Foto
Foto
Inhoud blog
  • Deze dierentuinen zijn de moeite waard om te bezoeken
  • Hobby forum
  • De Cyclamen
  • Deze nacht wil ik bij je zijn
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    leukhoekje
    welkom op het leuk hoekeje
    Ik wens iedereen een zalig kerstmis
    08-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.exotiche warmwatervissen (2)

    Kongozalm

    Kongozalm
     

    De Kongozalm (Phenacogrammus interruptus) is een tropische vis die ook als aquariumvis gehouden wordt. Het is familie van de Characidae (Karperzalmen) . Ze komen oorspronkelijk uit Afrika (rivier de Kongo).

    Het is een vreedzame scholenvis die niet samen met agressievere dieren gehouden mag worden. De vis wordt dan schuw en laat zich niet meer zien. Deze vis wordt nog al eens in te kleine aquaria gehouden. Hij heeft vrij veel zwemruimte nodig en komt dan ook pas echt tot zijn recht in een aquarium van minimaal 1 meter en een temp van 23c . Verder moet het aquarium ingericht worden met een donkere bodem en niet al te zachte planten, daar er anders van gegeten wordt.

    Het is een alleseter met een voorkeur voor zacht plantaardig voer. (jonge scheuten) Ook levend voer wordt graag gegeten.

    De kweek is vrij eenvoudig. Direct zonlicht zet de vissen paarsgewijs of in de school aan tot het afzetten van eieren. Na 6 dagen komen de jongen uit. Na het vrij zwemmen zijn ze groot te brengen met fijne infusoriën en later met Artemia-naupliën


    Keizertetra (Nematobrycon palmeri)

    Keizertetra
     
     
     

    De Keizertetra (Nematobrycon palmeri) is een tropische vis die ook als aquariumvis gehouden wordt. Het is familie van de Characidae (Karperzalmen). Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (Colombia).

    Het is een soort die rust nodig heeft en dus met niet te drukke vissen samen gehouden moet worden. Het is een zeer vreedzame scholenvis. Een dichte beplanting en een donkere bodem zijn noodzakelijk. Ook wat drijfplanten die het licht wat afschermen kunnen worden gebruikt.

    Deze vis is een alleseter, dus variatie in het menu wordt zeer op prijs gesteld.

    De kweek is niet moeilijk. Het broedpaar moet in een donker aquarium gebracht worden bij een temperatuur van 28ºC. Er moet een afzetrooster worden aangebracht, daar de vis een eierrover is. Het afzetten gaat langzaam en na diverse uren kan dan het kweekstel verwijderd worden. Na 36 uur komen de jongen uit en na het vrij zwemmen moeten ze eerst met het allerfijnste stofvoer gevoerd worden. Een paar dagen later kunnen ze verder met Artemia-naupliën groot gebracht worden.


    kegelvlekbarbeel (Rasbora heteromorpha)

    Kegelvlekbarbeel
     
     
     

    De kegelvlekbarbeel (Rasbora heteromorpha) is een tropische vis die ook als aquariumvis gehouden wordt. Het is familie van de Cyprinidae (Karpers) . Ze komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië (Maleisië, Singapore, Sumatra en Thailand) , waar ze leven in de overstroomde gedeelten en de beken van het laagland.

    Het is een levendige, vreedzame scholenvis die uitermate geschikt is voor een gezelschapsaquarium van minimaal 60 - 70 centimeter. Ze moeten met 8 - 10 stuks gehouden worden (in een groter aquarium het liefst met meerdere, dit omdat de visjes zich dan veel prettiger voelen). Het aquarium moet dicht beplant zijn zodat er voldoende schuilmogelijkheden zijn. De bodem het liefst donker houden. Ook een aantal drijfplanten zijn aan te raden.

    De vis is een alleseter.

