Inhoud blog
  • Je kiest zelf wat je in je mond stopt !!!
  • Cholesterol veroorzaakt wel hartziektes !!!
  • Vetarme voeding ongezond voor 'Peuters'!
  • Wat is er eigenlijk mis met ons eten?
  • 'Cholesterolwaarheid' of 'Cholesterolleugen'
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Waarheden of Leugens?

    25-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je kiest zelf wat je in je mond stopt !!!

    "Niets is waar.  De enige waarheid is dat iedereen zichzelf moet maken.  Zich maken! En pas dan: zich vinden." (Luigi Pirandello)

    'Het Westerse dieet, met zijn vele vlees en suiker, is als een sneltrein naar het eindstation kanker'

    is de ondertitel van een artikel in De Standaard van 24/05/2008, waarin David Servan-Schreider een Franse psychiater van 47 jaar zijn menig geeft i.v.m. kanker. Hij werd tweemaal behandeld voor een kwaadaardige hersentumor en heeft een boek geschreven (Anti-Kanker uitgegeven bij Kosmos) over de oorzaken en preventie van kanker.

    We moeten onze levensstijl op 4 fronten aanpassen:
    - anders gaan eten
    - meer bewegen
    - zielerust vinden
    - en je omgeving schoner maken.

    Kanker is geen kwestie van genen (het zit in de familie !), maar van levensstijl.

    Onze voeding bevat sporen van alle producten waarmee ze bespoten zijn.  Het is niet zichtbaar op je bord, maar het is er wel.
    We hebben ook ziekmakende stoffen in ons huis, die we beter zo snel mogelijk vervangen of achterwege laten: deodoranten, geurtjes, insecticiden, schoonmaakproducten, parfums, ....

    We eten te veel suiker:
    In de 19e eeuw at een persoon 5 kg suiker per jaar,
    nu eet een persoon in Frankrijk 35 kg suiker per jaar
    in Amerika is dat 70 kg !!!!
    Nu moet je weten dat kankercellen abnormaal zijn en zich voeden met suikers; de conclusie is vlug gemaakt.

    We eten te veel vlees:
    Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden we met 350 g vlees per week ruimschoots volstaan,
    nu eten we gemiddeld 250 g per dag.

    Ieder van ons draagt kankercellen:
    1/3 ontwikkelt kanker,
    2/3 ontwikkelt geen kanker

    Gelukkig hebben we natuurlijke verdedigingsmechanismen, maar we moeten ze weten te gebruiken door ons leven ten volle te beleven.

    Welke zijn de adviezen van David Servan Schreider:
    - Zorg voor voldoende slaap en doe een kort middagdutje,
    - Doe iedere morgen yoga of meditatie,
    - Doe iedere dag 30' aan beweging,
    - Doe je werk graag en vermijd de stress

    Wat onze voeding betreft doet hij volgende aanbevelingen:

    VERMINDEREN:
    - Rood vlees en huid van gevogelte
    - Conventionele zuivelproducten (te veel omega 6)
    - Plantaardige oliën (maïs, zonnebloem, enz.), margarine
    - Frites, gebakken aardappelen, chips, borrelhapjes, enz.
    - Suiker, witte bloem
    - Ongeschilde groeten en fruit indien niet biologisch
    - Kraantjeswater in streken met intensieve landbouw en veeteelt.

    VERVANGEN DOOR:
    - Groenten allerlei, mediterrane en oosterse kruideen, peulvruchten.
    - Biologisch rood vlees (minder dan 200 g/week), makreel, sardientjes, zalm
    - Meergranen- en volkorenbrood en -pasta's
    - Olijf- of lijnzaadolie, biologische boter en zuivelproducten, sojamelk en - yoghurt.

    25-05-2008 om 10:16 geschreven door Ghis

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (20 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cholesterol veroorzaakt wel hartziektes !!!
    "Alle grote waarheden beginnen als godslastering" (Georges Bernard Shaw)

    De Belgische Cardiologische Liga reageert nu op het feit dat enkele Belgische tijdschriften in februari uitpakten met de mededeling dat cholesterol geen hart- en vaatziektes veroorzaakt.

