Inhoud blog
  • Beleggen bij uw bank?
  • Lezen is kennen. Doen is kunnen.
  • #MEERproCENTEN - Meer procenten voor uw centen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    MEERproCENTEN
    Meer procenten voor uw centen!
    07-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#MEERproCENTEN - Meer procenten voor uw centen

    Deze blog is geschreven voor aspirant beleggers die op zoek zijn naar informatie om hun spaar- en pensioencenten beter te laten renderen. Zij die zoals ik meer procenten wensen voor hun centen.
    Deze blog is geen beleggingsadvies in de vorm van welke aandelen of fondsen aanschaffen.
    Indien aandelen of fondsen vermeld worden is het louter bedoeld als voorbeeld en niet als aanrader.

    De blog geeft geen vis. De blog leert vissen.

    De bedoeling is om de lezer wegwijs te maken in de uitgebreide wereld van beschikbare informatie over beleggingen, waarbij uiteraard internet een belangrijke bron is. Ik ben geen beleggingsexpert en ben eigenlijk informaticus van vorming.
    Ik ben wel actief geweest in de wereld van software voor beleggingen, waardoor ik voldoende leerde om op zijn minst mijn centen beter te laten renderen. Als informaticus vind ik mijn weg via Internet en ben ik geboeid om beide aspecten te koppelen.
    Door overkill aan informatie is het moeilijk te weten hoe deze informatie te interpreteren en welke keuze te maken om succes te hebben. Iedereen is zich meer dan voldoende bewust van de risico’s die beleggingen met zich meebrengen. Degene die nooit verlies leed, heeft nooit aan beleggingen gedaan. Het is ook een kwestie van te leren van uw fouten en om geen te grote risico’s te nemen.

    Sluit uw emoties zoveel mogelijk uit en handel rationeel.

    Wat je ook doet, zorg dat het plezant blijft zodat je er niet ’s nachts van moet wakker liggen.
    De fameuze verhalen over Lernout & Hauspie, Fortis, Dexia,… waarbij zogezegde beleggers veel geld verloren, zijn m.i. eerder te wijten aan gokkers die alles op één paard verwed hebben i.p.v. te beleggen, omdat ze er geen verstand van hebben en geen tijd voor willen vrij maken. Laat je ten andere niet afschrikken door doemverhalen of voorspelde doem scenario’s. Zoals zij die al hun kapitaal in goud laten verkommeren o.w.v. de zogezegde zekerheid indien WOIII eraan zou komen.

    Neem alleen voor waarheid aan, hetgeen je zelf ondervonden hebt.

    Wees voorbereid op het slechtste en hoop op het beste. Beleggen doe je best met een lange termijn visie omdat je op korte termijn een mogelijke storm moet kunnen doorstaan. De centen die je investeert in aandelen zijn deze die je kan missen voor zelfs enkele jaren. Want noodgedwongen uitstappen, o.w.v. geldgebrek, kan serieus pijn doen. Overweeg dan eerder spaarboekje of obligaties en fondsen, indien op zijn minst de transactiekosten deze investering waard zijn. Er is absoluut geen probleem om cash geld ter beschikking te houden voor de nabije toekomst, indien je daarmee al plannen hebt vooropgesteld, zoals : aankoop nieuwe wagen, immobiliën, verbouwingen, reizen,…
    Het is zelfs aangeraden om de cash die je nodig hebt om gedurende 6 maanden te leven, als beschikbare cash (=spaarboek) ter zijde te houden voor het geval dat het verkeerd gaat en Murphy er zich komt mee bemoeien. Ziekte, ontslag, ongeval,… het kan allemaal om de hoek loeren. Je zal maar jouw centen belegd hebben en geen brood meer kunnen kopen, tenzij op de poef of met duur betaalde intrest bij de bank. Zij houden van negatieve rekeningen binnen de perken uiteraard.

