tingelingeling het belleke bij mieke ging meike deed het deurke open en ze zag de bengels lopen belleke trek hou je moedervoor de gek tingelingeling het belleke al weerom ging mieke speelde nu de dove en ze trok heel stil naar boven wacht zei mieke keerd ge weer dan giet ik ne emmer water neer tingelingeling en plof hoe het water neerwaarts ging en de bengels daar onder wel die kregen het water op hun donder he riep mieke keerd ge weer dan giet ik een tweede keer
er lopen twee kuikens op de straat ze komen elkaar tegen de een heeft een sigaret in zijne mond zegd de ene tegen de andere da zal ik eens tegen je moeke vertellen gene schrik kan niet want ik kom uit de broedmachine
ik ben een man die nu zwaar ziek is en nooit meer geneest maar toch probeer ik te lachen hoor heb verchillende ingrepen achter de rug ook een zeer zwaar hart ingreep de laatste jaren veel ziekenhuis in en uit geweest ook
Dat is deel 8 C en het laatste deel van de restgroep, met het laatste vervolg hebben jullie de volledige uitleg gekregen over de voedingsdriehoek.
Allerlei - Goede keuze:
( Beperken : zout, ook selderijzout.) Alle kruiden en specerijen, magere bouillonblokjes/extracten, tomatenpuree, azijn, kappertjes, pickles, mosterd, tomatenketchup, gelatine, bakpoeder, zelfrijzende bloem, worchestersaus, Tobasco, zuivere cacaopoeder, CanKan van Canderel.
Mager ( ontvette ) en lichtgebonden sausen zonder roux, dressing en magere vinaigrette, zelfbereide magere slasaus, licht room ( minder dan 25% vet ) Beperken : olijven en pindakaas.
Minder goede keuze
Chips, zoute koekjes, borrelnootjes, gewone bouillonblokjes en extracten. Fantasiecacaopoeder, alle zoete sausen, aardbeiensaus, chocolade saus. Botersausen, roomsausen, eisausen, alle gebruiksklare sausen, sausen met roux, mayonaise, vinaigrette, slasausen en room met 25 % vet.
Hiermede zijn wij aan het einde gekomen van de voedingsdriehoek, ik hoop er jullie een plezier met gedaan te hebben. Leven met diabetes moet je leren.
Alcohol : best bespreken met arts en / of diëtiste, het levert lege calorieën, dus liefst niet gebruiken als men moet vermageren, matig gebruik kan veelal worden toegestaan, maar niet dan 1 a 2 per dag en liefst bij de maaltijd. Light dranken niet meer dan een halve liter per dag.
Goede keuze
Rode of droge witte wijn, bier ( type pils ), droge sherry, Champagne brut ( geen zoete variëteit ). Light frisdranken met minder dan 6 kcal/100ml, Coca Cola light, Fanta light, River limonade light, enz
In deze groep komen voedingsmiddelen voor die niet noodzakelijk zijn in een gezonde voeding, voorbeeld : alcohol, snoepjes, koekjes, enz....... Deze voedingsmiddelen komen in het kader van de huidige voedingsgewoonten niet genegeerd worden, en we plaatsen ze daarom als kleine blanco groep aan de top van de piramide. Het gebruik van deze producten in het dieet is niet toegestaan, in bepaalde omstandigheden kan men een uitzondering maken, maar enkel in overleg met de arts en diëtiste.
Goede keuze
Beperken : kunstmatige zoetmiddelen die geen energie leveren op basis van aspartaam, acesulfaam K, cyclamaat, saccharine ( Natrena, Canderel, Hermesetas, enz ....). Confituur met minder suiker : Effi, GB light, Ligne, Materne fruit & fruit. Confituur zonder suiker : Céréal, Prodia, Tutti Frutti enz....., men moet wel opletten met de term ongezoet.
Minder goede keuze
Suiker alle soorten, siroop, gewone confituur, honing, gelei, chocolade, choco, pralines, roomijs, consumptie ijs, sorbet. Voedingsmiddelen of zoetmiddelen met fructose of sorbitol, maltitol, lactitol, zuurtjes, kouwgom, muntjes, alle koekjes, gebak, wafels, pannekoeken, speculaas.
De plaats van de vetten aan de top van de piramide geeft aan dat we ze slechts in beperkte hoeveelheid moeten gebruiken. We kunnen ze niet verwaarlozen, daar ze aanbrengers zijn van vetoplosbare vitaminen zoals vitamineA , vitamine D, vitamine E en vitamine K en ook van essentiële vetzuren zoals bij voorbeeld linolzuur. De voorkeur wordt gegeven aan minarine en margarine met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren voor het smeren, gebruik bij de bereiding liefst olijfolie of koolzaadolie of vloeibare bakmargarines, ook maïsolie, zonnebloemolie zijn geschikt.