    Er bestaat wel degelijk een verband tussen cholesterol en cardiovasculaire aandoeningen (hart- en vaatziektes), repliceert de Belgische Cardiologische Liga nu, en argumenteren hun bewering met het volgende:
    "We hebben vastgesteld dat 3 à 4 % van de bevolking een abnormaal laag cholesterolgehalte heeft.  Die mensen krijgen nooit cardiovasculaire aandoeningen, ook niet als er andere risicofactoren aanwezig zijn.  Het is volgens de liga wel zo dat men een hoge cholesterolspiegel kan hebben zonder cardiovasculaire problemen, en omgekeerd.  Dat is ongetwijfeld een van de reden voor de huidige verwarring!", aldus de liga.

    "Hart- en vaatziektes worden veroorzaakt door meerdere factoren en cholesterol is naast tabaksgebruik, hypertensie (hoge bloeddruk), obesitas (zwaarlijvigheid), diabetes (suikerziekte), enz.... dus ook een risicofactor die in het oog moet worden gehouden", zegt professor en dokter Christian Brohet, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van de Belgische Cardilogische Liga.
    Die verschillende factoren versterken elkaar onderling.  Dat houdt in dat het gevaarlijker is om verschillende kleine risico's te cumuleren dan slechts één risico te hebben.  Daarom adviseren de artsen om behalve te streven naar een laag cholesterolgehalte ook te stoppen met roken, evenwicht te eten en te zorgen voor lichaamsbeweging.

    Om boeken als 'De cholesterolhype' van de Britse huisarts Malcolm Kendrick en 'De cholesterolleugen' van prof. dr. Walter Hartenbach de wind uit de zeilen te nemen verspreidt de Belgische Cardiologische Liga samen met de Belgian Lipid Club en zes andere verenigingen een manifest in de media en op de website www.cholesterolmanifest.be

    16-05-2008 om 09:58 geschreven door Ghis

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (21 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vetarme voeding ongezond voor 'Peuters'!
    "Wees geen snob.  Lieg niet, als de waarheid beter betaald wordt." (Stanislaw Jerzy Lec)

    Peuters, die meer vetstoffen nodig hebben dan volwassenen voor hun groei en voor de ontwikkeling van hun hersenen, komen regelmatig in de knoei door magere kost.
    Peuterdiarree is het meest voorkomend gevolg  Chronische diarree, zonder dat er sprake is van een infectie of voedselallergie, komt veel voor bij 1 tot 4 jarigen.
    Gestoomde groenten zijn gezond voor volwassenen, maar bij peuters moet daar vetstof aan toegevoegd worden. 
    Vetrijke voeding passeert minder snel door de dunne darm, omdat ons lichaam daar het signaal van krijgt dat er veel eniergie uit te halen valt.
    Dus:
    Je moet je kind tot 4 jaar zeker volle melk geven, zachte plantaardige margarinie op de boterham gebruiken en ook aan de warme maaltijd margarine of olie (niet enkel olijfolie!) toevoegen.

    Maar:
    Eerder deze week waarschuwde men in een artikel dat 15% van de Belgische kinderen tussen de 6 en 12 jaar kampen met overgewicht!

    03-05-2008 om 00:00 geschreven door Ghis

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is er eigenlijk mis met ons eten?
    "Zodra iets pijnlijk wordt, raken we in de buurt van de waarheid." (Max De Jong)

    Eerst was er het nieuws dat we scharreleitjes moesten mijden omdat ze de dioxinenorm overschreden; daarna bleken ook in de Italiaanse mozzarella te veel dioxines te zitten.
    Wat is er eigenlijk mis met ons eten?
    Het verhaal van de scharreleitjes is helemaal absurd.  Het probleem bij dit soort berichten is dat je onder wetenschappers !? er altijd we één vindt die extreme standpunten inneemt.
    Immers dioxines zijn ongezond voor dieren en daarom moeten we ze zoveel mogelijk uit het milieu houden, maar ze zijn eigenlijk weinig schadelijk voor de mens.  Kippen zijn er veel gevoeliger voor dan wij, dus als zij blijven leven, dan wij ook. (Dr. Luc Bonneux, arts en epidemioloog in de Libelle van 24/04/2008).

    De voorbije vijfentwintig jaar was er altijd wel een probleem dat bewees hoe kwetsbaar we zijn geworden als consument: antivries in Oostenrijkse wijn, giftige olijfolie in Spanje, legionella-, salmonella- en listeriabesmettingen, aluminumvijlsel in babyvoeding, de dollenkoeienziekte, of  - zopas nog - giftige meststoffen en zuren in Italiaanse wijn.

