Luister als de boom
Als de wind haar verhalen vertelt
Het is een wijsheid die fluistert
Maar zo veel liefde legt in
een dansend samen spelen
Wensen, dromen en idealen,
een ieder heeft ze in de jeugd
Lachend, vechtend, huilend of vol vreugd
Op een lange weg het leven door
Maar aan het einde van het spoor,
welke wegen je ook deed inslaan,
zijn het de wensen, de dromen en de idealen
die nog altijd bestaan ...
Een interessant adres?
Te vaak beseffen wij niet,
wat wij hebben,tot dat het weg is.
Vaak wachten we te lang om te zeggen
Sorry ik was fout
Mensen denken veel
Mensen praten veel
Mensen voelen weinig
Denk na voordat je iets zegt
Kijk eerst in je eigen hart
Voor je anderen beklad
Woorden doen soms vreselijk pijn
Laat ons lief voor elkander zijn
Vrienden hebben we broodnodig
Al vinden we ze soms overbodig
Maar hoe fijn is het
Als je op een slechte dag
Een ruggesteun van een vriend
Verwachten mag
Zet je hart open en
Laat de zon erin
We zeggen geen grote woorden
maar hopen dat een klein gebaar volstaat
en hopen dat tranen het verdriet verdunt
Zeg nooit: dat kan ik niet
Maar zeg: ik zal het proberen
Dan zul je versteld staan
Hoeveel een mens kan leren
Van harte welkom op mijne blog over psychiatrische problemen bv borderline,depressief,verslaafde,fobie ,enzo....
Iedereen is welkom...........
17-07-2008
Hoe herken je eetstoornissen als boulimie en anorexia
Vijf vrouwen op honderd kunnen 'lekkere trek' en 'onweerstaanbare drang' niet meer van elkaar onderscheiden. Anderen proberen dan weer juist doelbewust hun eetlust en hongergevoel te onderdrukken. Zij hebben een onweerstaanbare drang om af te vallen (anorexia). Eetstoornissen komen voornamelijk voor bij vrouwen; ongeveer 10% van de patiënten is man.
De ziekte duurt gemiddeld 7,5 jaar, met een spreiding van een half jaar tot dertig jaar. Het slankheidsideaal wordt door veel vrouwen aangegrepen als overlevingsstrategie omdat ze de uiteenlopende verwachtingen waaraan ze als ideale vrouw willen voldoen niet kunnen nakomen. Lijnen is wel een noodzakelijke doch niet een voldoende voorwaarde voor de ontwikkeling van een eetstoornis. Een gebrekkig zelfvertrouwen en een negatieve zelfbeleving verhogen de invloed van buitenaf op de ontwikkeling van deze stoornis. Mensen met eetstoornissen zijn, zeker in de beginfase, geneigd hun problemen te ontkennen of te bagatelliseren. Hierdoor kan herkenning moeilijk zijn.
Er zijn in Vlaanderen een aantal speciale behandelcentra met de mogelijkheid om ambulant of klinisch behandeld te worden. Deze instellingen hebben doorgaans wachtlijsten.
Het zo vroeg mogelijk starten van een behandeling vanuit een motivatie van de patiënt tot genezen en met steun van zijn/haar omgeving is uitermate belangrijk voor het welslagen van het genezingsproces.
Hoe herken je boulimia?
Vijf vrouwen op honderd kunnen 'lekkere trek' en 'onweerstaanbare drang' niet meer van elkaar onderscheiden. Zij lijden aan boulimie.
Lichamelijke symptomen.
1. Gewichtsschommelingen 2. Tekort aan vitaminen 3. Nier, lever- en darmstoornissen 4. Maaguitrekking 5. Stoornis van de menstruele cyclus 6. Anemie (bloedarmoede) 7. Een kaliumtekort 8. Deshydratatie (uitdroging) 9. Sufheid 10. Nausea (misselijkheid) en hoofdpijn 11. Ontkalking van het beendergestel 12. Tandafwijkingen 13. Opzwelling van de speekselklieren
Psychische stoornissen.
1. Periodieke eetaanvallen 2. Consumptie van bij voorkeur calorierijk voedsel 3. Stiekem eten 4. Uitgelokt braken 5. Gewichtsobsessie 6. Besef dat het eetpatroon abnormaal is 7. Angst niet vrijwillig met eten te kunnen stoppen 8. Stemmingsschommelingen
Hoe herken je anorexia ?
Anorexia patiënten hebben een onweerstaanbare drang om af te vallen. Ze zijn er als het ware aan verslaafd. Alles wat te maken heeft met eten, gewicht en lichaamsomvang is een obsessie. Ze tellen voortdurend calorieën en tobben over wat ze wel en niet moeten eten.
Lichamelijke symptomen
1. Gewichtsvermindering 2. Amenorroe (uitblijven maandstonden) 3. Hardlijvigheid 4. Droge huid, dor en broos haar, haaruitval 5. Lanugobeharing 6. Daling van het basaal metabolisme 7. Koude voeten en handen 8. Bloedarmoede 9. Oedemen (ophoping van vocht) 10. Kaliumtekort 11. Vitaminetekort 12. Sufheid 13. Deshydratatie (uitdroging) 14. Nausea (misselijkheid) en hoofdpijn 15. Ontkalking 16. Slaapstoornissen
Psychische aspecten
1. Gestoord lichaamsbeeld 2. Angst om volwassen te worden 3. Perfectionisme 4. Labiele stemming
Gedragsstoornissen
1. Weigeren van voedsel om een normaal gewicht te handhaven. 2. Calorie-obsessie. 3. Liegen en omgeving misleiden in woord & daad 4. Hyper-activiteit 5. Braken en misbruik van laxeermiddelen 6. Eetrituelen
Relatiestoornissen
1. Isolement. 2. Conflicten rond maaltijden en eten
Niet iedereen past precies in een vakje 'anorexia', 'boulimia', of eetbuistoornis. Wanneer er sprake is van een aantal kenmerken maar niet allemaal, of een combinatie of afwisseling van kenmerken die bij anorexia, boulimia of eetbuistoornis horen, wordt er ook wel gesproken van een atypische eetstoornis.
Reacties op bericht (0)
geniet van de rust
die deze kaars uitstraalt
ik hoop in stilte
dat iedereen er kracht uithaalt
ook voor hen
die van ons zijn gegaan
in gedachte altijd aanwezig
ergens tussen zon en maan