Wanneer je een potje pesto gaat halen in de winkel is die zeker niet vers en vooral zeer duur. Zelf pesto maken houudt eigenlijk niet zoveel in en het voordeel daarvan is dat je dan echt een zelfgemaakte aromatische,kruidig guerende pesto hebt waarvan je teminste weet wat er in zit.
De benodigdheden voor de aanmaak van de pesto zijn:
- 3 bosjes verse basilicum
- 1 gepeld teentje knoflook
- 20 gram pijnboompitten
- grof zeezout en peper
- 30 gram geraspte pecorinokaas (of parmezaankaas)
- 1 deciliter extra vergine olijfolie
Kneus alle ingrediënten behalve de olijfolie in een vijzel of als het wat gemakkelijk kan in de cutter of een keukenmachine.Dat levert een dikke grove textuur op.Voeg vervolgens de olijfolie beetje bij beetje toe tot je een gladde massa bekomt.
Pesto kan voor verschillende gerechten gebruikt worden. Uiteraard is pesto geschikt voor pasta gerechten. U kunt pesto ook bij toast of broodjes serveren. Het smaakt prima over de carpaccio. Pesto kan een smaakmaker zijn in salades of op de pizza. Andere toepassingen van pesto zijn als toevoeging in sauzen bij kip, vis, rund-, lams- of varkensvlees. U kunt pesto vermengen met roomsaus (ook voor vleesgerechten en pasta gerechten). Groenten kunnen met een lepel pesto verrijkt aan smaak worden. En dat is ook het geval voor pastasalades, aardappelsalades en soepen. Pesto kan ook vermengd worden met zure room als dipsaus of vulling voor een gepofte aardappel.
|