Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Laatste commentaren
  • Sadiq Seo (sadiq seo)
        op
  • Schijn en Werkelijkheid en de Vlaamse moraal (Jort)
        op
  • Spoor lanaken-Maastricht voor personenvercoer (L Hermans)
        op
  • Lijst (Roel Veltmeijer)
        op Lijst van kandidaten bij Onbegrensd Lanaken
  • ivm Go Pass (Kevin Cannoot)
        op
  • Mixed Media Projects
    Communicatief
    15-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    MAASTRICHT - Maastricht staat voor een stevige uitdaging. Het bezoekersaantal is fors gegroeid door het vernieuwd, aantrekkelijk centrum en het grote winkelaanbod, zeker nu ‘Mosae Forum’ en ‘Entre Deux’ opengaan. De binnenstad kent een groot economisch perspectief. Na Amsterdam telt Maastricht het meest aantal bezoekers, goed voor 15 miljoen mensen. Zelf wonen er 120.000 man in de stad, al is die als vestigingsplaats wel vrij compact qua oppervlakte. En daar knelt net het schoentje. Maastricht kampt met een slechte luchtkwaliteit en dreigt de Europese norm niet te halen in 2010. Er zijn 20 wegvakken waar de luchtkwaliteit slecht is. Dat is o.a. op de singels en de invalswegen. Daarom wil de stad een optimale bereikbaarheid combineren met een gegarandeerde leefbaarheid. Vandaar doseerlichten en een nieuw parkeerbeleid. Maar dat zorgt voor heel wat gefrustreerde stadsbezoekers, zeker vanuit ons land. Ze staan op sommige momenten meer dan een half uur aan te schuiven richting de binnenstad. Parkeren kost dan nog eens 1.70 € per schijf van 58 minuten. Wethouder Wim Hazeu (Milieu en Verkeer) erkent het probleem: “We moeten het systeem nog fine-tunen. De doseerlichten lijken een rigoureuze maatregel, maar alleen zo kan het verkeer op de singels vlot draaien. De doseerlichten gaan in werking wanneer het quotum aan wagens op de singels bereikt is. En dat is uiteraard tijdens de spits en op koopzondagen. Mocht de filevorming op de singels blijven, dan halen we de norm aan luchtkwaliteit niet. Dat kan repercussies hebben voor bouwprojecten in de stad. Die kunnen door de overheid worden geweigerd.”
    Volgens Hazeu moet de stad het waarom van de doseerlichten beter communiceren naar de automobilisten. Want er komen nog lichten bij op termijn, zoals in de buurt van Meerssen.
    Ook zal de stad alternatieven moeten zoeken voor het openbaar vervoer.
    “We willen het netwerk verbeteren en inpassen in jullie provinciaal Spartacusplan, waarbij sprake is van een lightrail. En we moeten zien of de bussen niet via een vrije strook of een omleiding kunnen passeren, zodat het openbaar vervoer niet terecht komt in de files. En we zullen duidelijk moeten maken dat de bushaltes naar België zijn verplaatst. Tenslotte zullen we een ‘park and walk’ naast een ‘park and ride –plan’ ontwikkelen. Dat betekent parkeren buiten de singel tegen gereduceerd tarief  op loopafstand van de binnenstad. En een parking aanleggen bij de A2 waar je een shuttle kunt nemen.”
    Uiteraard zijn er nog tal van mensen die de fiets nemen. “Hiervoor hebben we gratis bewaakte fietsstallingen voorzien. Naar de stad toe zijn er voldoende fietsmarkeringen, binnen de stad geldt het gemengd wegverkeer.”
    Dat de doseerlichten blijven, lijkt zeker, want het past, volgens de wethouder, in een goed doordacht verkeersplan. Op het verzoek van de samenwerkende handelaars om de lichten als experiment voorlopig uit te schakelen, zodat men kan inventariseren hoe de verkeersstroom zich ontwikkelt, zal hij waarschijnlijk niet ingaan. Geduld wordt letterlijk en figuurlijk een mooie deugd in Maastricht. - WJL

    15-11-2006 om 16:31 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    LANAKEN- Het project 'Economisch Netwerk Albertkanaal' (ENA), voorziet de komende jaren in de aanleg van 200 hectare nieuwe bedrijventerreinen in Beringen, Ham, Tessenderlo, Genk en Lanaken. Door de afbakening van een aantal regionale bedrijventerreinen komen er daarnaast in onder meer Bree, Maasmechelen en Alken nog eens 200 hectare industriegrond bij. Maar in Lanaken moet er eerst nog een serieuze knoop worden ontward.
    Behalve het ENA-project in het kader van de Limburg-overeenkomst tussen de Vlaamse regering en de bestendige deputatie, wordt nog onderzocht om 150 hectare bijkomende industriegrond in Ham, Genk-Zuid en Zolder-Lummen versneld als bedrijventerreinen te kunnen inrichten, zo luidt het. Op deze terreinen kunnen watergebonden industriële activiteiten worden ontwikkeld. Gedeputeerde Marc Vandeput (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij )wijst er op dat de ontwikkeling van het ENA-project nauw samenhangt met de erkenning van Genk als logistieke poort. "Deze erkenning biedt Limburg grote kansen om zich op economisch en logistiek gebied verder te ontwikkelen en om bijgevolg ook meer jobs te creëren".
    Maar er kunnen donderwolken hangen boven de laatste fase in de ontwikkeling van het nieuwe ENA – terrein. Burgemeester Vangronsveld in Lanaken zegt dat het betrokken gebied werd ingekleurd op het gedeelte tussen het Albertkanaal en de stad Maastricht, achter het huidige terrein Hoechst-Celanese, in de richting van steenbakkerij Heylen. Bedoeling is om er watergebonden industrie aan te trekken. Wellicht komen de terreinen in Lanaken het laatste aan bod rond 2015. En daar is een duidelijke reden voor!
    “Eerst moet men nog een knoop ontwarren op nationaal niveau, “ aldus Vangronsveld, “ Immers op deze strook staat het zgn. ‘Cabergkanaal’ ingetekend. En hier rond loopt een discussie tussen de Federale en de Nederlandse regering. Volgens mij kan dit traject worden opgeheven, want het staat al decennia op de kaart en werd nooit uitgevoerd. Dit Cabergkanaal neemt immers een kwart van de grondoppervlakte in van het te ontwikkelen industrieterrein. Alleen Maastricht bleef vragende partij voor de aanleg van het kanaal. Het is inderdaad zo dat wanneer de duwvaart met grotere containerschepen gaat varen van de Maas naar het Julianakanaal er een probleem kan ontstaan voor de bruggen. Dan zouden deze nieuwe schepen niet meer onder de bruggen door kunnen wegens te hoog. In dat geval vormt het Cabergkanaal een alternatief als verbinding tussen de Maas, het Albertkanaal en de zeehavens.” Nog volgens burgemeester Vangronsveld zou er momenteel in Lanaken geen vragen zijn vanuit de industrie naar watergebonden terreinen in Lanaken. ‘ Maar wat niet is, kan vlug komen’, besluit Vangronsveld.” – WJL

