Dat het Laerdal een echte zalmplaats is, laat het Noorse Wilde Zalm Centrum zien. Een aantrekkelijke expositie toont de historie van de zalmvangst in de regio, maar vertelt ook het indrukwekkende verhaal van de zalmtrek, waarvan meer dan 90 procent van de vissen nooit terugkeert.
18-01-2008
Flåmsbana
De Flåmsbana (Flåmspoorweg) is een van de meest specutaire spoortrajecten van de wereld en wordt gerekend tot de meesterwerken van de Noorse ingenieurskunst.
Flåm, Myrdal
Toen de spoorlijn tussen Oslo en Bergen in gebruik werd genomen in 1909 miste er nog een afslag om goederen te vervoeren van en naar de Sognefjord. Daarom werd in 1920 begonnen met de bouw van Flåmsbana. De opening van de baan was echter pas in 1940. Het 20 km lange traject bestaat uit maar liefst 20 tunnels met een totale lengte van 6 km. Slechts twee van deze tunnels zijn gemaakt met machines, de overige tunnels zijn volledig met de hand uitgegraven.
Flåmsbana
De Flåmsbana is een van de steilste spoorwegen op normaal spoor. Bijna 80% van het traject heeft een steiging van 5,5%. Het bewijs van de fantastische Noorse ingenieurskunst wordt geleverd in de draaitunnel die als een spiraal in en uit de berg draait; de trein maakt in de berg een draai van 360 graden.
-----
Tegenwoordig is er bijna geen goederenvervoer meer over het spoor. Het aantal reizigers is echter gestegen tot ruim 400.000 per jaar - hiervan zijn de meeste toeristen
-------
Aantal vertrekken per dag varierend van 4 in het laagseizoen tot 10 in het hoogseizoen.
Reistijd tot Myrdal: ca. 60 minuten