter gelegeheid van het 50-jarig bestaan, richtte men in mei 1949 een grote nationale muziekwedstrijd in waaraan niet minder dan 39 korpsen deelnamen.
    Vanaf 1959 werd, onder impuls van de heer Pol Piessens, internationale contacten gezocht met buitenlandse organisaties en korpsen.
    In mei 1972 startte men dan definitief met de Ceciliafeesten en de I.C.W.
    Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de Leestse fanfare traden 45 van de 117 inschrijvingen aan op de 4de internationale stapmars en showwedstrijd. De Britse, Nederlandse en Belgische korpsen lieten zich van hun beste kant zien. Het optreden van de showband ‘The Derby Serenades’ uit Groot Brittanië roept nu nog altijd prachtige herinneringen op.
    Door het groot enthousiasme en het aanwezige organisatietalent werd in mei 1975 voor het eerst met het Europees Kampioenschap voor Brassbands georganiseerd, zeven Britse bands, één Deense en één Belgische band werden gejureerd door gereputeerde muziekkenners als G. Follmann (B), G. Beckingham (GB), A. Haberling (ZW) en H. Van Lijnschoten (NL).
    Eind juni 1976 werden de Ceciliafeesten en de I.C.W. een voltreffer met het Europees Kampioenschap voor Harmonieën en Fanfares.
    Op 4 juni 1978 zorgde men weeral voor een primeur en werd het Belgisch Kampioenschap georganiseerd in samenwerking met het Muziekverbond van België.
    Een 25-tal korpsen traden op 24, 25 en 26 mei 1979 aan op de Jubileumwedstrijd.
    Het 80-jarig bestaan van de Leestse fanfare was een enorme meevaller. Vooral van Nederlandse zijde kregen de Belgische korpsen duchter verweer.
    Stilaan kreeg de I.C.W. meer en meer internationale faam. Zelfs korpsen uit het Oostblok en Zuid Europa namen deel…”

     

    1990 – Dinsdag 18 september : Info-avond “Woonbeleid in Leest” van C.S.C. Leest.
    Deze avond vond plaats in het refter van de Stedelijke Basisschool.
    Geert Bervoets, schepen van de stad Mechelen en tevens voorzitter van ‘De Kleine Landeigendom’ gaf een voorstelling van de nieuwe wijk die zal aangelegd worden achter de Vinkstraat en waarvan de voorbereidingen reeds volop aan gang waren.
    Jos Nys, voorzitter van de ‘Mechelse Goedkope Woning’ sprak over ‘Planning woningbouw Leest’.
    (Folder die was ondertekend door de voorzitter CSC Daniel Nuytkens, SP-raadslid Ivan De Borger en SP-raadslid Jef Vloeberghen.)

     

    1990 – Zaterdag 22 september : Korneel vierde 10-jarig bestaan. (Foto onderaan)
    Volkskunstgroep Korneel vierde zijn tiende verjaardag. Om 16u30 werd een Eucharistieviering opgedragen in de Leestse parochiekerk, gevolgd door een Vlaamse kermis met kinderanimatie en volksspelen. Doorlopend was er een Breugheliaans festijn in de Vrije Basisschool. (PB, 20/9) 

    “Door jarenlange medewerking aan het Folklorefestival groeide bij de bevolking van Leest de wens om een eigen volkskunstgroep op te richten. In 1980 stak men van wal met dansgroep Korneel, genoemd naar de Leestse patroonheilige. De dansgroep sloot van bij de oprichting aan bij de overkoepelende Vlaamse Volkskunstbeweging. Het aantal leden steeg pijlsnel en spoedig werd de kaap van de 100 overschreden.
    Vandaag is de dansgroep onderverdeeld in 5 groepen volgens leeftijd. Daarnaast zijn er speciale groepen voor vendelen, kantklossen en muziek. VVKB Korneel heeft inmiddels al heel wat optredens op zijn actief in binnen- en buitenland. De groep verleent nog altijd zijn medewerking aan het Folklorefestival en is ook een trouwe deelnemer van de Europeades voor Europese Volkscultuur.
    Een greep uit het palmares. In 1988 waren ze op de Europeade in Antwerpen, in 1989 op die van Libourne en nog in 1989 gaf Korneel een optreden tijdens de historische evocatie van het beleg van Ieper. Dit jaar waren ze op de Europeade in Valodolid en bij het oogstfeest in Dendermonde.
    Van in het prille begin stonden er ook een aantal manifestaties op het programma. In ’82 trad Korneel met een eigen creatie op bij de onthulling van het herinneringsbeeld van Louis Neefs ‘Klokken in de wind’.” (GvA, 21/9)

    Foto’s
    -De Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Leest. (foto : GvA 13/9)
    -Dansgroep Korneel danst al tien jaar.





    03-07-2014 om 08:37 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kronieken van Leest

    1990 – 11 en 12 augustus : Oogstfeest
    Organisatie van Landelijke Gilde, K.V.L.V., Landelijke Rijvereniging en Groene Kring. Het feest startte met een kaartavond op zaterdag bij Constant Van den Sande. Op zondag ging het feest door op twee bedrijven bij Constant en Francois Van den Sande in de Grote Heide te Leest. Om 11 uur begon het feest met een eucharistieviering opgeluisterd door het zangkoor, daarna was er doorlopend eetgelegenheid met barbecue, gevolgd door tal van attracties zoals het inhalen van de oogst met paard en kar, dorsen zoals in de tijd van toen, schattenjacht voor de kinderen, worstkappen, paardenzegening, koordvlechten... 

                                      Het programma zoals het op de folder stond vermeld :
    Op het bedrijf van Stan Van den Sande
    -11 uur : eucharistieviering opgeluisterd door het zangkoor.
    -12 uur : doorlopend eetgelegenheid met barbecue.
    -14.30 u. : inhalen van de oogst met paard en kar.
    -15 uur : dorsen zoals in de tijd van toen.
    -16 uur : schattenjacht voor de kinderen.
    -18 uur : worstkappen en tweede schattenjacht.
    -19 uur : uitslag prijsvraag.
    -20 uur : gezellig samenzijn. 

    Op het bedrijf van Swa Van den Sande
    -14 uur : paardenzegening, gevolgd door een optreden van de Leestse Rijvereniging en doorlopend tentoonstelling nieuw landbouwmateriaal.
    -15 uur : kinderanimatie : vissen.
    -17 uur : koordvlechten. 

    Op de barbecue was er keuze uit twee schotels :
    -Schotel 1 : 1 varkenskotelet, 2 worsten, groenten, saus en brood : 250 fr.
    -Schotel 2 : 1 saté, 2 worsten, groenten, saus en brood : 250 fr.
    -Kinderschotel : 150 fr.
    Verder ook taart en koffie (60 fr.), pannenkoek en koffie (60 fr.), hamburger uit het vuistje (50 fr.), ijskreem per bol (10 fr.) en rijstpap (50 fr.)
    Ook de dranken waren aan democratische prijzen. 

    …Het programma was zo ruim dat elkeen aan zijn trekken kon komen. Aan belangstelling was er zeker geen gebrek. Men kon werkelijk op de koppen lopen op dit feest dat om de twee jaar georganiseerd wordt en dat thans aan zijn zevende uitgave toe was.
    Een speciale attractie was zeker het dorsen, dat gedemonstreerd werd in klassieke boerenkledij met blauw werkpak, rode bolletjes zakdoek en pet. Een panne aan de dorsmolen zorgde wel voor enige vertraging maar dat kon de pret en de belangstelling niet bederven. Het was bij de heersende hitte alvast geen te onderschatten karwei.
    De Landelijke Gilde en de KVLV van Leest kunnen trots zijn op hun oogstfeest, dat ook dit jaar over gans de lijn een enorm succes kende.” (GvA, 16/8)

     

    1990 – Zondag 12 augustus : Jaarlijkse visprijskamp K.F.St.-Cecilia.
    Te Humbeek, Reigerslaan om 14 uur.

    Uitslag :
    1.Vloebergh Jan
    2.Vloebergh Bart
    3.Peeters Gunter
    4.Peeters Ilse
    5.Gieselink Gerhard
    6.Vlemincx Lieve
    7.Verschueren Katrien
    8.Verschueren Elke
    9.Verschueren Wouter
    10.Moons Linda.
    (’T en T’ november ’90)

     

    1990 – 15 augustus : S.K. Leest en Muizen tornooiwinnaars
    In de A-reeks op het tornooi van V.V. Leest om de beker Huysmans kwamen de twee Leestse ploegen in de finale uit. S.K. domineerde tijdens de eerste helft en wist twee flaters in de verdediging af te straffen. Kris Goossens benutte een strafschop en Jean Lumuanganu scoorde op de valreep van de eerste helft.
    Tijdens de tweede helft werd Dirk Van Dam uitgesloten en met tien lukte V.V. in de slotminuten nog de aansluitingstreffer langs Hans Van de Weerd.
    In de B-reeks haalde Muizen het van Tisselt met 5-2. (GvM, 16/8)

     

    1990 – 16 augustus – Kerk en Leven (PB) : Ons Parochiehuis
    “Om één en ander in verband te brengen hebben wij voor u, beste lezer, zeer heugelijk nieuws ! Ons Leestse Parochiehuis toont een aantal gelijkenissen met de toren van Pisa. Om een gelijkaardige sluiting te voorkomen wordt daarom het aangename met het nuttige gecombineerd.
    Mogen wij u dan ook uitnodigen om zaterdag 29 september in ons Parochiehuis een groenteschotel van de streek te proeven als fundering voor de renovatie van ons Parochiehuis.”

     

    1990 – 21 augustus : Met de Landelijke Gilde naar Ciney.
    De jaarlijkse ééndaagse reis ging dit jaar naar de mooie streek van Ciney met o.a. een bezoek aan de Couvin-Stuwdam te Audeur. Het avondmaal werd genomen in het hotel bij Monique en Eddy Moortgat-Verschueren. Deelnameprijs : 800 frank (maaltijd inbegrepen).
    Inschrijvingen bij A. Verbruggen, E. Peeters of J. De Smet. (PB, 16/8)

     

    1990 – September – Bij aanvang nieuw voetbalseizoen : 

               S.K. Leest
    Afdeling : Eerste provinciale Antwerpen.
    Terrein : Grote Bleukens (Leest Brug)
    Voorzitter : Jean Van Dam. Secretaris : Jean Apers.
    Trainer : Yvan Emmerechts.   
    Kern : Boonen Guy, Caluwaert Lucien, Claes Geert, De Smedt Raf, De Vos Jean, Engelen Peter, Goossens Chris, Laevaert Eddy, Lumuanganu Jean, Maeremans Luc, Neutiens Patrick, Rohart Jan, Schiettecatte Rudi, Van Craen Dirk, Van den Broeck Johan, Van Mullem Pascal, Verbruggen Eric en Willems Danny.
    Aantal jeugdploegen : 1. 

               V.V. Leest
    Bij de transfers opteerde het bestuur van V.V. vooral voor degelijke aanvallers. Dirk Van Dam van buur SK was hun kern komen versterken evenals Hans Van de Weerd van Itegem, vorig seizoen provinciaal topschutter en Didier Electeur van Anderlecht.
    Verder werd geïnvesteerd in voornamelijk jongere elementen, als wissel voor de toekomst : Gordon De Gendt van Kapelle-op-den-Bos, Rudy Moons van Puurs, Patrick Kestens van Ramsdonk en Carl Verheyden van Steenokkerzeel. Stefaan Lauwers werd voor een jaar
    overgenomen van Humbeek en ook Ludo Goossens stelde zich opnieuw ter beschikking van zijn team.
    Op het laatste moment kwam Gemele Lofombo van Bornem zich nog melden en keerde ook de Peruviaan Carlos Reyna Ramos naar VV terug zodat trainer Johnny Defré, die aan het sportieve roer bleef, over een uitgebreide kern beschikte om een goed seizoen te spelen. 

    Foto’s :
    -Trainer Ivan Emmerechts en hulptrainer Lucien Beckers tussen de nieuwelingen van S.K. Op een rijtje : Luc Maeremans, Pascal Van Mullem, Johan Van den Broeck, Dirk Van Craen, Danny Willems en Patrick Druel. Jan Rohart ontbreekt op de foto, hij was nog met vakantie.
    -De ploeg van V.V. Leest.

     





    30-06-2014 om 07:23 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – 7 juli : Serenade K.F.St.-Cecilia Leest bij het huwelijk van Bart en Ann.
    Alle muzikanten en ere-leden van de Leestse fanfare waren uitgenodigd om de huwelijksinzegening bij te wonen van Bart Lauwens met Ann Schaerlaeken. Die vond plaats te Kapelle-op-den-Bos in de Sint-Niklaaskerk om 14.00 uur.
    De K.F.St.-Cecilia bracht om 19.30 uur een serenade in zaal ‘Begijnhof’ te Puurs.
    (Omzendbrief)

     

    1990 – Zondag 8 juli : Opening tweedehandsschoenwinkel
    “Nieuw te Leest : opening van tweedehandsschoenwinkel op zondag 8 juli ’90 om 9u “bij Bart den Blokmaker” Dorpstraat 30 Leest.
    Inkoop van alle oude en versleten schoenen “100 frank ’t paar”. (folder)

     

    1990 – Van 11 tot 21 juli : Bivak Chiromeisjes te Opoeteren.
    De jongens bivakkeerden op dezelfde plaats maar van 21 tot 31 juli. Zoals andere jaren werd zowel door de meisjes als door de jongens een omhaling gedaan in de gemeente. Alle giften maar vnl. aardappelen, groenten en winkelwaren waren welkom. Leest werd in twee opgedeeld en de meisjes bezochten hun deel van het dorp op 9 juli, de jongens op 20 juli : “Tijdens de omhaling zal er niet meer huis-aan-huis gebeld worden. Indien U wenst te geven voor het CHIROBIVAK – een traditie in Leest – zet dan uw gift klaar aan de deur, of maak uw ‘geven’ bekend door deze brief aaan deur, venster of brievenbus te plaatsen, of verwittig iemand van de leiding. Mochten wij aan ‘uw deur’ op een hartelijke gift onthaald worden, dan willen wij uit dank even bellen en genegen groeten.” (Omzendbrief van de chiroleiding)

     

    1990 – Zondag 22 juli : 2de Zennetochten - Wisselbekertocht
    Te Leest van Wandelclub De Slak.
    Deze wisselbekertocht met vertrek en aankomst aan het Sportcentrum van Leest bood de deelnemers de mogelijkheid te kiezen uit de 7, 12, 20 of 30 km. Een korte afstand voor kinderwagens was ook voorzien.
    Deelname : 30 frank clubstempel + brevet of 50 frank clubstempel + brevet + zelfklever.
    IVV- en Sport is tof stempel was aanwezig.
    Trofeeën waren voorzien vanaf 15 deelnemers voor scholen, verenigingen, groeperingen en families.
    Inlichtingen bij F. Van der Hasselt, Kattestraat 31 Hombeek.
    (Vlaamse Wandel, Jogging, Loop en Recreatieliga v.z.w.) (Folder)            

     

    1990 – 2 augustus : Ere-Burgemeester Frans “Gust” Lauwers overleden
    Op 69-jarige overleed te Duffel ere-burgemeester Frans August Lauwers. Gust was tot bij de fusie van de gemeente 12 jaar lang burgemeester van Leest. Hij voerde de katholiek geïnspireerde fanfarepartij Sint-Cecilia (“De Blekken”) aan. Van die fanfare was hij overigens nog altijd bestuurslid. Bij de fusies van gemeenten trok Gust zich uit de politiek terug. Hij was te Leest geboren op 3 april 1921. Zijn begrafenis, die massaal werd bijgewoond, vond plaats op 4 augustus. (GvA) 

    In “Toeters en Trompetten” (december ’90) herdacht muzikant Freddy Walschaers op eigen persoonlijke wijze de overledene : 

    Ode aan mijn vriend ‘Gust’.
    “Toen men mij de vorige maal vroeg, een artikel te schrijven voor de Toeters, heb ik neen gezegd. Ik had eerst gedacht een artikel over ‘de Gust’ te schrijven. Omdat ik in de mening verkeerde dat er toch al verschillende artikels over Gust zouden instaan, heb ik maar gepast. Wie ben ik tenslotte, in vergelijking met veel belangrijkere personen in ons fanfarebestel, van wie ik dacht dat ze de moed of tenminste de tact zouden hebben, om deze man te herdenken, die zoveel voor de fanfare betekend heeft. Ik weet dat ik mij natuurlijk op zeer glad ijs ga wagen. De prestaties van deze man zijn onmogelijk in één artikel te omschrijven. Waarschijnlijk zijn er andere mensen, veel beter geplaatst, om over Gust te schrijven. Vergeef me dus de onvolledigheid en de onvolmaaktheid van dit artikel. Toch wil ik voor het jaareinde mijn vriend Gust in deze Toeters herdenken.

