Startpagina !
Mijn favorieten
  • Website Onzen Heertje
  • Franse blog Notre Seigneur
  • Westhoek verbeeldt
  • Bible Works 10
  • Volksmuseum Omer Heusdens
  • Poperinge stad
  • Vrienden van het poperings Archief
  • Bijbelsite Onzenheertje
  • Erfgoed devotionalia
  • Westhoek

    WEBRUIMTE
    Hier drukken. Maak daar een account om de erfgoedcollectie te bekijken.

    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Onzen Heertje vzw
    Erfgoedvereniging
    Bezoeken op aanvraag 057 335610
    25-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ja, we hebben bijgeleerd
    2010 gaat inderdaad de analen in met de titel je bent nooit te oud om te leren
    In de Jozef Guislainstraat 43 in Gent werden de beelden genomen van de deelnemers. Geen gipsen beelden.. al hebben sommige deelnemers wel een aanzet van aureool. Een tonsuur, nee! Wel degelijk de sporen die zouden kunnen wijzen op der ouderen wijsheid.

    Wie twijfelt aan onze deelname. 2de in beeld links....

    Wat hebben we geleerd?
    We namen het beeld van Jan KLINCKAERT die het inderdaad had over een aanbod om een waarde-meter op te stellen van de versmade gipsenbeelden..



    25-12-2010 om 15:31 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    18-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En wat hebben we geleerd
    2010 gaat zeker de analen in met de titel je bent nooit te oud om te leren

    De laatste studiedag van 2010 werd een treinreis met de noodzakelijke vertragingen naar de Jozef Guislainstraat 43 in Gent. Het CRKC had er een vormingssessie gepland rond GIPSEN BEELDEN.

    Wat hebben we geleerd?


    1) Dat we nog heel wat adekwater onze fiches moeten invullen. Op de gipsenbeelden zouden vaker dan wij dachten de namen staan van de fabricanten. Dat was ons niet zo opgevallen. Trouwens hier is in België nog weinig opzoekingswerk verricht in vergelijking met Nederland. De studiedag gaf ons slechts een spot van de streek rond Namen. De lijst van wat er uit België bekend is zal ons maar ten dele helpen, want we leven in de grensstreeks en hoe de zaken er in Frankrijk voor staan dat weten we niet.

    2) Dat we eigenlijk bij de pionniers behoren. Het beeldmateriaal dat online staat is eerder schaars. We hebben beschrijving en beeld on line van duizenden beelden.

    3) Het CRKC heeft de bedoeling een ondersteuning te geven in het selecteringsbeleid en waarderingsbeleid. We zijn reeds op de goede weg omdat we de gehavende die niet zeldzaam zijn afvoeren. We zullen zeker geholpen zijn met een waarderingmodel.


    18-12-2010 om 00:00 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    01-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Armoe troef
    We hebben ons ingeschreven voor de erfgoeddag 2010: ARMOE TROEF

    Het is voor de religieuze wereld in middeleeuwse contekst en in de geschiedenis van heiligen en kloosterorden vaker de boodschap geweest. Armoede is een troef: je kan via de naastenliefde herbergzaam zijn voor de armoedige mens. Bedelorden, de fratres minores, de minderboreders, de Franciscanen voerden het in hun schild. Ze wilden als hun ideaal Jezus, de behoeftige dienen, solidair zijn met de behoeftige. De zeven werkan van barmhartigheid hielpen de mens om zijn zielenzaligheid te bereiken...



    We zullen zeker heel wat illustratief materiaal voor kunnen bijeenbrengen.
    Nog gisteren kregen we het signalement van een ouder prentje dat de aandacht trok van de dame die kopie ervan doorstuurde.

    We geven het hier als intro. Het gaat om een prentje dat gegeven werd aan de gene die een arm missiekind de kans gaf om gedoopt te worden ...

    Het toonbeeld van de solidariteit met de armoedige was de Heilige Francisxus. Een van onze beeldjes toont hoe Franciscus Christus omhelst nadat men over zijn kleren gedobbeld heeft. Zelf verliet hij naakt het huis van zijn rijke ouders......



    01-12-2010 om 00:00 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    30-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste studiebzoek 2010

    Studiebezoek 30 november 2010 bij Raf Bisschop

    Nog voor het pitje van de winter slaloomden we naar een ware ontdekking. In het laatste tientje van onze studiedagen 2010 – en dat waren er zoals je zult merken niet weinig – gingen we ons licht op steken bij een hereboer. Zijn naam liegt er niet om. Een groot stuk van zijn leven flaneerde hij in de religieuze en devotionele markt. Heel laconiek antwoordde hij: alle beelden heb ik gekocht.



    Meneer Bisschop, een gezonde jongman, geniet de bescherming van elf schapraan en kasten met glazen deuren biscuit beelden.

    We wisten van onze zegsman dat we er zouden naast een gepaste ontvangst een vrij unieke verzameling aantreffen. We waren niet de eerste bezoekers, alle bekende kopers en geïnteresseerden zijn langs geweest. De concurrenties zijn zo te horen bloeiend. Onder onze aanwezigheid werd er telefonisch gecheckt welke Poperingenaars er wel op bezoek waren…

    Enkele leerzame exempla kunnen we meegeven: het beeldje dat we in de streek vaker tegenkomen, waar Jezus op een wolkpilaar naast de gekroonde Maria staat is van Franse oorsprong en heet N.D. Victoire (de zegepralende).

    Expeditus en Antonius met zijn zwijntje, Maria Magdalena en Saint Louis we konden ze allemaal, vaak in vrij originele vormgeving benoemen.



