Inhoud blog
  • 08 dag 8 Renesse - Knokke/Brugge woensdag 28/04/2010
  • 07 dag 7 Hoek van Holland - Renesse dinsdag 27/04/2010
  • 06 dag 6 Aalsmeer - Hoek van Holland maandag 26/04/2010
  • 05 dag 5 Uitdam- Aalsmeer zondag 25/04/2010
  • 04 dag 4 Callantsoog - Uitdam zaterdag 24/04/2010
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Noordzeeijsselmeerfietstocht2010
    Met de bende van Bob 2010 fietsen langs de Noordzee naar IJsselmeer
    15-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00 Voorblad



    Noordzee - IJsselmeer fietstocht 2010

     

    Met de “Bende van Bob”

     

     

    Dagboek van een fietstocht van 21/04 tot 28/04/2010


    15-10-2010 om 15:01 geschreven door Via de la Plata


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01 Dag 1 Knokke - Renesse woensdag 21/04/2010

    01 Dag 1 Knokke – Renesse woensdag 21/04/2010

     

     

    Ons fietsprogramma 2010 wordt kompleet overhoop gegooid.

    Een IJslandse stofwolk ontregelt het vliegverkeer.

    Op maandag 19 april word ik door Jetair op de hoogte gebracht dat onze vlucht naar Malaga is geschrapt. Noodgedwongen moeten we onze Vuelta de Andalucia uitstellen. Zie verslag Andalusië op: (http://blog.seniorennet.be/viadelaplata/)

    De bende laat zich niet kennen, onmiddellijk en unaniem beslissen we één weekje bij onze Noorderburen te gaan fietsen. In recordtempo is de reisweg uitgedokterd en zijn de overnachtingen vastgelegd, op woensdag 21/04 kunnen we starten.

     

     

    Liliane en Hugo zijn vandaag 45 jaar getrouwd. Alle vrienden en familieleden, en de  “Bende van Bob”zijn uitgenodigd op een feestelijk ontbijt in de Icebar “Liliane” op de Zeedijk.

    Met een vol buikje nemen we om 10h00 stipt afscheid en vertrekken richting

    ’t Zwin. Het is fris maar de zon is wel van de partij.

     

    Vlug zijn we door Cadzand-bad, we blijven op een rijtje doorstormen naast de dijk tot de Zwarte Polder.

    We klimmen op het schelpenpad naar Breskens waar we om 11h25 het veer nemen naar Vlissingen……We kennen alle vier de weg en stuiven op naar Middelburg.

    Genietend van het lentezonnetje drinken we op een vertrouwd terras onze eerste Leffe……dat kan deugd doen!

     

     

    Via Gapingen, Serooskerke en Vrouwenpolder komen we aan de Veersegatdam.

    Hoog tijd om een kibbelingsnack te eten in het strandpaviljoen.

    De parking is bijna leeg, er zijn slecht enkele wandelaars, we worden vlug bediend.

     

     

     Aan onze rechterzijde zicht op het Veersemeer volgen we het fietspad aan de voet van de duinen, lekker uit de wind en in de zon. Lang duurt het echter niet.We zijn 50 km ver en de stormvloedkering ligt voor ons. Deze verbinding tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland is ongeveer 11km lang. De wind heeft altijd vrij spel.

     

     

    Dit unieke kustwerk maakt nog steeds indruk op ons. In sneltempo zijn we op het volgende eiland en moeten door het Westerschouwense zeebos. Ongelofelijk door welk groot bos men kan fietsen met mooie en goede fietspaden. Vlakbij de zee met prachtduinen en vele zitbankjes.

    Gelukkig komen we slechts enkele wandelaars tegen. Onze snelheid ligt hoog bij dit voortdurend op en neer crossen in de duinen.

     

     

    In Burg-Haamstede vleien we ons…, we hebben heel grote dorst, op het zonnige terras van Café Restaurant “Bom”. Dit café ligt recht tegenover het kasteel “Haamstede”. Terwijl we ons zweet laten opdrogen smaakt de Westmalle heerlijk. We zijn het helemaal eens met elkaar, het was een heel mooie rit en binnen een half uurtje zijn we al in Renesse. We blijven iets langer dan gewoonlijk genieten van het zonnige terras.

     

    Om 17h00 stipt rijden we Renesse binnen. Hugo kent de weg en we komen aan onze camping “ de Wijde Blick” bij de achteringang.

    We krijgen onmiddellijk een trekkershut toegewezen. Het campingsanitair is kraaknet. We kunnen genieten van een zalige douche. Zo vroeg op het seizoen zijn wij bijna de enigen op de camping.

     

     

    Renesse is een drukke badplaats met veel jongeren in het hoogseizoen.

    Nu zijn het voornamelijk onze leeftijdsgenoten welke hier rondkuieren en de terrasjes bevolken. We slenteren door de hoofdstraat, overal hebben ze versieringen en aanmoedigingen voor de renners van de Giro d’Italia aangebracht. Binnen enkele dagen zal deze wielerronde hier voorbij denderen.

    Later ook de Ronde van Frankrijk wordt ons verzekerd.

