WELKOM OP MIJN BLOG !

Welkom! U bent bezoeker:

Inhoud blog
  • Mesdag, Mestach, Mesdagh... of... ?
  • Hendrik Willem Mesdag en zijn Panorama
  • Hendrik Willem Mesdag
  • Familienamen
  • Nuttige link
  • Even geduld...
  • Zomer... en wij ...
  • Parenteel en statistieken van Ludovicus Lenaerts
  • Parenteel en statistieken van Johannes Baptista Goris
  • Genealogische zoektocht uitgebreid.
  • Parenteel en statistieken van Nn Van Broeck
  • Met uw gewaardeerde hulp...
  • 'Onze va' Jozef Mestach...
  • Onze 'grootvava'
  • Ons 'overgrootmoemoe'
  • Jozef Mestach 'onze va'
  • Mestach waar in België?
  • Oh Antwerpen...
  • Uw naamgenoten
  • Jozef Mestach
  • Parenteel van Petrus Van Broeck
  • Uit de oude doos
  • Terug
  • Even geduld...
    Zoeken in blog

    Nieuws GVA
  • Historische Buitenmolen pronkt zondag met zijn charme tijdens Provinciale Molendag
  • Tweede agent bekent schuld in zaak rond Tyre Nichols: “Uit woede buitensporig geweld gebruikt, uit angst dat verborgen”
  • 91-jarige scout Jean-Pierre gaat nog mee op kamp: “Slapen in een tent gaat niet meer, een toren van 12 meter bouwen wel”
  • DISCUSSIE. Vind jij dat Vlaamse scholen net als in enkele andere landen een verbod op smartphones moeten invoeren?
  • Wat een fenomeen: Erling Haaland troeft Messi en Ronaldo af in lijst met gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd
  • “Guga Baul belde me al snel met een voorstel om zelf mee te doen”: wij spraken uitgebreid met Karl Vannieuwkerke, de sterke man achter KV Diksmuide Oostende
  • Gasfles ontploft en blaast gevelraam uit appartementsgebouw in Borgerhout
  • Brigitte dreigt geneesmiddel dat haar leven weer leefbaar maakte te verliezen: “Wil niet terug naar die nachtmerrie”
  • Ingezamelde bekers op Maanrock leveren geld op voor vzw Team Line: “Het is extra emotioneel, want Line overleed twee maanden geleden”
  • Dievegge passeert met sluwe truc de zelfscankassa, supermarkt belooft gratis winkelbeurt voor tipgever
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Genealogie
  • Zoektocht Naar Onze Roots

    Op zoek naar gegevens over de familie Mestach en aanverwanten.
    22-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mesdag, Mestach, Mesdagh... of... ?

    Mestach, Mestdagh, Mesdagh... of.... ?

     

    A

    ls we in het telefoonboek kijken naar de naam Mestach dan worden we geconfronteerd met een aantal verschillende schrijfwijzen van deze familienaam. Volgens diverse bronnen zouden al deze schrijfwijzen terug te brengen zijn naar de “stamvorm”: Mesdag.

     

    Mesdag = Misdag, familienaam naar week- en feestdagen [F. Debrabandere, 'De familienaam
    Mes(t)dag(h)', in: De Leiegouw 25 (1983), p 375].

     

    Veel van de familienamen die we de dag van vandaag ‘gewoon’ vinden zijn afgeleid van abstracte begrippen, zoals Deugd, Troost, Profijt, Lugtigheid, Geluk, Barmhartigheid, Avontuur, Plaisier*, Paix, Vrijheid, Politiek, Moed, Ligtermoet, Aandagt, Onrust. Ook de namen die aan de kalender refereren zijn in deze categorie ingedeeld: Saterdag, Vrijdag, Zondag, Herfst*, Sprokkel, Paschedag, Mesdag* enzovoort. Bij veel van deze namen zou men op het eerste gezicht aan de naamgeving van vondelingen kunnen denken. Ook zou een aantal van deze namen een oorsprong als bijnaam op grond van bepaalde eigenschappen kunnen hebben. Of schuilt er soms eenvoudigweg een huisnaam achter De Deugd?

     

    * Voorbeelden:

    Ø       Er is de acteur Sjoerd Plaisier in Nederland.