    De vierentachtig jarige eigenaar glunderde terecht om onze waardering. Het vergulde kader in stroo-beletterd  met de arma Christi in een nooit gezien formaat sprak boekdelen over wat de man ervoor aan goud spendeerde.



    30-11-2010 om 17:16 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    25-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek van de Vrienden van Lourdes Poperinge

    Welkom in ons huisje klein... zo sprak onze secretaris. 

    De Vrienden van Lourdes in Poperinge hebben ofwel een formidabele eindverantwoordelijke of Onze Heertje, erfgoedvereniging uit de Trommelaarstraat heeft een onweestaanbare uitstraling…  het enthousiaste bezoek van een behoorlijke delegatie overspoelde de enge ruimten tussen de bergen erfgoed. Kortom een evenement dat ook de analen moet halen……



    Het begon al van in den beginne op de hartelijke familie-stijl. Enkele deelnemers hadden dozen en tassen erfgoed mee. We zijn er echt zo aan gewoon dat het niet meer opvalt, maar wees gerust alles wordt deskundig behandeld.

    We kunnen uiteraard niet de high tech hanteren die op de FARO cursussen wordt geëtaleerd en gesuggerereerd, maar... het warme onthaal in de koude tijden compenseerde heel veel. en de blakende interesse overtrof alle verwachtingen.


    25-11-2010 om 18:31 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    21-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Der voorouderen realisme
    We zijn geneigd de hemel op aarde te verplaatsen (verplaasteren). De romantiek is altijd niet ver af. Vleugeltjes en aureolen, kunst en vliegwerk helpen mee om er een idyllisch beeld van te maken.



    Onze voorouders hadden vaker een meer realistische voorstelling. Ze wisten niet alleen hoe de hemel eruit zag cf. processievaandel en dito taferelen, maar ze haalden er ook de strijd die ertoe moest geleverd worden voor op straat. We ontdekten in een tekst van de 18de eeuw hoe begoede burgers betaalden voor de schakels van de grote ketting die de duivel sleepte in de processie. Hij werd ten tonele gevoerd door de zegeveierende Sint Michiel onder de regie van de Sint Michiels gilde. Cf. rekening van de desbetreffende gilde.



    21-11-2010 om 13:04 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    20-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We proberen permanent bij te scholen
    In de Hogeschool van de erfgoeddiscipelen bij FARO kregen we een vloed van Engelse termen en afkortingen (extensies).



    Deze lijst met afkortingen leerden we in de cursussen digitaliseren

    ADC Analog to Digital Converter ; bpc = Bits per channel; BOM- = Bewaring en Ontsluiting van Multimediale data in Vlaanderen; Vlaanderen; C = 1. Chroma, verzadiging. Bijv. in AC. Wordt in deze bctekenis gebruikt in de Metamorfozerichtlijnen.; 2. Contrast; CAD = Computer Aided Design; CCD = Charge-Coupled Device; CCITT = Comit6 Consultatif International Telephonique et Telegraphique; cd/rn2 = Candela per vierkante meter, eenheid voor lichtintensiteit; CIE = Commission International d'Eclairage; CIS = Contact Image Sensors; CMM = Color Management Module; CMYK = Cyan Magenta Yellow Key; CoCa = Color Camera Callibrator; CRI = Color Rendering Index; CRW = Canon RAW; A = Delta. Griekse letter. Staat voor "afwijking" of "verschil".; DIN = Deutsches Institut fur Normung; DPI = Dots Per Inch, eenheid voor de resolutie van een printer (wordt vaak foutief gebruikt voor de resolutie van; scanners); DNG = Digital Negative; E = Empfindung. Duits voor "gewaarwording". By. in AF.; ECI = European Color Initiative; EMP = Extensible Metadata Platform; Exif = Exchangeable image file format, metadata met fotografische gegevens; FADGI = Federal Agencies Digitization Guidelines Initiative; H = Hue, tint. Bijv. in AH.; ICC = International Color Consortium; ICR = Intelligent Character Recognition; ISO = International Organization for Standardization; ITU = International Telecommunication Union; IWR = Intelligent Word Recognition; JBIG = Joint Bi-level Image Experts Group; JPEG = Joint Photographic Experts Group; HDR = High Dynamic Range; k = Kelvin (eenheid voor kleurtemperatuur); KB = Koninklijke Bibliotheek (Nederland, Den Haag); KN = Kwaliteitsniveau (afkorting enkel gebruikt door Faro); LED = Light-Emitting Diode; LoC = Library of Congress (USA); L = Luminance (luminantie, lichtintensiteit); Ip/mm = Lijnparen per millimeter (eenheid voor resolutie); lx = Lux, eenheid voor verlichtinggsterkte; LZW = een compressiealgoritme; MRC = Mixed Raster Content; MTF = Modulation Transfer Function (synoniem voor SFR); NARA = National Archives and Records Administration (USA); NEF = Nikon RAW; nm = Nanometer (eenheid van elektromagnetische straling); O = Opacity (NI: Opaciteit); OCR = Optical Character Recognition (Optische tekenherkenning); OECF = Opto-Electronic Conversion Function; PCS = Profile Connection Space; PDF = Portable Document Format; PDF/A = Portable Document Format Archive; PIE = Parametric Image Editing; PNG = Portable Network Graphics; PPI = Pixels Per Inch, eenheid voor resolutie van scanners en schermen; R = Reflectiewaarde; RAW = Geen afkorting. Eng. voor "rauw".; RGB = Red Green Blue; SFR = Spatial Frequency Response (synoniem voor MTF); SG = Semi Gloss. By. in Colorchecker SG.; SPI = Samples Per Inch, eenheid voor de resolutie van een scanner, zelden gebruikt; SNR = Signal to Noise Ratio; SRC = Scan Reference Chart; SID = Standaardeviatie (ruis); TIFF = Tagged Information File Format; TRC = Tone Reproduction Curve, Tone Response Curve; TWAIN = Oud-Engels voor "twee". Geen afkorting. Standaard voor de communicatie tussen scanner en computer.; USM = Unsharp mask; UTT = Universal Test Target; WIA = Windows Image Acquisition; ZIP = Extensie van een gecomprimeerd bestand, geen afkorting.