     

    15-11-2006 om 16:30 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    LANAKEN – Recent kregen een aantal inwoners van de Nijverheidslaan een schrijven van de gemeente, waarbij ze werden geïnformeerd over de uitbreidingsplannen van de Vuurwerkzaak Vangelabbeek. Die ligt op het aanpalende industrieterrein Europark.  De vuurwerkmeesters vragen een uitbreiding aan voor drie bunkers, waarin 1500 kg feestvuurwerk kan worden gestapeld. De aanvraag is het gevolg van het feit dat afgelopen jaar teveel vuurwerk lag gestapeld in de huidige opslagruimte. Vuurwerk dat toen werd in beslag genomen en dat eerstdaags weer moet worden teruggegeven aan de Vangelabbeeks. Ook voor de winkel zelf loopt een aanvraag om 4 kg in de verkoopsruimte te mogen uitstallen.
    De aanvraag leidde reeds tot ongerustheid bij tal van buurtbewoners. Niet bij iedereen, want bij het appartementenblok aan de inrit van de straat bleken de eigenaars niet te zijn ingelicht.
    Volgens de bewoners moest het bedrijf bijna tien jaar geleden verhuizen van het centrum naar het industriepark omwille van veiligheidsredenen. Een eerste aanvraag in 1995 ging toen, ook al door protest niet door. Ook vragen de bewoners zich af met welke ontvlambare en ontplofbare producten zal worden gefabriceerd en hoe veilig het transport is naar de huidige bunkers in Zutendaal. Tenslotte vormen vier zeecontainers een doorn in het oog, want ook over de inhoud hiervan is men niet op de hoogte.
    Robert en Joeri Vangelabbeek tonen begrip voor het ongenoegen en de ongerustheid.
    “Het is jammer dat de gemeente Lanaken de bezwaren van de mensen zondermeer toevoegt aan het dossier. Een extra woordje uitleg had veel miserie en hoofdbrekens kunnen voorkomen. Maar de gemeente gaat dan ook weer niet over de vergunning. Het is het provinciebestuur dat de VLAREM- wetgeving hanteert. Daarom willen we het nog eens duidelijk uitleggen: er komen drie bunkers voor opslag van feestvuurwerk. De bunkers zijn van gewapend beton, uit één stuk gegoten, negen centimeter dik met een brandwerende deur. Alles verloopt volgens de wettelijke normen. De bunkers worden links achter ons bedrijf op zes meter van de omheining ingeplant, zoals aangeduid door de overheid. De deuren worden gericht naar het midden van het terrein. De brandweer van Genk en Maasmechelen leverden een positief advies af. In 1995 verhuisden we niet omwille van het veiligheidsrisico, maar veeleer omdat we moesten uitbreiden. We kregen toen reeds een vergunning om 2625 kg vuurwerk te stockeren, maar we hebben toen omwille van economische omstandigheden geen extra bunkers gebouwd. Er is toen ook niet overgegaan tot de stockage van dat vuurwerk. Maar nu zijn we slachtoffer van ons eigen succes en moeten we de zaak vergroten. Let wel: van fabricage is totaal geen sprake! Overigens zullen we hoofdzakelijk in de maanden november en december de bunkers gebruiken voor het vuurwerk, de rest van het jaar willen we er oude airbags stockeren, een andere activiteit van ons bedrijf.”
    Met de investering is 45.000 euro gemoeid. Momenteel werken er 7 mensen bij Vuurwerkmeesters Vangelabbeek. Op termijn zou er een extra werkkracht bij komen.
    “Wat het vervoer betreft, rijden we met speciale vrachtwagens, volledig volgens het boekje. We zijn echt bereid om alle buurtbewoners, zo’n 20 tal huizen in de straat, uit te nodigen en hen alles goed uit te leggen. We begrijpen dat ze ongerust zijn. We hebben al eens een brandje gehad, maar let wel, een bunker is geen werkplaats. En ons vuurwerk is van een heel ander kaliber dan dat van Enschede. Overigens, weet je dat we op amper 100 meter hier, vlak over de Nederlandse grens, 10.000 kg op amper 8 meter binnen de bewoonde wereld mogen opstapelen ? Wees dus maar gerust, onze Belgische wetgeving legt best hoge normen op. Overigens, we wonen bij ons bedrijf. Dacht je nu zelf dat we op een bom gaan leven?” -WJL

    06-11-2006 om 19:02 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    LANAKEN - In Lanaken zijn de nieuwe coalitepartners VLD en Sp.a overgegaan tot invulling van de namen en bevoegdheden voor de uitvoerende mandaten voor de legislatuur 2007-2012
    Als burgemeester werd voorgedragen Guido Willen (VLD ) met als bevoegdheden o.m.
    algemeen beleid, politie, veiligheid, burgerlijke stand, ruimtelijke ordening, brandweer,huisvesting  en grensoverschrijdende samenwerking
    Als eerste schepen zal voorgedragen worden Mark Curvers (VLD) met als bevoegdheden o.m. Cultuur, toerisme, Bibliotheek, Pietersheim, Public relations, informatie  en buurtontwikkeling.
    De overige schepenen zijn :
    Baldewijns Roland ( SP.a ) : bevoegdheden Mobiliteit, Milieu, investeringsprojecten binnen de openbare werken, Verkeer, Personeel, energie en nutsvoorzieningen en feesten en plechtigheden.
    Martens Sofie ( VLD ): bevoegdheden Jeugd, Onderwijs en Gelijke kansenbeleid
    Puts Felix (VLD): Openbare werken ( behalve de investeringsprojecten ), onderhoud van wegen, pleinen, gebouwen, opvolging van meldingskaarten, containerpark en personele organisatie Technische dienst.
    Bervaes André (VLD ) : Financiën, begroting, economie, opvolging Autonoom Gemeentebedrijf, juridische zaken en grondbeleid.
    Stevens Michel ( SP.a ): Sport, senioren, gezin, ontwikkelingssamenwerking en gehandicaptenbeleid.
    Overige bevoegdheden zullen later nog toegewezen worden aan de VLD schepenen.

    Voorzitter van het OCMW wordt Nelissen Pierre ( VLD ). Hij zal in het kader van het nieuwe gemeente decreet toegevoegd worden aan het schepencollege met als bijkomende bevoegdheden: middenstand, sociale economie - tewerkstelling (PWA) en bosbeheer en Landbouw.

