Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    03-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1992 – 30 mei – Het Laatste Nieuws : EINDELIJK LEESTSESTEENWEG (Foto onderaan)
    Omleiding kan in aanvangsfase voor chaos zorgen, werken zullen bijna een jaar duren.
    “Meer dan tien jaar lang zijn er plannen over gemaakt. Nu maandag 1 juni is het zover en starten de werken aan de Leestsesteenweg en omgeving. Het doorgaand verkeer zal een jaar lang uit de Leestsesteenweg worden omgeleid.
    Aquafin is de bouwheer van deze werken die totaal 84,4 miljoen fr. zullen kosten.
    Vanaf maandag zullen de automobilisten die nu de Leestsesteenweg volop gebruiken als sluikweg tussen Willebroek en Mechelen, om op die manier de verkeershinder op de Gentsesteenweg te ontlopen, een andere route moeten gaan uitzoeken. 

    186 werkdagen.
    De werken worden uitgevoerd door een Desselse firma. De uitvoeringstermijn is vastgesteld op 186 werkdagen en het werk is onververdeeld in vier fasen.
    De Leestsesteenweg zal voorzien worden van een rijweg in beton van 5,50 m breedte, met langs de ene zijde een voetpad en een dubbel fietspad en langs de andere zijde een voetpad en een parkeerstrook, die op regelmatige afstanden wordt onderbroken met beplantingsstroken.
    De Bleukenstraat krijgt een rijweg in grijze, 3,50 m brede betonstraatstenen, aan beide zijden afgeboord met een greppel en een voetpad langs de kant van de woningen.
    De Pennemeesterstraat wordt voorzien van een rijweg in grijze betonstraatstenen met een breedte van 4 m en een voetpad langs de kant van de woningen.
    In de Warandestraat bdraagt de rijwegbreedte 3,50 m en wordt eveneens in grijze betonstraatstenen uitgevoerd.
    Gezien het zeer plaatselijke karakter van deze straat zijn hier geen voetpaden voorzien.
    Het resterende gedeelte van de Oude Leestsebaan is voorzien van hetzelfde wegprofiel zoals in het eerste gedeelte dat recent werd aangelegd.
    (...)”

     

    1992 – Zondag 31 mei : Concert K.F.St.-Cecilia Tivoli
    (“T&T” april ’92)

     
    1992 – 10 juni : Schoolfeest Vrije Kleuter- en Basisschool
    De kleuters van het 1e, 2de en 3e leerjaar brachten ‘De Wind en de cijfertjes’.
    Het 4de, 5de en 6e leerjaar bracht ‘Europa 1992’.
    Het feest vond plaats in de sporthal van Leest. (Folder)

    Op de achterkant van deze folder stonden de namen van de leerkrachten gepubliceerd :

    Leerkrachten Kleuterschool
    1ste kleuterklas : Gerda Rodet–Van Hoof, Elza Hallemans–Vansant. Interimaris : Griet Van Eetvelt.
    2de kleuterklas : Amanda Van Opstal-Verbergt.
    3de kleuterklas : Francine Franckx-Miroux.

    Leerkrachten Lagere school
    1ste leerjaar : Agnes Feskens-De Smedt.
    2de leerjaar : Mia Van Sweevelt-De Wit.
    3de leerjaar : Elvire Soors-Claes.
    4de leerjaar : Monique Van den Sande.
    5de leerjaar : Elza Swevers-Deketelaere.
    6de leerjaar : Marc Vermeeren.

    Bijzondere leermeester lichamelijke opvoeding : Herman Van der Aerschot.
    Schoolhoofd : Aloïs Hendrickx.

     

    1992 – 6, 7 en 8 juni : Speciaal Pinksterweekend.
    “In Taverne ‘Den Rooselaer’, Dorpsplein 24 Leest.
    Pinkstermenu a 790,-fr. (zaterdag, zondag en maandag) :
    -Fritto Misto
    -Sorbet
    -Tong met Madeirasaus of verse zeetong.
    -Aardbeien – verfrissing.
    Pinkstermaandag open !! Ruime parking.
    Achteraan is een open terras.”
    (Folder onderaan)

     

    Foto’s :
    -Al tien jaar werden er plannen gemaakt, eindelijk zal de Leestsesteenweg een hoognodige opknapbeurt krijgen. (Foto : HLN)
    -De folder van het ‘Speciaal Pinksterweek-end’ van taverne ‘Den Rooselaer’.

     

     





    03-09-2014 om 12:35 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gust Emmeregs, in het oog
    van de mediastorm, was ook
    de bezieler van de Leestse Volksfeesten.

     

     

     

    1992 – Zaterdag 9 mei : Chiro Papierslag
    Vanaf 9 uur haalde de Chiro met “mobiele voertuigen” alle overtollige of niet bruikbare papier op. Een tweede papierslag vond dat jaar nog plaats op 12 september en een derde op 19 december.

     

    1992 – Zondag 10 mei : Eerste Communie.
    (PB, 16/1)

     

    1992 – Zaterdag 16 mei : Opening “Bakkerij” Wilmar
    Dorpstraat 18 Leest. (folder)

     

    1992 – 22 mei – Gazet van Antwerpen :

    Emmeregs : ‘continuïteit moet blijven, honderden mensen wachten op sociale woning’.
    “Gust Emmeregs, CVP-raadslid uit Leest, die zopas in zijn mandaat van afgevaardigde-bestuurder van de sociale bouwmaatschappij De Mechelse Goedkope Woning is bevestigd, zegt dat er geen enkele onregelmatigheid is gebeurd, noch gemanipuleerd met de statuten van de MGW, zoals door ‘weggefloten’ Wim Jorissen woensdag aan de pers is meegedeeld.
    Zoals bekend voorzag het bestuursakkoord CVP-SP dat binnen de CVP, na drie jaar bestuurstermijn, zou moeten gewisseld worden voor het mandaat van afgevaardigde-bestuurder van de MGW. Gust Emmeregs zou zijn stoel moeten vrijmaken voor zijn partijgenoot Wim Jorissen. Maar Gust is, dankzij de onthoudende stemmen van de SP-ers tijdens de algemene vergadering, in zijn functie bekrachtigd geworden.
    Waarom Emmeregs niet wil opstappen ? ‘Ik ben geen jurist , wel een realist’, antwoordt Emmeregs. ‘Daar is binnen mijn partij nooit een geheim van gemaakt. Als men mijn mandaat afneemt binnen de MGW, dan sta ik erop dat men mij een evenwaardig mandaat zou teruggeven. Dat heeft dus niets te maken met onderschreven akkoorden. Mag ik in dat verband immers verwijzen naar een eveneens onderschreven bestuursakkoord CVP-SP en het daaraan gekoppeld beleidsdocument aangaande de begroting 1990. Na lang overleg kwam men tot een concensus. Ik heb toen mijn verantwoordelijkheid genomen’.
    ‘En als je dan vaststeld dat dit in de raad komt en je stemt tegen die compromis-begroting, dat kan niet. En de personen die een fundamentele stelling verloochenen, die gaan nu wijzen op het feit dat schriftelijke overeenkomsten niet gerespecteerd worden ? Dat kan ik niet ernstig nemen !’ zo vindt Gust Emmeregs. ‘Bovendien’, zegt hij, ‘heeft de CVP-Mechelen mij eind 1988 vorgesteld om het mandaat van beheerder MGW te aanvaarden, mits de uitdrukkelijke belofte –en dit na een schorsing van de bestuursvergadering- dat voor het verstrijken van mijn mandaat men voor mij een evenwaardig mandaat zou hebben. Dat kan niemand ontkennen. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat voorzitter van de Vlaamse Executieve, Luc Van den Brande, zich de laatste maanden bijzonder heeft ingespannen om die belofte in te lossen. Dit is spijtig op onbegrip gestoten van bepaalde individuen. Ook wil ik nog benadrukken dat ik in de heraanstelling van mijn functie als afgevaardigd-beheerder geen persoonlijk belang, noch prestige nastreef. Los van alles vind ik dat de continuïteit van bestuur moet worden verder gezet. Er is in Mechelen een schrijnende woningnood. Onze maatschappij heeft 3.000 huurwoningen. Er wachten nog honderden mensen op een sociale woning. Laat er ons niet over praten, maar effectief wat aan doen’.
    Jorissen zwaait met het feit dat hij de volmacht van afwezig MGW-lid Kindermans niet heeft mogen gebruiken.
    Gust Emmeregs : ‘Toen Jorissen daar mee uitpakte, heeft een lid van de Raad van Bestuur hem de vraag gesteld of hij het wettelijk verantwoord zou vinden dat hij voor de volgende Raad van Bestuur andere volmachten zou ronselen, zodanig dat hij alles zelf zou kunnen beslissen. Daarop antwoordde Jorissen zelfs bevestigend ! Daar heb ik mijn bedenkingen bij !’

    Emmeregs zegt ook dat het niet de eerste keer is dat er vervangingen van leden van de Raad van Bestuur worden gestemd : ‘In 1989 is Jos Tournaye (CVP) aangesteld ter vervanging van Leon Van Peborgh (PVV). Waarom ? Omdat er een politieke meerderheid voor was. Van Peborgh heeft daar destijds geen enkel probleem over gemaakt. Dat is nu eenmaal politiek. Zoals ik zeg, ik ben daar realist in,’ aldus Emmeregs.
    Over de mogelijke ontzetting uit de partij van de CVP-Mechelen wou Emmeregs liefst zo weinig mogelijk commentaar. De burgemeester, twee schepenen en Emmeregs (MGW), die dit ‘zwaard’ boven het hoofd hangt, hebben bij de nationale instanties van de CVP-Brussel al beroep aangetekend tegen hun schorsing door het partijbureau Mechelen. Normaal moet het Partijbestuur Mechelen de schorsing nog bekrachtigen. Dat hebben ze dus niet afgewacht.
    Emmeregs tot slot : ‘De twaalf mensen van de CVP die zijn gesanctioneerd door het partijbureau, vertegenwoordigen 70% van de stemmen die de kiezer de CVP in Mechelen heeft gegeven. Een goed contact met de burger is belangrijk voor de geloofwaardigheid van de kiezer. Wie dat niet inziet heeft het mis. Neem dat van mij aan !’ “.
    (Leo De Nijn)  

     

    1992 – 28, 29, 30 Mei : 22ste Leestse Volksfeesten

    Programma :
    O.H.H. 28 mei : Eucharistieviering met als celebrant E.P. De Brabandere en muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Fanfare St.-Cecilia uit Leest o.l.v. Frans Violet en het zangkoor Soli Deo Gloria uit Leest o.l.v. Jan De Decker.
    Lector : Aloïs Hendrickx.
    Nadien officiële opening door burgemeester Jos Vanroy.
    ’s Avonds stonden The Radio’s op het programma met ervoor en nadien de Roadshow van Radio Reflex.
    Op zaterdag 30 mei was er een “Veel om te zien” showavond met Helmut Lotti, Petra, Bart Kaëll, Bingo, Luc Steeno, Isabelle A. en Wendy Van Wanten. Elke artiest bracht een show van minimum 30 minuten met de Dennis Sweet Band.
    Verdeeld over vier kaartavonden liep een kaartkampioenschap, opgesmukt met een prijzenpot van een half miljoen frank.
    Kaarten voor The Radios en Reflex kostten 330 frank (vvk) en 400 frank (kassa).
    Voor “Veel om te zien” betaalde men 350 fr. in voorverkoop en 450 fr. aan de kassa. 

    De Leestse Volksfeesten werden voor het eerst, op bescheiden basis, georganiseerd in 1970.
    Ook deze 22de editie was ten bate van de voetbalvereniging V.V. Leest maar in feite waren de Volksfeesten er eerst : V.V. Leest zag pas het levenslicht in 1973.
    In Gazet van Antwerpen (6/5/92) sprak Gust Emmeregs nog met vertedering over de vroegere pioniersperiode : “Je kent die bals van toendertijd wel : een orkest contacteren voor 6.000 frank, nog een zaal huren voor 1.000 frank en je was gestart. En kwam er dan een paar honderd man op af dan zat je goed. Bij onze eerste Volksfeesten hadden we Marva gevraagd. Dat kostte ons toen 45.000 frank, we moesten nog een tent huren enz. Enfin, de laatste dagen voor de feesten dachten we meer aan een faillissement dan wat anders...Maar we hadden 600 aanwezigen en het spel zat voorgoed op de wagen. Nu halen de Leestse Volksfeesten om en bij de 6.000 bezoekers en betekenen ze een promotie voor de gemeente, de voetbalvereniging, de Sporthal en de Omnihal…”

     

    01-09-2014 om 15:18 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1992 – 6 mei – Gazet van Antwerpen : CVP SCHORST 12 MANDATARISSEN
    Burgemeester Vanroy, twee schepenen en zaakvoerder MGW niet langer spreekbuis van CVP-Mechelen.
    De politieke bom binnen de CVP-Mechelen, die al een tijdje aan het tikken was, is nu tot een explosie gekomen. Het Dagelijks Bestuur van de CVP-Mechelen acht 12 mandatarissen niet langer leden van de partij. Daaronder bevinden zich de burgemeester, twee schepenen en de zaakvoerder van de Mechelse Goedkope Woningen. Aanleiding tot deze vrij zware sancties die tegen “de twaalf” is genomen is het niet nakomen van de in het bestuursakkoord voorziene schepenwissel Fons Vanstappen-Frank Nobels. De herrie daarrond duurt al enkele maanden.
    Als reden om de wissel tussen schepen Vanstappen en fractieleider Frank Nobels niet te laten doorgaan had burgemeester Vanroy gesteld dat “er eerst een oplossing moet gevonden worden voor raadslid GUST EMMEREGS uit LEEST. Die moet op woensdag 19 mei in de bouwmaatschappij Mechelse Goedkope Woning zijn mandaat van afgevardigd beheerder afstaan aan Wim Jorissen.” 

    Woordbreuk gepleegd
    Een schepen is voor zes jaar verkozen en ik blijf bijgevolg op mijn stoel zitten tot einde van mijn mandaat, zegt Fons Vanstappen. Die krijgt men alvast niet uit zijn schepenzetel voor het einde van deze legislatuur. Vanstappen had tot 1 mei jl. de tijd om zijn mandaat af te staan aan de jongere collega Frank Nobels. Dat is dus niet gebeurd en daarover heeft het Dagelijks Bestuur van de CVP-Mechelen zich maandagavond urenlang gebogen.
    In een persmededeling zegt het Dagelijks Bestuur te betreuren dat de burgemeester, samen met enkele andere mandatarissen, geen gevolg gaven aan de herhaalde oproepen om zich aan te sluiten bij de besluiten genomen door de verschillende CVP-partijinstanties. Het CVP-bestuur betreurt verder dat Vanroy, schepen Clarijs-Pauwels, schepen Vanstappen vroeger gemaakte akkoorden terug op de helling willen zetten en zelfs weigeren om de schriftelijke akkoorden, waaronder zij hun handtekening plaatsten, uit te voeren.
    Het CVP-bestuur wenst zeer duidelijk te stellen dat diegenen die manifest woordbreuk plegen niet thuishoren in de Christelijke Volkspartij.
    Reeds voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft de CVP-afdeling van Mechelen geopteerd voor een vernieuwd beleid. Dit kwam tot uiting bij de lijstvorming waar er een kopploeg werd naar voor geschoven in de plaats van een kopman.
    Volgens 80% van de CVP-afdeling was het immers noodzakelijk om naast de ervaring van de vroegere burgemeester een duidelijke vernieuwing te brengen. Voor de tweede tot en met de vijfde plaats werden Patrick Backx, Leo Stevens, Frank Nobels en Lieve Keuleers op de lijst geplaatst.

    Toen na de verkiezingen de CVP opnieuw bestuursverantwoordelijkheid kreeg kwam er een consensus tot stand die leidde tot een geschreven akkoord dat door alle betrokkenen werd ondertekend. Dit akkoord hield in dat Fons Vanstappen en Lea Clarijs-Pauwels schepenen zouden worden doch dat zij er zich toe verbonden op vraag van het partijbestuur respectievelijk in 1992 en 1993 ontslag te nemen ten voordele van Nobels en Keuleers. Ook werd afgesproken dat Emmeregs in mei 1992 zou opgevolgd worden door Wim Jorissen in de MGW.
    Dit akkoord, zegt de CVP-Mechelen, werd unaniem bekrachtigd door het bestuur van de CVP-afdeling Mechelen waarvan de betrokkenen allen deel uitmaken.
    Vanroy liet onlangs dan schriftelijk aan het partijbestuur weten dat EMMEREGS zaakvoerder van de MGW blijft en de schepenwissel voor onbepaalde tijd zou worden uitgesteld.
    Het CVP-Bureau heeft tijdens de vergadering van maandagavond jl. nu vastgesteld dat 12 leden van de partij geen gevolg hebben gegeven aan de oproep om zich voor 1 mei jl. aan te sluiten bij de beslissingen van het partijbestuur Mechelen.
    Dat zijn met name, na de burgemeester en de twee schepenen en de MGW-zaakvoerder, de gemeenteraadsleden Germaine Peeters, Jos Van Aken, LOUIS VLOEBERGH en Herbert Crol en de OCMW-raadsleden Theo De Wit, Annie Vanstappen, Guido Vandeneede en Herwig De Lannoy.
    Omdat Vanroy, Vanstappen, EMMEREGS en Clarijs manifest hun handtekening over de afgesproken wissels hebben verloochend, waarbij men zich de vraag kan stellen welke waarde de handtekening heeft van de burgemeester en van andere mandatarissen, heeft het CVP-bureau beslist om aan het eerstvolgende partijbestuur voor te stellen deze mandatarissen uit de partij te stoten.
    Gelet op “sommige” positieve signalen tot verzoening zal aan de overige dissidente mandatarissen gevraagd worden om voor 1 juni a.s. hun engagementsverklaring te hernieuwen, ondermeer door het onderschijven van de beslissingen van het partijbestuur Mechelen omtrent de wissels. Geven zij geen gevolg hieraan dan zal ook tegen hen de procedure tot uitsluiting gestart worden in het partijbestuur van juni a.s.
    Belangrijk is ook dat Vanroy en Vanstappen worden aangemaand om hun achterstallige bijdragen aan de partij (samen zo’n 100.000 frank) te voldoen.
    Tot slot zegt de CVP dat ze de afspraken met de coalitiepartner, de SP, zal nakomen omdat men het bestuur van de stad niet op de helling wil zetten.
       Leo De Nijn. 

    Iedereen moet kleur gaan bekennen
    Ondanks deze zware heibel binnen de CVP wordt gezegd dat het bestuur van de stad niet in gevaar zal komen. Er zal niet onverdeeld gestemd worden in de raad. Kritiek punt wordt wellicht de vervanging die er aankomt op woensdag 19 mei. Dag waarop raadslid Wim Jorissen (CVP) het zaakvoerderschap van Gust EMMEREGS in de MGW zal overnemen. Daarover moet er niet gestemd worden binnen de gemeenteraad, omdat dit automatisch zal gebeuren binnen de algemene vergadering van de MGW.
    Algemeen wordt verwacht dat Vanroy een of ander manoeuver zal uithalen om dat mandaat van Jorissen te laten intrekken en dan wordt het uitkijken hoe het stemgedrag zal zijn van coalitiepartner de SP.
    Vraag is dan ook of het beleid van de stad op de helling wordt gezet en of er weer naar een wisselmeerderheid zal dienen gegrepen zoals ten tijde van oud-minister Jef Raemaekers, tijdens de vorige legislatuur ?
    De bom is al ontploft binnen de CVP, maar er blijft de komende weken nog wel wat dynamiet in de Mechelse politieke lucht hangen. –L.D.N. 
     

    De dag nadien schreef dezelfde krant dat de Mechelse CVP-jongeren volledig de houding van het CVP-partijbureau onderschreven en dat ze de uitsluiting uit de partij eisten van burgemeester Vanroy, schepenen Fons Vanstappen en Lea Clarijs en zaakvoerder MGW Gust Emmeregs die volgens hen op een schandalige wijze hun woord braken en hun handtekening verloochenden.
    In dezelfde krant kreeg ook de burgemeester een forum. Volgens hem werd de stad bestuurd door de verkozenen en niet door de partij...

    En Het Laatste Nieuws van 7 mei : “De Dijlestad trilt na van de politieke bom die men gisteren kreeg te verwerken en waarbij de CVP-Mechelen dreigt uiteen te spatten…”
    En daarin stond ook het standpunt van de CVP-jongeren : “De houding van Vanroy en zijn schaarse aanhang heeft niets meer te maken met christen-democratie, maar alles met machtswellust. Ze toont aan dat deze politici met een kleine ‘p’ de les van 24 november ’91 niet begrepen hebben. Het nummertje dat zij opvoeren, is immers gefoefel en gesjoemel van de ergste soort, zo vinden de CVP-jongeren…”

    In dezelfde krant van 22 mei reageerde Gust Emmeregs : “Ik ben geen jurist, wel een realist. Als men mijn mandaat afneemt binnen de MGW, dan sta ik erop dat men mij een evenwaardig mandaat zou teruggeven. Dat heeft dus niets te maken met onderschreven akkoorden. Mag ik in dat verband immers verwijzen naar een eveneens onderschreven bestuursakkoord CVP-SP en het daaraan gekoppeld beleidsdocument aangaande de begroting 1990. Na lang overleg kwam men tot een concensus. Ik heb toen mijn verantwoordelijkheid genomen”.
    Emmeregs werd, door de onthoudende stemmen van de SP-ers, tijdens de algemene vergadering van de MGW, in zijn functie bekrachtigd.
    “...bovendien heeft de CVP-Mechelen mij eind 1988 voorgesteld om het mandaat van beheerder MGW te aanvaarden mits de uitdrukkelijke belofte –en dit na een schorsing van de bestuursvergadering- dat voor het verstrijken van mijn mandaat men voor mij een evenwaardig mandaat zou hebben. Dat kan niemand ontkennen. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat voorzitter van de Vlaamse Executieve, Luc Van den Brande, zich de laatste maanden bijzonder heeft ingespannen om die belofte in te lossen. Dit is spijtig op onbegrip gestoten van bepaalde individuen. Ook wil ik nog benadrukken dat ik in de heraanstelling van mijn functie als afgevaardigd-beheerder geen persoonlijk belang, noch prestige nastreef. (...)”

