Het begon met een bezoek aan Veurne. Nadien volgden nog de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende en het Westfront en een stukje geschiedenis in Nieuwpoort. Op maandag werd de vierdaagse afgesloten met een bezoek aan ‘Kunst in Lissewege’ waar in de kerk ook enkele beelden van Lebbekenaar Wilfried Jacops te bewonderen waren. Kortom niets dan tevreden leden van Okra H.Kruis na een zonnige en zeer geslaagde vierdaagse aan zee. (Ingezonden foto)
De Pikkeling is een groot evenement in de naburige Faluintjesstreek maar als goede buren mogen wij telkens even meevieren. Groepen uit Tsjechië, Georgië en Colombia werden in het gemeentehuis ontvangen. Nadien volgden bijzonder gesmaakte optredens in de Biekorf. Oorspronkelijk stonden die op het Wiezeplein geprogrammeerd maar de onzekere weerssituatie gooide roet in het eten. (Foto’s Theo Bosman)
In 1989 opende Viviane Heuvinck haar lingeriewinkel aan de Brusselsesteenweg in het centrum van Lebbeke. Haar zaak werd al snel een succesvolle onderneming en een begrip in de wijde omtrek. Viviane was bovendien erg vooruitziend want ze noemde haar zaak naar haar dochter Stéphanie en die neemt de winkel nu over. Die zal nog even gesloten zijn wegens verbouwingswerken. Op 21 augustus volgt dan de officiële (her-) opening. Alle klanten worden in die week getrakteerd op een hapje en een drankje en op een leuke attentie. (Ingezonden foto)
Tijgermug voelt/voelde zich binnen onze gemeentegrenzen in haar sas
In de loop van 2022 werden in de Samentuinen Rossevelt, bezijden de Rossevaalstraat, in ‘naverron’ van de ‘kaaësaa Deizzoië’, schoënsoover’ de al decennia geleden verdwenen meubelfabriek Walraevens, exotische tijgermuggen waargenomen. Lebbeke haalde daarmee de media.
Vandaag loopt in Lebbeke al de derde bestrijdingsronde tegen deze ‘bistekkes’, die zich, weten specialisten, graag voortplanten in stilstaand water. In regentonnen, kleine waterschaaltjes, onder plantenpotten of een versleten autoband, hebben ze het trouwens echt naar hun zin. Ze moeten het trouwens ergens doen, die ‘meez’n’. Hun aanwezigheid vormt vandaag echter geen risico voor onze gezondheid. Uit onderzoek blijkt immers dat de ziektes die de tijgermuggen kunnen verspreiden, niet aanwezig zijn. Het is wel belangrijk dat de mug zich niet verder verspreidt. Daarom ligt de klemtoon van de bestrijding op preventieve maatregelen.
“De bestrijding van de tijgermug”, liet burgemeester Jan Vanderstraeten enkele weken geleden horen, “is een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom pakken we het probleem samen aan met de betrokken buurtbewoners en Rentokil, een gespecialiseerd bedrijf. “
De medewerkers van Rentokil bestrijden de muggen op twee vlakken, zowel op openbaar als privédomein en behandelen alle mogelijke broedplaatsen die niet te verwijderen zijn. De bestrijding zelf gebeurt door het behandelen van het water met een bestrijdend middel.
Na die bestrijdingsronde komen de inwoners aan de weet of er al dan niet nog meer nodig zijn. Rentokil komt alvast langs op 7 augustus, 4 september, 9 oktober en 6 november.
ogo Dender vzw en het Lebbeekse gemeentebestuur startten in september 2023 het project Operatie JongGeluk’ op. Bedoeling was het mentaal welzijn van vijfde- en zesdejaars uit het lager onderwijs te bevorderen.
Blikvanger van het project was de blauwe beer Warme William, overigens voorzien van een luisterend oor, iemand bij wie kinderen terechtkunnen wanneer ze zich slecht voelen. Leerkrachten kregen een kant-en-klaar lespakket om in de klas aan de slag te gaan rond dit thema. Warme William daagde zelfs klassen uit om rond dit thema te werken.
Het project zat er eind juni op. Wat uiteraard, in CC De Biekorf, een slotshow verdiende en tegelijk een prijsuitreiking. Wel nadat de kinderen hun vaardigheden in volksspelen hadden gedemonstreerd, kennis hadden gemaakt met opblaasstructuren en een dj van zich had laten horen.
Nog meer: de vijfdejaars van zowel basisschool Lebbeke Dorp, GO-’t Konkelgoed en gemeenteschool De Puzzel vielen in de prijzen. Zij voerden de opdrachten van Warme William, om leuke tips te delen die kinderen zich beter laten voelen, het best uit. Ze mochten overigens ook nog gepersonaliseerde drinkbussen van Warme William, dito zonnebrillen en het boek Geluk voor Kinderen mee naar huis nemen. (Ingezonden foto)
Zesdejaars ’t Konkelgoed dringen aan op fair klimaatbeleid
In de loop van oktober 2023 spraken de zesdejaars van basisschool ’t Konkelgoed zich klaar en duidelijk uit voor een fair klimaatbeleid. Wat ze kracht bijzetten via deelname aan de scholenactie van Oxfam België. Ze werden, samen met acht andere scholen, laureaat.
Hun
jeugdige creativiteit leverde hen, overigens als medelaureaat, een Oxfam-cadeaubon op, waarvan ze in de tweede helft van de voorbije junimaand, in de vorm van een lekker ontbijt op school mochten genieten.