     

     

    Op aanraden van de campinguitbaatster gaan wij eten in eethuis “Nelson”.

    Het wordt een tegenvaller, voor de eerste keer zijn wij echt teleurgesteld wat ze ons voorschotelen. Dit is Nederland onwaardig. De uitbaatster heeft geen oren naar onze opmerkingen. Dit eethuis zullen we zeker aan niemand aanraden. Gelukkig kunnen wij op het marktplein in alle rust nog enkele slaapmutsjes nemen.

     

     

    We genieten van enkele Erdingers en beloven hier te komen eten op onze terugtocht binnen enkele dagen. Het was werkelijk een prachtige fietsdag. We kunnen boffen met dit goed fietsweer met veel zon.

    Na een gezellige babbel wordt het hoog tijd om ons bedje op te zoeken.

     

     

    Start :         Knokke  10h00

    Aankomst: Renesse  17h00

    Afstand :    76km

    Weer:         Zonnig, matige  wind   +/- 18°C

     

    Verblijf: Trekkershut op Camping “De Wijde Blick”

    Lagezoom  23    4325CK  Renesse Tel: 0111-468888

    wijdeblick@ardoer.com

    www.ardoer.com/wijdeblick

     

    15-10-2010 om 16:23 geschreven door Via de la Plata


    19-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.02 dag 2 Renesse- Wassenaar donderdag 22/04/2010

    02  dag 2  Renesse- Wassenaar donderdag 22/04/2010

     

    Om 7H30 springen we bijna gelijktijdig uit bed.

    De zon priemt al tussen de gordijnen door.

    Er is heel wat geplaag over het snurkconcert van afgelopen nacht.

    Iedereen beticht iedereen………en dat zal ook wel zo geweest zijn zeker!

    Ik kan er niet over meepraten, mijn nieuwe oordopjes hebben mij absolute stilte bezorgd……

     

     

    In sneltempo zijn we klaar met ons ochtendritueel. Net op tijd, want tegen 8h15 hebben we ons ontbijt besteld. En ja prefect op tijd is de campinguitbaatster er met de ontbijtkorf. We laten het ons smaken. Om 9h00stipt verlaten we de camping richting Renesse dorp.

     

    Eenmaal voorbij het dorp moeten we rechts afslaan.

    We zien aan onze linkerkant honderden vakantiewoningen, soms niet meer dan een caravan groot. Na een 5 tal kilometer komen we aan de Brouwersdam.

    Deze dam is de verbinding tussen de eilanden Schouwen en Goeree. Hij is ongeveer 7km lang. Ik herinner mij nog zeer goed, bij een studiebezoek in mijn studentenjaren, dat men deze afsluitingsdam bouwde met een kabelbaan en heel grote caissons. We zien de zee links en rechts het Grevelingenmeer.

    Na Port Zélande komen we aan “Punt van Goeree” en moeten naar de vuurtoren van Ouddorp langs een nieuwe betonbaan tussen de hoge heggen richting zee.

     

     

    Na wat kronkelen rijden we tussen de oude zendtorens van “Radio Scheveningen” en komen in het mooie dorpje Goederede. Er is slechts een straat om dwars door het prachtige dorp te rijden. Er staan goed verzorgde, typische Hollandse huisjes. We stoppen, draaien en rijden er nogmaals doorheen. Zo mooi vinden we het!

     

     

    We kunnen boffen, het is marktdag op het kleine dorpsplein.

    Het is niet de eerste keer dat we hier ons aperitief nemen op een terras aan het water. Grote verwondering bij de andere gasten wanneer we elk een Grimbergen bestellen…….Een van de standhouders denkt zelfs dat we vandaag niet meer verder zullen rijden. We trachten hem wijs te maken dat, hoe meer zwaar bier je drinkt, hoe langer en hoe vlugger je kunt fietsen……zou hij het geloven? We genieten van de gezellige drukte maar moeten helaas verder.

    Bij Stellendam, zijn we 30 km ver en moeten over de Haringvlietdam. We zijn op het laatste eiland voor we aan de Maasvlakte komen.

     

    We rijden dwars over het eiland Voorne naar het vestigingsstadje Brielle.

    Rechtover Hotel de Zalm willen we in een bruin café middagmalen. We moeten ons tevreden stellen met een Uitsmijter.

     

     

    Met een, zij het wat frisse lente zon, fietsen we langs het water voorbij camping “De Meeuw”. Vervolgens door een groene waterrijke vlakte tot aan het Brielse Meer. Het industriegebied van de Europoort begint zich af te tekenen. Er volgen kort na elkaar drie bruggen over druk bevaren kanalen. In Rozenburg moeten we het veer nemen over de Nieuwe Waterweg naar Maassluis.

     

    Vanaf Maassluis volgen we het kilometers lange fietspad langs het zeekanaal tot

    Hoek van Holland. Na een klein stukje Staelduinse bos rijden we tussen serres tot ’s- Gravenzande. In Monster kunnen we gelukkig opnieuw op de dijk en koersen we weer door duinen. We vorderen goed en zonder dat we het beseffen zijn we net vóór Den Haag in Kijkduin. Hoog tijd voor een namiddag stoppauze.

