Startpagina !
Mijn favorieten
  • Website Onzen Heertje
  • Franse blog Notre Seigneur
  • Westhoek verbeeldt
  • Bible Works 10
  • Volksmuseum Omer Heusdens
  • Poperinge stad
  • Vrienden van het poperings Archief
  • Bijbelsite Onzenheertje
  • Erfgoed devotionalia
  • Westhoek

    WEBRUIMTE
    Hier drukken. Maak daar een account om de erfgoedcollectie te bekijken.

    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Onzen Heertje vzw
    Erfgoedvereniging
    Bezoeken op aanvraag 057 335610
    13-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En de oorlog

    Nooit meer oorlog! Hoorden we in de jaren '50 vaker.
    Een halve eeuw later is oorlog een hot item.

    We worden ermee geconfronteerd... Vooral horeca en toerisme: het segment MUNT grabbelt er zijn deel van de kassa in het 't laadje. Of je het nu wil of niet je loopt mee in de running.

    Zo kregen we de vraag - rond Pasen - of we biechtbreifjes in onze verzameling hebben?

    We zouden het aan iedereen willen aanraden onze verzameling in te duiken om het zelf te constateren.  Zo'n vragen zijn vanuit je luie zetel te beantwoorden. Al de driementionele voorwerpen die we hebben - uitzondering: onze kaders - zijn gedigitaliseerd en op beeld bereikbaar mits een account op onze website http://onzenheertje.be.

    Let wel je krijgt een account als je je registreert.

    Met je paswoord inloggen en in tweede instantie via erfgoedcollectie inloggen op onze databank.

    Lees de handleiding http://www.onzenheertje.be/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=28

    Om de nieuwsgierigen te bevredigen tonen we hier een paasbirefje anno 1912 Poperinge, anno 1914 Stavele





    Uiteraard was het paasbriefje niet het enige religieus element in de oorlogstijd. Wie de studie wil inzetten hier een hint (voor en achterzijd evan een vouwblaadje).

    13-04-2014 om 13:40 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heb je een beeld voor ons?

    De historische interesse is ons verwant.

    Het stadsarchief, de vrienden van het stadsarchief en Do - de jaarboek-schrijver van de geschiedenis van Poperinge stellen ten toon. Wat doen we?

    Uiteraard we maken dat we erbij zijn. Nu ontdekten we weer dat er spontaan op ons wordt gedacht. We moeten het niet eens meer vragen. Of het de nocturens zijn in Ieper of de mensen zijn met cultuur in Poperinge. We zijn gevraagd, we zijn van de partij (nu eens niet politiek te begrijpen).

    Stilaan zijn we bij vrijwel iedere tentoonstelling waar we iets kunnen bieden betrokken. Graag uiteraard. We zouden moeilijk met het idee kunnen leven dat we niet meer kunnen bijdragen. Dit weze een warme oproep tot alle mensen die er iets kunnen aan doen om ons erfgoed ter stede te houden. De hemel sta ons bij!

    Zo kwam ons Barbara-beeld in de vitrine in de Letterbeek in Poperinge.


    >

    Wat heeft de heilige Barbara met de geschiedenis van Poperinge te maken?

    Misschien zou daar niet iedere Poperingenaar kunnen op antwoorden. In de tijd van de confrerieën en de Heiligen was Barbara een geëerde patrones. In Poperinge waren er rederijkers die zich Barbaristen noemden.

    Van de Heilige Barbara is er een prachtig antependium (een altaarstuk) met een H. Barbara met toren in goudbrocaat in een van de kerken van Poperinge.


    13-04-2014 om 13:12 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    06-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We geven het niet op. Wie dacht DAT?

    Na een vijftal uren digitaliseren van 1/3 van het nieuwe driedimentionele materiaal willen we met deze oogst even de ogen openen van die denkt dat onze hardnekkigheid gebroken is.

    De ruimte krimpt inderdaad zienderogen.

    Maar zou het niet om te schreiene zijn dat zo'n TOPstukken niet zouden kunnen geherbergd zijn?

    UIteraard zijn we realist, maar we schatten onze westhoek tochietwat hoger in.. Daarom blijven we de zinnen prikkelen met de vondsten in wat toestroomt....


    We smeken de hemel en al zijn heiligen beleid en geïnteresseerden mee te denken hoe we ons materieel erfgoed duurzaam en to the point zouden kunnen blijven bewaren en - S.O.S. - aanvullen.

    Moeten zo'n dingen niet so wieso voor het nageslacht bewaard worden.

    De strik van de plechtige Communie. We presenteerden er reeds een op de blog. Hier zie je een alternatieve vorm.

    En wat denk je van de waaier van Lourdes?



    06-04-2014 om 18:17 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    02-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De helaasheid der dingen

    Helaas!

    De helaasheid der dingen

    De onderhandelinge zijn lopend. Onze reserve depotruimte is bedreigd...

    We beslisten de laatste Algemene Vergadering gezien de keuzes die we noodgedwongen moeten maken onze papieren erfgoedmassa voor de zoveelste maal te reduceren. 