    Eind mei bekrachtigde het hoogste orgaan binnen de CVP-Mechelen, het Partijbestuur, wat weken voordien het Partijbureau had beslist : uitsluiting uit de partij voor burgemeester Jos Vanroy, voor de schepenen Vanstappen en Clarijs-Pauwels en MGW-beheerder Gust Emmeregs. (HLN 27/5/92) 

    Tijdens een drie uur durend debat in besloten vergadering trok de Mechelse gemeenteraad het mandaat in van Gust Emmeregs als afgevaardigd beheerder bij de sociale bouwmaatschappij De Mechelse Goedkope Woning (MGW)
    (HLN,3/6/92) 

    Het Laatste Nieuws van 18 juni : “...De “Ik-wel-jij-niet”-strategie gaat vrolijk verder binnen het Mechels stadsbestuur. Wie enkele dagen in het buitenland verblijft, weet bij zijn terugkeer niet meer wie er wààr benoemd werd, wie er nog tot welke partij behoort en wie er zijn huik naar de wind hing. Koren op de molen natuurlijk voor de protest-, oppositie- en radicaalstemmers. (...)
    Wat Gust Emmeregs betreft is de situatie –en vooral zijn persoonlijke houding- eerder confuus. Op de partijvergadering las voorzitter Arnout Schotsmans een verklaring van Emmeregs voor waarin deze laatste zegt alle richtlijnen en beslissingen van de partij te zullen volgen. Gezien hieruit een positieve houding bleek, stelde de voorzitter voor om de uitsluitingsprocedure voor Emmeregs uit te stellen. 43 van de 62 aanwezigen stemden voor uitstel. De voorgelezen brief van Emmeregs blijkt dan weer diametraal te staan op de inhoud van een andere verklaring, die hij dezelfde dag ondertekende.
    Hierin verklaarde hij met alle gemeenteraadsleden en OCMW-ers van de Vanroy-clan ontslag te zullen nemen als iemand onder hen uitgestoten werd.
    Wim Jorissen is ondertussen aangesteld als afgevaardigd-bestuurder bij de MGW.
    Tijdens de buitengewone algemene vergadering van die MGW werd Willy Deleus, ter vervanging van Gust Emmeregs, benoemd tot bestuurder.
    (...)
    De getackelde Gust Emmeregs zou nu als soelaas een deeltijdse opdracht krijgen op het kabinet van minister Van den Brande.
    Welke van zijn 2 voornoemde schriftelijke verklaringen nu de “echte” is, blijft echter voorlopig nog onduidelijk. (...)
     

    Op 25 juni blokletterde Het Laatste Nieuws : “Gust blijft bij burgemeester.”
    Emmeregs maakte aan de pers bekend dat hij de groep Vanroy trouw bleef...

     

    Foto’s :
    -Burgervader Jos Vanroy.
    -Wim Jorissen.
    -Links Fons Vanstappen, rechts Frank Nobels.

     







    01-09-2014 om 14:41 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1992 – Zondag 19 en maandag 20 april : Eerste editie van het vernieuwd “Posse Leest”.
    Enkele mensen uit middenstandskringen hadden een comité gevormd om de traditionele feestelijkheden rond de paasdagen meer uitstraling mee te geven. Voorzitter Willy De Nies, geflankeerd door gemeenteraadslid Louis Vloebergh en nog enkele andere leden van dat comité hadden in maart reeds een persconferentie gegeven waarin het programma, dat voor het eerst over twee dagen liep, werd voorgesteld. De jongste jaren zetten ook de Leestse verenigingen verscheidene initiatieven op, dat werd door het comité toegejuicht en aangemoedigd maar de bedoeling was het weekeinde nog meer te stofferen en een eigen profiel te geven. Een eerste nieuwigheid : Posse Leest begon dit jaar al om 14 uur met een officiële opening. Daarna organiseerde Vevoc zijn jaarlijkse stratenloop, een manifestaite die voordien in oktober plaatsvond. Om 14.30 uur gaf de K.F.Sint-Cecilia een kioskconcert en nadien volgden optredens van volksdansgroep Korneel. Tussendoor was er een andere nieuwigheid : klokkenwerpen vanaf de toren. Om die reden werd de dorpskom gans de namiddag afgesloten voor alle verkeer.
    Paasmaandag verliep zowat zoals de voorgaande jaren met een jaarmarkt vanaf 9 uur en diverse Leestse verenigingen met hun eigen manifestaties.
    Het secretariaat van het Posse Leest Comité was gevestigd bij Jaak Demeester, Dorpstraat 45, Leest. 

    Programma :

    Zondag :
    14 uur : Officiële opening met start stratenloop.
    14u30 : Optreden Kon.Fanfare St.-Cecilia Leest.
    15u30 en 16u30 : Volksdansgroep Korneel en Vendeliers.
    16 uur : Klokkenwerpen.
    17 uur : Prijsuitreiking stratenloop.

    Maandag :
    -Begankenis H. Corneliu 8-9-10-11 uur.
    -Jaarmarkt 9-17 uur met kermis. (Het comité slaagde erin meer dan 60 standwerkers naar het Posse-gebeuren te halen)
    -Activiteiten door diverse verenigingen en groeperingen.
    -Uitstuif 

    5de Stratenloop van Vevoc

    Afstanden :
    Jongerenloop (-14 j) : 1,5 km.
    Dames en heren : 3, 6 of 9 km.

    Kinderen betaalden 50 fr, volwassenen 100 fr.
    Er was een trofee voorzien voor de winnaar van elke wedstrijd en voor de andere deelnemers was er een prijs in natura en een herinnering evenals een uitslag met tijdsopname. 

    De adverteerders in de jaarmarkt brochure van deze vernieuwde Posse Leest waren :
    -Copy – Service – Repro, Hanswijkstraat 9 Mechelen
    -Mechels Miniatuur Teater Vzw, Handwijkstraat 64 Mechelen
    -’t Stockske, Leestdorp 9 Leest
    -Aqua-Claro NV, Mechelsesteenweg 270 Blaasveld
    -Dierenspeciaalzaak Plons, Molenbeekstraat 1a, Heffen
    -Krantenboetiek Marleen, Gemeentestraat 27 Hombeek
    -Taverne ’t Heike, Hombeek.
    -Mondial Tours De Reys, Kapellebaan 78 Leest
    -Garage R. Hendrickx, Hoge Weg 18 Mechelen
    -Bloemenhandel Goossens, Battelsesteenweg 256 Mechelen
    -Dockx & Co, Gentsesteenweg 161 Mechelen
    -Garage Van Hoof, Dorpstraat 54 Leest
    -Cera, zaakvoerder Mille Peeters, Leest-Dorp 20 Leest
    -Ballenkot, bij den Toine, aanwezig op de kermis.
    -Coiffeur Bij Leoneke, Play Time, Blaasveldstraat 19 Tisselt.
    -Tir Las Vegas, Goossens Frans, aanwezig op de kermis.
    -Service Station Pollet, Robert Holemans, Pastoor de Heuckstraat 10 Leest
    -Couture Nicole, Guldenstraat 13 Mechelen
    -Café bij de Gene, Penneke Dop, Beekstraat 9 Tisselt
    -Francois en Anny De Wit-Van den Eynde, Mechelseweg 219-221 Kapelle-op-den-Bos
    -Autoscooter Van Aken-Hallaert, aanwezig op de kermis
    -Hotel restaurant Gulden Anker, Brusselsesteenweg 2 Mechelen
    -Taverne Keizershof, Grote Markt 28 Mechelen
    -Drukkerij Plasqui, Dorpsstraat 66 Leest
    -Davo Reizen, Mollemans Martin, Vinkstraat 66 Leest
    -Automatenspel Van Aken-Seth, aanwezig op de kermis
    -Gebakkraam Goossens Louis, smoutebollen-frietten-escargots, aanwezig op de kermis
    -Vriendenkring Stedelijke Basisschool Leest, gelegenheidscafé op de speelplaats
    -Café In den Bareel, De Laet-De Meyer, Leest-Dorp 11 Leest
    -Argenta, Tony Dons, Dorpstraat 17 Leest
    -Frituur Branst aan de kerk, bij Hilde & Hans, staan op de jaarmarkt met belegde broodjes
    -Meststoffen De Smet Cyriel, Kleine Heide 23 Leest
    -Robijns Frans, Trieststraat 28 Kapelle-op-den-Bos, uit sympathie
    -Café De Statie, Tisseltbaan 3 Heffen
    -C. Vergauwen, beenhouwer-veehandelaar, Gijsbeekstraat 62 Hombeek
    -Verzekeringskantoor Desmet C.V., ABB
    -Taverne ’t Schoem, Zepstraat 34 Hombeek
    -Bart De Smet, Leestdorp 22/1 Leest
    -Vissersspel Royal Banker, Annie & Guillaume, aanwezig op de kermis
    -De Smet Eddy, Kleine Heide 23 Leest, uit sympathie
    -Garage Ga Ma Ko Bie NV, Battelsesteenweg 314 Mechelen
    -Kippen K. Van Opstal – De Buyser, Mechelseweg 287 Kapelle-op-den-Bos
    -Rita Sport, Rian Shoe BVBA, Hoogstraat 62 Tisselt
    -Taverne ’t Knipke, Juniorslaan 55 Leest
    -Teughels kinderen FV, Miele, Brug Battel Mechelen
    -Rotan Kunstmeubelen De Schuur, Mechelsesteenweg 408 Blaasveld
    -Algemene Laswerken Brugghemans Daniël, Tiendeschuurstraat 3 Leest
    -Garage Cuypers, takeldienst, Steenweg op Blaasveld 86 – 103 Heffen
    -Beenhouwerij Paul, Heffendorp 11 Heffen
    -Verzekeringskantoor Jos Van Aken, Steenweg op Blaasveld 22 Heffen
    -Happyland, Leestsesteenweg 93 Mechelen
    -Gemeentekrediet, agentschap Brusselse Poort, Patrick De Mesmaeker
    -Nuytkens-Van Zaelen, fietsen, Dorpsstraat 55 Leest
    -Kwaliteitsslagerij Fonny, Slachmuylders Alfons, Hombekerkouter 40 Hombeek
    -Zakenkantoor d’Hollander, Wilgenplein 3 Ramsdonk
    -Taverne Het Brughuis, Pastoor de Heuckstraat 13 Leest
    -Pierre De Wit, alumini!um-pvc-ramen-deuren-veranda’s, Molenstraat 14 Leest
    -Binnenhuisdecoratie Wall Decor, Guido en Martine Ooms-Hendrickx, Battelsesteenweg 315 Mechelen
    -Hugo Van Praet, kruidenierswaren, kolen-,mest- en sproeistoffen, Juniorslaan 95 Leest
    -Aveve, Walter Verdoodt, Hombekerkouter 50 Hombeek
    -Taverne The Twins, Pikkeriestraat 34 Hombeek
    -Power-Limits verhuur geluid en licht, Michel Debroey, Vinkstraat 15 Leest
    -Willy Clymans BVBA, stortbeton, brandstoffen, bouwmaterialen, J.De Blockstraat 57 Tisselt
    -Café-feestzaal Silvermoon, bij Juul en Maria, Hoogstraat 50-52 Tisselt
    -Taverne Life Style, bij Vicky, Zepstraat 18 Hombeek
    -Verven-behang-tapijten-vasttapijt-gordijnen-overgordijnen, Pol Piessens, Battelsesteenweg 68 Mechelen
    -Bloemenhoekske Puschkinia, Reyniersstraat 46 Hombeek
    -Auto’s Gits, Schaafstraat Breendonk
    -Familie-sauna Imelda, Leestsesteenweg 117 Mechelen
    -Voeding Bij Julia, Leest-Dorp 13 Leest
    -Kapsalon Viviane, Juniorslaan 5 Leest
    -Frituur Leestdorp Selleslagh, Ploegstraat 27 Willebroek
    -Valo Trak, BVBA Valotrak, import export traktoren, landbouwmachines, Pikkeriestraat 6 Hombeek
    -Aveve, Boerenbond Tisselt, Hoogstraat 85
    -Garage Candries, Molenbeekstraat Heffen
    -Marjet kleding & lingerie, Nick heren & sportkleding, F. Reyniersstraat 42 Hombeek
    -Gemeenteraadslid Vloeberghen Jozef, Ten Moortele 5 Leest, uit sympathie
    -Bloemen-planten-fruit-groenten- rouwkransen-bruidsboeketten Conny, Dorpsstr 65 Leest
    -Fridobel, vers vlees wild – gevogelte, Londerzeelseweg 122 Kapelle-op-den-Bos
    -Salonmeubelen Jacobs, Ten Moortele 6 Leest
    -Patisserie Davy, Fr. Reyniersstraat 44 Hombeek
    -Kindermolen De Smedt – Wijns, aanwezig op de kermis
    -Snacks Spaghetti De Dry Gapers, Molenstraat 1 Leest
    -Bouwmaterialen Lemmens, Steenweg op Blaasveld 97 Heffen
    -Dirk Walravens, Vinkstraat 41 Leest
    -Ivo Casteels, adviseur van RVS, verzekeringen – leningen, Battelsesteenweg 209 Mechelen
    -Foto Van Roy Paul, Hoogstraat 177 Tisselt
    -Huwelijkslijsten J. Van Engelgom & Zoon, Mechelseweg 162-166 Kapelle-op-den-Bos
    -Café Feestzaal Molensteen, bij Rita en Jan, Hoogstraat 38 Tisselt
    -Vranckaert Roger & Eonen, vee- en paardenhandel, Patattenstraat 26 Wolvertem
    -Brood- en Fijn-Banketbakkerij Gobien-Diricx, Juniorslaan 100 Leest
    -Luna Park, Van Dessel Jean, aanwezig op de kermis
    -Verbeeck Dry Foods, Juniorslaan 38 Leest
    -Ludy Machinery, Juniorslaan 51 Leest
    -ASLK-Woonsparen, Wilfried Van Praet, Leest-Dorp 24 Leest
    -BVBA Pauwels, aannemer plafonneerder
    -Café Bij Maryse, Juniorslaan 80 Leest
    -IJzerwaren J. Trentels-Stevens, Maurits Sabbestraat 100 Mechelen
    -Piscaal Elektro groothandel, Battelsesteenweg 451 Mechelen
    -Thiry Paints, verf en decoratiegroothandel, Eikestraat 62 Mechelen
    -Café Supporterslokaal SK Leest, Juniorslaan 84 Leest
    -Kledingzaak Heldens Jaak, Mechelseweg 156 Kapelle-op-den-Bos
    -Café Autobus, bij Fe Van Bulck, Korenmarkt 17 Mechelen
    -Lamont Products NV, Leestsesteenweg 130 Battel
    -Nieuwkuis –wasserij Jean Juliens, Leopoldstraat 9 Zemst
    -Fotojc, Jos Collier, Houtestraat 46 Hombeek
    -Houthandel Hendrickx, Molenstraat 1 Leest
    -Zaal St-Cecilia, Dorpstraat 6 Leest, uit sympathie K. Fanfare St.-Cecilia
    -Meubelen Micko Keukens Van den Bergh NV, Blaasveldstraat 87-101 Tisselt
    -BVBA Francois, brood- en kleingoedbakkerij patisserie, Liersesteenweg 276 Mechelen
    -Taverne Den Rooselaer,Dorpsplein 24 Leest. 

    Gazet van Antwerpen van 21 april : “De voorzitter van het pas opgezette Posse Leest Comité, Willy De Nies en zijn 11 companen, kunnen tevreden zijn. Zij slaagden erin ruim 60 standwerkers naar het Posse-gebeuren te halen. Ook het groot- en kleinvee deed zijn intrede op deze eerste start van wat in de toekomst een totaal-jaarmarkt moet worden.
    Posse Leest is oorspronkelijk gegroeid via een ommegang die er jaarlijks ter ere van de Heilige Cornelius werd gehouden. Jarenlang werd hieraan op tweede paasdag een kermissfeertje gekoppeld. Omdat de activiteiten niet op elkaar waren afgestemd en dit grootste evenement in het Leestse dorp dreigde verloren te gaan, werd een comité in het leven geroepen.
    Willy De Nies : ‘We hebben twee zaken met ons comité willen bereiken. Ten eerste de continuïteit in de traditie; maandagmorgen werd de ommegang gehouden. Ten tweede : het typische jaarmarktgebeuren in al zijn facetten aan te bieden. Ik denk dat we in ons opzet geslaagd zijn, als zijn we nog niet helemaal tevreden. Vooral de maandag moet nog meer jaarmarkt worden met nog meer dieren, standwerkers, het ambachtelijke meer aan bod laten komen en toch het volkse sfeertje trachten te behouden.’

    Zondag vormden de stratenlopers de rode draad van het gebeuren. Omstreeks 14 u. mocht Willy De Nies in het bijzijn van de gemeenteraadsleden van Leest, Hombeek en Heffen met een korte toespraak ‘Posse-Leest’ openen. De K.Fanfare St.-Cecilia nam over waarna de volksdansgroep Korneel en de vendeliers verder de harten van het publiek mochten veroveren.
    Ondertussen draaiden van klein tot groot hun kilometertjes af op het uitgestippelde parcours.
    Kevin Moens was de eerste van de 24 deelnemers bij de jongste leeftijdscategorie.
    Voor de 3 km noteerden we 29 deelnemers en Emanule Loverie als eerste. Voor de 6 km, 25 deelnemers met als eerste finisher Bart Piessens. Tenslotte de 9 km met 80 deelnemers en Freddy Van Winghe als winnaar, afgeklokt op 28’37”. Een nieuwe formule die door haar succes ook de volgende jaren wordt bestendigd.
    Fel geapprecieerd werd het klokkenwerpen. Een grote klok roetste zondagnamiddag van de kerktoren, hierbij haar inhoud met genummerde balletjes verspreidend onder de grijpgrage handen. Met het nummertje kon het publiek nadien een prijsje krijgen.
    Wie de moeite nam om tot het parochiehuis te lopen, kon zich daar op een uurtje tijd doorheen de 12 landen van de EG worstelen. In een overzichtigelijke aaneenschakeling van standen werden alle landen van de EG voorgesteld met basisproducten, voornaamste kenmerken en enkele cijfers over bevolking, oppervlakte, enz. Op een uurtje was daar meer te leren dan tijdens een gans jaar lessen aandrijkskunde. De mindere opkomst van zaterdag werd zondag ruimschoots goedgemaakt, want toen was het aanschuiven van land tot land.
    Ook de chiro liet zich met zijn activiteiten in het Zesde Gebod niet onbetuigd. Naast een kaartwedstrijd organiseerden zij maandagavond een heuse Posse-TD waarop de laatste feestvierders van Posse-Leest mee konden helpen het gratis vat leeg te maken.”

     

    1992 – Mei : Huis-aan-huis folder van ’t Krantje
    Gedurende de maand mei kunt U genieten van de volgende akties :
    -twee strips kopen + 1 gratis.
    -wenskaarten 3 voor 100,-.
    Er is ook een ruime keuze aan kleine geschenkartikelen voor kommuniekanten + wenskaarten.
    -wij brengen uw krant & tijdschriften voor 6h30 in uw bus (vraag inlichtingen)
    -vanaf mei kunt u ook met uw lotto terecht tot zaterdag 13h30 in ’t Krantje, Dorpstraat 24 2811 Leest, 015/209559.” (folder)

     

    1992 – Zondag 3 mei : H. Vormsel en Pl. Communie
    (PB, 16/1)

     

    01-09-2014 om 09:34 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Boven : Guido Hellemans, Ria Verschooten,
    Renild Polfliet, Jan Emmeregs.
    Onder : Marcel Verwerft, Gert Corten, Christel Vinck.   

     

     

    1992 – 4 en 5 april : Rust Roest bracht ‘Obsessie’.
    Een psychologische thriller van Philip Levene. 