    Ø       Eric Herfst, zo noemde de overleden echtgenoot van cabaretiëre-actrice Jasperina De Jongh.

    Ø       Hendrik Willem Mesdag was een gerenommeerd Nederlands kunstschilder, hij leefde in de 19e eeuw en overleed op 10 juli 1915.

    22-08-2007 om 11:32 geschreven door MarkM


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hendrik Willem Mesdag en zijn Panorama
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    http://www.panorama-mesdag.nl/index.php?page=/home_nl.php

    22-08-2007 om 11:31 geschreven door MarkM


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hendrik Willem Mesdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hendrik Willem Mesdag (1831-1915)

    Hendrik Willem Mesdag werd op 23 februari 1831 geboren in Groningen. Zijn vader, van beroep handelaar en bankier, was een amateurschilder en kunstverzamelaar die ervoor zorgde dat zijn beide zoons ook tekenonderricht kregen.

    Na zijn schoolopleiding werkte Mesdag 16 jaar lang in zijn vaders bedrijf. Hij bleef echter altijd tekenen en schilderen, aangemoedigd door zijn vrouw, Sientje van Houten, met wie hij in 1856 in het huwelijk trad. Toen haar vader in 1864 overleed en een aanzienlijke erfenis naliet, kon Mesdag zich uit de firma terugtrekken en zich geheel aan de schilderkunst wijden.

    Hij verhuisde naar Brussel waar hij drie jaar lang bij de schilder Willem Roelofs in de leer was. In 1868 bracht hij met zijn broer Taco een bezoek aan het Duitse waddeneiland Norderney en raakte gefascineerd door de zee, zozeer zelfs dat hij het jaar daarop naar Den Haag verhuisde waar hij elke dag zee en strand kon gadeslaan en vastleggen.

    In 1870 stuurde hij twee schilderijen in voor de Parijse Salon en won, als volslagen onbekende, met zijn “Les Brisants de la Mer du Nord” de gouden medaille. Dit betekende Mesdag's grote doorbraak en met zijn al vroeg ontwikkelde handelsgeest wist hij in de volgende jaren in binnen- en buitenland zijn naam te vestigen, en zijn faam als zeeschilder leverde hem in 1880 de opdracht op van een Belgische firma om een Panorama te schilderen. Na het faillissement van de Belgische firma kocht hij in 1886 zijn panorama, dat hij als een van zijn belangrijkste werken beschouwde. Hij nam de financieel onaantrekkelijke exploitatie zelf ter hand en droeg tot aan zijn dood jaarlijks uit eigen zak bij om de verliezen te dekken. Hij ondernam ingrijpende verbouwingen, waarbij onder meer de huidige zalen werden aangebouwd voor het tentoonstellen van werken die zijn faam als zeeschilder recht deden.

    Mesdag was inmiddels een zeer geziene figuur in het Haagse kunstleven. Sinds zijn komst naar Den Haag was hij lid van Pulchri Studio, waarvan hij van 1889 tot 1907 voorzitter was en vervolgens erevoorzitter. Hij nam rond 1900 het initiatief tot de verhuizing van het genootschap naar het pand aan het Lange Voorhout en financierde met zijn vrouw een deel van de verbouwing. In 1876 was hij één van de oprichters van de Hollandsche Teekenmaatschappij, waarvan hij voorzitter was tot 1885.

    Met Sientje had Mesdag een huis laten bouwen aan de Laan van Meerdervoort, waarin ook hun verzameling eigentijdse Franse en Nederlandse kunst gehuisvest was. Huis en verzameling, tegenwoordig Museum Mesdag, schonk hij in 1903 aan de Nederlandse Staat.

    Om de toekomst van Panorama Mesdag veilig te stellen, richtte Mesdag in 1910, na de dood van zijn vrouw in 1909, een familievennootschap op. De 33 neven en nichten van hem en zijn vrouw kregen allen een aandeel in deze vennootschap en aanvaardden daarmee gezamenlijk de zware taak zorg te dragen voor de exploitatie en instandhouding van Panorama Mesdag. Hun nazaten doen dat nog steeds, tot op de dag van vandaag. Zo is Panorama Mesdag, dat al ruim 120 jaar de bezoeker een magische ervaring van ruimte biedt in de tijd van weleer, een uniek cultuurhistorisch erfgoed, in stand gehouden door particulier initiatief.

