Het snijden van de achterpootham is heel eenvoudig en begint met het op de juiste wijze plaatsen van de ham op de snijplank.
Dit gebeurt met de korte rechte kant (Maza) naar boven en de lange zijde (Contramaza) naar beneden. Het pootje wijst dan naar boven.
Maak een inkeping ter hoogte van de plek waar de verharde huid begint. Verwijder in dunne plakken de eerste toplaag vet (ca. 1,5 cm) tot de rode ham zichtbaar wordt.
Snij zo veel mogelijk horizontaal. Gebruik die plakjes vet eventueel als afdekking om uitdroging te voorkomen.
Komt u het opstaande been (cadera) tegen, snij dan zo veel mogelijk met de punt van het mes ook horizontaal daar omheen
Het is van belang de vetrand (deels verhard) aan de zijkanten van de ham ook stukje voor beetje mee af te snijden opdat het vlees zijn natuurlijke bescherming behoudt tot het moment van consumptie.
Dit voorkomt ook uitdroging.
Het eventueel meegesneden vet kunt u langs het plakje vlees wegsnijden, doch een kleine rand geeft een extra rijke smaak aan het geheel. Snij vervolgens de Punta schuin naar beneden tot het op het bot. Draai vervolgens de ham om en herhaal bovenstaandse stappen. Eenmaal aangekomen op het bot kunt u de rest van de ham in stukjes of blokjes afsnijden, zgn. tacos Tot slot:
Snij altijd naar u toe, echter de vrije hand dient de ham bovenop de ham te ondersteunen, nooit aan de voorzijde, ter voorkoming van snijwonden.
Voor het snijden van de Voorpoot volgt u dezelfde handelingen, het maakt niet uit met welke kant u begint.
Slijp het mes regelmatig om de ham zo dun mogelijk te kunnen blijven snijden.
|