    Twee adagia zijn ons heilig

    1. Onze schenkers zijn allemaal beloofd dat we alles zullen doen om te bewaren. De meest geronomeerde zuster nl. KADOC is aangeschreven. Voorlopig schatten we de schenking aan KADOC in specieën10.000 boeken. Deze keuze kan enkel gewijzigd worden indien er een aanbod is dat even zeker onze schenkers honoreert. Enkele kernrubrieken zullen een regeling vinden met het Stadsarchief te Poperinge

    2. Deze facelift houdt dus in dat we geen boeken meer aanvaarden. Sorry! Dit gebeurt met pijn in het hart.

    3. Ook de voorwerpen moeten naar een duurzamer en een aangepaster locatie. We duimen voor de depot van de provincie. De huidige locatie is enkel nog maximum twee jaar door de mecena ter beschikking gesteld. We begrijpen deze keuze aangezien het om een gratuïte ter beschikking stelling was. Dit is tegen de einddatum 15 jaar. In verband met de voorwerpen worden enkel nog topstukken en kleiner materiaal: prentjes en penningen aanvaardt.





    02-04-2014 om 19:34 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    22-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We verdubbelen een item uit het SAP

    Wat is het SAP

    In een lange term schrijven we Stadsarchief Poperinge. Je kan op de facebook van het Stadsarchief dit excellente cultuurmedium liken .. do it!

    We hebben die mensen bedacht in onze ruimteproblematiek.

    De bestelwagen van dienst had de goedheid om de reeds zuurvrij verpakte documenten te transporteren van onze site in de Nazaretstraat (Idd. de oud benaming van de Trommelaarstraat) naar de Veurnestraat.

    Het bleek dat we de verzameling Poperingse Parochiebladen konden aanvullen en vooral vanaf medio 1970 tot 2000 in zijn geheel overhevelen. 


    22-03-2014 om 15:20 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    15-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Is allemaal WO I die de klok slaat

    We werden al een paar keer gevraagd naar de devotie van onder de eerste wereldoorlog. Toen Curieus ons bezocht konden we al een paar zaken laten zien.

    Nu we volop aan het digitaliseren zijn moeten duizenden prentjes onze hand passeren.

    Op het eerste zicht hebben we een behoorlijke stapel materiaal van begin 20e eeuw. Zo wereldschokkend is de vondst niet omdat we enkel bevestiging vinden van wat we zo al konden zeggen. De streekgenoten waren toen spontaan gelovig. Maria troost in nood, de smeekbede Gij zijt goed en ik ben kwaad tekenen overvloedig de mentaliteit van de mensen. De oorlog verscherpte deze houding vanzelf sprekend!

    Joseph Alphonse Marie (Joe) English  was een Vlaamse tekenaar en kunstschilder. Hij overlijdt aan de gevolgen van een slecht verzorgde blindedarmontsteking in het legerhospitaal 'L'Océan 2' in Vinkem op 31 augustus 1918. Hij is een van de IJzersymbolen. Zijn beeltenis staat gebeeldhouwd op de Paxpoort in Diksmuide.

    We vinden in onze verzameling een van zijn bekendste prenten.

    Een andere voorstelling toont hoe de voorstelling van Maria politiek en militair bijgekleurd werd voor de gelegenheid.




    15-03-2014 om 19:37 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    08-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En heb je oude prentjes

    We stonden er niet zo vaak bij stil.

    Maar nu we op de rand van het ruimteprobleem de vergezichten aan het aftasten zijn lijkt het toch wel eens de moeite erbij stil te staan.

    In de wandelgangen hoorde iemand fluisteren: Och, God, al dat oud papier wat wil je? Verzamelen en nog eens verzamelen dat is miserie zoeken.

    We ergerden er ons aan en we zijn even - zonder hoogmoed te willen zijn - op zoek gegaan naar enkele van onze oudste papieren. Het is trouwens VASTEN! En ook dat moeten we toegeven nederigheid = vasten.

    We stopten bij deze twee: nl. gravures van C. De Boudt (ca 1660 - ca. 1738): De Vlucht naar Egypte (van Galle) en A.J. Heydreix (Antwerpen): de H. Barbara.

    Cortnelius DE BOUDT zou de eerste geweest zijn die de Duitse koperplaten gebruikte en er zijn eigen naam op aanbracht. Hij blijkt zeer bekend en wordt vaker op ebay aangeboden.

    We zochten naar A.J. Hendreix en vonden enkel deze zin: Izabella Hertsens en A.-J. Heydreix, wier namen in de Liggeren niet te vinden zijn, behooren waarschijnlijk tot de jaren 1736, 1737 - 1748, 1749 waar de rekeningen van ontbreken.


    08-03-2014 om 21:49 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    03-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar de komende algemene vergadering

    We zijn zoals alle vzw's aan de gebruikelijke algemene vergadering toe. Aangezien we al een tijdje een paar mensen niet meer bereikten deden we een poging om onze oorsponkelijke doelstelling te revalideren.

    De A.V. vergadering is samengesteld naast de raad van bestuur met alle politieke families van de stad. Enkele jaren terug was de vertegenwoordiging van de Open VLD er al enkele keren verhinderd. Om terug aan te knopen werd een plaatsbezoek aangevraagd. Tot onze vreugde gingen ze daarop in.

    Het was een genoegen te horen hoe ze ons werk kwoteerden. Inderdaad alle voorwerpen zijn gedigitaliseerd en op een veilige server in Duitsland on  line - mits account - in te zien. Een eerder dure besteding.

    Met de ernst van een burgerinspraak - een punt waar ze geprezen mogen voor zijn - luisterden ze. Met de bewondering voor het erfgoed waar hun partijlid, Danny, alleszins een mondje van wist mee te praten, voelden we dat we ook bij hen goed zitten.

    Ondertussen wordt de digitalsiering van onze prentjes voortgezet. Zo'n bakje zuurvrije omslagen vraagt meer dan een week werk (van een gepensioneerde..) en.. we zijn hiermee zowat aan een twaalfde van de stapel!!