Goede keuze.
Margarine en minarine rijk aan onverzadigde vetzuren, rijk aan omega 3 vetzuren, sojaminarine, ( halfvolle boter ), olijfolie, arachideolie, saffloerolie, sojaolie, maïsolie, zonnebloemolie, walnotenolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, katoenzaadolie, druivenpitolie, sesamolie en vloeibare bakmargarine.
Vak 6 van de voedingsdriehoek - Vlees, vis, ei, vleesvervangers.
Minder goede keuze.
Vet / halfvet varkensvlees en rundvlees, schapenvlees, vet / halfvet lamsvlees, gepaneerde vleessoorten, worsten, hamburgers, blinde vinken, gefrituurd vlees, gefrituurde vogelbereidingen.
Gepaneerde vleesvervangers, vegetarische worsten en hamburgers, gebruiksklare vegetarische bereidingen met room, saus.
Salami, pasteien, worstsoorten, spek, kant en klare salades met mayonaise, vleessalade, kip curry.
Gepaneerde en gefrituurde vis, gerookte en gestoomde of gemarineerde vis, bokking, maatjes, makreel, paling, sprot, zalm, rolmops met mayonaise. Gebruiksklare visbereidingen, vissalades met mayonaise, paella, visconsereven op basis van olie.
Meer dan 2 eieren per week eten is niet aan te raden.
Zoute nootjes, kokosnoten. Kant en klare schotels met peulvruchten.
Vak 6 van de voedingsdriehoek - Vlees, vis, ei, vleesvervangers.
Dit zijn vooral aanbrengers van eiwit, mineralen zoals ijzer( in vlees) en vitaminen van de B-groep-vitaminen B12. Het vetgehalte van vlees varieert sterk, daarom wordt in het kader van gezonde voeding de voorkeur gegeven aan de magere soorten, en een eitje kan het vlees af en toe vervangen. Vis is een goede bron van onverzadige vetten en jodium, en wordt minimum 2 maal per week aanbevolen. Peulvruchten, noten en sojaproducten vormen een goed alternatief voor vlees, maar deze zijn van plantaardige oorsprong en brengen geen vitamine B12 aan, wat nodig is voor de aanmaak van bloedcellen, en zijn eveneens minder geschikt als ijzerbron. Noten zijn omwille van hun hoog vetgehalte zeer energierijk, wie moet vermageren laat ze best achterwege, bij een goed gewicht kan men ze matig gebruiken. Peulvruchten bevatten koolhydraten, ze verhogen de glycemie, maar veel trager, wanneer u ze wil gebruiken, best bespreken met de diëtiste. Lieve mensen, omdat het te uitgebreid is wordt dit besproken in 2 delen, dat is deel 6A en hierna volgd deel 6B.
Groenten en fruit zijn de aanbrengers van vitaminen, mineralen en voedingsvezel en bevatten veel beschermde stoffen. Groenten en fruit worden onderverdeeld in 2 afzonderlijke groepen, ze hebben elk hun specifieke samenstelling, ze kunnen elkaar niet vervangen, maar vullen elkaar wel aan en bovendien is het belangerijk om voldoende te variëren, omdat alle noodzakelijke voedingstoffen aangebracht worden. De voorkeur wordt gegeven aan verse en seizoensgebonden producten, omdat deze meer vitaminen en mineralen bevatten. Groenten Goede keuze : Liefst 2 x per dag een grote portie : totaal ± 300 gr. Groenten : vers, diepvries, blik , glas, ( beperken : mais, pompoen, erwten .....) Minder goede keuze groenten. Al klaargemaakte groenten ( spinazie à la crème, rode kool uit bokaal enz..) Roomsoepen, bonen en erwtensoepen, soep uit blik en diepvriespakjes. Fruit Goede keuze : Fruit : minstens 2 stuks per dag tot max 3 stuks per dag. Vers of ongesuikerd diepvries / blikfruit, gestoofd fruit of fruitmoes zonder suiker . ( Beperken : bananen, druiven, gedroogd fruit, vers of ongezoet fruitsap - max 1 glas per dag ) Minder goede keuze fruit : Fruit uit blik met siroop, gestoofd fruit of fruitmoes met suiker, gesuikerde fruitsappen( Nektar).
Er zal altijd een groter dichter zijn dan ik, er is altijde een betere met minder schrik. Er zal ook een betere mijnheer zijn, ach ik ben gewoon en dat vind ik al fijn.
Ik wil geen superman zijn, gewoon big ietie heel fijn. Ik wil enkel helpen waar ik kan, misschien wel beter als superman.
Ik wil hierin niet overdrijven, maar gewoon blijven schrijven. Die gekke gedichtjes waarom nie De groetjes van jullie vriend big ietie