Benodigdheden : 4 kippenfilets, ½ pond kippenvleugeltjes, 1 liter water en 4 kippenbouillonblokjes, 1 pakje soepgroenten, ½ knolselder, 300 gram wortelen, room, eidooier, peterselie, peper, zout en nootmuskaat;
Bloem boter., kruidentuiltje
Bereiding :
Maak eerst een bouillon van de kippenvleugels, de bouillonblokjes, water en een beetje kruidentuiltje.
Voeg dan bij de bouillon de kippenfilets, de soepgroenten, de in blokjes gesneden knolselder en de in reepjes gesneden wortelen.Laat gaarkoken.
Nu haal je de filets uit de bouillon en houd ze apart en warm.
Je giet de bouillon door een zeef en houdt de groenten apart.
Maak nu een roux van bloem en boter en leng stilaan aan met de bouillon tot je een gebonden soep bekomt.Kruid met peper en zout en voeg de groenten en het in grove stukken gesneden kippenvlees er terug bij.
Voor het opdienen de room met een eidooier en nootmuskaat onder de bereiding mengen.Opdienen in warme soepborden, bestrooien met fijngehakte peterselie.Gekookte aardappelen ofwel bij in het bord scheppen ofwel apart erbij opdienen.
3 aubergines 2 grote ajuinen 3 tomaten 400 gram gehakt ( lams, gemengd of kalf) olijfolie kruiden : peper, zout, dille, thijm, peterselie, evt. koriander 3 glazen of koppen losse rijst ( ronde) margarine een teentje look een zakje gemalen gruyère frituurolie, een blikje tomatenpuree een kippenbouillonblokje
Bereiding :
De aubergine wassen en in schijfjes snijden en in gezouten water zetten, ongeveer een half uur.
De ajuinen pellen en fijn snijden, de tomaten pellen en in stukjes snijden.
De peterselie fijnhakken.
De aubergineschijfjes in de frituurolie bakken en laten uitlekken op keukenrol.De ajuin even aanstoven in olijfolie en de tomatenstukjes bijvoegen.Even laten sudderen en dan pas het gehakt bijvoegen, laten stoven tot het vlees gaar is en kruiden met de kruiden en de fijngehakte peterselie.
Neem nu een grote bakplaat of een grote ovenschotel en leg een laag gebakken aubergineschijfjes.Op elk schijfje leg je een lepel gehakt enz. tot je 4 of 5 laagjes hebt.Afwerken met een schijfje tomaat en een toefje peterselie.
Leng de tomatenpuree aan met water en overgiet het gerecht.Bestrooi tot slot met gemalen kaas en zet ongeveer 20 minuten in een oven van 180 °.
De rijst wassen en laten weken in warm water.Afgieten en laten uitlekken.Een beetje margarine en olie in een pot doen, de rijst toevoegen, water en een kippenbouillonblokje bijvoegen.De rijst gaarkoken en opdienen met de schotel.
COURGETTENKOEKJES OF KABAK TAVA
Benodigdheden :
2 middelgrote courgettes, ½ lepel zout, ½ koffiekop melk, 6 eetlepels bloem, 250 g olijfolie.
Bereiding :
Verwijder de uiteinden van de courgettes , schil ze met een dunschiller en snijd ze in dunne plakjes.Zout ze en voeg de melk toe, roeren.Laat een half uur rusten.Zonder het vocht te verwijderen doop je de plakken in de bloem en bakt ze gaar in de olijfolie.
Opdienen met een frisse salade van sla, tomaten en komkommers.
Indien jeplatte peterselie gebruiktom de salade af te maken heb je een Turkse salade.
1 savooikool, 400 g gehakt naar keuze, 1 ui, gehakte peterselie, 1 eidooier, peper, zout, paprikapoeder voor de saus : 1 blik gepelde tomaten, 1 bouillonblokje, 1 ui, 1 lookteentje, peper, zout, paprikapoeder, basilicum vers of gedroogd , maizenaexpresspoeder. aluminiumfolie.
Bereiding :
Trek van de kool 4 mooie groene bladeren , was ze en blancheer ze even in kokend zout water, laat daarna even schrikken onder de koud waterkraan .Meng de fijngesnipperde ui en gehakte peterselie en de kruiden onder het gehakt.Vul nu elk blad met een deel gehakt en maak er een rolletje van.Rol elk rolletje in een vel alufolie zoals een bonbon.Zet een pan water op en laat de rolletjes ongeveer 15 minuten gaarkoken.