    Ik wil hierbij duidelijk het verschil maken tussen:
    • Gokken: al uw centen inzetten op één of enkele aandelen (BNP Fortis, Lernout, ...)
    • Speculeren: er zijn beleggers die tegen de trend ingaan, dit wordt ook short genoemd, zij weten al beter wat ze doen en kunnen op korte termijn geld verdienen of verliezen.
    • Beleggen: zoals een goede huisvader uw huiswerk maken en uw spaarcenten voldoende spreiden op degelijke aandelen.

    Hoe weet je dat ze degelijk zijn?
    De mogelijkheden van Technische Analyse, zoals uitgelegd in deze blog, onder de knie krijgen.
    Uw eigen methode daarmee ontwikkelen en deze consequent toepassen.

    Gok nooit. Beleg zo veel mogelijk en speculeer voor maximum 20% van uw kapitaal.

    Een van de kritische succesfactoren om succesvol te beleggen is spreiden.
                * Spreiden over verschillende aandelen en of fondsen.
                * Spreiden in de tijd, dus niet heel uw kapitaal op hetzelfde ogenblik beleggen.
                * Spreiden in valuta (€, $, £,…).

    07-03-2016 om 11:43 geschreven door Paul Boesmans

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Tags:#MEERproCENTEN, #Beleggingen
    >> Reageer (1)
    16-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beleggen bij uw bank?

    Wie kreeg nooit een aanbod van zijn bank om de bijna niet renderende spaarcenten te beleggen in andere beleggingsvormen zoals fondsen of obligaties? Er wordt een instapkost gevraagd die minstens 2,5% bedraagt en best kan je ook rekening houden met 1,32% beurstaks bij uitstap. (Deze tarieven zijn gewoon ter indicatie.) Hoe het rendement van mijn belegging veiliger optimalizeren? Het is een open deur intrappen om te stellen dat je meer kans hebt om centen te verliezen, dan centen te sparen, als je de adviezen van de grootbanken opvolgt en investeert in hun aangeboden fondsen. Het gevoel om een veilige belegging te doen bij uw vertrouwensbank, geeft meestal de doorslag. Waarom het anders doen? Waarom meer risico lopen in het onbekende? Ondertussen zijn al heel wat trouwe beleggers van banken aan een zoveelste kater toe. Als conclusie kan men stellen dat fondsen een “vals’ veilig gevoel geven, zoals deze meestal beheerd worden door de Belgische en andere grootbanken. Spijtig genoeg wordt daarmee het vertrouwen geschaad van de beleggers en kiezen zij voor een bijna nul rendement, omdat dit nog steeds meer rendement geeft dan verliezen aan foutieve beleggingen. Het kan nochtans anders. Veel beter en veel meer zijn best mogelijk in de vorm van redelijk veilige beleggingsfondsen, op voorwaarde dat je de juiste keuze maakt en bij de juiste partij te raden gaat. In dit artikel analyseren wij de rendementen van fondsen die door Belgische grootbanken worden aangeboden over een periode van 3 jaren. Wij gaan ook op zoek naar andere fondsen die blijkbaar wel rendementen bieden van minstens 10% op jaarbasis en zelfs meer.

    Om onze analyse zo objectief mogelijk te houden gebruiken wij een onafhankelijke bron: Morningstar. Morningstar is een onafhankelijke organisatie die ernaar streeft beleggers te helpen hun financiële doelstellingen te verwezenlijken. Morningstar biedt innovatieve hulpmiddelen voor zowel particulier beleggers als voor financiële adviseurs. Voor meer informatie kan u terecht op Morningstar.be (of .com). U kan er zich gratis en zonder enige verplichting registreren als particuliere belegger. U vindt er heel veel nuttige informatie i.v.m. beleggingen. Vooral voor fondsen en ETF’s (Exchange Traded Funds) is Morningstar de bron bij uitstek. Morningstar biedt een aantal interessante tools aan om de database van aandelen of deze van fondsen te raadplegen. Je kan fondsen ook vergelijken via een andere tool. Je kan zelf een of meerdere portefeuilles samenstellen en via een Xray functie laten doorlichten.

