Definitie van fobie:
een fobie is een vrees voor iets, een ding, een levend wezen of een situatie waarvoor men objectief gezien niet bang zou hoeven zijn.
Een bekend fobisch probleem is de agorafobie: Iemand die dat heeft is bang om de straat op te gaan, bang om naar een plek te gaan waar niemand hem of haar te hulp kan komen. Alleen als er iemand meegaat kan de fobische persoon de deur uit gaan. Vaak hoort bij deze vorm van fobie ook een panische afkeer van reizen met de bus of de trein. Iemand durft uberhaupt niet op een plek te komen waar men zich opgesloten voelt.
Een andere vorm van een fobie is sociale fobie. Hier gaat het om de vrees een gek figuur te slaan. De vrees dat men de aandacht op zich zal vestigen door bijvoorbeeld te gaan blozen of stomme dingen zal gaan zeggen waardoor iedereen in de kamer opkijkt.
Paniekaanvallen:
Sommige mensen kunnen zonder dat er voor hun eigen gevoel een aanwijsbare reden is, plotseling panisch angstig worden. Deze paniekaanvallen komen onverwacht en kunnen minutenlang duren, soms duren ze zelfs uren achtereen. Het vreselijke angstgevoel gaat dan gepaard met hartkloppingen, misselijkheid en soms ook met pijn links op de borst. (vaak hoort er ook een voortdurende drang om te plassen bij). De ademhaling is vaak snel, en gaat soms over in een voortdurend dwangmatig hijgen met diepe ademteugen. Dat zeer diep ademen kan tot gevolg hebben dat er een tekort aan koolzuurgas in het bloed komt, omdat het allemaal wordt uitgeademd. Men wordt daardoor duizelig, krijgt tintelende vingers, en op den duur ontstaat de neiging tot flauwvallen. Dit gedragspatroon heet Hyperventilatie.
Hyperventilatie is dus meestal een onderdeel van een of andere angstige toestand met paniekaanvallen. Of het hoort bij fobisch gedrag, juist als de angst die optreedt als de betrokkene met het gevreesde in aanraking komt.
Als iemand toch in de situatie komt waar hij of zij bang voor is door de fobie, kan een panische angst optreden. Vandaar dat de situatie tot elke prijs wordt vermeden.
Op den duur staat de angstvermijding voorop bij het hele probleem.
Fobische verschijnselen hebben vaak een bijkomende funktie die in de loop van de tijd steeds belangrijker gaat worden. Door hun vermijdingsgedrag kunnen mensen met een bepaalde fobie aan veel sociale verplichtingen niet meer voldoen. Dat bezorgt hen als het ware een alibi. Met nadruk moet hieraan worden toegevoegd dat dit naturlijk geen vrije keus is, zij doen het niet expres, maar het levert soms onbedoeld voordelen op om last te hebben van zo'n fobische angst.
Onderverdeling van de angststoornissen:
Enkelvoudige fobieen:
angst voor een situatie of object.
Bijvoorbeeld: hoogtevrees, spinnenfobie
Paniekstoornis met of zonder agorafobie:
Paniekaanvallen met of zonder vermijdingsgedrag
Sociale fobie.
Angst in sociale situaties
Obsessieve compulsieve stoornis.
Dwanggedachten en dwanghandelingen
Gegeneraliseerde angststoornis
Buitensporige angst en bezorgdheid
(angstige voorgevoelens)
Post traumatische stress stoornis
Voordurende herbeleving van traumatische
gebeurtenissen
TIPS VOOR MENSEN MET ANGSTSTOORNIS
-probeer een eerlijk beeld te krijgen van uw angst en de invloed dat deze op je leven heeft.
-praat over uw angsten met mensen in uw omgeving
-breng voor uzelf de verschijnselen van beginnende paniek of angstgevoelens in kaart
-geef zo min mogelijk toe aan de angst en ga angstaanjagende situaties niet uit de weg
-wees voorbereid op de lichamelijke verschijnselen die je kunt verwachten in situaties die u beangstigen. Wanneer u niet wegloopt voor de situatie maar de confrontatie aangaat,zult u merken dat de onrust,het trillen en zweten na een tijdje wegzakt.
TIPS VOOR DE OMGEVING
-erken de enorme angst van de ander ook al lijkt die overdreven of niet reeel. Probeer de angstgevoelens weg te praten
Blijf de ander steeds stimuleren zelf dingen te doen en de angstige situaties tegemoet te treden,maar dwing niet
-stimuleer hem of haar proffesionele hulp of ondersteuning te zoeken
-zoek meer informatie over angststoornissen,in de boekhandel,de bibliotheek of op internet
-zoek zelf ook steun als het teveel word
Iemand met een gegeneraliseerde angststoornis verkeert in constante angst. De angstreactie is eigenlijk niet reƫel, al kan iemand die aan een gegeneraliseerde angststoornis dat onderscheid vaak niet zelf maken. Bij een gegeneraliseerde angststoornis maak je je overmatig bezorgt over alledaagse dingen. Een gegeneraliseerde angststoornis wordt daarom ook wel Overmatige Bezorgdheid genoemd. Mensen met overmatige bezorgdheid kunnen het gepieker en getob niet stoppen en hebben voortdurend het gevoel van dreigend onheil. Je kan de buitensporige angst moeilijk in de hand houden, waardoor het normale leven ernstig wordt belemmerd. Een gegeneraliseerde angststoornis uit zich vaak ook lichamelijk: je voelt je rusteloos, je hebt moeite om met concentreren, je bent snel moe, je spieren staan meer onder spanning en je kan last hebben van slaapproblemen. Ook klachten als hartkloppingen, transpireren, ademnood, misselijkheid en duizeligheid komen voor.
|