    De kweek is niet eenvoudig. De temperatuur moet 25-28º zijn, het water zeer zacht (GH 2) en zuur (PH 5,3-5,7). Dit kan bereikt worden door osmosewater te gebruiken en over turf te filteren. Er moeten enkele planten met grote bladeren aanwezig zijn. De eieren worden aan de onderkant van die bladeren afgezet en bevrucht. Na het afzetten (kuit schieten) moeten de ouders verwijderd worden en de kweekbak verduisterd. De jongen komen na 24 uur uit. Zodra ze vrij zwemmen moeten ze gevoerd worden met het allerfijnste infuus.


    kardinaaltetra (Paracheirodon axelrodi)

     
     

    De kardinaaltetra (Paracheirodon axelrodi) is een tropische vis die ook als aquariumvis gehouden wordt. Hij behoort tot de onderfamilie Tetragonopterinae uit de familie Characidae (karperzalmen). Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (Venezuela, Colombia en Brazilië).

    Kardinaaltetra's lijken erg veel op Neontetra's. Het grootste verschil is de rode streep die onderaan de buik loopt; deze loopt bij kardinaaltetra's helemaal door. Kardinaaltetra's worden zo'n 5cm lang. Mannetjes en vrouwtjes zijn erg moeilijk te onderscheiden, dit is eigenlijk alleen een beetje te zien aan de dikkere buik van het vrouwtje.

    Deze visjes zijn erg makkelijk in een aquarium te houden; een middelgroot aquarium met flink wat randbeplanting en drijfplantjes is genoeg. In het midden moet veel vrije zwemruimte worden open gelaten. Bij zacht (max. 8 Gh) en enigszins zuur (Ph < 7) water voelt deze vis zich het prettigst. Doorstroming in het water wordt door ze op prijs gesteld. De ideale watertemperatuur voor deze visjes ligt tussen de 23 en 27°C.

    Kardinaaltetra's zijn heel vreedzaam en dus uitermate geschikt voor een gezelschapsbak. Het zijn echte scholenvissen dus ze moeten met minimaal 8 - 10 stuks gehouden worden. Als je de visjes houdt met duidelijk grotere vissoorten zoals de maanvis, dan kunnen ze nog wel eens voor voer worden aangezien.

    Als de kleuren flets worden en het visje mager, heb je een grote kans dat de vissen de tetra-ziekte hebben

    ze zijn zeer moeilijk om te kweken en  ik heb wijnig of niks van info over gevonden



    Honinggoerami

     

     
     
     

    De Honinggoerami ( Trichogaster chuna, voorheen Colisa chuna) is een tropische vis die ook als aquariumvis gehouden wordt. Hij behoort tot de familie van de Echte goerami's en komt oorspronkelijk voor in India en Bangladesh.

    Het is een vreedzame, enigszins schuwe vis die alleen maar met andere vreedzame vissen samen gehouden kan worden. Het aquarium van minimaal 60 cm lang kan ingericht worden met veel planten en ook een aantal drijfplanten mogen niet ontbreken. De soort is zeer gevoelig voor Oödinium (peperstip).

    Het zijn alleseters, maar de grootte van het voedsel moet wel aan de grootte van de vis aangepast worden.

    De kweek is redelijk eenvoudig. Een paartje maakt een territorium van ongeveer 50 cm² en dat wordt tegen soortgenoten verdedigd. Het mannetje bouwt een slordig schuimnest (soms zelfs geen), en de eieren worden afgezet, bevrucht en in het schuimnest opgeborgen. Het vrouwtje wordt nu verjaagd en het mannetje neemt verder de broedzorg op zich. De eieren komen na 24-36 uur uit en nog een dag verder zwemmen de jongen vrij. Zodra ze niet meer bij elkaar blijven moet ook het mannetje worden verwijderd. De jongen kunnen de eerste dagen gevoerd worden met het fijnste infuus en daarna met Artemia-naupliën.