    Personages
    Raf Engelen, student in de rechten               Gert Corten
    Frank Engelen, advocaat, zijn vader             Marcel Verwerft
    Ruth Engelen, zijn stiefmoeder                     Christel Vinck
    Henriette Engelen, zijn tante                        Renild Polfliet
    Ted Harduwijn, rechercheur, inspecteur      Jan Emmeregs
    Dr. De Rover, psychiater                               Guido Hellemans
    Karolien Swinnen, een buurmeisje               Ria Verschooten 

    Achter de schermen
    Teksthulp                                Tanja Vluymans
    Grime                                     Nancy Vluymans
    Kostuums                                Miloe Van Stijvoort, Guido Hellemans
    Geluidsmontage                     Benny Van Humbeeck
    Decorbouw                             Dominiek, Marc, Jo, Steven, Raf, Eric o.l.v. Fik Diddens
    Belichting en techniek           Fik Diddens
    Algemene leiding                   Guido Hellemans.
    (‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans)

     

    1992 – 8 april – (advertentie) : “De Gazet van Willebroek”
    Kantoor van Notaris Jacques MORRENS, Grote Heidestraat 2 te Bonheiden.
    Kantoor van Notaris Karel VANDEKERCKHOVE, Oude Brusselstraat 18 Mechelen.
    Vrijwillige openbare verkoping van zeer goed gelegen woning en naastliggende bouwgrond te Mechelen vroeger Leest, Blaasveldstraat nr. 40.
    Notaris Jacques Morrens te Bonheiden, zal met tussenkomst van notaris Karel Vandekerckhove te Mechelen, openbaar verkopen met WINST VAN VERDIEREN voor de inmijner : STAD MECHELEN, vroeger gemeente LEEST.
    KOOP EEN : een zeer goed gelegen WONING (omgebouwde kleine hoeve) met bijgebouwen en hof, aan de Blaasveldstraat nr.40 met een breedte aan de straat van 22m en een oppervlakte van 700 m2, gekadastreerd wijk A 311/F ex (Kad. Inkomen 7.700 = klein beschrijf mogelijk). Niet verhuurd of verpacht onmiddellijk beschikbaar.
    Bezichtiging : woensdag tussen 15 en 16 u en zaterdag tussen 10 en 11 uur.
    KOOP TWEE : een prachtig perceel bouwgrond voor open bebouwing aan de Blaasveldstraat naast voorgaande koop met een breedte van 33,15 m en een oppervlakte van 912 m2 gekadastreerd wijk A deel van nr 311/F (stedebouwkundig attest nr 1 dd 10 februari 1992 277P/91)
    Zitdagen : inmijning : dinsdag 14 april 1992 om 15 uur.
    Toewijzing : dinsdag 28 april 1992 om 15 uur in de herberg OP DEN HOEK te Mechelen-Leest, Dorpsstraat nr.1.
    In gemeenschap gehuwde kopers moeten beiden aanwezig zijn, voorzien van trouwboekje en eventueel huwelijkscontract.

     

    1992 – 12 april : 47ste Palmzondagconcert - Jeugd maakte debuut bij St-Cecilia
    Een bomvolle zaal trouwe aanhangers voor dit jaarlijks Palmzondagconcert. Uitschieters dit jaar waren het eerste optreden van het jeugdensemble en een solistenoptreden van euphoniumsolist Stef Pillaert.
    De zowat 45 muzikanten stonden o.l.v. Frans Violet. Johan De Win leidde het jeugdensemble.
    Niettegenstaande de gemiddelde leeftijd van de fanfareleden maar goed rond de dertig lag, werd de jeugdwerking niet geschuwd. Zo werd er voor enkele jaren gestart met een eerste groepje dat notenleer volgde op vrijdagavond. Ondertussen kwam er een tweede en een derde jaar notenleer -het leerlingenbestand liep op tot 32- en werd er ook tesamen met de instrumenten geoefend. Tot en met het tweede jaar werd de notenleer in eigen lokalen gegeven, nadien ging het richting muziekacademie. Het jeugdensemble dat zijn muziekvuurdoop kreeg, bevatte leerlingen van de drie “eigen” klassen.
    (Samengevat GvA, 15/4) 

    “Voor het concert werd er nog even gerepeteerd om zeker te zijn. Omstreeks 19.30 uur stroomde de zaal geleidelijk vol, er moesten zelfs nog mensen recht staan. We hadden dit jaar ook een solist in ons midden, Stef Pillaert. Het is ongelooflijk wat hij allemaal uit dat instrument kan toveren.
    Na de pauze was de jeugd aan de beurt voor hun eerste optreden onder leiding van Johan De Win. Vol zenuwen gingen ze op het podium. Voor één keer stonden zij in de belangstelling voor een volle zaal en terecht, het was een geslaagd optreden.”
    (“T&T” april ’92)

     

    1992 – 13 april : Het ontstaan van de paasboom in café St. Cecilia
    “Na een geslaagde avond geschenkdozen beplakken onder leiding van Lieve Vlemincx werden er op 13 april paasboompjes gemaakt, en wat een opkomst van onze ceciliadames. Rond 19 uur werd het startsein gegeven en iedereen begon stukjes luguster of buxus in de oase te prikken. Dit moest een rond geheel vormen en nadien de afwerking (eitjes, strikjes en eventueel bloempjes). Er werd veel gelachen en gepraat maar uiteindelijk ging iedereen toch naar huis met een geslaagde paasboom !!!”
    (“T&T” april ’92)

     

    01-09-2014 om 08:25 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1992 – Zondag 1 maart : Streekbieravond van “De Stap”
    Het Praesidium en de leden van studentenclub “De Stap” nodigden iedereen uit op een STREEKBIERAVOND met verschillende Belgische kaassoorten.
    In zaal St-Cecilia vanaf 15 uur. (Folder- zie onderaan)

     

    1992 – 21 en 22 maart : Eetdagen Jeugdwerking Jong V.V. Leest
    Steak,salade-tomaat werd aangeboden aan 350 frank.
    Paling in ’t groen aan 400 en stoofvlees aan 220 frank.
    Er werden ook menu’s voorgeschoteld : aan 600 of 650 (paling) fr.
    (Folder)

     

    1992 – 24 maart – GvA : Kersvers comité zet schouders onder Posse Leest
    “In Leest hebben enkele mensen uit middenstandskringen een comité gevormd om de traditionele feestelijkheden rond de paasdagen nog meer uitstraling mee te geven. Voorzitter Willy De Nies, geflankeerd door gemeenteraadslid Louis Vloebergh en enkele andere leden van het comité, stelden gisteren op een persconferentie het programma voor, dat voor de eerste keer over twee dagen wordt uitgesmeerd.
    De jaarlijkse Posse in Leest is sinds vorige eeuw de dag waarop de begankenis naar de heilige Cornelius plaatsheeft. (…)
    De jongste jaren zetten ook de verenigingen van Leest verscheidene initiatieven op. Dat alles is Posse Leest, de maandag na Pasen, en het comité wil dat allemaal behouden. De bedoeling is het weekeinde nog meer te stofferen en een eigen profiel te geven.
    Nieuw is dat Posse Leest dit jaar al begint op Paaszondag om 14 uur, met een officiële opening. Daarna organiseert Vevoc zijn jaarlijkse stratenloop, een manifestatie die vroeger in oktober plaatsvond en die nu naar Pasen verhuist. Om halfdrie geeft de K. Fanfare St.-Cecilia een kioskconcert en nadien treedt de volksdansgroep Korneel op. Tussendoor is er nog het klokkenwerpen vanaf de toren, en ook dat is nieuw. De dorpskom wordt gans de namiddag afgesloten voor het verkeer.
    Op Paasmaandag vertoont het programma veel gelijkenis met voorgaande jaren. De jaarmarkt begint om negen uur en duurt tot vijf uur. Het comité heeft al zoveel inschrijvingen binnen dat de markt zich zeker zal uitstrekken tot aan de Zennebrug.
    ’s Maandags zorgen ook de verenigingen van Leest voor hun eigen manifestaties. Het comité is er dit jaar wegens tijdsgebrek nog niet in geslaagd ook die te coördineren, maar dat is wel de bedoeling voor de toekomst. Ook de maandag wordt het verkeer uit het dorpscentrum geweerd. Zoals alle jaren eindigt Posse Leest met een uitstuif…
    Voorzitter van het Posse Leest Comité is Willy De Nies, Dorp 13. Het secretariaat is gevestigd bij Jaak Demeester, Dorpstraat 45.”  

    Willy De Nies (Foto onderaan)
    De grote bezieler van ‘Posse Leest’ Willy De Nies was op 30 maart 1947 te Mechelen geboren. Hij overleed in het U.Z. Gasthuisberg op 4 mei 2012.
    Een goed jaar voordien was hij gestopt met zijn supermarkt in het dorp. Na 29 jaar was het genoeg geweest, verklaarde hij aan Gazet van Antwerpen.
    Vooral de start was moeilijk, in de eerste week had hij zelfs gedacht aan stoppen, blikte hij terug.
    Willy De Nies werkte als bediende bij PRB Metalurgia, het zogenaamde ‘bommenkot’ aan de Hanswijkvaart in Mechelen. Maar hij had ondernemersbloed in de aderen en toen wijlen Marcel Leemans zijn Centra-winkel tegenover de kerk, met ook bloknagels, slijpschijven, garen en vijzen in 1982 van de hand deed, hapte Willy toe. Zijn toenmalige echtgenote Julia was er ruim acht jaar verkoopster.
    “Voor de overname moest ik een lening aangaan, want Marcel had een grote voorraad. Alleen al het zijden garen dat hij in zijn winkel had, werd toen op 100.000 frank geraamd. Toen alles beklonken was, kwamen we tot de vaststelling dat het garen geen cent waard was, want het was door de jaren zo rot geworden dat je er geen kous meer kon mee dichtnaaien. Nu kan ik ermee lachen, maar 29 jaar geleden was dat een flinke opdoffer” vertelde Willy (GvA,18/3/2011). Samen met zijn echtgenote begon hij ook charcuterie te verkopen en op dag drie van de overname kregen ze te kampen met een elektriciteitpanne van een hele dag. Ze konden alles weggooien. Willy was echter niet overhaast te werk gegaan en halftijds blijven werken bij Metalurgia. Toen dat bedrijf in faling ging kon hij zich ten volle toeleggen op zijn winkel ‘Shop Wel’ maar die werd al snel te klein en Willy kocht in 1997 een lap grond naast de dorpsschool in de Juniorslaan om er een bloeiende Delhaize op te bouwen.
    Meer nog dan met de supermarkt zal Willy De Nies voor altijd verbonden blijven met Posse Leest. Medestichter Louis Vloebergh (7/5/2012 in GvA) : “Toen de jaarmarkt 21 jaar geleden op sterven na dood was, zijn we met een paar mensen bij elkaar gaan zitten. We hebben met zeven mannen uit onze eigen portemonnee duizend frank bij elkaar gelegd. Dat was toen veel geld, maar de jaarmarkt werd met ‘Posse Leest’ weer op de kaart gezet. Willy was iemand met een grote mond, een enorme wijkijver, maar met een klein hartje. Eerst voor iemand anders wat doen en dan pas aan zichzelf denken. Zonder hem was Posse Leest al jaren verdwenen.”
    Op de uitvaart van Willy De Nies op vrijdag 11 mei 2012 brachten honderden hem een laatste groet. De kerk was tot de laatste stoel bezet en velen moesten rechtstaan.
    Willy was pas 65.
    (Zie ook 19 en 20 april 1992 ‘Posse Leest’ in deze Kronieken)

     

    1992 – 26 maart : BI-FLASHES in het dorp en heraanleg Dorpstraat. (Schets plan onderaan)
    “Op de gemeenteraad van 26 maart 1992 kaartte Ivan De Borger de gevaarlijke verkeerssituatie in Leest-Dorp aan. Hij vestigde de aandacht op de hoge snelheid waarmee auto’s en vrachtwagens –die de Dorpstraat en Juniorslaan gebruiken als verbindingsweg tussen E19 en A12- door de dorpskom rijden. Dit betekent een echt gevaar, vooral voor de schoolgaande kinderen, die veelal te voet de straat oversteken. Hij verzocht het stadsbestuur dan ook om ofwel een voetgangerslicht ofwel Bi-flashes te plaatsen.
    RESULTAAT : De stad Mechelen heeft deze waarschuwingslichten in oktober 1992 geplaatst.

    Heraanleg Dorpstraat
    Dat Bi-flashes een sterke invloed hebben op het rijgedrag staat boven alle twijfel. Toch werd door onze socialistische verkozenen aangedrongen op bijkomende snelheidsminderende maatregelen.
    RESULTAAT : Er komt een heraanleg vanaf het kruispunt Kouter-Dorpstraat tot voorbij de Vrije Basisschool. Het kruispunt Kouter-Dorpstraat wordt zodanig aangepast dat zowel de ingang van de Stedelijke Basisschool als het dorpsplein veiliger worden. De aanleg van een asverschuiving zal snelheidsremmend werken en dit zowel richting Mechelen als richting Tisselt. Ter hoogte van de Vrije Basisschool zal er tevens een vluchtheuvel aangebracht worden. Hierdoor zal er een ‘poorteffect’ gecreërd worden. Voor deze werken is 7 miljoen uitgetrokken. In het voorjaar van 1994 zal men met de uivoering starten.”
    (“Nieuws over onze deelgemeente” van SP Leest)

     

    Foto’s :
    -De voorzijde van folder van de Streekbieravond van ‘De Stap’.
    -De bezieler van het vernieuwde ‘Posse Leest’ Willy De Nies.
    -Plan van heraanleg van het kruispunt Kouter-Dorpstraat.







    31-08-2014 om 10:46 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1992 – 22 februari : Bij Paul Van Nuffel brandt de lamp meer dan honderd keer...
    De gediplomeerde smid Paul Van Nuffel is ruim 20 jaar geleden heel toevallig begonnen met het verzamelen van oude verlichtingshouders.
    Of het nu om carbuur, petroleum, olie of kaarsen gaat, speelt voor hem geen rol.
    Ruim 100 stuks in alle maten, soorten, kleuren en gewichten staan bij hem thuis netjes gerangschikt en onderhouden, broederlijk naast elkaar.
    Deze rust is de oude lampenhouders wel gegund, na een al dan niet erbarmelijke tijd op treinen, boten, in huis, als wegenissignalisatie enz.
    Het poetsen levert geen probleem op, zo vertelt hij. Regelmatig verhuizen er een 4-tal andere lampen naar de living die daar dan voor enkele dagen een plaatsje krijgen na een grondige poetsbeurt.
    Paul Van Nuffel (49), van geboorte Mechelaar (noot : een deel van zijn jeugd bracht hij door , op de Heide te Leest) maar al 25 jaar woonachtig in de J.F. Willemsstraat te Blaasveld, is wel geen spraakwaterval, maar vertelt met heel veel liefde over zijn verzameling.
    Zijn eerste lampje kreeg hij van zijn baas ruim 20 jaar geleden. Het was een kleine kaarsenhouder die gebruikt werd door de man die de treinwagons aan elkaar moet koppelen. Naargelang de zwaai en de kleur van het lichtsein, wist de machinist wat hem te doen stond. “Klappen van op afstand”, noemt Paul Van Nuffel het.
    Dit eerste exemplaar stond nog op een locomotief van het bedrijf De Naeyer waar hij werkt. 

    Tot 40.000 frank.
    Nadien kwam de stroom lampenhouders richting J.F.Willemsstraat pas goed op gang.
    Elke lamp heeft zijn verhaal, kleur, omvang, materiaalsoort, gebruikte brandstof enz.
    De meeste kreeg hij of werden gekocht op rommelmarkten. Al is dat laatste niet altijd evident. Zo durft een handelaar zonder blikken of blozen 40.000 frank vragen voor een zowat 40 centimeter hoge stormlamp in koper.
    “Zonder blikken of blozen heb ik gezegd dat hij ze dan kon houden”, aldus onze verzamelaar.
    De oudste lampen branden nog op carbuurgas. Het witachtig natuurproduct carbuur werd onderaan in een pannetje gelegd. Bovenaan druppelde regelmatig wat water uit het waterreservoir op het carbuur. Dit geeft een chemische reactie waarbij gas vrijkomt, wat uiteraard werd opgebrand om licht te hebben. De olie- en petroleumlampen verbinden meestal vlam en het energieproduct via een wiek die de vloeistof aanzuigt.          

    Grootste
    Het grootste exemplaar is een stormlamp waarbij via een groene en rode filter kon geseind worden of men op zee al dan niet in moeilijkheden verkeerde. Het koperen stuk is zowat een halve meter hoog met een diameter van 30 cm. Het allerkleinste model oogt amper 10 cm hoog en werd als nachtlampje gebruikt.
    “Het is voor mij een hobby zoals een andere. Zeker geen obsessie, de prijzen moeten binnen het bereik liggen. Bovendien moet bij de meeste lampen nog wel links of rechts wat worden opgelapt. Zeg maar klein prutswerk. Neen tentoongesteld heb ik nog nooit, ik heb overigens nog nooit die vraag gekregen. Mocht ze er zijn, denk ik wel dat ik het zou doen”, vertelt Van Nuffel. 

    De luxe
    Ten slotte nemen we in de living afscheid naast een petroleumlamp “de luxe”. Net zoals er voor de armere klasse vormeloze, klein, blikken lamphouders werden gemaakt, zo hadden de “rijken” destijds een sfeervollere verlichting. Het exemplaar dat we nog een laatste blik toewerpen, heeft een lichaam dat helemaal met de hand is voorzien van allerlei fruitmotieven. Hoe dan ook, wie ooit in het donker zit, weet zeker waar de petroleum-of gaslamp nog brandt. (GvA, 22/2/92) 

    Noot : Paul “Polle” Van Nuffel was een figuur in Leest-Heide, zijn kracht was legendarisch. Reeds op prille leeftijd plooide hij kepernagels en ander ijzer.
    Tijdens een Willebroek-kermis in de zestiger jaren trad hij in de arena met een uitdager van het in die tijd zeer populaire boks- en worstelkraam en hij kreeg prompt een contract aangeboden.
    Zijn zus Victoire was mogelijk nog straffer : ze trainde op de wielerbaan van Walem met o.a. Rik Van Steenbergen, werd verschillende keren Kampioene van België wielrennen en ze fietste zich in de geschiedenis door in 1958 het eerste echte Europese Kampioenschap te winnen.
    Paul woont thans in Blaasveld, Victoire baat een café uit in Zeebrugge.
    Victoire Van Nuffel kan je terugvinden in deze Kronieken : 23 januari 1978 ‘Baron Empain ontvoerd’.

     

    Foto's :
    -Paul Van Nuffel bij een deel van zijn rijke verzameling.
    -Victoire Van Nuffel
    -Paul Van Nuffel in 2014.
    -Zijn verzameling in 2014.

     









    29-08-2014 om 10:19 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1992 – 11 januari – Gazet van Antwerpen : 

               Klooster Leliëndael geeft geheimen stilaan prijs (Foto onderaan)
    Op 1 juni begon de VZW Archeologische Vereniging “Oud Mechelen” te Hombeek aan een opgravingscampagne, die wel eens zou kunnen uitgroeien tot het belangrijkste archeologisch onderzoek dat ooit in Mechelen uitgevoerd werd.(...)
    De verwachtingen waren hooggespannen en de resultaten lieten niet lang op zich wachten. Enkele dagen geleden werden de werkzaamheden te velde voorlopig stilgelegd wegens winterstop en dat geeft ons de gelegenheid om de tot nu toe geboekte resultaten eens op een rijtje te zetten. (...)
    Tijdens de graafwerken zijn er heel wat voorwerpen bovengekomen : Sieburg, dat is aardewerk uit de 13de eeuw in de vorm van potten en drinkschaaltjes; blauw-grijs aardewerk eveneens uit de 13de eeuw en typisch voor de streek van Mechelen; munten, afkomstig uit de vier windstreken en...schoenen. Dit laatste is een unieke vondst waarmee de archeologen gelukkig zijn : 58 schoenen uit de 14de eeuw waarvan een aantal mooi bewerkt is met Gotische opschriften. Bovendien wijst deze vondst op de aanwezigheid van een lederatelier in het klooster.
    Verder werd er nog een mooi beeldje gevonden in pijpaarde, verschillende pelgrimstekens en een prachtige vuistbijl.
    De opgravingen zijn nu tijdelijk gestopt.
    De wintermaanden worden gebruikt om de vondsten te sorteren, te catalogeren en te reconstrueren.
    (...)

     

    1992 – 12 januari : Tiende Aperitiefconcert
    Parochie Sint-Niklaas Leest.
    De pastoor en de Raad van Bestuur van “Ons Parochiehuis” hebben de eer en het genoegen u uit te nodigen op het “TIENDE APERITIEFCONCERT” op zondag 12 januari 1992 om 11 uur. Dit feestelijk concert dat doorgaat in het vernieuwde “Ons Parochiehuis” zal worden opgeluisterd door de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia van Leest onder leiding van de dirigent Frans Violet.
    Door de leden van de parochiale verenigingen zullen in de komende dagen inkomkaarten aangeboden worden. Door “samen-werken” en “samen-gedragen zorgen” kunnen wij thans gebruik maken en genieten van een aangename en schone “Parochie-thuis”. (folder)

     

    1992 – 16 januari – Parochieblad : Alles slaat op...
    “Ook de herstellingswerken en de weerkerende jaarlijkse kosten aangaande onze parochiekerk. Daarom zal van nu af (januari ’92) voor een misintentie 300 frank gevraagd worden. Reeds geruime tijd werd deze som gevraagd in de meeste parochies.”