    De Heer Frans August Lauwers werd geboren op 3 april 1921 en overleed op 2 augustus 1990. Hij werd lid van onze vereniging in 1946. Hij huwde te Leest in 1948 met Jeanne Geerts (+ 03/04/1981). In 1950 werd hij bestuurslid van de fanfare.
    Van begin 1951 tot 15/02/1965 nam hij de functie van secretaris waar. In 1971 werd hij ondervoorzitter. Tevens was hij feestleider vanaf 1972. Op het laatste stond hij in voor de public-relations.
    Buiten de fanfare was hij burgemeester, later ere-burgemeester van onze gemeente. Hij was lid van het Boerenfront, van K.V.G. Zennevallei en van de Oudstrijders.
    We mogen dus rustig stellen dat Gust in het Leestse volksleven een monument was. Vele jaren bepaalde hij mee de koers van de gemeente Leest en van onze fanfare. Aangezien ik nooit met Gust in een gemeente- of fanfarebestuur gezeteld heb, zijn er op dit vlak vele mensen die jullie daar meer zouden kunnen over vertellen. Ik wil jullie Gust vertellen zoals ik hem persoonlijk ervaren heb.

    In mijn groei naar volwassenheid heb ik met Gust verschillende veldslagen uitgevochten. Met ‘den Burger’ in die tijd in de clinch gaan, betekende discussiëren ‘tot je erbij neerviel’. Wilde je je doel bereiken, moest je met ‘gene zever’ afkomen, maar met doorslaande argumenten. In die tijd repeteerden we nog in de garage van ‘den Do’. Ik moet zo ongeveer een 18 jaar geweest zijn. Toen hebben we eens tegen elkaar gediscussieerd van 22 tot 2 uur ’s morgens. Op het einde stonden we beiden zo te ‘haaszakken’ dat we maar gestopt zijn. We hebben nog eens gedronken en zijn als vrienden naar huis gegaan. Tegen den Burger discussiëren, dat was wat. Hij was zoveel ouder en wijzer dan ik. Eens hij van wal gestoken was, volgde de spreekwoordelijke spraakwaterval. Je moest je werkelijk reppen om er iets tussen te krijgen. Hij wist zoveel en had het allemaal al meegemaakt. Hij kwam nooit met één argument op de proppen, maar met een ganse waslijst. Als ervaren rat en als politieker verstond hij als geen ander de kunst om iemand schaakmat te zetten. Het schijnt dat hij als politieker ook ‘nen harde’ was. Veel later, na verschillende veldslagen, had ik eindelijk het truukje gevonden om bij hem gehoor te vinden en mijn argumenten naar voor te kunnen brengen. Eens het probleem gesteld, ging Gust gewoonlijk als een spurter van start. Dan bleef ik passief en kwam niet tussen. Ik liet hem zijn betoog vieren tot hij stopte. Toen vroeg ik : ‘Burger, heb je gedaan ?’ Dan begon hij opnieuw, zo ne keer of drie, vier. Toen vroeg ik terug : ‘Burger heb je nu gedaan ?’ Dan was het moment gekomen om mijn argumenten naar voren te brengen en dan luisterde hij ook. Dat ondervond je later als je merkte dat je voorstellen in praktijk omgezet werden. Met hem discussiëren en proberen stokken in de wielen te steken, was onbegonnen werk. Het gevolg was, dat wij dikwijls de indruk gaven ruzie te maken. Niks was minder waar. Reeds vroeg had ik gesnapt dat Gust zijn ganse wezen in dienst stelde van de fanfare. Hij beoordeelde elke situatie : is dit goed of slecht voor de fanfare ? Was het goed, O.K., maar o wee als het slecht zou kunnen zijn.
    Als hij bijvoorbeeld aanvoelde dat een dirigent het doel van de fanfare niet meer diende, maakte hij er korte metten mee. Bij de aanwerving van een vervanger zocht hij steeds naar de man die op dat ogenblik de meest geschikte was voor de fanfare. Steeds was hij bereid zijn eigen vel te riskeren.
    Als er ergens een opstandje broedde in de rangen, zocht hij eerst de reden en de kern op. Eens hij die gevonden had, waren de zaken meestal snel rechtgetrokken.
    Alhoewel Gust eigenlijk geen goed muzikant was, werd hij toch op zijn eigen manier een muziekdeskundige. In de wereld van de koperblaasmuziek kende men hem van in Engeland tot in Duitsland, van in Nederland tot in Frankrijk, ja, zelfs van in Noorwegen en Zwitserland tot in Amerika en Canada. Hij was zo een beetje Guy Thijs, die kan ook niet voetballen, maar hij weet er enorm veel van af. Zo had Gust zijn eigen systeem opgebouwd om korpsen te beoordelen op wedstrijden en concerten. Dit systeem was natuurlijk gebaseerd op de ervaring van het beluisteren van honderden uitvoeringen. Ik heb ettelijke malen meegemaakt, dat hij een pronostiek gaf na een wedstrijd en hij was er dikwijls vlak op. En alhoewel hij de muziek niet daadwerkelijk beoefende, droeg hij respect weg van vele componisten, beroepsmuzikanten en juryleden.

    Ik heb de Gust mijn ganse leven gekend. Toen ik geboren werd, toen was hij er al. De Gust was voor mij altijd de kapitein van het schip. Hij had geen schrik om zijn werkkracht in zijn ‘volle gewicht’ in de weegschaal te gooien om zijn vooropgestelde doelen te bereiken. Dat zijn strategie en inzet de juiste waren, bewijst het palmares van onze vereniging, zowel op muzikaal vlak, als op het vlak van inrichtingen. Welke fanfare kan zo’n rijkgevulde geschiedenis en zulk een palmares voorleggen.
    Toen de Gust al wat ouder geworden was en we van elkaar wisten dat we uiteindelijk hetzelfde doel nastreefden, nam hij me dikwijls in vertrouwen. Dan voelde ik aan dat hij steun en begrip zocht voor zijn standpunten. Na de repetitie kwam hij dan met kleine, gezwinde pasjes in de zaal gevlogen. Hij dreef je dan voor zich uit tot hij je alleen had, aan de zijkant waar hij je onder vier ogen kon spreken. Dan vroeg hij : ‘Fred, wat denk je van dit of van dat ?’ Misschien heb ik hem soms kunnen helpen, maar hoe dikwijls stond hij met zijn problemen niet alleen !

    Vroeger, toen hij nog feestleider was, draaide alles op de Ceciliafeesten rond hem. Iedereen kwam alles tegen hem zeggen. Als er dan iemand vroeg : ‘Waar is dat, waar zit die, hoe doen we dat ?’ Hij wist het allemaal en coördineerde alles met de hand van de meester.
    En na de feesten, ’s maandags om 9 uur ’s morgens, stonden de Gust en de Fred als eersten in de tent om de stoelen en de tafels buiten te dragen. Tijdens dat gezweet werden de voorbije feesten een eerste maal doorgelicht. Toen viel mij al op wat een klare kijk hij op dingen had.
    Wat vele mensen niet weten, is dat Gust zeer intens kon genieten wanneer onze fanfare succesvol was op wedstrijden. Hij liet dat uiterlijk niet zo blijken. Ik herinner mij nog levendig de wedstrijd voor de Lions Club te Binche. Na een paar selectieproeven ging de fanfare door te Binche. Buiten onze fanfare deed ook Brass Band Midden-Brabant mee. Ik zag dat Gust die dag zenuwachtiger was dan op andere wedstrijden. Aangezien er verschillende van onze muzikanten meespeelden bij de Brass Band, verdacht ik hem ervan dat hij dacht : ‘Die mannen zullen misschien meer hun best doen met de Brass Band dan met ons’. Toen de uitslag bekend werd en onze fanfare glansrijk won, kwam ik den Burger tegen achter de bussen. Ik zei : ‘Wel Burger, ge waart er niet gerust in hé’. ‘Wel Fred’, zei hij, ‘ik zeg niet dat ik aan jullie getwijfeld heb, maar ik was er toch niet gerust in, maar nu is alles goed, proficiat hé’. Toen viel hij in mijn armen.
    Over wedstrijden gesproken. De laatste wedstrijd te Heist o/d Berg heeft hij niet meer mogen meemaken, spijtig. Persoonlijk had ik mij speciaal voorbereid als eerbetoon aan Gust. Ik denk dat nog andere muzikanten dat zo aangevoeld hebben. Vlak na de uitvoering van ‘Resurgam’ heb ik even aan Gust gedacht. ‘Resurgam’ was het muzikale testament van Eric Ball. Het draagt als ondertitel : ‘I shall rise again’. Zoals we dat stuk in Heist gespeeld hebben, was het misschien wel het muzikale testament van Gust. Bij het horen van deze muziek en bij het aanhoren van de uitslag zal ‘onze Gust’ daarboven wel een traantje weggepinkt hebben en gedacht hebben : ‘Zo is het goed mannen’.

    De kritikasters onder u zullen nu wel zeggen : ‘Ja, nu iemand overleden is, is het al lof wat de klok slaat’. Natuurlijk zal de Gust , zoals elke mens, zijn gebreken gehad hebben. Natuurlijk zal hij vele fouten gemaakt hebben en daarbij mensen gekwetst hebben. Wanneer men bepaalde doelen wil bereiken , is het onmogelijk voor ieder goed te doen. Maar ik vind als we deze mens niet mogen huldigen, wie dan wel ? Ik denk dat ik toch vele mensen zal gelukkig maken met dit artikel. Of is het toch een typisch Vlaamse eigenschap dat als iemand een beetje meer uitblinkt in iets als de anderen en zijn kop opsteekt, dat deze kop dan onmiddellijk moet afgemaaid worden zodat hij terug wegzinkt in de grijze massa ?
    Wanneer je bij een overlijden van iemand een balans opmaakt kan deze positief of negatief zijn. Voor ‘den Burger’ hoef ik die balans niet op te maken, zijn daden spreken voor zichzelf.
    Om te besluiten wil ik mijn persoonlijke gevoelens weergeven. Toen Gust overleden is, was ik in verlof. Ik had het nieuws zeer laat ontvangen. Het was een schitterende zomer. De dag van de begrafenis ben ik gans alleen gaan wandelen op het strand, tegen de zee, van voor in het water. De zon scheen, duizenden mensen maakten pret en joelden. Ik hoorde het niet eens en voelde mij alleen. Mensen, wat voelde ik me rot. Mijn gedachten waren steeds bij ‘hem’ en bij zijn familie, mijn vrienden Julien en Berna en bij Vera en Gène. Ik dacht : ‘Hoe gaan we dat verlies opvangen ?’
    Na een paar maanden van relativeren, zie ik weer even anders : ‘Ik ben potverdomme mijn goede fanfarevriend, Gust, defenitief kwijt !’
       Freddy Walschaers.”  

    En in hetzelfde fanfareblad van december 1994 werd ‘den Burger’ in het voetlicht geplaatst onder de rubriek : Historische figuren. 

    Frans August Lauwers ‘den burger’ (°03.04.21 +02.08.90)
    “Meer dan waarschijnlijk is burgemeester Lauwers –hij werd steeds bij zijn tweede voornaam genoemd- de man geweest die vanaf de jaren 50 de meeste invloed heeft gehad in en op de Leestse fanfare. Hij was eerst fanfaresecretaris, daarna feestleider en P.R.-man. Zijn grote passie was muziekwedstrijden organiseren met daarnaast allerlei commerciële nevenactiviteiten. In de muziekwereld was hij zeker geen onbekende. Hij kende zo goed als alle Vlaamse componisten en juryleden. Onder zijn beste vrienden rekende hij wijlen kolonel J.P. Laro, de inspecteur van de Nederlandse miliatire muziekkorpsen en natuurlijk ook Jan Segers, Georges Follman en André Van Driessche.

    In 1965 werd hij burgemeester maar bleef bestuurslid. Hij heeft echter steeds een flinke vinger in de pap gehouden. Samen met Vic Verschueren en Bert Robijns tekende hij toen de grote lijnen uit voor de fanfare.
    Hij hield zich voortdurend op de hoogte van de sfeer in de fanfare. Als muzikanten het een tijdje lieten afweten op de wekelijkse repetitie zorgde hij ervoor dat hij ze ergens ‘toevallig’ tegen het lijf liep of terwijl ze op het veld stonden te werken ofwel na de hoogmis in de cafés in het Dorp of op de Heide. Hij wist ze dan wel aan te porren en de volgende repetitie waren ze er dan meestal terug.
    Muziek lezen heeft hij bij ons weten nooit gekund, maar hij hoorde wel of een korps al dan niet goed musiceerde. Waarschijnlijk heeft hij heel wat muzikale kennis opgedaan op de repetities en op de honderden muziekwedstrijden die hij heeft bijgewoond in binnen- en buitenland. Hij trok ooit nog naar de Verenigde Staten van Amerika samen met het Kempens Jeugdfanfare-orkest van Herenthout. In Nederland en Duitsland bezocht hij internationale wedstrijden samen met wijlen Pol Piessens. Steeds sprak hij daar verantwoordelijken van muziekverenigingen aan, vroeg hun adres en zorgde er dan voor dat ze werden uitgenodigd op de Leestse Internationale Concertwedstrijden. Via het Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt legde hij contacten met korpsen van achter het ‘IJzeren Gordijn’. Toen die in Leest optraden, zorgde hij er persoonlijk voor dat al deze mensen onderdak kregen bij ereleden en sympathisanten van de vereniging. Op deze manier droeg hij ertoe bij dat de Leestse fanfare stilaan bekend geraakte in heel Vlaanderen. Onder zijn impuls heeft de vereniging regelmatig meegedaan aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.
    ‘Den burger’ wist het destijds ook zodanig aan boord te leggen dat er –wat betreft de belangrijkste punten die op de agenda van de bestuursvergadering stonden- reeds vooral een meerderheid was gevonden. Hij kende de kneepjes van het vak en daarom heeft hij met dezelfde fijne diplomatie Leest kunnen besturen tot de fusies in 1976. Hij was een geboren leider en zijn manier van werken was in die tijd een pluspunt.
    Hij besprak vooraf het programma van elk muziekconcert met de dirigent en wou dat er muziek bij was die de gewone mensen konden begrijpen, want hij wist zeer goed dat de gewone man zou wegblijven indien het teveel op de artistieke toer zou gaan. ‘Op concoursen mocht het ingewikkeld en moeilijk,’ zei hij, ‘maar niet op gewone concerten.’
    Gust Lauwers, ‘den burger’, heeft ongetwijfeld een bijzonder grote invloed gehad op de fanfare ‘St.-Cecilia’ Leest !”     