    Dwerggoerami (Colisa lalia)

     

     
     

    De dwerggoerami is een populaire tropische aquariumvis uit Zuid-Azië. Het natuurlijke kleurpatroon van deze vis bestaat uit een afwisseling van verticale rode en blauwgroene strepen, waarbij de mannetjes duidelijk kleurrijker zijn dan de vrouwtjes. Er bestaan ook rode en blauwe kweekvormen. De vis wordt zo'n 6-9 cm lang.

    Dwerggoerami's dienen in een aquarium van tenminste 100 cm te worden gehouden, bij een temperatuur van 25-28 graden Celsius. Zij verdragen een pH in het bereik van 6-8 en zacht tot hard water. Een dichte beplanting, stenen en kienhout zorgen voor essentiële schuilplaatsen.

    Drijfplanten zijn eveneens belangrijk als substraat voor het schuimnest dat deze soort bouwt. Het schuimnest vormt het centrum van het territorium dat door het mannetje fel wordt verdedigd. Meerdere mannen in een bak kan dus alleen in aanwezigheid van voldoende ruimte en schuilplaatsen.

    Colisa lalia is een alleseter die gevoed kan worden met droogvoer, maar ook levend voer op prijs stelt. Wegens gevoeligheid voor vetzucht moet overvoeren vermeden worden.


    discusvis (Symphysodon aequifasciatus)

    Discus
     
     
     

    De discusvis (Symphysodon aequifasciatus) is een tropische vis die ook als aquariumvis gehouden wordt. Het behoort tot de familie van de cichliden (Cichlidae). Ze komen oorspronkelijk voor in Zuid-Amerika (Brazilië, Colombia, Guyana, Peru, Suriname).

    Een vreedzame vis die het beste in een speciaal ingericht aquarium van minimaal 1,30 meter gehouden kan worden. De bak moet vanwege de grootte van het dier ook minimaal 50 cm hoog en 50 cm diep zijn en kan ingericht worden met planten en wortelstokken. Er moet voldoende vrije zwemruimte zijn. Het is aan te raden om ± 50 liter water per discusvis te rekenen. De discusvis is een scholenvis en dient daarom met minmaal 5 gehouden te worden.

    Als voer moet levend voer gegeven worden. Er kan dus volop gevarieerd worden. Het verdient aanbeveling het levend voer eerst in te vriezen ivm eventuele parasieten. Ook kan men kant en klaar discusplaat bij de handel kopen. Droogvoer moet slechts als aanvulling worden gegeven.

    De kweek is bij een bij elkaar passend stel vrij eenvoudig. De (tot enige honderden) eieren worden op een stuk kienhout of op de bladeren van een plant afgezet. Een kweker zal gewoonlijk in het aquarium een speciale afzetkegel plaatsen. Soms kiezen de dieren dan nog voor de aquariumruiten om hun eitjes op af te zetten... Na 2 à 3 dagen, afhankelijk van de watertemperatuur, komen de jongen uit. Ze worden door de ouders beschermd. De eerste tijd eten de jongen van een afscheiding (secreet) op de huid van de ouders. Het is mogelijk om jongen zonder de ouders groot te brengen. Een pionier op dit gebied was Jack Wattley. Die slaagde erin om voor het eerst de jongen groot te brengen zonder de ouders.



    Diklipgoerami (Colisa labiosa)

    Diklipgoerami
     

    De Diklipgoerami (Colisa labiosa) is een tropische vis die ook als aquariumvis gehouden wordt. Het behoort tot de familie van de Echte goerimi's (Osphronemidae). Ze komen oorspronkelijk uit Azië (Birma en India). De meeste diklipgoerami's zijn echter kweekvissen. Sommige mensen vinden dit betreurenswaardig, omdat de kweekomstandigheden van de vis niet ideaal zouden zijn (gebruik van medicijnen in het water) en de kleuren van de kweekvissen minder intens zouden zijn.

