Inhoud blog
  • Lekkere vismousse
  • Gentse waterzooi
  • Fluwelig bloemkoolsoepje
  • Turkse aubergineschotel
  • Savooirolletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    receptenboek van yolande
    Lekkere recepten van het huis
    16-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekkere vismousse

    Gerookte vismousse

     

     

     

    Benodigdheden :

     

    300 gram gerookte vis (half makreel, half paling)

    2 eieren

    120 g boter

    busseltje peterselie

    enkele tomaten of kerstomaatjes

    10 cl room en 10 cl volle witte yoghurt

    klein beetje witte jenever en een scheutje witte droge wijn

    een beetje citroensap, peper en zout

     

     

    Bereiding :

     

    Maak de vis goed schoon, let er op dat er geen graatjes meer inzitten.

    Mix de vis samen met de hele eieren met een soepmixer of keukenrobot,

    smelt de boter en mix erdoor. Laat minstens een nacht in de koelkast opstijven.

    Voor het opdienen de saus maken als volgt : room, yoghurt, wijn en jenever mengen,

    kruiden met peper en zout, voorzichtig het citroensap bijvoegen, op tijd proeven of het

    niet te zuur is.

    Nappeer de saus op een bordje, leg er met een ijsschep 2 bolletjes mousse op en

    Versier met de tomaat en plukjes peterselie.  In plaats van peterselie kan je ook

    blaadjes citroenmelisse gebruiken.


     

    Meloen met mousse van heilbot

     

    Benodigdheden :

     

    100 tot 150 gr gerookte heilbot

    weinig citroensap

    2 eetlepels mayonaise

    2 eetlepels room

    peper

    1 eetlepel gehakte peterselie

    1 kleine meloen

    4 cocktailkersen

     

    Bereiding :

     

    Verwijder alle graatjes en vellen.  Verdeel de vis in stukjes. Voeg room, mayonaise,

    peper en wat citroensap toe en mix.  Voeg de peterselie toe en laat het mengsel een

    half uur rusten in de koelkast.  Snijd een klein meloentje in 4 parten en verwijder de

    pitten.  Breng de mousse in een spuitzak met grote spuitpunt en spuit de mousse op

    de meloenpartjes.  Versier met een cocktailkers.


    PESTO

     

    Mix  een deel pijnboompitten met een flinke hoeveelheid basilicumblaadjes en

    olijfolie.

    Regelmatig proeven en bijkruiden met peper en zout.  Je kan dit sausje

    ook in potjes kopen en mengen onder b.v. koude pasta met stukjes ham en blokjes

    tomaat of ook met visblokjes en tomaat en koude groentjes.

     

     

     

     

     

                                                                                                                                                                                            

    16-05-2007 om 15:34 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse waterzooi

    Gentse waterzooi

     

     

    Benodigdheden : 4 kippenfilets, ½ pond kippenvleugeltjes, 1 liter water en 4 kippenbouillonblokjes, 1 pakje soepgroenten, ½ knolselder, 300 gram wortelen, room, eidooier, peterselie, peper, zout en nootmuskaat;

    Bloem boter., kruidentuiltje

     

    Bereiding :

     

    Maak eerst een bouillon van de kippenvleugels, de bouillonblokjes, water en een beetje kruidentuiltje.

    Voeg dan bij de bouillon de kippenfilets, de soepgroenten, de in blokjes gesneden knolselder en de in reepjes gesneden wortelen.  Laat gaarkoken.

    Nu haal je de filets uit de bouillon en houd ze apart en warm.

    Je giet de bouillon door een zeef en houdt de groenten apart.

    Maak nu een roux van bloem en boter en leng stilaan aan met de bouillon tot je een gebonden soep bekomt.  Kruid met peper en zout en voeg de groenten en het in grove stukken gesneden kippenvlees er terug bij.

    Voor het opdienen de room met een eidooier en nootmuskaat onder de bereiding mengen.  Opdienen in warme soepborden, bestrooien met fijngehakte peterselie.  Gekookte aardappelen ofwel bij in het bord scheppen ofwel apart erbij opdienen.

