Inhoud blog
  • Fietsen in de lusttuin van Antwerpen
  • Bloemkolen
  • spuihuis
  • Zimmertoren
  • Timmermans
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Hoofdpunten blog fietsen
  • Proficiat!
    experiment
    les internet
    21-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen in de lusttuin van Antwerpen

    Het is weer zomer en dus weer tijd om te fietsen.Met een kaart van het fietsroutenetwerk heb ik een tochtje uitgestippeld van zo'n 35 km in de omgeving van Boechout en Hove waar je nog veel kastelen vindt van de vroegere rijken die hier hun buitenverblijfjes hadden,vadaar "Lusttuin van Antwerpen". De gemeentehuizen van Bouchout en Hove zijn trouwens gevestigd in zo'n kasteel met bijhorend park. 
    Vanaf ons vertrekpunt in St Kat-Waver naar het eerste routepunt (nr 66) aan de brug van Duffel is ong 4 km. Van hier kan je het gemeentehuis, dat een paar jaar geleden gerenoveerd en vergroot is goed bekijken. Over de dijk gaat het voorbij domein "De Locht" waar de Duffelse jeugd haar stek heeft naar punt nr 31 aan het "PIME" en de Mechelsesteenweg die we hier oversteken naar punt nr 27 in de Bremstraat (vervolg later)

    21-06-2009 om 18:39 geschreven door morris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    12-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkolen

    Bloemkolen planten

    Het is de tijd van het jaar om de vroege bloemkolen buiten te planten. Begin maart, als het dan niet vriest uiteraard, worden de vroege bloemkolen uit de serre gehaald en in volle grond geplant. Dit is niet de eerste stap in het leven van de plant want eind september, bij het begin van de herfst (bamis zeggen ze hier) worden de zaadjes aan de grond toevertrouwd en wanneer de plantjes vijf weken oud zijn worden ze overgeplant in bloempotten om te overwinteren in de serre. Tijdens de vier wintermaanden die ze daar doorbrengen is er niet zoveel werk aan. Er moet af en toe eens water gegeven worden, nagekeken of er geen ziekte aankomt of dat de muizen niet van de jonge blaadjes komen snoepen en zorgen dat ze bij hevige vorst beschermd worden tegen bevriezing. En nu is de tijd van het buitenleven en het groot worden aangebroken. Tijdens de volgende paar maanden worden deze plantjes volgroeide planten en vormt zich de bloem waar het allemaal om gaat. Rond half mei, naargelang de weersomstandigheden tijdens de groeiperiode, wordt er geoogst en wanneer men zaad wil hebben moeten er een paar planten blijven staan tot augustus. Die planten zijn dan bijna een jaar oud en dan is de cirkel rond.
    Vijftig en meer jaren geleden, voor en vlak na < den oorlog> was het in de streek van en rond Sint-Katelijne-Waver in deze periode werken geblazen. Alle hoveniers waren dan druk bezig hun bloemkolen aan 't buitenzetten. Dat ging per bedrijf gemideld tussen de tien en de twintigduizend kolen die meestal per kruiwagen uit de serre het veld ingevoerd werden. Vooraf werden putjes gemaakt om de planten in te plaatsen, bij elk putje werd een plant neergezet tot er voldoende buitengebracht waren om te beginnen met het planten. De koolplanten werden uit de potten gehaald, in het putje gestopt en daarna vastgezet met de aarde die voordien uit dat putje gehaald was, dit alles gebeurde met de blote handen. De bloempotten werden nog een paar weken ter plaatse gelaten om bij hevige vorst die soms nog kon optreden over de planten te kunnen zetten. Daarna werden de potten in elkaar geschoven en per kruiwagen weer uit het veld gevoerd.
    De teelt van vroege bloemkolen is in de streek erg vermindert. Waar vroeger hele velden naast elkaar volgeplant waren  en de streek  als het ware groen zag van de bloemkolen moet je nu al goed zoeken om nog een veld met kolen te vinden






    12-03-2009 om 00:00 geschreven door morris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spuihuis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Spuihuis