       

    Foto’s :
    -‘Den Burger’ tijdens een carnavalbal van de fanfare.
    -Als gevierde.
    -Frans August Lauwers, de laatste burgemeester van het autonome Leest.







    27-06-2014 om 17:19 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – 17 juni : Dirk Van Dam naar V.V. Leest
    Om 11 uur werd in het chalet van S.K. Leest, een voor Leestse voetbalmiddens, historische transfer afgesloten. Dirk Van Dam, zoon van de SK-voorzitter Jean en jarenlang doelpuntenfabrikant bij SK zal vanaf volgend seizoen de kleuren verdedigen van gebuur V.V. Leest. Enkele weken geleden had VV-voorzitter Gust Emmeregs de wens uitgedrukt om Dirk Van Dam naar VV te halen om aldaar het spitsenprobleem op te lossen. Na lange en moeilijke onderhandelingen, die niet bij iedereen even enthoesiast onthaald werden, kwam er met de ondertekening van het akkoord een einde aan de discussie. V.V. liet in ruil Danny Willems voor een jaar naar S.K. vertrekken en betaalde nog een flinke som bovenop.
    VV heeft zich voor het komende seizoen nog versterkt met Gordon De Gendt van Kapelle-op-den-Bos. Deze 21-jarige verdedigende middenvelder komt voor een jaar met optie.
    Ook met de eveneens 21-jarige Stefan Lauwers van Humbeek is men zo goed als akkoord zodat de transferactiviteiten van VV kunnen afgesloten worden. Didier Electeur werd defenitief aangeworven en Ludo Goossens zal opnieuw de voetbalshoes aanbinden.
    Bij SK is men ook rond na de ruil Van Dam-Willemsen met de ondertekening door Dirk Van Craen, die overkomt van Bornem. Ook deze verbintenis werd gisteren ondertekend.
    (GvA, 18/6)

     

    1990 – 17 juni : Eetdag Sportvrienden SP Leest.
    In het chalet van S.K. Leest.

    Op het menu :
    -Rode porto of sherry (60 fr.)
    -Voorgerecht : kaas- of garnaalkroketten (80 fr.).
    -Lentesoep (50 fr.).
    -Steak au poivre, steak nature, steak champignons telkens met friet (300 fr.).
    -Stoofvlees & friet (200 fr.).
    -Kindermenu tot 12 jaar : halve prijs.
    -Nagerecht : dame blanche of coupe Brésilienne (75 fr.) of kinderijsje (40 fr.). 

    Inschrijven kon bij één van volgende bestuursleden :
    -Nuytkens Daniel, Dorpstraat 44.
    -Vloeberghen Jozef, Ten Moortele 5.
    -De Borger Ivan, Vinkstraat 32.
    -De Bont Mariette, Dorpstraat 78.
    -Robijns Lydia, Kleine Heide 48.
    -Vloeberghen Tinneke, Kouter 91.
    -Van Neck Celest, Elektriciteitsstraat 27 Mechelen.
    -Verhoeven Herman, Juniorslaan 59.
    -De Borger Gerard, Vinkstraat 32.
    -Verschaeren Malvine, Elektriciteitsstraat 27 Mechelen.
    -Van Damme Jozef, Juniorslaan 61.
    -De Bleser Armand, Dorpstraat 78.
    -De Haes Freddy, Juniorslaan 101.
    (Folder)

     

    1990 – 17 juni : Ziekenzorg Leest naar Vrijbroekpark
    Begeleide wandeling om 15 uur, elkeen was welkom. (PB, 14/6)        

     

    1990 – Zondag 24 juni : Fietstocht KVG Zennevallei
    Tocht : langsheen Zennedijk, via Stuivenberg naar het Vrijbroekpark, de Leuvense vaart naar Hofstade, Schiplaken en uiteindelijk de eindbestemming : de forellenvijvers van Elewijt. Vertrek : 13u30 te Leest-Dorp. Prijs : 100 fr. De auto’s werden aan de forellenvijvers verwacht om 14u45. (Folder)

     

    1990 – 30 juni : Huwelijk dirigent K.F.St.-Cecilia Leest
    “Op zaterdag 30 juni treedt onze dirigent Frans Violet met Martine Steenackers in het huwelijksbootje te Willebroek. De kerkelijke plechtigheid heeft plaats in de Sint-Leonarduskerk te Breendonk om 11 u. en zal muzikaal opgeluisterd worden door de Brass-Band Willebroek die voor deze gelegenheid onder leiding staat van een Engelse gast-dirigent. U bent natuurlijk allemaal van harte welkom om deze misviering bij te wonen.
    ’s Avonds om 17.30 u stipt spelen wij, de K.F.St.-Cecilia Leest een serenade in de zaal ‘De Koekoek’ te Aartselaar. We komen samen om 17.15 u in de zaal zelf.”
    (Omzendbrief voor de muzikanten en ere-leden) 

    Frans Violet (Foto onderaan)
    Frans Violet werd in 1954 geboren te Leuven. Hij deed schitterende muziekstudën en haalde aan het Kon. Muziekconservatorium een eerste prijs notenleer met het maximum van de punten en een eerste prijs trompet in de klas van E. Maes, geassisteerd door A. De Keyser.
    Hij debuteerde als beroepsmuzikant met het orkest van de Muntschouwburg. Later ging hij over naar het Symfonisch Orkest van de BRT.
    Vanaf 1984 legde hij zich verder toe op het muziekonderricht en werd leraar koperblazers aan de Muziekacademie te Willebroek. Hij stichtte in 1979 brassband Willebroek waar hij nog steeds dirigent van is.
    In 1985 volgde hij Jan-Piet Leveugle op als dirigent van de K.Fanfare St.-Cecilia Leest.
    Sedert 1988 doceert hij de cursus harmonie, fanfare en brassband aan het Lemmensinstituut te Leuven. In september 1992 startte hij met de cursus saxhoorns aan het Kon. Conservatorium te Antwerpen.
    Frans Violet wordt vrij dikwijls uitgenodigd als gastdirigent workshopleider en jurylid zowel in het binnen- als buitenland.
    Met de fanfare uit Leest deed hij mee aan zeven muziekwedstrijden. Het werden allemaal eerste prijzen waarvan vijf met lof van de jury. Op het palmares staan (lees jaar 1999) een drietal provinciale kampioenstitels in de afdeling uitmuntendheid, twee Belgische kampioenstitels in dezelfde afdeling en een algemene overwinning op de internationale concertwedstrijd te Heist-op-den-Berg in 1990. Op het Wereld Muziek Concours werd onder zijn leiding een uitstekende en schitterende vertolking gegeven en werd eveneens een eerste prijs behaald, maar kon de fanfare niet in de uitslag opgenomen worden omdat ze te zeer afweek van wat de Nederlanders als een standaardbezetting voor een fanfare beschouwen.
    De directe samenwerking tussen Frans Violet en St.-Cecilia Leest werd beëindigd in 1994 maar er bleven altijd goede wederzijdse relaties bestaan.
    (“Leest in Feest”, Stan Gobien)

     

    1990 – 4 juli – Gazet van Antwerpen : Winterstorm dwingt boer in woonwagen

     

                       De kleerkast staat bij de buren. 
    “We weten van geen hout meer pijlen te maken. We wonen nu in een caravan, samen met onze 92-jarige vader Alfons. Onze kleerkast, onze huisraad, als ons hebben en houwen staat bij de buren.”
    Het wenen staat landbouwer Jef Van Aken (62) en zijn echtgenote Maria (55) nader dan het lachen. Een half jaar na de niets ontziende winterstorm hebben ze nog steeds geen nieuw dak boven het hoofd.
    Aan de Kouter in Leest hield de storm op 25 januari jl. lelijk huis.
    Een aantal gebouwen stortte er in en ontelbare dakpannen vlogen door de lucht.
    Jef van Aken had om vijf uur in de namiddag het onheilspellende weerbericht op radio gehoord. Nog maar net had hij het toestel uitgedraaid of alle duivels braken los. Boven zijn hoofd hoorde hij een hevig gekraak. De man zocht zijn heil buiten, nog net op tijd om niet bedolven te worden onder het puin van zijn instortende boerderij. Maar een zware eiken balk die naar beneden donderde kon hij niet meer ontwijken, Jef hield er een lelijke buil en enkele dagen hoofdpijn aan over.
    Die hoofdpijn zou de volgende dagen, weken en maanden niet verdwijnen ; zij het om andere redenen.
     

    92 jaar
    De Van Akens werden, samen met hun 92-jarige en overigens nog kranige vader Alfons Van Aken, enkele dagen bij buren ondergebracht.
    Maria en Alfons waren op het ogenblik van de storm niet thuis. Gelukkig maar.
    Toen bleek dat hun boerderij op de Kouter 132 helemaal onbewoonbaar was, trok het drietal enkele weken in een huisje in Leest-dorp in.
    Gezien de landbouwactiviteiten van Maria en Jef bleek dat echter niet de aangewezen oplossing. Dan maar een tweedehands woonwagen aangeschaft die achter de ingestorte boerderij werd neergeplant en waarin men nu al meer dan een maand zijn intrek heeft genomen. 

    Op de vloer
    “Woonwagens mogen mensen die op vacantie trekken dan alle verwachte comfort bieden, als langere verblijfplaats is het niet te doen. Vader slaapt op drie opeengestapelde matrassen en wijzelf liggen zo goed als op de vloer”, zo vertelt Maria duidelijk over haar toeren.
    De Van Akens hebben de hoogstnodige huisraad in de woonwagen bijeengebracht.
    Zich wassen gebeurt in een overeind gebleven gedeelte van de vroegere stal.
    De klederen, de meubelen, de waardepapieren, de landbouwmachines staan bij de buren.
    De ingestorte boerderij waarin het gezin tot voor kort woonde, staat op “jaarschool”. Dat is boerenjargon voor een situatie waarin een landbouwer een gebouw optrekt op pachtgrond. De boer is dus wel eigenaar van de gebouwen maar niet van de grond.
    “Daar schuilen in deze situatie een aantal problemen”, verklaart Jef Van Aken zich nader. “Liefst van al hadden we de ingestorte gebouwen met de grond willen gelijkmaken.” 

    Nieuwbouw
    De Van Akens, die inmiddels met de verzekering tot een overeenkomst kwamen waarbij de opgelopen schade werd vergoed, hebben bij de bevoegde instanties een vergunning gevraagd om een loods met beperkte woongelegenheid te mogen optrekken op een landbouwgrond die in de buurt hun eigendom is.
    Dat schijnt nogal wat problemen op te leveren en een antwoord laat maar op zich wachten.
    “We hopen maar dat het licht spoedig op groen wordt gezet”, aldus Jef Van Aken die er nog lang niet aan denkt om zich in pensioen terug te trekken.
    Ondertussen heeft het tweetal extra problemen op te lossen met bloemkolen die worden geoogst en waarvoor geen gekoelde opslagruimte voorhanden is, met veel over en ’t weer geloop, met de zorg voor hun bejaarde vader en met nog tal van andere problemen als naweeën van de winterstorm.
    Maar boer Van Aken, die ploegt voort.
         Fons Jacobs.” 

    Jozef Van Aken, was gehuwd met Maria Mertens. Hij was te Leest geboren op 15 juli 1928 en hij overleed in het A.Z. Sint-Maarten te Mechelen op 27 oktober 2000. Zijn vader Alfons was te Heffen geboren op 7 maart 1898 en hij overleed in het Rusthuis “De Heirgracht” te Mechelen op 6 februari 1992.

     

    Foto’s :
    -Frans Violet.
    -Maria en Jef Van Aken met in hun midden hun 92-jarige vader Alfons. Met een bejaarde man kamperen, al is die nog kranig, valt niet mee. (Foto : GvM)





    17-06-2014 om 08:52 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – 2 juni : 3-Daagse reis Davidsfonds Leest
    Op 2 juni vertrokken leden van het Davidsfonds voor een 3-daagse reis naar de Eifel en de Moezel. (PB, 31/5)

     

    1990 – 2 juni : Gouden bruiloft familie Fierens-De Wit.
    Om 14u30 vierde het echtpaar Fierens-De Wit uit de Kleine Heide 40 zijn gouden bruiloft in de sporthal van Leest.
    Frans Fierens werd geboren te Leest op 28 februari 1915 en Celina De Wit te Wolvertem op 21 januari 1921. Het echtpaar huwde op 3 juni 1940 en heeft 3 kinderen en 5 kleinkinderen. Beiden groeiden op in een gezin van 10 kinderen. Frans begon op 14-jarige leeftijd te werken op een boerderij. Later werkte hij 39 jaar bij de firma Eternit In Kapelle-op-den-Bos. Celina verzorgde het huishouden.
    In ’36 volbracht Frans zijn dienstplicht in Oude God bij het 1e regiment. Hij is een fervent V.V. Leest supporter, lid van de oudstrijdersbond en al meer dan 30 jaar spelend lid van de muziekmaatschappij St.-Cecilia Leest.
    Celina houdt van fietsen. (GvA, 2/6)

    Oudstrijder Frans Fierens overleed in het A.Z. Sint-Norbertus te Duffel op 4 januari 1992.

     
    1990 – 3 en 4 juni : Eetdagen Supportersclub S.K. Leest
    In het chalet van S.K. Leest.

    Op het menu :
    -Aperitief SK Leest (70 fr)
    -Voorgerecht : kaaskroketten (80), tomaat met garnalen (125)
    -Aspergesoep (60 fr.)
    -Steak au poivre & frieten (325), steak natuur (325), steak champignons (325).
    -1/2 gebraden kip & frieten (200), ½ gebraden kip met champignons (200).
    -Kindermenu steal (150), kindermenu kip (100).
    -Nagerecht : ijsroom, aarbeiden, slagroom (75).