    16-05-2007 om 15:26 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fluwelig bloemkoolsoepje

    FLUWELIG BLOEMKOOLSOEPJE

     

    Benodigdheden :

     

    800 gr bloemkoolroosjes

    zout, muskaatnoot,

    1 ½  l kippebouillon ( blokjes)

    2 dl droge  witte wijn

    2 eetlepels citroensap

    1 dl room

    2 eidooiers

    100 gr gerookte ham ( bv Gandaham)

    dillesnippers of gehakte peterselie

     

    Bereiding :

     

    Breng de bouillon aan de kook. Voeg de bloemkool toe met het citroensap en de

    wijn.  Laat de bloemkool goed gaar koken.  Mix de soep en breng op smaak met

    peper, zout en muskaatnoot.  Houd de soep goed warm maar laat niet meer

    koken.

    Roer de eidooiers los met de room en voeg er een geutje warme soep aan toe.

    Giet dit mengsel bij de soep.

    Snijd de ham in reepjes. Schep nu in elk bord de warme soep en garneer elk

    bord met de hamreepjes en de dille of gehakte peterselie.

    Hierbij kun je eventueel een broodje serveren.

    16-05-2007 om 14:55 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turkse aubergineschotel

    Oturtma

     

    Benodigdheden :

     

    3 aubergines
    2 grote ajuinen
    3 tomaten
    400 gram gehakt ( lams, gemengd of kalf)
    olijfolie
    kruiden : peper, zout, dille, thijm, peterselie, evt. koriander
    3 glazen of koppen losse rijst ( ronde)
    margarine
    een teentje look
    een zakje gemalen gruyère
    frituurolie, een blikje tomatenpuree
    een kippenbouillonblokje

    Bereiding :

     

    De aubergine wassen en in schijfjes snijden en in gezouten water zetten, ongeveer een half uur.

    De ajuinen pellen en fijn snijden, de tomaten pellen en in stukjes snijden.

    De peterselie fijnhakken.

     

    De aubergineschijfjes in de frituurolie bakken en laten uitlekken op keukenrol.  De ajuin even aanstoven in olijfolie en de tomatenstukjes bijvoegen.  Even laten sudderen en dan pas het gehakt bijvoegen, laten stoven tot het vlees gaar is en kruiden met de kruiden en de fijngehakte peterselie.

     

    Neem nu een grote bakplaat of een grote ovenschotel en leg een laag gebakken aubergineschijfjes.  Op elk schijfje leg je een lepel gehakt enz. tot je 4 of 5 laagjes hebt.  Afwerken met een schijfje tomaat en een toefje peterselie. 

     

    Leng de tomatenpuree aan met water en overgiet het gerecht.  Bestrooi tot slot met gemalen kaas en zet ongeveer 20 minuten in een oven van 180 °.

     

    De rijst wassen en laten weken in warm water.  Afgieten en laten uitlekken.  Een beetje margarine en olie in een pot doen, de rijst toevoegen, water en een kippenbouillonblokje bijvoegen.  De rijst
    gaarkoken en opdienen met de schotel.

    COURGETTENKOEKJES OF KABAK TAVA

     

    Benodigdheden :

     

     

    2 middelgrote courgettes, ½ lepel zout, ½ koffiekop melk, 6 eetlepels bloem, 250 g olijfolie.

     

     

    Bereiding :

     

    Verwijder de uiteinden van de courgettes , schil ze met een dunschiller en snijd ze in dunne plakjes.  Zout ze en voeg de melk toe, roeren.  Laat een half uur rusten.  Zonder het vocht te verwijderen doop je de plakken in de bloem en bakt ze gaar in de olijfolie.

     

    Opdienen met een frisse salade van sla, tomaten en komkommers.

    Indien je  platte peterselie gebruikt  om de salade af te maken heb je een Turkse salade.