    Digitaliseren en cameratoestanden horen bij onze dagelijkse bedrijvigheid. We laten U meegenieten van de cubelight experience.



    De volgende studie dag tegen Nieuwjaar begeleid ons in de kalken beelden problematiek (CRKC).


    20-11-2010 om 00:00 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    08-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie weet
    Vraag van een van onze eminente bezoekers.



    Wie kan ons de organisatie meedelen waar dit symbool dan mee te maken heeft?



    08-11-2010 om 20:52 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    02-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studieuitstap BOEZINGE

    Alle heiligen verzamelden dit weekend in Boezinge

     In de kerk van Boezinge toonde de familie Termote een keur van heiligen. Een vrij unieke verzameling. Keurig met naam opgesteld in de verschillende hemelse orden, heiligen, Onze Lieve Vrouw en Jezus, alias Heilig Hart e.a. titels.

     Tussen de vele bekende stonden inderdaad ook de minder bekenden (Expeditus en Co), maar ook recentere sancti, Pater Pio, enz. Wanneer we schrijven een keur van heiligen dan hebben we bedoeld dat de eigenaar met kennis verzameld zo konden we de beide Nicolai onderscheiden.

    Ook actie en verhaal-volle beelden hebben er hun sober en stijlvolle plaats: de wonderbare visvangst, de vlucht naar Egypte, Vincentius de Paul (Wikipedia naam, alias Vincentius a Paulo) en  zelfs tweemaal de zeldzame en prijzige Antonius(abt, alias met zijn zwijntje).

    Wie van de boetiek houdt. Dat moet je gezien hebben.



    02-11-2010 om 17:24 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    30-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tentoonstelling gasthuiskapel EEUWIG VERGUND
    Graag hebben we onze medewerking verleend aan het project funerair erfgoed in Poperinge. De oude begraafplaats (wellicht oudste van Vlaanderen) in Poperinge bekend als Cherf's hommelhof is via een project gedigitaliseerd. Als tussentijdse publiciteit werd een stand van zaken gepresenteerd in de gasthuiskapel.



    Naast de know how rond symboliek hebben we ook enkele erfgoedstukken uitgeleend.
    Het was bijzonder boeiend mee te werken omdat de begraafplaats een rijkdom aan religieus omgaan met de dood illustreert. Het is daarbij rond Allerzielen een geëigende tijd om ieder op zijn manier die ons verlaten hebben te gedenken.






    De sobere tentoonstelling in de aangepaste omgeving van de gasthuiskapel biedt de kans om het fenomeen begrafenis via grafmonument en de vormgeving toe te lichten. Het blijft altijd wat pijnlijk de daar begraven gasthuiszusters letterlijk "met de voeten te treden"....  Poperinge vindt het een noodzakelijk kwaad deze locatie als een tentoonstellingsruimte te gebruiken... Soit! ?

    30-10-2010 om 22:53 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    22-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fabula existit

    We zijn af en toe UITVERKOREN

    Het hoofd koel houden. Fabula existit!

    Terwijl men bij onze Zuiderburen stilaan even komt over de muur kijken. Terwijl we zelf onze grijze hersenstof almaar door pijnigen om het precieze Franse woord te vinden voor de stolp en de penning.

    Hebben de gezamenlijk heredety watchers  voor de zoveelste keer in onze verzameling gedoken om een foto te halen voor de nationale brochure (fot Philippe Debroe, ere wie ere toekomt).


    We mogen zeggen dat onze aaibaarheidsfactor niet versleten is en we er wel fier om zijn.

    We haasten ons erbij te zeggen dat het om geen prestigieuze geldsomprijs gaat.

    Even de contextuele gegevens. In het kader van de armoede werpt het beeld het licht op de creativiteit van de arme die zijn wellicht niet meer gangbare (10 cent, een dikken)  munt nog weet te gebruiken en met de doosjes van zijn tondel (lucifers) een kruisbeeld heeft gemaakt.



    22-10-2010 om 14:03 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    14-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minitentoonstelling RVT O.-L.-Vrouwgasthuis

    In Rust en verzorging Ieperstraat wordt er jaarlijks gezorgd voor een mini tentoonstelling en daar zijn we d'er als de kippen bij om ze te bevoorraden en de studie die eraan voorafgaat te verzorgen.

    De oktobermaand is zoals in katholieke middens toch nog geweten is de rozenkransmaand. Omdat daar al uitvoerig is op ingegaan vorige jaren werd deze keer het accent op missie versterkt.



    Keurig ingekleed wordt in de ingang van het gasthuiscomplex de kast goed gecounterd door hop en de gebruikelijke attributen. Ook de verzorging geeft de bewoners de kans even langs te gaan.

    (voor andere foto's zie westhoek.be)

    14-10-2010 om 12:48 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    11-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een oude vraag
    Binnen de studieruimte werd ons de vraag gesteld wat de afkorting betekent die op de graven van de zusters Benedictinessen staat gegraveerd.

