Zoeken in blog

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
SPANJE
Een eigenzinnige kijk op Spanje
19-04-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET LAATSTE BOLWERK VAN DE MOREN

HET ZUIDOOSTEN VAN SPANJE


Klik op een link voor meer info

Voor vele toeristen is de Costa Blanca, met zijn witblinkende stranden, dorpen en hotels, de trekpleister van de zuidoostkust. Hoewel het er dankzij warme zomers en milde winters steeds drukker wordt, is er meer te beleven dan alleen strandgenoegens. Er zijn overal herinneringen aan dramatische historische gebeurtenissen: Hannibals belegering van Sagunto, de inname van Valencia door El Cid en de verovering van Granada door Ferdinand en Isabella.

Phoeniciërs, Grieken, Carthagers en Romeinen hebben er allen hun sporen achtergelaten, maar de invloed van de Moren is het duidelijkst merkbaar gebleven. Zij waren grotendeels verantwoordelijk voor de bevloeiingswerken. De huertas (boomgaarden) om Valencia met hun geurende sinaasappel en citroenbomen hebben veel aan hun kennis te danken, evenals de tuinderijen bij Múrcia, Almería en Granada.

Zuidwaarts van Valencia, voorbij de door rijstvelden omgeven lagune van La Albufera, wordt het landschap droger en de altijd groene citrusbomen maken plaats voor olijven en palmen. Dichtbij Alicante ligt Elche , met het enige dadelpalmenbos van Europa. In de provincies Jaén, Granada en Almería die het oostelijk deel van Andalusië vormen, dalen hoge bergketens af naar de Middellandse Zee. Ten oosten van Jaén ligt de dicht beboste Sierra de Cazorla, waar beren, herten en klipgeiten leven en waar adelaars en de zeldzame zwarte gieren om de toppen zweven.

Bezienswaardigheden

 

Valencia, op twee na de grootste stad van Spanje, heeft een lange historie, maar de grootste trots vormt één man en een periode van slechts vijf jaar. Rodrigo Diaz de Vivar, de held El Cid, veroverde in 1094 de stad op de Moren en regeerde er tot zijn dood in 1099. Nog drie jaar na zijn dood boezemde hij zijn vijanden vrees in. Naar verluidt, werd zijn gebalsemde lichaam in volle wapenrusting, met een zwaard in de hand, op een paard gebonden en daarna, door 500 ridders omgeven, dwars door een Moors leger gevoerd, teneinde hem te begraven in de kerk van San Pedro te Cardeña nabij Burgos. Nu is Valencia een moderne, drukke stad, maar er zijn nog altijd mooie oude gebouwen, vooral de 15de eeuwse Lonja de los Mercaderes en de 13de eeuwse kathedraal met zijn 68 m hoge, achthoekige klokkentorens. Elke donderdag houdt in de hoofdingang van de kathedraal het Tribunal de las Aguas zitting dat oordeelt over conflicten bij bevloeiingen. Het schilderijenmuseum (Museo Provincial de Pinturas), geïnstalleerd in een oud karmelietenklooster is, na dat van het Prado, het belangrijkste in Spanje.

Granada is ongetwijfeld de beroemdste stad van Zuidoost Spanje. Op 2 januari 1492 gaven de Moren dit, hun laatste bolwerk, aan Ferdinand en Isabella over. Het hoogtepunt van Granada, schilderachtig gelegen aan de voet van de Sierra Nevada, is een van de mooiste voorbeelden van islamitische bouwkunst in Spanje: het Alhambra. Achter de rode muren van dit Paleis herleeft de sfeer uit 1001 Nacht: de Leeuwenhof (Patio de los Leones) met ruim honderd pilaren zo fijn als kantwerk en een fontein opgehouden door zwartmarmeren leeuwen; de Mirtenhof met een stille vijver waarin de struiken zich spiegelen, aan beide kanten door fijn bewerkte bogen ingesloten en de Peinador de la Reina  de plaats waar het haar der koningin gekamd werd  met een heerlijk uitzicht over de omgeving, behoren tot de mooiste plekken.

 

Tussen de Moorse gebouwen staat het onvoltooide paleis van Karel V dat nu een museum is. Op een heuvel vlakbij ligt het Generalife, het witte, koele zomerpaleis van de Moren, omgeven door een park met fonteinen, vijvers en zoetgeurende tuinen. Hier vond Manuel de Falla inspiratie voor zijn muziekstuk “Noches en los Jardines de España”; “En el Generalife” verklankt de betoverende sfeer van klaterende fonteinen en ruisende cipressen; “Danza Lejana” geeft de klanken van dans en muziek weer die uit de zigeunerwijk Sacromonte opstijgen. De grotwoningen,  de kleurige dracht en de flamenco trekken hier vele toeristen. In de stad zelf zijn o.a. het klooster van San Jerónimo en de rijk versierde kathedraal met de 16de eeuwse Capilla Real die de praalgraven bevat van Ferdinand en Isabella, Philips de Schone en Johanna de Waanzinnige, een bezoek meer dan waard!

Evenementen

 

In de Goede Week vinden overal grote plechtigheden plaats, vooral in Alicante, Cartagena, Lorca, Múrcia en Granada dat ook bekend is om de indrukwekkende processies op H. Sacramentsdag. In vele steden, o.a. Alcoy, zijn fiestas met als hoogtepunt schijngevechten tussen Christenen en Moren (Moros y Cristianos). In augustus zijn er in Elche uitvoeringen van een middeleeuws mirakelspel.

De uitbundigste feesten zijn de fallas van Valencia in maart. Er zijn levendige processies en schoonheidswedstrijden; er wordt vuurwerk afgestoken en op straat gedanst, maar het toppunt vormt een wedstrijd voor de mooiste poppen van was karton e.d. (vaak komisch of satirisch) die later, op de laatste feestavond, verbrand worden.

Een soortgelijk feest, Hogueras de San Juan, vindt plaats in Alicante


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto


Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!