    03-03-2014 om 17:00 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    22-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voortdurende verwondering

    Het levend wezen dat zich kan verwonderen is in staat om meer te zien dan positieve wetenschappen kunnen registreren.

    Foto's tonen meer dan materialiteit, afmetingen en objectiviteit.

    Dat ondervonden we zeker in onze maand digitalseren van prentjes. Zo'n 5000 werden op de plaat gelegd. Dat is min dan een tiende van wat er voor handen is....

    Het zal nog een tijdje duren voor die allemaal beschikbaar zijn ..

    Enkele bijzonder exemplaren willen we U in première laten BEWONDEREN.

    Prenten met duidelijkk verwijzende inslag. Jezus in de serafs orde - engelen met zes vleugels...


     

    en.. prachtige lijntekeningen Speybrouck benaderend.

    Tijdsdocumenten, bv. uit de periode van de Tweede wereldoorlog 


    En de prentjes met met machinaal knipselwerk. En als besluit een toemaatje met kersttaferee. Zoals je ziet het ene al ouder dan het andere.

    22-02-2014 om 20:00 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    23-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over-vloed

    Soms denk je zoiets komen we maar eens in ons leven tegen. Maar zeg nooit NOOIT.

    We werden eens te meer geconfronteerd met de ZURE kers op de taart van het succes.

    Ons parcours houdt nu reeds van den beginne in dat we selecteren en nog maar eens selecteren: de dubbels van de boeken, de verzameling-vreemde elementen, zaken die of naar het CRKC (liturgische gewaden) of naar het schoolmuseum konden. Onze affiches gingen  én naar de Provincie én naar het stadsarchief... 

    De schoonmaak spijzigde het containerpark.

    Maar NU zijn we voor de tweede maal geconfronteerd met wat ons dreigt totaal de das om te doen. We kregen nog maar eens het aanbod een vrachtwagen kruisen op te halen in het Kortrijkse. We weerhouden ons ervan een melodramatisch pamflet te genereren.

    Eerste afgewezen aanbod.


    Het fenomeen is chronisch.

    Analytisch is ons probleem RUIMTEGEBREK.

    Daarnaast situeert ons materieel object in een kwijnend, voor de moral majority, vervlogen domein. Dit zou precies moeten de erfgoedminded instanties prikkelen. Van de kant van de verwijzing en de consultatie zitten we goed. Voor het ogenblik opereren we in vier tentoonstellingen. Onze klaagzang mogen we niet omschrijven als woorden-in-de-wind. In de lijn van onze specifieke erfgoedzorg: we leven in het hier-voor-namaals.

    We zijn echter formeel binnen ons domein RUIM bezig. We tasten het hele gebied van de devotie af. Lokaal ziet men het niet zo goed in dat het klein stedelijk gebied ook territorium-overstijgend kan bezig zijn. Soms hebben we het gevoel dat ook daar RUIMTEgebrek dreigt. Kortom voor het ogenblik is er overvloed aan aanbod.

    KRUISEN zijn ons KRUIS.

    We moeten spijtig genoeg voor de twee maal afhaken.

    Onze verzameling ziet er voor een deel zo uit.



    23-01-2014 om 13:07 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    20-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze Lieve Vrouw van Thuyne

    Bezoek van in beelden geïnteresseerden in ons depot.

    Onze bezoekers hebben altijd zo een beetje hun eigen invalshoek.

    Voor het ogenblik is de eerste wereldoorlog DE hype.

    Zo hadden we al een paar vorsers over de drempel. Deze keer waren het de gangmakers van de Ieperse nocturnen. De erfgoed-watchers van CO7, de zeven+ organisatie, had hen op ons af gestuurd.

    Vaker zijn de vragen die we krijgen specifiek en niet onmiddellijk op te lossen... zelfs nog al eens slechts voor een deel te voldoen. Zo was het deze keer. Toen de reporter en zijn vriend mailden zagen we al het probleem we hebben enkel afbeeldingen van Onze Lieve Vrouw van Thuyne en geen beeld. Trouwens we hebben zelf enkel het beeld dat staat in de Sint Maartenskerk in ons leven gezien. We merken zelfs dat internet verschillende beelden ermee vereenzelvigd. We houden het bij het beeld in de Sint Maartenskerk.

    De meste beelden hebben het kind Jezus van ons uit gezien rechts, maar.. deze Lieve Vrouwe niet.

    Beiden hebben de oude vorm van een kroon (afbeeldingen op prentjes van de O.-L.-Vrouw van Thuyne). En het kind Jezus blijkt vrolijk met de handjes te zwaaien, maar heeft Zijn kroon niet op het hoofd op de retabel in de Sint Maartenskerk.



    Wat velen niet weten - geef toe het legendarisch verhaal van de bommen aan de vesten, boeit meer - is dat het tuin-element bij de vergulde elementen (les éléments dorés) van de historie hoort. De "omsloten tuin" verwijst in de litanie van Loretto op de beeldspraak uit het Hooglied 4. Hier is dan de wijsheid bedoelt. Deze passage is toegepast op Maria in het kader van het dogma over de Onbevlekte Ontvangenis.

    Inderdaad een wat dor en academisch verhaal, maar de wetenschap  heeft haar grillen. 