    Goerami's zijn labyrinthvissen. Omdat zij van nature voorkomen in gebieden waar het water soms ondiep is of weinig zuurstof bevat hebben zij een orgaan ontwikkeld waarmee ze zuurstof aan het oppervlak kunnen opnemen. Het is een kleine holte met gangetjes, vandaar de naam labyrinthorgaan.

    Het is een rustige, vreedzame vis die uitstekend geschikt is voor een gezelschapsaquarium. Het aquarium dat minimaal een meter lang moet zijn, moet goed beplant worden. Bij voorkeur worden ook drijfplanten gebruikt; zoals de meeste vissen houden ook diklipgoerami's niet van fel licht. Een donkere bodem is aan te bevelen om de kleuren beter tot hun recht te laten komen.

    Het is een alleseter, dus er kan voor voldoende variatie in het menu gezorgd worden. Ze zijn vooral dol op (levende) rode muggenlarven. Let wel op dat het geven van levend voer ook het risico van infecties met zich meedraagt.

    De kweek is redelijk eenvoudig. Het mannetje bouwt een schuimnest van luchtbellen tot enkele centimeters dik en met een doorsnee van tot wel 15 centimeter. Hij hapt dan lucht aan het wateroppervlak, en blaast de luchtbellen in een hoekje van het aquarium of tussen drijfplanten. Het vrouwtje mag in dit stadium niet in de buurt van het nest komen. Het bouwen van een nest leidt niet altijd tot een paring. Tijdens het paren 'omhelst' het mannetje het vrouwtje; zij ligt dan stil op haar rug en het mannetje krult om haar heen. De eieren die vrijkomen zijn vettig en blijven daardoor drijven. Het mannetje plaatst de eieren dan in het nestje. Na het afzetten van de eieren moet het vrouwtje verwijderd worden. Het mannetje bewaakt namelijk de eitjes en tolereert haar niet in de buurt van het nest. Hij kan haar dan aanvallen. De waterhoogte moet terug gebracht worden tot 20 cm. Na 2 dagen verlaten de eerste jongen het nest en moet ook de vader verwijderd worden. De jongen moeten gevoerd worden met de fijnste infusoriën en later met Artemia-naupliën en fijngewreven droogvoer. Er worden wel honderden eitjes gelegd. Niet alle jongen zullen het overleven en dat is voor de meeste mensen ook niet wenselijk. Er kan veel mis gaan bij de ontwikkeling van het labyrinthorgaan. Sommige kwekers raden aan de sterke exemplaren te selecteren en groot te brengen en de rest van de jongen te gebruiken als voer voor andere vissen.

    Diklipgoerami's kunnen het beste in een koppel of harem gehouden worden. Mannetjes vallen elkaar aan wanneer zij niet voldoende eigen ruimte hebben. In een groot aquarium kunnen wel meerdere mannetjes gehouden worden, zolang zij hun eigen territorium hebben en er voldoende beplanting aanwezig is om te schuilen. Wanneer mannetjes territoriaal gedrag gaan vertonen kan hun buik bruin kleuren. Vrouwtjes die zin krijgen om te paren, krijgen een goudkleurige glans. De paringsdrang zou gestimuleerd kunnen worden door het geven van iets koeler water bij de verversing (niet meer dan 2 graden koeler dan het aquariumwater).



    Diamantgoerami (Trichogaster leeri)

    Diamantgoerami
     
     

    De Diamantgoerami (Trichogaster leeri) is een tropische vis die ook als aquariumvis gehouden wordt. Hij behoort tot de familie van de Goerami's. Ze komen oorspronkelijk Uit Azië (Maleisië en Thailand).

    Het is een zeer vreedzame vis, alleen 2 mannetjes bij elkaar wil nog wel eens problemen geven. Het aquarium moet minimaal 1,20 meter zijn. Er moeten voldoende schuilmogelijkheden zijn door beplanting (ook drijfplanten), en de vis moet het liefst niet met agressieve vissen samengehouden worden. De vis trekt zich dan terug in een hoekje en verliest zijn kleuren. De temperatuur in de lichtkap moet boven de 22º liggen, daar de vis door de ademhaling van atmosferische lucht via zijn labyrinth gemakkelijk ziek wordt.