     

    1992 – Vrijdag 17 januari : Filmavond van Landelijke Gilde
    In “Ons Parochiehuis” om 20.00 uur. Vertoning : de “Honderdjarige van Leest : Stanne Van den Broeck” – voorfilm en gevolgd door “Koko Flanel”. (PB, 9/1)

     

    1992 – 24 januari : Allebei de Leestse trainers stappen op. (Foto’s onderaan)
    Toeval of niet, in Leest zitten beide provinciale clubs zonder hoofdtrainer.
    Julien Van den Broecke stapte op bij V.V. Leest en haast tegelijkertijd zag ook Yvan Emmerechts het bij S.K. niet meer zitten.
    Bij V.V. Leest hing er al een tijdje “elektriciteit” in de lucht.
    De ploeg haalde niet het gewenste niveau en tussen voorzitter Emmeregs en trainer Van den Broecke was er kortsluiting ontstaan over de opstelling en tactiek van de ploeg.
    Van den Broecke vond dat de groep over te weinig mogelijkheden beschikte en dat hij er niet meer kon uithalen. Omdat hij het niet meer zag zitten, diende de VV-trainer zijn ontslag in. Hulptrainer Van den Heuvel neemt voorlopig de taak over.
    Bij SK Leest lag de situatie anders.
    Hier besliste Yvan Emmerechts om naar vierdeklasser Putte over te stappen, de club die onlangs eveneens haar trainer verloor.
    De contacten tussen beide partijen zijn niet nieuw, want vroeger was Emmerechts ook al eens kandidaat bij Putte. Omdat nu de baan vrij was, koos Yvan eieren voor zijn geld. Hulptrainer Eddy Lavaert neemt voorlopig de taak bij het eerste elftal over.
    (GvA, 24/1/92)
     

    Het “Centrumblad” van 5/2/92 gaf meer details onder de titel :

     

                                     TRAINERSLEED
    Bij S.K. Leest trekt niet iedereen aan hetzelfde zeel.
    SK Leest kende in 1ste provinciale een moeilijk seizoen. Als het in een elftal niet helemaal draait dan ontbreekt ook dat tikkeltje geluk. Dat ondervonden ook de spelers tijdens de laatste wedstrijden.
    (...)
    Ondertussen verliet trainer Yvan Emmerechts de club en gaf voorzitter Van Dam zijn ontslag.
    Trainer Emmerechts –nu al aan de slag biji vierde klasser FC Putte- heeft het vooral over de sfeer die er dit seizoen rond het Leestse voetbalveld werd gebracht.
    “De sfeer in de club was niet zo goed”, meent Yvan. “Ik zeg wel in de club, niet in de ploeg”.
    De transferperiode verliep niet zoals voorzien. “Gans de ruggegraat van de ploeg verliet de club. Er kwamen nieuwe spelers bij, maar vooral jonge spelers. Er zat dus ook weinig routine in de ploeg. Verder was er nog het geval Jean Lumuanganu die wegens schorsing en perikelen slechts zeven van de negentien wedstrijden speelde.
    Verder is er bij Leest veel te doen rond de supportersclub waarvan men het belang zeker niet mag onderschatten. Die club zorgt voor financiële inbreng en heeft een eigen bestuur en daarvan komen de meeste problemen. Het bestuur van de supportersclub en dat van SK Leest trekken niet aan hetzelfde zeel. Daar kunnen dus conflicten uit ontstaan, ik hoop van niet, maar dat kan gevaar opleveren voor de toekomst van SK zeker omdat ook voorzitter Jean Van Dam ontslag nam. De supportersclub schuift in deze slechte tijden voor Leest namen van spelers naar voor die geen recht hebben om in de ploeg te staan. Zo wordt het moeilijk...”   

    Jean Van Dam met pensioen
    Volgens voorzitter Jean Van Dam heeft zijn ontslag na al die jaren niets te maken met de mindere prestaties van zijn club.
    “Ik heb altijd gezegd dat ik zou stoppen als ik met pensioen ging. De meesten geloofden me niet maar het is zo. Ik wil een rustiger leven en minder slapeloze nachten want er komt allemaal veel bij kijken”, vertelt Van Dam.
    “Dat het dit seizoen minder goed ging verlopen had ik verwacht. De supportersclub beslist bij ons over de transfers. Zij gingen verjongen en onmiddellikjk heb ik gezegd dat dat zeer gevaarlijk was. En dan was er nog Lumuanganu die dit seizoen zeer koppig deed zodat onze zwarte parel maar weinig wedstrijden speelde. Het wordt knokken tot het einde”, besluit Jean.
    Vorig seizoen nog speelde SK Leest de eindronde voor een plaats in vierde nationale. Een plaats die slechts op het nippertje werd afgestaan aan Schriek.  

    En ook Gust Emmeregs en V.V.-trainer Van den Broeck kregen in dat reclameblad een forum :
    “...met dergelijk spelerspotentieel moet een eindronde mogelijk zijn,” waren zowat de eerste woorden die de Leestse voorzitter tot ons richtte.
    “In het tussenseizoen deden we voldoende transfers vooral naar de toekomst gericht om van ons doel een haalbare kaart te maken. Het is ook duidelijk dat we aan het slot van de competitie een grondige evaluatie moeten maken”, vervolgde Emmeregs.
    Het vertrouwen in trainer Van den Broeck, die men tijdens het tussenseizoen inhaalde, kreeg na de laatste wedstrijden met puntenverlies een ferme dreun.
    Vooral na het treffen met Wilrijk steeg het ongenoegen in de V.V. rangen.
    Emmeregs : “Op een domme manier gaven de onzen tijdens de tweede helft de wedstrijd uit handen. Verschillende spelers zaten er zodanig door dat ze zelf om vervanging vroegen. Ons verwijt naar de trainer toe was dat hij niet ingreep. Met ondermeer een fitte Paul Muysoms op de bank waren er mogelijkheden om opnieuw rust in de rangen te brengen. Het vervolg kent men : we werden tijdens de tweede periode totaal weggespeeld, de Antwerpenaars konden nog tweemaal scoren en weg waren de punten”.
    Na de dinsdag training was er een gesprek tussen alle partijen. Het was tijdens deze samenkomst dat trainer Van den Broeck uiteindelijk besloot er mee te stoppen.

    Had men deze keuze verwacht ?
    “Kijk,” ging de Leestse voorzitter verder, “wij begrijpen de beslissing van Julien maar al te goed. Toch vinden we het spijtig dat we nadien geen schriftelijke bevestiging mochten ontvangen. Wat me geweldig raakt is de werkwijze van trainer en spelers. Van onze kant verwacht men steeds een correcte behandeling waarom moet dit steeds van één kant komen ? Men kan ons nooit met de vinger wijzen, de groep is steeds voorzien van alle uitrustingen, goed betaald voor een vrijetijdsbesteding. Dan mogen we de sportieve kant toch ook wel even terecht wijzen zeker”, besloot een teleurgestelde Leestse voorzitter zijn betoog.

    De opgestapte Julien Van den Broeck was verbaasd over de gang van zaken :
    “Het bestuur moet beseffen dat tien nieuwe spelers niet altijd een zekerheid voor succes betekenen. Het is goed mogelijk dat men na de grote investeringen hoger mikte, volgens mijn mening deden we daarvoor allen ons best.
    Ik werp niet graag met een steen, toch vind ik het spijtig dat o.m. de voorzitter weinig sportief handelde en voor teveel heibel zorgde. Dit kwam de spelers zeker niet ten goede. Men haalde me na een tussenpauze van een tiental jaren terug. Toen bracht ik het tijdens mijn tweejarig verblijf als speler-trainer tot kampioen in derde provinciale.
    Had men langs bestuurszijde wat meer geduld gehad, dan hadden we er samen meer kunnen uithalen”, waren de slotwoorden van de afscheidnemende trainer die zich voorlopig alleen met zijn voetbalschool gaat bezighouden.
    (...)”

     

    1992 – Zaterdag 25 januari : Vevoc Ledenfeest
    Werd ingezet met een eucharistieviering om 18 uur in de parochiekerk, waarna de viering plaatsvond in ‘Ons vernieuwd Parochiehuis’. (PB, 16/1)

     

    1992 – Maandag 27 januari : K.V.L.V.-Agra Gewest
    Voordracht : “Land-en Tuinbouw een kwetsbare sector”, in de kleine zaal van Ons Parochiehuis. (PB, 23/1)

     

    1992 – Zaterdag 1 februari : Schoolbal Vrije Basisschool
    (PB, 23/1)

     

    1992 – Zondag 2 februari : Algemene Vergadering KVLV
    In ‘Ons Parochiehuis’ om 14u30. Op het programma : ‘Veiligheid in huis’. (PB,30/1)
    De Lourdesreis werd gewonnen door Stefanie Vleminckx-Spruyt. Het eerste reserve-lot was voor Rosette De Nijn-Sijmons, het tweede voor Christiane Van Medegael . (PB, 20/2)

     

    1992 – 15 en 16 februari : Eetdagen K.F.St.-Cecilia
    (“T&T” januari ’92)

     

    Foto’s : (GvM)
    -In de huidige fase van het onderzoek is het nog niet met zekerheid te zeggen tot welk gedeelte van het kloostercomplex deze funderingen behoren.
    -Yvan Emmerechts.
    -V.V. Leest voorzitter Gust Emmeregs.







    29-08-2014 om 09:57 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1992 – Zaterdag 4 januari : Grote Showavond van Supportersclub SK Leest
    In de Omni-Sporthal te Leest met Jacques Vermeire en Luc Verschueren.
    Aanvang 21 uur, deuren 20 uur. Toegang : 300 frank. (Folder)

     

    1992 – Zondag 5 januari : Silvesterfeest
    De Leestenaars hadden via een huis-aan-huis-folder volgend bericht ontvangen :
    “Zaterdag 4 januari, voor je je huis verlaat, zet dan gewoon je oude dorre boom op straat ! Hij brandt dan mee in ’t vuur van ’t Silvesterfeest, je weet wel…aan de zennebrug in Leest. Vergeet dan zondag niet te komen om te drinken en te kijken naar al die brandende bomen.”

    Gazet van Antwerpen blokletterde op 7 januari :

                                             Tweede Silvesterfeest komt er zeker

     

                        Een knetterend kampvuur met 450 afgedankte kerstbomen.
    Met een 450-tal kerstbomen in lichterlaaie en veel volk over de drassige “vloer” werd de eerste Leestse kerstboomverbranding een erg populair feest, een succesvol Silvestergebeuren.
    De nevenactiviteiten, opgezet in de rand van het kerstboom vuur, konden echter niet op evenveel publieke bijval rekenen. Na de geslaagde namiddagactiviteiten liep de feesttent voor het avondgebeuren bijna volledig leeg.
    Nochtans toonden de organisatoren Dirk Teughels, Ludo Janssens en Winne Kerremans zich achteraf tevreden.
    Deze week steken deze 3 collegestudenten de hoofden nog eens bij elkaar op een evaluatievergadering. Maar nu staat al vast dat een tweede keer er zeker komt.
    Het studententrio, dat zich in de regio stilaan ontpopt tot organisator van allerlei alternatieve en vernieuwende gezinsactiviteiten, kwam enige jaren terug al op de idee van een kerstboomverbranding. Dirk Teughels kreeg de smaak te pakken op het strand van Oostduinkerke, waar reeds gedurende 20 jaar een soorgelijk kerstboomvuur plaatsheeft. Toen Dirk merkte wat een sfeer er rond zo’n immens kampvuur kon gecreërd worden, besloot hij dergelijk Silversterfeest in eigen streek op poten te zetten.
    Uiteindelijk werd zijn idee dit jaar werkelijkheid.
    Niks te vroeg, want momenteel starten tal van omliggende Mechelse gemeenten met een kerstboomverbranding. 

    Alternatieve verbranding
    De Leestse gemeente wou zich met de première-uitgave meteen onderscheiden van de omliggende kerstboomverbrandingen. Er werd een feesttent opgesteld en naast het traditionele glüwhein-drinken, kregen de bezoekers een dagvullend gezinsprogramma voorgeschoteld. Met het binnenhalen van “’t Kliekske” lukte dat vrij aardig.
    In de jonge namiddag organiseerde deze volksmuziekgroep een instrumentenbouw waarbij een vijftigtal kinderen alternatieve muziektuigen als noneke, hanske knap en de rinkelplank leerden maken. Nadien volgde het gezamenlijk optreden van deze groep met de kinderen.
    Voor de ouders had men een rits oude café-spelen opgesteld waar, via een wedstrijd, vooral vochtige prijzen te winnen waren.
    ’s Avonds werd het café geopend en mocht de volksmuziekgroep de bezoekers opwarmen met oude Vlaamse drinkliederen.
    De kosten van dit Silvesterdagje liepen gevoelig op door het inhuren van een tent en verwarmingsinstallatie, de drank- en hapjesvoorziening en het optreden van de volksgroep.
    Een risico dat het trio organisators er graag bijnam. Zeker als niet aan de basisprincipes hoefde getornd te worden : geen sponsoring en steun van verenigingen. 

    Een gigantische toorts
    Het kerstboomvuur kon een enorm succes genoemd worden. Bijna 450 bomen werden door ongeveer evenveel mensenhanden naar hun laatste rustplaats gebracht.
    Toen het vuur omstreeks 17 uur vlam vatte, sloegen de gensters als een gigantische toorts de duisternis in.
    Een indrukwekkend “kampvuur”, waaraan het publiek zich kon warmen en keuvelend een borrel drinken. Tot de motregen een half uur later de pret kwam bederven.
    Dirk Teughels, op wiens terreinen de verbranding plaats vond, toonde zich achteraf realistisch.
    ”Laat ons stellen dat de verbranding en de namiddagactiviteiten een succes waren en het avondgebeuren, waarvoor slechts een 50-tal mensen bleven, een test.
    We hebben ons misschien verkeken door de ganse dag dezelfde volksmuziek te brengen. Voor volgende keer zoeken we zeker wat om de gezinnen langer bij elkaar te houden. Liefst iets cultureels in plaats van commercieels. Toch zijn de respons van de kinderen en de indruk die het Silvestergebeuren op hen achterliet, voldoende beweegredenen voor een tweede familiefeest.”

     

    1992 – Donderdag 9 januari : Officiële opening “Ons Parochiehuis”.
    In aanwezigheid van minister Luc Van den Brande vond de plechtige opening plaats van het herbouwde parochiehuis. Dat gebeurde in het bijzijn van bisschoppelijk vicaris Jean De Wulf en deken Wim Mariën. Gelijklopend daarmee vond de vernissage plaats van de tentoonstelling met schilderwerken van Chris Verheyen en grafische werken van Walter Theuninck.
    Projectleider en algemeen coördinator ir. Paul Peeters hield een gelegenheidstoespraak en heette de talrijk opgekomen genodigden en sympathisanten welkom waarna hij het woord gaf aan minister Van den Brande. Die sprak, alvorens het kunstwerk van de hand van Georges Herregods in de inkomhal te onthullen, woorden van waardering uit over het hele initiatief : “Afgaande op een eerste gevoel toen ik dit gebouw hiernet betrad, spreek ik over warmte, vernieuwing en durf. Het resultaat van dit gedurfde initiatief mag gezien worden. Het is uiteindelijk veel meer dan een face-lift geworden. Wat de initiatiefnemers siert is het behouden van de naam Ons Parochiehuis. Het was, is en blijft hier de bedoeling mensen met elkaar in contact te brengen.”
    Nadien zegende pastoor-pater Van Aken het kruisbeeld dat eveneens door Georges Herregods werd ontworpen.
    Van de oude gebouwen, opgericht in 1879, bleef enkel de ruwbouw overeind. Oorspronkelijk was het parochiehuis, na de schoolstrijd einde vorige eeuw, een parochiale school, gebouwd met bijdragen van de inwoners van Leest. Kort na de Tweede Wereldoorlog kreeg het gebouw een andere bestemming en werd voor het eerst “Ons Parochiehuis”, in de volksmond beter bekend als ’t Patronaat.
    In 1951 werd, de tot vorig jaar dienstdoende feestzaal, er door een schare van bereidwillige werkers aangebouwd. De uitbating van het parochiehuis was tot vorig jaar steeds in handen van de pastoor. In 1990 werden de parochiale verenigingen verzocht dat zelf te doen en er werd prompt een vzw opgericht. Statuten werden goedgekeurd en een raad van bestuur aangesteld. Deze kreeg als opdracht voor een totale renovatie van de bestaande gebouwen en de latere uitbating van “Ons Parochiehuis” te zorgen. Ingenieur Paul Peeters werd algemeen coördinator. Op 2 april 1990, de dag na “Posse Leest”, startte een groep werkers van het eerste uur de afbraakwerken. De daaropvolgende bouwwerken verliepen precies volgens tijdschema en zijn inmiddels zo goed als afgewerkt : er werden reeds twee familiefeesten in de zalen georganiseerd.
    Het nieuwe complex heeft 2 zalen van respectievelijk een vijftigtal en een tweehonderdtal plaatsen. Beiden beschikken over een autonome tap en toog. De kleine zaal kan tevens dienst doen als vergaderlokaal en heeft een aparte ingang en de grote multifunctionele zaal beschikt over een podium voor theater- en concertvoorstellingen met complete geluidsinstallatie en verlichtingsarmaturen. De industrieel uitziende keuken, afkomstig van een groot petroleumbedrijf, kan 200 warme maaltijden aan en is netjes gescheiden door een nat en droog gedeelte. De tapinstallaties zitten functioneel met doorgeefluiken en volledige vatuitrustingen in een apart, ruim lokaal. Naast de ruime inkomhal met vestiaire liggen de moderne, onderhoudsvriendelijke sanitaire voorzieningen, aangepast ook voor mensen met een handicap.
    Ondertussen heeft de vzw, via het Subregionale Tewerkstellingscomité, ook een halftijdse werkkracht kunnen aantrekken. Mogelijk komen daar nog twee part-time schoonmaaksters bij. Voor de eigenlijke activiteiten bij de uitbating en de coördinatie is men nog op zoek naar vrijwilligers.
    “Ons Parochiehuis” dat mits giften, sponsoring, aandelenverkoop en een lening bij het bisdom zijn geplande budget kon nakomen, hoopt binnen tien jaar uit de schulden te zijn.
    Het feestcomplex zal straks plaats bieden voor de parochiale en andere verenigingen en voor families in en rond Leest. De kalender voor 1992 en zelfs 1993 raakt al aardig volgeboekt. 
    (Zie ook januari 1990)

     

    Foto’s :
    -Paul Peeters heette de talrijk opgekomen genodigden en sympathisanten welkom.
    -De enthousiaste werkers van het eerste uur voor het oude parochiehuis. Uiterst rechts : coördinator ir. Paul Peeters.
    -Voor- en achterzijde van de brochure.

     









    26-08-2014 om 17:10 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1992 – Januari - “Toeters en Trompetten” : Zaal St.-Cecilia te huur
    “U hebt het al vernomen : onze zaal St.-Cecilia, Dorpstraat 6 is geopend ! En niet alleen voor de fanfare zelf. We verhuren café, zaal en/of keuken voor al uw activiteiten. Indien U meer inlichtingen hierover wenst, gelieve JEF LAUWERS, Kouter 68 Leest, te contacteren. Verschillende formules zijn mogelijk.” 

    Nieuws van de Leestse fanfare.
    Dat jaar werd Kamiel Verschueren (foto onderaan) voorzitter van de Koninklijke Fanfare uit Leest.
    Hij is een achterkleinzoon van de stichter-voorzitter Theofiel Verschueren (°Leest 1853, +1942) en vormt de vierde generatie van Verschuerens die onafgebroken de fanfare helpen besturen.
    Hij volgde zijn vader Vic (foto onderaan) op die meteen erevoorzitter werd.
    Kamiel Verschueren werd te Willebroek geboren op 10 maart 1956. Hij is muzikant vanaf 1966. Zijn echtgenote en beide kinderen zijn eveneens muzikant.

    Datzelfde jaar werd Leopold ‘Pol’ Huybrechts ondervoorzitter (foto onderaan). Hij is een zoon van Frans en van Jeanne De Bruyn en werd te Leest geboren in 1933.
    Hij was muzikant van 1951 tot 1996 en kreeg later de eretitel van eremuzikant.
    Pol Huybrechts werd bestuurslid in 1979 en wijkverantwoordelijke in 1981.
    Hij hield zich vooral bezig met het kopieer- en drukwerk van de fanfare en samen met zijn echtgenote Maria Buggenhout zorgde hij voor het dagelijks onderhoud van café-zaal ‘St.-Cecilia’. Pol was ook beheerder van de voorraad dranken in het fanfarelokaal. (‘Leest in Feest’) 

    Cursus voor volwassenen.
    “Als lid van een fanfare als die van Leest, als ouders van kinderen die ons op muzikaal gebied doen blozen, als liefhebber van de Bras-Band muziek (en andere) is het niet toegelaten dat we zo weinig van, zeg maar, de meest elementaire begrippen van de muziek in het algemeen afweten. Dienvolgens besloten enkele ouderen, die dus geen of een kleine snars van muziek afweten, een poging te doen dit zwarte gat weg te werken.
    Op die leeftijd aan dergelijke onderneming beginnen, is geen sinecure. Je zou het kunnen vergelijken met een baby die leert lopen, met vallen en opstaan. Toch zou het moeten kunnen dat wij, evengoed als die baby, op muzikaal gebied, op onze poten kunnen staan en dan nog liefst lopen ook. Waarom zoiets aanvangen is overduidelijk. Beter muziek begrijpen, niet alle vijf voet uit de lucht vallen als er wordt gesproken over bemol of iets dergelijks mysterieus, een beetje verrijking qua muziekcultuur, enz…Redenen te over om met volle moed te starten en vol te houden.
    Genoeg reclame gemaakt. Praktisch nu. De notenleerlessen zouden gegeven worden telkens op donderdagavond om 20 uur. Data dienen nog te worden vastgelegd, zo mogelijk voor een gans jaar. Komt later. Bij die eerste pasjes zouden we begeleid worden door Martine van de Frans, die in principe akkoord is die zware taak op zich te nemen. Hoelang we aan de hand van Martine mogen meestappen, zal uiteraard afhangen van hoe slim we zijn en hoe goed we ons best doen bij de juffrouw.
    Nadien wordt geopteerd voor een meer aangename en leerrijke aanpak zoals : uitnodigen van iemand die iets interessants weet te vertellen over muziek in het algemeen, gaan beluisteren van muzikale uitvoeringen, uittesten van bij welke muziek welk etentje past enz…Suggesties zullen steeds welkom zijn en met de nodige ernst worden overwogen.
    Hierbij weze gezegd dat iedereen welkom is, ook mensen van buiten de fanfare. Uiteraard vragen we dat ze lid worden van de maatschappij kwestie van ’t één plezier is ’t andere waard, en hoe meer mensen hoe meer vreugde.
    Het financiële aspect regelen we tussen ‘koffie’ en pint. We hoeven onze fanfare niet te laten opdraaien voor de zotte toeren van enkele ‘verlichte geesten’ (het gedacht is veel!).
    Dit bericht is bedoeld als kennisgeving dat we eerdaags starten. Wie wil meedoen geven naam en adres op, aan een bestuurslid (van de wijk eventueel) of verwittig de mensen achter den toog in ons repetitielokaal. Graag niet te lang aarzelen om ons de tijd te gunnen alles goed te regelen.
           Julien Van Medegael.”
    (“T&T”, januari 1992)

     

    1992 – Januari : Ambachtelijk brandglasraam (foto onderaan)
    In april 1990 had Glasatelier Decor Art uit Herentals de Leestenaars een voorstel gedaan tot aankoop van een ambachtelijk brandglasraam waarin enkele Leestse curiositeiten waren verwerkt. Haast twee jaar later kwam de firma met een nieuw aanbod en met nieuwe bezienswaardigheden. De intekenprijs bedroeg nu 3.250 fr.