    12 Zusje, bruid,
    een besloten hof ben jij,
    een gesloten tuin,
    een verzegelde bron.
    13 Aan jou ontspruit een boomgaard vol granaatappels,
    met een overvloed aan vruchten,
    hennabloemen, nardusplanten,
    14 nardus en saffraan, kalmoes en kaneel,
    wierookbomen, allerlei soorten,
    mirre, aloë,
    balsems, allerfijnst.
    15 Je bent een bron omringd door tuinen,
    een put met helder water,
    een bergbeek van de Libanon.
    De noot in de NBV schrijft een gesloten tuin – Volgens sommige Hebreeuwse handschriften, de Septuaginta, de Targoem en de Vulgata. MT: ‘een gesloten steenhoop’. Tuinen waren soms op die manier beveiligd. Wijsheid is een gave en niet stormenderhand te veroveren.


    20-01-2014 om 00:00 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    16-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze kasten zijn gearriveerd

    Expogamma voor de Onze Lieve Vrouwekerk!


    Misschien zijn er heel bij de handse Poperingenaars die dachten dat de Onze Vrouwekerk nu al zou omgetoverd worden tot exporuimte. Die dorpsgenoten zijn dan wel heel sterk hun tijd vooruit, maar ze hebben niet gedroomd.

    Expogamma bracht een verdubbeling van onze vitrinekasten in de kerk.

    Onze tentoonstelling van de pauzen uit de laatste twee eeuwen is ontdubbeld.

    Dat gaf ons de mogelijkheid wat ruimer te exposeren.

    Als je er nog niet geweest bent.. dan is het zeker nog niet te laat. 

    Hopelijk zal dit bijdragen tot de intensivering van de liefde voor het cultureel historisch patrimonium!



    16-01-2014 om 21:17 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    01-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transitie

    We willen doorgaan. De overgang van 2013 naar 2014 is niet beïnvloed door de pubertaire grilligheden al zijn we aan die periode toe in onze bestaansgeschiedenis.

    We doen weldra onze plechtige communie.

    Daar gaan we nu niet onmiddellijk op uitweiden. 

    Ons prentenkabinet (noblesse oblige) is nog maar pas aan de digitalisering toe. We hopen in 2014 daarmee te kunnen doorgaan. Handige actievelingen zijn altijd welkom. Voorlopig is dat een eenmanszaak.

    We melden ook graag het bezoek van Ben - een actieve penningenverzamelaar. We hebben hem graag binnengeleid in ONS penningen-kennis-centrum.

     





    01-01-2014 om 00:00 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    23-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar de eindmeet

    Het wordt stilaan duidelijk.

    Bij ons is het niet gedaan. Op 2013 volgt 2014

    Of we nog weten wat doen?

    Geen nood!

    Aan de stapel boeken die binnenkwamen is te zien dat ons verhaal nog helemaal niet af is. Hoe kan het ook anders. Er worden nog altijd boeken gedrukt en we krijgen er nog altijd binnen...

    Dank aan de schenkers.

    En voor we te laat zijn: een zalige kerst en een gelukkig nieuwjaar aan al onze sympathisanten: schenkers, bezoekers en geïnteresseerden.

    2014 wordt voor ons het uur van de waarheid. Hoe gaan we verder? Is er plaats in de herberg/depot van de Provincie? Mogen we op Poperingestad rekenen voor onsze papieren schatten?





    23-12-2013 om 11:44 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    13-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek Huis van Alijn en erfgoedcel Ename

    We stelden een vraag aan het Huis van alijn.

    We zouden graag aan een lijst of verklaring geraken van de afkortingen van de drukkers of editeurs van prentjes. Nu we hals over kop in de materie gebuitend zijn intreigeert het ons dat we niet weten wie A. R of F. T. is.

    Jacques Goupy hadden we al eens ontdekt. Om alle misverstand uit de wge te ruimen deze stichtelijke figuur is wel een tekenaar,, zoals Jaklien, Hummel, Pennyless en Hebbelinck.


    De Franse editeurs hebben we beter kunnen situeren Bouasse-Lebel, Boumard, enz. daar konden we makkelijk de het podium mee op. Maar die initialen daar wilden we deskundigen om raad bij vragen. Maar noch het CRKC, noch KADOC, noch het huis van alijn brachten soulaas.

    De mensen van het huis van Alijn excuseerden zich nog eens bij ons bezoek. Een paar beelden bij deze gelegenheid. Een kruisje van de jaren '60 van het toen bekende ook weer moeilijk te definieren materiaal uit een van d evitrines en een paar verdwaalde religieuse objecten. Veel van onze brtanche is naar de magazijnen verhuisd. We melden ook nog enkel filmpjes van plechtige communie en huwelijk...  Trouwens een toe te juichen piste! Voor wie al lang niet meer in het huis van alijn is geweest. Het amateurfilmmateriaal is werkelijk vernieuwend...




    In Ename vertederden ze ons met de zorg om stukken brandrestanten van een preekstoel. En de kazuifels waar ze zich voorbijgaand over ontfermen. Dat is ook de doelstelling van de depotwerking van Oostvlaanderen via het project Ename.

    13-12-2013 om 21:20 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    09-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.crack, 't kraakt; kraak je mee?

    De crack van Poperinge....

    Onze secretaris werd genomineerd. Ja, 't is die van ons.

    Ja onze Frans, de vos, een vos als geen andere

    Ja we duimen ervoor.

    En je kan ook jouw bewondering voor de kranige oude crack tonen door te stemmen op onze secretaris.

    Niet moeilijk. Je surft naar dit adres en druk op deze knop

    Zoek de stemmodule en kies uiteraard voor FRANS DEVOS.