Maak ondertussen de tomatensaus als volgt :
Snipper de ui en het lookteentje fijn en stoof even aan in boter. Snij de gepelde tomaten in stukjes en voeg samen met het sap bij de ui, laat stoven, voeg een beetje water en het bouillonblokje toe.Kruid met peper, zout, paprika en basilicum.Bind met de maizena. Haal de rolletjes uit de folie en dien op overgoten met saus.Lekker met aardappelpuree.
Variant :
Meng het gehakt met room, peper en zout.Maak van 4 witloofstronkjes voorzichtig de blaadjes los en vul dan acht grote blaadjes met gehakt en maak telkens van 2 blaadjes een rolletje.Omwikkel de rolletjes met de rest van de witloofblaadjes en druk goed aan.Volg dan het recept zoals hierboven.
Smelt de boter en bak het vlees aan, dit kan ook in de wok, kruid met peper en zout, voeg de ui en look toe en laat even sudderen.
Voeg de soepgroenten bij en stoof even.Strooi een flinke eetlepel kerriepoeder over dit alles en voeg de kippenbouillon toe.Laat alles zachtjes gaarstoven .Bind met maizena en voeg een flinke scheut room of melk toe.
1 grote doos kebabvlees ( Aldi), 1 aubergine, 1 courgette, 1 ui, 1 knoflookteentje, enkele tomaten ( of 1 blik gepelde tomaten) en een blikje tomatenpuree , peper, zout, 1 bouillonblokje, munt, koriander, basilicum, rozemarijn, peterselie, laurierblad, paprikapoeder, olijfolie, bindmiddel ( bv maizena)
Bereiding
Maak de aubergine schoon, snijd ze in kleine blokjes en zet deze even weg in gezouten water, zo blijft de kleur behouden en wordt de aubergine niet bruin.Maak de courgette schoon en snijd ook in blokjes.
Pel de ui en de look en snipper fijn.Snijd de tomaten ook in blokjes of gebruik de gepelde tomaten en snijd deze ook in stukken.
Giet in een ruime pan of stoofpot een deel olijfolie en bak het vlees aan, kruid met peper en zout, voeg de ui en look bij en laat even sudderen.
Voeg nu de groenten bij, laat even sudderen. Voeg gepelde tomaten en het blikje tomatenpuree bij , ook wat water, voeg bouillonblokje toe en kruid vervolgens met de munt, basilicum ( gedroogd), rozemarijn, paprikapoeder, laurierblad.Laat deze bereiding rustig sudderen, ongeveer een half uur.Voeg pas op het laatst de verse koriander en de peterselie toe.Bind met een beetje maizena.Dien op met Turks brood of rijst.Deze bereiding is het lekkerst als je ze een dag op voorhand klaarmaakt.
Tagliatelli Een pakje gerookte zalm 2 stokken prei 1/2 bakje champignons 1 tomaat, ontveld en ontpit in blokjes gesneden 1 pakje Alpro Soya room peterselie, dille en dragon peper en zout
Bereiding: Snij de zalm in fijne reepjes, snij de prei in fijne schijfjes en de champignons in plakjes. Wok eerst de prei en voeg dan de champignons toe, laat even stoven en kruid de champignons met peper. Voeg dan de zalm toe en laat weer even aanstoven. Overgiet deze bereiding met de Alpro room en voeg de kruiden toe, niet te veel dragon zodat deze niet overheerst. Voeg pas op het laatst de blokjes tomaat toe. Kook ondertussen de pasta beetgaar en meng onder elkaar.
2 kipfilets in blokjes gesneden 1 zakje wokgroenten 1 bakje champignons olijfolie 1 potje boursin light saus 1 kruidenbouillonblokje peper en zout pasta naar keuze
Bereiding:
De kippenblokjes in de wokpan aanbakken tot ze bruin zien. De blokjes op een bord doen en opzij zetten; De groenten en de fijngesneden champignons gaarwokken en kruiden. Het vlees terug bijvoegen. Het bouillonblokje aanlengen met een beetje warm water en bij de wok voegen, de boursinsaus bijvoegen. Kruiden naar smaak. De pasta gaarkoken en onder de wok mengen.