"Niets is waar. De enige waarheid is dat iedereen zichzelf moet maken. Zich maken! En pas dan: zich vinden." (Luigi Pirandello)
'Het Westerse dieet, met zijn vele vlees en suiker, is als een sneltrein naar het eindstation kanker'
is de ondertitel van een artikel in De Standaard van 24/05/2008, waarin David Servan-Schreider een Franse psychiater van 47 jaar zijn menig geeft i.v.m. kanker. Hij werd tweemaal behandeld voor een kwaadaardige hersentumor en heeft een boek geschreven (Anti-Kanker uitgegeven bij Kosmos) over de oorzaken en preventie van kanker.
We moeten onze levensstijl op 4 fronten aanpassen: - anders gaan eten - meer bewegen - zielerust vinden - en je omgeving schoner maken.
Kanker is geen kwestie van genen (het zit in de familie !), maar van levensstijl.
Onze voeding bevat sporen van alle producten waarmee ze bespoten zijn. Het is niet zichtbaar op je bord, maar het is er wel. We hebben ook ziekmakende stoffen in ons huis, die we beter zo snel mogelijk vervangen of achterwege laten: deodoranten, geurtjes, insecticiden, schoonmaakproducten, parfums, ....
We eten te veel suiker: In de 19e eeuw at een persoon 5 kg suiker per jaar, nu eet een persoon in Frankrijk 35 kg suiker per jaar in Amerika is dat 70 kg !!!! Nu moet je weten dat kankercellen abnormaal zijn en zich voeden met suikers; de conclusie is vlug gemaakt.
We eten te veel vlees: Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden we met 350 g vlees per week ruimschoots volstaan, nu eten we gemiddeld 250 g per dag.
Ieder van ons draagt kankercellen: 1/3 ontwikkelt kanker, 2/3 ontwikkelt geen kanker
Gelukkig hebben we natuurlijke verdedigingsmechanismen, maar we moeten ze weten te gebruiken door ons leven ten volle te beleven.
Welke zijn de adviezen van David Servan Schreider: - Zorg voor voldoende slaap en doe een kort middagdutje, - Doe iedere morgen yoga of meditatie, - Doe iedere dag 30' aan beweging, - Doe je werk graag en vermijd de stress
Wat onze voeding betreft doet hij volgende aanbevelingen:
VERMINDEREN: - Rood vlees en huid van gevogelte - Conventionele zuivelproducten (te veel omega 6) - Plantaardige oliën (maïs, zonnebloem, enz.), margarine - Frites, gebakken aardappelen, chips, borrelhapjes, enz. - Suiker, witte bloem - Ongeschilde groeten en fruit indien niet biologisch - Kraantjeswater in streken met intensieve landbouw en veeteelt.
VERVANGEN DOOR: - Groenten allerlei, mediterrane en oosterse kruideen, peulvruchten. - Biologisch rood vlees (minder dan 200 g/week), makreel, sardientjes, zalm - Meergranen- en volkorenbrood en -pasta's - Olijf- of lijnzaadolie, biologische boter en zuivelproducten, sojamelk en - yoghurt.
|