    09-12-2013 om 23:04 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    05-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kogel is door de kerk

    We doen voor de 12e keer mee

    De zoekende mens is pelgrimerend. Hij surft omdat hij niet gelooft dat de sky de limit is. De bewoners van dit tranendal zoeken tijd en ruimte te beheersen. Ze deden het vroeger met boetetochten en ommegangen om de lijfelijke grenzen van ziekte, pest en dood te bezweren. De hedendaagse mens durft ruimtevluchten te presenteren als bitcoins. Onze voorouders trotseerden de grenzen van de aardse beperktheden met gezegende  penningen, bedevaartmedailles en duivelbezweringen, waarin ze heilig geloofde.

    Onzen Heertje erfgoedvereniging laat die zoektocht the limithed sky voorbij zien in de verzameling penningen. 

    Grenzeloos van Lourdes tot Beauraing, van Fatima tot Saragossa, van de Wonderbare medaille van de Rue du Bac tot de penning van Sint Jozef uit China ze bewijzen allemaal dat er geografisch geen grenzen zijn aan het geloof en dat het contact met het bovenaardse grijpbaar grenzeloos nabij is voor de devote ziel.

    We stellen ten toon in de letterbeek, de Poperingse bibliotheek twee weken nog na de erfgoeddag.



    Met uw account op de website kan je al onze penningen of medailles nu al bewonderen.

    Ondertussen zijn we gestart met een 10 jaren plan nl. het digitaliseren van onze vlijtplaatjes (kerkeboek prentjes en sanctjes voor de brave kindjes). Deze databank zal voor heel wat studieprojecten kunnen gebruikt worden we vernoemen bv. de studie van de kostuums en de pedagogiek van onze grootouders. 

     




     

    05-12-2013 om 21:49 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    23-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan 600 zegels en amuletten

    Met de Engelse titel kan je op deze site de nieuwe vondst van more than 600 seals and amulets consulteren en er de beschrijving vinden van een academisch relaas van een opzienbarende ontdekking.

    Voorheen moet daar een klooster geweest zijn, maar de vondsten die gaan terug tot de 7e en 4e eeuw voor Christus.

    We stellen het ons zo voor dat men 25 eeuwen na onze tijd zo'n Lourdeswaterkraantje vinden zal. Welke academicus zal het de burger van de 50e eeuw kunnen verklaren.




    23-11-2013 om 17:36 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    15-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iconografie
    Als je zo'n paar honderd prentjes hebt gedigitaliseerd dan krijg je weer de lust om vondsten te communiceren.

    De iconografie is bijzonder instructief. We durven zeggen ze was vroeger én omwille van het bevattingsvermogen van de mensen - zo denken wij nep-superieure stervelingen -  Ã©n omwille de schaarste aan leermiddelen zeker in zijn eenvoud ontroerend leerzaam.

    In een vroegere melding wezen we op de beeldende taal van de penningen en de geëngageerde boodschappen. Nu namen we een doorlichting van de prentjes die werden toegevoegd aan een vroom tijdschrift reeds voor de eerste wereldoorlog.





    Coppin-Goisse is een vroege uitgever. We vinden al prentjes rond 1908 van dit prentenkabinet.
    Enkele smaakgevers.
    Zo konden de vrome gelukkige het ateliers van Sint Jozef voor de geest halen en het spinrok van Maria. Rechts vooraan naast de schaal met fruit.

    Maar je hoort ons niet zeggen dat alles zo eenvoudig was...  Naar de jaren '50 toe werd er al meer eens een Latijnse spreuk verwerkt. Zo vonden we de hint om te verklaren waarom de Heilige Toontje met zijn kindje - van Padua zo bekend is in het zoeken van verloren voorwerpen. 
    Si quaeris - vertaald als je zoekt - is een tekst die men in de eucharistieviering van zijn feest gebruikt. Men verwijst er wel naar al wat de mens kan zoeken, hoofdzakelijk spiritueel, maar de mens is van vlees en bloed. Dus....

    15-11-2013 om 17:24 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    09-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vraag over een spreuk
    We krijgen inderdaad vaker specifieke vragen. Dit keer was het ons een een peulschilletje... Maar we zijn wel blij mensen terug oude vertrouwde - bijna verloren - ankerpunten te kunnen terug bezorgen.
    Het is zeker niet onze bedoeling te restaureren. We willen de magie niet cultiveren.
    Maar de tegenpool waarbij we de mensen alle houvat onder hun levensorientatie onttrekken is even vernietigend.
    Dus gooi het kind met het badwater niet weg.
    Daarom waren we zo blij de vraag van onze mailvriend beantwoorden.

    Zo luidde de vraag:
    Goede avond
    Ik hoop dat alles goed gaat met jullie en zijn normale gang gaat. Hier vliegt de tijd zeer snel.
    Nu een vraagje: ik kende vroeger een prachtige spreuk, die in veel huisgezinnen aan de muur prijkte. De tijden zijn veranderd zegt men, maar ik vind het spijtig dat ik ze niet meer volledig ken.
    voor ons is de tijd op dat gebied niet veranderd, wij zijn nog altijd gelovige christenen.
    Misschien kan jij in uw archief van het museum, in boeken of geschriften, deze spreuk nog terugvinden. In gedichten, gezegden, spreuken of d.g.m.
    De spreuk was als volgt:  "Wil in uw huis, aan Christus Kruis,
                                                de plaats van ere geven,
                                                Zo zal uw huis dan door dit Kruis,
                                                 ..............enz


    En inderdaad we hebben die gevonden, lees je mee?





    Over  de vormen van het kruis kan je op de
    Thomaswebsite meer lezen. De vormen die een kruis kan aannemen geven we hier illustratief.