    Om de rendementen door te lichten van een variatie aan fondsen, maken we gebruik van de tool “Database Fondsen”. Ter illustratie zullen we bepaalde selecties tonen van fondsen die Belgische grootbanken aanbieden en daarbij gebruiken wij de tab “Lange Termijn’ nadat we onze selectiecriteria er op los lieten.

    Hoe zelf fondsen opzoeken en hun rendement doorlichten zonder veel moeite of tijd?

    U kan zelf de gewenste selectiecriteria ingeven. Het 2e selectievak “Alle fondsgroepen’ laat u toe om de fondsen van uw eigen bank terug te vinden. Het voorbeeld hierna geeft een beperkte lijst van alle beschikbare fondsgroepen in alfabetische volgorde. Welk rendement biedt mijn bank? Omdat voorbeelden en cijfers meer zeggen dan woorden, tonen we hierna een lijst van het rendement van fondsen die door mijn eigenste bank worden aangeboden. Ik vermeld niet de naam van de bank, nog minder de namen van de fondsen. Het rendement over een periode van 3 jaren spreekt boekdelen. Ik heb geen moeite gedaan om cijfers te manipuleren. De veel te lage rendementen die u ziet zijn gewoon schering en inslag. U kan zelf de selectie uitvoeren en zo de volledige lijst raadplegen van de door u gewenste fondsen. Ik selecteer als fondsgroep de naam van mijn bank alias “ABC” om niet de volledige naam te noemen. Als distributievorm heb ik “Kapitalisatie’ verkozen. Zie hier het resultaat voor wat het Lange Termijn rendement betreft.

    De lijst aan fondsen is meer dan 600 aan 20 per pagina. Het maakt niet uit welke 20 ik toon, de rendementen blijven even choquerend.

    Om onze analyse niet te beperken tot één bank, vindt u hiernaast de resultaten van een andere bekende Belgische grootbank. Blijkbaar hebben we daar ook minder kans op slagen.

    Kan het ook anders en vooral beter?

    Het is zeker niet mijn bedoeling om beleggingen in een negatief daglicht te stellen. Integendeel, hoe beter de beurs het doet, hoe meer rendement we allen kunnen krijgen voor onze zuurverdiende spaarcenten. Hoe kan je op betrouwbare wijze fondsen selecteren die betere resultaten geven? Het is belangrijk om te weten dat Morningstar gekend is voor het doorlichten van o.a. fondsen en ETF’s. Zij gebruiken daarvoor een gedocumenteerde methodologie, die je ook kan terugvinden op hun website. Bijvoorbeeld “Methodologie voor Morningstar Rating (beleggingsfondsen) vind je op de home pagina onder Help : http://corporate.morningstar.com/US/documents/MethodologyDocuments/MethodologyPapers/ MorningstarFundRating_Methodology.pdf

    Het document is een vrij theoretische benadering met wiskundige formules om fondsen te categoriseren en om risicoanalyse te doen.

    Hoe nu verder om dit in realiteit om te zetten?

    In mijn geval was de beslissing redelijk snel genomen om terug in fondsen te geloven en te beleggen met meer vertrouwen. Als een wat meer ervaren belegger met het profiel van een voorzichtige huisvader, zonder te veel risico te nemen en toch met een gewenst rendement van minstens 10%, had ik de weg snel gevonden via mijn vertrouwde broker. Ik schaftte mij een partij fondsen aan om mijn bestaande portefeuille mee uit te breiden en vooral te diversifiëren. Het zou mij te ver leiden om in dit artikel een volledige beleggingsstrategie uit te leggen, daarvoor zijn er boeken en websites in overvloed beschikbaar.

    Toch graag enkele adviezen op een rij: Waarom een broker?

