Eieren, gezond of niet?
Gebakken, gekookt of
gepocheerd... een eitje kan toch zo lekker zijn! Maar hoe (on)gezond zijn
eieren eigenlijk? Feiten en fabels op een rij.
Voor alle duidelijkheid: eieren zijn gezond. Ze bevatten
eiwitten, vitamines en mineralen, stoffen die ons lichaam broodnodig heeft.
Bovendien bevatten ze ook nuttige stoffen zoals ijzer, foliumzuur en
antioxidanten. En u wordt er niet dik van. Een gemiddeld gekookt ei bevat
slechts 90 calorieën.
Cholesterol?
Het idee leeft dat eieren slecht zijn voor uw
cholesterolgehalte, maar dat klopt niet helemaal. Eén eidooier bevat 200 mg
cholesterol, in het eiwit zit geen cholesterol. Zolang u niet meer dan 300 mg
cholesterol per dag opneemt en weinig andere producten met verzadigde vetten
eet, zit u goed. U kan dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten.
Wilt u elke dag een eitje eten, dan moet u ervoor zorgen dat
u zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Let dus op
met vette vleeswaren en kazen, boter en margarines, zoete snacks en
tussendoortjes.
Versheid
Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is, hoeft u
het alleen maar in zout water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt
drijven, hoe ouder het ei is. De luchtkamer van het ei wordt immers groter
naarmate het ei ouder wordt. Na zes weken is de luchtkamer zo groot dat het ei
in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het weg te
gooien.
Overigens kan u ook testen of een ei nog vers is door er mee
te schudden. Als u een vers ei schudt, hoort u niets. Is het ei oud, dan hoort u
het klotsen.
Bewaar uw eieren zeker in de koelkast, en houd ze niet
langer dan twee tot drie weken. Als u ze uit de koelkast haalt, kan u ze beste
even op kamertemperatuur laten komen voor u ermee aan de slag gaat.
Let er ook op dat u propere eieren koopt. De schaal van een
ei is erg poreus en daardoor kunnen gemakkelijk bacteriën binnendringen.
Propere eieren zijn daardoor langer houdbaar dan eieren waar vuil aan zit.
Soms vindt u in een ei een bloedtipje, maar dat wil daarom
niet zeggen dat er sprake is van bevruchting. Het is wat bloed dat door het
scheuren van een klein bloedvaatje in de eierstokken van de kip in het ei is
terechtgekomen.
Salmonella
Eieren worden vaak in verband gebracht met de darmbacterie
salmonella. Het grootste risico om ziek te worden, loopt u als u eieren niet
goed verhit of als u ze rauw ergens doorheen mengt. Kook uw eieren dus hard
genoeg.
Sommige soorten salmonella kunnen voedselvergiftiging
veroorzaken. Dat merkt u meestal binnen twaalf tot zesendertig uur. Diarree, buikkrampen,
hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven
zijn de meest voorkomende klachten.
Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer na twee tot
drie dagen. Rust en veel drinken zijn over het algemeen de beste remedie om van
de vergiftiging af te komen. In meer ernstige gevallen is antibiotica
noodzakelijk. Loop niet te lang rond met een voedselvergiftiging zonder een
arts te raadplegen, want salmonella kan dodelijk zijn als u uitdroogt of als uw
nierfunctie uitvalt.
|