Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum
Low Impact Granny
Maximum levenskwaliteit en toch een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk, dat is mijn doel!
29-01-2010
Droogkast water
toch telkens enkele liters zacht water dat dreigt verloren te gaan. Waarom het reservoir niet ledigen in een emmer om het daarna te hergebruiken voor het poetswerk of toilet?
De papieren servetten na een maaltijd, kunnen gebruikt worden om het meeste vet uit de schotels en pannen te halen. Zo belandt het vet niet in je afloop en hoef je er geen nieuwe keukenrol voor te gebruiken.
Lege potjes van augurken, ajuintjes, confituur .... kunnen éénmaal uitgewassen, bewaard worden om restjes in te bewaren in de frigo, of om zelfgemaakte confituur in te bewaren. Om luchtdicht af te sluiten: overgieten met gesmolten parafine. Te verkrijgen bij drogist of supermarkt.
Eerst en vooral mijn beste wensen voor 2010 voor al mijn bezoekers en hun familie en vrienden!
Om het op dit aardbolletje nog lang te kunnen volhouden, wij, onze kinderen, kleinkinderen en hun nazaten .... moeten we toch echt wat bewuster gaan omgaan met wat we in ons winkelkarretje leggen hoor! neem nu bv kruiden ... we kopen potjes, ok, je hebt dus potjes, maar als die leeg zijn gooi je die niet weg maar vult ze opnieuw met dezelfde kruiden. Ipv die kruiden te kopen aan dure prijzen en dito verpakkingen kan je ze evengoed op de markt kopen aan het kraam van Italianen, Grieken, Turken ... Ze zijn dan eerst en vooral een stuk goedkoper, je steunt er de kleine zelfstandige mee en bovendien heb je prima kwaliteit. Ze zijn aan het gewicht te verkrijgen en de keuze is overweldigend. De geuren die rond zo'n kraam hangen brengen je bovendien in een vakantiesfeertje, dat is toch ook mooi meegenomen?...!
Neem nu bv die verse groene kruiden zoals salie, dille, munt enz.... bij sommige supermarkten vind je die in de frigo's in platte plastieken bakjes terwijl je die kan zaaien in een bloembakje, wat teveel moeite? kom zeg! je eigen plantgoed in je gerechten verwerken is toch zalig zeker?! Een beetje potgrond of gewoon wat watten die je vochtig houdt en het groeit als kool. Je kan ook plantjes kopen die al wat gegroeid zijn bij een plantencentrum. Geen tijd? tja, we moeten onze tijd verdelen voor zaken die we belangrijk vinden, en ons milieu is toch een goede reden, vinden jullie niet?
Alle kleine beetjes helpen, ook UW bijdrage. Ban blisterverpakkingen, sta er even bij stil als u iets van de haak haalt in de supermarkt, trouwens.... eer je zo'n verpakking openkrijgt .... geef toe! sommige artikelen eisen bijna een technische opleiding om ze te kunnen openkrijgen zonder je vingers te snijden aan die scherpe kanten.
Hetzelfde met speelgoedverpakkingen, jongens toch! zonder onze hulp om die ondingen open te krijgen kunnen onze kinderen er gewoon niks mee doen, alleen maar naar kijken.
Wist u dat er natuurlijke kattenbakvulling te verkrijgen is?
Ik gebruik bv die van Delhaize, het is het restafval van in de houtindustrie, geperst tot korrels, ze zuigen enorm goed het vocht op en je kan ze nadien kwijt in de afvalbak fruit en groenten. Bovendien werkt de houtgeur vieze geurtjes tegen.
DM updateNa een lange dag wachten kwam dan toch het bericht dat de Amerikaanse president Barack Obama een klimaatdeal bereikt heeft met de leiders van China, India en Zuid-Afrika. Geen enkel land lijkt tevreden met de deal, maar de onderhandelaars spreken van een betekenisvol akkoord. Zoals verwacht lijkt de deal er vooral te komen om geen gezichtsverlies te lijden. Afspraken over reducties worden uitgesteld naar januari en van een bindend akkoord is geen sprake.
Obama had eerder op de dag al laten verstaan dat een minder goede deal beter is dan met lege handen te moeten terugkeren. En dat is eigenlijk ook wat we gekregen hebben. Veel details zijn nog niet bekend, maar de deal is in elk geval niet bindend. Waar Obama spreekt over een positief signaal, vinden veel andere landen (waaronder de Britten) dat er nog veel werk te doen is. Wel doet het de hoop groeien dat er meer mogelijk is. Maar dat was aanvankelijk niet de bedoeling van de klimaattop in Kopenhagen.
VS-China De hele dag lagen verschillen tussen de VS en China aan de basis van de problemen. In de voormiddag was zelfs even sprake van een uitstel naar de volgende klimaattop in Mexico. Obama ging een paar keer met de Chinese premier praten, want die vond het beledigend dat Obama een controlemechanisme in de deal wou. China voelde zich daardoor geviseerd omdat het als groeiende economie steeds meer CO2 uitstoot.
De hele week waren er bovendien ook onenigheden tussen de rijke landen en de ontwikkelingslanden. Het blijft dan ook de vraag wat er met landen als Bolivia gebeurt in de deal van Obama. Ook Brazilië keurde de deal goed, die buiten de andere deelnemers aan de top om lijkt te zijn gesloten. Opvallende afwezigen op de meeting waren de landen van de Europese Unie.
