Van uit de sporthal in Langemark vatten we de wandeltocht van 28 km aan Langemark-Poelkapelle wordt vaak geassocieerd met verschillende veldslagen uit de e-Eerste Wereldoorlog. Zo vond op 22 april 1915 er de eerste (Duitse) gasaanval uit de geschiedenis plaats. Tot op vandaag zijn de sporen van de Eerste Wereldoorlog duidelijk zichtbaar in Langemark-Poelkapelle. Er bevindt zich een Duitse militaire begraafplaats en talrijke Britse begraafplaatsen. In het gehucht Sint-Juliaan bevindt zich ook een Canadees ooorlogsmonument.
Start in de sporthal Den Tap
wandel parcours
kerk van Langemark
waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men zijn sluikstortingen tegen
Het bord is aan vernieuwing toe
St-Juliaan Canadees monument
rustpost 1ste & 2de controle
Kerk van Sint-Juliaan
klaproos symbool 1ste wereld oorlog (red poppy)
In Flanders fields the poppies blow Between the crosses, row on row, That mark our place; and in the sky The larks, still bravely singing, fly Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago We lived, felt dawn, saw sunset glow, Loved and were loved, and now we lie In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe: To you from failing hands we throw The torch; be yours to hold it high. If ye break faith with us who die We shall not sleep, though poppies grow In Flanders fields.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
John McCrae
Klaproos als symbool In de eerste wereldoorlog verschenen en bloeiden de klaprozen massaal op de door granaten omgewoelde en vervuilde akkers. De soldaten dachten dat de klaprozen tevoorschijn kwamen op de akkers waar bloed van gesneuvelde soldaten had gevloeid. Ze dachten dit omdat de klaprozen weelderig groeiden en bloeiden net op die velden waar er zich het jaar voordien een zware veldslag had voorgedaan. Tegenwoordig kennen we daarvoor een logische verklaring. Op de door de loopgraven en door bommen omgesmeten en verstoorde grond, kan het zaad van de klaproos dat al jaren in de grond ligt te wachten tot het boven wordt gewoeld, perfect gedijen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een strijdperk na enige tijd veranderde in een rode klaprozengloed.
|