Hun verdienste? Juf Tine Clauwaert: “Onze zesdejaars leerden in het begin van het voorbije schooljaar 2023 over het klimaat en deimpact ervan op de boeren in Honduras. Ze ontwierpen een Dagpas naar Honduras voor de leerlingen van het derde, vierde en vijfde leerjaar en lieten hen kennismaken met de boeren, het veranderende klimaat en de gevolgen ervan. Wat ze deden aan de hand van een toneelstuk en een zelfgeschreven lied, begeleid door enkele gidsen.”
Met deze scholenactie spoorde Oxfam België Vlaamse en Brusselse scholen aan om een laagdrempelige activiteit rond klimaat en eerlijke handel te organiseren. Op die manier werden bijna 65.000 leerlingen geprikkeld. Minstens 547 leerkrachten en een ongekend aantal vrijwilligers waren betrokken bij de acties.
“Na Tollembeek, Buizingen en in een niet zo ver verleden Bever, verdween nu ook Wieze Sportief van het kaatstoneel”, lazen we begin juli in Het Nieuwsblad. Het nog lopende seizoen kwam het fanionteam na degradatie uit in Nationale 2. Met wisselend maar uiteindelijk fataal resultaat.
“Een duidelijke vorm van mort subite, hoewel zich al langer terug in de tijd tekenen manifesteerden die het verdwijnen van deze lokale en tegelijk volkse sport aankondigden”, laat een geëmotioneerde betrokkene De Kramiek weten. Het clubbestuur zag immers tegelijk sponsors afhaken en het aantal supporters uit de klassieke habitat langs de Schrovestraat slinken om andere oorden op te zoeken. Probleem is echter dat de kaatssport in Lebbeke, Wieze en Denderbelle, maar ook buiten die drievuldigheid, al decennialang klappen moet incasseren. Oorzaak? Een veranderende wereld. Of we dat willen of niet.
Vijftig en beduidend meer jaar geleden omarmden toen lagere jongensscholen in deze Denderregio, o.a. de Lebbeekse gemeenteschool, het kaatsen. De naam bal pelote alleen al liet hun ‘poulains’ kennismaken met de Franse cultuur. Het correct gebruik van de termen ‘bovvèès’/movvèès’ was noch min noch meer dan een stevige stap vooruit in de kennis van het Frans. Un pas en avant. Sterspelers, niet zelden Franstaligen, gestimuleerd door zwartgeldbetalingen onder tafel zakten bovendien af naar onze kontreien.
Er ging toen in de jongensscholen geen enkel recreatief moment voorbij, of de oudere leerlingen serveerden na een streep hoofdrekenen, een flard semi-Nederlands en een bezoek van de lokale (onder)pastoor, ‘ballekkesop. De harde bal zo lang mogelijk zonder de grond te raken tegen een muur laten weerkaatsen, werd als adembenemend ervaren. Wie kon bewijzen in het bezit te zijn van een ‘lèèr’n ‘koëtswant’, veelal aangekocht op de ‘Klein Ploëts’, bij ‘Wannekken van Tens/Tens Wannekken’, bezorgde de eigenaar meteen promotie tot de sportieve elite van de school.
Ook tijdens de weekends vierde de kaatssport hier toen hoogtij. Geen cafébaas overigens die verzuimde een trapeziumvormig terrein af te bakenen voor zijn voordeur. Ook al benaderden de witgekalkte lijnen van geen kanten de officiële afmetingen. Slaagde de pientere waard er echter in bekende figuren, in Lebbeke o.a. ‘Prospèèrekken’, te engageren als ‘koëtselegger’, groeide een kaatstreffen vrij regelmatig uit tot een belevenis die de tapkranen continu in beweging zette.
De tand des tijds maakte aan dat lokaal sportgebeuren met bal en want echter een eind. Die aftakeling blijft vandaag voortduren. Nogal wat cafés verdwenen ondertussen en vooral het voetbal veroverde de speelplaatsen.
Wieze Sportief overleefde, uitsluitend dankzij sponsoring. Tot vandaag. Jammer. Enkel de miniemenploeg zou het seizoen nog afmaken op de ruime brok asfalt in de Schrovestraat en daarna emigreren naar ‘Eddersem’. Aalstenaars zijn sterk in het recupereren.
*Denderbellenaar Dirk Van den Abbeele schreef met 650 jaar kaatsen in het gewestDendermonde de geschiedenis van het kaatsen in onze regio, met uiteraard aandacht aan de sport in Wieze, Denderbelle en Wieze. Een standaardwerk. Van den Abbeele, zelf tot 1993 in de sport actief, is wekelijks present op de vrijdagmarkt in Denderbelle.
Tieners, twaalf- tot achttienjarigen, kregen eind juni de kans zich voluit te manifesteren en mogelijk opspelende examenstress met volle goesting van zich te laten afglijden. Waar dan kon? Gewoon in de tuin van Galerie De Fontein, met zicht op de kerk en het gemeentehuis, voorzien van ‘nennof’ met uitstervend groen/onkruid als hoofdbestanddelen, wel met ruimte om tijdens een flinke ‘bazzje rèèger’ achter een schuifdeur te genieten van artistiek werk.
“Vorig jaar, al”, wist schepen Goedele Uyttersprot, “toen de gemeente voor het eerst op die locatie een Tienerbar organiseerde, drong zich meteen een tweede editie op. Tieners komen graag samen met leeftijdsgenoten. Het eind van een examenperiode is daartoe een uitgelezen moment. Bijpraten stimuleert en kan ook zalven.”
Van een denderende belangstelling kon het initiatief, jammer genoeg, niet genieten. (Foto Wendy Cooreman)