Inhoud blog
  • kegelen
  • Interclub K.B.K.B
  • kegelen
  • kegelen
  • pffffffff
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Ons volgende tornooi ; 8 de Grote prijs Beversekegelclub is op 7-8-9 mei 2010 in :sporthal 't Zillebeek te Beveren
    kegelen is een verslaving
    ga eens naar www.beversekegelclub.be
    24-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maatje in de krant

    Leonard Van Overmeire synoniem voor kegelsport
    Afdrukken Afdrukken
    woensdag 10 september 2008

    BEVEREN/MELSELE.
    In de Aardbeienlaan in Melsele waren we te gast bij Leonard Van Overmeire die 65 jaar wordt en op vrij korte tijd in Vlaanderen een figuur is geworden in het ‘Kegelen’. Een sport die behoort bij de traditionele sporten die aangesloten zijn bij het VLaS (Vlaamse Traditionele Sporten), een door
    Image
    Secretaris Leonard Van Overmeiren van de Beverse Kegelclub en de Vlaamse Kegelsport Federatie, wordt 65 en plaatst het kegelen in de belangstelling.
    het Bloso erkende en gesubsidieerde  organisatie voor sportieve vrijetijdsbesteding. Maar de Melselenaar is ook de secretaris van de Vlaamse Kegelsport Federatie (V.K.F.) en in Vlaanderen zorgt hij dat het kegelen meer en meer op de kaart wordt gezet.

     

    Leonard Van Overmeiren is boven alles de bezieler, de leider, de speler, de secretaris, de organisator van de Beverse Kegelclub die dank zij de inzet van hem, ook mag instaan voor de organisatie van Internationale wedstrijden via de Koninklijke Belgische Kegelbond. Nu Van     Overmeiren de 65 heeft bereikt is het goed even stil te staan bij zijn merkwaardige inwerking in de kegelsport.

     

    In 1999 trad hij toe tot de Kegelclub van Beveren die toen in Antwerpen speelde. Het was zijn Melseelse buur Godelieve De Vleeschouwer, al jaren een verwoed speelster, die hem aanzette mee te gaan kegelen. Leonard Van Overmeiren, afkomstig uit Vrasene, had nooit wat gedaan als hobby of als sport. Hij had namelijk 28 jaar gevaren bij de baggerfirma ‘Dredging’ en daar was helemaal geen tijd voor iets want hij zat steeds in het buitenland. Toen hij er 45 was stopte hij en bood zich aan bij Bayer waar een krachtcentrale gebouwd moest worden. Hij werd aangenomen en gedurende 10 jaar bleef hij daar werkzaam. Maar nog steeds had hij niet kennisgemaakt met een club van één of andere sport of vrijetijdsbesteding want hij werkte in ‘continu’. En dan kwam die vraag om te gaan kegelen.


    "In het begin ging ik mee omdat ik moest en deed het voor mijn buurvrouw en voor de kennissen", vertelde hij, "En toen heeft Fred Brocken me alles geleerd." En het verhaal begon.

    Leonard begon uiteraard als speler en leerde de knepen van de sport. Maar ergens voelde hij toch dat er in hem meer zat dan spelen alleen. Hij kon organiseren en wilde met de Beverse club iets meer doen dan gewoon in ’t stad gaan spelen. Hij lag aan de basis van de oprichting in 2001 van de Beverse Kegelclub en hij werd secretaris en al gauw bleek dat hij de juiste man op de juiste plaats was. Iemand die een vooropgesteld doel wilde bereiken. Welke inspanningen het ook zou kosten. De Beverse Kegelclub bestond toen ook maar uit zeven spelers en speelsters.

    Een eerste doel dat Leonard Van Overmeiren wilde bereiken was een eigen Beverse kegelbaan want het moest gedaan zijn om altijd naar Antwerpen te rijden. En hij ging op zoek. Jaren aan een stuk.


    "Ik heb destijds contacten gelegd met Marc Van de Vijver toen als schepen van sport, daarna met Ludo De Block toen die sportschepen was en daarna bleef ik ook ‘zagen’ bijn de huidige schepen Dirk Van Esbroeck. De kwestie was natuurlijk een plaats vinden om er een kegelhal aan te leggen. Maar er was zomaar niets te vinden."

     

    Toen kwam er aan de schutterstoren aan de Glazenleeuw een kleine sporthal maar die was helemaal niet voorzien voor de Kegelclub maar wel voor andere traditionele sporten. Maar toen bleek dat die verenigingen lieven in hun eigen lokaal wilden blijven en zo kwam er toch ruimte vrij voor het kegelen.


    Ze gingen meten want er was minstens 27 meter lengte nodig om een degelijke kegelbaan aan te leggen. Een schaarbaan is 19 meter lang en loopt achteraan uit in een verbreding die ze ‘schaar’ noemen. Daar staan dan de 9 kegels in ruitvorm opgesteld.

     

    In dat sporthalletje onder de hoge wip kon een kegelhal netjes in.  Maar toen kwam de kat op de koord: er moesten 4 kegelbanen in gelegd worden en er werd voor gerekend op de gemeente. Doch de prijs daarvoor was voor de gemeente veel te hoog. “Probeer dan eens 2 banen”, zei de sportschepen dan, maar ook dat werd nog te duur gevonden. En bovendien met 2 banen kon de Beverse Kegelclub enkel regionaal spelen en zeker niet internationaal.