    • Om het risico van jouw spaarcenten te spreiden. Met banken weet je nooit tegenwoordig, de garantie is beperkt tot 100.000€, voor zover er effectief garantie wordt uitbetaald.

    • Om vooral de transactiekosten binnen de perken te houden. In het geval van de aankoop van een partij fondsen voor 3.000€ betaalde ik als transactiekost aan mijn broker 5€. De bank zou mij 2,5% vragen = 75€.

    • De aan- en verkoop verloopt sneller, in enkele uren i.p.v. dagen zoals bij de bank.

    • Via bepaalde brokers kan je ten andere beschikken over een “Margin-rekening” i.p.v. een cash rekening, waardoor je meer koopkracht krijgt dan uw saldo aangeeft. Een margin-rekening biedt de mogelijkheid om in aandelen, CFD’s, opties, futures en valuta’s te handelen. Direct na het sluiten van een positie beschik je over het geld dat hierbij is vrijgekomen. Daarnaast is er de mogelijkheid om te lenen op onderpand van aandelen. Je kan met deze mogelijkheid voor een groter saldo aan effecten aankopen dan het saldo dat op uw rekening staat. Uw koopkracht wordt immers bepaald door het totale onderpand (totale waarde van uw aandelenposities + cashsaldo) te verminderen met de gevraagde dekking voor de posities in portefeuille. Het resultaat of dit verschil wordt vermenigvuldigd met bvb. factor 4 om uw koopkracht te bepalen. De dekking voor een aandelenpositie kan varieren van 25-40% en verdubbelen indien de positie langer dan intraday wordt ingenomen.

    Beleggen is NIET gelijk aan gokken:

    Leg niet al uw eieren in één maand.

    • Spreid in waarden, door verschillende effecten of type effecten aan te schaffen. Dus niet alles of te veel op één aandeel of één fonds inzetten. Hoe verleidelijk de hype ook kan zijn.

    • Spreid in valuta. • Spreid in de tijd. • Wees voorbereid en geïnformeerd. THINK!!!!! Bezin voor je begint.

    Paul Boesmans is een gepensioneerde informaticus, die in de jaren 70 al werd opgeleid om gegevens te verwerken tot informatie. Uit meer dan 40 jaren ervaring blijkt dat kennis afleiden uit al de informatie, het doel moet zijn om efficiënt te handelen. Zei het op zakelijk vlak, hobby of passie, zoals zelfs beleggen uit noodzaak.

    Paul.boesmans@telenet.be                                            @paul1404

    Heb je succes en vooral resultaat gehaald uit dit artikel,

    vrijblijvende donatie op BE41 0015 6476 6210 is altijd welkom.

    16-05-2017 om 10:56 geschreven door Paul Boesmans

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lezen is kennen. Doen is kunnen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zij die beweren niets van computers of beleggen te kennen, blijken toch hun weg te zoeken.
    Hiervoor moet men wel open staan om nieuwe zaken bij te leren, die dan dagelijks het leven nog gemakkelijker en plezanter maken.
    Er zijn altijd verschillende manieren om tot het zelfde resultaat te komen.


    Durf uit uw comfort zone komen.

    Verken andere werkwijzen i.p.v. vast te houden aan dezelfde, zelfs zonder deze te begrijpen.
    De beste wijze om uw kennis in de praktijk om te zetten, is wat men leest direct toe te passen op de computer, voor zover de omschreven functie nuttig blijkt.

    “Lezen is kennen. Doen is kunnen.”

    Wees ook niet bevreesd om op eender welke grafiek of informatie te klikken, om te zien wat er gebeurt.
    Er is meestal ook help informatie aanwezig of kan Google raad brengen bij een of andere vraag.

    07-03-2016 om 12:01 geschreven door Paul Boesmans

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:#MEERproCENTEN, #Beleggingen
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 15/05-21/05 2017
  • 07/03-13/03 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!