coctail skemerkelkie spectaculair skouspelagtig paperclip skuifspeld bulldozer stootskraper stuntman waagarties aanbellen die deurklokke lui
Onze groep: het 11-tal
Liliane - Freddy
Denise - Paul
Hilda- Raymond
Folkert en Denise
Sam (onze chauffeur)
Karoline
Hilda en Denise
Uitspraak Commissie Sauer (1945)
"Ons kan alleen in één van twee rigtings beweeg: of ons moet die weg van gelykstelling opgaan en uiteindelik gelyke politieke, ekonomiese en maatskaplike regte aan die nie-blanke toeken, wat op die duur vir die blanke ras nasionale selfmoord en vir die nie-blanke rassegroep vernietiging van eie identiteit sal beteken: of ons moet op die weg van apartheid beweeg waardeur elke ras se karakter en toekoms binnen sy eie gebied beskerm word (...)"
Nie gewoon nie L
Reis door Zuid-Afrika in 21 dagen
01-11-2008
De Grote Trek
De beslissing om een grote trek te ondernemen werd niet zo lichtvaardig opgenomen. Waar ze uiteindelijk zouden uitkomen was minder belangrijk, als het maar ver genoeg was van de betuttelende houding van de overheid. Over de zin en de modaliteiten van de uittocht werd druk gediscussieerd en vergaderd. Eén van de grote verdedigers van het initiatief was Piet Retief. Hij schreef een manifest dat in 1837 gepubliceerd werd in de Graham's Town Journal, ondertekend door 366 Voortrekkers. Hierin verwoordde hij de grieven en de wensen van de Boeren. "Wij verlaten deze kolonie met de zekerheid dat de Engelse Overheid niets meer van ons kan eisen en dat ze ons de toestemming zal verlenen onszelf te besturen zonder zich voortaan nog met onze zaken te bemoeien".
Ons verklaar plegtig dat ons hierdie Kolonie verlaat met die begeerte, om 'n rustiger lewe te lei as wat ons tot hiertoe gedoen het. Ons sal geen volk molesteer nie en aan niemand die geringste eiendom ontneem nie; maar as ons aangeval word, sal ons ons ten volle geregverdig beskou om ons persoon en eiendom tot die uiterste te verdedig teen enige vyand. Ons verlaat die Kolonie onder die volledige versekering, dat die Engelse Regering niks meer van ons te vorder het nie en ons sonder verdere bemoeiing sal toelaat om ons in die toekoms self te bestuur. Ons vertrek nou uit ons vrugbare geboorteland, waar ons enorme skade gely het en voortdurend blootgestaan het aan ergernis, om ons te gaan vestig in 'n woeste en gevaarlike gebied; maar ons gaan met 'n vaste vertrouwe op 'n alsiend regverdige en genadige God, wat ons altoos sal vrees en in alle nederigheid zal probeer gehoorsaam.
De Britten hadden de nieuwe denkwijze van het Europa van die tijd mee gebacht, dwz klemtoon op de waarde van het individu, op de vrijheid van de burger en de gelijkwaardigheid van alle mensen.
Ditstond haaks op de calvinistische ideeën van de Afrikaners, die geloofden in de *voorbestemdheid en diein hun isolement trouw gebleven waren aan de vertuiging dat de mensen ongelijk waren.
Het Britse bestuur breidde ook de gewetens- en godsdienstvrijheid uit. Daarmee verdween de bevoorrechte positie van de Nederduits Gereformeerde Kerk. De Kaap werd opengesteld voor zendelingen. Aan het calvinistische godsdienstmonopolie kwam een einde. De Britten probeerden ook gelijke rechten aan alle mensen toe te kennen. Voor de Afrikaners kon zo iets niet. Niet-blanken en kaffers konden niet dezelfde rechten krijgen zoals zij, die volgens de bijbel het uitverkoren volk waren en al de andere minderwaardigen. De Afrikaners waren woedend dat een "hottentot" zo maar het recht kreeg om zich te klagen over de behandeling van de "meester". ( Slachtersnek) Een andere verordening verbeterde de arbeids- en leefomstandigheden van de niet-blanken gevoelig. Voortaan mochten ze vrij grond bezitten en zich vrij bewegen: dwangarbeid werd verboden en de blanke meester mocht geen lijfstraffen meer geven ( Hottentot Charter). De Afrikaners beklaagden zich erover dat hierdoor de misdadigheid en de landlopers zouden toenemen. In 1807 werd de slavenhandel afgeschaft en in 1833 werd de slavernij zelfs helemaal verboden in het Britse imperium.
De grootste tegenstanders van alle emancipatiemaatregelen waren de grensboeren. Ze hadden weinig slaven. Zij leden dan ook minder onder het verlies van goedkope arbeidskrachten. Ook hier speelde weer hun totaal onbegrip over de toegevende houding tegenover de niet-blanken een grote rol in het verzet. Vooral die boeren in het Oosten waren nog het minst over het Brits optreden te spreken. Zij waren voortdurend in geschillen met de Xhosa's verwikkeld. De overheid probeerde een grenslijn op te leggen, maar dat zinde de op expansie beluste Afrikaners niet. Naar hun mening deed men daarbij toegevingen aan de kaffers.
* voorbestemdheid = predestinatie: Het geloof in predestinatie vloeit voort uit de leer van de soevereinteit van God ( Calvijn). De positieve opvatting van de predestinatie kan ten diepste alleen plaatsvinden bij degenen, die van Godswege verzekerd zijn van hun verkiezing.
My Sarie Marais is so ver van my hart, Maar ek hoop om haar weer te sien. Sy het in die wyk van die mooirivier gewoon, nog voor die oorlog het begin. O bring my terug na die ou Transvaal, daar waar my Sarie woon, daar onder in die mielies by die groen doringboom, Daar woon my Sarie Marais daar onder in die mielies by die groen doringboom, Daar woon my Sarie Marais