     

    Foto’s :
    -De nieuwe voorzitter van de K.Fanfare St.-Cecilia Kamiel Verschueren. (Foto : familie Lauwens-Piessens)
    -De toenmalige voorzitter Vic Verschueren met zes van zijn zeven muzikale zonen in 1979. Van links naar rechts : Emiel, Hans, Kamiel, Vic, Luc, Hendrik en Jan. (Foto : ‘Leest in Feest’)
    -Leopold ‘Pol’ Huybrechts. (Foto : familie Lauwens-Piessens)
    -Het vernieuwde brandglasraam met Leestse bezienswaardigheden.

     









    26-08-2014 om 09:48 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

                                                               1992

     

     

     

    1992 – Cisse Vleminckx startte met hertenkwekerij 

    Uit ‘Mechels natuurlijk’(2014) : 

    Hertenfarm Parkcoplus
    “Op een boogscheut van Mechelen, in het midden van het Hombeeks Plateau, ligt Hertenfarm Parkcoplus. Hier kweekt Cisse Vleminckx als sinds 1992 edelherten en dat is best wel bijzonder. Tot in de 19de eeuw kwamen ze in het wild voor in Vlaanderen, maar nu zijn ze relatief zeldzaam. Parkcoplus brengt deze unieke dieren terug in hun natuurlijke habitat.
    Elke eerste zondag van mei tot oktober kan je tijdens een rondleiding kennismaken met de edelhertenboerderij. “Onder begeleiding krijg je uitleg over het reilen en zeilen op de boerderij”, vertelt hertenboer Cisse. Naast de standaard rondleiding is ook een rondleiding op maat perfect mogelijk – van een verhalende rondrit, dieren voederen en behandelingen nabootsen tot een cultuurfilosofische wandeling of degustatie.
    “En ook de verjaardagsfeestjes zijn altijd een succes”, stelde Cisse. “Aan de hand van een heleboel leuke activiteiten laten we de kinderen kennismaken met de boerderij en de herten.”
    Maar een hertenboerderij kan natuurlijk niet bestaan zonder het verkoop van vlees. In het najaar wordt een deel van de dieren geslacht en verwerkt tot eerlijk en heerlijk hertenvlees. Het is een echte delicatesse en bovendien supergezond.
    Elk jaar van half mei tot half juni worden de kalfjes geboren. Een bezoekje aan de boerderij is dan dubbel zo interessant.
    Cisse legt uit : “De eerste dagen blijft het kalfje alleen en stil in het gras liggen, maar al snel loopt het samen met de moeder tussen het roedel.” Een unieke en onvergetelijke belevenis voor jong en oud !
    Contact : Hertenfarm Parcoplus, Grote Heide 31 Leest.

    Met 'Mechels natuurlijk' werkten de stad Mechelen en RURANT vzw samen aan een netwerk van plattelandsondernemers op het Hombeeks Plateau.  Via samenwerking, vorming, inspirerende uitstappen en uitwisseling werd getracht een nieuwe dynamiek te creëren en ondernemers te stimuleren om op zoek te gaan naar extra activiteiten die konden plaatsvinden binnen hun bedrijf zoals een hoevewinkel, educatie, toerisme, zorg,…

    Schepen van Landbouw van de stad Mechelen Greet Geypen in deze uitgaven van 2014 :“Mechels natuurlijk” bestaat uit een heel diverse groep ondernemers en net dat maakt het zo bijzonder en interessant om ze allemaal te ontdekken. Van hoeve- en artisanale broden, tot hertensteak of een volle groentenmand vers van het veld…Eeuwenlang was de samenwerking tussen stad en platteland voor eten, drinken en ontspanning vanzelfsprekend. Maar in deze tijd van globalisering zijn we dat een beetje uit het oog verloren. “Mechels natuurlijk” slaat opnieuw die brug, een initiatief dat we als stadsbestuur ten volle steunen…”

    In deze uitgave van “Mechels natuurlijk” vonden we naast de hertenkwekerij van Cisse Vleminckx nog drie andere bedrijven uit Leest : “Vers en Gezond” van de familie Peeters-Segers, Paardenmelkerij De Beck en Hoevewinkel ’t Hertsveld. 

    Vers en Gezond
    Dwars door het Hombeekse Plateau ligt de Zennevallei. De Zenne kronkelt er prachtig door het landschap. De lemige zandgrond is de perfecte voedingsbodem voor groenteteelt. Hier, temidden van het rustige groen, vind je ‘Vers en Gezond’, het tuinbouwbedrijf van Marc Peeters, Hilde Segers en zonen Bert & Jeff.
    ‘Vers en Gezond’ levert wekelijks kraakverse groenten- en fruitpakketten aan huis.
    “De zowat 35 verschillende groenten zijn van lokale kweek of worden door ons persoonlijk geselecteerd”, vertelt Hilde. Het originele initiatief is bovendien een echte primeur in de regio. “Het idee is ontstaan door het samen denken van twee generaties”, legt Hilde uit. “En nu zijn we de eerste in de regio Mechelen die lokaal gekweekte groenten aan huis levert in gevarieerde pakketten. Korter kan de keten niet zijn ! Ons doel ? De voedingsgewoonten van de Mechelaars bewuster en gezonder maken.”
    En zeg nu zelf : wat is beter dan kweek van onze eigen Mechelse bodem ? Alle producten zijn streekgebonden en komen uit hun grond. “Wij werken kleinschalig en volgens de seizoenen”, verklaart Hilde. De pakketten worden samengesteld met kwaliteitsvolle seizoensgebonden groenten en fruit : van Brussels witlof, witte & rode kool, sla, spinazie en boontjes tot prei, aardappelen, aubergines, tomaten en selder. “Variatie, daar gaan we voor”, besluit Hilde.
    Contact : Marc, Bert, Jeff & Hilde, Juniorslaan 18 Leest. 

    Paardenmelkerij De Beck
    Wist je dat ook paarden gemolken worden ? Sinds 1997 melken Willy De Beck en Gerdt Geerts dagelijks merries in hun paardenmelkerij in Leest. Begin jaren ’80 namen ze het landbouwbedrijf met melkkoeien en akker- en tuinbouw over van Willy’s vader.
    Intussen houden ze zich uitsluitend bezig met paarden melken en akkerbouw en telt de melkerij zo’n 100 paarden.
    “We maken zelf ons hooi en stro en telen de voederbieten en de maïs voor onze paarden. Twee keer per dag worden de paarden gemolken”, vertelt Gerdt. Paardenmelk is niet zo bekend als koemelk, maar het is toch wel een uniek product.
    “Paardenmelk lijkt heel sterk op moedermelk en is daarom beter voor de gezondheid”, legt Gerdt uit. Maar om melk te kunnen geven moeten de merries natuurlijk veulens hebben. De jonge paarden worden opgeleid om nadien verkocht te worden of de fokmerries op te volgen. Daarnaast worden er ook pensioenpaarden, dit zijn paarden van andere eigenaars, gestald en verzorgd.
    In de paardenmelkerij van Willy en Gerdt kan je niet alleen de paarden bekijken en leren hoe ze gemolken worden. Je krijgt er ook enthousiast uitleg over paadenmelk en de gezonde eigenschappen ervan. In de winkel kan je naast verse paardenmelk ook verschillende andere producten op basis van paardenmelk verkrijgen zoals cosmetica, likeur en ijs.
    “En natuurlijk mag je na het bezoekje eens proeven van de vers afgetapte paardenmelk”, besluit Gerdt.
    Contact : Paardenmelkerij De Beck, Kleinestraat 5 Leest. 

    Hoevewinkel ’t Hertsveld
    Heel recent richtten Stijn Van de Voorde en Ann Slachmuylders hun eigen tuinbouwbedrijf op in Leest. Het bedrijf ligt mooi en rustig gelegen in de Hertstraat. Rond hun bedrijf telen ze verschillende soorten groenten.
    Stijn en Ann komen beiden uit een tuinbouwfamilie en kennen dan ook als geen ander de kneepjes van het vak. “We weten wat het is om te werken op het veld en lekkere groenten te telen”, vertelt Stijn. “De kriebel om zelf te ondernemen werd dan ook steeds groter.”
    Momenteel telen ze er spruitjes, winterbloemkolen, spinazie, erwten en boontjes. Asperges zijn aangeplant, daarvan kunnen ze vanaf 2015 volop beginnen oogsten.
    De groenten worden vermarkt via Belorta (coöperatieve groentenveiling in Sint-Katelijne-Waver), maar ook in hun splinternieuwe hoevewinkel bieden ze hun producten rechtstreeks aan de consument.
    Naast de zelfgekweekte groenten, kan je er ook groenten van collega-landbouwers en verschillende fruitsoorten verkrijgen. “We hechten veel belang aan versheid en kwaliteit”, zegt Stijn. “De klant zal bij ons dan ook een kraakvers product kunnen kopen. Ons motto luidt : ‘Vers van het land naar de klant’!”
    Contact : Stijn en Ann Van de Voorde-Slachmuylders, Hertstraat 6 Leest.

     

    Foto’s :
    -Cisse Vleminckx tussen zijn herten.
    -Marc en Hilde Peeters-Segers en zonen Bert en Jeff van ‘Vers en Gezond’.
    -Willy De Beck tijdens het melken.
    -Stijn en Ann Van de Voorde-Slachmuylders van Hoevewinkel ’t Hertsveld met hun opvolgers.
    -Openingsdag van Hoevewinkel ’t Hertsveld in 2014.











    26-08-2014 om 09:24 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fons ‘Gazet’ Nuytkens met echtgenote
    Alfonsine Van de Vondel in ’78 bij hun
    gouden huwelijksjubileum.

     

     

    1991 – Donderdag 12 december : Overlijden Fons Nuytkens
    Omdat hij vele tientallen jaren in de regio Battel, Leest, Zemst-Laar en een gedeelte van Humbeek en Grimbergen dagelijks Gazet van Mechelen rondbedeelde noemde men hem ook “Fons Gazet”.
    Frans Alfons “Fons” Nuytkens was te Leest geboren op 11 oktober 1906. Buiten krantenbedeler was hij ook “velomaker” en verdeler van de fietsen Pavic, Norta, Superia, Oxford, roestvrije aluminium fietsen Kettler en de Hollandse fietsen “De Gouden Leeuw”.
    De uitvaartplechtigheid ging door in de St.-Niklaaskerk te Leest op dinsdag 17 december om 10.30 u. (GvA, 14.12)

    Meer over Fons Nuytkens in deze Kronieken onder datum 28 oktober 1978 (Gouden huwelijksjubileum). 

     

    1991 – Zondag 15 december : Kinderfeest K.F. St.-Cecilia
    Aanvang : 14.30 uur.
    Als animatie : een toneelopvoering en een optreden van de jonge muzikantjes.(folder) 

    In “T&T” van januari ’92 publiceerde Tim Van Medegael volgend verslag :

    “Rond de middag rij ik naar de zaal St.-Cecilia, amper gegeten en nog niet helemaal bekomen van de gezellige fuif van vorige nacht. Wanneer ik de deur van het café open, zie ik dat iedereen al volop in de weer is. De meeste leerlingen zijn er al en lopen iets of wat nerveus in het rond. Hier en daar tref ik er een paar aan die volop hun repertoire aan het overlopen zijn. Johan De Win komt er ook aan. We maken onze inventaris op om alle solistjes ‘degelijk’ aan te kondigen : ‘Ik heet iedereen welkom…’ Ik voel dat onze solistjes de kriebeltjes beginnen te krijgen. ‘Wanneer moet ik nu spelen ?’ hoor ik ze allemaal fluisteren. Ik wil me blijven concentreren op mijn werk, maar ze willen me niet met rust laten. Eindelijk kan ik de eerste act van het ‘toneelgroepje’ aankondigen. Er wordt haastig rondverteld wie er straks zijn stukje mag spelen. Hun oogjes beginnen nu een angstige glans te krijgen. Johan en ik trachten ze zoveel mogelijk rust in te praten, wat bij sommigen nog lukt ook.
    Dat onze solistjes nog geen volwaardige solisten zijn, is evident. Van het moment dat ik hun naam afroep, staan ze al op het podium, mondstuk aan de lippen en daar klinken de eerste trillende nootjes. De volgende volgen elkaar in een razend tempo op, zodat dit de indruk geeft dat het stuk al gedaan is wanneer de eerste noot wegsterft in de zaal. We trachten nog met veel gefluister hen een grote buiging te laten maken, maar sommige leerlingen verdwijnen al in de keuken, zodat dit wel een rare indruk zou gegeven hebben als ze onze raad nog zouden opgevolgd hebben. Toch zijn we allen tevreden over onze leerlingen, want we herinneren nog ons eigen optreden…
    Na talrijke optredens : gaande van solo, kwartet en jeugdfanfare, wordt er nog lekker gegeten en iedereen ontvangt een mooi geschenk. Het kinderfeest blijkt ieder jaar een voltreffer voor onze jongsten. We hopen dat de ouders er veel plezier aan hadden en we zien elkaar terug op een volgend optreden, niet ?”

     

    1991 – Woensdag 18 december : Lieve Vlemincx leerde de dames van de fanfare geschenken verpakken.
    “Nu we over een eigen zaal en café beschikken, is het ons mogelijk het een en ander in te richten. Om onze geschenken voor de komende feestdagen mooi te verpakken, wil Lieve Vlemincx (vrouw van Mille Verschueren) ons bijbrengen hoe we van een eenvoudige schoendoos een mooie verpakkingsdoos kunnen maken.
    Wanneer : op woensdag 18 december om 19 uur stipt.
    Waar : Café St.-Cecilia, Dorpstraat 6.
    Wat brengt u mee ?
    -katoenen stof (voor de bekleding van de doos van 1m/1,40m).
    -zijdelint (aangepast aan de stof) van 1,40 m.
    -borsteltje om de lijn uit te strijken.
    -onderlegger om op te werken.
    -2 stukken karton (voor bodem en deksel) van 25cm/35cm.
    -1 potlood, 1 lat, 1 schaar, 1 lintmeter.
    We voorzien dat uw doos geschenkklaar is rond 10 uur. Tussendoor kan u stoom aflaten met een drankje. U bent allen welkom !!”
    (Omzendbrief voor ‘de Dames van onze Fanfare’)

     

    1991 – Woensdag 18 december : Aktiviteit Ziekenzorg ‘Kerststronken maken’
    Om 19 uur in het Klooster. (PB, 12/12)

     

    1991 – Zondag 29 december : “Prachtige Kaartnamiddag” SK Leest
    In de Chalet aan de Zennebrug. 20.000 frank aan prijzen, inleg 100 frank per man. Met als prijzen : 1e prijs : 2.500 fr cash. Verder : ”kalkoenen, spek, pensen, varkensgebraad, kippen, nieuwjaarstaarten.”
    (Folder)

     

    1991 – Parochiaal overzicht van het voorbije jaar
    “Werden door het H. Doopsel opgenomen in onze parochiegemeenschap : 26 kinderen, waarvan 10 geboren in vorig of voorgaande jaren.
    Werden tot volwaardige christenen gevormd : 31 kinderen.
    Traden kerkelijk in het huwelijk : 12 medeparochianen, van wie 6 huwelijken werden gesloten in onze parochiekerk.
    Hadden wij in het voorbije jaar door hun overlijden 20 medeparochianen te betreuren.
     

    Dank voor de omhaling van Welzijnszorg. Bracht de som samen van 12.670 frank. De omhaling voor de verwarming van de kerk : 17.600 frank.
    De aanwezigheid in onze parochiekerk met Kerstmis vermeldt het getal van 534. Proficiat, ook voor het zangkoor en de kinderen. Mochten wij zovelen meermaals met het weekend in de eucharistieviering begroeten.”
    (PB, 9/1/1992)

    26-08-2014 om 07:27 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1991 – Zondag 24 november : Belgische federale verkiezingen.

    Begin oktober 1991 nam de Volksunie ontslag uit de Regering-Martens VIII na een bijzonder hevige communautaire confrontatie over de uitvoer van wapens naar het Midden-Oosten. De overgebleven Regering Martens-IX had nog steeds een meerderheid in het parlement en regeerde tot het einde van de normale periode van vier jaren.
    In de verkiezingen van 24 november 1991 haalden de regeringspartijen een slecht resultaat, desondanks zouden CVP, PSC, SP en PS de regering-Dehaene I vormen, zonder de Volksunie.
    Het Vlaams Blok boekte tijdens deze verkiezingen zijn eerste grote winst en daarom werd in de jaren daarop deze verkiezingsdag ‘zwarte zondag’ genoemd.
    De nieuwe lijst Rossem, gebouwd rond de mediatieke Jean-Pierre Van Rossem, bracht naast Van Rossem zelf nog drie medewerkers in het Parlement. Het gecombineerde succes van Vlaams Blok en Rossem ontlokte aan traditionelere partijen de commentaar dat de antipolitiek hoogtijd vierde. Het signaal van de kiezer zou een roep zijn om meer en directere democratie, meer betrokkenheid van politici bij de dagelijkse problemen van de burger, en een nadrukkelijke afwijzing van ‘zachte’ vormen van belangenvermenging, zoals politiek dienstbetoon en politieke benoemingen. In de daaropvolgende jaren zou een aantal corrigerende maatregelen in die zin genomen worden. 

    De uitslagen van de Leestenaars zijn ons onbekend maar van enkelen konden we de hand leggen op hun kiespropaganda en die willen we u niet onthouden (zie foto’s onderaan) : 

    Op 8 november 1991 kregen de Leesenaars volgende folder in hun bus : Aan de mensen van Leest. 

    WAAROM GUST EMMEREGS NAAR DE PROVINCIE ?

    Zoals U weet worden er op 24 november a.s. verkiezingen gehouden.
    Aan U, mijn kiezers uit LEEST, wil ik laten weten waarom ik mij kandidaat heb gesteld voor de Provincie :
    1) Op provinciaal vlak worden belangrijke beslissingen genomen die iedere burger raken in zijn dagelijkse handel en wandel. Ik verwijs hierbij naar :
    -de provinciewegen en de verkeersveiligheid
    -problemen i.v.m. bouwvergunningen
    -financiële steun aan beginnende zelfstandigen, jonge landbouwers, gehandicapten en gehandicaptenverenigingen en bejaarden
    -de huisvesting.
    2) Ik wil van de hoogste partijinstanties en verantwoordelijken op Provinciaal, Vlaams en Nationaal vlak steun verkrijgen voor een aantal, ook voor Leest, belangrijke initiatieven.
    3) Ik wil mijn partij loyaal vertegenwoordigen in deze belangrijke verkiezingen.

    U merkt het : ook de Provinciale verkiezingen zijn belangrijker dan U dacht.
    Maar er is meer.
    De mensen die ik ken en zal leren kennen, mijn ondervinding en werkkracht, bestaande en nieuwe ervaringen : dit alles wens ik ten dienste te stellen van mijn kiezers.
    Hun belang was steeds het mijne en dat zal zo blijven.
    Ook na deze verkiezingen is mijn enige doel : mijn kiezers vertegenwoordigen.
    Dat vraagt kennis, maar ook inzet, en daar ben ik nooit voor teruggeschrokken.
    Hartelijk,
         Gust Emmeregs 7de plaats Provincie CVP nr.1.” 

    “Gust EMMEREGS, 7e plaats Provincie – Leest-Mechelen.
    °Mechelen 18 augustus 1940.
    Gust is reeds 30 jaar een maatschappelijk gedreven iemand. Beroepshalve is hij verkoopsverantwoordelijke bij Eternit en zetelt hij ook als secretaris in de ondernemingsraad.
    Tevens is hij gemeenteraadslid van de stad Mechelen en afgevaardigd-bestuurder van de C.V. De Mechelse Goedkope Woning.
    Daarnaast is hij afgevaardigd-bestuurder van de VZW VV Leest, van de NV Sportcentrum en de NV Omni te Leest.”
    (verkiezingsfolder)

     

    En de Leestse SP :
    De Leestse SP-gemeenteraadsleden Jef Vloeberghen en Ivan De Borger steunden voluit volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid Jean Van Der Sande.
    In hun verkiezingsfolders werd het Leestse SP-bestuur voorgesteld :
    Voorzitter : Daniël Nuytkens, Dorpstraat 44.
    O.Voorzitter en afgevaardigde in het SVV bestuur : Mariette De Bont, Dorpstraat 80.
    Secretaris : Tinneke Vloeberghen (dochter van Jef) Kouter 91.
    Penningmeester : Jozef Van Damme, Juniorslaan 83.
    Bestuursleden : Jef Vloeberghen, Ten Moortele 5.
    Gerard en Ivan De Borger, Vinkstraat 32.
    Herman Verhoeven, Juniorslaan 81.
    Lydia Robbijns, Kleine Heidestraat 54.
    Malvine Verschaeren en Celest Van Neck, Electriciteitsstraat 27/2 Mechelen.
    Fred De Haes, Juniorslaan 11.

