1992
1992 – Cisse Vleminckx startte met hertenkwekerij
Uit ‘Mechels natuurlijk’(2014) :
Hertenfarm Parkcoplus “Op een boogscheut van Mechelen, in het midden van het Hombeeks Plateau, ligt Hertenfarm Parkcoplus. Hier kweekt Cisse Vleminckx als sinds 1992 edelherten en dat is best wel bijzonder. Tot in de 19de eeuw kwamen ze in het wild voor in Vlaanderen, maar nu zijn ze relatief zeldzaam. Parkcoplus brengt deze unieke dieren terug in hun natuurlijke habitat. Elke eerste zondag van mei tot oktober kan je tijdens een rondleiding kennismaken met de edelhertenboerderij. “Onder begeleiding krijg je uitleg over het reilen en zeilen op de boerderij”, vertelt hertenboer Cisse. Naast de standaard rondleiding is ook een rondleiding op maat perfect mogelijk – van een verhalende rondrit, dieren voederen en behandelingen nabootsen tot een cultuurfilosofische wandeling of degustatie. “En ook de verjaardagsfeestjes zijn altijd een succes”, stelde Cisse. “Aan de hand van een heleboel leuke activiteiten laten we de kinderen kennismaken met de boerderij en de herten.” Maar een hertenboerderij kan natuurlijk niet bestaan zonder het verkoop van vlees. In het najaar wordt een deel van de dieren geslacht en verwerkt tot eerlijk en heerlijk hertenvlees. Het is een echte delicatesse en bovendien supergezond. Elk jaar van half mei tot half juni worden de kalfjes geboren. Een bezoekje aan de boerderij is dan dubbel zo interessant. Cisse legt uit : “De eerste dagen blijft het kalfje alleen en stil in het gras liggen, maar al snel loopt het samen met de moeder tussen het roedel.” Een unieke en onvergetelijke belevenis voor jong en oud ! Contact : Hertenfarm Parcoplus, Grote Heide 31 Leest.
Met 'Mechels natuurlijk' werkten de stad Mechelen en RURANT vzw samen aan een netwerk van plattelandsondernemers op het Hombeeks Plateau. Via samenwerking, vorming, inspirerende uitstappen en uitwisseling werd getracht een nieuwe dynamiek te creëren en ondernemers te stimuleren om op zoek te gaan naar extra activiteiten die konden plaatsvinden binnen hun bedrijf zoals een hoevewinkel, educatie, toerisme, zorg,…
Schepen van Landbouw van de stad Mechelen Greet Geypen in deze uitgaven van 2014 :“Mechels natuurlijk” bestaat uit een heel diverse groep ondernemers en net dat maakt het zo bijzonder en interessant om ze allemaal te ontdekken. Van hoeve- en artisanale broden, tot hertensteak of een volle groentenmand vers van het veld…Eeuwenlang was de samenwerking tussen stad en platteland voor eten, drinken en ontspanning vanzelfsprekend. Maar in deze tijd van globalisering zijn we dat een beetje uit het oog verloren. “Mechels natuurlijk” slaat opnieuw die brug, een initiatief dat we als stadsbestuur ten volle steunen…”
In deze uitgave van “Mechels natuurlijk” vonden we naast de hertenkwekerij van Cisse Vleminckx nog drie andere bedrijven uit Leest : “Vers en Gezond” van de familie Peeters-Segers, Paardenmelkerij De Beck en Hoevewinkel ’t Hertsveld.
Vers en Gezond Dwars door het Hombeekse Plateau ligt de Zennevallei. De Zenne kronkelt er prachtig door het landschap. De lemige zandgrond is de perfecte voedingsbodem voor groenteteelt. Hier, temidden van het rustige groen, vind je ‘Vers en Gezond’, het tuinbouwbedrijf van Marc Peeters, Hilde Segers en zonen Bert & Jeff. ‘Vers en Gezond’ levert wekelijks kraakverse groenten- en fruitpakketten aan huis. “De zowat 35 verschillende groenten zijn van lokale kweek of worden door ons persoonlijk geselecteerd”, vertelt Hilde. Het originele initiatief is bovendien een echte primeur in de regio. “Het idee is ontstaan door het samen denken van twee generaties”, legt Hilde uit. “En nu zijn we de eerste in de regio Mechelen die lokaal gekweekte groenten aan huis levert in gevarieerde pakketten. Korter kan de keten niet zijn ! Ons doel ? De voedingsgewoonten van de Mechelaars bewuster en gezonder maken.” En zeg nu zelf : wat is beter dan kweek van onze eigen Mechelse bodem ? Alle producten zijn streekgebonden en komen uit hun grond. “Wij werken kleinschalig en volgens de seizoenen”, verklaart Hilde. De pakketten worden samengesteld met kwaliteitsvolle seizoensgebonden groenten en fruit : van Brussels witlof, witte & rode kool, sla, spinazie en boontjes tot prei, aardappelen, aubergines, tomaten en selder. “Variatie, daar gaan we voor”, besluit Hilde. Contact : Marc, Bert, Jeff & Hilde, Juniorslaan 18 Leest.
