Tafelmanieren Slechte tafelmanieren duiden er enkel op dat u meer om eten geeft dan om het gezelschap ! Gelett Burgess
MooieManierkes
Aangepaste houding en etiquette. Utopietje :
Je zit lekker op een terrasje en je wordt door onze prins Laurent uitgenodigd tot het samen gebruiken van een drankje.
Uiteraard heel leuk ! Maar hoe gedraag je je dan ?
Wel deze blog brengt je binnenkort alles bij van gedragsregels om alsnog dat drankje met plezier te nuttigen.
Carine en Carlo
09-08-2005
De trap
Regels :
- Indien leuning voorhanden deze steeds gebruiken - Uzelf niet omhoog trekken of vastklampen - De hand ietswat achter u op de leuning plaatsen en bij wijze van spreken mee laten glijden - Niet elke trede bekijken bij het naar boven of beneden gaan. Wij hebben een perfect visueel geheugen; - Hoofd omhoog en schouders recht. - Het lichaam niet naar voren laten neigen. - Bij het naar boven gaan : knieën doordrukken - Bij het dalen op smalle trappen : voeten schuin naar de leuning toe - Bij brede trappen : voeten recht voor elkaar - Niet met de hielen neervallen - Recht voor u kijken, niet met de ogen naar 't plafond of naar de grond - Geen Charlie Chaplin gang bij het op of afgaan - Indien geen leuning : voeten iets schuin zetten naar de kant waar de leuning zou staan
Appels en peren: neem de vrucht vast met de linkerhand, snijd ze in vieren met het fruitmesje, schil de partjes en eet ze dan uit het vuistje.
Gevogelte : neen, wat u ook al mag gehoord hebben, het is en blijft niet erg netjes op restaurant om bouten in de hand te nemen en af te kluiven. Gebruik dus mes en vork, ook al betekent dit dat u wat vlees aan de botjes moet laten. Thuis kan je de bouten wel met je handen eten.
IJs : weersta aan de verleiding en laat het laatste restje gesmolten ijs in het glas of de coupe. Dus niet schuin houden om de laatste inhoud uit te lepelen (of, erger nog, uit te drinken). Zie ook bij soep.
Kreeft en langoustines : de grote scharen breekt u met een speciaal tangetje (een soort van notenkraker) en die haalt u vervolgens leeg met een kreeftenvorkje. De dunne pootjes en scharen daarentegen mag u gewoon met de vingers afbreken en uitzuigen. Een vingerkommetje is hier onontbeerlijk.
Oesters : nooit uitslurpen! Neem de oester in de ene hand en wrik de zeevrucht in de schaal los met vorkje. Laat de inhoud zachtjes en zonder slurpgeluid in de mond glijden en dep uw vingers schoon in het vingerkommetje.
Pasta : altijd met lepel en vork, nooit een mes gebruiken. Alleen brede pastavormen (lasagne, cannelloni) of gegratineerde pastagerechten eten we met vork, mes èn lepel. Echte italianen eten pasta enkel met vork.
Sinaasappels : eerst snijdt u met het fruitmesje een kapje van de schil, vervolgens maakt u kruiselings op vier plaatsen een insnijding in de schil van boven naar beneden. Trek de vier stukken schil er af met het mesje of met de hand. Tot slot eet u de partjes uit het vuistje.
Soep: nooit koud blazen, natuurlijk, gewoon laten afkoelen. En op het laatst houden we het bord niet schuin, maar laten we het bodempje in het bord.
Het eeuwige dilemma: u komt aan een gedekte tafel en zowel links als rechts van uw plaats ziet u een schaaltje met een broodje. Onthoud de regel: het broodje aan uw linkerkant is dat van u. Van uw broodje brokkelt u stukjes met de hand, nooit snijden!
Wat moet ik met dat servet?