    Als schepen zal Puts Felix ( VLD ) na drie jaar opgevolgd worden door Patrick Tollenaers ( VLD ).
    Pierre Nelissen (VLD ) wordt na drie jaar opgevolgd door Nivelle Rudi (VLD ) als voorzitter van het OCMW – toegevoegd aan het schepencollege.

    Tot slot zal Marino Keulen (VLD) voorgedragen worden als voorzitter van de gemeenteraad.- WJL

     

    02-11-2006 om 16:59 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    LANAKEN – MAASTRICHT - Om een sterkere partij in de markt te zijn en een breder aanbod te kunnen bieden heeft papierfabrikant Sappi besloten de bedrijven in Lanaken en Maastricht onder de bedrijfsnaam ‘Sappi Limburg’ samen te brengen onder één directie. De juridische eenheden Sappi Lanaken N.V., Sappi Maastricht B.V. en Sappi Netherlands B.V. worden rechtsgeldig voortgezet.

    Edward de Vries, voorheen bedrijfsdirecteur van Sappi Maastricht Mill, werd met ingang van
    1 november a.s. benoemd tot algemeen directeur van Sappi Limburg. Huidig directeur Peter Loubele uit Lanaken krijgt de functie directie Lean Projects toebedeeld. Hij was de eerste en enige Belgische directeur en echte Lanakenaar in het bedrijf. In de toekomst zal Loubele zich bezig houden met het project ‘Anders gaan werken’.

    Nu de directie en het management benoemd zijn, zal enerzijds worden bekeken vanaf welke locatie zij werkzaam zullen zijn en hoe verdere synergie tussen beide bedrijven kan worden gerealiseerd, teneinde de inzet van mensen en middelen efficiënter te kunnen doen plaatsvinden.

    Bij Sappi Lanaken moeten op korte termijn 120 banen sneuvelen. Momenteel werken er zo’n 700 mensen. Het personeel ging afgelopen maanden reeds meerdere malen in staking.


     

    02-11-2006 om 11:23 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    LANAKEN – Wie langs de N2 van Lanaken richting Bilzen rijdt heeft ze zeker al gezien: de nieuwe primus vangrails. Ze beschermen er alleenstaande bomen, maar ze kunnen ook worden ingezet bij verlichtings- of praatpalen, bushokjes, brugpijlers enz.. Het is een innovatief systeem van thermisch verzinkt staal met botsabsorberende elementen in schuimrubber. Hierdoor wordt de auto na de aanrijding terug geleid naar de oorspronkelijke rijrichting. Door de zeer korte lengte en de positie van de heipalen raakt men de vitale boomwortels niet. Het is dus zeker een goed alternatief voor het kappen van de bomen. Daarenboven neemt dit soort aparte vangrails slechts 6,4 meter plaats in  en kan het dus perfect worden geplaatst in de buurt van kruispunten en inritten. De kostprijs bedraagt 1800 euro en de plaatsing gebeurt in amper een uurtje. Dat de eerste proefopstellingen langs de N2 in Limburg gebeuren is niet toevallig. Volgens de dienst Wegen en Verkeer Limburg wordt op dit rechte rijstuk vrij hard gereden en vormt de inkom van de laan een tunneleffect. Uit vrij recente statistieken (2002) blijkt dat er 1377 automoblisten in ons land tegen een boom knalden. Daarbij noteerde men 160 doden en  490 zwaargekwetsen. De komst van de nieuwe vangrail moet dit cijfer naar beneden halen. De firma Wolters uit Diest heeft er alleszins goed oog in: er zijn reeds toezeggingen om in St.Pietersleeuw en Herentals dergelijke vangrails te starten. En ook tal van andere gemeentebesturen hebben hun interesse laten blijken, want naast de gewest-, komen  ook gemeentewegen in aanmerking voor deze nieuwe techniek.

    02-11-2006 om 11:18 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    NEERHAREN – Theatergroep ’t Amateurke staat weer op de planken met een blijspel. Het verhaal speelt zich opnieuw onder de Maaslandse kerktoren af. Ene Eddy Debruyn werkt als bediende op de Ford.  Op een dag, als hij na z'n dagtaak van de bus stapt, ontdekt hij dat hij het verkeerde koffertje heeft.  Iemand moet per vergissing zijn koffertje hebben meegenomen. Op zich niet zo'n wereldschokkende gebeurtenis, ware het echter niet dat hij nu een koffertje heeft, waarin maar liefst voor miljoenen euro's zitten. Dit brengt z'n hoofd totaal op hol en hij wil zo vlug mogelijk het land uit om in Brazilië, samen met z'n vrouw, te gaan genieten van deze plotse rijkdom. Zo eenvoudig zal het echter niet verlopen ... allerlei toestanden verhinderen dat ze Neerharen vlug kunnen verlaten.  'Geld! Geld! Geld!' van Ray Cooney is een knotsgek blijspel dat men zeker niet mag missen!
    Regisseur Davy Bikkems: “ Na een korte, maar intensieve repetitieperiode is t' Amateurke er weer in geslaagd een vrolijk toneelstuk af te leveren. Ze zorgen traditiegetrouw voor een aangename avond vol hectische situaties. Tijdens het regisseren mocht ik kennis maken met de inzet, de humor, de toffe sfeer en met mensen die ervoor willen gaan.” Bikkems is als regisseur niet de eerste de beste als we actrice Marie-José Claessens mogen geloven. “ Wij geloven zelfs dat hij vroeger van zijn wieg een toneelpodium heeft gemaakt, “ lacht ze. “ Als vaste waarde als acteur bij Het Hasselts Toneel en bij Thalia Houhalen, maakte hij nu zijn  regie debuut bij ons!. Het is dan iemand met meer dan zomaar een toneelmicrobe, het is een absoluut toneelbeest.” Van wederzijds respect en enthousiasme gesproken.
    Spelen mee : Theo Manders, Bep Bosch, Marie-José Claessens, Wim Vankevelaer, Julia Delille, Pierre Beckers, Danielle Leenders, Robby Leenders. Licht en geluid komen van Mario Willen .Decor : Nolke en Jos Beinsberger, Giel Bollen en Jos Houben zorgden voor het decor en souffleur is Irene Peulen.
    Speeldata:3 en 4 november in CC Eisden-Maasmechelen, 18 november in CC Achter Olmen Maaseik en op 1, 8 en 9 december in Cultuur Centrum Lanaken. Aanvang telkens om 20.15 uur. Kaarten: 7 €
    - WJL

     