    Onze zoektocht bracht ons bij de H. Benedicrus. We hadden er ons vroeger al mee beziggehouden wat die afkorting op de penning van de Heilige Benedictus betekende in het kader van de vele penningen van de Heilige. Het bleek een duivelbezwering te zijn. De Heilige had de uitzonderlijke macht gift en duivel te vernietigen. Crux Sancti Benedicti = het kruis van de Heilige Benedictus jaagt de duivel weg.

    C.S.P.B.: CRUX SANCTI PATRIS BENEDICTI Het kruis van de Heilige Vader Benedictus C.S.S.M.L.: CRUX SACRA SIT MIHI LUX Dat het Heilig Kruis mijn licht weze! N.D.S.M.D.: NUNQUAM DRACO SIT MIHI DUX! Moge de draak nooit mijn gids zijn. V.R.S.: VADE RETRO SATANA Ga achteruit Satan! N.S.M.V.:  NUNQUAM SUADE MIHI VANA! - Bekoor me nooit met jouw ijdelhedenS.M.Q.L.: SUNT MALA QUAE LIBAS Wat je me presenteert is slecht I.V.B.: IPSE VENEA BIBAS Drink zelf jouw gift!

    De kruisen van de zusters op de oude begraafplaats vertonen eenzelfde  spreuk.


    11-10-2010 om 14:36 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studeren hoort erbij
    Onze medewerking met de funeraire tentoonstelling heeft volgende sporen kunnena natrekken. We vinden in het stadsarchief processen 1759 (dank aan een bezoeker) een tekst waarbij we inderdaad samen niet onmiddellijk de betekenis van konden achterhalen.
    Je kan hierna meelezen.We lezen dat er een betwisting is rond een dobbel geborduurde agasante. Een woord dat we opnieuw niet terugvinden in de bekende woordenboeken.



    Via via kregen we van Sorber Frieda, conservator historische collectie, Modemuseum

    Het woord agasante is vermoedelijk een verbastering van het franse “engageante”, (in Antwerpse archieven, einde 17de en begin 18de eeuw vind ik het terug als angesanten).

    Een angageante is de meestal dubbele of driedubbele manchet in kant, fijn linnen of borduurwerk; die aan de boord van de ellebooglange mouw van 18de eeuwse dameskledij gebruikt werd. 

    Zo zie je maar weer de erfgoedsector mag bogen op her en der mededeelzame genoten.

    We noteerden uit de devotionele wereld dat er een larme d'ange santé bestaat. Dat bleek een tinnen medaille te zijn zonder oogje gedragen als porte bonheur, geluksbrenger. Dit verwees uiteraard naar de engelbewaarder.Er bestond misschien een gebruik dat de engelbewaarder (ange sainte) uitgebeeld meeging met de lijkkist. Uit te zoeken valt of dit enkel gold voor een overleden kind.

     


    11-10-2010 om 12:55 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    25-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Was een mooie dag
    De reportage stond nog geen kwartier op de westhoek-site en we kregen al de aanmoedigende sympatie van een deelnemer.
    Het bijgeloof tartend zaten we met 13 effectieven aan tafel om het fenomeen van de devotie te bestuderen.




    Alle dank aan de sympathisanten uit het pensionaat die ons met de gevleugelde zin. De kleintjes moeten elkaar helpen met raad en DAAD hebben geholpen aan tentoonstellingstafels. Inside vonden we het jammer dat het zo vlug voorbij was. Zoals je ziet bakken naar boven en beneden sleuren voor een dag expositie...

    Maar alles wel bekeken. Het was een opkikker. Het smaakt naar nog....
    EN als het heeft gesmaakt dat akn je ook aflezen aan de foto's bij de lunch (hi)

    25-09-2010 om 00:00 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    24-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noveenkaarsen
    We kregen Mia Vandermarliere's verzameling noveenkaarsen en we wilden daar toch eens iets meer van weten. Hier ons resultaat.

    Kaars. De  kaars komt toch wel enigszins terug in de mode. Het wordt in de bezigheidstherapie gemaakt, alternatievelingen zetten sessie er rond op, er is iets mythisch, mystiek en/of mysterieus mee gemoeid. In de devotionele context blijft de kaars het symbool van offerend opbranden. De kaars blijft in jouw plaats voort bidden, licht verspreiden, wegsmelten. Precies deze bestendiging ligt aan de oorsprong van de noveenkaars die langer moest in functie blijven.

     Noveenkaars. De noveen is een religieuze praktijk die erin bestaat negen dagen na een een bepaald gebed, voor een bepaalde heilige te bidden. Nogal verspreid in onze streken was de noveen van de Heilige Livinus (Elverdinge), de noveen van de Broeder Isidoor (Kortrijk, opeenvolgend Dienaar Gods, Zalige en Heilige).

    Al heel snel werd dit gebed vergezeld van een kaarsje dat men branden liet.  Aanvankelijk geen noveenkaars. De wassen kaarsen werden later vervangen door meer industriele producten en men vond het nuttig een kaars  te fabriceren die negen dagen meeging. De noveenkaars werd geboren.

    In de oorspronkelijk toepassing begon de noveen, de zaterdag morgen en eindigde op zondag van de volgende week 's morgens.

    In de litteratuur errond beweert men dat men de vrijdag ervoor een bad moest nemen en zeker de zondag van de einddag de eucharistie moest bijwonen. De Noveekaarsen – mode kent ook de verkoopstechniek van negen kaarsen én één voor de eindzondag om te danken.. Dit gebruik hebben we in de streek nog nergens opgevangen.