Een stoffen servet wordt onmiddellijk op de schoot gelegd. Met een papieren servet kan men wachten tot wanneer het eten wordt geserveerd. Zeker niet in uw hemd of kraag vaststeken, maar altijd onzichtbaar op uw schoot laten liggen. U gebruikt het alleen om nu en dan discreet de mond af te vegen. Na de maaltijd - of als u de tafel even moet verlaten - legt u het losjes naast het bord, niet op de stoel.
Wijnglas of waterglas?
Glazen plaatst u altijd rechts achter het bord. Wijnglazen horen van rechts naar links te staan in de volgorde waarin ze bij de maaltijd zullen worden gebruikt. Het glas voor water staat uiterst links of achter de wijnglazen.
Hoe leg ik dat bestek?
Altijd van buiten naar binnen, dus naar het bord toe, in de volgorde waarin we ze bij de maaltijd nodig zullen hebben. Messen en lepels liggen rechts, vorken links van het bord. Het bestek voor het dessert mag u vlak naast of boven het bord leggen; in dat laatste geval legt u ze van boven naar beneden in de volgorde waarin de gasten ze gaan gebruiken. Fruitbestek komt pas op tafel met de daarvoor bestemde bordjes.
Opdienen - afruimen
Borden met gerechten worden aan de linkerkant naast de gast opgediend. Soep daarentegen wordt van rechts af geserveerd. Het afruimen en het inschenken van wijn gebeurt altijd aan de rechterkant.
Wijn: wie proeft, wie serveert?
In het restaurant vraagt de ober wie de wijn zal proeven. Thuis hebt u in deze geïmancipeerde tijd de keuze: als de gastheer de wijn ontkurkt, zal hij hem voorproeven en vervolgens de glazen vullen. Daarna is het aan de gastvrouw om als het eerste het glas te heffen. Het mag echter ook net andersom.
Wat piept daar?
GSM's en laptops kunnen aan tafel bijzonder storend zijn. In heel wat betere restaurants wordt de klanten trouwens gevraagd ze niet mee in de eetruimte te nemen. Kunt u toch niet zonder, leg uw elektronische navelstreng dan zeker niet op tafel tussen de borden maar houd hem discreet in een binnenzak, handtas of heupgordel. Moet u bellen of wordt u opgebeld, sta dan, na een woord van verontschuldiging, meteen op van de tafel en ga uw elektronisch ding discreet in de hal of de zithoek doen.
Inleiding : Volgens statistieken worden de meeste bloemen verkocht in Nederland en Duitsland. In België besteedt men ca 75 aan bloemen per jaar en per persoon. Tegenwoordig mogen ook de dames aan de heren bloemen schenken. Algemene regels : Zowel de dames als de heren mogen bloemen schenken aan elkaar. Bij aankoop van een klein aantal bloemen is het aan te raden een oneven aantal te kopen. Ondoorzichtig papier wordt door de schenker verwijdert alvorens ze te overhandigen. Het papier mag na overhandiging door jezelf of door de gastvrouw/heer in de papiermand gegooid worden. Ter gelegenheid van een grote uitnodiging of groot feest zal men de bloemen met een dankbriefje voor de uitnodiging voordien naar het huis sturen ofwel in de loop van de op het feest volgende dag. Bij ziekenbezoek zal men kleine ruikers meenemen. Aan ranghoge personen zal men nooit anjers schenken ( in de volksmond wordt gezegd dat deze bloemen ongeluk brengen ) Aan oudere personen geen witte bloemen schenken, dit past niet. Rouwruikers houdt je liefst in één kleur alhoewel dit de laatste jaren door de enorme keuze aan bloemen gewijzigd lijkt. Bloemen als tafeldecoratie mogen het zicht niet belemmeren en mogen niet te sterk ruiken. Voor mensen die je goed kent mag je ipv bloemen ook een persoonlijk cadeautje kopen. Indien er meer dan 6 genodigden zijn voeg er dan je kaartje bij.