    02-05-2007 om 17:03 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Savooirolletjes in tomatensaus

    SAVOOIROLLETJES MET GEHAKT

     

     

    Benodigdheden ;

     

    1 savooikool, 400 g gehakt naar keuze, 1 ui, gehakte peterselie,
    1 eidooier, peper, zout, paprikapoeder
    voor de saus : 1 blik gepelde tomaten, 1 bouillonblokje, 1 ui,
    1 lookteentje, peper, zout, paprikapoeder, basilicum vers of gedroogd ,
    maizenaexpresspoeder.
    aluminiumfolie.

     

     

    Bereiding :

     

     

    Trek van de kool 4 mooie groene bladeren , was ze en blancheer ze even in kokend zout water, laat daarna even schrikken onder de koud waterkraan .  Meng de fijngesnipperde ui en gehakte peterselie en de kruiden onder het gehakt.  Vul nu elk blad met een deel gehakt en maak er een rolletje van.  Rol elk rolletje in een vel alufolie zoals een bonbon.  Zet een pan water op en laat de rolletjes ongeveer 15 minuten gaarkoken.


    Maak ondertussen de tomatensaus als volgt :


    Snipper de ui en het lookteentje fijn en stoof even aan in boter.
    Snij de gepelde tomaten in stukjes en voeg samen met het sap bij de ui, laat stoven, voeg een beetje water en het bouillonblokje toe.  Kruid met peper, zout, paprika en basilicum.  Bind met de maizena.
    Haal de rolletjes uit de folie en dien op overgoten met saus.  Lekker met aardappelpuree.

     

    Variant :

     

    Meng het gehakt met room, peper en zout.  Maak van 4 witloofstronkjes voorzichtig de blaadjes los en vul dan acht grote blaadjes met gehakt en maak telkens van 2 blaadjes een rolletje.  Omwikkel de rolletjes met de rest van de witloofblaadjes en druk goed aan.  Volg dan het recept zoals hierboven. 

    02-05-2007 om 17:00 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoenstoofpotje met curry

    Kalkoenstoofvlees in curry

     

     

     

     

    Benodigdheden :

     

     

    500 gram kalkoenstoofvlees, 1 pakje gesneden soepgroenten, 1 bakje champignons, 1 ui, 1 lookteentje,  kerriepoeder, kippenbouillon, peper en zout, bindmiddel, room, boter.

     

     

     

     

    Bereiding :

     

     

    Smelt de boter en bak het vlees aan, dit kan ook in de wok, kruid met peper en zout, voeg de ui en look toe en laat even sudderen.

    Voeg de soepgroenten bij en stoof even.  Strooi een flinke eetlepel kerriepoeder over dit alles en voeg de kippenbouillon toe.  Laat alles zachtjes gaarstoven .  Bind met maizena en voeg een flinke scheut room of melk toe.

     

     

     

     

     

    02-05-2007 om 16:58 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker stoofvlees!!!

    STOOFVLEES MET WORTELTJES EN ZOETZURE UITJES

     

    Benodigdheden :

     

     1 kg stoofvlees van goede kwaliteit

    ½ kg wortelen

    1 potje zoetzure uitjes

    2 gewone uien

    1 fles  trappistenbier of donker tafelbier

    1 bouillonblokje

    2 blaadjes laurier - 1 kruidnagel - 2 jeneverbessen - een beetje gedroogde

    kruiden ( kruidentuiltje van Liebig.) - peper - zout - thijm - rozemarijn -

    water - maizena - margarine of boter

     

    Bereiding :

     

    Smelt een flinke kluit boter in een grote braadpan.  Bak hierin het vlees

    aan alle kanten goed bruin en kruid met peper en zout.

    Snipper de ui fijn en voeg ze bij het vlees en laat even meestoven.

    Breng nu alles over in een grote kookpan of snelkoker.  Overgiet het vlees

    met het bier en een deel water.  Voeg het bouillonblokje bij alsook de

    kruiden. Laat gaarstoven ( onder druk 40 minuten)

    Ondertussen de wortelen schoonmaken en in rondellen snijden.

    Stoof ze gaar met wat water, boter, peper, zout en laurierblad.