    Deze vis is een alleseter, dus er kan voldoende variatie in het menu gebracht worden.

    De kweek is eenvoudig. De waterspiegel tot 12 cm laten dalen. Er wordt een groot schuimnest gebouwd tussen de planten. Het mannetje bewaakt het legsel goed. Zodra de jongen vrij zwemmen, de ouders verwijderen. De jongen kunnen worden groot gebracht met de fijnste infusoriën en Artemia-naupliën.



    Black Molly (Poecilia Sphenops)

     
     

    De Black molly is een volledig zwarte aquariumvis, die over het algemeen in zoet water, liefst in groepen, wordt gehouden. Het is een kweekvorm van de wilde soort, Poecilia sphenops, die een zilverachtige kleur heeft, vaak met veel zwarte stippen. De wilde soort komt in brak water voor, van Mexico tot Colombia. Het is een vis uit het geslacht Poecilia, uit de familie Levendbarende tandkarpers.

    De Black molly leeft liefst in water dat dichtgegroeid is met planten.

    De juiste temperatuur om de vis te houden is 24-28 graden. De black molly is levendbarend. Het mannetje heeft dan ook een gonopodium dat inwendige bevruchting mogelijk maakt. De vis is omnivoor, maar is vooral een algeneter. Hij is makkelijk te houden en plant zich net als de verwante guppy gemakkelijk voort. De mannetjes worden tot 6 cm groot, de vrouwtjes maximaal 8 cm. Deze omvang bereiken de vissen alleen als ze in een ruim aquarium worden gehouden. De vis wordt 1-4 jaar oud. je kan een black molly best in harem houden bvb. 1 mannetje en 2 vrouwtjes deze vis is niet altijd even veedzaam ten opzichte van andere vissoorten

    Kweek

    De kweek van deze vis is niet moeilijk plaats de vis als ze zwanger is NIET in een klein kweekbakje dan gaat ze zwaar gestresseerd geraken en ga je al vlug je eerste dode larve zien geboren worden wat je wel kan doen is genoeg drijfplantjes in je aquarium zetten zodat de kleintjes zich goed kunnen verstoppen. Als de kleine visjes niet tussen de drijfplanten zwemmen mag je ze er uitvissen en dan in een kweekbakje zetten maar niet het ouder visje

     


    Blauwe spat (Trichogaster trichopterus sumatranus)

     
     
     

    De blauwe spat of blauwe goerami (Trichogaster trichopterus sumatranus) is een vis uit de familie echte goerami's of Osphronemidae, maar werd vroeger tot de familie Anabantidae gerekend.

     Algemeen

    Het is een ondersoort van Trichogaster trichopterus, ook wel bekend als driestipgoerami maar ook als blauwe goerami. Er is van deze vis ook nog een kweekvorm, de blauwe goerami cosby (Trichogaster trichopterus cosby). De wetenschappelijke naam van de blauwe spat betekent;

    • Tricho(-)gaster; draden aan de (-)buik
    • Tricho(-)pterus; draad (-)vinnig
    • Sumatranus; afkomstig uit Sumatra

    Beschrijving

    De kleuren en patronen zijn zeer veelzijdig; groene tot blauwe exemplaren komen voor, met dwarsstrepen, vlekken of stippen. De maximale lengte is ongeveer 15 centimeter en de vis heeft vanaf de zijkant gezien een eivormig silhouet, met name door de lange, naar achter breder wordende buikvin. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat deze laatsten een ronde rugvin hebben, die van mannetjes is spits. Kenmerkend zijn de twee lange, sliertige baarddraden onder de buik, iets achter de kop. Veel exemplaren, maar niet allemaal, hebben drie stippen die ongeveer even ver van elkaar afstaan, een op de staartbasis, een op het midden van de flank en de derde stip bestaat uit het oog. Dit geld voor alle ondersoorten van de afgebeelde soort Trichogaster trichopterus, bij het exemplaar op de foto ontbreken de stippen.