Restaurant binnen en buiten gaan : Bij het naar binnen gaan zal de heer de deur openen maar zal de dame laten voorop gaan. Bij het naar buiten gaan laat de heer de dame voorgaan. Deuren openen : Zowel de dame als de heer dienen de deur open te houden voor de persoon die achter hem/haar komt. Staan de dame en de heer tegelijkertijd voor eenzelfde deur dan zal de heer de deur openen en de dame laten voorgaan. Alleen bij draaideuren gaat de heer voor om zo de deur vooruit te duwen en de snelheid van de draaideur voor de dame aan te passen. Trein, tram en bus : Lady's first is hier niet van toepassing voor de zitplaatsen. Wie het eerst komt, gaat op de vrije plaats zitten. De heer is dus niet onbeleefd wanneer hij niet van zijn zitplaats opstaat om een dame te laten zitten. Jongeren en heren staan wel op voor ouderen, zwangere vrouwen en gehandicapten. Bij een overvolle bus zal de heer de dame helpen uitstappen. Trap op en af gaan : Bij brede trappen kun je ofwel naast elkaar blijven lopen, ofwel de heer een trapje achter. Bij smalle trappen. Wie heeft voorrang ? Blijft in vraag gesteld. Het feit dat in de middeleeuwen de dames achter de heren de trap gebruikten had te maken met het feit dat de heren de enkels van de dames niet mochten zien. Nu mag zelfs de dame met een mini-rok voor de heer de trap op en af gaan. Bij het naar beneden gaan blijft de heer een trapje voor. Voor ouderen maakt men steeds de weg vrij. De heren laten steeds de dames passeren.- Tegenwoordige regel : De heer gaat achter de dame de trap op en voor de dame de trap af ( om de damete kunnen opvangen bij een eventuele valpartij ). Wie gaat waar op straat : Vroeger : De dame rechts van de heer. Nu : De regel van vroeger enkel nog bij officiële situaties. De heer zal zijn wandelsnelheid aanpassen aan deze van de dame. Alleen wanneer men elkaar goed kent mag men gearmd lopen, de dame haakt linker-arm om rechter-arm van de heer.
Ben ik welkom ? Tips : Liefst vooraf even bellen. Als je de moed hebt onverwacht te gaan zeg dan dat je niet wenst te storen en dat je niet lang zal blijven. Bij ongelegen bezoek niet gaan zitten en zeg dat je de volgende dag wel terugkomt. De TV staat aan bij bezoek. Wat te doen ? Wanneer het TV programma voor u belangrijk is vraag dan de gasten : Wens je mee te kijken ? Vermeldt ook dat je dit programma zo belangrijk vindt ( en is ) en eventueel ook de duur van het programma. Indien je gast met grote problemen komt die zelfs tijdsgebonden zijn dan wordt de eigen belangrijkheid secundair geacht. Bij avondvullende programma's zal met de TV uitdoen. Tijd om te gaan : Men mag teken geven bv. kijken op de klok of te kennen geven bv. ik moet morgen weer vroeg opstaan dat het bezoek beter kan vertrekken;
Hoe reageren bij kleine ongelukjes, ruzies, dronkenschap tijdens feestjes, party's of diners ? Ongelukjes : bv. brandvlekken, gebroken glas ( huishoudelijke ongelukjes ) Hier zijn twee mogelijkheden : - verzekering aanspreken - zelf ter plaatse de schade vergoeden Ruzies : tussen de genodigden : hierbij zal de gastvrouw/gastheer een afleidingsmanoeuver aanwenden Dronkenschap : dronken gasten laat men niet alleen naar huis gaan/rijden. bel een taxi, voer de gast zelf weg of zorg voor logies.