    Inschrijven kon bij Frans Apers, Jean Apers, Francine Foret, Jan Jacobs,
    Daniël Nuytkens, Jean Van Dam, André Van den Heuvel, Jozef Van der Elst, Francis Van Heck, Herman Verhoeven, Ludo Verschuren, Willy Verschuren en Paul Verschueren. (Folder) 

     

    1990 – 16 juni : Diamanten bruiloft van Eduard Selleslagh – Maria Hendrickx
    “In Leest werd zaterdag feest gevierd te gelegenheid van de diamanten bruiloft van Eduard Selleslagh en Maria Hendrickx. Na een dankmis, opgedragen door de Leestse pater Van Aken, mocht het echtpaar in de feestzaal Piessens aan de Dorpsstraat heel wat felicitaties in ontvangst nemen, ondermeer vanwege het stadsbestuur.
    Eduard Selleslagh is een rasechte Leestenaar. Hij werd er geboren op 13 juli 1907 in een gezin van 6 broers en 2 zusters. Slechts één jongere zus is nog in leven.
    Maria is afkomstig van Zemst, waar ze op 30 september 1909 het levenslicht zag. Ze had nog vier broers, maar die zijn eveneens reeds allemaal overleden.
    Maria en Eduard huwden op 16 juni 1930 en samen zorgden ze voor 8 kinderen, 5 meisjes en 3 jongens. Ze bleven in Leest wonen en terwijl Eduard als fabrieksarbeider bij Eternit in Kapelle-op-den-Bos was tewerkgesteld, was Maria gedurende 20 jaar de sympathieke uitbaatster van café ‘Sportvrienden’ aan de Alemstraat.
    Met een gezin van acht kinderen had Maria bovendien altijd wel de handen vol, zodat er naast het huishouden niet veel tijd overbleef om nog wat anders te doen.
    Eduard hield van de duiven en ook nu nog blijft dat voor hem een hobby die hij onmogelijk kan vaarwel zeggen.
    Maria en Eduard hebben nog veel genot van het familieleven, want op één zoon na wonen al hun kinderen eveneens nog steeds in Leest. Op tijd en stond komen de dochters dan ook een babbeltje slaan en op vrijdag steken ze ook een handje toe om het huis te vegen.
    Bovendien zijn er nog 13 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen.
    Maria en Eduard sluiten zich ook niet op in hun woning. Beiden kunnen nog prat gaan op een goede gezondheid en een wandeling is voor hen dan ook een leuk verzetje, dat geregeld op de dagindeling staat.”
    (GvA, 18/6/1980)

    Edward “Waïkke” ‘Selleslagh overleed in het O.L.-Vrouwziekenhuis te Mechelen op 12 juni 1992.
    Maria Hendrickx overleed in huiselijke kring te Leest op 24 mei 1996.

    (Informatie over hun gouden bruiloft : 21 juni 1980 in deze Kronieken)

     

    Foto’s :
    -Voorblad van het programma van de dankmis voor het diamanten echtpaar Edward Selleslagh-Maria Hendrickx.
    -De ganse familie Selleslagh-Hendrickx.





    16-06-2014 om 09:46 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – Van 14 tot 19 mei : Wereld-Missiehulp V.Z.W.
    Inzameling van kleding, draagbare schoenen, dekens, linnen, houdbare levensmiddelen ten voordele van de missies. De goederen dienden achteraan het parochiecentrum ‘Het Klooster’ gebracht te worden. (PB, 10/5)

     

    1990 – 17 mei – Kerk en Leven : De Kalvarie op ons kerkhof en een kruis van de aalmoezenier. (foto onderaan) 
    Wellicht hebben velen het keramieke kruis, vervaardigd door de Aalmoezenier G. Herregods, gezien op de tentoonstelling van de Tweede Paasdag dit jaar.
    Het is de bedoeling om de vroegere “Kalvarie” op te knappen en te voorzien van een kruisbeeld. De aalmoezenier verleende zijn medewerking tot verwezenlijking van dit opzet. Maar zoals gewoonlijk vraagt hij weinig of niets voor zijn werk, hoewel iedereen weet dat de eventuele opbrengst van zijn jaarlijkse tentoonstelling integraal ten goede komt voor een jaarlijkse bedevaart naar Lourdes met gehandicapten.
    Vandaar dit voorstel : de omhaling van het weekend 19 en 20 mei, alsook de omhaling van de Kruisdag, zal ten goede komen voor het geprezen werk van de aalmoezenier.
    De “Kalvarie” op het kerkhof (achteraan buiten de kerk) kan ons allen een plaats en een steun bieden in beproefde momenten waar elkeen eens mee te maken heeft bij een overlijden.
    Een betekenisvolle bijdrage van eenieder van ons.”

    Noot : de Kruisdag bracht 4.000 frank in het laatje en de omhaling in de kerk 8.364 frank.
    Verder waren er verschillende losse giften, waaronder een eerste grote gift van 15.000 fr.
    (PB, 31/5)

     

    1990 – 19 mei : Met KWB naar Keukenhof
    De grootste bloemenshow ter wereld in het Nederlandse Lisse. (PB, 26/4)  

     

    1990 – 19 mei : Kruisdag
    Samenkomst om 19u45 op het bedrijf van Janssens, Steinemolen. Om 20 uur tocht door de velden tot aan het kapelleke Witveld, Eg. Selleslagh. Na de tocht door de velden, eucharistieviering in voormeld bedrijf gevolgd door gezellig samenzijn. (PB, 17/5)  

     

    1990 – Zondag 20 mei : K. Fanfare St.-Cecilia Leest trad op te Heindonk
    Het betrof een fanfarewedstrijd in zaal ‘De Zwaan’. (Omzendbrief van 4/5)

     

    1990 – 23, 24, 25 en 26 mei : 20ste Leestse Volksfeesten

               Programma:
    Woensdag 23 mei : eerste dag van het Kampioenschap van België “Boomke Wies”. Er waren 140 tafels bezet en die kaartten voor een totale prijzentafel van rond de 400.000 frank.

    De winnaar van de dag was goed voor 10.000 fr.

    De inleg bedroeg 300 fr. per avond.

    Donderdag 24 mei (O.H.H.) : 11 u Eucharistieviering in de Sporthal m.m.v. E.P.De Brabander, de Kon.Fanfare St.-Cecilia Leest olv Frans Violet, Soli Deo Gloria Zangkoor Leest o.l.v. Jan De Decker.
    11u 45 Officiële opening Leestse Volksfeesten door Jos Vanroy burgemeester van Mechelen en in aanwezigheid van de gemeenteraadsleden Van Aken, Ivan De Borger, Louis Vloebergh, Gust Emmeregs, OCMW-raadslid De Wit en schepen Van Roost van Zemst.
    ’s Avonds : Will Tura & Orkest en Sandra Kim. Kaarten in voorverkoop kostten 300 fr. en aan de kassa 350 fr.

    Vrijdag 25 mei : tweede dag van het Kampioenschap van België “Boomke Wies” met eindklassement.

    Zaterdag 26 mei : “Tien om te bezien”, met Luc Steeno, Bart Kaëll, Wim Ravell,Micha Marah, Toni Servi, Helmut Lotti, Phil Kevin, Claudia Caluwé, Leopold 3 en Patrick Onzia. Elke artiest gaf een optreden van een half uur.
    Kaarten voor dit artiestengala kostten 250 fr. in voorverkoop en 300 fr. aan de kassa.

    Op zondag werd vanaf 12 u. het gelegeheidsrestaurant geopend met muzikale omlijsting.
    Kaarten waren verkrijgbaar op de volgende verkoopadressen : Sportcentrum Leest, Bloemen Conny, Café In den Bareel, Sportlokaal Bij Maryse, LP Boetiek – Onder de Toren Mechelen en LP Boetiek Overwinningstraat Willebroek.
    (GvA)

     

    1990 – Zondag 27 mei : Bedevaart naar de grot van Leest met ziekenzorg
    Dit ging gepaard met een geschiedkundige uiteenzetting over het ontstaan van de grot.

     

    1990 – Zondag 27 mei : K.F. St.-Cecilia Leest Kampioen van België te Bornem
    De K.F.St.-Cecilia Leest nam deel aan het Nationaal Kampioenschap voor fanfares, harmonieën, brass bands en jeugdorkesten in het Cultureel Centrum ‘Ter Dilft’ te Bornem.
    In de afdeling uitmuntendheid behaalde de K. F. St.-Cecilia 92,65%, een eerste prijs met grote onderscheiding voor de volgende werken :
    Verplicht werk : ‘Divertimento for Band’ van André Waignain.
    Keuzewerk : ‘The Sea’ van D. Wright.
    Met deze werken werd de fanfare uit Leest Kampioen van België.
    (‘Toeters en Trompetten’, november ’90)

     

    1990 – 1, 3 en 4 juni : SK Leest en VK Wijk tornooiwinnaars te Leest (foto onderaan)
    Dat weekend organiseerde SK Leest het voetbaltornooi ‘Wisselbeker A. Hellemans’ voor seniors en het Voetbaltornooi ‘Wisselbeker Jean Van Dam’ voor Leestse verenigingen.
    Met deelname van S.P. Tisselt, V.K. Elzestraat, V.K. Weerde, F.C. Walem, F.C. Zemst, V.K. Niewenrode, VV Leest en SK Leest.
    De deelnemers voor de ‘Wisselbeker Jean Van Dam’ waren Chiro, Wijk, SP, Gapers, Maryse Boys, Vevoc, FC Bleukens en KWB.
    De organiserende club S.K. Leest speelde de finale tegen Zemst om de wisselbeker Alfons Hellemans. De thuisploeg, die beroep deed op een drietal nieuwe aanwinsten en een tweetal testspelers, haalde het met 4-1, waarvan drie treffers van Johan De Vos. In de strijd om de wisselbeker Jean Van Dam voor Leestse gelegenheidsploegen toonde VK Wijk zich duidelijk de sterkste ploeg van het tornooi met overwinningen tegen Chiro, Vevoc en in de finale tegen Bleukens met 8-1. KWB gaf forfait omdat het zich niet kon verzoenen met een beslissing van het bestuur.
    Op 3 en 4 juni organiseerde de “Supportersclub” ook de “EETDAGEN” in de chalet van S.K.
    (Folder SK Leest en verslag GvA)

     

    Foto’s :
    -De ‘Kalvarie’ en het kruis van aalmoezenier Herregods.
    -De affiche van de 20ste Leestse Volksfeesten.
    -Johan De Vos scoorde drie treffers in de finale, ondanks het feit dat Zemst hem –zoals hier- niet veel vrijheid liet.

     

     







    15-06-2014 om 07:55 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De activiteitenkalender
    mei-november 1990.

     

     

     

     

     

     

    1990 – 27 april : Nieuws van de Verkeerswerkgroep
    “Beste Leestenaar, het is haast een ‘gewoonte’ geworden om aan de achterzijde van onze Leestse activiteitenkalender nieuws te vermelden van de verkeerswerkgroep.
    Tijdens de beroemde ‘Posse Leest’ heeft ook u allicht kennis genomen van ons voorstel met betrekking tot de verkeersleefbaarheid in de dorpskom (herininrichting Dorpstraat en Leest-Dorp).
    Vooraleer wij met dit voorstel naar het stadsbestuur gaan vragen wij echter eerst nog Uw reacties omtrent dit voorstel schriftelijk of telefonisch te willen bezorgen bij Daniël Duran, Juniorslaan 29 Leest, uiterlijk tot 14 mei 1990.
    Tot slot vermelden wij nogmaals dat IEDEREEN van harte welkom is op onze vergaderingen.
         Namens de verkeerswerkgroep. 

    P.S. Hieronder vindt U onze vergaderdata voor het komende halfjaar :
    14 mei 1990 Stedelijke Basisschool 20 u.
    4 juni 1990 Klooster-Leest 20 u.
    3 september 1990 Stedelijke Basisschool 20 u.
    8 oktober 1990 Klooster-Leest 20 u.”

     

    1990 – 29 april – Fusieverzoek
    Het voornaamste voetbalnieuws kwam uit de hoek van V.V. Leest alwaar het bestuur een brief verstuurde naar buur S.K. Leest teneinde de mogelijkheid van een fusie te onderzoeken.
    Voor het VV-bestuur was het duidelijk dat het bestaan van twee voetbalploegen op dit niveau in een gemeente van nauwelijks 2.000 zielen naar de toekomst toe geen haalbare kaart was. Het lag in de bedoeling van de initiatiefnemers de voor- en nadelen van zulke fusie af te wegen en potentiële tegenstanders te overtuigen van het nut van een samenwerking. De voornaamste voordelen : men zou over vier velden kunnen beschikken wat de kwaliteit van de oefenvelden ten goede zou komen, de jeugdwerking zou tot nog betere resultaten kunnen leiden, het aantal supporters zou kunnen verdubbeld worden en men zou met het bestaande spelerspotentieel een meer dan degelijk elftal tussen de lijnen kunnen brengen. (GvA,29/4/90)

     

    1990 – 5 mei – Gazet van Antwerpen : Tent hindert Leest

    (...)
    In de marge van de aankondiging (noot : het programma van de Leestse Volksfeesten) polsten we naar de bedoelingen van VV Leest en het sportcentrum i.v.m. een eventuele herhaling van de Halluxavonden die aan het sportcentrum de voorbije maanden voor heel wat narigheid hebben gezorgd. Pal voor het sportcomplex timmerden Gust Emmeregs en zijn medewerkers een grote tent op. De constructie bood plaats aan per keer tot 1.000 personen en tussen januari en april jl. maakten niet minder dan 90.000 invités van die mogelijkheid gebruik. Hallux, dat onder de bekende reisformule belangstellenden op koopvoorstellingen mee op kooptocht neemt, koos begin van dit jaar die tent in Leest uit om er de activiteiten met een showprogramma af te ronden. Iedere dag in de week, uitgezonderd op vrijdag, stroomden tientallen autobussen toe en werd een programma aangeboden dat omstreeks 19 uur diende te worden besloten. Het regende al spoedig protesten die zowel met geluidshinder als met verkeersmoeilijkheden en bedenkingen rond de toelaatbaarheid van dergelijke initiatieven te maken hadden. Volgens Gust Emmeregs is de zaak helemaal in orde. De tent dient ondergebracht bij de “tijdelijke instellingen” waarvoor geen bouwvergunning nodig is. Lawaaihinder ? “Overdreven verdachtmakingen die men nooit heeft kunnen hard maken”, aldus ook nog de h. Emmeregs die aanstipt dat tot 22 uur ’s avonds muziek mag gemaakt worden. Hij wuift meteen ook alle andere (leef)milieustorende effecten van die bijeenkomsten weg. Bovendien stipt hij aan dat voetballend Leest met een en ander een aardige duit in de clubkas krijgt. Aan deze kant van de tafel hoopt men bijgevolg dat het contract met Hallux voor volgende jaren kan vernieuwd worden. Men toonde zich gisteren wel bereid om te overwegen de shownamiddagen in het Sportcentrum te laten doorgaan, waardoor de geluidshinder volledig zou verdwijnen. Zo ver is men echter nog niet : eerst dient Hallux een langlopend contract te onderschrijven en bovendien wil Gust Emmeregs een oplossing voor de huidige gebruikers van het sporcentrum.

