Plattekaastaart:
Benodigdheden :arrow:
1 eierdooier
4 zakjes vanillesuiker
7 blaadjes gelatine
500 gr platte kaas
400 ml slagroom
180 gr suiker
0,5 l fruit (ananas- perzik,peren)
citroen
Gebruik:
ä Gelatine weken in koud water als het wak is uitwringen
ä Sap van fruit + gelatine opwarmen en laten afkoelen
ä Platte kaas + suiker +eierdooier mengen
ä Daarna sap bijdoen
ä Slagroom kloppen + vanillesuiker
ä Slagroom toevoegen aan plattekaas
ä 1 dag in koelkast
Chocomousse
Benodigdheden
300gr chocolate
9 eieren
100 gr suiker
500 ml room
bereiding
å chocolade smelten in bain Marie
å eiwit en eigeel scheiden
å eiwit stijfkloppen samen met suiker
å room stijfkloppen
å gesmolten chocolade bij eigeel doen
å dan eerst room voorzichtig onder spatelen
å in andere kom doen dat de chocolade volledig eruit is
å dan eiwit er onder spatelen en in glazen doen
Tiramisu
Benodigdheden :xml:namespace prefix = o />
Voor 6 personen :
500 g mascerpone
4 eieren
100 g suiker
1 dl sterke koffie
3 eetlepels baylais
boudoirkoekjes + tweede laag speculaas
een beetje bittere chocolade voor de top
Doe de baylais bij de koffie en meng.Dompel de boudoir of speculaas
koekjes in de koffie en bedek er de bodem van de schaal mee.Meng de eierdooiers onder de mascerpone, gevolgd
door de suiker.Mix goed.Klop ondertussen de eiwitten goed
op.Spatel ze voorzichtig onder de mascerpone.
Giet dit mengsel over de koekjes in de schaal.
Bestrooi dit geheel met cacaopoeder en zet in de koelkast,
minstens 4 uur.
Smakelijk!!!
Witte chocolade mousse
400gr witte chocolade 2 blaadjes gelatine 4 eieren 100gr suiker 300gr room
Bereiding: - Smelt de chocolade - Klop de eigelen op met 50gr suiker - Klop de room niet te stijf - Klop het eiwit met 50gr suiker - Smelt de gelatine in een weinig water - Doe eigeel bij de gesmolten chocolade en schep onder elkaar - Doe dit mengsel bij de room en roer dit door de room (voorzichtig, of de room schift) - Doe er de gelatine bij - Schep het eiwit eronder en stort in een vorm (niet meer roeren) - Na 2 uur in de koelkast kan u de mousse serveren of eventueel spuiten
Vispannetje
1 citroen 1 stuk dikke vaste vis (1 moot per persoon) 50gr bloem 50gr boter 1 lepel tomatenpuree 2dl water groentenbouillon witte wijn gemalen kaas 150gr garnalen 150gr gemengde zeevruchten 250gr champignons 3 eigelen 1dl room
Bereiding: - Maak een blonde roux van boter en bloem - Maak hier een dikke saus van met water en witte wijn - Voeg een beetje bouillon toe - Maak een 2de binding met room en eigelen - Voeg de champignons toe - Leg er de vismoot in en laat 2 minuten pocheren - Roer de vis niet stuk - Doe de garnalen en de zeevruchten erbij en schik in een ovenschotel - Strooi er gemalen kaas over - Zet gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°
Tips: - Gebruik een dik stuk vaste vis - Maak een dikke saus - Pocheren zonder te roeren
Vol au Vent
1 kip 1 liter water 1 soeplepel Kippenbouillon 1 prei 1 stengel selder 1 ui 250gr gehakt 1 citroen bloem champignons peterselie
Voor de saus: 75gr boter 75gr bloem 1/4 liter melk 3/4 liter kookvocht
2de binding: 2 dooiers 2dl melk
Bereiding: - Zet water op en doe er de prei, selder en ui in zijn geheel in - Voeg de kippenbouillon bij en vervolgens goed afkruiden met peper en zout - Laat 45 minuten doorkoken - Rol ondertussen de balletjes allemaal even groot en rol ze door de bloem - Neem het kookvocht van de kip, doe dit in een apart pannetje en kook de balletjes gedurende 10 minuten - Haal de kip en de groenten uit het kookvocht en ontbeen de kip - Maak een roux van boter en bloem, doe er de melk en het kookvocht op en pers er een halve citroen in - Leg er de kip, de schijfjes rauwe champignons en de balletjes - Net voor het serveren binden met de liaison van ei en melk
