Inhoud blog
  • Leuke weetjes over het oog
  • Kijk eens door de ogen van een baby
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Ooggezondheid

    08-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leuke weetjes over het oog

    Vissen slapen met hun ogen open

    De reden hiervoor is heel makkelijk: vissen, uitgezonderd haaien, hebben geen oogleden. Ze kunnen dus niet met hun ogen knipperen zoals wij dat doen, en kunnen ze uiteraard ook niet sluiten. Sommige vissen hebben zelfs helemaal geen ogen. Gelukkig leven deze diep in de zee en komen we ze dus nooit tegen

     

    Meer mannen dan vrouwen zijn kleurenblind

    Kleurenblindheid is het onvermogen om kleuren van elkaar te onderscheiden. In de meeste gevallen gaat het om het niet kunnen onderscheiden van groen en rood. Ongeveer 8% van alle mannen ter wereld is kleurenblind. Van de vrouwelijke wereldbevolking is slechts 0.5% kleurenblind.

     

    Veel tijd? Tel dan eens hoe vaak je knippert

    Om het je gemakkelijk te maken: Per dag knippert een gemiddeld mens ongeveer 10.000 keer. We knipperen met onze ogen om ze vochtig te houden en tegen vuil te beschermen. Vrouwen knipperen dubbel zo vaak als mannen. Knipperen gaat gepaard met emoties. Aangezien vrouwen sterker reageren op omgevingsprikkels, zullen zij vaker met hun ogen knipperen dan mannen.

     

    Ga eens op je kop staan

    Alles wat je ziet, wordt door je ogen op zijn kop en in spiegelbeeld geprojecteerd op het netvlies. Het zijn je hersenen die het beeld weer op ‘normale’ manier weergeven. Deze tool geeft heel mooi weer hoe dit juist gebeurt.

    08-07-2016 om 12:47 geschreven door VD90

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijk eens door de ogen van een baby

    Tijdens de eerste weken in het leven van een baby vinden grote veranderingen plaats. Een baby begint meteen na de geboorte uit zichzelf te ademen, hij huilt, maakt contact en ontwikkelt. Maar het zicht is heel beperkt net na de geboorte. Tijdens het eerste levensjaar zal het zicht een hele ontwikkeling ondergaan, maar wat ziet een baby nu juist?

    Vision Direct, en online retailer van contactlenzen, heeft een handig en interactief hulpmiddel ontwikkeld om de wereld door de ogen van een baby te ontdekken.

     

    Wat ziet mijn baby?

    Pasgeboren

    Wanneer een baby geboren wordt, ziet hij de wereld in zwart-wit. Een pasgeboren baby kan zijn ogen nog niet goed op iets richten en heeft dus vaak dwalende ogen. Houd er rekening mee dat een baby alles op een afstand van meer dan 20-25 cm wazig ziet.

    1-2 maanden

    Bij een 1 à 2 maanden oude baby beginnen de grijstinten stilaan plaats te maken voor kleuren. Rood, oranje, geel en groen worden veel duidelijker. Tot deze kleuren voelt hij zich aangetrokken. Wees niet ongerust wanneer een baby op deze leeftijd nog dwalende ogen heeft. Dat is in dit stadium nog normaal.

    3-4 maanden

    Deze leeftijd is een cruciale fase in de gezichtsontwikkeling. Het onderscheiden van kleuren wordt op een leeftijd van 3-4 maanden nog beter en het zicht wordt scherper. Ook het coördineren van de ogen gaat steeds beter.

     

    5-6 maanden

    Op 6 maanden is de visus, een maatstaf om het gezichtsvermogen te bepalen, 0.8. De visus van een volwassen persoon met goed zicht is 1.0. Dit ligt dus al dicht bij elkaar. Ook begint een 6 maanden oude baby objectpermanentie te begrijpen. Een balletje dat onder de kast rolt, is er nog steeds. Daarnaast beginnen ook zachtere kleuren duidelijker te worden.

     

    7-8 maanden

    De oog-handcoördinatie van een baby op 7 à 8 maanden is beter en hij kan snel bewegende objecten gemakkelijker volgen. In dit stadium volgt hij dingen met zijn ogen, wijst hij ernaar, pakt ze vast en steekt ze soms in zijn mond.

     

    9-10 maanden

    Het zicht van een 9-10 maanden oude baby is in deze fase quasi perfect. Ook zal de oogkleur van de baby nauwelijks meer veranderen.

     

    11-12 maanden

    Vanaf 11 maanden is het zicht van een baby bijna zo goed als dat van een volwassene. Als je baby probeert te lopen, moedig hem zeker aan om nog wat te kruipen. Kruipen verbetert de oog-handcoördinatie en kan ook het gezichtsvermogen en evenwicht verbeteren.

    Benieuwd? Bekijk dan zeker de tool







    08-06-2016 om 17:11 geschreven door VD90

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    08-06-2016 om 17:02 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/07-10/07 2016
  • 06/06-12/06 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!