    30-10-2006 om 18:35 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Jubileumconcert  sluit 40 jaar koorzang De Oosterster  af
    Jempi Welkenhuyzen (WJL)
    LANAKEN - Met het jubileumconcert op 18 en19 november sluit het gemengd koor De Oosterster uit Veldwezelt een feestelijk concertjaar af ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan.
    Het koor De Oosterster brengt zowel klassieke als profane muziek en heeft in al haar bestaansjaren reeds vele schitterende projecten tot stand gebracht en telkens met groot succes. Denk maar aan :’Die Krönungsmesse’ van Mozart, ‘Die Schöpfung’ van Haydn, ‘The Anthems’ van Händel, de ‘Carmina Burana’ van Orff, ‘het Requiem’ van Fauré of ‘het Requiem’ van John Rutter, om de voornaamste te noemen.
    En ook nu weer brengt De Oosterster een uitzonderlijk concert vol koormuziek en wel van niemand minder dan Wolfgang Amadeus Mozart ( °1756 ). Hoe kan het anders in een Mozartjaar dat ook naar zijn einde toeloopt.
    Harry Roex (voorzitter): “ Het zijn kleine motetten voor soli, koor en kamerorkest. Die worden afgewisseld met het driedelige “Exsultate, jubilate” KV.165, waarin de Maasmechelse sopraan Ilse Eerens weer zal schitteren. Daarnaast brengen we de “Vesperae Solennes” van Michael Haydn (+ 1806),gecomponeerd in 1782 voor het 1200-jarig bestaan van het bisdom Salzburg – met zijn beroemde of eerder beruchte prinsbisschop Colloredo. Met dit werk wordt eens te meer de feestelijke stemming onderstreept door het harmonieuze samenspel van kopers en hout, pauken en strijkers, soli en koor. “
    De uitvoerders van dit unieke concert zijn  sopraan Ilse Eerens, alt Marianne Vliegen, tenor Gunther Maginelle, bas Jurgen Vollens, de koren “De Oosterster” uit Veldwezelt en “Cantate “ uit Maasmechelen. Het geheel wordt ondersteund door een professioneel samengesteld kamerorkest. Dit alles onder de bezielende leiding van dirigente  Marie-Rose Van Gerven.
    De uitvoering heeft plaats op zaterdag 18 november in de St. Barbarakerk te Eisden -Maasmechelen (20.15 uur) en op zondag 19 november (15u30)  in de Sint-Lambertuskerk te Veldwezelt.
    De koren nodigen iedereen van ganser harte uit op dit uitzonderlijk  ‘Mozart & Haydn’ concert. Na afloop van het zondagmiddagconcert is iedereen uitgenodigd op een gezellig samenzijn in O.C. Berenhof.Toegangsprijs: voorverkoop: € 10 en kassa: €12. Senioren van +55j betalen € 10 en jongeren -16j zijn gratis Kaarten en info: tel.089 -713669  of  www.deoosterster.be - WJL
                   

    30-10-2006 om 18:34 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Oudste archeologische site van Vlaanderen gevonden!

    LANAKEN – Niet het Hezerwater, vlakbij de Dousberg in Veldwezelt is de oudste archeologische site, maar een leemgroeve op de grens van Lanaken met Riemst mag die titel nu op naam schrijven. Daar vonden de Maastrichtse kwartairgeoloog Erik Meijs  en amateurarcheoloog J.P. de Warrimont enkele paleolitische artefacten. Het gaat o.m. om een Levalloisafslag en een werktuig (zgn. racloir). Uit de meest recente waarnemingen zijn dit naar de huidige inzichten zelfs de oudste archeologische vondsten in Vlaanderen. Niet ver van de groeve werden in Veldwezelt eerder al Neanderthalerresten gevonden. Maar deze vondsten dateren van 300.000 tot 400.000 voor Christus en zijn dus nog ouder. Eerder werden in de buurt al vondsten geassocieerd met het zgn. Rocourt-bodemcomplex.

    Intergemeentelijk archeoloog Tim Vanderbeken (ZOLAD) : “ De huidige vondsten werden op een diepte van 10 meter onder het maaiveld aangetroffen. Speciaal is dat de vondsten geassocieerd worden met een bodem en met houtskool. De levalloisafslag en het double racloir werden waarschijnlijk gebruikt voor het snijden van vlees en het afsnijden bv van grassen, takken en dergelijke.”

    Vanderbeken wil de wetenschappelijke waarde en het potentieel van de vindplaats in een Europees perspectief stellen. “ Het is een unieke vindplaats. Aangezien de archeologische site op de bodem van de groeve ligt, hindert dit de verdere ontginning niet. Dit laat dus ruimte voor een gedegen wetenschappelijk onderzoek. Daarbij tonen de vondsten eens te meer aan dat de archeologische problematiek van de leemontginningen door de bevoegde instanties wordt onderschat. Ik heb gevraagd om het onderzoek tegen het voorjaar op te starten en ons zeker een half jaar de tijd te geven.”

    ZOLAD heeft intussen bij de bovenlokale  overheden aangedrongen om in dit dossier van hoog wetenschappelijk niveau hun verantwoordelijkheid te nemen. Gedacht wordt dan aan de wetenschappelijke verwerking van de opgravingen op de site en om een regeling uit te werken om de archeologische opvolging in zo’n ontginningsgebied te garanderen.  Er werd immers amper met een woord gerept over archeologie in het recent goedgekeurde gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan rond de afgraving van leemzones in Zuid-Limburg. En dit, ondanks talrijke bezwaren van de gemeenten Lanaken, Riemst en Bilzen die bij ZOLAD zijn aangesloten.

    Maar dat is eerder een verhaal van de politiek, dan wel van de archeologen zelf. - JWL

