Ingrediënten :
2 kippen van ongeveer1 kilogram per stuk)
2 extra billen
2 preiwitten (het groen van de prei kan je gebruiken voor de bouillon waarin je de kippen
kookt)
3 takken witte selder
1 ui
1 takje tijm en twee kruidnagels
1 laurierblaadje
12 vastkokende aardappelen (charlotte, nicola, belle de fontenay, ratte de touquet,
.)
1 wortel
40 gram boter
45 gram bloem
1 deciliter room
1 eierdooier
1 eetlepel verse gehakte peterselie
Bereidingswijze :
1. Kook de kippen en de afzonderlijke billen gaar en maak een bouillon met het groen van de
prei. 1 ui, 1 tak groene of witte selder, tijm en laurieren kruidnagel
2. Kruid de bouillon goed met peper en zout.
3. Laat de kippen na ongeveer 30 minuten koken even afkoelen in de bouillon
4. Verwijder het vel en snij dit in 4 mooie gelijke stukken. Snij de
billen in het scharnier door. Zo bekom je 8 mooie stukken vlees per kip.
5. Zeef nu de bouillon door een neteldoek en hou ongeveer 2 liter van de bouillon apart
6. Schil nu de aardappelen en kook deze gaar in gezouten water.
7. Giet ze af en hou ze warm in een pot onder een handdoek met daarboven het deksel
8. Snij nu de witte selder, de preiwitten en de wortelen in julienne (dunne reepjes van ongeveer
4 centimeter)
9. Kook ze in ongeveer 1 minuut krokant in de hete bouillon. Zeef de bouillon opnieuw
10. Smelt nu de boter en voeg er, van het vuur weg, de bloem aan toe
11. Laat even binden en doe er de gezeefde bouillon bij en laat even goed doorkoken want de
saus moet iets dikker zijn dan een gebonden soep.
12. Maak een liaison met de room met de eierdooier
13. Roer nu van het vuur weg de liaison door de saus en waak er over dat deze niet meer kookt.Zeker niet meer opwarmen anders schift de saus
14.Dien op in diepe borden :de kip met de saus en de aardappelen en bestooi met gehakte peterselie
|