1. Aankoop
Mosselen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en
klassen. De naam van de mosselsoort zegt iets over de grootte van de schelp,
niet over de inhoud/hoeveelheid van het mosselvlees. Het is niet automatisch zo
dat de mossel groter is wanneer de schelp groter is.
2. Bewaren
Mosselen kunnen gewoon in de aankoopverpakking in de
koelkast bewaard worden tot de vermelde houdbaarheidsdatum (of de datum die uw
visspecialist adviseert).
3. Mosselen die open staan
Als de mosselen net uit hun verpakking komen, staan ze een
beetje open. Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt opent hij
zich. Spoel de mosselen onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het
aanrecht. Na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen waarvan de schelp
stuk of beschadigd is, kun je het beste meteen weggooien.
4. Mosselen koken
Kook mosselen in een brede, lage pan met een dunne bodem.
Een goede mosselpan is groot zodat de schelpen ruimte hebben om te openen. Door
een pan met een dunne bodem te gebruiken zijn de mosselen snel gaar. De
klassieker is de zwarte mosselpan. Met het ruime deksel kun je de mosselen
omschudden en je kunt er de lege schelpen in kwijt.
5. Dichte mosselen
Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal
gewoon eten. Deze mosselen hebben een sterkere sluitspier, waardoor de schelp
stevig dicht blijft. Open dichte mosselen voorzichtig met een mesje. Meestal
bevatten deze mosselen prima vlees, maar heel af en toe gaat het om een
slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand.
6. Mosselen bereiden
Mosselen bereiden is erg gemakkelijk. Zeker als u bedenkt
dat de mosselen die u in de winkel koopt al zandvrij zijn en ontdaan van hun
baard. Even spoelen is voldoende. Het meest gegeten mosselgerecht bereidt u als
volgt: snij wat groenten zoals ui, prei en wortel en doe die in een ruime pan
samen met wat laurier en selderie. Leg daarop de mosselen, strooi er peper over
en de liefhebbers doen er een scheut witte wijn of zelfs bier bij. Het geheel
koken op een hoog vuur en na 10 minuten bent u al aan het genieten.
7. Mosselen eten
Mosselen kun je met een vork of met je handen eten. Gebruik
de eerste lege schelp als klemvork om de volgende mossel uit de schelp te
halen.
8. Een mosselmaaltijd
Mosselen kunnen goed gecombineerd worden met frietjes, brood
of pasta en salade.
Mosselingrediënten naar keuze: prei, ui, selderij,
knoflook,wortel, peper, wijn, bier, klontje boter, scheutje room.
Reken 1 kilo mosselen (in de schelp) per persoon bij
frietjes, salade of pasta. Reken 1,2 a 1,5 kg per persoon bij een maaltijd met
brood.
Bereid mosselen zo snel mogelijk na aankoop. Spoel mosselen
even met water voor het koken. Laat mosselen niet in het water liggen dan
verliezen ze hun typisch zilte smaak.
Mosselen die open staan een tikje geven, sluit de mossel dan
is de mossel goed en kan deze in de pan.
Gebruik een grote pan met deksel met deksel zodat er
voldoende ruimte voor de mosselen is om open te gaan. De pan een aantal
omschudden zodat de onderste mosselen naar boven komen en andersom.
Bak ondertussen de frietjes, snij het stokbrood en doe de
sausjes in een schaaltje.
Zet de pan op tafel wanneer alle mosselen geopend zijn.
Lekker met een glaasje bier,wijn of cider. Eet smakelijk!
9. Witte of oranje mossel
Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch
kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is
aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit.
Dit is echter een fabeltje. Net als bij mensen heeft het te maken met
genetische verschillen. De ene heeft wat meer pigment dan de ander.
10. Mosselen over?
Als er mosselen over zijn kun je deze bewaren en de volgende
dag in verschillende recepten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gebakken
mosselen, mosselsoepje of mosselsalade.
