De Geestgronden biedt diverse vormen van hulp. Hieronder vindt u per hulpsoort een korte uitleg. Een beschrijving van het aanbod per hulpsoort vindt u in het linkermenu.
Informatiebijeenkomsten Groepen, trainingen en cursussen Cursusbureau Poliklinische hulp Deeltijdbehandeling Klinische zorg Behandeling aan huis Crisishulp
Informatiebijeenkomsten
Dit zijn eenmalige bijeenkomsten bedoeld voor mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben met mensen met een psychiatrische stoornis. De informatie wordt altijd gegeven door een hulpverlener samen met een ervaringsdeskundige, d.w.z. iemand die zelf ervaring heeft met die problemen. Er zijn bijeenkomsten over de meeste psychiatrische stoornissen. Informatiebijeenkomsten zijn voor iedereen toegankelijk.
Groepen, trainingen en cursussen
Er zijn groepen, trainingen en cursussen voor mensen met specifieke problemen of klachten, zoals depressieve klachten, slaapproblemen, autistische stoornissen, enzovoort. Tevens is er een aantal cursussen voor familie en naasten van mensen met psychiatrische problemen. Hierin wordt informatie en handvatten gegeven om beter om te gaan met mensen met zon probleem. Voor de meeste groepen is een verwijzing van een huisarts of huidige behandelaar nodig. Voor de meeste cursussen is geen verwijzing nodig en kunnen mensen zich dus zelf aanmelden. Informatie over de wijze van aanmelding vindt u per groep, training of cursus. Het totaalaanbod aan groepen, trainingen en cursussen van De Geestgronden vindt u bij Groepen, trainingen en cursussen op categorie/locatie. Het aanbod waarvoor geen verwijzing nodig is, vindt u ook apart terug onder Cursusbureau.
Cursusbureau
Onder Cursusbureau treft u cursussen op categorie/locatie waarvoor u geen verwijzing nodig heeft en u dus uzelf kunt aanmelden. Het zijn cursussen voor mensen met bepaalde psychische klachten, zoals depressie, angst en eetstoornissen en cursussen voor familie en naasten van mensen met psychiatrische problemen. Het totaalaanbod aan groepen, trainingen en cursussen van De Geestgronden (inclusief aanbod waarvoor een verwijzing van huisarts of huidige behandelaar nodig is) vindt u onder het kopje Groepen, trainingen en cursussen.
Poliklinische hulp
Het grootste deel van onze behandelingen bestaat uit poliklinische hulp. U komt op afspraak naar ons toe. Uw klachten en uw hulpvraag bepalen welke behandeling u krijgt. Meestal hebben patiënten voldoende aan een beperkt aantal gesprekken, meestal minder dan 10, en soms is langere begeleiding nodig. Dit is afhankelijk van de ernst van uw problemen. Voor 85% van de patiënten volstaat poliklinische behandeling. Voor sommige behandelingen bestaat een wachttijd. Behandelmogelijkheden In de meeste gevallen bestaat de hulp uit individuele gesprekken, vaak in combinatie met medicijnen. Bij sommige problemen is hulp in een groep meer aangewezen. De Geestgronden heeft een groot aanbod van groepen en cursussen. Als problemen te maken lijken te hebben met uw relatie of gezin, kunnen uw partner of gezin bij de behandeling betrokken worden. Over de vorm van de behandeling wordt altijd met u overlegd. Deeltijdbehandeling
Deeltijdbehandeling is een behandelvorm waarbij de patiënt overdag behandeling krijgt. s Avonds en in de weekeinden verblijft de patiënt in zijn eigen omgeving. De behandeling kan variëren van enkele dagdelen tot vijf dagen per week. De Geestgronden heeft specifieke deeltijdbehandeling voor ouderen en volwassenen, voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis en voor mensen in psychische nood die behoefte hebben aan ondersteuning om weer greep te krijgen op hun eigen leven. Deeltijdbehandeling kan uitkomst bieden als een intensievere behandeling nodig is dan een poliklinische en een opname (nog) niet nodig is of voorkomen kan worden. Deeltijdbehandeling na een opname behoort ook tot de mogelijkheden.