    Levenswijze

    Voor de voortplanting wordt een schuimnest gemaakt, het waterpeil verlagen doet de vis denken dat de voortplantingperiode is aangebroken. De blauwe spat geniet grote bekendheid in de aquariumwereld vanwege het rustige karakter, acceptatie van allerlei soorten voedsel en een met name de grote tolerantie van soorten habitat en weinig eisen stelt aan de waterkwaliteit. Als de watertemperatuur tussen de 22 en de 28 graden ligt dan is dat optimaal. Het zijn erg rustige vissen.




    Chinese danio (Tanichthys albonubes)

    T. albonubes
     
     

    De Chinese danio (Tanichthys albonubes) is een zoetwatervisje uit de familie van de karperachtigen dat oorspronkelijk voorkomt in China en Vietnam.

    De soort werd ontdekt in 1932 in een stroompje in de Witte Wolken bergketen in Kanton, de naam van de ontdekker luidt Tan, en dit verklaart de wetenschappelijke naam. Tan - Ichthys (vis) - Albo (wit) - Nubes (wolken) = Het visje van Tan uit de Witte Wolken.

    Het visje wordt ongeveer 4 centimeter lang en is zilvergroen van kleur met een helderrode staartvin. Het is moeilijk onderscheid te maken tussen mannetjes en vrouwtjes, al zijn de mannetjes vaak wat slanker en iets helderder gekleurd.

    Aquarium

    De Chinese danio wordt vaak in aquaria gehouden. Er worden geen strenge eisen aan de pH-waarde en de hardheid van het water. Daarnaast hoeft het water ook niet al te warm te zijn, tussen de 20 en 24 graden is prima, maar als de temperatuur flink daalt, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Gezelschap voor soortgenoten wordt wel op prijs gesteld want het is een echte scholenvis. Alle soorten voer worden geaccepteerd. Omdat ze makkelijk te houden zijn, zijn ze ideaal voor beginnende aquarianen. Als het aquariumwater stevig in beweging is, door het functioneren van bijvoorbeeld een filter of doorluchtpomp, moet het aquarium wel afgesloten zijn, omdat deze soort dan af en toe zal springen en buiten het aquarium kan belanden.

     Kweek

    Ook de kweek van de Chinese danio is niet moeilijk en gebeurt ook in het aquarium vaak spontaan. De eitjes worden afgezet tussen bosjes algen of fijne waterplanten in de buurt van de bodem. Zoals alle karperachtigen vertoont ook deze soort geen broedzorg maar de eitjes worden vaak wel met rust gelaten en niet opgegeten.



    Antennebaarsje (Mikrogeophagus ramirezi)

     
    Antennebaarsje (Mikrogeophagus ramirezi)
     
    Het vrouwtje blijft ongeveer 5 cm lang, de mannetjes worden maximaal 7 cm. Mannetjes hebben daarnaast enkele verlengde vinstralen aan de voorzijde van de rugvin, vrouwtjes zijn in de voortplantingstijd te herkennen aan de legbuis. Het is een bijzonder kleurrijke vis, die in andere talen wel vlindercichlide wordt genoemd. De achterzijde van het lichaam is grijs tot blauw met helderblauwe vlekken die doorlopen op de vinnen, de voorzijde en kop is geel tot oranje van kleur. Over het oog loopt een verticale helderblauwe streep, op de flank is een donkerblauwe oogvlek aanwezig
     
     
    Kweek

    Het antennebaarsje stelt vrij strenge eisen aan de waterkwaliteit maar is een vreedzame soort, die veel wordt gekweekt in gezelschapsaquaria. Het massaal kweken van deze soort in gevangenschap had een negatieve invloed op de grootte en de bonte kleuren, maar de invoer van wildvangexemplaren bracht verbetering. In onder andere Azië wordt de vis commercieel gekweekt, net als bij andere bontgekleurde vissoorten worden soms stoffen toegevoegd om de kleuren te versterken.