11. Mosselkookvocht
Rauwe mosselen geven tijdens het koken vocht af dat heerlijk
zilt en aromatisch is. Niet weggooien dus! Vries het kookvocht in een
ijsblokjesvorm in en je hebt krachtige bouillonblokjes. Gebruik deze in visgerechten
of als basis voor het maken van een lekkere saus.
12. Mosselen invriezen?
Verse mosselen in de schelp kun je niet invriezen. Je kunt
de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen
in de koelkast bewaren.
13. Allergie
Sommige mensen zijn overgevoelig voor mosselen. Het eten van
mosselen kan bij deze mensen leiden tot onder andere huidirritatie en
misselijkheid. Dat komt door de hoeveelheid aan eiwit in mosselen. Met name bij
het begin van het seizoen is het eiwitgehalte erg hoog. Het percentage van deze
mosseleiwitten loopt in de maanden met de ′r′ iets terug. Wanneer de genoemde symptonen zich openbaren, kan het
drinken van een glas melk vaak verlichting brengen.
14. Lekker gezond
Mosselen zijn rijk aan eiwitten en zitten boordevol
mineralen en vitaminen. In vergelijking met vlees, zijn mosselen rijker aan
ijzer, fosfor en vitamine B. En dat met maar 25 procent van de calorische
waarde. Een gezonde keuze dus!
15. Krabbetjes in de mosselen
Tussen de partijen mosselen bevinden zich soms minuscuul
kleine krabbetjes. Doorgaans zijn ze na een aantal spoelingen verdwenen, maar
het komt voor dat ze de dans ontspringen. Het kan ook voorkomen dat zich een
klein krabbetje heeft genesteld in de mosselschelp. Deze kunnen dan makkelijk
met de hand verwijderd worden. Mocht je ze per ongeluk doorslikken, dan vormt
dat geen gevaar voor de gezondheid.
16. Een pareltje
Net zoals bij oesters groeit er in een mossel soms een
pareltje. Zon klein, donker pareltje groeit uit een korreltje zand dat in de
mossel is beland. De mossel beschouwt het korreltje als indringer en bedekt hem
met parelmoer.
17. Bodem-of hangcultuurmosselen
Hangcultuur-mosselen worden gekweekt in de Oosterschelde in
Zeeland. Ze leven niet op de bodem, maar hangen in netten. Ze krijgen meer
zonlicht dan bodemmosselen, waardoor ze sneller groeien en hun schelp dunner
is. Hangcultuurmosselen zijn daarom vaak eerder in het seizoen geschikt voor
consumptie dan bodemcultuurmosselen. In juli start het seizoen van de klassieke
Zeeuwse mosselen van bodemcultuur. Wat smaakt betreft is er geen verschil
tussen bodem-en hangcultuurmosselen.
18. Fabel van r in de maand
Een hardnekkige fabel die al jaren de ronde doet, maar
inmiddels ook al lang achterhaald, is die van de r in de maand. Vroeger waren
mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een r. Dit had alles met
transport te maken. Sinds er goed, gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn Zeeuwse
mosselen gedurende het jaar van juli tot april verkrijgbaar.
Van half april tot juli is de Zeeuwse mossel niet geschikt
voor consumptie omwille van het voortplantingsproces. In juni zit er veel
voedsel in het zeewater zodat de mossel zich weer lekker rond kan eten. Om in
de 'stille' maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er gebruik
gemaakt van importmosselen uit Ierland en Denemarken.
19. Een nieuwe mosselseizoen-"regel"
Om te weten wanneer de mosselen in seizoen zijn, hoef je dus
niet te kijken naar de maanden met 'r', maar naar de seizoenen! In de winter,
zomer en herfst kan je mosselen verkrijgen, in de lente niet!
20. MosselZaadinvang Installatie
Mosselkwekers zijn innovatief. De nieuwste techniek is de MosselZaadinvang
Installatie. Hier groeit het mosselzaad aan lijnen of netten onder drijvers
voor de kust. Dé methode voor de toekomst die zorgt voor schone, zandvrije
mosselen, vol smaak!
|