    We drinken enkele Grimbergen’s. Antoine is blij met zijn vertrouwde Duvel’s.

    De zon geeft warmte en uit de wind is het heerlijk……nog 15km en we zijn er!

     

     

     Den Haag door gaat wonderwel. We missen geen enkel plaatje en fietsen voorbij de beroemde gevangenis van Den Haag-Scheveningen, richting duinen.

    Wanneer we aan de watertoren van het waterwinningsstation komen weten we dat we nu de nummertjes moeten volgen tot aan de camping.

     

         

     

    Langs een mooi duinfietspad en na enkele keren vragen staan we plots bij camping Duinhorst. De ontvangst is heel uitbundig, we krijgen onmiddellijk een hut aangewezen. Zouden we hier kunnen souperen op het domein?

    De bediende verwijst ons naar de chalet bij de tennisvelden. Met wat geluk maakt de uitbater wel iets klaar, meent hij!

     

    Vóór we onze trekkershut opzoeken, gaan wij langs het campingrestaurant. We vinden de uitbater die onmiddellijk akkoord gaat om voor ons deze avond een souper klaar te maken……wat een geluk!

    We hebben grote honger en dorst. We nemen vliegensvlug een lekkere warme douche en haasten ons naar het chalet. De baas heeft woord gehouden we krijgen een koud voorgerecht, een hoofdgerecht met asperges en nog een dessert. Dit alles overvloedig overgoten met enkele frisse Grimbergens. We kunnen de man zelfs overhalen om morgenvroeg een ontbijt klaar te maken. Met een flink dik buikje zal er vermoedelijk nog meer gesnurkt worden dan de vorige nacht!

     

     

    Start :         Renesse 9h00

    Aankomst: Wassenaar 18h00

    Afstand :    101km

    Weer:         Zonnig, matige  wind +/- 17°C

     

    Verblijf: Trekkershut op Camping “Duinhorst”

    Buurtweg 135  2244BH  Wassenaar  tel 070 32 42 270

    info@duinhorst.nl

    http://www.duinhorst.nl

    19-10-2010 om 13:53 geschreven door Via de la Plata


    23-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03 dag 3 Wassenaar-Callantsoog vrijdag 23/04/2010

    03  dag 3 Wassenaar-Callantsoog vrijdag  23/04/2010

      

    Vroeg opstaan heeft geen zin, we kunnen vóór 8h30 niet ontbijten.

    Toch staan we klaar, stipt op het afgesproken uur, aan de campingkantine.

    Wat gesakker, alles is nog op slot……Gelukkig doet de uitbater enkele minuten later open……en kunnen we ontbijten. We boffen, met alles erop en eraan, slechts 6 € pp. Om 9h30 kunnen we al vertrekken.

     

     

    Het wordt zoeken om de LF1 terug te vinden. Wassenaar heeft mooi groene dreefstraten met grote ommuurde villa’s. Nadat we het golfterrein doorkruist hebben, belanden we in Duinrell. Langs een zanderig voetpaadje komen we tussen grote waterplassen op de Noordzeeroute in de Katwijkse duinen.

     

    Blijkbaar is dit een waterwinningsgebied voor de steden Den Haag en Leiden.

    Net voor Katwijk moeten we op de boulevard…..Deze kustplaats geeft een verouderde indruk. Na wat kronkelen zijn we door de stad en opnieuw in de duinen.

     

     

    Na enkele kilometers komen we op de dijk van Noordwijk. We krijgen weer uitzicht op de zee, hier heeft de hoogbouw vrij spel gekregen. We wanen ons eerder aan de Belgische kust, geef ons maar duinen aub! We krijgen de indruk dat we maar traag vorderen wanneer we na Noordwijkerhout opnieuw de duinen in duiken. Een prachtige brede duinenvlakte met een fietspad dicht bij de zee. In de verte zien we, rechts van ons, de bloembollenvelden van Lisse en Hillegom.

     

    Het is 11h30 en hoog tijd voor ons dagelijks aperitiefje. Een druk bezet terras van een duinpaviljoen doet ons gelijktijdig stoppen……Een frisse Grimbergen laat ons genieten van de lentezon. We zijn nu net voor Zandvoort en rijden kort bij het Circuit naar Bloemendaal.

     

     

    Vervolgens door de beboste duinen van het “Nationaal Park Kennemer” naar Driehuis en Velsen bij IJmuiden. Hier moeten we op zoek naar het veer om over het Noordzeekanaal te geraken. Met zicht op de hoogoven en staalfabriek varen we over tot Velsen Noord om nu naar Beverwijk te rijden……hier nemen we na wat zoekwerk ons middagmaal.

     

     

    Wanneer we na een uurtje vanuit Beverwijk opnieuw de duinen binnenrijden is het aanzienlijk frisser. Er komt een strakke wind uit het Noorden. We moeten elkaar aflossen, de snelheid ligt veel lager in de open vlakte tussen Castricum en Egmond aan Zee……We worden moe na 80 km en houden halt in Bergen aan Zee om warme appeltaart te eten. Pol heeft last om een kleinere versnelling te schakelen en na wat zoeken stellen we vast dat zijn achterste tandwielen losgekomen zijn. Met wat kunst en vliegwerk kunnen we gelukkig alles, na een half uur, opnieuw in orde krijgen.

