Onder de Catalpa
Foto

Inhoud blog
  • Zomerfeest
  • Nieuwjaarsreceptie 2012
  • Zomerdrink juni 2011
  • Zomerdrink juni 2011 - foto's
  • Oud Vliegveld
  • Het Maegher Goet
  • Geschiedenis van onze straat
  • Vogelnestje
  • Nieuwjaarsdrink 2011
  • Electriciteitscabine

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    06-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerfeest
    Op zondag 24 juni e.k. houden we onze 7de zomeractiviteit. Na de vele drinks kozen we deze keer voor een lekker ontbijt. We rekenen op ongeveer 40 volwassenen en 10 kinderen.
    Wie zorgt er voor goed weer ?  

    06-06-2012, 17:35 geschreven door willy

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsreceptie 2012
    Zaterdagmorgen was alles in gereedheid gebracht om de tent op te zetten. De regen, en ook nog een beetje de wind, hebben ons dit belet. Gelukkig hebben we nog de "carport" naast nr 13 waar we onderdak vonden.
    Om 10.30 uur kwamen de eersten een glaasje drinken. Al vlug werd het een gezellige bedoening, werd er gekust en gedronken, en allerlei wensen uitgesproken. Uiteindelijk hadden we een totaal van 35 volwassenen en 9 kinderen die op de oproep waren ingegaan. Een succes !!
    Bijgaande foto's geven een klein idee van onze geslaagde receptie. Dank aan alle medewerkers en tot een volgende gelegenheid. (eind juni voor een ontbijt) 










    08-01-2012, 15:22 geschreven door willy

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerdrink juni 2011
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    En daar gingen we weer : onze straatdrink, anno 2011, zesde editie dus :

     

    De eerste stap : Willy, onze administratieve duizendpoot, maakt alle nodige aanvragen/documenten en financiën in orde. Over de datum is geen discussie : we beslisten reeds van bij aanvang van dit initiatief om de laatste vrijdag voor de vakantiemaand juli te reserveren voor dit terugkomende onderonsje.

     

    De tweede stap, een korte oproep, volstaat om het organisatieploegje bijeen te roepen. We zijn ondertussen geroutineerd: de fictieve agenda, wordt –comme il le faut- zakelijk en correct overlopen : dit is de financiele toestand, de stadskas heeft dit voorschot uitgekeerd, dit bedragje hebben we nog tegoed, we kregen deze reacties, bij vorige straatdrink waren zoveel buren aanwezig, gaan we op ons elan verder, wat doen we voor de kinderen, wie neemt wat voor z’n rekening, wie kan de tijd vrijmaken om iedereen persoonlijk uit te nodigen...

    We beslissen de vroeger uitgestippelde weg verder te bewandelen. We denken dat de gekozen formule bij de meeste bewoners aanslaat.

     

    De derde stap : de uitnodigingen persoonlijk bezorgen. Ook hier is de terugkerende afspraak : we grijpen de gelegenheid aan om het kontakt tussen onze straatbewoners te bevorderen. En verder voor de boodschappen zorgen, de tent, de tafel, de kleurige vlagjes, de asbakken,...

     

    Op vrijdag 24 juni is het zover: klokslag 19 uur wacht ons kleine groepje de andere buren op. En iedereen heeft er zin in : de blije gezichten en begroetingen spreken boekdelen. Er wordt naar de opgroeiende kinderen geïnformeerd, naar de gezondheidstoestand van die of die, naar de ervaringen bij het beoefenen van de hobby’s, .... De kinderen vermaken zich prima, ravotten op het grasplein en geven een performance ten beste weg.

    Het opvallende : er wordt niet gezeurd, niemand maakt ruzie, iedereen respecteert de duidelijk aanwezige asbakken en vuinisemmer. Wat het opruimen reduceert tot een korte en vlotte afsluiter.

    We willen ons zomerdrinkje graag zo houden : een leuke gelegenheid, een avond speciaal voor die families die op amper enkele meters van ons huizen, maar die we soms in weken niet spreken. Daarom aan elke aanwezige : hartelijk dank!

     

    Volgende afspraak : nieuwjaarsdrink 2012 (met voldoende cava ditmaal!)

    Voor suggesties of opmerkingen kunnen jullie terecht bij de nrs 6, 9, 10, 22 en 26.

     

    Deze tekst werd mij bezorgd door Ilse.