    Definitie. Instituut Kerkelijke Kunst in Nederland definieert een noveenkaars in de volgende zin: Een pot - meestal versierd met de afbeelding van een heilige - die zuiver plantaardige olie bevat om negen dagen en nachten te laten branden. (Stichting Kerkelijke Kunst in Nederland)

    De pot. Kaarsen kunnen uiteraard veel vormen aannemen. Ze kunnen ook gelovigen op verschillende manieren in hun overtuiging steunen. Op internet kun je er tegenwoordig voor alle bedieningen bestellen. Ze kunnen je in de zwarte magie vooruit helpen (satankaarsen), ze brengen je oplossingen, ze geven je promotie in je liefdesleven of ze laten je een bank naar voor schuiven in de klas.



    Noveenkaars. Dé noveenkaarsen, in tegenstelling met al die randutilities, zijn meestal in een cylindervormig recipiënt. Hoogte 180 mm gewicht 500 gram, aantal per doos 20 stuks , Diameter 68, Brandduur 9 dagen.

    Er bestaan er die maar 120 mm hoogte hebben. Die zullen uiteraard – we hebben het niet getest – minder lang branden en kunnen dus strikt genomen geen noveenkaarsen noemen.

    Negen is tenslotte het getal dat het uiterste aangeeft. Dan gaat men over naar een hoger tiental. Negen houdt dus een wending (in de miserie) of een afronding (een gelegenheid om te bedanken).


    24-09-2010 om 00:00 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    12-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gidsencursus
    Hallooo
    Onder de auspicieën van de stad
    Liefhebbers die willen aansluiten bij onze gidsenstudiedag 25/09/2010 het is vijf voor twaalf voor de inschrijving (einddatum 15/09/2010).
    Drie degelijke lezingen zullen de studaces prikkelen en tot nadenken stemmen.
    Twee degelijke handleidingen om mee naar huis te nemen helpen om er nadien te digesteren.
    - volksdevotie: volksgeloof en volkse religiositeit.
    - casestudie: Onze Lieve vrouw van Sint Jan.
    - bijgeloof.


    info@onzeheertje.be of andre.decrock@belgacom.net  Storten gebeurt op

    rek OHvzw 979-6317621-16

    De volle dag zonder middagmaal:             12, --  €

    De volle dag met middagmaal                  22, -- €.

    Halve dag + syllabus.                                 8, -- €






    12-09-2010 om 15:14 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (1)
    19-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werkdag

    Reeds een vijftal jaar is het de gewoonte dat de bestuursleden de derde donderdag vrij houden om te werken op onze locatie: Trommelaarstraat 15.
    Het was vandaag weer zover.
    Er is altijd wel iets te doen.


    Zo hebben we vandaag onze zuurvrije omslagen wat bijgewerkt. De devotieprentjes ontdubbelen en de nieuwe aanwinsten in hun zuurvrij hoesje opbergen. Onze ijverige medewerkster nam enkele stevige stapels mee om thuis verder af te werken. Zo zie je maar we hebben een heel gemotiveerde ploeg.
    Hoe zeggen ze dat weer e kermesse is een geeseling waard. Verleden week op plezierreis, stduiebezoek naar onGELOOFlijk, vandaag WERKDAG.

    19-08-2010 om 23:43 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    14-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een geslaagde tentoonstelling
    De fierheid was te lezen op aller gezichten. Onzen Heertje erfgoedvereniging staat een half jaar lang in de belangstelling.

    Zo te zien zullen bussen bezoekers komen en gaan.


    Deze prestatie is niet alleen op onze naam te zetten. We willen hier bij herhaling de initiatiefnemer (alten we maar geen namen noemen) proficiat wensen en de trouwe bezoekers van onze blog willen we suggereren hen te vereren met een bezoek.



    De treinreis verliep gezellig gecounterd door de erfgoed official van de streek.

    Sprekend zagen we de secretaris opstijgen naar de hemel en de snoepers onder ons genoten van de Onze Lieve Vrouwtjes. We geven best geen bloemlezing van de commentaren over de hoeveelheid 'snoep' - een handige captatio benevolentiae' - voor de bezoeker.

    Met de filosofische bedenking dat de jeugd zeker met andere ogen kijkt naar het nostalgisch gegeven werd de dag nog een studiedag ook.


    14-08-2010 om 08:52 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)
    07-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeiend.. en inspirerend.
    Het blijft ontzettend boeiend.
    We brachten weer een namiddag door in ons buitenverblijf Rue du Tambour 15.
    Ondertussen weten we dat een noveen van 9 dagen een kaars van 18 à 19 cm. vergt. Trouwens de kaarsen van iets minder cm. noemt men toch nog noveenkaarsen.
    De kaars geeft een performant beeld. Ze brandt op en geeft licht. Ze vervangt de devote ziel en geeft zich-weg-smeltend LICHT. Ze is een-en-al gave en offer.
    In die context is het inspirerend werken.


    Vaak is de inspiratie niet naadloos verbonden aan onze tijdsgeest.

    Of we kennen de betrokken heilige slechts voor een deel waar de devotie van op het plastieken vat wordt gepresenteerd. San Pancracio bv. Wellicht een PAN-figuur met krachtige uitstraling....

    Of we horen ons te verdiepen in de vrome overtuiging van de voorvaderen die met de pre-TGV in de hemel wilden geraken cf. de enge en de brede weg of de kader die je vroeger hier al eens kon zien.
    In dat verband willen we U ook de vermaningen omtrent de conversaties niet onthouden. Zo te zien werden ze in grote aantallen uitgedeeld.