     

    1991 – 28 november – Parochieblad : “Ons Parochiehuis”.
    “De werkzaamheden vorderen nog steeds. Wie zich nog dienstbaar KAN en WIL maken : nog zeer wenselijk. Niet alleen het gebouw kreeg een ‘verbouwing’ en herstructurering, maar ook het beheer en de werking en de uitbating met al wat er bijhoort ondergaat een wijziging : zo bv. voor de uitbating (in beurtrol) de vraag naar medewerkers-vrijwilligers. Ook mensen voor onderhoud (kuisen) kunnen en mogen zich aanbieden, hetzij op ‘ons bureel’ aan het parochiehuis op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag voormiddag, op maandag tussen 18 en 20 uur, eventueel kan dit langs Paul Peeters, Vinkstraat 28.
    Een ‘ijzerslag’ om onze vele kosten te helpen dekken, zal in het voorjaar van ’92 plaats grijpen. Ook hiervoor durven wij nogmaals rekenen op uwe goede medewerking. Voor alle voorgaande, nogmaals zeer hartelijk dank, namens pater-pastoor in samenwerking met de Raad van Bestuur.”

     

    1991 – Donderdag 28 november : K.V.L.V.-Voordracht
    “Administratieve richtlijnen bij overlijden”, om 20.00 uur in ’t Klooster, door Eddy Storms. (PB, 21/11 en 28/11)

     

    1991 – Zaterdag 30 november : 12de Hobby-Tentoonstelling CSC-SP Leest
    In de Stedelijke Basisschool – Ten Moortele, met openingsrede door eerste schepen C. Demeester en een openingsconcert door de fanfare“De Werker” uit Kap. o/d Bos.
    Openingsuren : van 15 tot 19 uur.
    De dag nadien, zondag, kon men er terecht tussen 14 en 18 u.
    (Inkomkaart)

     

    1991 – Woensdag 11 december : Samenkomst vormelingen
    “Om de misviering van zaterdag 21 december voor te bereiden, komen alle toekomstige vormelingen van eerste en tweede jaar catechese samen op woendag 11 december om 13.30 uur in de kerk, dit om liederen en allerlei voor vermelde viering aan te leren. Als toekomstige vormelingen moeten wij ons op Kerstmis voorbereiden in deze ‘adventstijd’. Samen willen wij daar een schone en goede vormingstijd van maken, zodat wij iets beter van ‘Kerstmis’ kunnen begrijpen en het dan ook vieren. Allen op post. Voor wie er problemen zijn, gelieve te verwittigen aan uw catechist op pater-pastoor.” (PB, 5/12)

     

    Foto’s :
    -Gust Emmeregs, met vriendelijke groeten.
    -Gust 7e plaats PROVINCIE.
    -Jef Vloeberghen, Mariette De Bont en Ivan De Borger steunden de kandidatuur van parlementslid Jean Van der Sande.

     







    25-08-2014 om 09:42 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Thuisploeg SK Leest versloeg dorpsgenoot
    VV met 1-0. Op de foto vecht De Vos van
    SK een duel uit met een tegenstrever. 

     

     

     

    1991 – Zaterdag 23 en zondag 24 november : Teerfeesten K.F.St.-Cecilia
    Deze feesten gingen door in zaal Sint Cecilia, Dorpstraat 6 te Leest.

    Programma van zaterdag :
    -14 uur : Samenkomst in lokaal Sint Cecilia.
    -14.20 uur : Vertrek naar de kerk.
    -14.30 uur : Misviering ter intentie van de overleden leden. Nadien bezoek aan de leden herbergiers, respectievelijk ‘Den Rooselaer’ en bij Fikke ‘Op den Hoek’. Daarna kregen de muzikanten de gelegenheid om hun uniform te ruilen voor burgerkledij.
    -17.30 uur stipt : Banket.
    Op het menu : Kipcocktail, Sint Germainesoep, Rosbief en gebraad met groentenkrans en kroketten, Roomijs.
    Deelnemingsprijs : 750 fr.
    Nadien gezellige dans- en amusementsavond met Studio Satan en met tussendoortje trekking van de hoofdprijzen van de tombola.

    Programma van zondag :
    Na het volbrengen van de stemplicht werd iedereen uitgenodigd om vanaf 11.30 tot 12.30 uur de traditionele biefstuk te verorberen.
    -13.00 uur : Vertrek naar Leest Heide met bezoek aan leden herbergiers : ‘Bij Maryse’ en het ‘Supporterslokaal’ van SK Leest.
    -15.15 uur : Vertrek naar het Dorp en terug naar het lokaal.
    -17.30 uur : Stipt Banket met op het menu : Preiroomsoep, Kip met gemengde sla, Koffie en gebak.
    Deelnameprijs biefstuk : 100 fr., banket : 500 fr.
    Na het eetfestijn Superverkiezing van Missen en Misters Sint Cecilia.
    Muzikanten mochten gratis meedoen. (Omzendbrief) 

    Een verslag verscheen in “T&T” van januari ’92 :

    Zaterdag
    “Dit jaar werd onze vernieuwde zaal St.-Cecilia klaargestoomd om er te kunnen teren. Het huzarenstukje lukte dank zij de inzet en het doorzettingsvermogen van een paar ‘bezeten’ bestuursleden en vele hulpverlenende handen. Het weerzien, de heimwee en het genoegen van vele uren zwoegen en zweten werden snel weggespoeld met het milde vocht uit de nieuwe tapkranen. Velen hadden het moeilijk; anderen keken bewonderend. Na de mis en het bezoek aan ons nieuw lid ‘Den Rooselaer’ trokken we richting feestzaal om onze benen onder tafel te zetten. De feestmaaltijd werd een echte tegenvaller : geen warm eten, smaakloos, te weinig personeel; volgens mij de naam traiteur niet waardig. Het blijft wel moeilijk om tegen democratische prijzen en voor een groot ensemble een goede feestmaaltijd samen te stellen…maar er wordt uitgekeken naar een betere kok.
    ‘Teren’ bestaat niet enkel uit eten : de sfeer, de goede wil, het samenzijn zijn zeker zo belangrijk…en die elementen waren aanwezig.
    Tussen het eten door gaf Jefke een overzicht van het afgelopen jaar en las Yves een overzicht van het financieel verslag voor. De laatste kaarten van de tombola werden verkocht.
    Voor het dessert werden de nieuwe muzikanten gedoopt door het studenten-praesidium, geleid door Tim. Dit jaar waren dat :
    1.Michel Van Der Planken : brassband-speler (bastuba), wonende in Boom. Vader van 2 zonen. Hij ontsnapte aan de doop daar hij teerde in Boom maar we schelden hem dat niet kwijt, we stellen het enkel uit…
    2.Marcel Schippers : brassband-speler (bugel), wonende in Hombeek, vader van 1 dochter.
    3.Ann Spoelders : echtgenote van Marcel Schippers en cornetspeelster.
    4.Roland Van Welden : echtgenoot van Maggy De Borger, wonende te Mechelen, klarinetspeler maar leerling bariton.

    Zondag
    Na het vervullen van onze kiesplicht konden we een lekkere biefstuk verorberen alvorens in marstempo naar “D’Aa” te trekken. Het weer was schitterend, de meesten ontnuchterd en de supporters talrijk. In elk café werd er gevraagd om een spelletje te doen samen met de misses & misters Cecilia van de vorige jaren. De spelletjes waren ludiek en pikant, maar brachten de nodige lach en sfeer.
    Voor het donker werd, keerden we richting zaal St.-Cecilia, waar ons vandaag een betere maaltijd geserveerd werd.
    Voor de laatste keer werd er een super – Miss & Mister Cecilia georganiseerd met de ‘ex-en’ :
    -Lief Vlemincx + Willem Lauwens (’86)
    -Christel De Maeyer + Pol Van Roy (’87)
    -Linda Moons + Rik Lauwens (’88)
    -Maria Lauwens + Freddy Walschaers (’89)
    -Jacqueline De Neys + Bert De Borger (’90).
    Het ‘clown’ schilderen, de spreekwoorden raden, de liedjes herkennen, de ballonnen rapen, de leugens achterhalen, de ‘super Miss & Mister, Lieve Vlemincx en Willem Lauwens werden beloond voor hun inspanningen en bleken het beste koppel dank zij de samenwerking met Josephine Polfliet. Proficiat aan onze ‘verdienstelijke blekken’ !!
    Na 6 jaar Miss & Mister-verkiezingen zijn de ideeën van Yves en mij wat uitgeput en is de formule versleten. We doen hierbij een oproep voor mannelijke of vrouwelijke leiders, toneelspelers of animators om deze teerfeestzondag op te vrolijken. Ik vrees dat als er niets georganiseerd wordt er een leegte zal zijn.
    Dus vrouwen en mannen laat jullie verbeelding werken, zoek inspiratie en leg de hoofden bij elkaar om tegen de teerfeesten ’92 ons een geslaagde zondagavond te bezorgen. We rekenen op U !

    Maandag
    De ‘3de dag’ bleek een voltreffer : een zestigtal leden en muzikanten teerden mee. Ik kan er helaas niets over vertellen want ik was er niet bij. Naar het schijnt smaakte de zelfgemaakte kippe-fricassé heerlijk…de rest waarschijnlijk ook !”

     

    1991 – 24 november : Derby SK Leest-VV Leest (Foto bovenaan)
    Met een doelpunt van de ingekomen Cleymans in de slotfaze schreef SK Leest de eerste officiële derby in Eerste Provinciale op haar palmares. De talrijk opgekomen toeschouwers zagen maar een matige wedstrijd waarbij de meeste duels op het middenveld werden uitgevochten en zonder echte scoringskansen.
    Matchwinnaar werd doelman Claes die een strafschop van Verstraeten stopte.

     

    G.v.A. over de derby (26/11) :
    Uiteraard was men bij SK Leest gelukkig na de winst in de eerste officiële Leestse derby. Een doelpunt van de ingekomen Johan Cleymans in de slotfaze besliste over winst of verlies. Trainer Yvan Emmerechts voelde zich na afloop weer een gelukkig man.
    “Net zoals de laatste weken hebben wij het vooral moeten hebben van onze inzet en karakter. Ik mag dan ook gans de ploeg feliciteren dat zij VV nooit in hun spel hebben laten komen. Met het stoppen van de strafschop heeft doelman Geert Claes zich wel als matchwinnaar opgeworpen. De talrijke toeschouwers hebben niet zo’n denderende wedstrijd gezien, maar daarvoor waren aan weerszijden de belangen te groot. Wij staan nu waar we gehoopt hadden, wat veiliger opgeborgen in de omvangrijke middengroep.”
    In het verliezende kamp was men van oordeel dat een gelijkspel een juistere weergave ware geweest.
    “Maar alleen de doelpunten tellen,” aldus Jan Van den Heuvel, “ en die kansen hebben wij vandaag niet zoveel gekregen. Over het strafschopgeval zal deze week nog gepraat worden. Tegen de instructies in heeft Jesse Verstraeten de verantwoordelijkheid genomen met het noodlottige gevolg. Normaal diende Paul Muysoms deze karwei te klaren. Maar gedane zaken nemen geen keer.”

     

    23-08-2014 om 10:45 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1991 – Donderdag 21 november – Gazet van Antwerpen : Burgemeester Vanroy steunt Gust Emmeregs en Jef Van Eetvelt

    Het was lang stil in en rond het CVP-huishouden van Mechelen.
    Het leek dat de strijdbijl tussen de verschillende clans voor on
    epaalde tijd begraven was. Optimisten hoopten zelfs dat de “gewapende” vrede na 24 november voor onbepaalde tijd zou worden verdergezet. Burgemeesteer Vanroy oordeelde daar anders over.
    Zopas kregen een behoorlijk aantal inwoners van de stad Mechelen een omzendbrief in de bus gedropt met bovenaan links het logo van de CVP en onderaan de naam van de verantwoordelijke uitgever, zijnde Gust Emmeregs uit Leest.
    De inhoud van dit verkiezingsdrukwerk, waaronder de handtekening van burgemeester Vanroy prijkt, is een oproep en verzoek van Vanroy om op de provincielijst Mechelen-Puurs resoluut een stem te geven aan Gust Emmeregs.
    “Die gewetensvol en trouw zijn kiezers ter harte neemt en waarvan inzet zijn handelsmerk is” geeft de Mechelse burgemeester nog mee.
    Met dit schrijven wil Jos Vanroy duidelijk de electorale wind die kopman, Lieve Keuleers in de zeilen heeft, naar een andere richting laten waaien.
    En dat heeft dan weer als gevolg dat de vrede in de Mechelse CVP enkele dagen voor de verkiezingen grondig wordt gestoord.
    Lieve Keuleers kwam als lijsttrekker voor de CVP op de provincielijst, nadat Leo Stevens afzag van verlenging van mandaat. Dat werd reeds eerder beslist. Men weet ook dat Lieve Keuleers in de CVP-familie behoort tot het andere kamp dan Vanroy en zijn getrouwen w.o. Gust Emmeregs.
    Deze brief waarin Vanroy een kandidaat steunt, is evenwel niet de enige die de Mechelse burgemeester schreef.
    Zo kregen een aantal getrouwen van de burgemeester een persoonlijk schrijven –geen verkiezingsdrukwerk- waarin hij vraagt op de Kamerlijst de kandidatuur van lijsttrekker Jef Van Eetvelt te steunen. Hier niets aan de hand tenzij men weet dat op diezelfde Kamerlijst op de 5de plaats Patrick Backx fungeert.
    Aangezien men bij de effectieven maar één kandidaat kan steunen is het duidelijk dat ook hier wordt afgerekend met iemand uit het andere CVP-kamp.
         F.T.

     

    1991 – Zaterdag 23 november : 52 ploegen nemen deel aan Jong V.V. Leest-kwis 

    Met 52 participerende ploegen verdubbelde Jong V.V. Leest het deelnemersveld van de vorige kwisuitgave. Jeugdvoorzitter Dany Meeuws, die de kwis inleidde, sprak nadien zijn tevredenheid uit over de voorbereiding en het verloop van de avond. Meeuws had tevens woorden van dank voor de voorzitter van V.V. Leest en voor Tony Dons, kwismaster en draaischijf van de avond.
    De kwis zelf kende een spannend verloop. De eerste vijf ploegen eindigden met een verschil van slechts 4 punten. De leiders Hobbits en A.S.L.K. kwamen beiden uit met dezelfde punten : 87 op 110 vragen. Bovendien scoorden ze alle twee met de supervraag. Er diende dus diep in de reglementen gegraven te worden om een winnaar uit te roepen. Het bleek dat in de 18de vragenreeks de Hobbits één punt meer behaald hadden dan de A.S.L.K. Ze werden voor de tweede maal uitgeroepen tot laureaten van de derde kwis van Jong V.V. Leest.

    De uitslag : 1. Hobbits 87 p., 2. A.S.L.K. 87 p., 3. Arena I, 85 p., 4. Outsiders 84 p., 5. Telefaxen 83 p., 6. Stap I, 81 p., 7. Middenmoters 77 p., 8. Keepvrienden 75 p., 9. Seband 75 p., 10. Diabetes & Erato 73 p. Alle ploegen van V.V. Leest hadden minstens één team ingeschreven. Dat er ook van ver buiten Leest belangstelling was, bewees de winnaar van de fruitkorf. Hij kwam uit Stekene en raadde het gewicht van de korf tot op minder dan 10 gram juist.
    PJW” (Het Nieuwsblad) 

    Noot MVH : Met de kwisploeg ‘de Hobbits’ hebben we enkele jaren, met wisselend succes, het Mechelse en het Dendermondse afgeschuimd. Elk lid had zijn specialiteit. Ikzelf was gespecialiseerd in de Griekse mythologie, geschiedenis, film en literatuur. In die tijd dienden we vaak onze kwisnaam te verantwoorden. Weinigen kenden J.R. Tolkien tot Peter Jackson, in 2001, de auteur en zijn geesteskinderen de Hobbits, wereldberoemd maakte met het eerste deel van zijn driedelige verfilming van ‘The Lord of the Rings’.

     

    Foto's :
    -Het winnende team de Hobbits. Van l. naar r. : Jef Nicolay, Marcel Van Hoof, Fons Smets en Rudi Van Hoof. Roger Nicolay ontbreekt op de foto. Marcel en Rudi Van Hoof zijn zonen van veldwachter Victor.
    -Enkele van de trofeeën bijeengekwist door ‘de Hobbits’. In die tijd was er voor de winnende ploeg vaak een beker voorzien.

     





    23-08-2014 om 10:08 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1991 – 2 en 3 november : Rust Roest bracht ‘Het derde woord’. (Foto onderaan) 

    Personages
    Mathilde, Salbana, landeigenares en weduwe                    Renild Polfiet
    Angelina, haar ongehuwde zuster                                     Christel Vinck
    Pablo, zoon van hun gestorven broer                                Jan Devos
    Meneer Roldans sr.,broer van Pablo’s moeder                   Marcel Verwerft
    Julio Roldan jr., juridisch raadgever                                 Gert Corten
    Eusebio, tuinman                                                            Raf Scheers
    Margareta Cugan, lerares                                                 Ann Devos
    Dr. Augusto Perez-Roldan, professor                                 Marc Windelen
    Lulu, zijn vrouw                                                               Vera Vinck
    Fifi, zijn dochter                                                               Ria Verschooten 

    Achter de schermen
    Teksthulp                                           Jan Emmeregs
    Grime                                                 Nancy Vluymans
    Kostuums                                           Miloe Van Stijvoort
    Geluidsmontage                                  Banny Van Humbeeck
    Video-opname                                     Ludo Kerremans
    Decorbouw                                        Dominiek, Peter, Jo, Steven, Raf o.l.v. Fik Diddens
    Belichting,tehcniek,decoraankl.            Fik Diddens
    Algemene leiding                                Guido Hellemans
    (‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans)                                  

     

    1991 – 7 november – Parochieblad : Bedenking bij...267 aanwezigen vanwege pater-pastoor.
    “267 aanwezigen in onze weekend-eucharistievieringen van 19 en 20 oktober.
    Dit is 11% van onze “parochie-bevolking”.
    Proficiat en dank aan de “getrouwen”. Toch een ernstige bedenking hierbij.
    Van jaar tot jaar moet ik vaststellen dat het getal “aanwezigen” nog steeds vermindert.
    Vorig jaar in deze periode nog 398 aanwezigen.
    Anders ligt het bij de uitvaartdiensten. Daar mogen wij U danken voor een veelvuldige aanwezigheid en blijken van medeleven. Maar daarom juist deze bedenking. Ik vraag mij af of ik stilaan alleen nog pastoor zal moeten zijn voor “overleden” parochianen.
    Wie echt als “familie” voor elkaar een levendige en voelbare belangstelling betoont, die komt geregeld samen, samen aan huis, samen aan tafel.
    Willen wij het als parochie waar-maken dat wij een groep, een gemeenschap van mensen zijn die voor elkaars leven en welzijn belangstelling hebben, dan is het wenselijk, dan is het nodig, dan is het belangrijk toch eens ernstig na te denken over onze “afwezigheid” (of aanwezigheid) bij de parochiale samenkomst rond de tafel van de Heer ; in onze samenkomst met de parochiegemeenschap om eucharistie te vieren ; om contact te houden met de Heer en met elkaar. Dan pas kunnen wij ons echt als “mede-parochianen” gevoelen.”

     

    1991 – Maandag 11 november : Wapenstilstandviering
    De weerman was niet vriendelijk voor de oudstrijders. In stoet vertrok men aan het gemeentehuis, richting kerk, onder begeleiding van Sint-Cecilia. Tijdens de eucharistieviering bracht pastoor Van Aken hulde aan de gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Daarna richtte secretaris-penningmeerster Georges Veiller zich tot de aanwezigen.Vervolgens overhandigden gemeenteraadsleden Gust Emmeregs, Jozef Vloeberghen en Ivan De Borger eretekens aan verdienstelijke leden.
    Frans Jacobs, Frans De Laet, Louis Vloebergh, Victor Van Hoof, Louis Goossens, Eugeen Van Beersel en Georges Veiller werden in de bloemetjes gezet. Nadien werd aan het monument van de gesneuvelden en oudstrijders van beide wereldoorlogen bloemen neergelegd door voorzitter Eugeen Van Beersel. Met het uitvoeren van het Te Velde, het Vaderlands Lied en de Vlaamse Leeuw door de K. Fanfare Sint-Cecilia werd de plechtigheid besloten.
    Na het officiële gedeelte begaven de N.S.B.-ers zich, samen met de leden van de fanfare, respectievelijk naar het lokaal ‘In den Bareel’ en het café van Vic De Maeyer.
    Tegen 14.00 uur trokken de oudstrijders opnieuw naar hun lokaal waar volgend menu werd aangeboden : “Heildrank – Kippencocktail – Tomatenroomsoep met ballekens – Gebraad+rosbief, groentenkrans en kroketten – Nagerecht : gebak met drinks naar verlangen”… (GvA 15/11 en folder NSB Leest)

     

    1991 – 14 november – Kerk en Leven : Voor toekomstige trouwers
    “Zeer belangrijk om de weg naar een kerkelijk huwelijk tijdig af te leggen. Begin er tijdig aan ! Zo mogelijk 6 maand voor de vastgestelde datum om de volgende voorbereidingsweg naar een kerkelijk huwelijk rustig en bijtijds af te leggen. Voortaan zullen de volgende stappen dienen gezet te worden. De jongen gaat vooreerst naar de parochiepastoor van zijn woonplaats. Nadien komen de verloofden naar de parochiepastoor waar het huwelijk wordt ingezegend en dit voor de nodige afspraken en inlichtingen. Vervolgens dienen zij in contact te treden met een gezin, waar in overleg met dat gezin uitgekeken wordt naar een “verloofdenweekend” of “verloofdendag”. Pas nadien komen zij naar de pastoor terug voor de “ondertrouw” en definitieve afspraken. Een zeer grote en voorname levensstap dient ook met de nodige voorbereiding en begeleiding tot een schone en waardevolle “Trouw-belofte” te komen : een levens-belofte !