    Hendrik Willem Mesdag overleed op 10 juli 1915 na een langdurig ziekbed.

    22-08-2007 om 11:26 geschreven door MarkM


    >> Reageer (1)
    20-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familienamen

    Familienamen                                 

    F

    amilienamen zijn archaïsch, dat wil zeggen dat zij veel oude kenmerken hebben. De spelling van de Nederlandse taal wordt gemoderniseerd, maar voor de eigennamen gelden andere regels. Omdat de familienamen onveranderlijk bij de Burgerlijke Stand zijn vastgelegd, onttrekken zij zich aan herzieningen van de spellingsregels.

    Om de variatie aan verschillende naamvormen te begrijpen moet men beseffen dat de standaardisatie van het Nederlands eeuwen in beslag heeft genomen. De Burgerlijke Stand kwam in de 19de eeuw in ontwikkeling, juist in een periode waarin belangrijke spellingsvoorschriften werden geformuleerd en de spelling werd geüniformeerd (1804, 1863). We zien dat namen nog met een g in plaats van ch (Van der Jagt), of met ae in plaats van aa en met een y zonder puntjes in plaats van ij worden geschreven, omdat de normen nog niet waren uitgekristalliseerd. Vastlegging bij de Burgerlijke Stand volgens oude schrijfwijze betekende echter dat deze vormen ongewijzigd op volgende generaties werden overgedragen.


    Spelling berust op afspraken. Doelmatigheid is echter niet de enige maatstaf. Carry van Bruggen schreef omstreeks 1925: "Tee smaakt mij niet; en een mens vind ik een onmensch". Inmiddels vinden wij tee nog steeds niet smaken en wordt het woord met een -h- geschreven, maar bij het woord mens weten we niet beter; juist een mensch komt ons nu als een oud onmensch voor en ietwat fout in de oorlog. Namen hebben echter nog steeds hun archaïsche pendant. Een gevoelsmatig gevolg is dat geconserveerde oude naamsvormen, zoals Backer met -ck- en De Bruijn/Bruyn met -ij- of -y-, meer in aanzien staan dan de varianten die wel met de moderne spelling overeenkomen (Bakker, De Bruin).

    • 1804: Matthias Siegenbeek, Verhandeling over de spelling der Nederduitsche taal en bevordering van een eenparigheid in derzelve. De eerste officiële spelling van het Nederlands.

    • 1863: M. de Vries & L.A. te Winkel, De grondbeginselen der Nederlandsche spelling. Ontwerp der spelling, voor het aanstaande Nederlandsch Woordenboek.


    • "Bij de vocalen is de Belgisch-Nederlandse geografische tegenstelling in de spelling nog meer uitgesproken: de lange klinker -a- in FN* als Claes, Adriaens, Dehaene wordt in Belgische FN in de regel weergegeven met -ae-, in Nederlandse FN daarentegen met -aa- (kaart 2: 'klaas': spelling -aa-/-ae-). De diftong -ui- in FN met kuiper verschijnt in België haast uitsluitend als -uy-, in Nederland als -ui- en bovendien als -uij- in het westen en zuidoosten van Nederland." [Marynissen-1995, p 145].

    ___________________________________________________________________ 

    *FN of fn = familienaam                           Tekstbron: Meertens Instituut Nederland

     

    20-08-2007 om 00:00 geschreven door MarkM


    >> Reageer (0)


    Archief per jaar
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Gastenboek

    Een berichtje plaatsen in mijn gastenboek? Druk dan op onderstaande toets.


    Blog als favoriet !

    Foto

    WIJ BLIJVEN REGELMATIG ONZE BLOG AANVULLEN !
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    louke1952
    blog.seniorennet.be/louke19
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Bhakti
  • julius dreyfsandt gedichten
  • Centrum voor Bhakti-Yoga Brussel
  • Computertips
  • Geschiedenis van de familie Van Wuytswinkel
  • Nieuwtjes
  • Natuurlijk gezond
  • Bruggeblog
  • Rilatine

    Een mailtje sturen?

    Dat kan door op onderstaande toets te drukken.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!