Als vergelijking hierbij de originele foto in kleur. U merkt dat voor de inzending naar de workshop volgende aanpassingen zijn gebeurd : - zwart-wit filter - beelduitsnijding - koeltoren rechts naast het hoofd weggemoffeld
Graag reacties of jullie het anders hadden gedaan.
Genietend van de zon op een boot op de Maasplassen. De originele foto was wel in kleur. Zwart-wit filter gebruikt vanwege het thema (portret in zwart-wit) In de workshop volgend commentaar van Wilfried : Mooie compositie maar de foto heeft wel een grote korrel wat natuurlijk niet zo mooi is. Uitgebrande vlekjes op het voorhoofd en haar, Dit komt wel door het warme weer : te veel bezweet. Volgende keer beter misschien !
Impressie van de overvloed aan kleur die een "ordinaire" geranium te bieden heeft (bestaat er wel zoiets als een ordinaire bloem ?). Hier met gebruik van de super macro instelling. Moeten zulke foto's ook echt scherp zijn of is een beetje "flou" in deze gevallen acceptabel ? In de mailgroep merkte men op dat de meningen hierover verdeeld zijn, maar dat men toch overwegend voorstander is van scherpte in macro-opnames. Over de artistieke vrijheid heeft iedereen natuurlijk zijn eigen mening, maar in deze groep zijn we toch aangesloten om in de eerste plaats GOEDE (dus scherpe) foto's te leren maken, en dat lijkt voor macrofoto's zonder statief niet altijd zo eenvoudig.
Korenbloemenblauw - bestaat er een intenser blauw ? Ik kan mijn ogen gans de zomer verlustigen aan dit spektakel, want waar ze staan woekeren ze verder. Met spijt in het hart moet ik ze soms als onkruid uittrekken om ze een beetje binnen de perken te houden. Maar een tuin zonder deze felblauwe schittering kan ik me niet voorstellen...
Deze schitterend witte clematis bloeit ieder voorjaar gedurende een tweetal maanden met een oogverblindend witte bladerkrans. Echte juweeltjes. Deze is nog maar net open en dus nog een beetje groenig. Misschien nog mooier dan het felle wit dat er op volgt.
Dit was een eerst test met tegenlicht. Ik kreeg als reactie hierop wel een gouden tip van Ward van Jim :
Voorzichtig met dergelijke opnames omdat je lens als een vergrootglas werkt.Hierdoor kan door de gefocuste stralen van de zon een gat in je diafragma gebrand worden;;;;resultaat kodak is weg te werpen.
NOOIT DE ZON RECHTSTREEKS IN JE LENS LATEN SCHIJNEN
PENTAX Optio S50 - 1/1000Sec - F4,3- ISO : 50 - White Balance : Auto - Flash : no