Verder lijkt de doelstelling om tegen 2050 tot 50 procent minder broeikasgassen uit te stoten uit de deal verdwenen. Nochtans stond die voorwaarde wel in de vele teksten die de hele dag op de conferentie circuleerden. Ook van het piekmoment in 2020, waarna de uitstoot overal moet ombuigen, is geen sprake meer. Dat moet volgens de deal gewoon "zo snel mogelijk" gebeuren.
Twee deals Op het eerste gezicht komt het er op neer dat Obama een deal in twee delen ziet. Nu wordt een eerste stap gezet die de weg moet vrijmaken om later een bindend akkoord op te stellen. "Er is nog veel werk nodig tussen rijke landen en ontwikkelingslanden om een bindend contract te bereiken. Maar als we gewacht hadden, was het er waarschijnlijk nooit van gekomen", zegt Obama. De Amerikaanse president legde ook de nadruk op het feit dat de wetenschap stelt dat we moeten handelen. "Alleen zo kunnen we een betere wereld creëren voor onze kinderen en kleinkinderen", aldus Obama. Die wetenschap stelt dat een opwarming van meer dan twee graden dramatisch zou zijn. "Met de tijd zullen er meer akkoorden moeten komen", zegt Obama.
Beter iets dan niets, is zo de noot waarmee we deze klimaattop afsluiten. Uiteindelijk kan niemand tevreden zijn en is de hele top eigenlijk een teleurstelling. Als de temperatuur stijgt, kunnen veel landen in de problemen komen door het stijgende zeeniveau. Bangladesh en de eilanden in de Stille Oceaan zijn het meest kwetsbaar.
Financiële steun Over de financiële steun werd wel een akkoord bereikt. Alle landen tekenden een plan om tegen 2020 jaarlijks 100 miljard dollar vrij te maken voor ontwikkelingslanden die zich moeten aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering. De komende drie jaar wordt al 30 miljard verzameld. Er zal een soort secretariaat worden opgericht dat onder toezicht van het VN-klimaatbureau moet gaan kijken of de klimaatgelden op de juiste plek terechtkomen. Ook hierover was nochtans veel onenigheid. Zo wilden de Amerikanen een systeem waarin bestaande systemen zoals de Wereldbank het geld zouden controleren. Maar ontwikkelingslanden eisten een nieuw orgaan. Dit secretariaat lijkt een compromis tussen de twee.
Bonn De conclusie van deze klimaattop is dat een akkoord vanaf de eerste dag niet mogelijk bleek. Het huidige plan is de enige manier voor wereldleiders om hun gezicht te redden. Aan de andere kant blijft de discussie wel in leven. Maar het zal niet voldoende zijn om de klimaatverandering te redden. Dat geven de onderhandelaars zelf toe. Volgende maand zullen de landen mogelijk meer afspraken maken over een beperking van hun uitstoot. En over zes maanden wordt er nog meer vergaderd op een nieuwe top in het Duitse Bonn.
Europa? Het is ook nog niet duidelijk wat Europa, dat zichzelf als leider in het klimaatdebat zag, van het plan van Obama vindt. Nicolas Sarkozy liet verstaan dat het een ontgoocheling is en dat er in januari hoe dan ook afspraken moeten komen over een beperking van de CO2-uitstoot. Als positief melden de Europeanen dat het mandaat wordt verlengd van de werkgroepen rond de voortzetting van het protocol van Kyoto en rond de inspanningen die de andere landen kunnen leveren op het vlak van uitstootreductie. Dat wordt een zware dobber voor het Belgische EU-voorzitterschap met het oog op de volgende klimaatconferentie eind volgend jaar in Mexico.
Barack Obama stapte na zijn persconferentie weer in het vliegtuig. Door een sneeuwstorm in Washington kon hij niet eerder vertrekken. En zo verlaat iedereen straks 'Hopenhagen', maar meer dan hoop is er niet.
Wat alle staatshoofden niet konden zullen we dus zelf moeten doen.
Managers van bedrijven, denk groen, denk ecologisch, denk vooruit, denk menselijk ...
Lieve medemensen, zorg goed voor jullie geliefden en huisdieren, jullie bloemen, planten en leefomgeving.
Vermijd toxische produkten te gebruiken in huis en tuin. Er bestaan goede natuurlijke reinigingsmiddelen zoals soda, bicarbonaat en natuurlijke zeep, koop zoveel mogelijk zonder. extra verpakkingen.
Lees wat meer en zet de tv al eens een avond uit. Helemaal uit dan, ook de standbyknop.
Saai? geloof ik niet, al die boeken die verkocht zijn op de boekenbeurs moeten toch éénmaal gelezen worden niet?
douchen zonder "douchegel of zeep" helemaal niet erg is? dat "gewoon" water goed reinigt? als je dus eens een dagje de zeep laat staan ben je heus niet minder proper hoor ... integendeel ... je huid droogt minder uit en bewaart zo wat langer haar beschermende laagje.
Doen dus, zou ik zeggen!
onze aflopen, milieu en centjes zullen er zeker wel bij varen
voor elk plasje 's nachts, hoef je toch je toilet niet te spoelen? ... !, één grote spoelbeurt 's morgens is voldoende en bovendien maak je je buren telkens niet wakker als je in een appartement woont.