    Huisvesting

    Deze dwergcichlide kan in een kleiner aquarium gehouden worden: minstens 70 cm is voldoende voor een koppel van deze visjes met wat karperzalmpjes. Maar een wat ruimer bemeten aquarium is natuurlijk altijd beter. Het mag best flink verlicht zijn, voorwaarde is dat er genoeg schuilplaatsen zijn in de vorm van hout of rotspartijen. Deze visjes houden van een zwakke stroming in het water. De watertemperatuur moet tussen 23 en 26 graden liggen, de hardheid (DH) tussen 4 en 12 en de zuurgraad of pH 6 tot 7. Het antennebaarsje wordt doorgaans maximaal twee tot drie jaar oud.

    Het antennebaarsje is geen moeilijke kostganger, zowel droog als levend voer wordt graag gegeten. Het wekelijks aanbieden van levend voedsel houdt de gezondheid ten goede.

    Gedrag

    Dit zijn vreedzame visjes die zelfs kleine visjes met rust laten. Meestal worden deze vissen als koppel gehouden maar ze kunnen ooksamen met soortgenoten in een aquarium gehouden worden. Alleen als het aquarium groter is als een meter. Anders is het te klein en zullen vooral de mannetjes elkaar in de weg zitten. Deze vissen hebben de neiging om een territorium te vormen, geef ze daartoe ook de ruimte.

     Voortplanting

    Indien de natuurlijke omstandigheden nauwkeurig worden nagebootst zal de vis zich betrekkelijk eenvoudig voortplanten. De enkele honderden eitjes worden afgezet op stenen of bladeren, soms wordt een holletje gebruikt. Zoals veel cichliden kent het antennebaarsje een verregaande vorm van broedzorg, waar beide ouders aan bijdragen.



    Guppies

    Als eerst zal ik het over de bekende Guppie hebben.
     
     

    De guppy, ook wel "gup", "guppie" en "vermiljoenvisje", is een levendbarende tandkarper. De gup is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. De mannetjes worden gemiddeld 4 en de vrouwtjes 6 cm lang.

    Van de gup zijn veel variëteiten gekweekt met een prachtig gekleurde staart, een staart uit twee delen (de antlerguppy) of een sluierstaart. De gup wordt nog steeds veel gebruikt om onderzoek te doen naar erfelijkheid.

    De guppy is op veel plaatsen uitgezet om met name muggen te bestrijden, vanwege de voorkeur voor muggenlarven als voedsel. De gup kan prima gehouden worden in een gezelschap aquarium. De gup is zeer vreedzaam tegen over andere vissen, de mannetjes zijn wel constant bezig om de vrouwtjes te bevruchten. Je doet er dan ook verstandig aan om 1 mannetjes gup te houden met daarbij 3 vrouwtjes. Anders worden de vrouwtjes constant opgejaagd, en dit bezorgt stress, en stress kan leiden tot ziekten. De leefbare temperatuur ligt tussen 18 en 28 graden.

    Kweek

    De kweek is simpel. De eieren ontwikkelen in het moederlichaam en komen uit op het moment van de geboorte. De 20-40 jongen zwemmen dan direct zelfstandig rond en gaan direct naar het wateroppervlak om zich daar te verschuilen tussen de wortels van drijfplanten. Als je meerdere kleine guppies over wilt houden moet je de zwangere moedergup apart houden. Als je de net geboren guppies verplaatst kunnen ze last krijgen van kleefvinnen. Ze eten meteen fijngewreven droogvoer. De jongen kunnen na ongeveer 2 weken niet meer opgegeten worden.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Foto

    Welkom in het leuk hoekje een plaats voor jong en oud.
    Foto

    gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een kribbel achter te laten in mijn gastenboek


    Archief per maand
  • 07-2008
  • 04-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!