    In dezelfde krant van 19 mei bevestigde Gust Emmeregs formeel dat de Halluxtent niet meer zou worden opgetrokken. Er werd gezocht naar een ander onderkomen in het Mechelse.

     

    1990 – Zaterdag 5 en zondag 6 mei : V.V. Leest won beker Van Loey
    Op de terreinen van SC Mechelen vonden de finales plaats van de Beker L. Van Loey voor duiveltjes en de Beker A. Nijs voor preminiemen. Telkens speelden 24 ploegen uit de Mechelse regio voor hun plaatsje in de eindrangschikking. In december begon de eigenlijke strijd, dit weekend volgde de ontknoping. Bij de preminiemen eindigde VV Leest 18de maar bij de duiveltjes klopten de Leestenaars VV Elewijt en haalden de Beker Van Loey binnen.
    (GvA, 8/5)

     

    1990 – Maandag 7 mei : Praktische les – KVLV
    De heer J. Van Dessel van V.T.B.-V.A.B. onderhield de leden met een praktische les : “Pech verhelpen”. (PB, 3/5)

     

    1990 – Zaterdag 12 en zondag 13 mei : Voetbedevaart Scherpenheuvel
    “Twintig à vijfentwintig jaar geleden ging men ook al jaarlijks van uit Leest te voet naar Scherpenheuvel. Op initiatief van enkele parochiale verenigingen zouden wij die bedevaart terug willen invoeren en wel de 2de zondag voor O.H.Hemelvaartdag. Bij het organiseren van zo’n bedevaart komt heel wat kijken. Om vooraf zeker te zijn van een voldoende aantal deelnemers –wij denken aan minstens een 20 à 30-tal- vragen wij aan diegenen die wensen mee te gaan dat ze hun naam en adres zouden opgeven aan één van onderstaande initiatiefnemers. Het zal u niet verwonderen dat dergelijke bedevaart ook enige kost met zich meebrengt : er moet verzekerd, de slaapgelegenheid moet betaald, enz. Nadere gegevens in verband met bedevaart en onkosten krijgt u na inschrijving.

    GA MET ONS MEE, EN BELEEF DE DEUGD VAN SAMEN OP WEG TE ZIJN. Beste groeten.

    Inschrijven tot 15 januari bij :
    -Marina De Wit, Kouter 13.
    -Alfons Leemans, Blaasveldstraat 24.
    -Rosa Plaskie, Aland 7.
    -August Peeters, Tisseltbaan 15.
    -Leo Van Lanen, Kerkenblok 10.
    -Louis Vloebergh, Winkelstraat 28.
    -Marc Lamberts, Juniorslaan 29.”
    (Folder) 

    De bedevaart per autocar van de dekenij Eppegem-Zemst vond plaats op dinsdag 8 mei. 

    Het programma van de voetbedevaart :
    Zaterdag 04.00 u. vertrek aan de kerk te Leest.
    16.00 u. : aankomst aan de basiliek met aansluitend de kruisweg.
    Zondag 05.00 u. : vertrek uit Scherpenheuvel.
    17.00 u. : aankomst te Leest.
    Iedereen mocht mee vanaf 14 jaar.
    Deelnameprijs : 500 frank (inbegrepen : overnachting, verzekering en soep onderweg).
    (PB, 15/3 en folder)

     

    1990 – 12 en 13 mei : 2de Verbroederingstornooi van Jong VV Leest voor jeugdploegen
    Dit jaar opteerde het bestuur voor preminiemen, miniemen, knapen en scholieren.
    De allerkleinsten, de duiveltjes (V.V.-a en V.V.-b), speelden op zondag een vriendschappelijke wedstrijd tegen Heffen.
    Volgende clubs namen deel :
    Preminiemen : F.C. Eppegem, V.K. Heindonk, St.-Jozef Londerzeel, F.C. Ramsdonk, V.V. Leest A en V.V. Leest B.
    Miniemen : K.V. Bonheiden, S.V. Bornem, Kapelle-op-den-Bos, F.C. Kontich, D. Londerzeel, V.K. Heindonk, Verbr. Hofstade en V.V. Leest.
    Knapen : R.C. Mechelen, F.C. Meise, F.C. Muizen, V.K. Nieuwenrode, F.C. Ramsdonk en V.V. Leest.
    Scholieren : F.C. Beigem, V.K. Bonheiden, S.V. Bornem, F.C. Hever, Verbr. Hofstade, Kapelle-op-den-Bos, F.C. Muizen en V.V. Leest.

    Met gelegenheidsrestaurant van 11 tot 14 uur in het chalet.
    Steak, salade-tomaat : 300 frank, steak, pepersaus : 320 frank.
    Kip, salade-tomaat : 250 frank.
    Bieren en frisdranken : 30 en 40 frank.
    De winst ging naar de jeugdspelers en jeugdwerking van V.V. Leest.
    Bronnen : folder en programmaboekje dat was samengesteld door jeugdvoorzitter Dany Meeuws.

    Uitslagen zijn ons onbekend maar de adverteerders-sponsors uit het programmaboekje willen we u niet onthouden :
    -BVBA Vos Jean Glaswerken, Mechelsesteenweg 359 Blaasveld.
    -Bloemen-planten-fruit ‘Bij Conny’, Dorpstraat 65 Leest.
    -Rita Sport, Hoogstraat 62 Tisselt.
    -Bloemensierkunst Freddy, Liersesteenweg 112 Mechelen.
    -Cera Spaarbank, Leest-Dorp 20 Leest.
    -Meubelen Micko Keukens, J. Van den Bergh, Blaasveldstraat 99 Tisselt.
    -Bvba De Schoenmaeker, stijlzetels, Gentse Steenweg 101 Mechelen (Battel).
    -A. Cuypers en zonen, Renault, Blaasveldsteenweg 86 Heffen.
    -Café De Statie, Tisseltbaan 3 Heffen.
    -Algemeen schrijnwerk De Laet Bvba, Sint Hubertusweg 13 Elewijt.
    -Boerenbond L. Verbruggen, alle verzekeringen, Hoogstraat 85 Tisselt.
    -Tony Dons-Verschueren, Argenta, Dorpstraat 17 Leest.
    -Slagerij Jan Slachmuylders-Polfliet, Bankstraat Hombeek.
    -SEAT, R. Hendrickx, Hoge Weg 18 Battel.
    -Frituur Dorp-Leest.
    -Kapsalon Joke, Humbeeksebaan 38 Zemst.
    -Discjockey Louis van Leest.
    -Schoonheidsinstituut ‘Christel’, Leestsesteenweg 42 Battel.
    -Bvba Van Laer – Humbeek – juwelijekr, Kerkstraat 238 Humbeek.
    -Familie sauna ‘Imelda’ Leestsesteenweg 117 Battel.
    -Drankcentrale NV G. Seeldrayers, Heffendorp 19 Heffen.
    -Happyland, Leestsesteenweg 93 Mechelen.
    -KW Keukens, Bezelaarvelden 5 Blaasveld.
    -Willy en Christel GOBIEN-DIRICX, brood en fijn- banketbakkerij, Juniorslaan 90-92 Leest.
    -Patisserie Davy, Fr. Reyniersstraat 44 Hombeek.
    -Uw zaakvoerde AVEVE Walter Verdoodt, Fr. Reyniersstraat 42 Hombeek.
    -ASLK-Woonsparen Wilfried Van Praet, Battelsesteenweg 492 Mechelen.
    -Schrijnwerkerij De Hondt Edw & Zn, Tisseltbaan 28 en Elleboogstraat 6B Leest.
    -Robert Ardies, Texaco Service Station, Gentsesteenweg 26 Battel.
    -Beenhouwer – veehandelaar C. Vergauwen-Van de Voorde, Gijsbeekstr. 62 Hombeek.
    -Frituur ‘De Plein’ Hombeek.
    -Kapsalon Maestro’s, Dorpstraat 5 Leest en Adegemstraat 4 Mechelen.
    -In den Bareel, De Laet-De Meyer, Leest-Dorp 11 Leest.
    -Taverne Hof ten Moortele, Ten Moortele 24 Leest.
    -Begrafenisnonderneming – Drukkerij Plasqui, St-Martinusstr. 2 Hombeek, Dorpstr 66 Leest.
    -Poortman Bvba, trofeeën, stempels, eretekens…Fr.De Merodestraat 102 Mechelen.
    -Exclusieve huwelijksreportages Jos Collier, Houtestraat 46 Hombeek.
    -Kapsalon ‘Sandra’, Leestsesteenweg 70 Battel.
    -Pollet Service Station, Robert Holemans, Pastoor De Heuckstraat 10 Leest.
    -Paul Van Roy fotografie, Hoogstraat 177 Tisselt.
    -Autocars – Reisbureau ‘Bergkoning’, Tervuursesteenweg 545 Bertem.
    -Algemene Schrijnwerkerij Pvba Jenné en zoon, Kleine Heide 3 Blaasveld.
    -Zelfbediening ‘Bij Julia’, algemene voeding, fruit&groenten, kaas&wijn.
    -Krantenboetiek Marleen in het dorpscentrum Hombeek.
    -Garage Ceuppens, Mazda Agent, Tiendeschuurstraat 9 Leest.
    -Café ‘Sportlokaal’ bij Maryse, Juniorslaan 72 Leest.
    -Aannemer plafonneerder – Cementwerken Francis Pauwels, Juniorslaan 72 Leest.
    -Huis Prinzie & Zonen, Tombolas-Trofees-Bekers…, Toekomststraat 11 Kessel-Dorp.
    -NV Transami Air Cargo, Antwerp-Liege-Ostend.
    -Groothandel in oud-papier NV Borremans-Recycling, Oude Spoorbaan 15-17 Willebroek.
    -Bouwmaterialen Lemmens, Steenweg op Blaasveld 97 Heffen.
    -Ijssalon-Tearoom ‘De Kleine Linde’ ‘Den Boerre’, Lindestraat 25 Zemst.
    -Bloemen Goossens A., Battelsesteenweg 256 Mechelen.
    -Aannemer van Bouwwerken Doms Jan, Hooiendonkstraat 79 Heffen.
    -Vlees van de keruslager B. Vingerhoets-Pittoors, Liersesteenweg 92 Mechelen.
    -Hugo Van Praet, Meststoffen-sproeistoffen-kolen-plantaardappelen-voedingswaren,Juniorslaan 95 Leest.
    -ABB Verzekeringen De Smet, Leest.
    -Garage Van Hoof – Renault, Dorpstraat 54 Leest.
    -In ’t Krantje bij Samira en Alain, Dorpstraat 24 Leest.
    -Sportcentrum Leest, Dorpstraat 67 Leest.    

     

    15-06-2014 om 07:14 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – 8 april : Palmzondagconcert (Advertentie onderaan)
    Van de K.F. St.-Cecilia o.l.v. Frans Violet in de zaal Piessens.

     

    1990 – 13 en 14 april : De Paasklokken in ‘het Krantje’.
    “Het KRANTJE” wenst u een vrolijk paasfeest. Op 13&14 april zullen de paasklokken komen voor elke bezoeker. Gedurende de maand april -10% op stripverhalen !!!
    IN ’T KRANTJE, Dorpstraat 24 Leest. Uitg. : Jommeke-Suske&Wiske-Kiekeboe-Urbanus.
    Kranten-tijdschriften-rookwaren-leesboeken-schoolgerief-lottocenter-goal-droogkuis en kortelings ook fotocenter.
    Open : ma-vrij : 06.30- 19.00 u.. Zat. : 7 u-16 u. Zon : gesloten.
    (Folder)

    1990 – 15 en 16 April : “Posse Leest”

     

               “Beste vrienden, Leestenaars, 

    In 1840 kocht pastoor Hermans voor onze parochiekerk twee beelden aan, waaronder een Sint-Cornelius van beeldhouwer J.P.Tambuyser.
    Mede door de hoge kindersterfte voelden de parochianen de noodzaak tot verering van de H. Cornelius aan. Door diens voorspraak en verdiensten zouden ziekten zoals stuipen, vallende ziekte en andere kinderziekten genezen worden.
    Het staat dus zo goed als vast dat na de plaatsing van dit beeld, ook de “begankenis” in Leest op gang kwam.
    Het DAVIDSFONDS afdeling Leest tracht in haar jaarlijkse terugkerende Paastentoonstelling iets te brengen dat alle dorpsgenoten aanspreekt.

    Het ene jaar zien wij het in de Leestse eigenheid, het andere jaar gaan we wijduit.
    Voor onze 22ste tentoonstelling proberen we deze twee inzichten te verzoenen.
    Zo brengen we in onze Parochiezaal een boeken- en postersbeurs, voor elk wat wils.
    Doch, in het kader van 150 jaar verering van de H. Cornelius in Leest, bieden wij U een speciale attentie aan : DE ST. CORNEEL, een ambachtelijk gebrouwen feestbier.
    Wij presenteren U dit uniek brouwsel in twee flessen van 75 cl. met kurk en stop.
    Deze lichte en donkere ST. CORNEEL met 8% alcohol gehalte, hergist in de fles, is alzo geschikt als bewaarbier.
    Daarenboven bieden wij U in onze feestverpakking een prachtig glas aan met het ST. CORNEEL embleem van Leest.
    Omdat het hier om een éénmalige beperkte uitgave gaat, krijgt U als Leestenaar de mogelijkheid tot vooraf bestelling aan de prijs van 350 frank per verpakking van twee flessen kwaliteitsbier + een ST. CORNEEL glas.