Behandelmogelijkheden De behandeling kan bestaan uit verschillende behandelprogrammas die afgestemd worden op de draagkracht van de patiënt en zijn omgeving. Denk hierbij aan een combinatie van gesprekken (individueel of in groepsverband), medicatie, ondersteuning van het thuisfront, ontspannings- en recreatieve activiteiten. Een deeltijdbehandeling kan zich richten op een verbetering van het functioneren van een patiënt in algemene zin. Echter, een deeltijdbehandeling kan zich ook richten op speciale problematiek zoals het aanleren van sociale vaardigheden. Klinische zorg
Als iemand 24 uur per dag begeleiding nodig heeft, kan een tijdelijke opname in De Geestgronden de beste keuze zijn. De Geestgronden heeft klinieken voor kortdurende en langdurende zorg, voor volwassenen en voor ouderen. We maken binnen de kliniek gebruik van verschillende behandelvormen. Een combinatie van gesprekstherapie, activiteitentherapie en behandeling met medicijnen komt het meest voor. Wij streven er naar de opname zo kort mogelijk te laten duren. Voordat u met ontslag gaat, wordt nazorg met u geregeld. De nazorg kan plaatsvinden in deeltijdbehandeling, op één van onze poliklinische afdelingen, bij een andere hulpverlener van uw keuze of bij uw huisarts. Voor sommige klinieken bestaat een wachttijd.
Behandelmogelijkheden Kortdurende zorg In een kliniek voor kortdurende zorg verblijft een patiënt doorgaans niet langer dan drie maanden. Afhankelijk van de problemen wordt de patiënt opgenomen in een open of gesloten kliniek. Verreweg de meeste patiënten die in de kliniek worden opgenomen, komen vrijwillig en verblijven in een open kliniek. Er zijn echter ook patiënten die onvrijwillig worden opgenomen. Dit betekent dat de patiënt in De Geestgronden moet verblijven. Hiervoor is de gesloten kliniek, de deur zit hier uit veiligheidsoverwegingen op slot. Een patiënt kan alleen onvrijwillig worden opgenomen als door de geestelijke toestand sprake is van een ernstig gevaar voor zichzelf of voor anderen. Meer informatie hierover vindt u in de brochure Onvrijwillige opname bij De Geestgronden.
Langdurende zorg Soms is een langdurende behandeling nodig. In dat geval gaat de patiënt naar een kliniek voor langdurende zorg. De duur van een verblijf in deze kliniek is een jaar of soms langer (navragen). De behandeling richt zich hier vooral op het leren van vaardigheden die nodig zijn om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven met de beperkingen van de psychiatrische aandoening. Behandeling aan huis
De Geestgronden biedt zorg en ondersteuning bij mensen thuis, wanneer die zich zonder die hulp slecht kunnen handhaven in hun dagelijks leven.
Behandelmogelijkheden Deze zorg wordt geleverd door diverse thuiszorgteams. Mensen van het zorgteam komen op afspraak bij mensen thuis om hen te helpen met allerlei dagelijkse zaken, zoals het opruimen en koken, daginvulling, sociale contacten, medicijngebruik of geldzaken. Afhankelijk van de soort problemen krijgen mensen deze vorm van zorg kortdurend (tussen de 2 en 6 maanden), langdurend of blijvend aangeboden. Deze vorm van zorg is bedoeld voor mensen met langdurige psychiatrische problemen, die daardoor vaak slecht in staat zijn zich te handhaven in hun dagelijks leven.
Crisishulp
Soms loopt psychische nood tengevolge van spanning, stress of een psychiatrische ziekte zo hoog op dat er sprake is van een crisis. Er kan dan direct deskundige hulp nodig zijn. Wanneer iemand geen patiënt is van De Geestgronden is een verwijzing nodig van een huisarts de Spoed Eisende Hulp van een ziekenhuis, de politie of andere instanties. Patiënten die ingeschreven zijn bij De Geestgronden kunnen, binnen kantoortijden, contact opnemen met hun eigen behandelaar of diens vervanger. Buiten kantoortijden kunnen zij of hun naasten direct contact opnemen met de crisisdienst. Voor mensen bij wie sprake is van zeer heftige psychische en psychiatrische problemen, waarvoor acute hulp nodig is.
|