Ons wordt altijd voorgehouden dat ouderen heus nog wel aan seks doen. Maar als ik een onderzoek van de Nederlandse arts Esmé Nijland mag geloven, valt dat vies tegen!

Zij vroeg 3000 Europese vrouwen of zij nog wel eens vrijen. Wat bleek? Tweederde van de vrouwen wil na de menopauze geen seks meer. Zelfs als manlief zijn best doet is ze niet tot een vrijpartij over te halen.  

Nijland ondervroeg niet alleen 3000 vrouwen, maar ook 600 artsen over de gevolgen van hormonale behandeling op de seksualiteit van vrouwen na de menopauze.

Het is gebleken dat bij maar liefst 65 procent van de vrouwen na de overgang hun interesse in seks zo sterk is afgenomen, dat dit hun relatie negatief beïnvloedt.

Nijland vindt het opvallend dat de artsen dit probleem kennelijk minder hoog inschatten dan de vrouwen zelf. Zij denkt dat dit komt doordat vrouwen zich schamen en daardoor er niet met hun arts over hun seksuele problemen durven praten. Ze willen dat alleen als de huisarts er zelf over begint, aldus Nijland.