    Het moet gezegd: ons voedsel wordt gemanipuleerd. Zo zie je tegenwoordig extra vezels in koekjes, antioxidanten in cola, vitamines in vruchtensap, cholesterolverlagende margarine, calcium in melkdrankjes, yoghurt met 'gezonde' bacteriën.  Volgens Dr. Luc Bonneux zijn de supplementen grotendeels natuurlijke technieken waarmee de voedingsindustrie de markt probeert te veroveren: met vage gezondheidsbeloften die vaak niet bewezen zijn.
    Er zijn echter voorbeelden van nuttige supplementen, zoals fluor in tandpasta ter voorkoming van tandbederf, jodium in zout, foliumzuur tijdens de zwangerschap ter preventie van open ruggetjes.

    Wat het verband tussen kankers en voeding betreft, blijft het bewijs na decennia van onderzoeken nog altijd onzeker.  We zijn niet veel verder gekomen dan 'het zou kunnen' en de goede raad van oma: eet veel groeten en fruit, en ga buiten spelen!
    Wat we nu kunnen vaststellen, is dat we wellicht te veel vlees eten en te weinig bewegen: dat is veel belangrijker dan al die additieven en angsten samen.

    02-05-2008 om 21:43 geschreven door Ghis

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Cholesterolwaarheid' of 'Cholesterolleugen'
    "De waarheid is dat we de waarheid niet aankunnen"  (Sam Shepard)

    We worden voortdurend gewaarschuwd dat we onze 'cholesterol' moeten in de gaten houden. 
    Niet enkel dokters, gezondheidstherapeuten, ziekenfondsen, maar zelfs de voedingsindustrie zegt ons dat we:
    - minder dierlijke vetten moeten eten i.v.m. de verzadigde vetzuren,
    - dat we moeten stoppen met roken,
    - dat we minimum 30' per dag moeten bewegen,
    - dat we liefst speciale broodsmeersels moeten gebruiken,
    - dat we dit of dat moeten innemen om op een natuurlijke of plantaardige manier onze cholesterol naar beneden te krijgen,
    - en dat we misschien wel dagelijks een pilletje moeten nemen als 'onze cholesterol' te hoog staat.

    Maar is onze lichaamseigen cholesterol dan wel zo'n boosdoener?
    Daarover verzamelde ik wat literatuur:

    Vooreerst verwijs ik naar het boek: "De Cholesterolleugen"waaruit hierna een korte samenvatting:

    Het streven naar cholesterolverlaging is voor de farmaceutische industrie, artsen en de margarinefabrikanten een miljardenbusiness geworden, maar volgens de inzichten van prof. Hartenbach (in zijn boek: “De Cholesterolleugen”) en enkele andere belangrijkste wetenschappers volstrekt overbodig, schadelijk en vaak zelfs levensgevaarlijk. Het medicijn Lipobay heeft met een aantal dodelijke slachtoffers het publiek weliswaar opgeschrikt, maar slechts weinigen weten hoe groot de misleiding door de 'cholesterolmaffia' werkelijk is. In dit voor het grote publiek geschreven boek weegt prof. Hartenbach de vloer aan met de heersende opvattingen over cholesterolverlaging en benadrukt hij juist de grote betekenis en de positieve invloed van cholesterol op onze stofwisseling. Hij levert het bewijs dat arteriosclerose en hartinfarcten niets met cholesterolniveaus te maken hebben en geeft aan hoe we deze ziekten kunnen voorkomen.


     

    In een tweede artikel lezen we iets meer over het product 'Cholesterol' een voedingsingrediënt

    Cholesterol

    Drie redenen waarom cholesterol niet het meest te mijden voedingsingrediënt aller tijden is:

    1. Cholesterol is geen vergif, het is een stof die je lichaam broodnodig heeft. Iets als "goede cholesterol – hdl " of "slechte cholesterol - ldl", bestaat niet. Het zijn termen, uitgevonden door journalisten om ingewikkelde biochemische processen te populariseren. Afhankelijk van je situatie, conditie, voeding en medische toestand, heeft cholesterol een positieve of negatieve invloed op je lichaam. Je hebt twee soorten cholesterol, LDL en HDL.

    LDL is verantwoordelijk voor het transporteren van de cholesterol van de lever naar de rest van je organisme. Het niveau ervan hoort niet te hoog te zijn, want het zou arteriosclerose (slagaderverkalking) kunnen veroorzaken.