    09-11-2013 om 00:26 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)


    Heb je iets te zeggen, graag.

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Archief per dag
  • 13-07-2023
  • 05-04-2023
  • 04-04-2023
  • 13-02-2023
  • 05-02-2023
  • 23-12-2022
  • 31-10-2022
  • 29-09-2022
  • 03-08-2022
  • 28-06-2022
  • 10-06-2022
  • 12-04-2022
  • 03-03-2022
  • 13-02-2022
  • 30-01-2022
  • 28-12-2021
  • 20-11-2021
  • 26-10-2021
  • 07-10-2021
  • 16-09-2021
  • 22-08-2021
  • 15-07-2021
  • 30-06-2021
  • 19-05-2021
  • 12-04-2021
  • 06-04-2021
  • 01-04-2021
  • 27-03-2021
  • 01-03-2021
  • 16-02-2021
  • 04-02-2021
  • 07-01-2021
  • 16-12-2020
  • 19-11-2020
  • 16-11-2020
  • 25-10-2020
  • 17-09-2020
  • 16-09-2020
  • 07-09-2020
  • 09-08-2020
  • 04-07-2020
  • 23-06-2020
  • 17-06-2020
  • 27-05-2020
  • 14-05-2020
  • 09-05-2020
  • 29-04-2020
  • 19-04-2020
  • 12-04-2020
  • 04-04-2020
  • 26-03-2020
  • 21-03-2020
  • 01-03-2020
  • 15-02-2020
  • 01-02-2020
  • 12-01-2020
  • 30-12-2019
  • 11-12-2019
  • 01-12-2019
  • 22-11-2019
  • 14-11-2019
  • 08-11-2019
  • 22-10-2019
  • 05-10-2019
  • 29-09-2019
  • 15-09-2019
  • 11-09-2019
  • 02-09-2019
  • 09-08-2019
  • 14-07-2019
  • 12-07-2019
  • 02-07-2019
  • 05-06-2019
  • 10-03-2019
  • 13-02-2019
  • 31-01-2019
  • 08-01-2019
  • 22-12-2018
  • 13-12-2018
  • 22-11-2018
  • 02-11-2018
  • 28-10-2018
  • 01-10-2018
  • 06-09-2018
  • 28-08-2018
  • 26-08-2018
  • 15-08-2018
  • 06-08-2018
  • 26-07-2018
  • 09-07-2018
  • 03-07-2018
  • 02-07-2018
  • 29-06-2018
  • 14-06-2018
  • 01-06-2018
  • 31-05-2018
  • 22-05-2018
  • 04-05-2018
  • 23-04-2018
  • 11-04-2018
  • 30-03-2018
  • 19-03-2018
  • 10-03-2018
  • 16-02-2018
  • 31-01-2018
  • 28-01-2018
  • 09-01-2018
  • 24-12-2017
  • 19-12-2017
  • 28-11-2017
  • 09-11-2017
  • 02-11-2017
  • 14-10-2017
  • 04-10-2017
  • 25-09-2017
  • 14-09-2017
  • 05-09-2017
  • 27-08-2017
  • 24-08-2017
  • 19-08-2017
  • 18-08-2017
  • 11-08-2017
  • 09-08-2017
  • 03-08-2017
  • 30-07-2017
  • 28-07-2017
  • 24-07-2017
  • 21-07-2017
  • 09-07-2017
  • 05-07-2017
  • 27-06-2017
  • 23-06-2017
  • 19-06-2017
  • 13-06-2017
  • 12-06-2017
  • 08-06-2017
  • 15-05-2017
  • 04-05-2017
  • 26-04-2017
  • 24-04-2017
  • 23-04-2017
  • 21-04-2017
  • 20-04-2017
  • 13-04-2017
  • 10-04-2017
  • 05-04-2017
  • 01-04-2017
  • 24-03-2017
  • 20-03-2017
  • 06-03-2017
  • 21-02-2017
  • 20-02-2017
  • 14-02-2017
  • 09-02-2017
  • 05-02-2017
  • 26-01-2017
  • 22-01-2017
  • 15-01-2017
  • 06-01-2017
  • 05-01-2017
  • 02-01-2017
  • 23-12-2016
  • 20-12-2016
  • 11-12-2016
  • 10-12-2016
  • 07-12-2016
  • 29-11-2016
  • 25-11-2016
  • 18-11-2016
  • 12-11-2016
  • 05-11-2016
  • 02-11-2016
  • 22-10-2016
  • 15-10-2016
  • 12-10-2016
  • 03-10-2016
  • 26-09-2016
  • 18-09-2016
  • 13-09-2016
  • 05-09-2016
  • 01-09-2016
  • 29-08-2016
  • 26-08-2016
  • 22-08-2016
  • 17-08-2016
  • 14-08-2016
  • 12-08-2016
  • 10-08-2016
  • 04-08-2016
  • 29-07-2016
  • 27-07-2016
  • 12-07-2016
  • 11-07-2016
  • 05-07-2016
  • 30-06-2016
  • 24-06-2016
  • 21-06-2016
  • 17-06-2016
  • 08-06-2016
  • 30-05-2016
  • 26-05-2016
  • 11-05-2016
  • 22-04-2016
  • 19-04-2016
  • 15-04-2016
  • 09-04-2016
  • 31-03-2016
  • 22-03-2016
  • 15-03-2016
  • 07-03-2016
  • 25-02-2016
  • 22-02-2016
  • 12-02-2016
  • 09-01-2016
  • 24-12-2015
  • 06-12-2015