Tips: - Gebruik een hele kip - Haal de balletjes door de bloem - Kook de balletjes apart - Maak een tweede binding
Lasagne
1 ui 2 teentjes look 500gr gehakt 2 blikken tomaten peper, zout en laurier 2dl water 1 blikje tomatenpuree 500gr spinazie 500gr hesp
Bereiding: - Bak 1 teentje look samen met de ui in de vetstof - Doe er het gehakt bij (maak een bolognaise) en plet het goed fijn zodat er geen brokken meer inzitten - Bak goed aan en doe er de tomaten en de tomatenpuree bij - Zorg ervoor dat de tomaten in kleine stukjes gesneden zijn - Laat een half uur koken - Let op, het is de bedoeling dat de massa zo droog mogelijk gekookt wordt - Kijk uit voor het aanbranden
- Maak bechamelsaus - Stoof 1 teentje look in een weinig vetstof en doe hier de spinazie bij - Wanneer alle ingrdiënten klaar zijn kan je beginnen bouwen: start met een klein beetje saus, leg er een laag lasagneblaadjes op, dan een laat ham, bechamel, lasagne, ham, spinatzie, lasagne, ham, bolognaise, etc ... - Plaats gedurende 3 kwartier in een voorverwarmde oven van 180°
Tips: - Kook lasagnebladen nooit op voorhand - Laat de bolognaisesaus goed inkoken zonder deksel - Gebruik genoeg lasagnebladen om te bouwen
Appelstrudel
4 appels filodeeg 4 soeplepels rozijnen een mespunt kaneel 2 soeplepels suikers een beetje vetstof eigeel
Bereiding: - snij de appels (met schil!!) in blokjes en bak in de gesmolten vetstof - laat 4 minuten goed aanbakken - verwarm de oven op 200gr - strooi er de rozijnen over en doe er de suiker bij - voeg op het einde de kaneel toe - leg het filodeeg open en leg een dubbele laag in het midden - doe er het appelmengsel op en vouw goed dicht - kleef het geheel dicht met eigeel - bak gedurende 8 minuten op 200gr
Tips: - Behoud de schil voor de smaak - Vermijd vocht - Gebruik het juiste deeg - Bakken aan 200gr
Meringue Voor 30 meringues
250gr kristalsuiker 250gr bloemsuiker 250gr eiwit bakpapier 1 eetlepel maïszetmeel
Bereiding: - Doe het eiwit in een kom en voeg er de griessuiker bij - Verwarm de oven op 120gr - Mix het geheel goed aan alle kantjes - Blijven mixen tot je de strepen van de kloppers ziet - Spuit het eiwit op bakpapier met voldoende ruimte tussen de verschillende meringues - Bak gedurende 1u op 120gr met de oven op een kier zodat het vocht weg kan
Tips: - Het eiwit proper houden en afwegen - Goed draaien met de mixer, vergeet de randjes niet - Dubbel zoveel eiwit als suiker - Spuit nooit op aluminiumfolie - Bakken met de oven open
Zandkoekjes
125gr bloem een goed snuif zout 50gr bloemsuiker 10gr vanillesuiker 80gr boter 1 eigeel een weinig kristalsuiker
Bereiding: - Doe de bloem in en kom, maak een kuiltje en doe hierin de boter en de suiker - Kneed lang en stevig tot een homogene massa - Maar er een rol van, doe er plasticfolie over en leg een half uur in de ijskast - Zet de oven op 180gr - Haal de rol uit de ijskast en snij in schijfjes van een halve centimeter - Rol deze met de zijkant door het eigeel en de suiker en leg ze op bakpapier op een bakplaat - Bak ze gedurende 20 à 25 minuten op 180gr
Tips: - Geen ei in dit deeg - Bloemsuiker i.p.v. kristalsuiker - Lang genoeg kneden zodat er binding kan ontstaan
Chili con carne
Benodigdheden voor 4 personen:
· 250 gr bruine bonen
· 1 l water
· Belolive olijfolie
· 500 gr gehakt
· 3 ajuinen
· 2 teentjes look
· Mexican mix
· 8 tomaten