    Als het vlees gaar is voeg je de wortelen bij.  Giet ongeveer ¾  van de

    zoetzure uitjes door een zeef en spoel af onder koud water.  Voeg ze dan

    bij het vlees en de wortelen.  Bind alles met een flinke schep maizena

    opgelost in wat water.  Bijkruiden met peper en zout naar wens.

    Opdienen met fritjes en een glas donker bier.

     

    Tip :

     

    De wortelen zijn nog lekkerder van smaak klaargemaakt in de microgolf

    oven.  Het vlees smaakt nog beter een dag op voorhand klaargemaakt en

    dan zachtjes opgewarmd.

    02-05-2007 om 16:56 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Osso Buco van kalkoen

    OSSO BUCO VAN KALKOEN

     

    Benodigdheden voor 4 Personen:

    8 Kalkoenschenkels

    4 appelsienen

    4 tomaten

    1 prei

    1 stengel selder

    2 wortelen

    1 takje Thijm

    1 blaadje laurier

    1 teentje look

    1 sjalot

    4 kalkoenschenkels

    boter - kervel

    4 eetlepels suiker

    4 eetlepels sherryazijn

    1 blikje tomatenpuree

     

    Bereiding :

     

    Laat boter smelten.  Kruid  de schenkels met peper en zout.

    Wentel de schenkels in bloem  en leg in een pot.

    Laat zachtjes bakken tot ze een bruin korstje hebben.

    Snij de wortel, prei en selder in kleine stukjes.

    Snij de tomaten, het sjalotje en look in grote stukken.

    Doe een stukje sinaasappelschil in de pot wanneer het vlees bruin is.

    Doe nu alle groenten in de pot samen met laurier, thijm en voeg de

    suiker toe. Blussen met sherryazijn en appelsiensap.

    Doe het deksel op de pot en laat een uurtje sudderen.  Dan de

    tomatenpuree toevoegen voor de kleur en de smaak.

    Laat nog even op het vuur staan.  Leg nu de schenkel op een bord

    en giet er de saus over.  Dien op met macaroni of rijst en versier met de kervel.

     

    Tip : Kan ook met kalfsvlees.

    25-04-2007 om 20:07 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Osso Buco van kalkoen

    OSSO BUCO VAN KALKOEN

     

    Benodigdheden voor 4 Personen:

    8 Kalkoenschenkels

    4 appelsienen

    4 tomaten

    1 prei

    1 stengel selder

    2 wortelen

    1 takje Thijm

    1 blaadje laurier

    1 teentje look

    1 sjalot

    4 kalkoenschenkels

    boter - kervel

    4 eetlepels suiker

    4 eetlepels sherryazijn

    1 blikje tomatenpuree

     

    Bereiding :

     

    Laat boter smelten.  Kruid  de schenkels met peper en zout.

    Wentel de schenkels in bloem  en leg in een pot.

    Laat zachtjes bakken tot ze een bruin korstje hebben.

    Snij de wortel, prei en selder in kleine stukjes.

    Snij de tomaten, het sjalotje en look in grote stukken.

    Doe een stukje sinaasappelschil in de pot wanneer het vlees bruin is.

    Doe nu alle groenten in de pot samen met laurier, thijm en voeg de

    suiker toe. Blussen met sherryazijn en appelsiensap.

    Doe het deksel op de pot en laat een uurtje sudderen.  Dan de

    tomatenpuree toevoegen voor de kleur en de smaak.

    Laat nog even op het vuur staan.  Leg nu de schenkel op een bord

    en giet er de saus over.  Dien op met macaroni of rijst en versier met de kervel.

     

    Tip : Kan ook met kalfsvlees.

    25-04-2007 om 20:07 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turks kebabschoteltje

    Turks kebabschoteltje

     

    Benodigdheden :

     

    1 grote doos kebabvlees ( Aldi), 1 aubergine, 1 courgette, 1 ui, 1 knoflookteentje, enkele tomaten ( of 1 blik gepelde tomaten) en een blikje tomatenpuree , peper, zout, 1 bouillonblokje, munt, koriander, basilicum, rozemarijn, peterselie, laurierblad, paprikapoeder, olijfolie, bindmiddel ( bv maizena)

     

     

     

    Bereiding 

     

    Maak de aubergine schoon, snijd ze in kleine blokjes en zet deze even weg in gezouten water, zo blijft de kleur behouden en wordt de aubergine niet bruin.  Maak de courgette schoon en snijd ook in blokjes.