Paardenmelkerij De Beck Wist je dat ook paarden gemolken worden ? Sinds 1997 melken Willy De Beck en Gerdt Geerts dagelijks merries in hun paardenmelkerij in Leest. Begin jaren ’80 namen ze het landbouwbedrijf met melkkoeien en akker- en tuinbouw over van Willy’s vader. Intussen houden ze zich uitsluitend bezig met paarden melken en akkerbouw en telt de melkerij zo’n 100 paarden. “We maken zelf ons hooi en stro en telen de voederbieten en de maïs voor onze paarden. Twee keer per dag worden de paarden gemolken”, vertelt Gerdt. Paardenmelk is niet zo bekend als koemelk, maar het is toch wel een uniek product. “Paardenmelk lijkt heel sterk op moedermelk en is daarom beter voor de gezondheid”, legt Gerdt uit. Maar om melk te kunnen geven moeten de merries natuurlijk veulens hebben. De jonge paarden worden opgeleid om nadien verkocht te worden of de fokmerries op te volgen. Daarnaast worden er ook pensioenpaarden, dit zijn paarden van andere eigenaars, gestald en verzorgd. In de paardenmelkerij van Willy en Gerdt kan je niet alleen de paarden bekijken en leren hoe ze gemolken worden. Je krijgt er ook enthousiast uitleg over paadenmelk en de gezonde eigenschappen ervan. In de winkel kan je naast verse paardenmelk ook verschillende andere producten op basis van paardenmelk verkrijgen zoals cosmetica, likeur en ijs. “En natuurlijk mag je na het bezoekje eens proeven van de vers afgetapte paardenmelk”, besluit Gerdt. Contact : Paardenmelkerij De Beck, Kleinestraat 5 Leest.
Hoevewinkel ’t Hertsveld Heel recent richtten Stijn Van de Voorde en Ann Slachmuylders hun eigen tuinbouwbedrijf op in Leest. Het bedrijf ligt mooi en rustig gelegen in de Hertstraat. Rond hun bedrijf telen ze verschillende soorten groenten. Stijn en Ann komen beiden uit een tuinbouwfamilie en kennen dan ook als geen ander de kneepjes van het vak. “We weten wat het is om te werken op het veld en lekkere groenten te telen”, vertelt Stijn. “De kriebel om zelf te ondernemen werd dan ook steeds groter.” Momenteel telen ze er spruitjes, winterbloemkolen, spinazie, erwten en boontjes. Asperges zijn aangeplant, daarvan kunnen ze vanaf 2015 volop beginnen oogsten. De groenten worden vermarkt via Belorta (coöperatieve groentenveiling in Sint-Katelijne-Waver), maar ook in hun splinternieuwe hoevewinkel bieden ze hun producten rechtstreeks aan de consument. Naast de zelfgekweekte groenten, kan je er ook groenten van collega-landbouwers en verschillende fruitsoorten verkrijgen. “We hechten veel belang aan versheid en kwaliteit”, zegt Stijn. “De klant zal bij ons dan ook een kraakvers product kunnen kopen. Ons motto luidt : ‘Vers van het land naar de klant’!” Contact : Stijn en Ann Van de Voorde-Slachmuylders, Hertstraat 6 Leest.
Foto’s : -Cisse Vleminckx tussen zijn herten. -Marc en Hilde Peeters-Segers en zonen Bert en Jeff van ‘Vers en Gezond’. -Willy De Beck tijdens het melken. -Stijn en Ann Van de Voorde-Slachmuylders van Hoevewinkel ’t Hertsveld met hun opvolgers. -Openingsdag van Hoevewinkel ’t Hertsveld in 2014.
|