    Na uitgaven als “Leest Geweest” en “Waar Leestenaars samenkwamen” is deze ST. CORNEEL een passend geschenk, met eigen Leestse stempel, waarover nog lang gaat nagepraat worden.
    In bijlage voegen wij een intekenstrook die U kan gebruiken voor een voorafbestelling.
    Met de groeten van de brouwers, uitgevers, proevers en drinkers van ST. CORNEEL.”
    (folder, maart 1990) 

    Na de feestdagen sprak het Davidsfonds van een overdonderend succes : je kon op de koppen lopen, de boeken- en posterbeurs werden een geweldige meevaller en het speciale Corneelbier was in een mum van tijd uitverkocht en meer dan 1.000 mensen bezochten de beurs.
    Op de bovenverdieping van “De Drij Gapers” exposeerde kunstkring Kwak.
    Deze naam was afgeleid van “Kunstkwartet” omdat de kring zo’n 7 jaar geleden door vier personen werd opgericht.
    George Herregods stelde zijn gekend werk tentoon, Hans De Laet exposeerde zijn tekeningen, Paul Van Roy zijn fotografiewerken en Stefan De Laet, broer van Hans, stond met poppen van het Stadspoppentheater. Dit jaar was Mia Lauwers te gast op de tentoonstelling met olieverfschilderijen, portretten en een pastel van Planckendael.
    In de basisschool Ten Moortele was er een speciale reizende tentoonstelling van de Vlaamse Gemeenschap uit Sint-Niklaas. Het thema was “Ex Libris”, een eigendomsmerk dat in een boek wordt geplakt. (Foto onderaan)
    De hobbykring van de Leestse gepensioneerden toonde handwerken en bakte pannenkoeken.
    Volkskunstgroep Korneel oogste veel belangstelling bij het optreden van de kinderen en jeugdgroep. De meisjes waren uitgedost in feestkledij, ontworpen door Milou Van Steyvoort –ook verantwoordelijk voor de kostuums bij de BRT- en gemaakt door leden van de kring, met prachtige handgeborduurde sjaals.
    Deze vereniging baatte ook een gelegenheidsrestaurant uit in zaal Piessens.
    Er was de traditionele begankenis en een kinderzegening.
    De kleinveetentoonstelling met jaarmarkt trok enorm veel volk evenals de Posse Leest – TD.
    Fietshandel Nuytkens, Dorpstraat 55, hield met o.a. zijn “bromfietsen Vespa”  “fantastische open-deur-dagen” en gaf 10% korting ter gelegenheid van deze “Posse Leest” (advertentie onderaan).
    (GvA ,17/4)

     

    1990 – Vrijdag 20 april : 5de Kaartavond Landelijke Gilde Leest
    In “Ons Parochiehuis”, aanvang 20 uur. Uitleg : 100 frank.
    Drie mooie hoofdprijzen met verder 1 bol kaas per tafel en elke tafelwinnaar had prijs. (Folder)

     

    1990 – Zaterdag 21 april : Rust Roest bracht “Oorlogsschade”. (Foto onderaan)
    Dit stuk van Lode Pools werd onder grote belangstelling gebracht. Het regende superlatieven in GvA (24/4) : “ Guido Hellemans vertolkt het kantoorhoofd Jerome Verdonck voortreffelijk en Jan Emmeregs leeft zich helemaal in, in zijn rol van op en top naïeveling. Voor deze voorstellingen van “Oorlogsschade” verdient het amateurgezelschap alle lof. Ze brengen meer dan alleen ontspanning en weten hun toeschouwers te boeien met de spontane vertolking van het echte volkse schouwspel.” 

    Personages

    Jerome Verdonck, bureelhoofd                                Guido Hellemans
    Pierre Van Gerven, onderbureelhoofd                      Jan Emmeregs
    Carmen De Graef, bediende                                   Hilde De Kock
    Roggeman, inspecteur van het ministereie              Herman Van den Bossche
    Bieke Dussard, zijn assistente                                Ria Verschooten
    Jeanneke, de poetsvrouw                                       Renild Polfliet. 

    Achter de schermen
    Teksthulp                          Ria Verschooten en Raf Scheers
    Grime en kapsels               Vera Moernaut
    Kostuums                          Miloe Van Stijvoort
    Geluidsband                       Johan De Laet
    Video-opname                    Ludo Kerremans
    Decorbouw                         Eric Vandenwyngaert, Dominiek Van
                                             Laenen Marc Windelen, Raf Scheers e.a. o.l.v. Fik Diddens en Willy Keysers
    Belichting en techniek         Fik Diddens
    Regie                                Guido Hellemans.
    (‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans)

               

    Foto’s :
    -De uitnodiging voor het Palmzondagconcert van 8 april.
    -De ex-libris tentoonstelling was een van de hoogtepunten van “Posse Leest”.
    -Advertentie van fietsen Nuytkens.
    -Johan De Laet, Ria Verschooten, Herman Van den Bossche, Guido Hellemans, Renild Polfliet, Hilde De Kock, Fik Diddens, Jan Emmeregs, Raf Scheers.

     









    14-06-2014 om 10:15 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

     

     

    1990 – April : Leest in glasgravure...een geschenk voor het leven.
    Decor Art een glasatelier uit Herentals organiseerde volgende mailing in de gemeente : 

    “Gun het uzelf, of iemand anders uit Leest. 

    Geachte inwoner van Leest, 

    Van alle plaatsen in uw provincie behoort Leest zonder twijfel tot de mooiste. Met z’n vele karakteristieke plekjes en gebouwen is het een plaats om van te houden. Dat vinden U en ik niet alleen. Ook geografisch kunstenaar Gerard Swaenepoel werd getroffen door de idyllische schoonheid van Leest.
    En dat inspireerde hem tot het creeëren van een uniek kunstwerk :
    Leest in glasgravure.
    De meest markante plekjes en monumenten van Leest, met grote artistieke allure vereeuwigd in glas. En gevat in een massieve, lindehouten lijst.
    Wie Leest kent zal met een glimlach vaststellen dat zelfs de kleinste details er glashelder in uitkomen. De fijne tekening is aangebracht volgens een ambachtelijke, uiterst arbeidsintensieve techniek.
    Zo wordt de gravure tesamen met de 18 karaatse gouden rand bij een temperatuur van 540° ingebrand. Het resultaat is een zeldzaam sieraad in de huiskamer, in de hal of op een ander mooi plekje in huis. Een bezit dat op onnavolgbare wijze uw verbondenheid toont met deze plaats. En dat maakt het ook voor toekomstige generaties tot een dierbaar familiestuk.

    Leest in glasgravure wordt vervaardigd in een zeer kleine oplage. Deze schaarse exemplaren zijn uitsluitend voorbehouden aan inwoners van Leest. U kunt er een bestellen voor de prijs van slechts : 2.950,- Fr., incl BTW.
    Maak gebruik van deze unieke kans. Gun uzelf of iemand anders uit Leest dit unieke geschenk…
    Natuurlijk wilt U het kunstwerk eerst zien voor U beslist of U tot aanschaf overgaat. Dat kan. Bestel het op zicht met bijgaand Reserveringsformulier. Het verplicht U tot niets. Aleen wanneer U met ons van mening bent dat het om een uniek, onvervangbaar kunstwerk gaat, behoudt U het. U betaalt dan de eenmalige lage prijs en ontvangt het door de kunstenaar mede ondertekende Echtheids-Certificaat.
    Uw bewijs voor onbeperkte garantie op verkleuren of vervagen.
    Ik wens U een levenlang plezier met deze unieke glasgravure van een unieke plaats : Leest.
    Met vriendelijke groeten,
       Jean van Aerde. 

    P.S. Wilt U verpakkings- en bezorgkosten vermijden ? Verstuur uw Reserveringsbon dan voor 8 mei ’90. De glasgravure wordt U dan persoonlijk overhandigd eind mei.” 

    Begin 1992 kwam dezelfde firma met een nieuw aanbod (zie januari 1992). Een nieuw ontwerp en een nieuwe prijs (3.250 fr.)

     

    1990 – April – “Voor U Nieuws” maandblad van Volksunie Hombeek-Leest-Heffen : 

    Stad Mechelen – Milieubelasting 6.000 fr.
    “Er is de laatste weken in Mechelen heel wat gerommel rond de ophaling van het huisvuil : vertraging wegens staking van het stadspersoneel, plastic zakken die bleven staan omdat ze niet van het standaard-type waren, enz.

    Einde maart echter werd dit gerommel overstemd door een donderslag, afkomstig uit de Mechelse gemeenteraad…Op 29 maart jl. heeft namelijk de gemeenteraad, met één pennentrek, de belasting op de huisvuilophaling van 1990 af drastisch verhoogd. Er werd beslist een zogenaamde “milieubelasting” van 6.000 fr. per jaar in te voeren. Deze belasting is verschuldigd per gezin en per woongelegenheid op het grondgebied van de stad gelegen.

    Onder woongelegenheid wordt eveneens verstaan elk appartement, elke gemeubelde kamer en elke studentenkamer die zich in een gebouw of een gebouwencomplex bevinden.
    Voor een gezin dat gevormd is door één persoon die alleen woont is de belasting ‘slechts’ 4.000 fr.
    Verder worden nog bijkomende belastingen opgelegd voor vestigingen van vrije beroepen, middenstanders en bedrijven en land- en tuinbouw.
    Naargelang de categorie van deze beroepen en bedrijven varieert die belasting van 1.500 tot 200.000 fr.
    Officieel heet het dat het de vroegere belasting op het afhalen van huisvuil (1936 fr.) en de belasting op de aan de riolering aangesloten of aansluitbare eigendommen (1600 fr.) vervangen worden door een forfaitaire ‘milieubelasting’ (6000 fr.) die, buiten de voornoemde diensten, ook de uitgaven ‘ten behoeve van het milieu’ moet dekken.

    In de praktijk komt het erop neer dat iedere burger alleszins aankijkt tegen een belastingsverhoging van bijna 2500 fr. per jaar.
    Voor heel wat mensen echter zal de nieuwe belasting nog zwaarder wegen. In de oude wet werd de belasting op de riolering gedragen door de eigenaars van de gebouwen, en niet door de huurders van gebouwen, woningen, sociale woningen. Deze huurders betaalden vroeger alleen de 1936 fr. voor de ophaling van het huisvuil en niet de 1600 fr. op de riolering, zodat zij in het nieuwe systeem 4064 fr. meer te betalen hebben dan vroeger.
    Dit is ook het geval voor de eigenaars van woningen die niet aan de riolering aangesloten of aansluitbaar zijn (vb Middenveld Hombeek, Leestseweg Battel, e.a.).
    En hoe voelen zich de (weliswaar zeldzame) burgers die, door de geïsoleerde ligging van hun woning, niet in aanmerking komen voor de huisvuildienst of riolering en nu toch de volle pot van 6000 fr. moeten betalen ?
    Wat bezielt het Mechels stadsbestuur om de bevolking zulk een harde fiscale opdoffer te geven ?
    …”

     

    1990 – Zondag 1 april : Paasfeest K.V.G. Zennevallei
    Om 14.30 u. in de parochiezaal van Heffen. (PB, 29/3)

     

    1990 – Vanaf 1 april tot 31 mei : Instituut Sonja promotie.
    “We verjaren !! Speciale aanbiedingen.
    -10 % op alle verzorgingsproducten
    -10% op alle maquillageproducten.
    Prachtige nieuwe lente en zomerkleuren.
    -Waardebon -100 f op een gezichtsverzorging.
    -Waardebon -200 fr op een zonnebank abonnement – nieuwe lampen.
    Dorpstraat 5 Leest.” (Folder)

     

    14-06-2014 om 09:34 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – 29 maart : Overlijden van Maria Melania De Wit (zuster Maria Dominica) 

    Melanie werd te Leest geboren op 11 december 1910. Op 5-jarige leeftijd verloor ze haar moeder en op haar twaalfde was ze volledig wees. Ze stamde uit een gezin van zes kinderen. Te Leest volgde ze de lagere school en ging nadien naar de Zustersschool te Kapelle-op-den-Bos.
    Ze was lid van de Eucharistische Kruistochtgroep en van de B.J.B.-meisjes waar ze zich elk jaar liet opmerken op de toneelvoorstelling met tweede kerstdag.
    Reeds heel jong voelde ze zich aangetrokken tot het kloosterleven maar haar verantwoordelijkheid voor haar oude grootmoeder, het mensje werd 92, hield haar thuis.
    Pas toen ze twintig was kon ze, samen met Pauline Robijns, intreden bij de Dochters van O.L.Vrouw van het H. Hart te Buggenhout. Ze deed er haar professie in 1934 als zuster Maria Dominica.

    Ze werkte de eerste vijf jaren in België om op 12 februari 1937 te vertrekken als missiezuster naar Coquilhatstad (thans Mbandaka) in het toenmalige Belgisch Kongo. Dat was in die tijd nog voor altijd, terugkomen zat er niet in. Daar kwam pas verandering in na de Tweede Wereldoorlog. Van dan af mochten de missionarissen elke zeven jaar terugkeren naar hun heimat en niet veel later om de vijf jaar.
    Zuster Dominika moest die eerste keer haast veertien jaar wachten. In 1950 was ze voor het eerst terug in Leest en opnieuw in 1959. Dat jaar bracht een omhaling in de kerk van Leest 5.241 frank op. Dan ondernam ze haar derde afreis via Rome waar ze een week in hun klooster verbleef samen met een nicht van paus Joannes XXIII, ook een kloosterlinge.
    Ook in maart 1976 bezocht ze haar geboortedorp. Ze stond toen in voor de algemene bevoorrading. In Iyonda waren acht straten met ongeveer zeventig zieken per straat.
    In 1981 kwam ze terug naar België en verbleef in de gemeenschap van Carnières (Henegouwen). De laatste weken van haar leven verbleef ze in het ziekenhuis.

    Melanie De Wit overleed te Ukkel op 29 maart 1990.

    Tegen pater Clementiaan vertelde ze in 1959 waar ze zoal mee bezig was :

    “wij hebben scholen, wij bedienen staatshospitalen, leprozories (waar de melaatsen worden verzorgd) en staan dagelijks in de dispensaria om patiënten te verzorgen, medicijnen uit te delen en vooral de moeders met hun kindjes te helpen. Tot diep in de brousse zijn er kleine moederhuizen gebouwd waar de Kongolese moederkens komen bevallen als ze te ver van de stad afwonen. Jaarlijks hebben wij honderden dopen toe te dienen.
    Van het geestelijk leven van onze Christenen mogen we zeer tevreden zijn. Ik herinner me dat, toen ik kosteres was te Bokete, er op één jaar over de 100.000 communies waren.
    In sommige posten gaan de inboorlingen elke dag naar de mis en elke avond om 5 uur wordt gezamenlijk het avondgebed gebeden, daarna is er biechtgelegenheid.
    Missionaris zijn is het schoonste wat een mens dromen kan…”

    Ze schreef vele brieven die in De Band gepubliceerd werden. In 1976 beschreef ze haar werk bij de melaatsen :

    “…ik verblijf nu al enkele jaren bij de melaatsen en ik ga er ook terug naartoe. Nu weet men dat de melaatsheid minder besmettelijk is dan men aanvankelijk dacht. Velen van u hebben al gehoord van de Damiaanactie. Zij zetten mensen in om de melaatsen te gaan opsporen. Zij zorgen dat we gratis specifieke geneesmiddelen krijgen. Zij bekostigen ook de stages die bij ons in Iyonda gegeven worden tot speciale opleiding van verpleegkundigen in de melaatsen behandeling. Maar bij velen blijft de vrees dat de ziekte te wijten is aan de boze geest.
    Daarom verbergen die mensen hun ziekte zo lang mogelijk. Men zegt dat de melaatsheid geneesbaar is. Dat is voor een groot deel zeer juist. Zodra men zich bij de eerste verschijnselen laat verzorgen en regelmatig de nodige geneesmiddelen neemt kan men er ook van genezen. Maar…niet iedereen geneest…omdat juist de ongeneeslijken naar ons melaatsendorp komen en er ook blijven. Zo zijn er momenteel nog meer dan 500 melaatsen in Iyonda.
    Gezien hun grote wonden, hun verminktheid, hun weerzinwekkende toestand…of schrik voor de boze geest, worden die mensen in hun dorp niet meer aanvaard. Bij ons hebben ze een eigen wereldje geschapen, en leven, gezien hun toestand, vredig en gelukkig, omdat ze door ons als gewone mensen behandeld worden. £
    Ze verlangen dan ook niets anders dan een beetje geborgenheid, een onderdak, kleding, voedsel, en…een beetje begrip. Zolang ze kunnen staan ze in voor eigen onderhoud. Sommigen worden in de leprozerie zelf aan het werk gezet, anderen gaan op visvangst, nog anderen leven van de opbrengst van hun velden, die ze onder elkaar aan de man brengen. Die mensen wonen elk in hun eigen huisje.
    De zieken met grote wonden of gans verminkt door de ziekte, worden in het hospitaal opgenomen. Die sukkelaars komen gans ten laste van de zuster. Wel ontvangen we gratis de nodige geneesmiddelen, maar…die mensen leven niet van enkele pillekens per week. Er moet ook voor voedsel en kleding gezorgd worden. Er is tot nog toe geen enkele liefdadige instelling die daar voor in staat, of ook maar blijvende steun geeft.
    Die mensen hebben dus niemand naar wie ze kunnen gaan tenzij de zuster. Wij staan door ons werk zeer dicht bij hen. Het is de zuster die wonden verzorgt, de verminkten en ouderlingen helpt en de stervenden bijstaat. Ze vinden het normaal dat de zuster naar hen luistert, dat ze begrip heeft voor hen, dat ze haar alles mogen vragen, dat ze altijd bereid is alles te geven…ook zichzelf.
    En toch staan we zeer dikwijls met beperkte krachten en een tekort aan mogelijkheden. Weten jullie mensen in België nog wat armoede is ? Kunnen jullie in volle werkelijkheid nog realiseren wat het zeggen wil te bidden : ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’… Brood dat we hier in overvloed bezitten.
    Toen ik in maart afreisde uit Iyonda kwamen de mensen naar me toe om me de hand te drukken en me goede reis te wensen. En hun grootste bekommernis was : ‘zuster , ge komt toch zeker terug, en ge zult ons toch niet achterlaten ?’
    Die vraag was voor mij als de vraag van Christus zelf.
    Ik ga dan ook terug naar de evenaarsstreek waar ik al bijna veertig jaar werkzaam ben. Ik ga terug naar de melaatsen van Iyonda, niet om grote dingen te doen, maar alleen omdat Gods liefde me dwingt terug te gaan naar de armsten der armen. Ik ga terug om naar hen te luisteren en hen te helpen zoveel als kan…door uw vrijgevigheid ga ik ook terug in uw naam.