     

     

    We moeten door een bosrijk gebied met prachtige en goedlopende fietspaden en uit de wind. De snelheid stijgt opnieuw en wanneer we uit het bos komen in Camperduin, blijven we uit de wind naast de dijk rijden tot aan het dorp van Callantsoog. Het is 19h00 stip wanneer we de Camping De Nollen bereiken en wel na 121km……De uitbater is er niet meer maar in de kantine geraken we aan de sleutels van een trekkershut. We spreken onmiddellijk af om, om 20h te komen souperen……

     

     

    Honger en dorst doen ons vliegensvlug douchen en stipt om 20 h00 kunnen we genieten van ons avondmaal……We zijn moe en houden onze avond kort. Morgen wacht ons opnieuw een lange dag met veel kilometers.

     

     

    Start :         Wassenaar 9h30    Aankomst: Callantsoog19h00

    Afstand :    121km                Weer:     Zonnig & fris, strakke N- wind   +/- 16°C

    Verblijf:      Camping “De Nollen” Westerweg 8     1759JD Callantsoog

    Tel: 0224-581281     info@denollen.nl

    http://www.denollen.nl

    23-10-2010 om 12:20 geschreven door Via de la Plata


    30-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.04 dag 4 Callantsoog - Uitdam zaterdag 24/04/2010

    04  dag 4  Callantsoog – Uitdam zaterdag 24/04/2010

     

     

    Om 8h30 zijn Pol en ikzelf de eerste klanten in de campingwinkel. Gelukkig zijn er verse broodjes en kunnen we beleg krijgen….We moeten op camping de Nollen zelf ons ontbijt klaarmaken. Onze fietsen staan al bepakt om na het eten onmiddellijk te kunnen vertrekken. We weten dat we vandaag opnieuw een lange rit voor de boeg hebben. Om 9h30 vertrekken we, het is fris maar de zon is van de partij.

     

     

    Langs wat smallere baantjes rijden we door veelkleurige bloemenvelden oostwaarts.

    We laten de Noordzee achter ons en dwarsen Noord-Holland tot aan het IJsselmeer. We volgen de fietsnummers en komen voorbij Schagen, Opmeer en Wognum. Het is zaterdag en heel kalm langs de landelijke weggetjes. Om 11h30 verlaten we het poldergebied en komen na het kruisen van een drukke snelweg in de agglomeratie Hoorn.

     

     

     

    We moeten noodgedwongen afstappen en te voet verder door de winkelstraten _.

    Honger, maar vooral dorst doet ons op een druk historisch plein halt houden.

    Het is zoeken naar een vrij tafeltje voor ons vieren…..Na enkele Grimbergens en een lichte maaltijd lopen we door de winkelstraten tot aan de binnenhaven.

    De stad Hoorn is met al zijn historische monumenten en de ligging aan het IJsselmeer verrassend gezellig: typisch Hollands.

     

     

    Pol krijgt opnieuw problemen met zijn versnellingen, in een fietsenwinkel kunnen we geschikt materieel kopen om het probleem uiteindelijk definitief te herstellen. We verlaten Hoorn en blijven op de dijk met zicht op het Markermeer.

     

    De dorpjes blijven elkaar opvolgen. Via Scharwoude, Schardam en Edam belanden we in het overbekende Volendam. Hier is het onmogelijk om te blijven rijden. De dijkstraat is vol met toeristen. Tussen tafeltjes, stoelen en kraampjes komen we, tot aan de haven, heel traag vooruit.

     

       

     

     

     

    Overal lopen er fanfares en groepen in typische Volendamse klederendracht die de sfeer doet teruggaan in de tijd. We genieten van dit alles maar krijgen weeral grote dorst………Na een poosje vinden we het echt veel te druk en zoeken een rustig terrasje op, iets buiten het stadje ,met zicht op het meer en het eiland Marken. We genieten van enkele frisse Leffe’s.

     

    Het is heerlijk fietsen op de dijk tussen Volendam en Monnickendam….Zonder dat we het goed beseffen zijn we plots aan de jachthaven van Uitdam. Het is nog volle zon en de jachten varen binnen op hun motor. We geraken niet uitgekeken op al die stuurmanskunst.

     

     

    De camping blijkt bij de haven te behoren……maar helaas het secretariaat is op slot. Wanneer we het clubhuis binnenkomen, krijgen we onmiddellijk sleutels van een trekkershut. Waar die zich bevindt kan de waardin ons helemaal niet duidelijk maken. We hebben grote dorst en moeten noodgedwongen “Heineken” drinken, niet ons favoriete bier natuurlijk …..maar er is niks anders!

     

    Het campingplannetje maakt ons vlug duidelijk waar we onze slaapplaats kunnen vinden…….Er staan wel 30 hutten. Gelukkig is er een sanitair blok vlakbij…en we zijn bijna de enigen op de huttenweide.

