NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Lut De Rudder

01-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogelvlucht
Klik op de afbeelding om de link te volgen


vogelvlucht

Ik draag deze blog op aan mijn overleden zoon.  Het was een stralende lentedag.  Een hemel die bijna pijn deed om zoveel uitdagend blauw.  Toen sprong hij, van op de vijfde verdieping, die blauwe verte in.  Zijn lichaam viel maar zijn ziel gaf zich over aan de vrijheid die hij altijd verlangde: als een vogel te zijn.  De vogel werd een troostende icoon in het gezin.

In de lange dagen van rouw verlangde ik naar hem: het was zo lang geleden dat ik hem nog gezien had.  In dromen waren we weer samen maar dan brak de morgen aan en viel ik ongenadig in het gemis.

Ik draag deze blog op aan mijn kinderen die nog bij me zijn.  Prachtige jonge mensen die een eigen weg gaan.  We zien mekaar niet zo vaak: we hebben het allen zo druk met leven.  Maar als we samenzijn is er vreugde, intensheid en genieten van mekaar.

Tenslotte draag ik deze blog op aan mijn geliefde, Karel, zelf een verwoed blogger (http://blog.seniorennet.be/kareldhuyvetters ). We zitten vaak samen, ieder verzonken in de eigen wereld: Karel schrijft aan zijn bureau, ik teken of schilder in mijn schildershoek.  Klassieke muziek op de achtergrond.  Tot rond half elf wat beweging ontstaat: zin in een koffie of thee?  Natuurlijk zijn er ook meer prozaïsche zaken: koken, poetsen … maar dat doen we niet fanatiek.  Zo samen mogen oud worden.  Ik ben het leven dankbaar.

 


31-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's vergroten

Aanklikken op de foto om ze te vergroten


14-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De dagen vliegen voorbij
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De tentoonstelling ‘Diep in het geheugen van papavers’ startte op 8 september 2018, verhuisde naar vijf locaties om op 2 december 2018 definitief af te sluiten. Tussendoor nam ik deel gedurende een weekend aan de ‘Hagelandse kunstroute’.

Ondanks de drukte bleef ik werken achter mijn tekentafel, zodat ik het tekenen en schilderen niet zou verleren.


21-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De stilte van papavers klaagt aan
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Toen was er oorlog …en nu is er oorlog. Een papaver in het knoopsgat steken bij een herdenking blijkt niet voldoende.


20-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het leger van de dode papavers
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het land wordt weer opgebouwd, maar de doden zwijgen in de leegte die ze achterlaten.


19-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedenk de papavers
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hoe kunnen we de politieke leid(st)ers overtuigen dat oorlog geen antwoord is op de problemen die zich aandienen, maar dat elke beslissing uit wederzijds respect moet ontstaan.


18-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lied van de verschrikking
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een samenleving kan niet anders dan stilstaan bij de verschrikking die oorlog aanricht. Niet alleen worden dorpen en steden verwoest, maar elke man of vrouw, kind of opgroeiende jongere die het leven liet onder oorlogsgeweld, laat een leegte na die niet meer geheeld kan worden. En wat doen we met de mensen die de verschrikking overleefden maar tot het einde van hun leven dit als een trauma meedragen?


17-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monument voor de helden
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Na de oorlog begraven we onze doden op immense militaire begraafplaatsen. We leren de woorden ‘helden, gesneuveld voor het vaderland’ en roepen luid: nooit meer oorlog.


14-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlog is verliezen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Na de oorlog zijn er alleen verliezers. Tijdens WO I verloren 30 miljoen soldaten en burgers het leven. Hoeveel rouwenden moeten we daarbij optellen? Hoe verreken je de ontreddering en materiële schade? En waarom en waarvoor?


13-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verstikt door gas
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Er werd gas ingezet als wapen: soldaten schroeiden hun longen en verstikten zonder gasmasker.


12-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papavers tussen de vlonders
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Om te ontsnappen aan de modder legde men vlonders. Papavers groeiden tussen die houten wegen in. Voor mij een vorm van protest en geloof in het leven. 


11-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzuipend in water en modder
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De oorlog stagneerde. De IJzervlakte werd onder water gezet. De modder zoog alles naar zich toe, paarden en soldaten verzopen in die brij.


10-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zingend trokken ze ten strijde
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mijn deelname aan ‘Diep in het geheugen van papavers’, een herdenking van WO I, heb ik in een soort stripverhaal neergelegd. Aspecten van die oorlog probeerde ik in abstracte vormen weer te geven.

Het verhaal begint met de mobilisatie: Zingend trokken ze ten strijde. Het land was vervuld van patriotisme. Op de stations verzamelden zich menigten die, onder het zingen van vaderlandslievende liederen, de soldaten bedolven onder bloemen en heilwensen. De vijand zou vlug verslagen worden, en kerstmis zouden ze weer thuis vieren.