    02-10-2008 om 23:06 geschreven door morris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zimmertoren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zimmertoren LIER

    30-09-2008 om 21:50 geschreven door morris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Timmermans
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Borstbeeld Felix Timmermans

    30-09-2008 om 21:49 geschreven door morris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.toren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De toren van de St Gummaruskerk, toch een imposante verschijning

    30-09-2008 om 21:35 geschreven door morris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het fort van Koningshooikt had na zijn militaire dienstplicht verschillende andere functie's. Het fort is nu in privé bezit en er werd een danscafé-restaurant op gebouwd, dat nu in onbruik is, maar het meest gekend is waarschijnlijk wel het jaarlijkse motorcrossen dat toch elke keer veel volk lokt.

    30-09-2008 om 21:28 geschreven door morris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fototje plaatsen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tot hiertoe kreeg ik ht niet klaar om mijn eigen foto's in een blog te krijgen wegens te groot. N denk ik gevonden te hebben hoe ik ze moet verkleinen en als het gelukt is komt hier een eerste foto.

    29-09-2008 om 21:55 geschreven door morris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onthoofde tulpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zowat een jaar of tien moet ik geweest zijn toen ik samen met mijn vader in Lier naar de mis geweest was en voor mij een paar schoenen hadden gekocht, want zomaar van Duffel naar Lier rijden met de fiets, enkel om naar de mis te gaan, dat deed men niet.Wij reden dus naar huis via de mechelsesteenweg en daar was vanalles te zien voor een knaap van tien die meestal niet veel verder kwam dan de weg naar school en terug, of eens op familiebezoek, maar die woonden ook niet zo ver van bij ons. Aan de brouwerij van Cuyckens, waar trouwens ook nog een steenbakkerij gevestigd was, vond ik het wel heel fascinerend, daar stond een  stenen schoorsteen van wel dertig meter hoog en kort bij de straat de machinekamer met heel veel vensters zodat je er goed kon binnenkijken. In die zaal draaide een, in mijn ogen enorm vliegwiel, zoiets had ik nog nooit gezien en tijdens het voorbijrijden van dat gebouw keek ik er voortdurend naar binnen met het gevolg dat ik de weg totaal vergat en ik  vrij ver naar het midden van het fietspad reed toen er een tegenligger aankwam. Het moet zo rond moederdag geweest zijn want die man had een grote ruiker tulpen bij aan een touwtje  in zijn linkerhand, ver aan de buitenkant om zeker niet tussen de spaken van zijn wiel terrecht te komen. En toen reed ik, snotaap te ver naar links met mijn wiel recht tussen die mooie tulpen, rats al die koppen eraf. Het fietspad lag vol gele blaadjes, want het waren gele tulpen, dat zal ik van mijn hele leven niet vergeten. Die mijnheer niet content natuurlijk, die eiste dat mijn vader onmiddelijk zijn tulpen zou betalen, vijf en twintig franken ging dat kosten. In 1948 was dat een boel geld en vader wou niet betalen, mijnheer had zijn bloemen maar aan de rechterkant moeten houden zodat niemand er kon tegen rijden. Dat was natuurlijk waar en met de helft was hij ook al tevreden, maar het kon niet baten, vader betaalde niet en mijnheer tulp werd kwaad. Hij zou de politie sturen en hij schreef het nummer van vaders fietsplaat op, fietsen moesten in die tijd een taksplaat hebben en die had een nummer. Nummer of geen nummer, hij had zijn bloemen maar beter moeten bij zich houden en er werd niet betaald. Het zal misschien meer gekost hebben dan 25 frank om zijn geld vast te krijgen, want wij hebben er niets meer over gehoord. Vader was ook niet erg blij en ik kreeg een ferme uitbrander maar wat wil je, die mens was zich ook een bult geschrokken, rustig naar huis rijdend  plots een hoop kabaal over zich heen krijgen, je zou van minder de blubbers krijgen. Ik heb nooit meer tulpen onthoofd.