    30-10-2006 om 18:31 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderen leren dansen vanuit hun buikgevoel
    Kinderen leren dansen vanuit hun buik
    LANAKEN – Sinds kort leren kinderen vanaf vijf jaar buikdansen in Lanaken. De eeuwenoude danskunst die uit verschillende stijlen en ritmes bestaat wordt er gedoceerd door Ietara, in het dagelijkse leven Ietje Van Vroonhoven uit Veldwezelt. Van Vroonhoven werkte eerder aan tal van projecten in het Kunstencentrum vanHelmond. Nu zakt ze af naar de balletzaal van Eurofit. Oriëntaalse dans is niet bepaald gemakkelijk. Daarom heeft Ietje speciaal voor de kids een moderne dansstijl ontwikkeld en de choreografieën zo gemaakt dat de echte isolatie buikdansbewegingen in voldoende mate toch naar voren komen.
    Ietje Van Vroonhoven: “ Sinds kort loopt er een opleiding. Momenteel zijn dat cursussen voor meisjes tussen 5 jaar en 12 jaar. Er is zelfs een kleintje van 4 jaar bij! We laten de kids één uur lang dansen op de vrolijke klanken en ritmes van Arabische en Turkse popmuziek en Libanese folk. Daarbij doen we aan disco buikdansen waardoor de traditionele dans toch iets moderner overkomt. Denk aan de vele videoclips, zoals o.a. bij auteurs als Shakira of Tarkan! Buikdansen is immers daardoor de jongste tien jaar enorm in opmars gekomen. Het is een mooie kunstvorm uit Egypte en Turkije. Het is zeer vrouwelijk, vol vloeiende bewegingen en je voelt je door en door vrouw, want alle delen van het lichaam komen aan bod: van hoofd tot bekkenbewegingen, armen, handen, heupen, billen en schouders. ”
    Buikdansen betekent tevens dat alle spieren aan bod komen. De techniek wordt spelenderwijze aangeleerd aan de kinderen. Ietje Van Vroonoven: “ We leren de muziek interpreteren door goed te luisteren, ritmes te klappen, soepel te bewegen met de heupen en mooi te lopen. De kinderen krijgen een mooie sjaal omgegord en gaan aan de slag. Net zoals de volwassenen leren we hen zich een op en top meisje te voelen, dik of dun, buik of niet.”
    Volgens Ietje draagt het buikdansen bij tot hun zelfbewustzijn. Verlegen kinderen bloeien inderdaad open. Ze gaan trots met de neus in de wind naar huis. Bedoeling van de cursus is dat de kinderen na een aantal maanden een heuse choreografie kunnen dansen. Ietje: “ Dan gaan ze samen met de volwassenen naar een heus buikdansfestival in Maastricht. De moeders zijn nu al kleertjes aan het maken en zelf leen ik materiaal uit van de school.
    GeInteresseerden kunnen nu al inschrijven voor een nieuwe groepscursus. Ook middelbare scholieren zijn welkom (12j tot 18j). Gedanst wordt op woensdag vanaf 17 uur. Voor meer info: 06.29054560 of via Ganzenlaan 7 Veldwezelt  – JWL
     

    30-10-2006 om 17:48 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Nieuw vangrail systeem redt mensenlevens

    LANAKEN – Wie langs de N2 van Lanaken richting Bilzen rijdt heeft ze zeker al gezien: de nieuwe primus vangrails. Ze beschermen er alleenstaande bomen, maar ze kunnen ook worden ingezet bij verlichtings- of praatpalen, bushokjes, brugpijlers enz.. Het is een innovatief systeem van thermisch verzinkt staal met botsabsorberende elementen in schuimrubber. Hierdoor wordt de auto na de aanrijding terug geleid naar de oorspronkelijke rijrichting. Door de zeer korte lengte en de positie van de heipalen raakt men de vitale boomwortels niet. Het is dus zeker een goed alternatief voor het kappen van de bomen. Daarenboven neemt dit soort aparte vangrails slechts 6,4 meter plaats in  en kan het dus perfect worden geplaatst in de buurt van kruispunten en inritten. De kostprijs bedraagt 1800 euro en de plaatsing gebeurt in amper een uurtje. Dat de eerste proefopstellingen langs de N2 in Limburg gebeuren is niet toevallig. Volgens de dienst Wegen en Verkeer Limburg wordt op dit rechte rijstuk vrij hard gereden en vormt de inkom van de laan een tunneleffect. Uit vrij recente statistieken blijkt dat er 1377 automoblisten tegen een boom knalden. Daarbij noteerde men 160 doden en  490 zwaargekwetsen. De komst van de nieuwe vangrail moet dit cijfer naar beneden halen. De firma Wolters uit Diest heeft er alleszins goed oog in: er zijn reeds toezeggingen om in St.Pietersleeuw en Herentals dergelijke vangrails te starten. En ook tal van andere gemeentebesturen hebben hun interesse laten blijken, want naast de gewest-, komen  ook gemeentewegen in aanmerking voor deze nieuwe techniek. - JWL

    30-10-2006 om 17:47 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    MOSAE MAGAZINE GENOMINEERD OP DE BEDRIJVEN KONTAKT DAGEN
    Jempi Welkenhuyzen (WJL)
    LANAKEN-    Holtackers Reclamegroep – een full service reclame- en beletteringbureau en uitgeverij van diverse magazines – sleept de prijs voor Beste Conceptmatige aanpak  in de wacht op de Bedrijven Kontaktdagen in het MECC Maastricht. Dit netwerkevenement is de beurs bij uitstek voor ondernemend Belgisch en Nederlands Limburg.

    Holtackers Reclamegroep pakte uit met Mosae Magazine, één van haar 3 gratis huis-aan-huis bladen. Dit full colour magazine bereikt 111.300 brievenbussen in 12 gemeentes in Nederlands en Belgisch Limburg en verschijnt 5x per jaar. Belangrijke troef van het blad zijn de artikels die focussen op wat er leeft binnen deze dynamische regio en dit op vlak van cultuur, ondernemen, mode, interieur, toerisme in eigen regio, gastronomie, etc.

    Het juryrapport was lovend. Het concept was heel doordacht beginnend met een uitnodiging, een stand, performance en nawerking, alles consequent met het product Mosae Magazine in de hoofdrol. Op de stand werd de bezoeker uitgenodigd deel te nemen aan een behendigheidsspelletje. De 12 verschillende gemeentes werden voorgesteld aan de hand van brievenbussen, mooi geografisch gekaderd op een kaart van de Mosae-regio. Onder de noemer “U gooit Mosae gratis in de bus”, kregen de kandidaten 12 dummies van Mosae Magazine die ze moesten werpen in die 12 brievenbussen. De twaalf te winnen prijzen bestonden uit gratis reclameruimte in Mosae Magazine. De score werd daarom ook zorgvuldig geregistreerd op een daarvoor ontwikkeld formulier. Op deze wijze werd ook de NAW gegevens van de prospecten bekomen. Last but not least werd er niet een gewoon business kaartje meegegeven, maar een scorekaart met op de achterzijde de contactgegevens van de uitgever. Een compleet samenhangend verhaal dus tot en met spelregels aan toe.
    Uitgever Freddy Holtackers was dan ook zeer tevreden met deze nominatie. - WJL

    12-10-2006 om 21:40 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    - CD&V kandidaat Steven Roox komt voor het eerst op de lijst en is verkozen.

    Bijna kon hij zelf niet stemmen gaan, want hij was zijn identiteitskaart en oproepingsbrief thuis vergeten.

     

    - Vera Jans heeft gemengde gevoelens bij de uitslag. Zo werd bv in Veldwezelt, een normaliter VLD – bastion (Kesselt is een gehucht en Marino Keulen is er van afkomstig) vrij sterk CD&V gekozen, want VLD haalt er één zetel binnen.

    Nu heeft Veldwezelt sterk CD& V gekozen, want er zijn drie raadsleden verkozen: Mark Geurts, Vera Jans en Marcel Kerkhofs. Zij gaan zetelen in de oppositie.