Bijlagen:
100918.jpg (360.8 KB)   


07-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De werken hangen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Speciaal voor deze tentoonstelling heb ik wissellijsten gebruikt met plexiglas: die wegen niet zwaar zodat ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn. De tentoonstellingsruimte vindt onderdak in een gerestaureerde watermolen die heel wat eeuwen geschiedenis op zijn naam heeft staan. De eerste geschreven bronnen dateren van begin 13de eeuw.

Wat de sfeer zo bijzonder maakt, zeker voor deze tentoonstelling, is dat er nog heel wat machines staan die dateren van begin vorige eeuw. Er staan ons twee zalen ter beschikking om de werken te presenteren. Daar er geen ophangsysteem voorzien is, vraagt het wel wat improvisatie. We mogen wel haken in de balken schroeven waaraan dan een nylondraad: een haakje eraan en het werk kan hangen.

En vanavond is het dan de openingsreceptie. Tsjing!


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

06-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbereidng
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De tentoonstelling “Diep in het geheugen van papavers” kende een lange voorbereiding. De tentoonstelling verhuist vijf maal naar een andere locatie. Met de deelnemers zijn we die locaties gaan bezoeken, zodat we een idee kregen van de aangeboden ruimte. Er werd ook een brochure samengesteld waarin elke deelnemer zijn bijdrage kon toelichten. Mijn bijdrage tot het werk achter de schermen beperkt zich tot aanwezigheid tijdens de openingsuren van de tentoonstelling … ik geef al graag ruimte aan de jongeren om hun dromen te realiseren.


05-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diep in het geheugen van papavers
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De Werchterse kunstkring “’t Alent” organiseert een groepstentoonstelling ter herinnering aan WO I onder de titel “Diep in het geheugen van papavers. De gemeente Rotselaar, waar Werchter toe behoort, werd tijdens WO I zwaar geteisterd: de frontlinie liep langsheen deze gemeente. Elk jaar wordt dit nog herdacht. Omdat het nu de honderdste verjaardag van het afsluiten van deze oorlog is, wordt een speciale herdenking vorm gegeven, o.a. met een tentoonstelling van kunstenaars uit die gemeente.

Vandaag wordt de tentoonstelling opgebouwd.


04-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar school
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De kinderen gaan terug naar school en de oudjes laten zich inschrijven in de academie. Zo ga ik vanaf morgen terug mijn vleugels proberen uitslaan in de schilderklas in Werchter. Vanaf dit jaar wordt daar een specialisatiecursus schilderen ingericht. Juist wat ik nodig heb: niet ver van huis, een leerkracht die voor mij inspirerend werkt … en twee keer per week contact met een groep mannen en vrouwen die zich uitleven in eenzelfde hobby.

Sinds vorige week staat mijn schildergerief netjes schoongemaakt te wachten op gebruik. Het was meer dan vier jaren geleden dat ik nog een borstel hanteerde. ‘k Zal me het schilderen terug moeten vertrouwd maken … een prachtige uitdaging.


03-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Is weer voorbij ...
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Wellicht dat deze zomer bij iedereen in het geheugen zal blijven nazinderen. Wat was het warm, wat was het droog … en op straat werd het stil: wie niet op de baan moest zocht zich een plaatsje in de koelte van schaduw of huis.

Ik heb ervan genoten. Wel minder achter mijn tekentafel gestaan maar ben heerlijk weggedoken in een boek of me laten meedrijven in een ontspannend gesprek. Ach, het is weer voorbij die heerlijke warme zomer … maar er staan nieuwe uitdagingen te wachten.


29-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leve de vakantie
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Tijdens de vakantiemaanden even geen blogs, wat niet wil zeggen dat de tekentafel er werkloos bij staat. Het resultaat van die maanden zie je dan vanaf september weer verschijnen.