     

    Foto (‘Rust Roest Ontmaskerd’) :
    -Staande : Guido Hellemans, Benny Van Humbeeck, Fik Diddens, Gert Corten, Marcel Verwerft, Ann Devos, Jan Emmeregs, Jan Devos, Tanja Vluymans, Raf Scheers, Vera Vinck, Ria Verschooten, Steven De Wit, Marc Windelen.
    Zittend : Renild Polfliet, Christel Vinck.
    -Toegangsticket voor ‘Het Derde Woord’.                          





    22-08-2014 om 18:50 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1991 – 10 oktober – Parochieblad : De werken aan ons Parochiehuis
    “Vorderen goed dank zij getrouwe bereidwillige medewerkers. Ook de omgeving van het Parochiehuis vraagt om een opknapbeurt. Grondwerkers met handen, een troefel en kruiwagen zijn daarom zeer welkom. Een seintje voor de afspraak of een welkom op zaterdag. Samenwerking schept vreugde in het leven en het werk.”

     

    1991 – Zaterdag 12 oktober : Grote Cross-Fuif van Chiro-Vevoc
    Omwille van het werkgedruis in en rond het Parochiecentrum, werd een tent geplaatst op de belendende weide. Deze fuif vergde dit keer dan ook heel wat meer organisatie, opzetten tent, veiligheidsvoorzieningen, verwarming, enz.
    Studio Satan wist de ambiance bij het dansende jeugdige volkje er tot de vroege uurtjes in te houden. Ze waren met ruim 500, voornamelijk chiro-jeugd.

     

    1991 – Zondag 13 oktober : 19de editie Vevoc-Chiro-Cross
    Omwille van de concurrentie met de trein-tram-bus-dag en een steeds weerkerend nationaal chirogebeuren, het eerste weekend van oktober, werd de organisatie van het cross-weekend een week verlaat.
    De stratenloop bracht 152 deelnemers op de been die een afstand afhaspelden van 5, 10 of 15 kilometer.
    Voor de loopcross werden, verdeeld over de diverse leeftijdscategorieën bij jongens en meisjes maar liefst 600 koppen, voor het eerst met de computer, geteld.
    De leerlingen van het eerste en tweede leerjaar waren goed voor zowat 100 deelnemertjes buiten competitie.
    Die zondag lag het hele loop- en crossterrein er schitterend bij. Door de regenval van de afgelopen dagen was de bodem hier en daar wel zompig, maar regenen deed het niet. Integendeel, bij een meer dan goed herfsttemperatuurtje trokken om 14 u. zowat 150 dames- en heren-joggers de straat op voor hun afstand. Voor de 5 km afstand werd nog een onderscheid gemaakt tussen dames en heren, respectievelijk gewonnen door Reinild De Schutter en Jozef Huyghe. Voor de 15 km daagden alleen mannen op. Paul Wuyts maalde de afstand af in net geen 52 minuten. Patrick Soetewey had voor de 10 km geen 36 minuten nodig om de eindstreep te bereiken. Op de 38ste plaats de eerste vrouw, Bernadette Van Horenbeeck, die al joggend op bijna 50 minuten werd afgeklokt.
    Hierna werd het voor de toeschouwers geel-blauw en/of bruin/beige voor de ogen. Voor ruim 90% waren de deelnemers immers aangesloten bij een of andere chiro uit de regio.
    In snel tempo werden de verschillende afstanden door de verschillende leeftijdscategorieën afgewerkt. Ondanks de vermoeidheid werd na de ‘prijsuitreiking’, vooral door de oudste chiro-afdelingen, nog de moed gevonden om de beentjes de hoogte in te gooien op de tonen van de volksdansmuziek. Tot lang na de prijsuitreiking waren fietsende en liftende jeugdigen onderweg om hun chiro-thuishaven te bereiken. (Samenvatting GvA, 15/10)

     

                                                                             Uitslagen

     

    Meisjes microben :
    1.Ann Verbruggen, 2.Nele De Rooster, 3.Jet Peters.

    Meisjes pupillen :
    1.Lien Peters, 2. Kristien Van Win, 3.Leen van Buynder.

    Meisjes miniemen :
    1.Els Leemans, 2.Liesbeth Blaes, 3.Ilse Laarmans.

    Meisjes kadetten :
    1.Hilde Verbruggen, 2.An Van Buynder.

    Meisjes scholieren :
    1.Chantal Buelens, Annik Isabeaux, 3. Inge Van Moer.

    Meisjes junioren :
    1.Chantal Mees, 2.Renilde De Schutter, 3.Domeniek Fierens

    Jongens microben :
    1.Jonathan Vleminckx, 2.Kevin Donneux, 3.Wim Slachmuylders.

    Jongens pupillen :
    1.Bert Boonen, 2.Wim Jansens, 3.Thomas Van Waeyenberg.

    Jongens kadetten :
    1.Geert (?), 2.Jeffrey Philips, 3.Tom Van Doren.

    Jongens scholieren :
    1.Mark De Bruyn, 2.Tom Van Aken, 3.Emmanuel Loverie.

    Jongens junioren :
    1.Filip Goovaerts, 2.Dirk Miseur, 3.Patrick Soetewey.

    Veteranen :
    1.Wim Verhoeven, 2.Carlo Huyghe, 3.Eddy Belis.
    (GvA, 15/10)

     

    1991 – 18 oktober : VV Leest zoekt kwissers
    “Jong VV-Leest pakt op vrijdag 22 november uit met de derde kwisavond. In de omnizaal, achter de sporthal, worden alle puzzelaars en denksportliefhebbers verwacht om 20 u.
    Jong-VV-Leest organiseert volgende maand weer een kwis voor ploegen van minstens drie en maximum vijf personen. De deelnemers krijgen vragen over verschillende onderwerpen op zich afgevuurd. Zo komen sport, muziek, geschiedenis, film en tv, actualiteit, aardrijkskunde en een overzicht van 1991 aan bod. Wie hoog wil scoren duikt dus best even met zijn neus in boeken en kranten.
    Personen die willen deelnemen aan de derde kwisavond kunnen nog tot 16 november inschrijven bij Erwin Andries, Heike Hombeek, Emmanuel Kerremans, Juniorslaan Leest, Dany Meeuws Arendonckstraat Mechelen, Willy Slachmuylders, Vinkstraat Leest en Jan Van den Heuvel, Kleinde Heide Leest. Ook in het chalet van VV Leest of in lokaal Bareel, Dorp Leest kan men terecht.” (GvA)

     

    1991 – Zaterdag 19 oktober : Oud-Papierinzameling Chiro
    “Niettegenstaande ‘oud-papier’ waardeloos is en er geen vergoeding meer wordt voor uitbetaald, zullen wij toch een inzameling houden…tot bevordering van het leefmilieu, tot vermindering van de ‘afvalberg’ en in de hoop op betere tijden voor een beetje loon naar werken of subsidies van de stad of gemeente.” (PB, 5/9 en 26/9 –correctie datum)

     

    1991 – Zaterdag 19 oktober : Jaarlijkse statutaire vergadering van ziekenfonds De Voorzorg
    Had plaats om 20 u. in het chalet van S.K. Leest aan de Zennebrug.

    Dagorde :
    -Moreel en financieel verslag 1990.
    -Uittredende en herkiesbare leden van de Raden van Bestuur van de ziekenfondsen De Voorzorg en S.V.V.
    -De nieuwe wet op de ziekenfondsen.
    -Rechtshulp en Rechtsbijstand.
    -Ledenwervingsactie.
    -Aanpassing der bijdragen kleine risico’s vanaf 1/7/91.
    -Allerlei.

    Het menu dat werd aangeboden bestond uit :
    Koninginnenhapje, groentensoep met balletjes, kalkoengebraad met fruit en koffie en gebak.
    Deelnemingsprijs : 300 fr.
    Inschrijven kon bij de bestuursleden.
    De folder was ondertekend door Luc Lodewijckx, Gewestelijk Secretaris en Fernand Geens, Secreatris-Generaal. (Uitnodiging voor de leden van het Ziekenfonds)

     

    1991 – Zaterdag 19 oktober : Davidsfonds wandeling.
    Wandeling in Bornem. Om 14.30 u. (PB, 10/10)

     

    1991 – 23 oktober – Gazet van Antwerpen :

               Rioleringsprobleem Leestsesteenweg eindelijk van de baan ?
    “Volgens de informatie die ons door de NV studiebureau-Talboom (Puurs) ter beschikking werd gesteld, schijnt het dossier Leestsesteenweg eindelijk rond te zijn. Dit houdt in dat de Leestsesteenweg vanaf het bruggetje over de Zenne tot de Gentsesteenweg van een primaire riolering wordt voorzien. Bovendien wordt het straatbeeld grondig herschikt. Trottoirs aan beide zijden, een fietspad, twee rijstroken –één in elke richting- met asverschuiving, naast de aanleg van parkeerplaatsen en groenvoorziening moeten van dit oude dossier een nieuwe weg maken.
    (...)”

              

    1991 – Vrijdag 25 oktober : “Den Rooselaer” – 1 jaar open
    “Christina en Noël nodigen u uit op de feesdtelijke receptie van 20 tot 22 uur. Muzikale omlijsting : ’t Piereverdriet.” (folder)

     

    1991 – Woensdag 30 oktober : Davidsfonds Leest naar Europalia
    Vertrek per auto of trein om 18 uur voor bezoek naar Europalia (Portugal) te Brussel. (PB, 30/10)

     

    1991 – Zaterdag 2 november : Francois Glorieux voor “Kom op tegen kanker”.
    In de Leestse Omnihal gaf de bekende pianist Francois Glorieux in het kader van de actie “Kom op tegen Kanker” een prestigieus benefietconcert. De artiest gaf twee optredens van telkens 40 minuten en deed dit volledig gratis zodat alle gelden rechtstreeks en integraal konden worden overgemaakt aan de Nationale Organisatie o.l.v. Kathy Lindekens.
    Kaarten in voorverkoop : 250 frank, aan de kassa : 350 frank. (Folder)

     

    22-08-2014 om 18:25 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    08-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1991 – Vrijdag 27 september : K.V.L.V.-verzustering met Tisselt
    Algemene vergadering om 19 uur te Tisselt, lokaal ‘Parochiecentrum’ (Beekstraat).
    (PB, 19/9)

     

    1991 – 28 september : Aan alle jongeren tussen 14 en 18 jaar.
    Zoekt u een aangename sportkring, en houd u niet van voetbal, basketbal of volleybal, kom dan naar de handbal.
    Sedert drie jaar is er in de sporthal van Leest een handbal club.
    Wij zoeken jongere spelers om de toekomst van de club te vrijwaren.
    Indien jullie geinteresseerd bent, schrijf of telefoneer naar onse secretaris, Geens Guy, Ankerstraat 13 2800 Mechelen, Tel.015/21.81.73.
             Sportieve groeten
             Mechelse Handbal Klub – Lid van de Vlaamse Handbalvereniging. (folder)

     

    1991 – Zaterdag 28 september : Barbecue van de Stedelijke Basisschool
    Met medewerking van de Vriendenkring.

    Keuzemogelijkheden
    -Aperitief Porto of Sherry : 60 fr.
    -Schotel met forel : 250 fr.
    -Schotel met reuzensaté : 200 fr.
    -Schotel met twee pensen : 150 fr.
    -Hasseltse koffie : 100 fr.

    Kindermenu’s :
    -Schotel met kleine saté : 100 fr.
    -Schotel met witte pens : 80 fr.
    -Schotel met zwarte pens : 80 fr.

    Nagerecht :
    -Fruittaartje met koffie : 80 fr.
    -Astridje met koffie : 80 fr.
    -Ijs – Dame blanche : 80 fr.
    -Kinderijs : 30 fr.

    Alle vis- en vleesschotels werden geserveerd met brood, groenten en/of appelmoes.
    De opbrengst van deze activiteit ging naar het fonds voor bijkomende didactisch materiaal en voor de schoolreizen.
    (Folder)

     

     

    1991 – Oktobernummer “Toeters en Trompetten” : REDACTIONEEL
    “Een nieuw schooljaar is herbegonnen, de leerlingen worden weer het ritme van het schoolleven gewoon : eindelijk rust voor de ouders. Dat onze fanfare een zwaar jaar voor de boeg heeft is duidelijk : een nieuwe zaal, een muziekschool die veel inspanningen vergt, vele concerten, eventueel een paar wedstrijden… Om deze planning te verwezenlijken hebben we veel hulp nodig en…een goede verstandhouding.
    Zoals u wel zult gemerkt hebben, is de lay-out van onze T&T veranderd. Wij hopen dan ook het werk van Bart Lauwens evenwaardig voort te zetten. We moeten echter nog zoeken en uitproberen om een vaste en aantrekkelijke lay-out te verkrijgen. We staan open voor uw gezonde kritiek. Al wie wil meehelpen is meer dan welkom, want hulp hebben we nodig. Iemand die goed met een pen kan omgaan mag teksten naar ons sturen want teksten vinden altijd een plaatsje in ons tijdschrift. Ook andere zaken zoals tekeningen, kruiswoordraadsels, noem maar op, zijn welkom op ons adres.”

    Het adres van de periodiek die toen aan de 10de jaargang toe was : V. Verschueren, Elleboogstraat 36 Leest.
    De redactie bestond uit : Diane Lammens, Jef Lauwers, Tim Van Medegael en Doremifasol.
    De illustraties en de lay-out werden verzorgd door Dingo.
    Verantwoordelijke tekstverwerking : Diane Lammens en Tim Van Medegael.
    Druk : Pol Huybrechts.
    Verantwoordelijk uitgever : Van Medegael, Vinkstraat 21 Leest. 

    In hetzelfde verenigingsblad :
    -“Rik en Willem van Matilleke (Noot : Lauwens) spelen niet meer op hun koperinstrument, maar zijn overgeschakeld op slagwerk. Op die manier hebben we eindelijk terug een vaste sectie slagwerk. (Tim Van Medegael)”
    -“Luc Vertommen (onze onderchef) legde een exaam hafabra af in het Lemmensinstituut. Hij kon daarvoor op de medewerking van het harmonie-orkest van het Lemmensinstituut en op Brass Band Willebroek rekenen. Hij behaalde een mooie uitslag. (Tim Van Medegael)”

     

    1991 – Vrijdag 4 oktober : Mosselavond LRV Leest
    Van 18 tot 22 uur in de Chalet van VV Leest, achter de sporthal.
    Mosselen-Brood : 350 frank.
    Ook kindermenu aan 200 frank en alternatief fricassee van kip+brood: 250fr. (Folder)

     

    1991 – Zaterdag 5 oktober : K.V.G. reis
    Bezoek aan de Zeebrugse haven, nadien naar Dadizele voor een Gallo-Romeinse Avond.
    (folder)

     

    1991 – 5 oktober : Schepen deelde 13 “sleutels op de deur” uit.
    Schepen van onderwijs Bervoets overhandigde zaterdagavond , in zijn hoedanigheid van voorzitter van de gewestelijke maatschappij voor Mechelen en omstreken, symbolisch de voordeursleutels uit aan de betrokken kopers van de meest recente woonverwezenlijking. Ook de zaakvoerder van de gewestelijke maatschappij Jan Geens, was bij de officiële overhandiging betrokken.
    Na een korte toespraak werd in het klasje van de stedelijke basisschool van Leest het officiële gedeelte afgesloten met een receptie. Deze nieuwbouw werd verwezenlijkt te Leest, tussen Vinkstraat, Molenbeek en Roekstraat. In een eerste fase werden begin september 13 sociale woningen opgeleverd. Iets meer dan een jaar geleden werd gestart met de bouw van deze woningen waarvan er twee in de openbebouwing-vorm en de andere als halfopen werden gebouwd.
    Voorzitter Bervoets onderstreepte dat men sinds kort is afgestapt van het navolgen van de nationale meerjarenplanning in verband met de sociale woningbouw. Deze 13 woningen stammen van het nieuwe systeem, namelijk de uitvoering ervan gebeurt in eigen beheer.
    Sinds de oprichting van deze maatschappij in 1938 werder er iets meer dan 1.000 sociale koopwoningen gebouwd. Met deze eerste fase werd ook geopteerd voor een voetgangersvriendelijke omgeving. De auto werd totaal ondergeschikt gemaakt. Bewijzen hiervan zijn onder andere de aanplanting van bomen midden op de straat. Veiligheid, rust en groen primeren in deze woonwijk. Een volgende fase van nieuwe koopwoningen in Leest wordt opgenomen in het bouwprogramma 1992. Dit betekent in de praktijk dat men in 1993 zal bouwen en dat de nieuwe eigenaars vanaf ’94 hun nieuwe optrekje in gebruik zullen kunnen nemen. (GvA,8/10/91)

     

    1991 – 8 oktober – Het Laatste Nieuws : “Ontmoeting met haar idool". (Foto's onderaan)

     

               Prijswinnares “Vraag van 1 miljoen” ging champagne drinken met Eddy Merckx 

    Een kwis winnen op VTM en bij Merckx getrakteerd worden op champagne, het zal je maar overkomen. Het gebeurde met Renild Polfliet, die enkele weken geleden als eerste de “Kwis van 1 miljoen” won met als onderwerp Eddy Merckx.
    Veeleer toevallig was zij, door een vriend van haar man, bij de kwis terecht gekomen.
    “Ik kreeg plots het inschrijvingsformulier toegestuurd en toen ik bij de vraag kwam naar het onderwerp waarover ik ondervraagd wou worden heb ik zonder veel nadenken “Eddy Merckx” ingevuld”, vertelt Renild.
    “Pas later, toen ik uitgenodigd werd voor de preselecties, realiseerde ik mij wat dat allemaal inhield en was ik mij opeens bewust van het feit dat ik er misschien toch niet zoveel over wist. Bij het nalezen van verschillende werken over Merckx, boeken van mezelf maar ook uit de thuisbibliotheek van Guido Hellemans, vriend en gesprekspartner als het over wielrennen gaat, kwamen alle gegevens als in een film terug. Bij elke gebeurtenis herinnerde ik mij een situatie of een voorval, dat voor mij belangrijk geweest was en dat onverbrekelijk met koers en Merckx in verband stond.”
    Na de uitzending kwam er uiteraard veel reactie.
    “In een gezelschap met mannen moet ik mij sindsdien telkens opnieuw bewijzen. Iedereen denkt wel iets te weten over Merckx dat ik zeker niet zal weten maar dan zijn ze er toch naast. Ze kunnen het niet verkroppen, dat een vrouw zoiets presteert, en dan nog over een onderwerp dat een beetje voorbehouden is aan mannen”, aldus de winnares.
    Zelfs Eddy Merckx, die zijn bewondering niet onder stoelen of banken stak over de prestatie, kon het niet nalaten om Renild een vraag te stellen. Hij wou weten, met welke ploeg hij voor de eerste keer de Tour de France gewonnen had.
    Als twee oude bekenden werden herinneringen opgerakeld, feiten, voorvalletjes, met telkens het randverhaal van Renild uit haar eigen leven, dat met dat feit in verband stond. Van bij het begin van zijn carrière had ze een boon voor die knappe jonge renner, die op een bepaalde dag totaal onverwacht Jan Janssen klopte. Ze herinnert zich alles als de dag van vandaag.
    ”In 1969 had ik hem bijna van dichtbij gezien!” vertelt ze.
    “Voor de renners is het eerste criterium na de Tour, het criterium van Aalst, heel belangrijk. Ik was in verwachting en we zouden toch naar Aalst gaan om de renners te zien op het ereschavotje. We waren daar zeker een uur te vroeg en we stonden in dat gedrum voor het podium. De renners waren er bijna, toen alles zwart werd voor mijn ogen en ik mij nog net uit het gedrum kon bevrijden om een straat verder doodziek tegen een muurtje te gaan staan. Staf zei nog “Nee Renild, nu toch niet zeker, ze zijn er bijna” en toen ik terugkwam waren de renners al voorbij”.
    Die verkeken kans werd nu ruimschoots goedgemaakt want ze kreeg toch ruim een uur de tijd om honderduit te vertellen.
    Eddy Merckx van zijn kant was blij dat er zich nog eens een gelegenheid voordeed om een fles champagne te kraken.
    “De eerste aflevering heb ik niet gezien maar ik vond toch ook dat het niet gemakkelijk was”, aldus de wielerkampioen.
    “Er was er zelfs eentje bij waarop ik zelf verkeerd zou geantwoord hebben en dat was op de hoeveelste plaats ik eindigde in mijn laatste Ronde van Frankrijk. Er is toen wel iemand gediskwalificeerd, maar Renild zat toch direct juist. Dat er ook heel wat vrouwen in sport geïnteresseerd zijn, wist ik wel maar het blijft toch een opmerkelijke prestatie”.
    Eddy Merckx gebruikte dezelfde woorden als Renild bij ons eerste gesprek toen wij hem vroegen naar een slotindruk : “Iets dat men heeft meegemaakt, onthoudt men veel gemakkelijker, het is een deel van je jeugd geweest en dat blijft altijd bij”.
       Ann Devos”.