    Het is 19h30 wanneer we naar het clubhuis wandelen om te souperen…..

    Na een aangename eet- en babbelavond doen we nog een flinke wandeling langs het water…….Slaapwel en oordopjes niet vergeten.

     

     

    Start :         Callantsoog  9h30

    Aankomst: Uitdam18h00

    Afstand :    101km

    Weer:         Zonnig matige  wind   +/- 18°C

    Verblijf:     Camping jachthaven Uitdam

    Zeedijk 2     1154PP Uitdam  Tel: 020-4031433

    info@campinguitdam.nl

    http://www.campinguitdam.nl

    30-10-2010 om 12:13 geschreven door Via de la Plata


    02-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05 dag 5 Uitdam- Aalsmeer zondag 25/04/2010

    05  dag 5  Uitdam- Aalsmeer  zondag 25/04/2010

     

     

    Om 8 h stipt staan we in de campingwinkel. We moeten eveneens zelf voor ons ontbijt zorgen. Verse broodjes, kaas met een dampend bakje verse koffie. Stipt om 9 h 00 verlaten we de reeds drukke jachthaven richting Amsterdam. We blijven nog een poosje op de dijk tot Zuidwolde. Vanaf Zuidwolde volgen we de fietsnummertjes tot Zaandam.

     

     

    Het is zondagvoormiddag. Er stuiven ons heel wat wielertoeristen voorbij, mannen en vrouwen in veelkleurige kledij. Hun aanmoedigingen doen deugd.

    We doen het wat langzamer en bewonderen het waterrijk gebied.

    Tussen de meertjes en de plassen van Waterland, een polderland boven Amsterdam, bereiken we Landsmeer.

     

     

    Het is er zalig fietsen. De zonnewarmte doet deugd, ook al blijft de temperatuur wat laag. Langs de Slooterplassen moeten we voorbij het industriegebied van Zaandam……Kronkelend geraken we uiteindelijk aan de Zaanse Schans. We moeten afstappen. Een massa toeristen, waarbij die uit het verre Oosten duidelijk in de meerderheid zijn. Ze kunnen blijkbaar niet genoeg foto’s maken van de typisch Hollandse huisjes.

     

     

    Iets verder komen we aan de Zaan, een rivier met een van de meest bekende vergezichten van Holland, Kinderdijk. Er staan nog een 15 tal molens kort bij elkaar, het zijn olie- koren- houtzaagmolens en gemalen. De molens blijken nog steeds te werken. We geraken niet uitgekeken op de zo goed bewaarde industriële kunstwerken.

     

           

     

    We blijven de rivier volgen. Bij het zien van zoveel watersportbedrijvigheid, moeten we het bijna geloven……Elke Nederlander zal wel een boot bezitten!

    Na de industriezone van Krommenie doen honger en dorst ons stoppen. We kiezen voor een terrasje op een drijvend ponton aan het Vroonmeer.

    Zalig in het lentezonnetje genieten we van een uitsmijter en enkele Grimbergen’s.

     

    Voldaan, peddelen we rustig langs kanalen en grachten voorbij Uitgeest, Assendelft en Heemskerk tot aan het Noordzeekanaal. Met een veer geraken we over het druk bevaren kanaal Amsterdam – Noordzee. Verwondering wanneer we in Spaarnwoude een ons bekende jachthaven voorbij rijden. We verbleven hier ooit op camping “Weltevreden”. We hebben destijds gesoupeerd in het clubhuis van de jachthaven Spaarn bij onze Texelfietstocht van april 2007.

    We volgen het Zijkanaal langs Spaarndam en Haarlem naar Heemstede.

     

     

    We zijn niet zover van Schiphol. Wanneer we bijna ononderbroken opstijgende vliegtuigen zien, dringt het tot ons door dat het luchtruim terug open is…….Zou die verdomde stofwolk dan echt verdwenen zijn? Hopelijk geraken we over enkele weken toch nog in Andalusië. We zien er alle vier naar uit!

     

    Langs kaarsrechte polderwegen komen we van Hoofddorp en Rijsenhout uiteindelijk in Aalsmeer. Grote verwondering wanneer we door een scheepswerf moeten, om aan het water, tussen de vele jachten, de vooraf bestelde trekkershut te vinden. We krijgen de sleutel en moeten betalen aan een babbelgraag minder jong stel caravanbewoners.

     

     

    We hebben 97 km op ons tellertje staan…..We kunnen gebruik maken van het sanitair en de douches in een boten herstelloods. Na een babbel met enkele zeilers, krijgen we te horen waar we deze avond kunnen eten. We moeten ongeveer 3km terug naar het centrum van Aalsmeer.

     

    Heel vlug, na een zalige douche, zijn we klaar en fietsen naar het centrum van de bekende bloemenveilingstad. Naar goede gewoonte op onze trippen in Nederland, willen we weer eens Chinezen. Lang moeten we niet zoeken. Op een plein vinden we een druk bezet Chinees restaurant. Wat we allemaal op ons bord kregen weten we niet meer natuurlijk.