    29-06-2011, 09:42 geschreven door willy

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    27-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerdrink juni 2011 - foto's










    Dit zijn enkele sfeerbeelden van onze geslaagde zomerdrink.

    27-06-2011, 00:00 geschreven door willy

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud Vliegveld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Niet ver van ons ligt het Oud Vliegveld, nabij de visvijver en het executieoord. De naam dateert nog van 1917, toen de Duitsers er een vliegveld aanlegden.

    Het is nu grotendeels in gebruik als zandontginning, zand dat er eind jaren ’30 werd opgespoten uit het Sifferdok. De exploitatie door Waterwegen en Zeekanaal loopt nog tot 2020.

    Na de sluiting van het vliegveld St. Denijs-Westrem (nu The Loop) werd er in onze omgeving verteld dat Oostakker zou overnemen. Gelukkig is dit niet gebeurd!

    Het terrein – 200 ha – wordt uiteindelijk een plek voor bos, natuur en recreatie.

     

    Tot 13 juni e.k. kun je uw mening kwijt via de website: www.groenpooloudvliegveld.com

    Op 2 juli, om 10.00u, wordt het project voorgesteld aan het publiek op het terrein van de Groenpool Oud Vliegveld.

    09-06-2011, 11:02 geschreven door willy

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Maegher Goet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toen we hier in mei 1980 kwamen wonen, stonden in de straat slechts vier vrije en zes rijwoningen. De Jan de Jaegherstraat, later Schoutstraat, had toen slechts één verbinding met de Kamerijkstraat. Als we vanaf ons pleintje in NO-richting keken, zagen we alleen maar weiland en een vervallen hoeve. De ruïnes trokken onze spelende kinderen aan.

    Ze dwaalden er rond, bouwden er kampen en in de zomer konden ze soms kijken naar de boogschutters die er kwamen oefenen.

    Het Maegher Goet, want zo heet deze hoeve, heeft al vele watertjes doorsparteld.

     

    Het behoorde vroeger toe tot de Sint-Baafsheerlijkheid (sinds 630 NC in onze gewesten). Het is een restant van een ‘huis van plaissance’,  later gebruikt als pachthof en nu nog de oudste, nog oorspronkelijke, overgebleven hoeve van Oostakker.

     

    Het Maegher Goet ligt nabij de Oude Veldstraat op de gemeentegrens met Lochristi.  De eerste gegevens ervan werden teruggevonden in de penningkohieren van 1577, bewaard in het stadsarchief.  Daar staat het vermeld als "een huus met mote" met een oppervlakte van zowat 2 ha (een mote is een niveauverhoging). Men neemt aan dat het Maegher Goet toen nog niet als boerderij werd gebruikt. 

    In 1593 was de hoeve volledig omwald en te bereiken via een dreef en een monumentale toegangspoort. In 1672 was de hoeve al omgeven door 24 ha landbouwgronden. Het goed wisselde geregeld van eigenaar in de 18e, 19e en 20e eeuw.

    In 1972 bracht de laatste eigenaar het geheel in, als vennoot, in de nv Sovagro uit Meulebeke (het moederbedrijf van de bouwfirma Matexi die in de buurt een nieuwe wijk realiseert).  In datzelfde jaar verliet ook de laatste pachter, Georges de Brabandere, het Maegher Goet.

     

    De plaatselijke jeugdclub sloeg er in 1972 figuurlijk haar tenten op en gebruikte de boerenwoning onmiddellijk als clublokaal.  De club kon van bij de start rekenen op de grote sympathie vanwege de Oostakkerse jeugd.  Het openings-T-Dansant op 18 november 1972 bracht 250 belangstellenden over de vloer.  Op 17 december 1972 werd deze jeugdgroepering officieel gesticht onder de benaming "vzw Jeugdclub Maegher Goet".

    In 1978 brak brand uit op de bovenverdieping van het huis.  De zolder brandde volledig uit en de benedenverdieping leed zware waterschade. De club verhuisde voorgoed naar een andere locatie.

    In 1978 kwam er dan een definitief klasseringbesluit :

    -        De bescherming als monument, om reden van de artistieke en historische waarde, het woonhuis en de poort van de hoeve "Maegher Goet" te Gent (Oostakker).

    -        De bescherming als dorpsgezicht, om reden van de historische waarde, de hoeve "Maegher Goet" met haar onmiddellijke omgeving.

     

    Op dit moment wordt er volop gewerkt aan de renovatie.