    Ons werk in de missie is niet af en zal misschien nooit af zijn. Een missionaris is ook een mens met beperkte krachten. Daarom doe ik een beroep op de jeugd die zich nog wil inzetten voor een ideaal. Bid dus voor nieuwe roepingen hoe onmodern dit ook moge klinken.
    Beste vrienden, bid ook voor uw missionarissen. Vraag voor hen de nodige steun en sterkte en gedenk hen met een mild hart waarvoor ik u in naam van al onze melaatsen, en vooral ook in mijn eigen naam, oprecht dank.”
    (Bronnen : briefwisseling Melanie De Wit, diverse nummers ‘De Band’, ‘De Sint-Niklaasparochie in Leest’ van Wilfried Hellemans)

     

    Foto’s :
    -Melanie De Wit zonder en met habijt.





    12-06-2014 om 08:23 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1990 – 10 maart : Spaanse Avond, n.a.v. 10 jaar Korneel
    In zaal Piessens, Dorpsstraat 56. Op het menu o.a. sherry, sopa de pescado y almendras, manzanas en dulce...
    Inschrijven kon bij Arne Vermeulen, Veerle Soors, Rudi Van Hove, Louis Vloebergh, Ria Verschooten en Elvire Soors-Claes. (folder)

     

    1990 – 11 maart : Lentevergadering K.V.L.V.
    In het parochiehuis om 14.30 u. met als thema ‘Europa ‘92’ door Luc De Koninck.
    De winnaars van de Lourdesbedevaart waren Godelieve De Prins-Van Bosch en Paula Verbruggen-Bradt. (PB van 8/3 en 22/3)

     

    1990 – Zaterdag 17 maart : Met Davidsfonds naar Antwerpse dierentuin.
    “Zie ZOO...Anders”. (PB, 15/3)

     

    1990 – 17 maart : Dansavond Landelijke Rijvereniging
    In de parochiezaal. (PB 15/3)

     

    1990 – 24 en 25 maart : Broederlijk Delen
    “In het weekend van 24 op 25 maart gebeurt de eerste omhaling in de kerk voor Broederlijk Delen. Dit jaar neemt de dekenij Eppegem-Zemst als project : Beroepsopleiding van marginale jongeren in Kigali (K.A.J.). De Katholieke Arbeiders Jeugd van Kigali tracht de jongeren op te vangen. Zij kunnen bij de K.A.J. een beroep leren om daarna werk te vinden als schrijnwerker, mecanicien of boekhouder. Ondertussen krijgen zij klusjes op te knappen : autowassen, vrachtwagens lossen en laden, tabak verkopen en dergelijke meer. Voor 1990 werd 932.122 frank beloofd.” (PB, 22/3)

     

    1990 – 29 maart : Milieubelasting
    De gemeenteraad voerde een milieubelasting in van 6.000 fr per jaar per gezin en per woongelegenheid en 4.000 fr voor een eenpersoonsgezin. Bijkomende belastingen werden opgelegd voor vestigingen van vrije beroepen, middenstanders en land- en tuinbouwbedrijven. Naargelang de categorie varieerde die belasting van 1.500 fr tot 200.000 fr. De vroegere belasting op het afhalen van het huisvuil (1.936 fr) en de belasting op de aan de riolering aangesloten of aansluitbare eigendommen (1.600 fr) werd afgelast. (KH)

     

    12-06-2014 om 07:46 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – Dinsdag 6 februari : Eerste repetitie van het jaar van het zangkoor van Leest.

    De Leestenaars hadden volgende oproep in hun bus gekregen :

    “Mijnheer, Mervrouw, 

    Zingt u soms in bad ? Terwijl U de afwas doet of de achterdeur herschildert ?
    Zoja, dan hebt U alle kwaliteiten om lid te worden van het zangkoor “Soli Deo Gloria” van Leest (De naam is nieuw !!).
    Want hoe gaan we daar te werk ?
    Vooreerst dit : U moet geen noot muziek kunnen lezen of schrijven. De Beatles konden dat evenmin, dus.
    Vervolgens dient U te weten dat er 1 repetitie per week is : dinsdagavond van 20 tot 22 uur.
    Tenslotte, en wellicht hebt U daar al weet van, bestaat ons programma vooral uit kerkelijke liederen. Meer en meer worden er echter ook profane liedjes in het repertoire opgenomen.
    Het ledenaantal van ons zangkoor is de laatste 2 jaar verdubbeld.
    Deze uitnodiging is dus geen noodkreet maar wel een lokroep van een vereniging in de lift.
    Mis deze muzikale trein niet en kom eens langs op de eerste repeititie van 1990 : dinsdag 6 februari om 20 uur in “ ’t Klooster” aan de Dorpsstraat.
    Akke akke tuut en wij zijn weg !
               Namens het bestuur, Marc Keulemans.” 

    Zingen
    “In onze kerken wordt te veel gepraat en te weinig gezongen. Laten wij dringend onze kerkkoren en onze volkszang herwaarderen !” De man die ons dat onlangs als een prioriteit probeerde aan te praten, moest geen moeite doen om gezaghebbende citaten bij zijn (zangerige) stem te voegen. Wie een beetje in de voetstappen van Kardinaal Danneels loopt, kan daar geregeld uitspraken over noteren. Zopas nog in Leuven, waar studenten hem op zijn stokpaardje zetten.
    Om te beginnen gaf de Kardinaal grif toe , dat in de kerk vaak een cliché taal wordt gebruikt, “gestolde lava van een vroegere religieuze ervaring die niet meer leeft”. De taal waarin wij het geloof doorgeven en beleven, klinkt dikwijls ouderwets en versleten. Wat wij nodig hebben, zo betoogde hij, zijn “mensen met een levende religieuze ervaring die werken als kalvernieuwende dichters”.
    Tegelijk sprak de kerkleider voor de zoveelste keer zijn vrees uit voor “de inflatie van het woord”, die in onze kerken gepaard gaat met een overtrokken moralizeren. Laten wij opnieuw meer het accent leggen op de vreugde van het geloof, zoals die wordt opgeroepen in de muziek, in de psalmen, in de gezangen waarmee het onuitsprekelijke poëtisch benaderd kan worden.
    “Als wij iets voor onze parochie willen doen, moeten wij ons koor opnieuw stichten”, beaamde een dorpsgenoot. “En ons orgel herstellen”, zei een jonge vriend. (GD)

     

    1990 – Zondag 11 februari : K.F. St.-Cecilia trad op te Battel
    Naar jaarlijkse gewoonte nam het Leestse muziekkorps deel aan de muziekavond van de Koninklijke Fanfare ‘Ons Genoegen’ uit Battel. Deze avond ging om 19.15 uur door in de zaal ‘Ons Huis’, Battelse Bergen. De muzikanten werden, in uniform, verwacht om 18.30 uur.
    (Omzendbrief van 28/1)

     

    1990 – 17 en 18 februari : Jaarlijkse eetdagen K.F. Sint-Cecilia.
    “Die bleken opnieuw een gigantisch succes. Alle vorige records werden verpulverd. Vooral de zaterdagavond valt meer en meer in de smaak. Onze chef-kok en al zijn helpers hebben zich gedurende twee dagen de naad uit het vege lijf moeten werken om al deze hongerigen te spijzen en de dorstigen te laven. Vooral de Hasseltse koffie stak als afsluiter de kroon op het werk. Bedankt aan allen, die aan dit zware week-end hebben meegewerkt. Zonder dit succes zou onze vereniging financieel bijna niet meer leefbaar zijn ! Dus volgend jaar zeker terug !!”
    (Verslag van Yves Dewit in ‘Toeters en Trompetten’ van maart 1990)

    Op het menu :
    Rode Porto : 70 fr.
    Voorgerecht : kaaskroketten (80 fr) of tomaat met garnalen (140 fr).
    Tomatensoep : 50 fr.
    Steak au poivre & frietten : 325 fr.
    Steak natuur & frietten : 325 fr.
    Steak béarnaise & frietten : 325 fr.
    ½ gebraden kip & frietten : 200 fr.
    Nagerecht : ijscoupe met chocolade (80 fr) of astridje (60 fr).

    Kindermenu’s :
    ½ steak & frietten : 165 fr.
    ¼ kip & frietten : 100 fr.
    (Folder)

     

    1990 – 24 februari : Jaarlijkse Cocktailparty van “De Stap”
    In de Leestse Parochiezaal. Alles wat een dorstige ziel maar kon verlangen was er : een cocktail, een pintje, een porto en zelfs champagne... 

    “Leest is de thuisbasis van de nog vrije jonge vereniging De Stap. Wanneer U deze naam leest, zou U kunnen denken dat het hier om een wandelclub gaat, maar dit is niet helemaal het geval. De Stap is namelijk een studentenvereniging en studenten wandelen nu eenmaal meestal niet door de natuur.
    De initiatiefnemers hebben deze naam gekozen om aan te geven dat studenten heel wat ‘stappen’ zetten : ze zetten een stap in de wereld, ze zetten een belangrijke stap in hun leven en vooral, ze gaan op stap. Om dit te kunnen doen met De Stap is er maar een vereiste : men moet in Leest wonen of – studenten zijn altijd vindingsrijk – minstens een of ander lichaamsdeel in Leest verpand hebben.
    De idee voor De Stap is ontstaan tijdens een kroegentocht tussen Mechelen, Brussel en Leuven. Natuurlijk is deze kroegentocht een klassieker in het programma van de vereniging. Andere studentenactiviteiten zijn o.a. cantussen, een toneelbezoek en een filmavond. Maar de grote happening is de jaarlijkse cocktailparty, die diet jaar op 24 februari in de Leestse parochiezaal zal doorgaan. Alles wat een dorstige ziel maar kan verlangen, zal er te krijgen zijn : een cocktail, een pintje, een porto en zelfs champagne.
    De Stap heeft ook een eigen tijdschrift, ’t Boekske. Dit tijdschrift verschijnt elk trimester en bevat zowel informatie als ontspanning. Wie meer informatie wenst, kan terecht op volgend adres : Cecilialaan 6 Leest.”(GvA, 23/2/1990)

    De Stap werd gesticht op 13 oktober 1989 (zie in deze Kronieken).

     

    1990 – Maartnummer ‘Toeters en Trompetten’ : 

