Wanneer start en eindigt de advent in 2021?
De advent start dit jaar op zondag 28 november en eindigt met Kerstmis op zaterdag 25 december.
Om de datum van de advent te bepalen, tel je 4 zondagen terug op de kalender vanaf Kerstmis (altijd op 25 december). Het begin ligt tussen 27 november en 4 december. De duur van de advent kan dan ook verschillen en bedraagt minstens 3 weken en 1 dag. In 2022 valt Kerstmis op een zondag. Vier zondagen vooraf is het 27 november. Dat is de start van de advent in 2022.
Wat is het belang van de advent?
De advent dient als voorbereidingstijd op Kerstmis, de komst van Jezus als God in de kwetsbare gestalte van een mensenkind. Een feest met zo’n belangrijke gast wordt uiteraard voorbereid! Vooral innerlijk, uiteraard. Centraal staan versobering, inkeer en stilte, maar ook solidariteit van mens tot mens (en bij uitbreiding de hele planeet), hoop en vrede.
De advent markeert het begin van een nieuw kerkelijk jaar. Dan start een nieuwe lezingencyclus op de liturgische kalender. Met advent 2021 start de C-cyclus waarin we Jezus volgen door de ogen van evangelist Lucas.
Wat betekent het woord advent?
Advent komt van het Latijnse adventus, dat ‘komst’ betekent. Bedoeld wordt de komst van de Messias of Redder, die christenen herkennen in Jezus. Bernardus van Clairvaux (1090-1153) beschreef die komst in zijn beroemde kersthomilieën als een drievoudige gebeurtenis:
- VROEGER Gods komst in de geschiedenis door Jezus Christus, zo’n 2000 jaar geleden
- LATER Gods komst bij de voltooiing van de wereld
- NU Gods komst hier en nu in het hart van zijn ‘uitverkorenen’
De advent is dan ook een periode van hoop en verwachting, maar ook van inkeer en solidariteit om Gods komst mogelijk te maken.
Welke Bijbelteksten hebben met de advent te maken?
Hoewel er in de Bijbel geen sprake is van de advent als voorbereidingsperiode op Kerstmis, zijn er heel wat teksten die je kunnen helpen om je voor te bereiden op de komst van Jezus. Die teksten staan dan ook centraal in de lezingen van de adventstijd.
Enkele voorbeelden:
- uit het Oude Testament: In de lezing van de eerste zondag van de advent weerklinkt een aankondiging van de profeet Jeremia (hoofdstuk 33,14-16): De dag zal komen – spreekt de HEER – dat ik de belofte die ik het volk van Israël en Juda heb gedaan, gestand zal doen. Op die dag, in die tijd, zal ik aan Davids stam een rechtmatige telg laten ontspruiten, die recht en gerechtigheid in het land zal handhaven.
Ook bij profeet Jesaja vinden we aankondigingen van Jezus: God komt om u te redden (Jesaja 35,1-10) - uit het Nieuwe Testament: Bij Lucas maken we kennis met Johannes De Doper, die zijn publiek streng oproept tot bekering en hen voorhoudt dat er iemand komt die sterker is dan ik. Ook lezen we bij Lucas over de aankondiging van Maria’s zwangerschap. Samen met haar kunnen we ‘in verwachting zijn’ van de Heer.
Ontdek alle verwijzingen naar Bijbelteksten voor de advent in de liturgische kalender.
Hoe ontstond de advent als voorbereiding op Kerstmis?
De vroegste bewijzen voor de viering van Kerstmis dateren van het einde van de 4de eeuw. Mogelijk ontstond rond diezelfde periode ook de voorbereidingstijd daarop, al lag die nog niet meteen vast op 4 zondagen voor Kerstmis. (Ook het feest van de geboorte van Jezus lag overigens nog niet meteen vast op 25 december.)
Die veronderstelling komt overeen met wat bisschop en geschiedschrijver Gregorius van Tours (ca. 538-594) vaststelt. Hij schrijft dat bisschop Perpetuüs rond 480 een vastentijd van 3 weken voorafgaand aan Kerstmis had ingesteld. Alleszins is in homilieën van paus Gregorius de Grote (590-604) al sprake van de advent als voorbereidingstijd op Kerstmis. Op het Concilie van Trente (16de eeuw) werd de periode officieel vastgelegd.
Kerknet