    Wanneer we voldaan buiten komen is het heel fris en donker…..na een slaapmutsje in een nabij gelegen café spoeden we ons terug naar onze slaapplaats.

    We hebben na vijf dagen al 500km en dat laat zich duidelijk voelen.

    Heel vlug liggen wij in dromenland……zouden we snurken?

     

     

    Start :         Uitdam  9h00

    Aankomst: Aalsmeer 18h00

    Afstand :    97km

    Weer:         Zonnig matige  wind   +/- 18°C

    Verblijf:     Rekreatiepark “Aalsmeer”  Uiterweg 214   1431 AK Aalsmeer

    Tel: 0297-322113

    info@rekreatieparkaalsmeer.nl

    www.recreatieparkaalsmeer.nl

    02-11-2010 om 12:56 geschreven door Via de la Plata


    05-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06 dag 6 Aalsmeer - Hoek van Holland maandag 26/04/2010

    06  dag 6 Aalsmeer - Hoek van Holland  maandag 26/04/2010

     

     

     Pol en ik zijn zojuist terug van het dorp waar we onze inkopen deden.

    Antoine is de koning te rijk wanneer we gaan ontbijten. Eindelijk kan Antoine “honing” op zijn boterhammen smeren………Hij staat duidelijk in het krijt bij ons. Dat wordt trakteren hé Antoine.

     

     

    We laten het ontbijt smaken en genieten daarna nog een uurtje van de gezellige warmte in de trekkershut. Iedereen kent zijn taak. We verlaten de trekkershut in onberispelijke toestand…..allé zo denken wij er althans over. Het is 9h30 wanneer we het fietsnummer richting Rijsenhout vinden. Het is nog heel fris en het duurt wat langer eer de zon de nevel kan verdringen.

    Omgeven langs beide zijden door uitgestrekte meren moeten we plots, willen of niet, een pontje nemen richting Burgerveen.

     

     

    We rijden door een zeer waterrijk landschap met achtereenvolgens de Westeinder Plassen, het Braassemer meer en de grillige Kagerplassen naar Leiden.

    Hoog tijd om ons dagelijks aperitiefje te nemen. We waren nog nooit in de binnenstad van Leiden en genieten van al het schone zoals: De burcht, de Waag en de Pieterskerk. Leiden is een universiteitstad. De beroemde schilder Rembrandt is hier geboren! Langs een van de grachten vleien we ons op een terras, in de zon genieten we van een welverdiende Grimbergen…..

     

     

    In een wip zijn we de stad veilig uit, met grote verwondering komen we van Leiden in Wassenaar. We rijden door dezelfde beboste lanen van enkele dagen geleden.

    We komen zelfs voorbij de camping Duinhorst, zouden we hier kunnen middagmalen?……We rijden recht naar het chalet bij de tennisvelden. We hebben geen geluk, alles is afgesloten, we besluiten maar verder te fietsen tot Scheveningen.

     

     

     

     

     

    Aan de haven bij de visafslag springen we een van het gecombineerde viswinkel-restaurant binnen. We bestellen de dagvis met frietjes en terwijl de verse vis gebakken wordt, genieten we van een koel wit wijntje.

    Om 14 h verlaten we Den Haag en duiken de duinen in. Een uur later zijn we aan de camping “Hoek van Holland” we hebben dan 76 km op ons tellertje.

     

    Een splinternieuwe trekkershut bevindt zich helemaal achteraan op het enorme terrein. Buiten enkele Duitsers blijken we de enigen op de camping.

    Een lekkere douche doet deugd.We doen ook een wasje en kunnen onze klederen laten drogen in het zonnetje. We doen vlug nog inkopen voor morgenvroeg nu het campingwinkeltje nog open is.

     

     

    We zijn heel benieuwd wat Hoek van Holland ons te bieden heeft en fietsen naar het uiterste puntje van de duinen…..het zicht op de Europoort aan de overzijde is grandioos….Het strand lijkt eindeloos en we kunnen door de duinen crossen op brede fiets- en wandelpaden met begroeiing zoals in ’t Zwin. In de zomer moet het hier heel druk zijn, maar nu staan de strandpaviljoenen en rustbanken er maar troosteloos bij. Iets verder verwijzen wegwijzertjes zelfs naar een naaktstrand.

     

     

    Wanneer we naar het dorp proberen te fietsen komen voorbij een café restaurant met terras……We kunnen niet voorbij zonder onze dorst te lessen.

    De vriendelijke patroon denkt dat we ook zullen blijven souperen. Hij meent dat er in het dorp niks zal open zijn. We beloven hem terug te keren wanneer hij gelijk heeft……en een half uur later zijn we er inderdaad opnieuw. Het dorp is zo dood als een dode luis en verwijst ons terug naar het restaurant van de Egyptenaar.

    Hij stelt ons een eigen menu voor, we happen toe en laten het ons smaken. Na het heerlijke souper en nog enkele slaapmutsjes moeten we in het donker de camping trachten te vinden. Er zal ongetwijfeld gesnurkt worden!