    Met dank aan een schoolwerkstuk van mijn dochter, geschreven in 1998.

    08-06-2011, 00:00 geschreven door willy

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geschiedenis van onze straat

    Oostakker behoorde toe tot de toenmalige Sint Baafsabdij,  in 630 NC opgericht door de H. Amandus.

    In 1565 werd een nieuw leenhof geïnstalleerd, met een bestuur bestaande uit: een hoogbaljuw, een schout, 7 schepenen, een raadspensionaris en een griffier.

    Eén van die “schouten” was Jan de Jaeghere, waarnaar de oorspronkelijke naam van onze straat verwees. Hij was tevens één van de eerste bewoners van “het Maegher Goet”.

     

    In 1974 kreeg de firma NV Sovagro (moederbedrijf van Matexi) uit Meulebeke een verkavelingvergunning voor 78 open of gesloten woningen langs de Drieselstraat en de Oude Veldstraat.

    In de buurt van het Magergoed waren op 22 november 1976 twee nieuwe straten volledig afgewerkt, namelijk  de Kamerijkstraat en de Jan de Jaegherstraat .

    1 januari 1977 werd Oostakker geïntegreerd in “Groot-Gent”. Omdat er in diverse deelgemeenten dezelfde straatnamen bestonden werden een aantal naamswijzigingen doorgevoerd.

    Zo werd de Jan de Jaegherstraat vanaf 1980 veranderd in Schoutstraat, toch nog verwijzend naar de functie die hij uitvoerde.

    Oorspronkelijk bestond de straat uit een rond plein, met één verbinding naar de Kamerijkstraat.

    Langzaamaan werd er gebouwd. In 1980 kwamen de eerste rijwoningen tot stand met als achterbuur landbouwer Aurèle, die zo meer en meer landerijen kwijt raakte. Toen er ook nog een tweede verbinding kwam met de Kamerijkstraat raakte hij volledig ingesloten en week uit naar Watervliet.

    Het is nu een straat met gemengde woningbouw van open en gesloten woningen.

    Er zijn voor het ogenblik 28 woningen en nog 1 vrijliggend perceel.

     

    En … het is er gezellig om wonen !

    16-05-2011, 00:00 geschreven door willy

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogelnestje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sedert een paar jaar huist er in één van de bomen op ons pleintje een koppel merels en voeden ze daar hun kroost tot ze zelf kunnen uitvliegen.

    Niets speciaals zal je zeggen ... maar toch.

    Ze hebben geen nest in de kruin, maar in de stam zelf. De volwassen merels vliegen aan en af, en kruipen het gat binnen om hun jongen te voeden.
    Ook de katten uit de buurt houden deze bewegingen nauwlettend in de gaten, gelukkig tot op heden zonder gevolg !

    06-05-2011, 16:53 geschreven door willy

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsdrink 2011
    Op vrijdag 14 januari konden we onze tweede nieuwjaarsdrink organiseren. Gezien het voorspelde slechte weer moesten we uitkijken naar een beschutting.
    De tent van Erna en Werner kon niet dienen, gezien er te veel wind was.
    Uiteindelijk konden we, met dank aan de bewoners van 13 en 13A, onder hun carport terecht.
    De opkomst was boven alle verwachtingen, zodat onze voorziene flessen cava onvoldoende bleek.
    Enkele buren gingen dan nog enkele flessen halen uit eigen voorraad ! Alles werd geledigd, de ambiance was opperbest.
    Hopelijk tot op onze zomerdrink in juni e.k.

    06-05-2011, 16:47 geschreven door willy

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Electriciteitscabine
    Wegens de nieuwe verkavelingen in de omgeving van "Het Maegher Goet" moest de electriciteitscabine, gelegen achter de woningen 18 tot 28, versterkt of vervangen worden.
    Men plaatste toen maar een nieuwe, groengeverfde doos op ons mooie pleintje.
    In september vorig jaar werden de kabels doorgetrokken van de oude naar de nieuwe cabine.
    De voetweg werd één lange loopgracht, gelukkig werd de straat niet opengelegd, maar ging men er onderdoor.
    Vrachtwagens reden dan aan en af , waarna uiteindelijk de oude cabine werd verwijderd.
    Onze voet- en fietsweg werd er achtergelaten als een toegetakelde landweg. Hopelijk komen ze die nog herstellen !!




    06-05-2011, 16:36 geschreven door willy

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!