    07-08-2010 om 00:25 geschreven door Onzen Heertje  


    >> Reageer (0)


    Heb je iets te zeggen, graag.

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Archief per dag
  • 13-07-2023
  • 05-04-2023
  • 04-04-2023
  • 13-02-2023
  • 05-02-2023
  • 23-12-2022
  • 31-10-2022
  • 29-09-2022
  • 03-08-2022
  • 28-06-2022
  • 10-06-2022
  • 12-04-2022
  • 03-03-2022
  • 13-02-2022
  • 30-01-2022
  • 28-12-2021
  • 20-11-2021
  • 26-10-2021
  • 07-10-2021
  • 16-09-2021
  • 22-08-2021
  • 15-07-2021
  • 30-06-2021
  • 19-05-2021
  • 12-04-2021
  • 06-04-2021
  • 01-04-2021
  • 27-03-2021
  • 01-03-2021
  • 16-02-2021
  • 04-02-2021
  • 07-01-2021
  • 16-12-2020
  • 19-11-2020
  • 16-11-2020
  • 25-10-2020
  • 17-09-2020
  • 16-09-2020
  • 07-09-2020
  • 09-08-2020
  • 04-07-2020
  • 23-06-2020
  • 17-06-2020
  • 27-05-2020
  • 14-05-2020
  • 09-05-2020
  • 29-04-2020
  • 19-04-2020
  • 12-04-2020
  • 04-04-2020
  • 26-03-2020
  • 21-03-2020
  • 01-03-2020
  • 15-02-2020
  • 01-02-2020
  • 12-01-2020
  • 30-12-2019
  • 11-12-2019
  • 01-12-2019
  • 22-11-2019
  • 14-11-2019
  • 08-11-2019
  • 22-10-2019
  • 05-10-2019
  • 29-09-2019
  • 15-09-2019
  • 11-09-2019
  • 02-09-2019
  • 09-08-2019
  • 14-07-2019
  • 12-07-2019
  • 02-07-2019
  • 05-06-2019
  • 10-03-2019
  • 13-02-2019
  • 31-01-2019
  • 08-01-2019
  • 22-12-2018
  • 13-12-2018
  • 22-11-2018
  • 02-11-2018
  • 28-10-2018
  • 01-10-2018
  • 06-09-2018
  • 28-08-2018
  • 26-08-2018
  • 15-08-2018
  • 06-08-2018
  • 26-07-2018
  • 09-07-2018
  • 03-07-2018
  • 02-07-2018
  • 29-06-2018
  • 14-06-2018
  • 01-06-2018
  • 31-05-2018
  • 22-05-2018
  • 04-05-2018
  • 23-04-2018
  • 11-04-2018
  • 30-03-2018
  • 19-03-2018
  • 10-03-2018
  • 16-02-2018
  • 31-01-2018
  • 28-01-2018
  • 09-01-2018
  • 24-12-2017
  • 19-12-2017
  • 28-11-2017
  • 09-11-2017
  • 02-11-2017
  • 14-10-2017
  • 04-10-2017
  • 25-09-2017
  • 14-09-2017
  • 05-09-2017
  • 27-08-2017
  • 24-08-2017
  • 19-08-2017
  • 18-08-2017
  • 11-08-2017
  • 09-08-2017
  • 03-08-2017
  • 30-07-2017
  • 28-07-2017
  • 24-07-2017
  • 21-07-2017
  • 09-07-2017
  • 05-07-2017
  • 27-06-2017
  • 23-06-2017
  • 19-06-2017
  • 13-06-2017
  • 12-06-2017
  • 08-06-2017
  • 15-05-2017
  • 04-05-2017
  • 26-04-2017
  • 24-04-2017
  • 23-04-2017
  • 21-04-2017
  • 20-04-2017
  • 13-04-2017
  • 10-04-2017
  • 05-04-2017
  • 01-04-2017
  • 24-03-2017
  • 20-03-2017
  • 06-03-2017
  • 21-02-2017
  • 20-02-2017
  • 14-02-2017
  • 09-02-2017
  • 05-02-2017
  • 26-01-2017
  • 22-01-2017
  • 15-01-2017
  • 06-01-2017
  • 05-01-2017
  • 02-01-2017
  • 23-12-2016
  • 20-12-2016
  • 11-12-2016
  • 10-12-2016
  • 07-12-2016
  • 29-11-2016
  • 25-11-2016
  • 18-11-2016
  • 12-11-2016
  • 05-11-2016
  • 02-11-2016
  • 22-10-2016
  • 15-10-2016
  • 12-10-2016
  • 03-10-2016
  • 26-09-2016
  • 18-09-2016
  • 13-09-2016
  • 05-09-2016
  • 01-09-2016
  • 29-08-2016
  • 26-08-2016
  • 22-08-2016
  • 17-08-2016
  • 14-08-2016
  • 12-08-2016
  • 10-08-2016
  • 04-08-2016
  • 29-07-2016
  • 27-07-2016
  • 12-07-2016
  • 11-07-2016
  • 05-07-2016
  • 30-06-2016
  • 24-06-2016
  • 21-06-2016
  • 17-06-2016
  • 08-06-2016
  • 30-05-2016
  • 26-05-2016
  • 11-05-2016
  • 22-04-2016
  • 19-04-2016
  • 15-04-2016
  • 09-04-2016
  • 31-03-2016
  • 22-03-2016
  • 15-03-2016
  • 07-03-2016
  • 25-02-2016
  • 22-02-2016
  • 12-02-2016
  • 09-01-2016
  • 24-12-2015