  • 18-11-2015
  • 15-11-2015
  • 28-10-2015
  • 27-10-2015
  • 03-10-2015
  • 25-09-2015
  • 16-08-2015
  • 19-07-2015
  • 24-06-2015
  • 09-06-2015
  • 01-06-2015
  • 27-05-2015
  • 13-05-2015
  • 21-04-2015
  • 16-04-2015
  • 06-04-2015
  • 30-03-2015
  • 26-03-2015
  • 13-03-2015
  • 10-03-2015
  • 07-03-2015
  • 17-02-2015
  • 03-02-2015
  • 21-01-2015
  • 14-01-2015
  • 13-01-2015
  • 18-12-2014
  • 14-12-2014
  • 08-12-2014
  • 27-11-2014
  • 21-11-2014
  • 10-11-2014
  • 01-11-2014
  • 16-10-2014
  • 13-10-2014
  • 06-10-2014
  • 25-09-2014
  • 19-09-2014
  • 16-09-2014
  • 03-09-2014
  • 25-08-2014
  • 20-08-2014
  • 30-07-2014
  • 22-07-2014
  • 05-07-2014
  • 28-06-2014
  • 17-06-2014
  • 11-06-2014
  • 01-06-2014
  • 24-05-2014
  • 20-05-2014
  • 16-05-2014
  • 29-04-2014
  • 26-04-2014
  • 21-04-2014
  • 13-04-2014
  • 06-04-2014
  • 02-04-2014
  • 22-03-2014
  • 15-03-2014
  • 08-03-2014
  • 03-03-2014
  • 22-02-2014
  • 23-01-2014
  • 20-01-2014
  • 16-01-2014
  • 01-01-2014
  • 23-12-2013
  • 13-12-2013
  • 09-12-2013
  • 05-12-2013
  • 23-11-2013
  • 15-11-2013
  • 09-11-2013
  • 07-11-2013
  • 01-11-2013
  • 30-10-2013
  • 24-10-2013
  • 22-10-2013
  • 19-10-2013
  • 08-10-2013
  • 05-10-2013
  • 30-09-2013
  • 19-09-2013
  • 13-09-2013
  • 09-09-2013
  • 08-09-2013
  • 06-09-2013
  • 29-08-2013
  • 27-08-2013
  • 26-08-2013
  • 17-08-2013
  • 05-08-2013
  • 04-08-2013
  • 01-08-2013
  • 21-07-2013
  • 12-07-2013
  • 30-06-2013
  • 27-06-2013
  • 12-06-2013
  • 09-06-2013
  • 06-06-2013
  • 16-05-2013
  • 10-05-2013
  • 02-05-2013
  • 24-04-2013
  • 23-04-2013
  • 22-04-2013
  • 19-04-2013
  • 08-04-2013
  • 26-03-2013
  • 06-03-2013
  • 28-02-2013
  • 15-02-2013
  • 29-01-2013
  • 27-01-2013
  • 22-01-2013
  • 21-01-2013
  • 24-12-2012
  • 18-12-2012
  • 06-12-2012
  • 05-12-2012
  • 27-11-2012
  • 24-11-2012
  • 22-11-2012
  • 12-11-2012
  • 08-11-2012
  • 03-11-2012
  • 30-10-2012
  • 12-10-2012
  • 27-09-2012
  • 24-09-2012
  • 19-09-2012
  • 25-08-2012
  • 20-08-2012
  • 09-08-2012
  • 02-08-2012
  • 31-07-2012
  • 27-07-2012
  • 26-07-2012
  • 17-07-2012
  • 10-07-2012
  • 07-07-2012
  • 26-06-2012
  • 24-06-2012
  • 15-06-2012
  • 31-05-2012
  • 27-05-2012
  • 16-05-2012
  • 10-05-2012
  • 08-05-2012
  • 05-05-2012
  • 23-04-2012
  • 06-04-2012
  • 05-04-2012
  • 23-03-2012
  • 12-03-2012
  • 08-03-2012
  • 16-02-2012
  • 31-01-2012
  • 18-01-2012
  • 12-01-2012
  • 02-01-2012
  • 20-12-2011
  • 15-12-2011
  • 25-11-2011
  • 23-11-2011
  • 20-11-2011
  • 18-11-2011
  • 17-11-2011
  • 09-11-2011
  • 04-11-2011
  • 22-10-2011
  • 11-10-2011
  • 10-10-2011
  • 27-09-2011
  • 18-09-2011
  • 03-09-2011
  • 29-08-2011
  • 25-08-2011
  • 24-08-2011
  • 17-08-2011
  • 08-08-2011
  • 29-07-2011
  • 22-07-2011
  • 14-07-2011
  • 04-07-2011
  • 29-06-2011
  • 11-06-2011
  • 09-06-2011
  • 07-06-2011
  • 05-06-2011
  • 02-06-2011
  • 26-05-2011
  • 12-05-2011
  • 07-05-2011
  • 05-05-2011
  • 04-05-2011
  • 02-05-2011
  • 30-04-2011
  • 27-04-2011
  • 26-04-2011
  • 22-04-2011
  • 17-04-2011
  • 10-04-2011
  • 25-03-2011
  • 23-03-2011
  • 20-03-2011
  • 15-03-2011
  • 03-03-2011
  • 27-02-2011
  • 16-02-2011
  • 05-02-2011
  • 29-01-2011
  • 27-01-2011
  • 24-01-2011
  • 16-01-2011
  • 25-12-2010
  • 18-12-2010
  • 01-12-2010
  • 30-11-2010
  • 25-11-2010
  • 21-11-2010
  • 20-11-2010
  • 08-11-2010
  • 02-11-2010
  • 30-10-2010