. rode wijn
Bereiding:
· Week de bonen 1 nacht op voorhand en kook ze in eigen nat
· Hak ajuin en look en stoof aan in Belolive olijfolie, voeg er het gehakt aan toe en blijf roeren tot alles mooi uit elkaar valt. Voeg de gepelde en ontpitte tomaten toe en bevochtig met wat water+ rode wijn
· Als alles mooi gebonden is mogen de bruine bonen er bij, laat nog even goed doorkoken en breng op smaak met chili, opgepast, deze is zeer sterk!!
RECEPT VOOR KWARKTAART (calloriearm)
Ingrediënten :
- 2 pakjes klop-klop (2 doosjes)
- 2 tassen melk
- 100 gr. suiker of ongeveer 17 koffielepels canderel
- 6 bladeren gelatine
- 250 gr. magere platte kaas
- 1 pakje klop-klop fix
- nobosprits koekjes (zandkoekjes) 1 pak ongeveer
Bereiding :
- gelatine weken in koud water (10 min.)
- fruitsap opwarmen, niet koken
- gelatine uitknijpen, in het fruitsap doen en laten afkoelen, de gelatine moet
goed oplossen in het warme fruitsap.
- 2 tassen melk, suiker en klop-klop mengen tot het stijf is, daarna 250 gr. magere
platte kaas, koud fruitsap en klop-klop fix erbij voegen.
- vorm inwrijven met olie (maïs, ..)(springvorm) of bakpapier gebruiken
- koekjes op de bodem leggen (vol)
- het mengsel rustig over de koekjes uitgieten.
- bovenaan versieren met stukjes fruit
- 24 uur in de koelkast laten rusten.
Veel succes en vooral smakelijk,
Orloff-gebraad 1 varkensgebraad van 1 kg 1 bakje champignons 200gr gemalen Gruyère 10 sneetjes Gruyère-kaas 10 sneetjes gekookte ham vetstof peper en zout 250gr room Bereiding: - Kruid het gebraad en bak het aan één kant gedurende 10 minuten, daarna aan de andere kant gedurende 15 minuten - Let goed op dat de vetstof niet aanbrandt, voeg geregeld een klontje koude vetstof toe - Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord, dek af met zilverpapier - Doe ondertussen de champignons in de pan en stoof ze aan - Voeg een beetje bouillon toe, doe er de room bij en laat even opkoken - Snij ondertussen het vlees in schijven en leg om beurt een stukje gebraad, een sneetje kaas en een sneetje hesp tot heel het gebraad in de ovenschaal ligt - Giet er de champignonsaus over en strooi kaas over het geheel - Zet gedurende 10 minuten onder de grill
Tips: - Bak het gebraad in zijn geheel - Maak de saus in de pan waar het gebraad in klaargemaakt werd - Alles terug schikken in de ovenschaal
Smakelijk Lief
Gegratineerde aardappelen met spekjes Voor 4 personen:
- 4 dikke aardappelen - 200 gr spekblokjes - 100 gr gemalen gruyère - 250 ml melk - 30 gr bloem -30 gr boter - peper en zout
BEREIDING : 35 min
1. Verwarm de oven voor op maximale grillstand. 2. Laat de aardappelen ongeveer 30 minuten in gezouten water koken. 3. Bak de spekjes even op in een hete pan, zonder vetstof toe te voegen. 4. Smelt de boter in een pan en meng er de bloem onder. 5. Voeg er geleidelijk aan de melk bij en breng op een zacht vuur aan de kook terwijl je voortdurend roert. 6. Kruid met een klein beetje zout en peper en doe er de spekreepjes bij. 7. Hol de aardappelen gedeeltelijk uit met een koffielepel en vul ze weer op met de bechamelsaus met spekjes. 8. Bestrooi met de gemalen gruyère. 9. Laat 5 à 10 minuten bruinen onder de grill. Smakelijk Lief
|
Chocoladetaart:
250 gr mascarponekaas
2 eieren
250 ml room ( min. 35 %)
3 soeplepels suiker
150 gr melkchocolade
150 gr pure chocolade ( cote d'or)
1 doos boudiorkoekjes
1 tas sterke koffie
chocolade smelten
eierdooiers en suiker kloppen, gesmolten chocolade toevoegen, mascarpone toevoegen,
opgeklopte room onderscheppen, stijfgeklopt eiwit onderscheppen.