Regels : Ereplaats van de gast is naast de chauffeur. Bij officiële gelegenheden is de ereplaats rechts van achteren. In de taxi is de ereplaats rechts van achteren; De taxichauffeur is verplicht de portieren te openen en de bagage zelf in de koffer te leggen. Indien mannen en vrouwen samen uitgaan met de wagen : Instappen : de heer opent eerst de deur voor de dame en laat haar uitstappen. Vervolgens gaat hij naar de L-kant van de wagen om zelf in te stappen; Uitzondering : bv. het instappen op een gevaarlijke baan; De heer stapt als eerste in aan de R-kant en schuift door en dan stapt de dame in. Uitstappen : de heer stapt als eerste uit de wagen om alzo de deur aan dameszijde te openen zodat de dame kan uitstappen. Indien de dame uit is met een taxi dan zal de taxichauffeur deze zaak overnemen. Opmerking : nu gelden bovengaande regels NIET meer, alleen bij speciale gelegenheden worden ze nog toegepast als de dame bv. een lange jurk of hoge hakken draagt zodat de heer de deur opent en de dame helpt om zo ellegant uit te stappen.
Kennismaken is minder officieel dan voorstellen. Algemene regels : De eigen vrouw/man : U zegt " mijn vrouw/man" Akademische graden en titels worden vernoemd. Familieleden bv. voorstellen van een zus/broer : U zegt " mijn zus + naam, mijn broer + naam " Indien ze gehuwd zijn de volledige naam zeggen. De heren staan recht, de dames mogen blijven zitten. Jonge mensen staan recht. Men mag ook met het hoofd knikken i.p.v. hand geven Gastheer en gastvrouw houden een feest : Regels : Diegenen die het feest geven moeten de gasten aan elkaar voorstellen. Tijdens zeer grote feesten mogen ook vrienden of familieleden deze rol overnemen. Gastheer/vrouw reiken steeds als eerste de hand. Kennismaken binnen een groep : Zoals bij het voorstellen gaat men best de rij af om nieuwkomers aan elkaar voor te stellen. Kennismaking bij een vernissage : Bij zulke gelegenheden vormen zich automatisch kleine groepen zodat men niet iedereen aan elkaar hoeft voor te stellen. Kennismaking op straat : bv. Twee personen komen een vriend of kennis tegen van één van de twee : Vroeger : diegene die de persoon niet kende ging discreet iets verder staan. Nu : voorstellen aan elkaar; Vormen van kennismaking : Men kan zeggen : Mag ik U aan elkaar voorstellen : Mevrouw Blokker, dit is Mevrouw Van Leuven en terwijl men de namen noemt benadrukt men dit met een lichte handbeweging. Mevrouw Van Leuven U kent toch Mevrouw Blokker of Mevrouw Blokker, kent u reeds mevrouw Van Leuven = minder vormelijk
Voorstellen volgens de regels van belangrijkheid : De heren worden aan de dames voorgesteld ( eerst de naam van de heer dan die van de dame ) Uitzondering : De dame kan aan een heer voorgesteld worden wanneer deze in 't bijzonder een grote persoonlijkheid heeft. bv. Mag ik U Mijnheer de Minister de werelberoemde Madonna voorstellen. Jongeren worden aan ouderen voorgesteld. Laagste rang wordt aan de hoogste rang voorgesteld bv. Sire dit is Burgemeester Van Dijck. Indien verschillen van leeftijd of rang niet groot zijn dan gaat men gewoon de rij af. Voorstellen van een persoon aan een zeer gekend figuur : alleen de naam van diegene die aan de persoonlijkheid wordt voorgesteld wordt genoermd. Indien men de naam niet goed verstaan heeft of vergeten is : vraag dan beleefd terug en exuseer je bv. Exuseer, ik heb Uw naam niet goed verstaan of begrepen. Exuseer, ik ben Uw naam vergeten of Uw naam is me ontgaan, wilt U nog eens even herhalen ? Mensen met moeilijke namen geven hun visitekaartje.
Regels : Vrienden en goede bekende geven een zoen op de linkerwang en dit ook bij het afscheid nemen. In Vlaanderen is het de gewoonte om drie kussen te geven aan familieleden. In Wallonië geeft men er vier. In Frankrijk twee of vier.
Regels : De hand niet of bijna niet aanraken met de mond. Dame heft de hand charmant omhoog en past zich aan aan de grootte van de man. Wanneer er zich meerdere dames bevinden in een kring dan geeft de heer een handkus aan alle dames en niet aan ééntje = zeer onhoffelijk.