     

    Foto’s :
    -Een glas op een schitterende carrière. ‘Als Merckx dat niet had gedaan, had ik ook die kwis niet kunnen winnen’, zegt Renild Polfliet.
    -Renild klopte alle mannen in de sprint. (Foto’s : HLN)

     





    08-08-2014 om 15:55 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Uit de programmabrochure van de
    Internationale Concertwedstrijd van St.Cecilia :
    de muzikale leiding van de Leestse fanfare.
    19de uitgave van het I.C.W. zie verderop.

     

     

     

     

     

     

    1991 – Leest 12 september :  Aankondiging Kwis V.V. Leest 

    Beste sportvrienden. 

    Op vrijdag 22 november organiseert het jeugdcomité van V.V. Leest haar derde kwisavond. Onze vorige kwisavond bleef beperkt tot onze eigen jeugdspelers. Nu willen wij iedereen de kans geven om aan deze kwis deel te nemen. De bedoeling is een kwis in te richten waaraan iedereen, volwassenen en jeugd, kan deelnemen.
    Daarom nodigen wij alle Leestse verenigingen, families, geburenkringen en straten uit om deel te nemen aan deze kwis. Ook kwisploegen, sympathiserende voetbalploegen en vriendenploegen van buiten de gemeente zijn van harte welkom. Men kan inschrijven met meerdere ploegen per vereniging.
    Maar ‘last but not least’ is dit een oproep tot onze jeugdspelers en hun ouders om samen met vrienden een ploeg te vormen. Ma en/of pa mogen best ook eens wat van ‘hun kunnen’ laten zien. Wedden dat zoonlief komt supporteren ?
    Zo draaien we de rollen voor éénmaal om.
    Enkele praktische inlichtingen :
    -wanneer ? vrijdag 22 november 1991 om 20.00 uur stipt.
    -Waar ? OMNIZAAL – LEEST.
    -De ploegen bestaan uit minimum 3 en maximum 5 personen.
    -Inschrijvingsgeld : 400 fr. per ploeg, te betalen bij inschrijving.
    -Onderwerpen : sport, actualiteit, muziek, aardrijkskunde, geschiedenis, film en T.V., het jaar 1991 e.a.
    -Inschrijven : voor 15 november bij volgende personen :
    -Erwin Andries, Heike 8 Hombeek.
    -Manuel Kerremans, Juniorslaan 30 Leest.
    -Dany Meeuws, Arendonkstraat 63 Mechelen.
    -Willy Slachmuylders, Vinkstraat 48 Leest.
    -Jan Van den Heuvel, Kleine Heide 5 Leest.
    Wij hopen op heelwat inschrijvingen en beloven U een aangename ontspanningsavond.
           Het Jeugdbestuur

     

    1991 – 15 september : Chiro ‘Overgangszondag’
    Om 14.15 u. “Ook ’nieuwkomers’ zijn van harte welkom om het ‘nieuwe’ chirojaar in te zetten en om speels elke zondagnamiddag te beleven.
    Lokalen en speelterrein in de omgeving van ‘Ons Parochiehuis’, op de Kouter.”
    (PB, 12/9)

     

    1991 – 20, 21 en 22 september : CECILIAFEESTEN en I.C.W. 
    “Onze vereniging nodigt U hartelijk uit op haar jaarlijkse CECILIAFEESTEN en de 19de INTERNATIONALE CONCERTWEDSTRIJD voor harmonieën en fanfares.
    Deze festiviteiten vinden plaats in de nieuwe OMNI-HAL en de SPORTHAL gelegen aan de Dorpstraat te Leest.
    De klemtoon valt met het duizendtal deelnemende muzikanten hoofdzakelijk op volkse muziek. De I.C.W. is reeds jaren een internationaal gebeuren. Tijdens de 19de uitgave begroeten wij korpsen uit Nederland en België.
    De 19de I.C.W. wordt georganiseerd door de Kon. Fanfare St.-Cecilia v.z.w. onder auspiciën van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie en permanente Vorming, het Stadsbestuur van Mechelen, het Muziekverbond van België en Fedekam.
    Tevens verleent de B.R.T. haar medewerking.
    We danken de sponsors van deze concertwedstrijd en de vele vrijwillige medewerkers voor hun tomeloze inzet.
    Tijdens de uitvoering verwachten we van de toehoorders de nodige discipline.
    Hopelijk mogen wij U ook begroeten op één van de nevenactiviteiten.
    Veel luistergenot en een leuke tijd in Leest !
       De Voorzitter, Vic Verschueren.”

     

    De internationale Concertwedstrijd (I.C.W.) – Een brok geschiedenis.
    De I.C.W. 1991 van Mechelen-Leest is aan zijn 19de uitgave toe. Ze is stilaan uitgegroeid tot de grootste periodieke internationale muziekwedstrijd van België.
    Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan richtte men in mei 1949 een grote nationale muziekwedstrijd in, niet minder dan 30 korpsen die deelnamen.
    Vanaf 1959 werd, onder impuls van de Heer Pol Piessens, internationale contacten gezocht met buitenlandse organisaties en korpsen.
    In mei 1972 startte men definitief met de Ceciliafeesten en de I.C.W.
    Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de Leestse fanfare traden 45 van de 117 inschrijvingen aan op de 4de internationale stapmars en showwedstrijd. De Britse, Nederlandse en Belgische korpsen lieten zich van hun beste kant zien. Het optreden van de showband ‘The Derby Serenades’ uit Groot Brittanië roept nu nog altijd prachtige herinneringen op.
    Door het groot enthousiasme en het aanwezige organisatietalent werd in mei 1975 voor het eerst het Europees Kampioenschap voor Brass-bands georganiseerd, zeven Britse bands, één Deense en één Belgische band werden gejureerd door gereputeerde muziekkenners als G. Follmann (B), G. Beckingham (GB), A. Haberling (ZW) en H. Van Lijnschoten (NL).
    Eind juni 1976 werden de Ceciliafeesten en de I.C.W. een voltreffer met het Europees Kampioenschap voor Harmonieën en Fanfares.
    Op 4 juni 1978 zorgde men weeral voor een primeur en werd het Belgisch Kampioenschap georganiseerd in samenwerking met het Muziekverbond van België.
    Een 25 korpsen traden op 24, 25 en 26 mei 1979 aan op de Jubileumwedstrijd.
    Het 80 jarig bestaan van de Leestse fanfare was een enorme meevaller. Vooral van Nederlandse zijde kregen de Belgische korpsen duchtig verweer.
    Stilaan kreeg de I.C.W. meer en meer internationale faam. Zelfs korpsen uit het Oostblok en Zuid Europa namen deel…
    Zie hier dan een overzicht van de algemene winnaars van de internationale wedstrijd van de voorbije jaren.

     

                                                                 ERE-LIJST van de I.C.W.

    Jaar-Aantal deeln.-Aantal buitenl.leden-Jury-Algemeen winnaar- %.           

    1972- 9 - 1 NL – G..Follmann            (B) - K.F. Concordia Tisselt - 96,5
                                 K.De Schrijver (B) 

    1974- 23 - 10 NL - G.Follmann(B) - K.F.Concordia Tisselt - 97,23
                       1 GB - K.De Schrijver(B)
                                   J.Moerenhout (B) 

    1975 – 7 - 1 S - G.Follmann(B) - Carlton Main Frickley Coliery – 94,89
                     5 GB- G.Beckingham (GB)           Band   
                               A.Haeberling (CH)
                               J.Van Lijnschoten (NL) 

    1976 -8 - 1 N -    G.Follmann (B) - K.J. Nut en Vermaak Bornem – 93,20
                   2 NL - M.Boekel (NL)
                               J.Moerenhout (B) 

    1977 – 11 - 1 D - J.P.Laro (NL) - Showdrumband Lyra – 95,37
                         1 GB - J.Segers (B)
                         1 NL - J.P.Leveugle (B)  

    1978 – 9 -       J.Moerenhout (B) - K.F.St.Cecilia Londerzeel - 97,00
                          A.Heldenberg (B)
                          Wanthier (B)
                          J. Segers (B) 

    1979 – 12 - 1 NL - J.Segers (B) - Fanf. St. Jozef – 92,36
                                   J.P.Laro (NL)
                                   Born (NL)
                                   J.P.Leveugle (B) 

    1980 – 21 - 2 NL - J.Segers (B) - Brass-Band Willebroek – 96,67
                                Vansdriessche(B)  
                                Waignein (B)           

    1981 – 9 - 2 NL - J. Segers (B) - K.F. De Vreugdegalm Heffen – 94,00
                                 A.Waignein (B)
                                 A.. Vandriessche(B)    

    1982 – 21 - 8 NL - J. Segers (B) - Nos Jungit Apollo, St.Oedenrode (NL) – 92,00
                                   H. Van Lijnschoten(NL)                        

    1983 – 17 - 7 NL - J. Segers (B) – Ostrava (CSSR) – 93,33
                               G. Follmann  
                       1 DK - J.P.Laro (NL)              

    1984 – 21 - 7 NL - J. Segers (B) - Fanf. St Cornelius, Schin-op-Geul (NL) – 91,00
                         1 I          -   J.P.Laro (NL)                                              

    1985 – 10 - 4 NL - J. Segers (B) - Fanf. St.Gertrudis (NL) – 92,33
                         1 I          -   J.P.Laro (NL)
                         1 CSSR -     J.Steutelings (B) 

    1986 – 20 - 7 NL - J. Segers (B) - Oude Harmonie, Eijsden (NL) – 94,16
                         1 I          -   J.P.Laro (NL)
                                   A.Vandriessche (B) 

    1987 – 17 - 10 NL - J. Segers (B) - Harm. St.Martinus, Herk De Stad – 95,33
                         1 I -     R. Cardon(B)
                                     J.Steutelings (B)                       

    1988 – 11 - 9 NL - J. Segers (B) - Kon. Oude Harmonie Eysden (NL) – 92,83
                         1 I -     J.P. Laro (NL)  
                                   K. De Wolf (B) 

    1989 – 16 - 7 NL - J. Segers (B) - Kon. Fanfare Moed en Volharding – 91,00
                     1 CSSR - J.P.Laro (NL) Heist-od/Berg
                                   K. De Wolf (B) 

    1990 – 9 - N NL - J. Segers (B)   - Fanf. Concordia, Ittervoort (NL) -94,16
                                 K. De Wolf (B)
                                 F. Violet (B)         

     

                                                     Juryleden van de I.C.W. 1991

    Jan SEGERS(B)
    Componist, diensthoofd muziekregie B.R.T., docent harmonie, fanfare en directie aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, dirigent van het harmonieorkest van dezelfde instelling.

    Karel DE WOLF(B)
    Componist, dirigent, directeur en muziek-pedagoog aan het Lemmensinstituut te Leuven, losse medewerker van B.R.T. 1.

    Jan COBER (NL)
    Dirigent van meerdere orkesten in binnen- en buitenland; hoofdvakdocent aan de conservatoria van Utrecht, Tilburg en Maastricht, landelijk consulent voor de blaasverenigingen.
    (Uit de programmabrochure) 

    Voor de 19de maal bracht de K.F. Sint-Cecilia haar internationaal hooggewaardeerde concertwedstrijd. Op vrijdagavond waren de feesten geopend met een kaartavond en een Rodeo-Party voor de jongeren met een mechanische stier en de muzikale leiding van Power Limits.
    Zaterdag viel de publieke belangstelling tijdens het optreden van Danny en Conny Fabry zwaar tegen. Ondanks 400 in voorverkoop verkochte kaarten stuurden de meeste toeschouwers hun kat. Voor een 150-tal toeschouwers diende het showbizz-koppel hun optreden af te werken. Nadien werden de deuren van de bar-tropical geopend.
    Wat de wedstrijd betrof : bij de harmonieën behaalde de Harmonie Peer het hoogste percentage. De fanfare “Werkmanszonen” uit Riemst was diezelfde eer weggelegd. Die werden met 94,6 % ook algemeen winnaar.   

    In “T&T” van oktober ’91 verscheen een eerste evaluatie :
    “De 20ste (?) Ceciliafeesten zijn achter de rug. De verhuis van het parochiecomplex naar het sportcomplex bracht wat minder werk mee : geen dagenlange voorbereiding, geen glazen uitpakken noch spoelen, geen tent rechtzetten : daartegen hadden we een nieuwe concertzaal met ‘saloon’. Rood Kruis-afdeling en secretariaat en daarbij nog een deel van de sporthal en de ingerichte keuken.
    Vrijdagavond was het ‘de’ avond van de jeugd met een ‘rodeo party’ in de omnihal, sfeervol ingekleed en voorzien van een mechanische stier.
    In de sporthal vond de ‘grote kaartwedstrijd’ plaats. Het werd een geslaagde avond met heel veel kaarters en een reuze tombola.
    Zaterdagavond hadden we Danny & Conny Fabry uitgenodigd. Het werd een showavond in mineur.
    Het hoofddoel van de Ceciliafeesten blijft nog steeds de Internationale Concertwedstrijd. Dit jaar waren er 10 verenigingen ingeschreven. Allen zetten ze hun beste beentje voor. Hier volgt dan de uitslag :

    Harmonieën :
    1.Peer (B)                   93,5
    2.Sittard (NL)              92,66
    3.Schelle (B)               88,66
    4.Veldhoven (NL)        83,66
    5.Aubange (B)            80
    6.Budel (NL)               78

    Fanfares :
    1.Riemst (B)               94,16
    2.Holtum (NL)             92,16
    3.Neerbeek (NL)         91,33
    4.Hoensbroek (NL)     77,5.               

     

    08-08-2014 om 15:19 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1991 – Zondag 11 augustus : Parochiefeesten
    Ten voordele van de verbouwingswerken der parochielokalen op de speelterreinen van de Vrije Basisschool.

    Programma :
    11 u. Eucharistieviering opgeluisterd door het zangkoor.
    12 – 14 u. barbecue
    14 u. werfbezoek per paardentram – kinderanimatie – springkasteel – ijsroom – taart – pannenkoeken – cafétaria.
    17 – 19 u. barbecue.
    Toegang vrij.
    (Folder van ‘Ons Parochiehuis’)

     

    1991 – 15 augustus : V.V. Leest en Tisselt tornooiwinnaars
    Net als vorig seizoen is VV Leest in haar eigen tornooi winnaar geworden van de beker Huysmans. Hiervoor moest het in de finale van de A-reeks gebuur SK bekampen en overwinnen. “Nochtans kwam de formatie van trainer Yvan Emmerechts het best uit de startblokken, maar faalde bij de afwerking. Bij VV bleek Peter De Brabandere een goede aanwinst en met twee doelpunten zette hij zijn team op weg naar de overwinning. Een tegentreffer van Steve De Lauw veranderde niets meer aan die situatie. Enkele gele kaarten en een uitsluiting ontsierden deze finale op het einde. Voor de derde plaats was Temse duidelijk sterker dan Katelijne.” (GvA 16/8)  
    In de B-reeks werd de beker in de wacht gesleept door Tissselt dat in de finale Muizen versloeg.

     

    1991 – 16 augustus – Gazet van Antwerpen : Leestse herberg gekraakt
    “Via het kelderraam drongen onbekenden binnen in herberg De Drij Gapers, Molenstraat 1 Leest. De geldlade en de speelautomaten werden opengebroken, maar hoeveel geld er juist verdween, is moeilijk te schatten. Ook sigaretten en wat klein gereedschap werden meegenomen.” (GvA)

     

    1991 – Zondag 18 augustus : K.F.St.-Cecilia gaf een optreden in Heist aan Zee.
    De Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Heist aan Zee hield op 17 en 18 augustus haar muziekfestival. De fanfare uit Leest verleende haar medewerking en trad die zondag op tussen 11 en 12 uur op het Heldenplein. In zaal ‘Ravelingen’ kregen de muzikanten een broodmaaltijd aangeboden. Nadien was iedereen vrij tot 18 uur.
    Ereleden betaalden voor de autobus en de maaltijd 400 fr.
    (Omzendbrief van 4/7)

     

    1991 – 21 augustus : Briljanten bruiloft (Foto onderaan)
    In de Geerhoek (nr.2) te Blaasveld vierde het echtpaar Charel Van Breedam en Stephanie Fierens hun 65-jarig huwelijksjubileum. Charel was geboren te Blaasveld op 17 januari 1903 en Stephanie te LEEST op 4 augustus 1905. Het echtpaar kreeg 2 zonen, 5 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen.

     

    1991 – Zondag 25 augustus : Eetdag KVG Zennevallei
    In zaal Piessens te Leest.
    Op het menu stond :
    Aperitief (porto) aan 60 fr.
    Voorgerecht : kaaskroketten aan 100 fr of toast heilbot aan 140 fr.
    Soep (tomatensoep met balletjes) aan 60 fr.
    Hoofdgerechten met frieten :
    Kalkoengebraad met ananas aan 350 frank.
    Steak poivre of steak natuur aan 350 frank.
    Halve kip natuur aan 300 fr.
    Nagerechten : koffie en gebak aan 80 frank of ijs met chocoladesaus aan 80 fr. (folder)

    Inschrijven kon bij :
    -Henriette Verschueren, Elleboogstraat 24.
    -Familie Van Roy – Verlinden, Kouter 55.
    -Lydia Verbruggen, Kouter 10
    -Johan Vandeputte, Vinkstraat 58.
    -Alice Segers, Juniorslaan 66.
    -Pastorie Hombeek.
    -Frans Ceuppens, Leliëndaalstraat 29 Hombeek.
    -Vik Michiels, Hombekerkouter 142 Hombeek.
    -Jan Jacobs, Fabiolalaan 27 Heffen.

     

    1991 – 25 augustus : Vevoc Viskampioenschap
    In de Mayersputten te Heindonk. (PB,22/8)

     

    1991 – Zaterdag 31 augustus : Doetsjé Rock in Sporthal van Leest
    Jeugdhuis Doetsjé uit Kapelle-op-den-Bos organiseerde voor de tweede maal Doetsjé Rock in de sporthal van Leest met optredens van The Pop Gun, Tröckener Kecks en Raymond van het Groenewoud. De kaarten kostten 350 fr. aan de kassa. (GvA, 30/8)

     

    1991 – 31 augustus : Jaarlijkse reis KWB naar Land van Herve.
    Programma : vertrek om 8 uur stipt op het dorpsplein te Leest.
    09.45 uur : aankomst te Blégny-Trembleur.
    10.00 uur : geleid bezoek door een oud mijnwerker aan een oude steenkoolmijn.
    12.30 uur : middagmaal te Blégny in het groepsrestaurant.
    14.30 uur : vertrek toeristisch treintje van Blégny tot Mortroux en terug.
    18.30 uur : avondmaal in het provinciaal domein “Nieuwenhove” bij St.-Truiden.
    23.30 uur : terugkeer Leest.
    Prijs : 1.000 fr per persoon (begrepen : busreis, bezoek steenkoolmijn, middagmaal, toeristisch treintje, gidsen, avondmaal en drinkgeld chauffeur) (folder KWB)

     

    1991 – September : Aanvang Nieuw Voetbalseizoen (Foto’s onderaan) 

    S.K. Leest
    Startte op 1 september het vierde seizoen in eerste provinciale. In de laatste twee kon een vooraanstaande rol opgeëist worden met telkens een plaats in de eindronde. In het tussenseizoen kozen enkele talentrijke middenvelders voor een andere club en daar dienden dus de nodige vervangers voor aangetrokken.
    Afdeling: eerste provinciale Antwerpen.
    Aantal jeugdploegen : 1.
    Voorzitter : Jean Van Dam. Secretaris : Jean Apers. Trainer : Yvan Emmerechts.
    Kern : Ben Hamou Manix, Boonen Guy, Claes Geert, Cleymans Johan, De Lauw Steve, De Smedt Raf, De Vos Johan, Engelen Peter, Geens Rudi, Goossens Chris, Lavaert Eddy, Lumuanganu Jean, Meul Manfred, Schiettecatte Rudi, Schillemans Peter, Selleslaghs Bart, Van Craen Dirk, Van den Bergh Tim, Van Goylen Chris, Van Mullem Pascal, Verbruggen Danny en Verreth Patrick. 

    V.V. Leest
    Mocht enkele jaren proeven van het nationaal voetbal maar kreeg na een belabberd seizoen opnieuw provinciaal voetbal op het menu.
    Van het team van vorig seizoen bleven maar een zestal titularissen behouden zodat de nieuwe trainer Julien Van den Broecke een zware opdracht meekreeg.
    Afdeling : eerste provinciale Antwerpen.
    Aantal jeugdploegen : 8.
    Voorzitter: August Emmeregs. Secretaris : Willy Slachmuylders.
    Trainer : Julien Van den Broecke. (was enkele seizoenen geleden ook bij VV aan de slag).
    Kern : Askraba Sini, Croes Frans, Debrabandere Peter, De Gendt Gordon,, Doms Luc, Hellemans Bart, Huys Paul, Kesteloot Max, Lauwers Stefan, Mossoux Michel, Muysoms Paul, Pepermans Yves, Rodrigo Guy, Rohart Jan, Spinnael Francis, Van Acoleyen Dirk, Verheyden Carl, Verstraeten Jesse en Willems Danny.

     

    Foto’s :
    -Stephanie Fierens reeds 65 jaar getrouwd met Charel Van Breedam.
    -Het team van SK Leest dat de nieuwe competitie inging.
    -De nieuwe ploeg van VV Leest.

     







    07-08-2014 om 10:07 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!