  • 22-10-2010
  • 14-10-2010
  • 11-10-2010
  • 25-09-2010
  • 24-09-2010
  • 12-09-2010
  • 19-08-2010
  • 14-08-2010
  • 07-08-2010
  • 26-07-2010
  • 21-07-2010
  • 18-07-2010
  • 09-07-2010
  • 06-07-2010
  • 25-06-2010
  • 18-06-2010
  • 16-06-2010
  • 03-06-2010
  • 19-05-2010
  • 14-05-2010
  • 11-05-2010
  • 10-05-2010
  • 05-05-2010
  • 01-05-2010
  • 30-04-2010
  • 28-04-2010
  • 26-04-2010
  • 22-04-2010
  • 21-04-2010
  • 19-04-2010
  • 11-04-2010
  • 10-04-2010
  • 07-04-2010
  • 03-04-2010
  • 31-03-2010
  • 21-03-2010
  • 13-03-2010
  • 05-03-2010
  • 27-02-2010
  • 25-02-2010
  • 12-02-2010
  • 11-02-2010
  • 06-02-2010
  • 27-01-2010
  • 15-01-2010
  • 06-01-2010
  • 30-12-2009
  • 26-12-2009
  • 24-12-2009
  • 22-12-2009
  • 21-12-2009
  • 20-12-2009
  • 19-12-2009
  • 18-12-2009
  • 17-12-2009
  • 16-12-2009
  • 14-12-2009
  • 07-12-2009
  • 05-12-2009
  • 26-11-2009
  • 22-11-2009
  • 11-11-2009
  • 07-11-2009
  • 03-11-2009
  • 14-10-2009
  • 12-10-2009
  • 21-09-2009
  • 25-08-2009
  • 18-08-2009
  • 17-08-2009
  • 07-08-2009
  • 02-08-2009
  • 27-07-2009
  • 23-07-2009
  • 19-07-2009
  • 12-07-2009
  • 05-07-2009
  • 30-06-2009
  • 29-06-2009
  • 24-06-2009
  • 18-06-2009
  • 12-06-2009
  • 08-06-2009
  • 07-06-2009
  • 25-05-2009
  • 24-05-2009
  • 17-05-2009
  • 11-05-2009
  • 09-05-2009
  • 26-04-2009
  • 25-04-2009
  • 18-04-2009
  • 12-04-2009
  • 05-04-2009
  • 30-03-2009
  • 26-03-2009
  • 25-03-2009
  • 18-03-2009
  • 10-03-2009
  • 09-03-2009
  • 07-03-2009
  • 21-02-2009
  • 09-02-2009
  • 05-02-2009
  • 30-01-2009
  • 27-01-2009
  • 10-01-2009
  • 01-12-2008
  • 23-11-2008
  • 22-10-2008
  • 09-10-2008
  • 06-10-2008
  • 17-09-2008
  • 12-09-2008
  • 09-09-2008
  • 31-08-2008
  • 16-08-2008
  • 03-08-2008
  • 29-07-2008
  • 13-07-2008
  • 08-07-2008
  • 04-07-2008
  • 28-06-2008
  • 10-06-2008
  • 07-06-2008
  • 03-06-2008
  • 24-05-2008
  • 22-05-2008
  • 16-05-2008
  • 04-05-2008
  • 01-05-2008
  • 25-04-2008
  • 15-04-2008
  • 12-03-2008
  • 23-02-2008
  • 20-02-2008
  • 31-01-2008
  • 14-01-2008
  • 29-12-2007
  • 10-12-2007
  • 19-11-2007
  • 15-11-2007
  • 27-10-2007
  • 11-10-2007
  • 08-10-2007
  • 07-10-2007
  • 21-09-2007
  • 18-09-2007
  • 13-09-2007
  • 28-08-2007
  • 27-08-2007
  • 16-08-2007
  • 09-08-2007
  • 11-07-2007
  • 07-07-2007
  • 06-07-2007
  • 15-06-2007
  • 14-06-2007
  • 01-06-2007
  • 22-05-2007
  • 17-05-2007
  • 12-05-2007
  • 25-04-2007
  • 31-03-2007
  • 18-03-2007
  • 12-03-2007
  • 10-03-2007
  • 17-02-2007
  • 19-01-2007
  • 18-12-2006
  • 25-11-2006
  • 19-11-2006
  • 15-11-2006
  • 02-11-2006
  • 22-10-2006
  • 21-10-2006
  • 05-10-2006
  • 18-09-2006
  • 11-09-2006
  • 25-08-2006
  • 23-08-2006
  • 01-08-2006
  • 18-07-2006
  • 06-07-2006
  • 28-06-2006
  • 22-06-2006
  • 14-06-2006
  • 09-06-2006
  • 30-05-2006
  • 23-04-2006
  • 15-04-2006
  • 15-03-2006
  • 02-03-2006
  • 15-02-2006
  • 10-02-2006
  • 03-02-2006
  • 08-01-2006
  • 03-01-2006
  • 23-12-2005
  • 06-12-2005
  • 05-12-2005
  • 30-11-2005
  • 10-11-2005
  • 18-10-2005
  • 20-09-2005
  • 17-09-2005
  • 09-09-2005
  • 31-08-2005
  • 20-08-2005
  • 22-06-2005
  • 14-06-2005
  • 29-05-2005
  • 28-05-2005

    Foto

    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    albert_de_goede
    blog.seniorennet.be/albert_
    Foto

    Zoeken in blog


    Zoeken met Google




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!