    HDL beschermt dan weer tegen infecties en is voor veel meer belangrijk dan je hart. Maar beide vormen komen altijd samen voor in je lichaam, want de ene vorm kan niet zonder de andere.

    2. Een hoog cholesterol niveau in je bloed zou arteriosclerose veroorzaken, volgens veel studies. Jammer genoeg vergeten ze te vermelden dat studies over mensen met een laag cholesterol gehalte vrijwel evenveel arteriosclerose laten zien. Ten minste, als je de gegevens relateert aan dingen als woonplaats, voedingsgewoontes etc. De rest van je voedingsgedrag lijkt tenminste even belangrijk als je cholesterol niveau.

    3. Je eigen lichaam maakt drie tot vier keer zoveel cholesterol aan dan dat er in je voeding voorkomt. Als je minder cholesterol eet, gaat je lichaam er meer aanmaken. Afhankelijk van je hormoon- en enzymtoestand, kunnen sommigen dus echt dik worden van een cholesterol-arm dieet.

    Voordelen van een hoog cholesterol gehalte van het bloed:

    Je leeft langer. Heel wat studies duiden erop dat mensen met een laag cholesterol gehalte gewoon minder lang leven. Ene Dr. Harlan Krumholz van het "Department of Cardiovascular Medicine" aan de Yale universiteit, schreef in 1994 in een studie dat ouderen met een laag cholesterol gehalte twee maal meer kans hadden op een hartaanval dan mensen met een hoog cholesterol gehalte. Een studie die door de rest van de wereld royaal genegeerd werd. Het is echter niet de enige studie. Vermits dat dat soort hartziekten vooral oudere mensen treft, is het belang eigenlijk veel groter, maar daar wordt in andere studies die zich niet tot ouderen beperken, meestal gewoon overheen gewalst.

    Een hoog cholesterol gehalte zou ook bescherming tegen infecties bieden. Bij een onderzoek naar meer dan 68.000 sterfgevallen, door Professor David R. Jacobs van de afdeling epidemiologie aan de universiteit van Minnesota, bleek een laag cholesterol gehalte gekoppeld aan een verhoogd risico op gastro-intestinale aandoeningen en aandoeningen van de luchtwegen tengevolge van infecties.

    Cholesterol en chronische hartziektes

    Chronische hartziektes leiden tot een verzwakking van de hartspier. Een zwakke hartspier leidt tot een trager bloedtransport door je weefsels. Dus gaat je hart sneller slaan, wat tot nog meer belasting leidt. Soms is de extra inspanning die je hart levert ook nog niet eens genoeg om je hele lichaam van het nodige te voorzien. Ademnood is het gevolg, samengaande met hoge bloeddruk. Daardoor worden ledematen gevoelloos, en er treedt vochtophoping in de benen, of erger, in de longen, op.

    Nochtans zijn er heel veel indicaties dat bij chronische hartziektes een grotere rol gespeeld wordt door bacteriën en andere micro-organismen dan door cholesterol. Meestal hebben mensen met chronische hartziektes een verhoogd niveau aan endotoxines (lett.binnengif; toxine (gifstof) dat zich in sommige bacteriën bevindt en pas na hun afsterven wordt losgelaten) en cytokines (polypeptiden = ketens van een groot aantal met elkaar verbonden aminozuren , welke biologische signalen van cel tot cel kunnen doorgeven), en met andere stoffen een complex vormen t.b.v. biologische afweerreacties) in hun bloed. Eén van die endotoxines, gekend als lipopolysaccharide, is een giftige stof geproduceerd door gram-negatieve bacteriën zoals Escherichia coli, Klebsiella, Salmonella, Serratia en Pseudomonas. Cytokines zijn hormonen, uitgescheiden door witte bloedlichaampjes bij het bestrijden van allerlei micro-organismen. Hoge niveaus hiervan in het bloed duiden dus ontegensprekelijk op infecties.

    Dr. Mathias Rauchhaus en zijn team aan de Martin-Luther-Universiteit in Halle, Duitsland (Universitätsklinik und Poliklinik für Innere Medizin III, Martin-Luther-Universität, Halle) vond dat je een aankomende hartaanval prima kon voorspellen door de niveaus van cytokines in het bloed te monitoren.

