coctail skemerkelkie spectaculair skouspelagtig paperclip skuifspeld bulldozer stootskraper stuntman waagarties aanbellen die deurklokke lui
Onze groep: het 11-tal
Liliane - Freddy
Denise - Paul
Hilda- Raymond
Folkert en Denise
Sam (onze chauffeur)
Karoline
Hilda en Denise
Uitspraak Commissie Sauer (1945)
"Ons kan alleen in één van twee rigtings beweeg: of ons moet die weg van gelykstelling opgaan en uiteindelik gelyke politieke, ekonomiese en maatskaplike regte aan die nie-blanke toeken, wat op die duur vir die blanke ras nasionale selfmoord en vir die nie-blanke rassegroep vernietiging van eie identiteit sal beteken: of ons moet op die weg van apartheid beweeg waardeur elke ras se karakter en toekoms binnen sy eie gebied beskerm word (...)"
Nie gewoon nie L
Reis door Zuid-Afrika in 21 dagen
01-11-2008
De Kaapkolonie in Britse handen
In 1795 werd de Republiek van de Verenigde Provinciën een vazalstaat van Frankrijk. Ze werden de Bataafse Republiek genoemd. Frankrijk en Engeland stonden in de periode van de eeuwwisseling herhaaldelijk tegenover elkaar. Erfstadhouder Willem V, prins van Oranje ('s Gravenshage, 8 maart 1748- Brunswijk, 9 april 1806), zocht een verblijfoord in Groot-Brittannië. Hij verstuurde vanuit Groot-Brittannië het bericht naar de kaapkolonie ( en ook de andere Nederlandse kolonieën) dat de inwoners zich aan de Britten moesten overgeven. De Bataafse Republiek ging hier niet mee akkoord. Wanneer de Britse soldaten aankwamen aan de Kaap, werden ze door de inwones van de Kaap bestreden, die de Bataafse Republiek trouw bleven. Maar de 12.000 Europeanen waren niet opgewassen tegen het geoefend Britse leger. Voor een korte periode ( van 1803 tot 1806) stonden de Britten de Kaapse kolonie weer af aan de Bataafse Republiek. Men voerde in de kaapse kolonie een vrij liberaal bewind in. Ondertussen was de VOC door algemeen verval, gemakzucht, corruptie, groei van grote Europese mogendheden en het verlies van de winstgevende handel in opium aan Engeland, failliet gegaan. Smalend werd de afkorting VOC gebruikt voor " Vergaan Onder Corruptie".
In 1806 nam Groot-Brittannië de Kaapse kolonie voorgoed in. De Bataafse Republiek was vervangen door het Franse vazalkoninkrijk Holland ( broer van Napoleon was de koning). Na de val van Napoleon werd Nederland een koninkrijk. De zoon van Willem V werd Nederlands eerste koning onder de naam Willem I. Deze breidde zijn grondgebied naar het Zuiden ( België ) uit en stond de Kaapkolonie definitief af.
De Kaap was voor de Britten in de eerste plaats van strategisch belang. Ze was een stopplaats op de scheepsroute naar Indië. Echte kolonisatieplannen hadden de Britten niet. De Nederlandse Kaapinwoners waren in het algemeen niet ontevreden over de nieuwe voogd: er werden geen nieuwe belastingen ingevoerd en de binnenlandse handel werd volledig vrij. Maar de bevolking in de grensstreek was erg onafhankelijksheidsgezind ( de vrijburgers en veeboeren). In 1795 hadden burgers van Graaf-Reinet en Swellendam zich zelfs afgescheiden om te protesteren tegen de bemoeizucht van de plaatselijke autoriteiten en tegen de politieke onmondigheid van de inwoners.
Na de komst van de Britten zouden de ontevredenen een veel vèrreikender beslissing nemen: ze wilden de Kaapkolonie verlaten en een nieuwe samenleving opbouwen voorbij de Oranjerivier. Ons beter bekend als DE GROTE TREK, een legendarische gebeurtenis in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis.
My Sarie Marais is so ver van my hart, Maar ek hoop om haar weer te sien. Sy het in die wyk van die mooirivier gewoon, nog voor die oorlog het begin. O bring my terug na die ou Transvaal, daar waar my Sarie woon, daar onder in die mielies by die groen doringboom, Daar woon my Sarie Marais daar onder in die mielies by die groen doringboom, Daar woon my Sarie Marais