Voor iedereen een deugddoende vakantie, hoe die ook vorm wordt gegeven.
Inhoud blog
 • De dagen vliegen voorbij
 • De stilte van papavers klaagt aan
 • Het leger van de dode papavers
 • Gedenk de papavers
 • Lied van de verschrikking
 • Monument voor de helden
 • Oorlog is verliezen
 • Verstikt door gas
 • Papavers tussen de vlonders
 • Verzuipend in water en modder
 • Zingend trokken ze ten strijde
 • De werken hangen
 • Voorbereidng
 • Diep in het geheugen van papavers
 • Terug naar school
 • 't Is weer voorbij ...
 • Leve de vakantie
 • Collusie van cirkel en vierkant XIII
 • Collusie van cirkel en vierkant XII
 • Collusie van cirkel en vierkant XI
 • Collusie van cirkel en vierkant X
 • Collusie van cirkel en vierkant IX
 • Collusie van cirkel en vierkant VIII
 • Collusie van cirkel en vierkant VII
 • Collusie van cirkel en vierkant VI
 • Taal IX
 • Taal VIII
 • Taal VII
 • Taal VI
 • Taal V
 • Taal IV
 • Taal III
 • Taal II
 • Taal I
 • Bewustwording II
 • Bewustwording I
 • Rust
 • Natuurgeweld
 • Kijk op de wereld
 • Rituelen
 • Studies XXIII
 • Studies XXII
 • Studies XXI
 • Studies XX
 • Studies XIX
 • Studies XVII
 • Studies XVI
 • Studies XV
 • Studies XIV
 • Studies XIII
 • Studies XII
 • Studies XI
 • Studies X
 • Studies IX
 • Studies VIII
 • Studies VII
 • Studies VI
 • Studies V
 • Studies IV
 • Studies III
 • Studies II
 • Studies I
 • Herinneringen X
 • Herinneringen IX
 • Herinneringen VIII
 • Herinneringen VII
 • Herinneringen VI
 • Herinneringen V
 • Herinneringen IV
 • Herinneringen III
 • Herinneringen II
 • Herinneringen I
 • Complex lijnenspel III
 • Complex lijnenspel II
 • Complex lijnenspel I
 • Collusie van cirkel en vierkant V
 • Collusie van cirkel en vierkant IV
 • Collusie van cirkel en vierkant III
 • Collusie van cirkel en vierkant II
 • Collusie van cirkel en vierkant I
 • Papavers XVI
 • Papavers XV
 • Papavers XV
 • Papavers XIV
 • Papavers XIII
 • Papavers XII
 • Papavers XI
 • Papavers X
 • Papavers IX
 • Papavers VIII
 • Papavers VII
 • Papavers VI
 • Papavers V
 • Papavers IV
 • Papavers III
 • Papavers II
 • Papavers I
 • Enkele foto's
 • Het hart van de foyer
 • Inleidende tekst
 • De voorbereiding
 • Aleydis
 • Aan de poort van het geheugen IV
 • Aan de poort van het geheugen III
 • Aan de poort van het geheugen II
 • Aan de poort van het geheugen I
 • De ruimte antwoordt niet VI
 • De ruimte antwoordt niet V
 • De ruimte antwoordt niet IV
 • De ruimte antwoordt niet III
 • De ruimte antwoordt niet II
 • De ruimte antwoordt niet I
 • Tralies van het geheugen
 • Signalen uit het onbewuste IX
 • Signalen uit het onbewuste VIII
 • Signalen uit het onbewuste VII
 • Signalen uit het onbewuste VI
 • Signalen uit het onbewuste V
 • Signalen uit het onbewuste IV
 • Signalen uit het onbewuste III
 • Signalen uit het onbewuste II
 • Signalen uit het onbewuste I
 • Kunst bij de Wijn
 • Wat kleinere werkjes VII
 • Wat kleinere werkjes VI
 • Wat kleinere werkjes V
 • Wat kleinere werkjes IV
 • Wat kleinere werkjes III
 • Wat kleinere werkjes II
 • Wat kleinere werkjes I
 • Een onbeschreven blad X
 • Een onbeschreven blad IX
 • Een onbeschreven blad VIII
 • Een onbeschreven blad VII
 • Een onbeschreven blad VI
 • Een onbeschreven blad V
 • Een onbeschreven blad IV
 • Een onbeschreven blad III
 • Een onbeschreven blad II
 • Een onbeschreven blad I
 • Een beschreven blad XI
 • Een beschreven blad X
 • Een beschreven blad IX
 • Een beschreven blad VIII
 • Een beschreven blad VII
 • Een beschreven blad VI
 • Een beschreven blad V
 • Een beschreven blad IV
 • Een beschreven blad III
 • Een beschreven blad II
 • Een beschreven blad I
 • WO I (V)
 • WO I (IV)
 • WO I (III)
 • WO I (II)
 • WO I (I)
 • Draden uit het verleden VII
 • Draden uit het verleden VI
 • Draden uit het verleden V
 • Draden uit het verleden IV
 • Draden uit het verleden III
 • Draden uit het verleden II
 • Draden uit het verleden I
 • Vrouwen in gesprek IX
 • Vrouwen in gesprek VIII
 • Vrouwen in gesprek VII
 • Vrouwen in gesprek VI
 • Vrouwen in gesprek V
 • Vrouwen in gesprek IV
 • Vrouwen in gesprek III
 • Vrouwen in gesprek II
 • Vrouwen in gesprek I
 • De Weyngaert IV
 • De Weyngaert III
 • De Weyngaert II
 • De Weyngaert
 • De inleiding
 • De vluchtelingen
 • Tralies van het geheugen
 • Lied aan de maan
 • Papaverveld
 • Lente
 • Geometrische figuren
 • Bloemenveld
 • Tralies van het geheugen
 • Tralies van het geheugen
 • Natuurimpressies
 • Zang van de sjamaan
 • OOrlog en vrede

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 09-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11--0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !

  Zoeken in blog
  Categorieën


  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!