in een springvorm de koekjes gedrenkt in koffie schikken, de massa erovergieten, afdekken en 1 nacht in de koelkast zetten.
Smakelijk Marleen van de Volleybal
Frambozenkaastaart
500 gr halfvolle platte kaas
250 ml room
6 blaadjes gelatine
150 gr suiker
een beetje frambozen ( uit de diepvries van de colruyt)
2 pakjes coulis ( uit de diepvries van de colruyt)
3 pakjes vanillesuiker
coulis warmen met de suiker, uitgewrongen gelatine toevoegen
platte kaas mengen met de opgeklopte room, daarna de afgekoelde coulis ondermengen
de frambozen in een vorm doen, de massa erovergieten
1 nacht in de koelkast zetten
Smakelijk Marleen!
Rijsttaart (heel gemakkelijk )
het recept van de rijstaart
Benodigdheden: 1 tas melk 1 tas suiker 1 tas zelfrijzende bloem (zeven) 4 eieren 1 blik rijstpap
Melk , suiker , bloem, eierdooiers bijeen mengen. eiwit kloppen en erbij mengen Oven voorverwarmen Rijst erbij doen en alles goed mengen Bakvorm met boter inwrijven en daarna met paneermeel bestrooien. Mengsel in de bakvorm doen. 25 a 30 min. op 175 graden laten bakken. 5 min. laten afkoelen en daarna uit de vorm doen. Versieren met room en chocoladeschilfers. Smakelijk Viviane van de Volleybal.
Moussaka voor 4 personen
Benodigdheden:
- 1 a 2 kg aardappelen
- 1 aubergine
- gehakt (ongeveer 750 gr.)
- 400 gr tomatenpuree, liefst met italiaanse kruiden
- olijfolie
- oregano
- boter
- bloem
- melk
- geraspte kaas
- eventueel mozzarella of feta
Werkwijze:
- Snijd de aardappelen in schijfjes en kook ze beetgaar.
- Snijd de aubergine in schijfjes en bak ze in de pan met olijfolie. Let op de aubergines zijn als een spons, ze slurpen veel olijfolie
op.
- Bak het gehakt en voeg er de tomatenpuree en de oregano toe. Indien de tomatenpuree niet gekruid is, kan men
spaghettikruiden toevoegen.
- Maak een bechamelsaus met boter bloem en melk. De saus mag niet te dik zijn.
- Men neemt een vuurvaste schotel en maak laagjes met de verschillende ingrediënten als volgt:
- één laagje aubergines
- één laagje aardappelen
- één laagje gehakt
- één laagje aubergines
- één laagje aardappelen
- één laagje gehakt
- één laagje bechamelsaus
- mozzarella of feta
- geraspte kaas
- Men zet deze substantie in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende ongeveer 20 minuten.
Smakelijk eten !!! Greta van de Volleybal |
|
|