    Researchers in allerlei studies moesten tot hun grote verbazing ervaren dat mensen met een laag cholesterolgehalte hier veel gevoeliger aan waren omdat ze veel meer kans op infectie liepen.

    Is arteriosclerose een infectieziekte?

    Arteriosclerose of "aderverkalking" is een zich verhardende neerslag in de slagaders en het hart waarin zich tevens bepaalde suikers (polysachariden), bloedcellen en weefselafval bevinden op de binnenwand van de grotere slagaders. "Aderverkalking" is eigenlijk fout omdat het zich alleen in de slagaders voordoet.

    De slagaders worden hierdoor nauwer en minder elastisch. Omdat de doorsnede van de slagader kleiner wordt, wordt tevens de doorbloeding belemmerd en bestaat een grotere kans op afsluiting van de vaten door een bloedstolsel dat ter plekke is ontstaan (= trombose) of van elders uit lichaam wordt aangevoerd (= embolie).

    Al een hele tijd vermoed de wetenschappelijke wereld dat virussen en bacteriën, meer bepaald het cytomegalovirus en de bacterie Chlamydia pneumonia arteriosclerose veroorzaken. In de laatste tien jaar is de research in die richting dan ook explosief toegenomen. Doordat cholesterol echter overal als de grote boeman geldt, is de interesse hiervoor zeer mager uitgevallen. Ook veel dokters zijn onwetend over deze studies.

    Met moderne elektronenmicroscopen, immunofluorescentiemicroscopie en andere nieuwe technieken kan men micro-organismen en hun DNA in de arteriosclerotische breuken bij het grootste deel van de patiënten waarnemen. Cytokines worden ook steeds vaker gemeten in het bloed van patiënten die aan chronische hartziektes lijden, meer bepaald net voor en na hartaanvallen. Hetzelfde geldt ook voor bacteriële en virale antilichamen, en een proteïne (CRP) uitgescheiden door de lever bij infecties. (CRP is C-reactief proteïne). Allemaal een indicatie van het belang van infecties bij arteriosclerose.

    Er worden dan ook al lang pogingen ondernomen om hartaandoeningen te genezen met antibiotica. Bij testen bleken antibiotica die ingezet worden tegen Chlamydia pneumonia, zoals Azithromycine ®of Roxithromycine ®, succesvol in het bestrijden van de hartziekte. Antibiotica werken echter niet altijd, zo is gebleken. De redenen waarom zijn nog niet duidelijk. Mogelijk kan de behandeling te kort geweest zijn, mogelijk speelt resistentie van de bacterie tegen de gebruikte antibiotica een rol. Een andere denkpiste is dat er mogelijk ook nog virussen bij betrokken zijn en antibiotica zijn nu eenmaal niet effectief tegen virussen.

    Beschermt een hoog cholesterolgehalte tegen hart- en vaatziekten?

    Vermoedelijk zijn bacteriën en virussen het begin van de meeste hart- en vaatziektes. Mogelijk treedt dit op door beschadigingen van hart- en vaatwand door de infectie. Vermits een hoog niveau aan cholesterol in je bloed je tegen deze infectie beschermt, zou het dus best wel eens kunnen dat cholesterol helemaal niet de oorzaak is van deze ziektes, maar je er juist tegen beschermt.

    Ook roken zou veel nefaster zijn dan veel cholesterol in je voeding. Ook de enorm snel toenemende aandoening diabetes (suikerziekte in de volksmond) is een veel belangrijkere factor dan cholesterol. Triglyceriden = verbinding van glycerol met vetzuren (uit verzadigde vetten zijn ook een belangrijke factor. Maar cholesterol schijnt minder en minder verantwoordelijk te zijn voor hart- en vaatziekten naarmate we er meer over weten.

    Een definitieve conclusie is voorlopig nog zeker niet mogelijk, maar alles begint er stilaan op te duiden dat cholesterol helemaal niet zo erg is als velen geloven. Gekoppeld aan de hetze tegen zout, zou dit dus wel eens kunnen betekenen dat het gezondheidsbeleid wat betreft hart- en vaatziekten volledig op losse schroeven komt te staan. Wat weer maar eens bewijst hoe weinig we echt weten!