  • 06-12-2015
  • 18-11-2015
  • 15-11-2015
  • 28-10-2015
  • 27-10-2015
  • 03-10-2015
  • 25-09-2015
  • 16-08-2015
  • 19-07-2015
  • 24-06-2015
  • 09-06-2015
  • 01-06-2015
  • 27-05-2015
  • 13-05-2015
  • 21-04-2015
  • 16-04-2015
  • 06-04-2015
  • 30-03-2015
  • 26-03-2015
  • 13-03-2015
  • 10-03-2015
  • 07-03-2015
  • 17-02-2015
  • 03-02-2015
  • 21-01-2015
  • 14-01-2015
  • 13-01-2015
  • 18-12-2014
  • 14-12-2014
  • 08-12-2014
  • 27-11-2014
  • 21-11-2014
  • 10-11-2014
  • 01-11-2014
  • 16-10-2014
  • 13-10-2014
  • 06-10-2014
  • 25-09-2014
  • 19-09-2014
  • 16-09-2014
  • 03-09-2014
  • 25-08-2014
  • 20-08-2014
  • 30-07-2014
  • 22-07-2014
  • 05-07-2014
  • 28-06-2014
  • 17-06-2014
  • 11-06-2014
  • 01-06-2014
  • 24-05-2014
  • 20-05-2014
  • 16-05-2014
  • 29-04-2014
  • 26-04-2014
  • 21-04-2014
  • 13-04-2014
  • 06-04-2014
  • 02-04-2014
  • 22-03-2014
  • 15-03-2014
  • 08-03-2014
  • 03-03-2014
  • 22-02-2014
  • 23-01-2014
  • 20-01-2014
  • 16-01-2014
  • 01-01-2014
  • 23-12-2013
  • 13-12-2013
  • 09-12-2013
  • 05-12-2013
  • 23-11-2013
  • 15-11-2013
  • 09-11-2013
  • 07-11-2013
  • 01-11-2013
  • 30-10-2013
  • 24-10-2013
  • 22-10-2013
  • 19-10-2013
  • 08-10-2013
  • 05-10-2013
  • 30-09-2013
  • 19-09-2013
  • 13-09-2013
  • 09-09-2013
  • 08-09-2013
  • 06-09-2013
  • 29-08-2013
  • 27-08-2013
  • 26-08-2013
  • 17-08-2013
  • 05-08-2013
  • 04-08-2013
  • 01-08-2013
  • 21-07-2013
  • 12-07-2013
  • 30-06-2013
  • 27-06-2013
  • 12-06-2013
  • 09-06-2013
  • 06-06-2013
  • 16-05-2013
  • 10-05-2013
  • 02-05-2013
  • 24-04-2013
  • 23-04-2013
  • 22-04-2013
  • 19-04-2013
  • 08-04-2013
  • 26-03-2013
  • 06-03-2013
  • 28-02-2013
  • 15-02-2013
  • 29-01-2013
  • 27-01-2013
  • 22-01-2013
  • 21-01-2013
  • 24-12-2012
  • 18-12-2012
  • 06-12-2012
  • 05-12-2012
  • 27-11-2012
  • 24-11-2012
  • 22-11-2012
  • 12-11-2012
  • 08-11-2012
  • 03-11-2012
  • 30-10-2012
  • 12-10-2012
  • 27-09-2012
  • 24-09-2012
  • 19-09-2012
  • 25-08-2012
  • 20-08-2012
  • 09-08-2012
  • 02-08-2012
  • 31-07-2012
  • 27-07-2012
  • 26-07-2012
  • 17-07-2012
  • 10-07-2012
  • 07-07-2012
  • 26-06-2012
  • 24-06-2012
  • 15-06-2012
  • 31-05-2012
  • 27-05-2012
  • 16-05-2012
  • 10-05-2012
  • 08-05-2012
  • 05-05-2012
  • 23-04-2012
  • 06-04-2012
  • 05-04-2012
  • 23-03-2012
  • 12-03-2012
  • 08-03-2012
  • 16-02-2012
  • 31-01-2012
  • 18-01-2012
  • 12-01-2012
  • 02-01-2012
  • 20-12-2011
  • 15-12-2011
  • 25-11-2011
  • 23-11-2011
  • 20-11-2011
  • 18-11-2011
  • 17-11-2011
  • 09-11-2011
  • 04-11-2011
  • 22-10-2011
  • 11-10-2011
  • 10-10-2011
  • 27-09-2011
  • 18-09-2011
  • 03-09-2011
  • 29-08-2011
  • 25-08-2011
  • 24-08-2011
  • 17-08-2011
  • 08-08-2011
  • 29-07-2011
  • 22-07-2011
  • 14-07-2011
  • 04-07-2011
  • 29-06-2011
  • 11-06-2011
  • 09-06-2011
  • 07-06-2011
  • 05-06-2011
  • 02-06-2011
  • 26-05-2011
  • 12-05-2011
  • 07-05-2011
  • 05-05-2011
  • 04-05-2011
  • 02-05-2011
  • 30-04-2011
  • 27-04-2011
  • 26-04-2011
  • 22-04-2011
  • 17-04-2011
  • 10-04-2011
  • 25-03-2011
  • 23-03-2011
  • 20-03-2011
  • 15-03-2011
  • 03-03-2011
  • 27-02-2011
  • 16-02-2011
  • 05-02-2011
  • 29-01-2011
  • 27-01-2011
  • 24-01-2011
  • 16-01-2011
  • 25-12-2010
  • 18-12-2010
  • 01-12-2010
  • 30-11-2010
  • 25-11-2010
  • 21-11-2010
  • 20-11-2010
  • 08-11-2010
  • 02-11-2010
  • 30-10-2010