    Freddy Walschaers : ‘SPORTMANIE’.
    “Laatst zei Rik : ‘Sport maakt alles kapot.’ De Pater moet zelfs wijken met de catechese voor de plechtige communie. Hij zou moeten twee of drie lessen geven de woensdagnamiddag want ze moeten allemaal op andere uren gaan sjotten; hij krijgt ze niet samen. De jeugd kiest sport boven de godsdienst.
    Het O.L.Vrouwekoor van Mechelen heeft in de krant een dramatische oproep gedaan voor zangers. Het was vroeger een koor met internationale faam. Wel, het gaat kapot. De jeugd kent niet anders dan sport, alles gaat eraan kapot. ‘Pas op hé mannen, als het zo voort gaat, is onze fanfare tussen nu en tien jaar ook teniet.’
    Toen ik over deze woorden eens goed ging nadenken moet ik toegeven, onze eerste trombone heeft gelijk. Vroeger waren er in Leest twee fanfares die het beeld bepaalden. Nu zijn dat twee voetbalploegen, maar ik moet toch een paar zaken aanstippen.
    De jeugd van heden heeft het zeker niet gemakkelijk en wordt langs alle mogelijke fronten beïnvloed. Door de media staren ze zich blind op mensen zoals : Gullit, Van Basten, Koeman, enz. De jongeren gaan voetbal spelen, van in het begin krijgen ze een prachtige uitrusting en er is een ganse entourage die hen doet geloven dat ze ook al zulke vedetten zijn. Hierbij worden ze tot in het fanatieke gesteund door hun ouders. Tijdens de mooiste jaren van hun jeugd wordt alles op de sport gezet. Maar de weg van de topsporter is lang en hard. Men moet over een gezegend lichaam beschikken, gekoppeld aan een formidabel doorzettingsvermogen en een enorme dosis talent. Heeft men één van deze zaken niet, vergeet het dan maar.
    Nu heb ik de sporttraining van de jongeren in onze voetbalploegen eens wat van nabij bekeken. Ik wil al heel wat ouders gerust stellen : hun zoon zal geen topvoetballer worden. De beginners gaan trainen en daarna als de wind naar ‘het frutkot’, een flink pak frieten met een curryworst ‘special’. Als ze wat ouder zijn, gevolgd door ettelijke pinten bier.
    De conclusie is snel gemaakt. Half Leest sjot. We hebben twee voetbalploegen en hoeveel van onze jongeren hebben een vaste stek in het eerste elftal. Vier of vijf. Triestig nietwaar. Deze mensen hun beste jaren van aanleren zijn voorbij als ze vaststellen : voetbal is toch maar niks voor mij. Ik vraag me dikwijls af, is onze jeugd bereid om echt nog systematisch serieuze inspanningen te leveren ?
    Verleden week in Panorama : onze jeugd rookt steeds minder, nu zuipen ze. Hetgeen ik daar gezien heb, awel merci. Dan waren wij in onze tijd andere kleppers. Wij dronken ook een pintje na de geleverde inspanningen ‘in het eerste elftal’.
    Nog een klein voorbeeld. Kortelings word ik veertig jaartjes jong. Verleden jaar eind oktober tijdens de stratenloop in onze gemeente win ik de beker van Louis Vloebergh voor de beste lange afstandsloper van de gemeente Leest over de vijftien kilometer. Triestig nietwaar. Een oude bok zonder enige achtergrond als loper, komt onze jeugd daar aftroeven. Waar zit onze jeugd dan, die toch zo graag sport doet.
    Natuurlijk, dit is wel wat anders dan efkens een paar ballen gaan wegtrappen (goed of slecht) en daarna een pak frut en tien palmen. Hadden die jonge mannen in hun jeugd maar wat anders bijgedaan zoals bijvoorbeeld een instrument leren bespelen. Dan zouden ze een hobby gehad hebben na de sportbelevenissen.
    Wanneer ik sommige van de gestopte voetballers bekijk nadat ze zo een tiental jaren stilliggen, wel dan zie ik meestal struise wrakken die op fysiek vlak nog weinig in te brengen hebben. Triestig nietwaar. Zoals ge ziet vrienden, in de sport is het ook niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ik zeg altijd : doe aan recreatiesport, dat is veel gezonder en ge hebt nog tijd voor andere zaken. Doe iets maar doe het goed.
    In het kader van deze spreuk heb ik laatst nog iets erg meegemaakt. Gedurende het laatste krokusverlof waren we toevallig in Oostduinkerke, toen daar een kanjer van een carnavalstoet passeert. Wij vol spanning aan het kijken. Prachtige wagens en groepen, sfeer alom. Gingen er in die stoet vier fanfares mee. Ik heb de muzikanten geteld, 16, 22, 25 en 30. Het muzikaal peil varieerde van archieslecht tot schandalig. De fanfares met de minste muzikanten hadden hun toevlucht gezocht tot majoretten. Mooi was dat zeg ! Wat een knappe verzameling dooreen. Lange en korte, met dikke billen en stekkebenen, dikke borsten en geen borsten, lelijke en heel lelijke. Amaai, mijne frak ! Wanneer men dat gezien heeft, hoeft het voor mij niet meer. Ik durfde daar tegen niemand zeggen dat ik ook een koperblazer was. Toen ik wegging had ik een wrang gevoel van binnen.
    Hetzelfde gevoel had ik ook toen ik laatst in de zaal Piessen de ‘eer’ had van met amper 20 muzikanten te mogen optreden voor de ganse vergadering van het Muziekverbond van België. Met in de veertig muzikanten zijn, praktisch niemand die verwittigt en daar zit ge dan in een volle zaal als een hoop ‘clochards’.
    Wel vrienden, op die manier hoeft het voor mij niet meer. Ik heb mij het volgende voorgenomen : in mijn binneste heb ik een aantal muzikanten bepaald, zowel voor concerten als voor repetities. Wanneer dat aantal niet bereikt wordt, wel dan pakt de Fred in en gaat huiswaarts. Ja        maar, zullen sommigen zeggen : hij is er toch ook al eens niet. Juist, maar dan is het bestuur duidelijk en tijdig verwittigd zodat indien nodig de passende maatregelen kunnen getroffen worden.
    Eind mei kan ik onmogelijk meegaan naar de wedstrijd in Bornem, wel van de dag dat het bestuur de wedstrijd aankondigde op de repetitie, heb ik deze mensen op de hoogte gebracht. Dat is 5 maand op voorhand. Indien we met 40 muzikanten zijn en er zeggen er direct 20 dat ze belet zijn, wel dan ligt de oplossing voor de hand. En geloof me vrienden, het is me nu zo een tweemaal overkomen dat ik zo iets voorgehad heb, en bedenk, bij driemaal is de maat vol. Op zulke wijze hoeft het voor mij echt niet, en mijn besluit zou bij velen wel eens verrassend kunnen overkomen.
    Bedenk vrienden, als ge iets doet, doe het goed en neem uw verantwoordelijkheid, anders loop het mis.”  

     

    1990 – Donderdag 8 maart : C.S.C. Leest : “Zelf eigentijdse juwelen maken”.
    Raadsleden Jef Vloeberghen en Ivan De Borger en het bestuur van CSC (voorzitter Daniël Njytkens en secretaresse Tinneke Vloeberghen) en SVV (voorzitter Mariette De Bont) nodigden iedereen uit in de Stedelijke Basisschool Leest voor deze activiteit. (folder)

     

    1990 – 8 maart : Ouderbijeenkomst Eerste Communie
    Voor de ouders van de eerstecommunicanten werd een ouderbijeenkomst belegd om 20 uur in het parochiehuis, Kouter. (Pb, 8/3)

    12-06-2014 om 07:36 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – Leest 12 januari 1990 : Aan de bewoners van de Vinkstraat en omgeving 

    Mevrouw, Mijnheer, 

    Op 11 januari j.l. heb ik een onderhoud gehad met de schepen van Openbare Werken, de heer C. Demeester.
    Zoals de meesten onder U, begon ik me immers af te vragen wanneer men met de realisatie van het voetpad in de Vinkstraat zou beginnen.
    De heer C. Demeester wond er geen doekjes om : de werken aan het voetpad zullen rond 1 maart aanvangen. De aannemer wacht tot 1 maart om eventueel vriesweer te vermijden.
    De schepen betreurde wel het feit dat sommige bewoners geweigerd hebben een stukje grond af te staan. Dit heeft namelijk verregaande gevolgen voor het voetpad in kwestie.
    Zo kan er uitsluitend een voetpad gelegd worden, daar waar de stad de grond verworven heeft, m.a.w. het zal een onderbroken voetpad worden.
    Wegens het vervullen van mijn legerdienst was het mij onmogelijk eerder een onderhoud met de schepen te hebben. Een politiek mandaat uitoefenen is immers niet toegelaten tijdens je legerdienst.
    Inzake het voetpad in de Vinkstraat is het nu afwachten tot de maand maart aanbreekt.
    In de hoop uw gerechtvaardigde nieuwsgierigheid enigszins te hebben bevredigd, teken ik,
         Ivan De Borger, gemeenteraadslid, Vinkstraat 32 2931 Leest. Tel.015/20 99 16.
    (Circulaire voor de bewoners)

     

    1990 – 14 januari : Inhuldiging Herinneringsplaten Pastoors (foto’s onderaan)
    Eind ’89 werden achteraan in de kerk twee zwartmarmeren herinneringsplaten aangebracht (bij de ingang van de winter- en weekkapel) met de namen van de pastoors sinds 1630.
    Bij de inhuldiging op 14 januari 1990 ging pastoor K. Van Aken in zijn homilie in op de betekenis en de plaats van de parochieherders. Tegelijk bracht hij hulde aan de hele kerkgemeenschap : ‘zowel pastoors, als onderpastoors, mensen van de kerkfabriek en ook de vele gelovigen van de parochie die ons hier zijn voorgegaan (…)’

    N.a.v. het vertrek van pastoor Van Aken, de negentiende en (voorlopig ?) laatste die uitsluitend in Leest pastoor was, werden (in 2003) op de tweede gedenkplaat onderaan het jaartal 2002 en eronder een scheidingslijn toegevoegd. Daaronder dan de naam van Dirk De Gendt die ook elders pastoor was met eveneens het beginjaartal 2002.
    (‘De Sint-Niklaasparochie in Leest’, 2009. Wilfried Hellemans)

     

    1990 – Dinsdag 16 januari : PVV – Wijk Leest – Nieuwjaarsreceptie
    Om 19u30 in het lokaal “Op den Hoek” bij An en Victor De Maeyer.
    Gastspreker : Eddy Van Londersele, secretaris van de Liberale vakbond ACLVB en gemeenteraadslid van de P.V.V. te Mechelen. Hij handelde over de stadsfinanciën, het OCMW, e.a. (Folder)

     

    1990 – Zaterdag 20 januari : SP-SVV-CSC Dansavond
    Met D.J. in de Kantine van S.K. Leest. Deuren : 20u30, eerste dans : 21 uur.Voorverkoop : 60 frank, ingang : 80 frank. Met gratis tombola. (Ticket)

     

    1990 – 22 januari – Gazet van Antwerpen : Winterkuikens in Leest 

    De natuur op z’n kop.
    “Te Leest, meer bepaald in de Alemstraat nr. 24, zijn op 17 januari vier kippen-kuikentjes uitgekomen. Op zijn minst zeer verwonderlijk op zo’n vroeg tijdstip. Gewoonlijk grijpt deze gebeurtenis pas ongeveer twee maanden later plaats.
    Greta MOONS, die daar woont, had bij het voederen van het vele pluimvee dat haar uitgestrekte tuin bewoont al wel een zwak gepiep waargenomen, maar wegens het feit dat het niet het moment is om reeds aan zo’n jong volkje te denken was ze er verder niet blijven bij stilstaan.
    Op vrijdag 19 januari viel het haar echter opnieuw op en het gepiep kwam uit de richting van het nabijgelegen weiland aan de beek. Het trok nu sterk haar aandacht en na het zoeken merkte ze een Engelse kip met vier kuikentjes.

    Gezond en wel
    “Ik kon mijn ogen bijna niet geloven”, aldus Greta. “Het is nog maar half januari, dit is dus wel een uitzonderlijk geval”.
    Het koste Greet heel wat stunt- en vliegwerk om de bange diertjes met hun moeder naar een warm hok over te brengen. Na heel wat over en weer geloop is ze er dan toch in geslaagd.
    Het zachte weer zal er wel de grootste oorzaak van zijn dat er reeds zo vroeg kuikentjes uitgekomen zijn. Als we even uitrekenen dat een kip 21 dagen broedt, moeten de eieren rond de kerstdagen gelegd zijn en hebben de diertjes veel geluk gehad dat het inmiddels niet te koud geworden is, anders hadden ze het zeker niet overleefd.
    Nu zien ze er zeer fit en gezond uit, dank zij de goede zorgen van Greta ; ze zijn mooi van kleur zoals hun moeder, piepklein, en het is net of Pasen al voor de deur staat.
    Moeder kip waakt uitstekend over haar kroost en jaagt kijklustigen het liefst zo snel mogelijk weg. Toch konden we niet nalaten een kijkje te gaan nemen en het was beslist de moeite waard.
    De kuikens zijn niet geel zoals bij een gewoon kippen-kind, maar diep goudkleurig met hier en daar een bruine toets.
    Hoe dan ook het blijft een raadsel hoe dit Engels kippetje het klaarspeelde in het brakke veld haar broedsel tot een goed einde te brengen, midden in de winter. We hopen dat deze vroege kuikens ons een vroege lente moge brengen...”

     

    1990 – 25 januari : Een orkaan met een windsnelheid van 160 km per uur raasde van de middag tot de avond over ons land. Er waren verschillende doden en de materiële schade was aanzienlijk. (KH)

    “Aan de Kouter in Leest hield de storm lelijk huis. Een aantal gebouwen stortte er in en ontelbare dakpannen vlogen door de lucht. Jef van Aken had om vijf uur in de namiddag het onheilspellende weerbericht op radio gehoord. Nog maar net had hij het toestel uitgedraaid of alle duivels braken los. Boven zijn hoofd hoorde hij een hevig gekraak. De man zocht zijn heil buiten, nog net op tijd om niet bedolven te worden onder het puin van zijninstortende boerderij. Maar een zware eiken balk die naar beneden donderde kon hij niet meer ontwijken, Jef hield er een lelijke buil en enkele dagen hoofdpijn aan over...”
    (zie verder in deze Kronieken 4 juli 1990 : “De Kleerkast staat bij de buren”.)

     

    1990 – Zondag 4 februari : Statutair congres Muziekverbond België
    Die dag vond in lokaal zaal Piessens het statutair congres van het Muziekverbond van België – Sectie Antwerpen plaats. Om 16 uur had de K.Fanfare St.-Cecilia uit Leest de eer om dit congres met een muzikale noot af te sluiten. (Omzendbrief van 25/1)

    In ‘Toeters en Trompetten’ van maart 1990 verscheen volgend verslag :
    “Ieder jaar vindt er vanwege het Muziekverbond van België, Secrie Antwerpen, een jaarvergadering plaats in de lokalen van een aangesloten vereniging. Dit jaar mocht onze vereniging gastheer spelen voor de vele bestuursleden en dirigenten van de Antwerpse muziekverenigingen. Op het einde van deze dag mochten onze muzikanten een afsluitend concert voor de aanwezigen brengen. Er diende wel een tiental minuten gespendeerd te worden aan de manier waarop onze dirigent in onze vereniging de repetities voert. Het werd een gesmaakt optreden. Spijtig genoeg dienden vele muzikanten forfait te geven om een of andere reden.”  

    En in Gazet van Antwerpen van 6 februari :

    Muziekverbond van België hield jaarvergadering te Leest (foto onderaan)
    “Te Leest ging dit weekend de jaarvergadering door van het Muziekverbond van België, federatie Antwerpen. De voorzitter van dit verbond, de h. Van Camp, achtte zich een zeer gelukkig man omdat de dag een groot succes was. “Elk jaar is er een aangroei van leden, de laatste drie jaar waren dat er zelfs dertig”, glunderde de voorzitter.
    “Dat is vooral te danken aan het dynamisme van het bestuur en de werklust van de aangesloten leden”.
    Op het officiële gedeelte, dat alleen voor leden toegankelijk was, werd het financieel verslag besproken, de activiteiten van vorig jaar kwamen uitgebreid aan bod en er werd ook overgegaan tot een gedeeltelijke bestuursherverkiezing. De jaarvergadering werd bijgewoond door 147 personen, die de organisatoren alle lof toezwaaiden. Het thema voor 1990 “jeugdwerking in de vereniging” werd uitvoerig toegelicht door musicus en muziekpedagoog Werner Van Cleemput. De Oostvlaamse gastspreker had het vooral over de opleiding en de opvang van de jeugdige muzikanten in de muziekscholen. Zoals in vele verenigingen heeft men te kampen met een gebrek aan belangstelling vanwege de jeugd.
    Nadien werd een uitstekend diner opgediend, terwijl de fanfare Sint-Cecilia een prachtig concert vezorgde. De slogan van het Muziekverbond, federatie Antwerpen, werd ook bekend: “Door de muziek naar een wereld van vriendschap, eendracht en vrede…” Uitleg overbodig.”

     

    Foto’s :
    -De linker gedenkplaat in de Leestse kerk met de namen van de Leestse eigen pastoors sinds 1630.
    -De rechter gedenkplaat nog zonder de wijzigingen van 2003. (Foto’s : Wilfried Hellemans)
    -Jaarvergadering van het Muziekverbond van België. Voorzitter Van Camp onderstreepte dat het aantal leden elk jaar groeit. (foto : GvM)

     







    11-06-2014 om 08:28 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!