    Maar Leonard Van Overmeiren en zijn vrienden gaven zich zomaar niet gewonnen en de oplossing kwam er: de concessiehouder moest zelf voor de banen zorgen maar hij had er dan ook de baten van. Voor de concessie waren eigen twee kandidaten maar hij die de uitbating kreeg toegewezen kon het wel regelen dat de kegelhal eentje werd om ‘u’ tegen te zeggen. Het vroeg al bij al een investering van wel 75.000 euro. De Beverse Kegelclub moet nu wel huurgeld per uur betalen maar de onkosten van de baanhuur worden onderling verdeeld onder de spelende leden. Langs de andere kant moeten die leden ook geen lidgeld betalen.

     

    Het is zeker een heel verhaal maar dat de club nu een schitterend onderkomen heeft in Sporthal ’t Zillebeek, is zeker te danken aan Leonard Van Overmeiren. Maar hij rustte zeker niet op zijn lauweren en ging verder met de uitbouw van de Beverse Kegelclub. Hij was de sportleider van het lokaal, een functie die hij nu heeft overgelaten aan Alan De Buyser uit Zwijndrecht. Die wordt nu degelijk opgeleid.

     

    Omdat hij ook op het Vlaamse niveau een functie heeft moest hij de cursus ‘Initiator Kegelen’ volgen. Hij deed dat in Hofstade waar hij op acht zaterdagen van 9 tot 18u opleiding kreeg. Hij vindt dat dit een duidelijke meerwaarde geeft naar de ouders toe die hun kinderen aan de club toevertrouwen.

     

    Maar Leonard heeft nog andere werkterreinen aan zichzelf opgelegd. Zo zorgt hij dat de media de verslagen krijgt van de wedstrijden en hij blijft aandringen om in de actualiteit te komen met de Beverse Kegelclub die eigenlijk in Vlaanderen eenzaam in de rij staat met Schelle, Mortsel en Antwerpen.
     
    Bovendien zorgt hij ook voor een keurige website beversekegelclub.be . Het spreekt vanzelf dat hij voor een andere hobby geen tijd heeft. Het is dag in dag uit werken voor het kegelgebeuren, met een computer in de living en eentje boven op zijn bureau.

     

    Ondertussen behaalde hij ook nog titels in het kegelen. Hij behaalde op het KBKB kampioenschap 2007 de zioveren medaille Tandem met Bob Knors en op het Tandemkampioenschap van de VKF zorgde hij met zijn onafscheidelijk maat Fred Brocken voor een gouden medaille. Met hem won hij begin 2008 ook goud in het Tandemtornooi 'Jos Croes' in de kegelkluis te Antwerpen.  Bij de Heren B zaten er voor Leonard ook  nog een paar medailles in.

    De Beverse Kegelclub heeft ook een eigen tornooi dat dit jaar in de maand mei werd georganiseerd op drie dagen en dat voor zowel sportkegelaars als recreanten. De sterke organisatiehand is dan deze van een zekere Van Overmeiren.

     

    Bij zonder fier is hij op de Glazen Vaas die hij in 2004 als genomineerde van de VLaS in ontvangst mocht nemen, als verdienstelijk lid. Verdienstelijk zeg dat wel. In Beveren zorgt hij er voor dat gedurende 25 weken de scholen uit Groot-Beveren een klas kunnen naar de kegelhal zenden waar ze initiatie kunnen volgen gedurende een week. Op 29 september begint het weer met de leerlingen van het 4de leerjaar van de H.Hartschool die dan tot vrijdag 3 oktober te gast zijn en daarna komt van 6 tot 10 oktober een klas uit de Zeppelin Haasdonk aan de beurt.

     

    Voor Van Overmeiren is het een belangrijk gegeven dat hij met de club de jeugd kan leren kegelen. Maar een hinder is nog steeds dat er huurgeld moet betaald worden aan de concessiehouder. Hij vindt het erg jammer want stel je voor dat kinderen die gaan voetballen huurgeld voor het terrein moeten betalen. De wipschutters die komen schieten betalen ook niet voor het gebruik van de wip. Maar dat is nu eenmaal van de gemeente en de kegelbanen niet.

    Daarom dat Leonard zich wel de vraag stelt of de gemeente geen subsidies kan geven om de jeugd zo gratis te leren kegelen. Dat is voor hem een toekomstdroom.


    "Het is zo al moeilijk om de jeugd naar onze sport te brengen. Maar we zien wel dat ze het heel graag doen. Ook aan de sportkampen van de Sportdienst, in december werken we mee. Het prettigste voor de kinderen is wel dat ze met twintig te gelijk aan het werk kunnen op de 4 banen. Ze doen dat heel graag."

     

    De trainingsavond van de Beverse Kegelclub is dinsdagavond van 20u30 tot 23u in de Sporthal ’t Zillebeek, Glazenleeuwstraat 134 A waar Leonard Van Overmeiren dan ook weer van dienst is. En al wie inlichtingen wil komt terecht op het secretariaat bij… Leonard Van Overmeiren op 03.775.97.15.
    Leonard Van Overmeiren? Dat is synoniem voor ‘Kegelsport’!(ROLF DUCHAMPS)

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 29/10-04/11 2012
  • 07/11-13/11 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!