  • 22-10-2010
  • 14-10-2010
  • 11-10-2010
  • 25-09-2010
  • 24-09-2010
  • 12-09-2010
  • 19-08-2010
  • 14-08-2010
  • 07-08-2010
  • 26-07-2010
  • 21-07-2010
  • 18-07-2010
  • 09-07-2010
  • 06-07-2010
  • 25-06-2010
  • 18-06-2010
  • 16-06-2010
  • 03-06-2010
  • 19-05-2010
  • 14-05-2010
  • 11-05-2010
  • 10-05-2010
  • 05-05-2010
  • 01-05-2010
  • 30-04-2010
  • 28-04-2010
  • 26-04-2010
  • 22-04-2010
  • 21-04-2010
  • 19-04-2010
  • 11-04-2010
  • 10-04-2010
  • 07-04-2010
  • 03-04-2010
  • 31-03-2010
  • 21-03-2010
  • 13-03-2010
  • 05-03-2010
  • 27-02-2010
  • 25-02-2010
  • 12-02-2010
  • 11-02-2010
  • 06-02-2010
  • 27-01-2010
  • 15-01-2010
  • 06-01-2010
  • 30-12-2009
  • 26-12-2009
  • 24-12-2009
  • 22-12-2009
  • 21-12-2009
  • 20-12-2009
  • 19-12-2009
  • 18-12-2009
  • 17-12-2009
  • 16-12-2009
  • 14-12-2009
  • 07-12-2009
  • 05-12-2009
  • 26-11-2009
  • 22-11-2009
  • 11-11-2009
  • 07-11-2009
  • 03-11-2009
  • 14-10-2009
  • 12-10-2009
  • 21-09-2009
  • 25-08-2009
  • 18-08-2009
  • 17-08-2009
  • 07-08-2009
  • 02-08-2009
  • 27-07-2009
  • 23-07-2009
  • 19-07-2009
  • 12-07-2009
  • 05-07-2009
  • 30-06-2009
  • 29-06-2009
  • 24-06-2009
  • 18-06-2009
  • 12-06-2009
  • 08-06-2009
  • 07-06-2009
  • 25-05-2009
  • 24-05-2009
  • 17-05-2009
  • 11-05-2009
  • 09-05-2009
  • 26-04-2009
  • 25-04-2009
  • 18-04-2009
  • 12-04-2009
  • 05-04-2009
  • 30-03-2009
  • 26-03-2009
  • 25-03-2009
  • 18-03-2009
  • 10-03-2009
  • 09-03-2009
  • 07-03-2009
  • 21-02-2009
  • 09-02-2009
  • 05-02-2009
  • 30-01-2009
  • 27-01-2009
  • 10-01-2009
  • 01-12-2008
  • 23-11-2008
  • 22-10-2008
  • 09-10-2008
  • 06-10-2008
  • 17-09-2008
  • 12-09-2008
  • 09-09-2008
  • 31-08-2008
  • 16-08-2008
  • 03-08-2008
  • 29-07-2008
  • 13-07-2008
  • 08-07-2008
  • 04-07-2008
  • 28-06-2008
  • 10-06-2008
  • 07-06-2008
  • 03-06-2008
  • 24-05-2008
  • 22-05-2008
  • 16-05-2008
  • 04-05-2008
  • 01-05-2008
  • 25-04-2008
  • 15-04-2008
  • 12-03-2008
  • 23-02-2008
  • 20-02-2008
  • 31-01-2008
  • 14-01-2008
  • 29-12-2007
  • 10-12-2007
  • 19-11-2007
  • 15-11-2007
  • 27-10-2007
  • 11-10-2007
  • 08-10-2007
  • 07-10-2007
  • 21-09-2007
  • 18-09-2007
  • 13-09-2007
  • 28-08-2007
  • 27-08-2007
  • 16-08-2007
  • 09-08-2007
  • 11-07-2007
  • 07-07-2007
  • 06-07-2007
  • 15-06-2007
  • 14-06-2007
  • 01-06-2007
  • 22-05-2007
  • 17-05-2007
  • 12-05-2007
  • 25-04-2007
  • 31-03-2007
  • 18-03-2007
  • 12-03-2007
  • 10-03-2007
  • 17-02-2007
  • 19-01-2007
  • 18-12-2006
  • 25-11-2006
  • 19-11-2006
  • 15-11-2006
  • 02-11-2006
  • 22-10-2006
  • 21-10-2006
  • 05-10-2006
  • 18-09-2006
  • 11-09-2006
  • 25-08-2006
  • 23-08-2006
  • 01-08-2006
  • 18-07-2006
  • 06-07-2006
  • 28-06-2006
  • 22-06-2006
  • 14-06-2006
  • 09-06-2006
  • 30-05-2006
  • 23-04-2006
  • 15-04-2006
  • 15-03-2006
  • 02-03-2006
  • 15-02-2006
  • 10-02-2006
  • 03-02-2006
  • 08-01-2006
  • 03-01-2006
  • 23-12-2005
  • 06-12-2005
  • 05-12-2005
  • 30-11-2005
  • 10-11-2005
  • 18-10-2005
  • 20-09-2005
  • 17-09-2005
  • 09-09-2005
  • 31-08-2005
  • 20-08-2005
  • 22-06-2005
  • 14-06-2005
  • 29-05-2005
  • 28-05-2005

    Foto

    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jefrenoir
    blog.seniorennet.be/jefreno
    Foto

    Zoeken in blog


    Zoeken met Google




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!