Het Vulkaanmuseum werd opgericht in het jaar 1987 op voorstel van een van de vooraanstaande Duitse vulkanologen, Professor Hans-Ulrich Schmincke. Thans telt het levendige museum jaarlijks meer dan 25.000 bezoekers, met zijn voordrachten, zijn rondleidingen in de basaltlava-steengroeve, zijn excursies naar vulkanen in het vulkaanpark en zijn rondleiding over de museumgroeve.
Naar het voorbeeld van het Musée du Volcanisme ontstond stukje bij beetje het huidige museum. Mendig was vroeger een buitenafdeling van de geologische faculteit van de universiteit van Bonn, toen onder de leiding van Professor Frechen. Het is aan het engagement van de begeesterde Mendiger Dr. Franz-Xaver Michels te danken dat de grondstenen hiervoor gezet werden. Verder is er nu de werkgroep voor onderzoek van de geschiedenis van de basaltlavaindustrie. De inrichtende macht achter het museum is de Duitse Vulkanologische Vereniging met zetel te Mendig. De vereniging kan intussen rekenen op meer dan 450 leden van 12 nationaliteiten. In de Brauerstrasse vindt men naast een kantoor en een voordrachtzaal ook een tentoonstellingsruimte die een unieke collectie van vulkanische gesteenten en mineralen uit het gebied van de Laacher See kan tonen. Verder kan men vanuit het museum direct in de door mensenhanden sinds de tijd van de Romeinen uitgehakte lavastroom komen, welke zich over een oppervlakte van 2.8 km² op 32 meter onder de grond bevindt.
In het vulkaanmuseum kan men volgende programmas boeken :
o Korte voordracht over het vulkanisme in het gebied van de Laacher See, met inleiding tot de winning en verwerking van natuursteensoorten, met bezichtiging van de mineralententoonstelling.
o Rondleiding in een basaltlava-mijn, de stilgelegde mijngangen die door overdadige winning zijn ontstaan. Tegelijk inleiding in de beroemde bierbrouwerstraditie van Mendig, aangezien de kelders vroeger als rijpingskelders gebruikt werden.
o Excursies naar de vulkanen in het gebied van de Laacher See
o Rondleiding op de museumslay. Hier worden op aanschouwelijke wijze op een open veld de methoden tot winning en verwerking van vroeger tot nu getoond. Op dit terrein bevindt zich ook een steenhouwersatelier.
Voor informaties kan u zich wenden tot de Duitse Vulkanologische Vereniging, Vulkaanmuseum, telefoon 02652-4242, www.vulkane.de of bij de toeristische informatiedienst van Mendig, telefoon 02625-980014 of 5151
Bron : www.mendig.de Frank Neideck toegevoegd 17/03/2003
Vertaling : eric l
|