    Straffe taal als je mij vraagt.
    Onlangs verscheen in het weekblad "Humo" en het televisieblad "Primo" een artikel over dit onderwerp met als sprekende titel:
    "De cholesterolhype: cholesterol en de strategie van de hoop" van de hand van een Prof. Dr. Malcolm Kendrick.
    Hieronder een samenvatting:

    1.      Eerst de positieve data:
    Als je een man bent met vastgestelde hart- en vaatziekten, verlagen statines = geneesmiddelen tegen te hoge cholesterol je risico om aan wat dan ook te overlijden met maximaal 0,66 procent per jaar.
    Als je een man bent zonder vastgestelde hart- en vaatziekten, kunnen statines je risico te overlijden aan een cardiovasculaire aandoening iets verlagen.
    Als je een vrouw bent met een erg hoog risico op hart- en vaatziekten, verlagen statines het risico op overlijden aan een hartinfarct of een beroerte.

    2.      Vervolgens de wat minder positieve data:
    Als je een vrouw bent, ongeacht je risicofactoren, verlengen statines je levensverwachting geen enkele dag
    Als je een man bent zonder hart- en vaatziekten, verlengen statines je levensverwachting met geen enkele dag.

    3.      Dan de negatieve data:
    Statines, cholesteroltests en doktersconsulten kosten de samenleving jaarlijks miljarden.
    Statines veroorzaken spierpijn en spierzwakte bij meer dan twintig procent van de mensen die ze slikken.
    Statines veroorzaken polyneuropathie = aandoening van meerdere zenuwen
    Statines veroorzaken geheugenverlies, depressie, verwarring, geïrriteerdheid en duizeligheid.
    Statines veroorzaken ernstige geboorteafwijkingen.

    4.      En tenslotte een aantal verontrustende maar onbewezen bijwerkingen:
    Statines verhogen eventueel het risico op kanker.
    Statines veroorzaken mogelijk hartfalen.

    5.      Verder is het bijlange na niet bewezen dat statines tegen hart- en vaatziekten beschermen via hun ldl-verlagende effect.
    De huidige hype rond intensieve ldl-verlaging wordt volledig gevoed door de farmaceutische industrie.
    Die claimt dat inmiddels boven elke twijfel is verheven dat hoe verder het ldl-gehalte wordt verlaagd, hoe beter de bescherming tegen hart- en vaatziekten zal zijn.
    Ze gebruikt dit ‘feit’ om te lobbyen voor alsmaar strengere richtlijnen voor cholesterolverlaging voor de gehele bevolking.

     

    Maar niet enkel vreemde wetenschappers houden zich met het probleem bezig.  Ik vond een artikel van een Vlaamse arts-epidemioloog die het volgende schrijft:

    Gezondheid in een botervlootje !

    EEN onafhankelijk ziekenfonds heeft besloten een deel van de prijs van een bepaald soort supermargarine terug te betalen. Onder het mom van preventie wordt zo reclame gemaakt voor een duur botervet, met verzekeringsgeld dat dient om de kosten van ziekte te vergoeden. Een verhoogde cholesterol is trouwens de meest overroepen risicofactor. Er zijn hele bibliotheken volgeschreven over de cholesteroloorlogen; laat mij proberen de belangrijkste elementen samen te vatten.

    Cholesterol is een uiterst belangrijke molecule die te vinden is in alle weefsels. Het is een centraal element van alle celmembranen, een basissteen van vitamine D en alle steroïde hormonen waaronder de geslachtshormonen. Cholesterol speelt een kernrol in de signalering tussen cellen, en daarmee ook in de hersenfunctie en in het immuunsysteem. Een verhoogde cholesterol is - afgezien van niet zo zeldzame familiale (genetische) aandoeningen - grotendeels het gevolg van een te rijkelijke levensstijl, en gaat gepaard met een verhoogde kans op hartziekten.

    Maar er is meer dan het hart alleen. Een verlaagde cholesterol is al even slecht voor je gezondheid, wat normaal is voor een molecule met zo'n complexe functie. Er zijn heel wat studies die een verband aantonen tussen een lage cholesterol en depressie, ongevallen, geweld en kanker.

    Cholesterol verlagen kan met zeer krachtige medicijnen, de zogenaamde statines. Statines lijken een gave Gods: ze werken fantastisch, ze hebben nauwelijks slechte bijwerkingen en een overvloed aan goede bijwerkingen. Maar die goede bijwerkingen hebben alles wat we over cholesterol dachten te weten op losse schroeven gezet. Statines veranderen bijvoorbeeld weinig of niets aan de hoeveelheid cholesterolneerslag in de bloedvaten, maar oefenen hun gunstige werking uit door stabilisering van de zieke vaatwand. Voor één keer gingen de onverwachte bijwerkingen de goede kant uit en blijft het nut van cholesteroldaling als geïsoleerde factor onbekend.