     

     

     

    Start :         Aalsmeer  9h30

    Aankomst: Hoek van Holland 15h30

    Afstand :    76km

    Weer:         Zonnig matige  wind   +/- 18°C

    Verblijf     Camping “Hoek van Holland”  Wierstraat 100

    3151VP Hoek van Holland

    Tel: 0174-382550

    info@campinghoekvanholland.nl

    www.campinghoekvanholland.nl

    05-11-2010 om 16:10 geschreven door Via de la Plata


    09-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07 dag 7 Hoek van Holland - Renesse dinsdag 27/04/2010

    07  dag 7  Hoek van Holland  - Renesse  dinsdag 27/04/2010

     

     

    Iets later als gewoonlijk staan we op. We moeten niet zover en doen alles langzaam. De zon geeft al wat meer warmte wanneer we om 10h00 deze mooie en ruime camping verlaten richting Hoek van Holland. Na het dorp blijven we op een dijk langs de Nieuwe Waterweg rijden.

     

     

     

     

    Vlug komen we aan de Maeslantkering.

    Een enorm kunstwerk dat al meerdere malen mijn aandacht trok. We zijn er zo dicht bij, dat ik mijn vrienden op sleeptouw kan nemen om alles eens nader te bekijken. De toegang tot de expo is gratis en we krijgen samen met een groep bezoekers een heel duidelijke en gevatte uitleg.

     

     

    De kering bestaat uit twee grote waterkerende deuren die zich bij normaal weer in de parkeerdokken langs de beide oevers bevinden. Als voor Rotterdam een waterstand van 3.00 meter boven NAP wordt verwacht, dan moet de waterkering sluiten. Alles werkt automatisch met een computerbesturing.

    Bij stormvloed worden de dokken vol water gelaten, waardoor de holle deuren gaan drijven en ze de Nieuwe Waterweg kunnen worden opgedraaid. Als de deuren elkaar zijn genaderd, lopen de holle ruimten in de deuren vol water en zinken ze tot op de bodem. Zo sluiten ze een opening van 360 meter af. Zodra het hoogwater voorbij is, worden de deuren leeggepompt. De constructie gaat weer drijven. Als zeker is dat het volgende hoogwater niet opnieuw erg hoog wordt, kunnen beide deuren terug in hun dok.

     

    Bij een sluiting is de Nieuwe Waterweg afgesloten voor de scheepvaart. De stormvloedkering zal alleen worden gesloten bij extreem slecht weer, naar verwachting eenmaal per tien jaar. Er wordt verwacht dat vanwege de stijging van de zeespiegel de stormvloedkering vaker dicht zal moeten.

     

    Na dit uitgebreid bezoek staan we vol bewondering voor het ingenieus vernuft van onze Noorderburen. Als bouwkundige geraak ik maar niet uitgepraat, mijn vrienden zijn even verbaasd. De stormvloedkering blijft gespreksonderwerp tot we….. Bij het veer in Maassluis moeten overzetten naar Rozenburg.

     

     

    De LF1 volgt een grote weg over een drietal bruggen. Op de eerste brug over het Calandkanaal zien we de lange rij bollende betonpanelen op de kanaaloever. Ze vormen een enorm windscherm om te voorkomen dat de schepen uit koers geblazen worden. Na het Brielse Meer en de Voorne putten komen we in het liefelijke stadje Brielle. Hier kennen we de weg. Het is hoog tijd voor een drankje op een zonnig terras aan het water.

     

     

    Na het terrasje rijden we in sneltempo van het eiland Voorne over de Haringvlietdam naar Stellendam. We zijn nu op het kleine eiland Goeree, hoog tijd om onze magen te vullen. Bij de visafslag vinden we net zoals gisteren een viscafé. De patroon zal voor ons eens lekkere echte kabeljauw kibbeling klaar maken…..Volgens een deskundige uitleg verkopen kiosken de meeste kibbeling; nep kabeljauw. We moeten hem gelijk geven, alles smaakt hier inderdaad veel beter dan gewoonlijk.

     

     

    Na Stellendam komen we enkele kilometer verder in Goederede. Ons vertrouwd terras is leeg, het is sluitingsdag. Iets verder kunnen we toch genieten van enkele Grimbergens.

     

     

    We vernemen, via een vergeten krant een tweetal nieuwsfeiten welke ons kompleet in de war brengen. De Belgische regering is gevallen. En…..de bisschop van Brugge bekent pedofilie.

    We zijn eens benieuwd welke theorie de kerk nu zal uitzoeken om zich uit deze situatie te redden. Zullen ze hiervoor een bijbelse uitleg vinden  of hun bovennatuurlijke macht gebruiken! Wedden dat ze ook hier, zoals steeds, uitgeraken…… We blijven hierover doordrammen tot we zonder het echt te beseffen plots op de camping “De Wijde Blick” in Renesse aankomen.

     

     

    We kunnen ons installeren in dezelfde hut als enkele dagen geleden. Het is nog maar 17 h 15. We spreken af om Renesse eens beter te verkennen na onze was- en plasbeurt.

    Renesse ligt op Schouwen-Duiveland en is bekend om zijn schone brede stranden. Er zijn ook imposante duinen en bosrijke fiets en wandel paden.