     

    - Ex voorzitter VLD Lanaken Engelen geeft toe dat het misschien moeilijk besturen wordt voor de coalitie aangezien er slechts 1 kandidaat in de meerderheid zetelt voor Tournebride, Neerharen en Rekem.

     

    - Vlaams Belang was eerst een éénmansfractie. Nu zal er een echte fractiecomité worden opgericht aldus voorzitter Leo Joosten. Dat comité zal de politieke beslissingen nemen en het stemgedrag van de partij gaan bepalen.

     

    -  Onbegrensd Lanaken zegt een schaduwraad te willen oprichten. Elke kandidaat zal iemand uit de gemeenteraad gaan opvolgen en de besluitvorming notuleren, aldus Denis Geurts. Onbegrensd wil met een periodieke krant de burgers op de hoogte gaan houden  en hoopt zo op meer gemotiveerde medewerkers , waardoor men binnen zes jaar er weer staat. 'We haalden toch al meer dan 800 stemmen, terwijl we amper enkele maanden bestaan, ' aldus Geurts.

     

    - Dirk Opsteyn van Verdi – Groen wil ook verder gaan, maar moet eerst evalueren. De cijfers waren immers duidelijk. In Lanaken gaat men voor populisme dan voor inhoud, aldus Dirk Opsteyn.

     

    - SP.A. coalitielid Roland Baldewijns gaat opnieuw voor een schepenambt en liefst nog twee, toch is hij ontevreden. De vernieuwing die hij in de partij doorvoerde heeft niet aangeslagen, maar toch wil Baldewijns met deze ploeg verder.

     

    - Luc Prevaes ( één van de deelnemers aan Fata Morgana en bekend website bouwer) betreurt dat het Vlaams Belang drie zetels haalt, daarnaast heeft huidig burgemeester Vangronsveld zijn eigen ondergang voorzien door mee te helpen de partij Onbegrensd op te richten. Het liefst zag Prevaes dat CD&V 11 zetels haalde en VLD eveneens, dan konden ze niet buiten elkaar. Misschien zou het strubbelingen opleveren gedurende de eerste jaren, maar nadien was de toekomst voor Lanaken heel lang verzekerd, zegt deze zeer populaire Lanakenaar.

     

    - VLD- er Guido Willen was opgelucht toen de coalitie getekend was en hij de burgemeesterssjerp kreeg toebedeeld. Hij zal de gemeenteraad niet voorzitten, dat doet Marino Keulen, zoals afgesproken. Een goede zaak, vindt Willen, want de invloed van Keulen is enorm en hij heeft als minister ook invloed via de Vlaamse Raad.Willen zegt met zijn sterke ploeg, het contact met de basis te behouden en het programma, zoals voorgesteld uit te voeren.

     

    - Is ook verkozen op de VLD lijst: gemeenteambtenaar Patrick Maesen. Waarschijnlijk mag hij niet zetelen als ambtenaar en wordt zijn zitje ingevuld door Olga Martens – Massot. Anderzijds is een voorzitterschap in het OCMW wel weer te combineren met zijn huidige job. En een laatste optie is dat Maesen verlof zonder wedde neemt.


    10-10-2006 om 23:15 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    LANAKEN - De wettelijk voorziene informatie- en  consultatiefase bij papierproducent Sappi in Lanaken wordt pas volgende week woensdag definitief afgesloten. Dan pas zullen de  onderhandelingen over een sociaal plan voor de werknemers die het  bedrijf de komende twee jaar moeten verlaten, aangevat kunnen worden,   aldus de vakbondskringen.ACV regiopropagandist Willy Stöcker: “De directie is nu bereid om op onze vraag in te gaan en mee oplossingen te bedenken waarbij getracht wordt het aantal naakte ontslagen tot nul te herleiden. Sappi heeft immers intussen een vrijstelling voor de bruggepensioneerden gekregen en moet deze niet meer vervangen. Dat betekent dat er nog een restant van 28 mensen is, die we willen via  arbeidsherverdelende maatregelen en interne mutaties opvangen .Wanneer men bv de functies kan herschikken of uren van afdelingen kan laten inschuiven is het mogelijk één en ander op te vangen.”
    Dat pas volgende week woensdag de onderhandelingen rond het sociale luik starten heeft te maken met het feit dat de vakbonden nog toelichting wenst over tal van specifieke vragen die de werknemers op de afdelingen hebben gesteld. Die vragen zijn vooral van organisatorische aard. De eerste ontslagen bij Sappi in Lanaken zijn voor begin volgend jaar voorzien.
    De herstructurering bij Sappi in Lanaken kadert in het Europese besparingsproject "Everest". Volgens dat plan moet in de Europese vestigingen van Sappi in totaal 175 miljoen euro bespaard worden. Bij  Sappi in Lanaken moet 15,3 miljoen euro bespaard worden.
    In de vestiging van Sappi in Lanaken werken momenteel nog zo'n 700 
    mensen.  - WJL

    10-10-2006 om 23:07 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Eurotel Lanaken vaart nu onder de vlag van Different Hotels.

    LANAKEN – GENK - In juli 2007 brachten we reeds het nieuws dat de holding van Peter Geurden en Hildegarde Poortmans in samenwerking met de LRM werd omgevormd tot een Limburgse Hotelgroep ‘Different Hotels’

    De jonge groep telt 5 mooie producten. De bestaande hotels; Hotel Ecu en Hotel Atlantis in Genk, sinds kort Eurotel in Lanaken en toekomstige hotels Eburon in Tongeren (opening eind 2007) en Carbon Hotel in Genk (opening begin 2008). Alles samen goed voor een 275 hotelkamers, een investering van 20 miljoen Euro en een tewerkstelling van een 100-tal personen.

    Peter Geurden: “ Different Hotels wil haar hotels als groep sterk op het marktaanbod positioneren binnen Limburg. Elk hotel zal met grote zorg haar eigen identiteit behouden en door de juiste differentiëring zal de groep aan de eisen en wensen voldoen van zowel de individuele zakelijke gast als de toeristische gast. Ook zal elk hotel dagelijks zijn uiterste best doen om de gasten hoogstaande kwaliteit en betere service te geven om zo een ‘verschil’ te maken binnen de sector.”