    Cholesterol verlagen met een dieet of met andere medicijnen had immers ontgoochelende resultaten. Diëten werkten niet in de praktijk en de hartsterfte daalde wel, maar een stijging van de sterfte aan andere aandoeningen bracht alles weer in evenwicht.

    Meer bewegen, meer groenten, minder vet en minder calorieën zijn goed voor je. Als je cholesterol daardoor daalt: houden zo. Maar of een geïsoleerde cholesterolverlaging anders dan door statines gezond is, is onbekend. Als je op voorhand een lage cholesterol hebt, riskeer je meer schade dan baten. In Canada is de supermargarine in kwestie daarom niet op de markt: het is onvoldoende zeker of die dure margarine wel voldoende veilig is voor iedereen.

    Nutriceuticals dan. Dat zijn voedingsadditieven die beweren gezondheidseffecten te hebben. Door zich als voedseladditief en niet als geneesmiddel te afficheren ontlopen ze de strenge geneesmiddelenwetgeving. Maar waar bijvoorbeeld statines vele en streng gecontroleerde onderzoeken met ziekte en sterfte als eindpunt kunnen tonen, geldt dat niet voor nutriceuticals.

    Je kunt opmerken dat de reclame voor de margarines in kwestie beweert dat ze de cholesterol verlagen, wat terecht is. Ze beweert echter nooit dat ze de kans op hartziekten verlagen. Dat zou een overtreding van de wet zijn, want er is geen enkel bewijs van een objectief gezondheidseffect. Om dat verband tussen het product en het gezondheidseffect te leggen gebruikt de voedingsindustrie dan ook experts. Die zijn dom, omgekocht of allebei. Verdedigers van nutriceuticals staan te vaak op de loonlijsten van de voedingsindustrie, als adviseur of als ontvanger van royale onderzoekssubsidies.

    Fytosterolen, het actieve product van de superdure margarines, verdringen cholesterol in de darm, maar niet alleen cholesterol, ook vitamines. Het effect bij grote bevolkingsgroepen, met mensen met weinig vitamines, is onbekend. Er zijn geen belangrijke bijwerkingen beschreven buiten het effect op vetoplosbare vitamines, maar nutriceuticals worden niet rigoureus gevolgd zoals echte geneesmiddelen. Zeldzame en mogelijk ernstige bijwerkingen door de gedeeltelijke opname van fytosterolen in het bloed zullen niet gauw in verband worden gebracht met deze producten.

    Het is onbekend of deze supermargarines hartziekten doen afnemen, laat staan of ze goed zijn voor de gezondheid. De verdediging van de voedingsindustrie dat onderzoek daarnaar te omvangrijk zou zijn betekent alleen dat het op te meten effect te klein is. Voor de vaak geteste, zeer veilige en bijzonder werkzame statines moet u naar de dokter voor een voorschrift. Klinisch niet geteste nutriceuticals met onbekende werkzaamheid en onbekende bijwerkingen kan u zo uit het rek halen, nu ook met sponsoring van een ziekenfonds.

    In tegenstelling tot de supermargarines zijn er heel wat gewone voedingsmiddelen die hartziekten aantoonbaar doen dalen. Vis, bijvoorbeeld. En dat is zelfs onderzocht in grootschalig experimenteel onderzoek. Mijn persoonlijke favorieten zijn pure chocolade en rode wijn. Waar wachten de ziekenfondsen nog op om vis, pure chocolade, rode wijn, salade, fruit, noten, olijfolie enzovoort terug te betalen? Het lijkt me toch redelijk om eerst de producten terug te betalen die harde bewijzen kunnen voorleggen. 


    Wat zijn de normale bloedwaarden op vandaag:

    Lipiden Mannen Vrouwen
    Cholesterol Totaal < 190 mg/dl <190 mg/dl
    Ldl - cholesterol <115 mg/dl <115 mg/dl
    Hdl - cholesterol >40 mg/dl >46 mg/dl
    Ratio Chol.Tot./hdl 2 - 4,97 2 - 4,44
    Triglyceriden < 150 mg/dl < 150 mg/dl





     

    02-05-2008 om 21:33 geschreven door Ghis

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (70 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!