    We fietsen rustig door het duinengebied naar zee en terug…..We zijn vlug rond en willen een terrasje doen. Bij het marktplein vleien we ons onder de reusachtige paraplu’s op een verwarmd terras. Zoals we voor enkele dagen beloofd hebben blijven we hier ook souperen….. Het is ons laatste avondmaal en we genieten van een extra slaapmusje…..we fietsen terug naar de camping. Moe maar voldaan zitten we vrij vroeg in onze slaapzak. Niet snurken aub!

     

     

    Start :         Hoek van Holland 10h00

    Aankomst: Renesse 17h15

    Afstand :    78km

    Weer:         Zonnig matige  wind   +/- 18°C

    Verblijf     Trekkershut op Camping “De Wijde Blick”

    Lagezoom  23    4325CK  Renesse Tel: 0111-468888

    wijdeblick@ardoer.com

    www.ardoer.com/wijdeblick

     

    09-11-2010 om 10:38 geschreven door Via de la Plata


    11-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.08 dag 8 Renesse - Knokke/Brugge woensdag 28/04/2010

    08  dag 8  Renesse – Knokke/Brugge  woensdag 28/04/2010

     

    Zoals elke keer was er ook deze nacht een hels snurkconcert. Blijkbaar is het, nacht na nacht, erger aan ’t worden, dat beloofd voor de 15 daagse Andalusiëtocht!

     8 h 30, fietsen bepakken en wachten op het ontbijt. De campinguitbater brengt ons de ontbijtkorf. We maken onze hut goed warm en laten het ons smaken. Een uurtje later verlaten we de camping richting Burg-Haamstede.

     

     

    Het is nog grijs en fris, het is doorduwen om op te warmen.

    We nemen de kortste weg recht naar de stormvloedkering en laten het zeebos rechts liggen. Nu is het wiel in wiel en elk om beurt kop trekken over de 11km lange stormvloedkering. Als fietsers moeten we op de werkstrook naast de drukke autobaan. Zoals altijd is men hier en daar schilder- en onderhoudswerken aan het uitvoeren. Het is een gevaarlijke situatie met al dat werfverkeer……

     

     

    Wanneer we op Noord-Beveland komen blijven we uit de wind naast de dijk de grote baan volgen tot aan het Veersegat. Na de dam is het zoekwerk, wegeniswerken doen ons de LF1 verlaten richting Vrouwenpolder en verder naar Gapinge dwars door Walcheren naar Middelburg.

     

     

    In Middelburg zijn we 50 km ver, zonder ook maar één keer te stoppen. Flink gereden menen we. Hoog tijd om onze dorst te lessen. Ondertussen is de zon van de partij en kunnen we ons op een vertrouwd terras neervlijen. De kelner kent ons en weet dat we een Leffe van ’t vat willen. We nemen de tijd en eten ook een kleinigheid.

     

    Gespreksonderwerp, hoe kan het ook anders, is onze volgende grote tocht in Andalusië. Binnen 14 dagen is het zover, die stofwolk zal wel weggewaaid zijn zeker? Hugo verzekert ons dat zijn schoonzoon ook nu bereid is ons vanuit Brugge, met de bestelwagen naar Zaventem te brengen.

     

    Antoine denkt dat hij wel iemand vindt om hem vanuit Beveren tijdig op de vlieghaven af te leveren. We spreken af elkaar om +/- 4 h te ontmoeten aan de Jetair balie.

     

     

    Blijgezind vertrekken we richting Vlissingen. We zijn net op tijd om de overzetboot te halen. Vanaf Breskens volgen we de LF1 op het duinenpad met zicht op zee, of is het nog steeds de Schelde. Bij de vuurtoren van Nieuwesluis moeten we op de brede zeedijkhelling fietsen. Raar maar waar er staan heel veel campers met leeftijdsgenoten. We worden luidruchtig aangemoedigd door de minder jonge zonaanbidders. Iets verder, juist vóór de Zwarte Polder, zijn er dijkverhogingwerken bezig en moeten we noodgedwongen op het fietspad naast de dijk.

     

     

    Via Cadzanddorp willen we naar Retranchement waar we op het zonneterras bij de kiosk onze laatste Leffe snoepen.

    We nemen afscheid van elkaar, Hugo en Antoine buigen af naar Knokke, Pol en Bob via Sint-Anna ter Muiden naar Brugge.

    We mogen echt boffen, één week in Holland rondrijden zonder één druppel regen, ja het geluk was met ons. Onze tocht was fris maar droog en heel zonnig.

     

    Deze Noordzee & IJsselmeerroute is een aanrader voor wie een actieve vakantie per fiets wenst. Het is bewegen en genieten van de vrije natuur en goed bewaarde historische dorpen en steden……meer moet dat niet zijn.

    Bedankt Hugo, Antoine en Pol ’t was heerlijk en onvergetelijk.

     

    Start :         Renesse 9h30

    Afstand :    96km

    Weer:        ’s morgens grijs later zonnig matige  wind   +/- 16°C

    Totaal:      747km

     

     

    11-11-2010 om 11:56 geschreven door Via de la Plata




    Archief per week
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!