    19-09-2008 om 00:00 geschreven door morris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietstocht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na het slechte weer van de vorige dagen werd het vandaag beter.Tijd dus om er nog eens met de fiets op uit te trekken. Met de wind vanvoor heb ik eerst toch een beetje tijd nodig om op snee te komen. Vertrokken aan de kerk van Katelijne Waver via de Wilsonstraat zochten wij, mijn vrouw Maria en ik, de rustige wegen op. Langs Muilshoek en Waterstraat over Donderheide naar Beukheuvel is al een goed begin. Verwonderlijk is het toch dat in zo'n vlakke streek soms toch wel hellinkjes zitten waar je voelt dat er moet op de pedalen geduwd worden zoals in de Waterstraat bv, even verder in de Brede heide loopt het dan weer wat lichter, een beetje bergaf. Aan het fort van Koningshooikt werden wij begroet, of is het uitgejouwd door een stel ganzen dat daar verblijft, met uitgestoken nek komen die al sissend aangewaggeld maar ze weten wel wanneer ze ver genoeg zijn.    De Kraanstraat, die de scheiding vormt tussen de gemeenten Duffel en Koningshooikt is ook zo'n rustig baantje. Hier wonen enkele danige sukkelaars, te zien aan de villa's die er zich bevinden, men waant zich in Dallas hier. Aan het in de streek welgekende café " De Blauwe hoek " op het kruispunt met de Wandelingstraat staan al enkele fietsen tegen de muur, de eigenaars ervan zullen al enkele kilometers in de benen hebben en de daarmee gepaard gaande grote dorst. In de Heistraat vormt de Itterbeek de grens tussen Duffel en Lier. Op de splitsing van Heistraat en Zuut staat een kapelletje en een kilometer verder in de Zuut staat er nog èèn, getuigen van de godsvrucht van de mensen in vroegere tijden
     Aan  het Netekanaal  moeten we de brug over, om die vijftig meter te overbruggen moeten we wel een kilometer omrijden, eerst naar het begin van de helling, dan de helling op, de brug over en de andere helling af om dan terug naar het kanaal te rijden. Onder de brug door volgen we nog even het kanaal om dan naar de Netedijk te fietsen die we naar rechts volgen tot de "Molbrug". Van hier is het nog +/- 500meter tot het stadscentrum en de Zimmertoren waar men op het Zimmerplein met zijn talrijke café s en grote terrassen rustig van een drankje kan genieten. Tegenover de Zimmertoren, aan het andere eind van het plein staat de gevangenenpoort helemaal ingepakt in witte plastiek op zijn renovatie te wachten
    Naast de  Zimmertoren, aan de overkant van de straat  rijden we het smalle Papegaaistraatje in om dadelijk het Felix Timmermansplein, een schilderachtig plaatsje nabij de Grote Markt van Lier te passeren. Hier Bevindt zich restaurant "De Fortuin" met een groot terras. Enkele bloemperken en een paar treurwilgen in gezelschap van het borstbeeld van Felix Timmermans fleuren dit pleintje naast de binnennete op, samen met de gebouwen aan de overkant van het water vormt dit een mooi  kader voor een foto.Verder langs het water heb je nog de Vismarkt met aan het einde het "Hof van Aragon" en vervolgens Mosdijk en Oever waar het "Spuihuis te vinden is. Vanaf de Sionsvest kom je op de Netedijk, bijna op de plaats waar de Nete zich splitst in Grote en Kleine Nete.
    Bij de aanleg van het Netekanaal moest de Nete onder het kanaal doorgeleid worden via een z.g.n. duiker. Op deze plaats heeft het kanaal een korte zijarm die door de Emblemse Yachtclub als thuishaven gebruikt word. Deze zijarm was ooit het einde van het kanaal, met een sluis om schepen van het kanaal naar de Nete te versassen. 
    Na het verlaten van de waterloop zitten we op ongeveer de helft van ons traject. waar we op de Lierse steenweg een pauze inlassen in café "Op de Meir".
