s'Anderendaags morgen,voor het krieken van de dag,kwam de beenhouwer terug.Alois nam dan het geslachtte varken onder handen en begon met het snijden van de korteletten,de hespen de schotelkes enz.Hespen roken,na het zoutzn durfde ons vader ook wel eens.Daarna gingen ze te drogen aan de kaveboord in een rood witte zak,gemaakt van keukenhanddoeken.We hadden ribbekes die ons moeder klaarmaakte met bruin tafelbier waardoor ze fantastisch smaakten.De paté was overheerlijk,net als het hoofdvlees en de smout smaakte op onze boterhammen.Zelfs de kaantjes,die gevormd werden bij het koken van het vet,kwamen uiteindelijk in de saus terecht.En dan worst maken met zo een molen waar men met de hand het rauwe vlees induwde,samen met wat brood en ajuin.Gemalen werd dit allegaartje in een dunne darm geperst.We kwamen ogen tekort.Dan mochten we met een zendingske(een kleine hoeveelheid van het pas bereide varkensvlees)naar onze nonkels en tantes gaan.Dat bracht op zijn minst een snoep,een appelsien of wat centjes op. Maar terug naar kerstmis.Het liefst wat ik eet is een met zoet bruin bier klaargemaakt tam konijn.Dikwijls heb ik me afgevraagd of dit niet komt omdat ons vader met kerstmis altijd een konijn,zelf gekweekt overigens,slachtte.Achter ons huisje hadden we nog een lapje grond en daarop stond,naast een zelfgebouwd hok,een rij konijne kootjes,en een duivenhok.De zinderstenen die ons vader hiervoor gebruikte,had hij,met engelen geduld zelf gemaakt met oa.de assen uit de kachel.Trouwens alles,zelfs zijn duivenhok had hij van a tot z samen geknutseld.Jammer dat dit alles overschaduwd werd door wat we allemaal hebben moeten doorstaan en het verdriet dat hij ons,maar vooral ons moeder heeft aangedaan.Nu denk ik daar liever niet meer aan. Vervolgd......
|