Helderziendheid is het kunnen "waarnemen" van mensen dingen of gebeurtenissen zonder zintuiglijke prikkels van buitenaf.
Het woord "waarnemen" staat tussen aanhalingstekens omdat het bij helderziendheid niet om normale waarnemingen gaat.
Het is een intuïtief weten dat omgezet wordt in vormen van innerlijke beelden (visuele voorstellingen) of in de vorm van een plotseling gevoel, bijvoorbeeld een hevige onrust, of een plotselinge optredende droefheid, of een pijngevoel ergens in het lichaam. Soms treed helderziendheid ook op in de vorm van een stem die men hoort, een geur die men ruikt of een smaak die men proeft zonder dat er sprake is van aanwijsbare zintuiglijke prikkels.
De term helderziendheid is eigenlijk nogal ongelukkig, omdat het dus niet altijd gaat om alleen maar het zien maar ook van het woord helder is niet altijd sprake. De paranormale waarnemingen zijn vaak tamelijk vaag en vaak zonder veel concrete details. Het zou zuiverder zijn te spreken van paranormaal weten, paranormaal zien, paranormaal ruiken, paranormaal proeven, en paranormaal voelen. Maar goed de term helderziendheid is nu eenmaal ingeburgerd en daarom gebruiken we hem toch maar.
Helderziende waarnemingen kunnen gaan over:
Zaken en gebeurtenissen uit het verleden (terugschouw genoemd)
Zaken en gebeurtenissen in het heden
Zaken en gebeurtenissen in de toekomst (voorschouw genoemd)
Helderziendheid zou kunnen worden verklaard als men aanneemt dat alle wezens en alle gebeurtenissen als een soort energievorm in bestanden liggen opgeslagen in het kosmische web. Deze bestanden zijn onder bepaalde voorwaarde toegankelijk via ons zesde zintuig en de daarin vastgelegde toekomstige scenario's. maar deze kunnen door bepaalde omstandigheden worden gewijzigd.
Laat ik een voorbeeld geven een helderziende heeft via zijn waarnemingen uit de toekomst verklaard dat er binnenkort wordt ingebroken. Je gaat naar huis en neemt allerlei voorzorgmaatregelen zoals extra sloten, je vergrendeld de ramen extra, en je neemt ook nog een hond, er komt echt geen inbreker meer naar binnen. Een week later wordt er bij de buren ingebroken.
Wil dit zeggen dat de helderziende het fout heeft gehad? Door de waarschuwing verander je bewust het scenario, niemand zal weten of er echt niet bij jou in was gebroken als je niet naar de waarschuwing had geluisterd, en gelukkig maar, hoewel het is sneu voor de buren.
Het verschil tussen een helderziende en een paragnost is er niet behalve dat een paragnost door middel van helderziende waarnemingen zijn dagelijks brood verdiend.
Soms laat een helderziende zich helpen door allerlei middelen, methodes en technieken om de waarnemingen in ons bewustzijn te brengen. Bij het aanwenden van deze hulpmiddelen gaat men ervan uit dat we vaak via ons zesde zintuig informatie opnemen uit het kosmische web. Deze informatie blijft dan echter liggen in ons onderbewustzijn zonder tot ons bewustzijn door te dringen en dan kun je er natuurlijk weinig mee doen.
Helderzienden kunnen dus soms gebruik maken van methoden en technieken om ons de informatie die we onbewust in ons onderbewustzijn hebben opgenomen bewust te maken, dit kan zijn omdat de informatie niet in woorden beschikbaar is, maar alleen in beelden, beelden die ook nog eens verhuld kunnen zijn als symbolen.
bij oude foto's ook door het ontwikkelen: diafragma's, halo's en/of fixeervlekken.
hot pixels: foto's gemaakt met digitale cameras vertonen soms het zogenaamde 'hot pixel effect'. Je kunt dit herkennen als heldere rode, groene of blauwe pixels in je foto.
A)Bij sluitingstijd van 1-2 seconden of meer zie je dan een of meer vlekjes, vooral zichtbaar bij opnames in het donker. Dit gebeurd omdat de CCD door iets gestimuleerd wordt, bijvoorbeeld door licht, warmte, magnetisme, dus noemt men dit verschijnsel een "hot pixel."
B) Het oppervlak van de CCD binnenin een digitale camera bestaat uit duizenden pixels. Elk is gevoelig voor licht en samen maken ze de uiteindelijke foto. Soms kunnen één of meer van deze pixels ook kapot zijn. Dit heeft dan ook een "hot-pixel" tot gevolg. Zichtbaar als een witte of gekleurde punt op een afbeelding en doorgaans iets groter dan één pixel.