    Met de overname van Eurotel in Lanaken heeft de groep ook een poot in het Maasland en ligt men aan de poort van het Nationaal Park, naast de poort tot Maastricht. Het hotel telt 76 kamers en  beschikt over een ruim restaurant, feestzalen, vergaderzalen en het zwem – en fitness complex ‘Eurofit’.
    Peter Geurden : “ In een eerste fase zal het restaurant en de lounge een facelift ondergaan en in een tweede fase zullen ook alle kamers een metamorfose ondergaan. Eurotel zal zich zowel op de business als op de leisure markt blijven profileren. Ook kan het hotel al jaren rekenen op trouwe groepen uit de sportwereld. Wielerploegen en voetbalteams komen er al jaren voor stage en andere evenementen.” – WJL

     

    07-10-2006 om 21:49 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    ezinsbond zet politiek en mensen in beweging.
    LANAKEN -  De gezinsbond heeft in een hond een trouwe metgezel gekregen. Tenminste als we gewestelijk voorzitter Dirk Reinquin mogen geloven. De gewestelijke gezinsbond gaf onlangs present in het cultuur centrum van Lanaken en stelde daar het nieuwe gezinsbeleid voor. Delegaties vanaf Kerniel tot Stokkem waren op post. Ook de leden ten zuiden van de Maas zoals Kanne en Tongeren tot de taalgrens bij Heers en Voeren horen bij de afdeling Gewest Tongeren.
    De Gezinsbond is een pluralistische en zelfstandige vereniging van gezinnen die ijvert voor maximale ontplooiingskansen voor alle gezinnen en hun leden. Bedoeling is te werken aan een kind- en gezinsvriendelijke samenleving.
    Gewestvoorzitter Dirk Reinquin: “ En voortaan heeft de Gezinsbond er een trouwe metgezel bij: een hond. Een vriendelijke, intelligente en alerte hond die alle ontwikkelingen op het vlak van gezinspolitiek aandachtig volgt. En die niet aarzelt om te grommen als er iets niet naar zijn zin is!”
    De Gezinsbond is zowel actief in het verenigingsleven, als op het vlak van dienstverlening. Dat kan gaan van een vormingsavond tot een gezinsfietstocht, of de kinderoppasdienst en korting met de gezinsspaarkaart.
    Reinquin: “ Het derde luik van onze werking, de gezinspolitiek, is bij het grote publiek echter een stuk minder bekend. Nochtans liggen de activiteiten van onze studiedienst aan de basis van heel wat gezinsvriendelijke beleidsvoorstellen en dat op alle politieke niveaus.”
    Om haar gezinspolitieke engagement meer ruchtbaarheid te geven lanceerde de Gezinsbond een campagne. Hiervoor werd een nieuw logo ontwikkeld: een hond.
    Reinquin: “ De hond van de Gezinsbond is de vriend van alle gezinnen. Hij waakt over de gezinspolitiek op alle beleidsniveaus en laat graag zijn stem horen.”
    De Gezinsbond wil de belangen van alle gezinnen verdedigen. Door invloed uit te oefenen op het dagelijks en algemeen overheidsbeleid van Europa tot in de kleinste gemeente. 
    Reinquin: “ De komende gemeenteraadsverkiezingen zijn een geschikte -aanleiding om gemeentelijke politici te sensibiliseren voor het belang van een gezinsvriendelijk beleid.
    We moedigen alle bondsafdelingen aan om het gezinsbeleid in hun gemeente onder de loep te nemen en een lijst op te stellen van wat voor verbetering vatbaar is. Dat kan gebeuren aan de hand van het prioriteitenplan. Dat kan worden overhandigd aan verkiesbare of verkozen politici. Op die manier kunnen gezinnen het beleid in hun gemeente mee helpen bepalen. Uiteraard is het de bedoeling om na de verkiezingen op te volgen of de prioriteiten ook in het gevoerde beleid terug te vinden zijn.”
    Het prioriteitenplan werd opgesteld op basis van een enquête in alle bondsafdelingen. Van de negen voorgelegde beleidsdomeinen scoorden “Mobiliteit en verkeer”, “Wonen” en “Welzijn” het hoogst. Daarnaast wil men onderwerpen als jeugd- en milieuzaken, onderwijs, vrije tijd en inspraak en informatie aanpakken. Uiteraard is de Gezinsbond gekend voor de financiële ondersteuning via premies voor gezinnen met een gehandicapt kind. De Gezinsbond is al meer dan 85 jaar actief en in de Gezinspolitieke actie zijn de Gemeenteraadsverkiezingen 2006 weer eens aanleiding tot actie voor de Gezinnen. Circa 13000 vrijwilligers laten dan ook plaatselijk de stem van de gezinnen, hun leden, horen. - WJL

     

    07-10-2006 om 21:48 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkiezingsshow in CCL

    LANAKEN - Gemeenteraadsverkiezingen! Zondag kennen we de uitslag. Wie wint er? Welke partijen zitten in de meerderheid? Wie zal in de oppositie zitten? Wie is de volgende 6 jaar burgemeester? Allemaal vragen waar men een antwoord op krijgt in de verkiezingsshow in het Cultureel Centrum.
    Er kan zondag worden gestemd tot ten laatste 16 uur. Meteen daarna start in het Cultureel Centrum de verkiezingsshow.
    Tussen 16u en 17u toont men u interviews met de 6 lijsttrekkers die in de aanloop naar de verkiezingen werden opgenomen. Ook krijgt u sfeerbeelden van de stembusgang zelf.

    Aangezien er in Lanaken wordt elektronisch gestemd, gaat alles veel sneller dan vroeger. De uitslag wordt verwacht tegen 17u. In ieder geval zal men in het Cultureel Centrum de eerste zijn die het weet! En de uitslag is dan ook volledig: de naamstemmen voor iedere kandidaat, de zetelverdeling en de samenstelling van de gemeenteraad.

    Maar ook dan blijft het interessant want moderator Wilfried Geraerts serveert verschillende live interviews met verkozenen en niet-verkozenen in de zaal.

    Ook Armand Schreurs is met z'n poppen van de partij! Hij zal op de hem gekende wijze z'n mening geven over de stembusgang in Lanaken.

    Om 20u is er dan het grote kopstukkendebat waarna er ongetwijfeld nog lang en veel zal nagepraat worden over de gemeenteraadsverkiezingen 2006. - WJL

    07-10-2006 om 21:47 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Nieuw speeltuig geschikt voor kinderen met een handicap.

