Kappertjes zijn de
ongeopende bloemknopjes, geconserveerd in zout of ingelegd in azijn, van de
kappertjesplant, Capparis
spinosa (uit de kappertjesfamilie Capparaceae). De plant wordt gekweekt in landen met een mediterraan klimaat, vooral
in Spanje, Frankrijk en Italië.
Ze hebben een blauwgroene kleur en een frisse,
zurige smaak. Kappertjes worden onder andere gebruikt in sauzen, eiergerechten,
op broodjes gerookte zalm, bij visgerechten salades en op pizza's.
Een eenvoudig maar
superlekker receptje met kappers:
Rog is
superlekker, maar moet heel vers zijn. Rog bewaart heel slecht en gaat snel
naar ammoniak stinken. Dus na aankoop onmiddellijk klaarmaken, is de boodschap.
Benodigdheden
voor 4 personen:
4 roggen van
ongeveer 250 gram, 100 gram boter, 1 ui, 1 wortel, 1 schijfje citroen,
kappertjes, tijm, laurier, zout, peper
Pel de ui en
snij hem in grote stukken. Doe de stukken ui met de wortel, de citroen en de
kruiden in een pot water en laat alles goed koken.
Zeef het
water en leg de roggen in het gezeefde water. Laat ze tien minuutjes opstaan en
laat daarbij het water net niet koken.
Voor de saus
maak je een simpele beurre noisette. Dit is de boter smelten en heel lichtjes
bruin laten worden. Voeg er dan de kappertjes bij en enkele druppels azijn.
Dien op met
gekookte aardappelenen wat fijngesneden ijsbergsla in wat vinaigrette.
|