Inhoud blog
  • Beitels en gutsen
  • Houtdraaien leren
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kunsthoutdraaien
    Houtdraaien van kunst en siervoorwerpen
    13-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beitels en gutsen

    Beitels en gutsen

    Ik gebruik hoofdzakelijk ijldraaigutsen 6 en 10 mm met gewone slijping als vingernagel. Ik bezit 4 beitels van 10 mm en 2 van 6 mm en dit geslepen in verschillende hoeken. De beitels van 10 mm met gewone slijping zijn geslepen in een hoek van 45° en een in een hoek van 30° om kortere bochten te nemen. Mijn vingernagels van 10 mm zijn geslepen met korte en lange wangen en in een hoek van 45°,mijn 6 mm beitels zijn ook geslepen met een hoek van 45°. Ik heb 3 profileergutsen 10 mm en een van 6 mm allen vingernagel met verschil van wang lengteen met een hoek van 45°

    13-04-2015 om 11:12 geschreven door fernando

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Houtdraaien leren

    Is houtdraaien gevaarlijk ? Neen maar je moet wel bij de les blijven, opletten voor loshangende mouwen of lang haar is uitermate gevaarlijk, ook al heb je een kleine draaibank. Ook een kleine draaibank eens ze op snelheid is stop je niet zomaar, meestal stopt hij pas als het kwaad al geschied is of als hem uit zet. Denk er aan een draaibank klein of groot zal u zeer flink verwonden als je vast geraakt. Ook een loskomend werkstuk kan raar te keer gaan, ook een werkstuk dat plots in volle snelheid in vijf stukken vliegt kan rare dingen doen, Of een beitel de uit je handen gerukt wordt door een happer en even vrij gaat rondvliegen is meest onaangenaam.

    Voor U begint met houtdraaien is het zeer aan te bevelen om enkele lessen te volgen bij "de Vlaamse Gilde van houtdraaiers" of bij een ervaren houtdraaier. Het gaat er meest om de veiligheid, hoe spring ik om met een draaibank en beitels. Wat mag ik met bepaalde beitels en wat mag ik juist niet is het bijzonderste. Elke beitel in het houtdraaien heeft zijn functie en daar mag je niet van afwijken ook niet voor even.

    Voor u uw draaibank aanschakelt moet u er zeker van zijn dat alles ok is, je werkstuk goed is opgespannen je leunspaan op de juiste afstand en hoogte staat en dat alles goed vast zit. dat je snelheid niet te hoog is, "het is zeer raadzaam met een lage snelheid te beginnen". Ik draai altijd als ik mijn werkstuk moet verplaatsen mijn snelheid naar de laagste stand, dit is een kleine moeite maar kan u nare gevolgen van een te hoge snelheid besparen. Ik schrijf dit niet om u bang te maken maar om u voorzichtig te maken.

    Houtdraaien leer je door lessen, door kijken, en veel oefenen. Als je naar een houtdraaier gaat kijken kijk je niet naar zijn werkstuk maar neer de manier hoe hij zijn beitels gebruikt, en naar de snelheid dat zijn werkstuk heeft. Om te beginnen draai je een klein schaaltje en probeer dat tot in de perfectie af te werken je zal snel merken hoe moeilijk dat is, en pas later begin je aan het ingewikkelder werk, eerst gaan en dan lopen. Als er iets mislukt, kop op het is maar een stukje hout, neem een nieuw stuk en begin opnieuw en je zal merken oefening baart kunst.

    Koop goede beitels en zorg er voor dat je die goed kan slijpen, de eerste vereiste is een scherpe beitel daarbij een goed toerental en een goede houding en de beitel gebruiken zo als het hoort en je bent goed op weg. De draaibank moet stevig en stabiel zijn of ze nu groot of klein is. Eigenlijk doet ze niets anders dan uw werkstuk op de door u gekozen snelheid op een stabiel manier laten rond draaien. De rest is aan het mannetje of vrouwtje achter de beitel. zorg altijd voor een goede concentratie en laat uw fantasie de vrije loop en denk, haast en spoed is zelden goed, en je zult verbaast zijn van het resultaat.

    13-04-2015 om 11:08 geschreven door fernando

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 13/04-19/04 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!