Dit jaar zijn in ons land tot eind mei 7.735 wilsverklaringen euthanasie geregistreerd, zo blijkt uit gegevens van de FOD Volksgezondheid.
Aan dit tempo zullen er dit jaar ongeveer 18.000 wilsverklaringen zijn. In heel 2012 werden er ‘maar’ 12.728 wilsverkaringeneuthanasie geregistreerd. In een wilsverklaring kan elke handelsbekwame meerderjarige of ontvoogde minderjarige laten opnemen dat hij/zij euthanasie wil als hij/zij in een onomkeerbaar coma zou terechtkomen. Dat signaal komt dan in de computers van Volksgezondheid, samen met de adressen van vertrouwenspersonen die zijn aangewezen. Artsen kunnen dan nagaan of een patiënt een wilsverklaring heeft en wie de vertrouwenspersoon is.
Wat nieuw is dat men de verklaring voortaan kan registreren bij de gemeente. Men moet het document afgeven op de gemeente, die het dan overmaakt aan een nationale databank.
Het spreekt voor zich dat die 18.000 wilsverklaringen, de helft meer dan in 2012, een nieuw record zijn. Wie er vroeg bij was en al in 2008 (het jaar waarin dit wettelijk mogelijk werd gemaakt) een wilsverklaring registreerde, zal ze dit jaar moeten hernieuwen. Een wilsverklaring blijft namelijk maar 5 jaar geldig.
Hoge vlucht
Het aantal registraties vertoont een sterk stijgende lijn. Sinds 2008 zijn er 55.000. Die hoge vlucht is volgens professor Wim Distelmans (VUB) te maken met het groeiende bewustzijn van de Vlamingen. De keuze van auteur Hugo Claus in maart 2008 voor euthanasie heeft een en ander in een stroomversnelling gebracht.
LEIF
Dat uit zich ook in massale belangstelling voor het LEIF-project (LevensEinde InformatieForum, opgericht in 2003 onder impuls van de vzw Recht op Waardig sterven). Van het LEIF-blad, de informatiegids over levenseindebeslissingen, werden al 350.000 exemplaren verdeeld. De organisatie kreeg op 2 maanden tijd 10.000 aanvragen voor een LEIF-kaart waarop verschillende wilsbeschikkingen geregistreerd staan. Ondermeer atlete Marieke Vervoort, Tom Lanoye, Jef Vermassen en Jean-Jacques Cassiman zetten er hun schouders onder.
Je kan deze LEIF-kaart GRATIS aanvragen via de LEIF-website.
Wens je zelf een digitale wilsbeschikking in te vullen (niet voor euthanasie, maar hoe jij je uitvaart wil geregeld zien), dan kan dat via de DELA-website.
Testament, erfenis, successierechten en andere wettelijke zaken
Wie zorgt voor de aangifte van een overlijden? Hoe zit het met de belastingaangifte? Wat gebeurt er wanneer er een persoon vermist is?
Er komt heel wat kijken bij een overlijden. Niet alleen moet de uitvaart geregeld worden, er zijn ook heel wat praktische en administratieve zaken die geregeld moeten worden.
Heb je een vraag over
erfenissen
,
successierechten
, jouw
testament
of (digitale) wilsbeschikking? Zoek je steun na het overlijden van een dierbare? Je vindt alle informatie die je nodig hebt op '
beforeyougo.be
.
Afscheid nemen is een emotionele en vaak ook lichamelijk zware ervaring. Daarom wil je als nabestaande ook graag een mooie herinnering aan de dierbare overhouden. We evolueren naar een meer persoonlijke uitvaart waarbij vooral rekening wordt gehouden met de wensen van de overledene zelf (als hij/zij die heeft vastgelegd tijdens zijn/haar leven).
Een uitvaart kan op verschillende manieren ingevuld worden om de persoonlijkheid van de overledene en de nabestaanden te respecteren. Beforeyougo.be kan u helpen bij het zoeken naar rouwteksten, begrafenis muziek en andere persoonlijke keuzes.
Er zijn heel wat mensen die bij het verlies van een dierbare moeite hebben met het schrijven van een persoonlijke en passende afscheidstekst. BeforeYouGo.be komt tegemoet door het online plaatsen van enkele mooie gedichten en diepzinnige afscheidsteksten.
Als je zelf een mooie tekst, een stukje proza of een gedicht hebt gevonden, mag je dat altijd doorgeven.