    Een half uurtje rust heeft ons goed gedaan en met frisse moed wordt er verder gefietst. We nemen het fietspad dat aangelegd werd op de bedding van een vroegere spoorlijn die van vlak na de oorlog 40/45 gebruikt werd om het Engels kamp in Broechem te bevoorraden. Na het vertrek van de militairen uit het kamp werden de sporen weggehaald en heeft men er een paar jaar geleden een fietspad van gemaakt waar men rustig tussen de velden kan fietsen zonder last van het drukke verkeer.
     Aan de ringweg rond Lier eindigd ons spoorfietspad en we volgen vanaf hier een geasfalteerde veldweg, waar we tot onze verrassing heel wat wagens tegenkomen die deze weg waarschijnlijk als sluipweg gebruiken, het is intussen namelijk spitsuur op de grotere wegen. Na het kruisen van de Hagenbroeksesteenweg wordt het rustiger, hier geen sluipverkeer en je kan rustig rondkijken wat er allemaal groeit en bloeit in het veld. Wie dacht dat hier op de buiten geen automaten zouden te zien zijn heeft het verkeerd voor, we vonden hier een tomatenautomaat. Tomaten aan één euro per kilo, in plastiek zakjes verpakt en fris gekoeld, wat wil je nog meer. Trouwens, twee kilometer verder zagen we nog een melkautomaat die ook zijn regelmatige klanten heeft, goed voor de boer want die moet niet verletten en goed voor de klant want die moet niet wachten.
    Intussen zijn we de Antwerpsesteenweg ovegestoken waar een flinke dosis geduld goed van pas komt, gezien de drukste piriode van de dag, het is wachten tot er een gaatje is om er dan door te glippen. Na de tomaten en melkautomaten moeten er twee spoorwegen gekruist worden, één van de lijn die van Antwerpen over Lier loopt en de andere van Brussel via Kontich over Lier. Intussen komen in de verte de gebouwen van het huisvuilverwerkingsbedrijf al in zicht en tien minuten later komen we aan de zalen van de vroegere dancing "Illusion" waar nu sportaccomodatie gevestigd is en een binenspeeltuin. Dit is aan de Mechelsesteenweg gelegen en aan de overkant van de weg kan het "PIME" bezocht worden, voornamelijk scholen doen dat er is nogal wat educatief materiaal aanwezig waarmee onderzoek kan gedaan worden, vooral op dingen die met water te maken hebben. Aan "PIME" gaan we de Netedijk op richtig Duffel. Naast de Nete lig hier de polder van Lier, een vroeger stukje moeras dat tussen de Nete en de baan geprangd zat en opgevuld werd met huisvuil. Daarna werd het afgedekt met aarde en beplant met bomen en struiken, er liggen wandelpaadjes doorheen zodat het moeras / stort een parkje is geworden waar je rustig kan gaan wandelen. 
    Uiteindelijk komen we dan in Duffel aan, het eerste wat je passeert is domein "de Locht ", vroeger gemeenzaam het oliekot genoemd, vlak voor ons ligt de brug die de twee ginderovers van de gemeente met elkaar verbindt, rechts het gemeentehuis,(dat een aantal jaren geleden prachtig gerenoveerd en vergroot werd), wat verder de St Martinuskerk en links van ons aan de andere kant van de nete staat het kerkje van OLV van Goede Wil, vroeger de Kapel. Hier word OLVrouw van goede wil vereerd, die hier volgens de legende, na het vinden van een uit hout gesneden beeldje van haar, enkele wonderen zou hebben gedaan.
    Als we de brug over zijn bollen  we nog even verder richting Mechelen om na een vijfhonderdtal meter links de Naalstraat in te draaien. Hier is het sportcentrum "De Pollepel" gevestigd. Op het kruispunt met de Duffelstraat en de Pompeloerestraat gaan we links voor deze laatste en wat verder rechts naar Brede heide en aan de bocht naar rechts kiezen wij voor links, de Deegmortels om onmiddelijk rechtsaf het nieuwe fietspad achter het moderne nieuwe proefstation voor groenteteelt door te rijden, eens voorbij het voetbalterrein van FC Katelijne is de tocht bijna teneinde. Via de stationstraat is het nog 300 meter en de tocht van 35 kilometer zit erop. 

    08-06-2008 om 00:00 geschreven door morris

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 15/06-21/06 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!