    LANAKEN – Ook bepaalde kinderen met een handicap kunnen nu terecht in de speeltuin van Kinderboerderij Pietersheim. Hiervoor werd een gloednieuw speeltuig geplaatst dat tal van speelmogelijkheden biedt. Bedoeling is de motorische vaardigheden te bevorderen en de sociale interactie tussen kinderen te ontwikkelen. Echter niet alle andersvalide kinderen kunnen er gebruik van maken. Wie zelfstandig het parcours wil afleggen, kan op moeilijkheden stuiten en daarom zijn de meningen over het uitdagend spelmateriaal verdeeld.
    Domeinbeheerder Dirk Welkenhuyzen: “ Uiteraard zijn de spelmogelijkheden voor kinderen met een handicap beperkt. Klimmen zit er bv niet altijd in, maar dat spelement is dan weer geschikt voor kinderen die niet gehandicapt zijn. Toch denken we dat een gehandicapt kind met een rolstoel het parcours moet kunnen afleggen. Kinderen met een visuele handicap kunnen deelnemen aan de evenwichtsspelletjes. De heldere basiskleuren en contrasten helpen om het gezichtsvermogen optimaal te benutten. Daarnaast zijn de materialen warm en veilig en zeker prettig om aan te raken.”
    Het toestel ligt kortbij de verharde straatkant en is toegankelijk via een speciaal houten pad. Deze werken werden in eigen regie uitgevoerd.
    Aan het nieuwe speeltuig hangt een prijskaartje van 30.000 euro. Het werd volledig betoelaagd door Natuur en Bos. De actie kaderde in de ‘Dag van het Park’ toen meer dan 4000 bezoekers afzakten naar Pietersheim en de kinderboerderij hiervoor 50.000 euro toelage wist te vangen.
    Dirk Welkenhuyzen: “Dertigduizend euro gaan naar het speeltuig, de resterende gelden worden aangewend voor de nivellering van de nabijgelegen Asbeek. Hierdoor zal een betere afvloei ontstaan met zuiverder water. - WJL

     

    07-10-2006 om 21:47 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Smeermaas heeft een nieuw ‘Jeugdpark’

    Recent is het Ontmoetingscentrum van Smeermaas officieel geopend.
    De zaal vervangt het afgeleefde ‘Jeugdpark’ dat nog door wijlen E.H. Meertens in de vijftiger jaren van vorige eeuw werd gebouwd. Het nieuwe complex , dat afgerond 1, 2 miljoen euro kost, beschikt over een polyvalente zaal met keuken, buffet en saniblok, naast drie afzonderlijke vergaderlokalen. Deze kunnen ook worden omgevormd tot één ruimte. De grote zaal biedt ruimte aan 45O zit- of 1500 staanplaatsen. Er is een vast podium met ruime berging en het geheel is volledig toegankelijk voor andersvaliden. Zo zijn er automatische schuifdeuren in de hall en krijgt men toegang tot de bühne via een liftsysteem.
    Bedoeling is nu dat alle verenigingen, zoals de bond voor senioren en andere Smeermase groepen binnenkort gaan inhuizen.
    Ook zal het ontmoetingshuis ruimte bieden aan jongerencentrum The Crib en Chiro Jooske. Hiervoor zijn op de bovenverdieping twee afzonderlijke lokalen met sanitaire ruimte voorzien. Daarnaast worden er ook voor de andere jeugd van het dorp nieuwe mogelijkheden gecreëerd. De gemeente heeft een overeenkomst afgesloten met de Vrije Basisschool Aan de Basis om in het weekend en tijdens vakantieperiodes de nog te vergroten speelplaats open te stellen voor de buurtbewoners. Zo kan jong en oud er terecht om te spelen
    Tijdens het openingsweekend stelden tal van verenigingen zich voor. Er was een actie voor een project in de Filipijnen en de jeugddienst organiseerde een graffiti-workshop. Dit zal een klein onderdeel zijn van het grote kunstwerk , dat wordt voorzien aan de jeugdingang.
    Van zodra alle verenigingen onderdak hebben gevonden in het nieuwe complex, zal worden gestart met de afbraakwerken aan het oude Jeugdpark. Hier wordt een ruime parking met groenaanplanting als alternatief voorzien. - WJL


     

    07-10-2006 om 21:46 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterellende van Veldwezelt weldra voorbij ?

    LANAKEN - Gisteren zijn de grote rioleringswerken in het centrum van Veldwezelt van start gegaan. Graafmachines zijn begonnen met het maken van de sleuven waarin rioleringsbuizen van maar liefst 1,5m doorsnede zullen aangebracht worden. Deze werken waren nodig om het hoofd te bieden aan de wateroverlast die er ontstond bij kortstondige zeer zware regenval. Het gaat hierbij enkel om de werken in het binnengebied.

    Het gemeentebestuur was al meerdere jaren bezig met de voorbereiding van dit ingewikkelde dossier. Ten gevolge van de toetreding tot Interelectra voor het volledige beheer van het rioleringsstelsel zullen deze werken nu worden uitgevoerd in opdracht van Interelectra met medewerking van de gemeente Lanaken. Het rioleringsdossier in Veldwezelt werd in april 2006 aanbesteed en zal door aannemer Ambaro worden uitgevoerd voor afgerond 2,5 miljoen Euro.

    Het project voorziet in de aanleg van een grote regenwatercollector vertrekkende aan de kip van het kanaal dwars doorheen Veldwezelt tot aan de aansluiting van de buitengebieden in Strodorp, Rosmeerweg, Omloopstraat en Leonard Moorsstraat. De aannemer zal nu eerst van start gaan met het aanleggen van de nieuwe collector tussen de Lindestraat en de Onze Lieve Vrouwestraat tot aan de aansluiting met de nieuwe verkaveling. De planning werd enigszins gewijzigd om het project zo snel mogelijk aan te vatten en binnen de gestelde termijn van 170 werkdagen te finaliseren. De werken in de Bampstraat zullen volgen na de werken in de O.L.V.-straat.

    Er wordt verwacht dat het merendeel van de werken tussen het kanaal en de O.L.V. Straat (Bampstraat, deel van de Lindestraat m.i.v. de overstortconstructie ter hoogte van het Lindeplein en Kerkveld) nog dit jaar zullen worden afgerond. Volgend jaar zullen de werken dan worden verdergezet vanaf Berenhofstraat, Strodorp, St-Antoniussteeg, Rosmeerweg en Omloopstraat. De werken zouden eind 2007 gefinaliseerd moeten zijn.

    Het resultaat van deze werken is een verbeterde afvoer van regenwater doorheen Veldwezelt. Wateroverlast ingevolge het onder druk komen van rioolleidingen wordt hierdoor verholpen. De problemen die een oorzaak vinden in de erosiegevoelige buitengebieden kunnen door de werken in het binnengebied niet worden opgelost.
    Hiervoor diende het gemeentebestuur van Lanaken een aanvraag in bij de Vlaamse Landmaatschappij voor de opmaak van een erosiebestrijdingsplan. Ingevolge gemaakte afspraken met de overheid zullen de noodzakelijke werken in het buitengebied tegen het einde van 2007/voorjaar 2008 eveneens afgewerkt zijn.
    Deze werken voorzien in het graven van grachten, het aanleggen van dijkjes/dammetjes waardoor achterliggende akker -en weilanden als WADI gaan functioneren en het overtollige water tijdelijk in het buitengebied kunnen stockeren, het aanleggen van grasbufferstroken,....

    Door het opmaken van het erosiebestrijdingsplan zullen de landbouwers hun gronden kunnen behouden mits het afsluiten van beheersovereenkomsten. - WJL
     
     
     


     

    27-09-2006 om 18:13 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!