Definitie : Begroeten is blijven staan en iemand de hand reiken Regels : Speciale regel : De heren groeten ( hoofdknikje ) en de dames reiken als eerste de hand voor de begroeting. M.a.w. de dames reiken de heren de hand. Ouderen reiken jongeren de hand Ranghoogsten reiken ranglaagsten de hand Komt men in een reeds verzamelde kring dan gaat men de rij af Bij begroeting binnenhuis staat de man op en groet Begroeting van paren onderling : Vrouwen geven elkaar de hand Vervolgens de dames aan de heren Als laatste geven de heren elkaar de hand Begroeting van gasten : De gastvrouw begroet als eerste de dame en dan de heer van hun genodigden Vervolgens begroeten de nieuwe gasten de aanwezigen steeds beginnend met diegenen die het korts bij ons staan Binnen een vriendenkring mag men ook op tafel kloppen Heren staan steeds op, dames mogen blijven zitten Gastvrouw/heer staat steeds recht Iedereen staat recht voor bejaarden of zeer belangrijke personen bv. prins Laurent. De verschillende begroetingsvormen : Hoofdknikje : erg koel Handen schudden ( niet vermormelen ) Handkus ( niet voor iedereen geschikt ) Opmerking : De handdruk is momenteel nog enkel gebruikelijk bij officiële gelegenheden of bij een officiële voorstelling van personen; Terwijl men de handdruk uitvoert kijkt men elkaar glimlachend even in de ogen en knikt.
Definitie : Groeten is het tonen van respect tegenover iemand anders.Het is iets vluchtigs dat onderstreept wordt met een heel licht knikken van het hoofd. Regels : De heren groeten de dames Jongeren groeten ouderen Medewerker groet zijn overste Personen met dezelfde rang of leeftijd : hier groet diegene het eerst met de grootste zelfzekerheid of spontaniteit Bij het binnenkomen van een kamer groet je altijd als eerste Wanneer de man zit zal deze opstaan om te groeten, de vrouw mag blijven zitten Onder vrienden mogen nieuwkomers een symbolische groet uiten bv heffen van de hand of licht kloppen met de hand op de tafel. Dezelfde regel telt voor het vroegtijdig vertrekken. Reden : Niet storen van het gesprek Wie, waar en wanneer groeten : Lift : ja Warenhuislift : neen ( mag wel ) Openbaar vervoer : neen ( aan de bestuurder wel ) Vliegtuig : ja tegen stuwardess en je buur Hotels : Grote : neen Pension of kleine hotels : ja Restaurant : neen bij het binnenkomen ja wanneer wij bij iemand gaan bijzitten Binnenhuistrappen : ja Wachtzaal : ja Trein : neen
Inleiding : Goede omgangsvormen zijn een voorwaarde om ons onder alle omstandigheden zelfverzekerd te voelen. Ontstaan : Etiquette ontstond in de late middeleeuwen en dit aan het hof en werd nadien overgenomen door de latere stedelijke burgerij dewelke daardoor bewust afstand deed tot het gewone volk. Vaste etiquetteregels : Hebben de laatste jaren niet aan belangstelling verloren, integendeel ze hebben een extra dimensie aangenomen. Er is een nieuwe concensus ontstaan, een houvast die door de steeds groeiende aantal mensen gezocht wordt om uit de vervlakking, die achter ons ligt weg te komen. Men zoekt steeds meer naar hoffelijkheid en verfijning. De moderne mens is echter zeer kritisch en wil zich niet laten gelijkschakelen, maar wel aanpassen. Hij wil de klassieke etiquette ondergaan mits de nodige voor onze maatschappij redelijke aanpassingen. In onze snellevende moderne tijd, die de gelijkheid van alle mensen huldigde, hebben zich de gedragregels gehandhaafd. werpen wij deze, voor sommige onnodige cultus overboord, kan dit tot maatschappelijke en geestelijke verrarming leiden. Etiquette : Als een sociaal middel, zelfrelativering en begrip.