    Pel de ui en de look en snipper fijn.  Snijd de tomaten ook in blokjes of gebruik de gepelde tomaten en snijd deze ook in stukken.

    Giet in een ruime pan of stoofpot een deel olijfolie en bak het vlees aan, kruid met peper en zout, voeg de ui en look bij en laat even sudderen.

    Voeg nu de groenten bij, laat even sudderen. Voeg gepelde tomaten en het blikje tomatenpuree bij , ook wat water, voeg bouillonblokje toe en kruid vervolgens met de munt, basilicum ( gedroogd), rozemarijn, paprikapoeder, laurierblad.  Laat deze bereiding rustig sudderen, ongeveer een half uur.  Voeg pas op het laatst de verse koriander en de peterselie toe.  Bind met een beetje maizena.  Dien op met Turks brood of rijst.  Deze bereiding is het lekkerst als je ze een dag op voorhand klaarmaakt.

    25-04-2007 om 12:58 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastaschotel met gerookte zalm
    Benodigdheden:

    Tagliatelli
    Een pakje gerookte zalm
    2 stokken prei
    1/2 bakje champignons
    1 tomaat, ontveld en ontpit in blokjes gesneden
    1 pakje Alpro Soya room
    peterselie, dille en dragon
    peper en zout

    Bereiding:
    Snij de zalm in fijne reepjes, snij de prei in fijne schijfjes en de champignons in plakjes.
    Wok eerst de prei en voeg dan de champignons toe, laat even stoven en kruid de champignons met peper.
    Voeg dan de zalm toe en laat weer even aanstoven.
    Overgiet deze bereiding met de Alpro room en voeg de kruiden toe, niet te veel dragon zodat deze niet overheerst.
    Voeg pas op het laatst de blokjes tomaat toe.
    Kook ondertussen de pasta beetgaar en meng onder elkaar.

    24-04-2007 om 16:24 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippenfilets met ardeense ham

    Hawaikip

     

     

     

     

    Benodigdheden : 4 kippefilets, 4 sneetjes Ardense Ham, 1O sneden

    ananas uit blik, 1 dl lichte room, peper, zout, kerrie, boter.

     

     

     

    Bereiding :

     

     

    Snij de kippefilets open en vul ze op met een snede ham en versnipperde

    ananasblokjes, plooi het filetje dicht en steek vast met een prikker zodat

    het lapje mooi gesloten is.  Bak de gevulde kippefilets en kruid met peper,

    zout en kerriepoeder.

     

    Blus nu met het sap van de ananas en laat nog 1O minuten garen.

    Uit de pan nemen en het bakvocht verrijken met de room. Laten inkoken,

    naproeven en eventueel bijkruiden.

     

    De resterende schijven ananas bakken in de pan tot ze mooi gekleurd zijn.

    Met droog gekookte rijst serveren en afwerken met de schijven gebakken

    ananas.

    20-04-2007 om 17:32 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met kip en wokgroenten
    Benodigheden:

    2 kipfilets in blokjes gesneden
    1 zakje wokgroenten
    1 bakje champignons
    olijfolie
    1 potje boursin light saus
    1 kruidenbouillonblokje
    peper en zout
    pasta naar keuze

    Bereiding:

    De kippenblokjes in de wokpan aanbakken tot ze bruin zien.
    De blokjes op een bord doen en opzij zetten;
    De groenten en de fijngesneden champignons gaarwokken en kruiden.
    Het vlees terug bijvoegen.
    Het bouillonblokje aanlengen met een beetje warm water en bij de wok voegen, de boursinsaus bijvoegen.
    Kruiden naar smaak.
    De pasta gaarkoken en onder de wok mengen.

    De pasta

    20-04-2007 om 15:54 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    20-04-2007 om 14:58 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 14/05-20/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!